13 октомври 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата07.05.2018
Размер372.45 Kb.
  1   2   3
13 октомври 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕРеабилитираха грешника Костов
Дори и премиерът Бойко Борисов явно не е достатъчно влиятелен, за да спре любимците на общинското здравеопазване. Заради скандални организационни проблеми в края на миналата година в акушеро-гинекологичната болница „Шейново" почина 19-годишната родилка Деяна Георгиева, а 20 дни по-късно обществото бе възмутено от втори смъртен случай на 35-годишната пациентка Надежда Узунова. Тогавашният изпълнителен директор на „Шейново" д-р Иван Костов бе принуден да подаде оставка след разговори с министър-председателя Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. В разгара на случая лекарите от „Шейново" настръхнаха срещу него и дори го обявиха за „персона нон грата" в болницата, защото директорът им чрез медиите ги обвини в небрежност, преди да са излезли резултатите от разследването.

Сега Костов се връща на „бял кон" в „Първа АГ болница - Света София", след като здравната комисия на общината, начело с доц. Лилянда Еленкова, го избра да я ръководи.

Далеч преди да станат ясни резултатите от вота, в редакцията на „БАНКЕРЪ" получихме сигнал от служители на бившата „Тина Киркова". В него се казва, че процедурите в конкурса за избор на директор съвсем не са били спазени. От бол-

ницата твърдят, че Костов изобщо не е искал от лечебното заведение информация и документи за писмената си разработка, което е нарушение на точка VII от изискванията за участие. Въпросните документи са: копие от длъжностно разписание за 2012-а по звена; копие на сертификат ISO; справка за периода 2008-2011-а за брой преминали пациенти, i раждания, цезарови сечения и гинекологични операции; справка за качествени показатели за дейността и информация от одиторски доклади за финансово състояние през периода 2007-2011 година. Без тези документи никой не може да напише адекватна стратегия за развитие на здравно заведение, но въпреки това Костов печели вота. Част от персонала на „Първа АГ болница" се опасява, че д-р Костов вече е подготвил външен екип и ще „развърти метлата" още с

встъпването си в длъжност. В същото време директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Александър Янков подаде оставка „по лични причини", но историята повече прилича на напускане заради натиск „отгоре". Управляващите от ГЕРБ явно искат да контролират пазара на лекарства на стойност 2 млрд. лв. преди изборите. Директорът на ИАЛ има широки правомощия, контролира лицензите на аптеките, глобява производители, дистрибутори и фармацевти за нарушения, ускорява или забавя пускането на лекарство. Здравната министърка Десислава Атанасова ще търси наследник на Янков първо s партийната листа, като едно от актуалните имена е депутатката от ГЕРБ и зам.-шеф на здравната комисия в парламента д-р Галина Милева, а друга възможна номинация е началничката на лекарствената дирекция в Министерството на здравеопазването Димитрина Апостолова.


Бюджет 2013-а бил съставен консервативно
От публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет през седмицата стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков е определил пред колегите си проектозакона за държавния бюджет за 2013-а като много консервативен.

„Растежът на брутния вътрешен продукт се предполага, че ще е 1,9 процента. Ние обаче винаги бюджетираме по-консервативно, така че бюджетът е направен с 1.2% ръст. Задържаме дефицита и дори малко го намаляваме в процентно отношение на 1.3% от брутния вътрешен продукт. Това показва сериозността на дисциплинираната ни фискална политика", обяснява Дянков. Всички членове на кабинета се съгласяват с мотивите му, но повечето от тях продължават да искат пари. Претенции имат и здравеопазването, и строителното, и земеделското министерство и кой ли още не. И то все за спешни и неотложни задачи, като например за снегопочистването на новите магистрали, за изграждане на язовири, по които имало осигурено финансиране от Световната банка и т. н. За решаването на проблемите на животновъдите и зеленчукопроизводителите също били необходими допълнителни средства. Отговорът на премиера Борисов обаче е: икономисвайте и се оправяйте сами.

От стенограмата си личи, че целият ресурс на хазната ще бъде насочен за повишение на пенсии, помощи и минимални работни заплати. За да е доволен електоратът.

След заседанието на правителството Дянков сподели пред журналистите, че всички тези нови-разходи ще бъдат финансирани от увеличението на данъчните приходи с 1.8 млрд. лева. За тях се разчитало най-вече на повече постъпления от ДДС. Както споменахме преди седмица, заложеният ръст на приходите от този данък е 11 процента. Но няма отговор как при консервативно сметнат ръст на икономиката от 1.2% постъпленията по ДДС ще се увеличат с 11 на сто. Впрочем има. Явно Дянков се надява хората да си извадят парите от банките, да тръгнат да купуват, търговските обороти да се вдигнат и ДДС-то да потече. Ами ако не стане?
Здравеопазването ще харчи виртуални пари
Бюджетът ни за здраве е най-ниският в цяла Европа, а повишението му до 3.26 млрд. лв. е само на книга
Въпреки шумно анонсираните заявки на управляващите от ГЕРБ, че здравеопазването ще бъде един от основните им приоритети до края на мандата, заложеното в проектобюджета за 2013-а по-скоро доказва, че секторът за пореден път ще бъде оставен на самолечение. И то почти безплатно. Догодина България май пак ще оглави негативната статистика като европейската държава, в която се отделят най-малко средства за здраве. Дори с виртуалните 163 млн. лв. отгоре за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които финансовият министър Симеон Дянков е заложил в разчетите си, пак излиза, че от брутния вътрешен продукт ще излязат 4.1 % като разходи по функция„Здравеопазване" при средно 6-7 пункта за останалите страни от Стария континент.

Облечено в конкретиката на финикийските знаци, това на практика означава, че един англичанин ползва 856 евро държавни средства за лечение, за един датчанин са отделени 761 евро, а всеки средностатистически гражданин на Европейския съюз се радва на субсидия от 457 евро. За един българин държавата „щедро" отпуска мизерните 142 евро. Но в същото време сме първенци по размер на парите, които вадим от джоба си при посещенията ни в болници, клиники, кабинети на лични лекари и за лекарства. Така автопилотът в здравната система ще продължи да се движи по ръба на недофинансирането, поне докато пациенти, лекари и медицински персонал не дръпнат ръчната спирачка.

Правителството е планирало през 2013-а да похарчи за здравеопазване 3.343 млрд. лв. при 3.261 млрд., с които разполага сегашният бюджет. Това обаче съвсем не значи, че средствата в сектора са скочили с разликата от 82 млн. лева. Просто Дянков с присъщия си оптимизъм, чертаещ скорошен икономически бум, е преценил, че приходите от здравни осигуровки към НЗОК ще се увеличат със 71 млн. лева. Които между другото трябва да дойдат от частния сектор, защото трансферът от държавата към касата за осигуряваните от бюджета военни, полицаи, администрация и други категории засега е замразен на 941 млн. лева. Тоест реално остават 11 млн. лв. в повече. Но това съвсем не е всичко, както се казваше в една популярна телевизионна реклама. В употреба ще влязат и 50-те милиона от неслучилия се през юни трансфер от здравната каса по посока ведомството на министър Десислава Атанасова, който бе спрян от Конституционния съд. Ако извадим и тях от сметката, излиза, че парите за здравеопазване дори ще са с 39 млн. лв. по-малко. Това е най-парадоксалното увеличение, което може да бъде сътворено.

Конкретно здравната каса ще похарчи през 2013-а около 163 млн. лв. повече в сравнение с тази година. „Най-високият бюджет за последните 20 години", гордо заяви управителят на институцията д-р Пламен Цеков за предвидените 2.7млрд. лв. приходи и към НЗОК. Повишението обаче на практика идва главно от стоте милиона лева, които ще бъдат взети от здравното министерство „в пакет" с тежките здравно-осигурителни плащания. С други думи, парите са прехвърлени от вътрешния в задния джоб на системата. С тези средства, които ще останат в касата, ведомството на Цеков ще трябва да купува ваксини за задължителните имунизации, да финансира реанимациите и ин витро оплождането. Това са все високоплатени дейности, за които допълнителните пари вероятно няма да стигнат. Към касата могат да потеглят и скъпоструващите медицински изделия (консумативи), за които са необходими още около 50 млн. лв. и така повишението реално ще бъде „изгълтано". Освен за лечение, през 2013-а касата ще получи „на хартия" с 1.3 млн. лв. повече и за капиталови разходи, но те пък ще бъдат компенсирани с намаляването горе-долу с толкова на парите за текуща издръжка.

Със 100 млн. лв., или точно с 21 %, по-малък е планираният разходен бюджет на здравното министерство -факт, който сериозно подразни министър Атанасова. Догодина ведомството ще изразходва 368 млн. лв., от които 45 млн. лв. са собствени приходи, а останалото идва от централния бюджет. С тях подчинените на Атанасова ще продължат да субсидират програмите за профилактика, спешната и психиатричната помощ, трансфузионната хематология, медико-социалните домове за деца до 3 години, лечението на деца в чужбина, експертизите за неработоспособност, субсидирането на лечебни заведения за лечение на заразените от ХИВ, трансплантациите, както и обучението на специализанти. Капиталовите разходи на ведомството обаче ще намалеят двойно до 10 млн. лв., което вероятно ще доведе до спиране на плановите ремонти в подчинените му лечебни заведения или до вълна от съкращения сред по-нисшите здравни чиновници.

Иначе в проектобюджета са заделени 2.377 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания, което номинално е 7-процентов ръст спрямо 2012-а. Повечето пари -1.8 млрд. лв., ще отидат основно към болниците и клиниките, както и за лекарства. Сумата е с около 130 млн. лв. по-голяма от тазгодишната, но увеличението ще бъде покрито с повишените разходи от преразпределянето на дейностите, прехвърлени от министерството в касата. За прегледи при лични лекари и изследвания са предвидени общо 350 млн. лв., но и това далеч не е сигурно, защото, когато парите в касата са на привършване, обикновено се реже именно от тези разходи. За диагностика, лабораторни изследвания и проследяване състоянието на пациентите пък са отделени 71.5 млн. лева. Зъболекарите ще си останат със сегашните 101 млн. лв., а за „други здравноосигурителни плащания" е заложен буфер от 58 милиона.

Общините ще получат 96.5 млн. лв. за здравеопазване, а с повишението от 3% ще трябва да покрият скока в цените на продуктите, от които се правят менютата в детските ясли и социалните кухни. Непряк здравен разход са 157-те млн. лв. под формата на помощи, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания. Болничното лечение на хора без доходи и имущество държавата е оценила само на 2.5 млн. лева. А после някои се чудят защо лечебните заведения трупат дългове...

Калоян Атанасов
Кабинетът прие „балансирания" бюджет на НЗОК

Министерският съвет прие законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2013-а. Стремежът на правителството бил в границите на финансовите ресурси да се запази, а не да се подобри равнището на здравноосигурителни услуги в страната. Предвидените приходи и трансфери на касата са в размер на 2.704 млрд. лева. Здравноосигурителните постъпления са 2.684 млрд. лв., от които 1.743 млрд. лв. приходи от здравноосигурителни вноски, а 941 млн. са трансферите за здравно осигуряване. Текущите разходи на касата са в размер на 2.425 млрд. лв., от които за здравноосигурителни плащания ще отидат 2.377 млрд. лева. Резервът на институцията, включително за непредвидени и неотложни разходи, е малко над 268 млн. плева.


Атанасова май е безгласна буква

За рождения си ден здравният министър Десислава Атанасова бе прилично почетена от съпартийците си. Премиерът Бойко Борисов и изпрати огромна кошница с рози, парламентарната група на ГЕРБ се отчете с колие от кристали „Сваровски" с бяла перла, отвсякъде валяха цветя, свещници, икони на Богородица с младенеца, та дори и кошница, пълна 6 пчелен мед. Последното може би е скрито послание да не бърка в меда... Изобщо уважение и почит отвсякъде. Честито, но в същото време се оказа, че народът изобщо не оценява усилията на Атанасова и направо й пише двойка за работата й през последните три месеца. В изследване на а • обществените нагласи „Алфа НИ Рисърч" констатира 10% спад в доверието към здравния министър. Едва 10% от хората определят здравната политика като успешна, докато 85 на сто от тях смятат, че секторът е пълен провал. Може би и заради този срив на доверието Атанасова хукна към „братски" телевизии, за да лъсне позавехналия си имидж.

От медийните й изяви обаче разбрахме, че пак няма какво да каже. Просто защото почти нищо не зависи от нея. Въпреки категоричното й несъгласие забраната за тютюнопушене по ресторанти и кафета да падне, много е възможно точно това да се случи. Мнозинството в парламента вероятно ще „клекне" под натиска на съсловните бизнес интереси и общественото мнение. И изобщо няма да пита здравния си министър дали е „за". Атанасова искаше ДДС върху лекарствата да падне още догодина, но след като финансовият министър Дянков й „скръцна със зъби", сега вече „идеята" й е това да се случи от 2014-а. Изглежда, министърът ще премълчи и за намаления бюджет на ведомството си. Вместо това научихме, че са издадени 7 акта за административни нарушения в „Пирогов". Защото ръководството на болницата, лекуваща половин България, е далеч по-лесна мишена, отколкото висшестоящите.


Измами за 26 млн. лв. лъснаха в търговете
Нарушения за 26 млн. лв. при провеждането на обществени поръчки разкри Агенцията за държавна финансова инспекция. Нередностите са открити при проверка на търговете в общо 98 общини, болници, институции и държавни дружества от юли до края на септември тази година. Установените нарушения включват предадените междувременно на прокуратурата финансови несъответствия в Българската федерация по волейбол, договора на Пловдивския панаир с австрийския лобист Петер Хохегер за 1.1 млн.

лв., както и консултантските услуги за 1.3 млн. лв., търсени от НЕК за хидровъзел „Цанков камък" през 2006 година. По всяка вероятност обаче виновните няма да бъдат наказвани, тъй като според разпоредбите на Закона за обществените поръчки срокът за налагането на санкции е три години. А за да се стигне до присъди, прокуратурата първо трябва да открие престъпление.

Лидер по злоупотреби сред общините е Девин с над 6 млн. лв., където в периода от 2007 до 2011-а местната власт е сгафила в 14 търга.

Те са свързани със строителството и доставките на услуги, както и със средства от еврофондовете. Нередности при обществените поръчки за 1.1 млн. лв. са разкрити в община Кресна, във Видин те са за 2.7 млн. лв., а в Карлово за 3.7 млн. лева. Нарушения за внушителната сума от 4 млн. лв. са установени и в Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Сред провинилите се са още Военномедицинската академия в София, болницата във Велинград и други.
Нова болест имитира СПИН
Нова азиатска болест предизвика паника в Тайланд, след като десетки пациенти развиха симптоми, подобни на тези на СПИН. Все още не е известен причинителят, но за щастие заболяването не се предава от човек на човек, уверяват учените.

Според американски специалисти това е непознат досега тип синдром на имунната недостатъчност, който не е предизвикан от вирус и не се разпространява като СПИН. Той не се предава и по наследство. Болестта се развива сред хора над 50 и вреди на имунната система на човека, като така го оставя уязвим за вируси и инфекции.

Учените предполагат, че синдромът е свързан с гените на хората в Югоизточна Азия, където е най-разпространен. Възможно е и околната среда да е фактор в развитието на болестта. Първите случаи са от 2004 г., но лекарите не са запознати със синдрома и понякога го бъркат с туберкулоза.


Цели области без ревматолози
В няколко области в страната няма нито един ревматолог, който да поеме грижата по диагностиката и лечението на хората с артрит.

По неофициални данни от различните форми на заболяването страдат около 100 000 души у нас. За всички тях се грижат едва 82-ма специалисти. В области като Монтана, Силистра, Кюстендил, Габрово, Благоевград и Кърджали няма нито един ревматолог, което прави диагностицирането и проследяването на пациентите с артритни заболявания изключително трудно. Вчера бе отбелязан Световният ден за борба с артрита. България зае 4-то място по активност в тазгодишната инициатива „С движение към подобрение", организирана от Европейската лига за борба с ревматизма.
Болници оставят момченце да умира
Вече близо седмица 15-годишният Митко Димитров Божков се гърчи в адски болки.

Момченцето е прието за лечение в столичната болница „Св. Наум" с рак на мозъка и разсейки в гръбначния стълб. Месеци наред никоя реанимация не е искала да приеме момчето, което агонизира заради ужасяващите болки от последния стадий на страшната болест. 15-годишното дете е диагностицирано през март тази година, но туморът не е бил опериран, тъй като е на много труднодостъпно място в мозъка. Направена е лъчетерапия, комисия е назначила и химиотерапия, която обаче не е започната заради влошеното състояние на детето. Репортер на „Телеграф,, се свърза с болницата, откъдето уведомиха, че от днес Митко ще бъде подложен на химиотерапия, което обаче не дава гаранции, че той ще оцелее. „Безумие е да гледаш детето си как агонизира, без да можеш да му помогнеш. Той се влошава с часове. Вече е парализиран от кръста надолу, но все още е в съзнание. Много бързо се развива болестта му„, коментира майката на болното момченце - Татяна Миланова.
250 400 лева искали лекари за дарения в Пета градска
ПЪРВО ПАРИТЕ, ПОСЛЕ ОПЕРИРАЛИ

300 човека си платили, болницата

Взема 20%, докторите 80%
ПОЛИ ПАНТЕВА

Лекари от столичната Пета градска болница са се облажили с 250 400 лева за по-малко от година. Внушителната сума е само от дарения, направени от пациентите на болницата.

Докторите сами си искат парите от болните, за да им направят операция. Не е ясно обаче дали това е ставало доброволно или принудително. Както „Телеграф" писа, лечебното заведение е подложено на обстойна проверка, тъй като преди броени седмици пациентка подаде сигнал, че от болницата я принуждават да даде пари под формата на дарение. При изненадващата проверка на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, бе установено, че всеки втори пациент е направил или дарение, или избор на екип. Тогава се установи още, че масово даренията съвпадат с таксата за избор на екип, а именно - 950 лв. Простата сметка показва, че ако всички дарения са на същата стойност, повече от 263-ма човека са дали пари на болницата. „Проверката на Пета градска болница в София все още не е приключила, но има междинен доклад, изготвен от Агенция медицински одит, заедно със служители на Столична община. От всички счетоводни справки, които са представени, постъпилите в лечебното заведение дарения за периода от 1 януари до 31 август 2012 година са на стойност 250 400 лева", заяви Атанасова.

Нарушения

По думите й 20 процента от средствата са приход за лечебното заведение, съгласно методиката, т.е. 50 000 лева остават за болницата, а 80 процента, или 200 000 лева - за медицинските екипи. Приходите в лечебното заведение от избор на екип са само 4000 лева. „Тук има нарушения на няколко правила. Наредбата за достъп първо казва кога може да се избира екип и каква методика се разписва, така че да се разпределят средствата за лечебното заведение и то в по-голям ресурс, отколкото за самите работещи. Освен това от всички анкети, които са провеждани в лечебното заведение, се оказва, че при 26 от тях пациентите са заявили и съгласно документацията е установено, че са направили дарението много преди да е осъществена процедурата, за която са благодарни - т.е. правят дарението преди изобщо да са получили медицинската услуга, което е недопустимо", обясни още Атанасова.Проверка

Междувременно излязоха и данните от проверките на Националната здравноосигурителна каса. За два месеца са проверени 172 лечебни заведения в цялата страна. Често срещани финансови нарушения са заплащане за изследване от пациенти по време на хоспитализацията им, заплащане на потребителска такса от здравноосигурени лица, които са освободени от нея и др. Едно от най-сериозните нарушения, свързани с предоставената медицинска помощ, пък е предварителното описване на всички процедури до края на престоя, като е посочена и датата на изписване на пациентите докато са още на лечение в болницата. В 13 болници е установено, че липсват пациенти, които в момента на проверката по документи се водят на лечение. Няколко са и шокиращите единични случаи като представяне на празен лист вместо история на заболяването на пациента. В резултат на из- вършените проверки предложената сума за налагане на санкции е в размер на 33 540 лв.В Русе

По време на посещението си в Русе здравният министър постави началото на реалните дейности по проект за 8 606 615 лева в многопрофилната болница в града. По вре- ме на посещението си в града здравният министър заяви, че се предвижда и увеличение на заплатите за служители в психиатричните клиники и в кръвните центрове в страната. Увеличението с 16, 3% ще влезе в сила от 1 ноември.
Искат глоба за мъже, които не ходят на преглед за простатата

Над 50 г. изследването не трябвало да се пропуска
ИСКРА СОТИРОВА

Мъже над 50 г., които не са изследвали простатата си, да бъдат глобявани. Това поиска проф. Чавдар Славов, национален консултант по урология. Според него пациенти, които не са се явявали на редовните профилактични прегледи,трябвало и да доплащат лечението си. Онкозаболяването е най-често срещаното при мъжете и новооткритите случаи през последните години се увеличават. От 2 г. тестът за повишени стойности за простатно специфичния антиген е задължителен за мъжете над 50 г. у нас. Според професора обаче е добре всеки мъж над 40 г. да се прегледа и да си направи кръвна проба. " Статистиката за 45 болни от рак на простатата на 100 000 души не е пълна. Мнозина още не ходят на прегледи", казва проф. Славов. Най-добрите специалисти по онкология и урология се събраха на третата конференция във Варна, организирана от университетска болница" Св. Марина ". Те разглеждат диагностиката и лечението на невроендокринните тумори. В края на форума 28 хабилитирани специалисти от онкоцентровете у нас ще представят първото по рода си ръководство с правила за откриване и терапия на рака на простатата. Изданието е за специалисти, джипита и медици, които искат да разширят познанията си.
Друга болница пое Митко с адските болки
15-годишният Митко Божков е преместен в детската онкохематология в София, съобщи вчера за "24 часа" доц. Венета Божинова, шеф на детската неврология в болница "Св. Наум". Момчето е в последен стадий на рак на мозъка с разсейки в гръбначния стълб. Майка му вчера обяви, че детето се гърчи от болка, и упрекна лекарите, че не го слагат на апаратно дишане в реанимация. Засега не се налага, категорична е доц. Божинова. Не му давали и опиати, защото имало риск да потиснат дихателния център и това да ускори смъртта му. Детето е в тежко състояние, но правим за него всичко по световните стандарти, каза Божинова. Предстоят химио- и лъчетерапия.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница