13 юни 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата29.04.2017
Размер387.5 Kb.
  1   2   3
13 юни 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕИздателите на „24 часа” и „Труд” въртели далавери с акции на „Медийна група България”
Тандемът Павлов-Донев с четири обвинения

20 години затвор грозят съдружниците
20 години затвор грозят скандалните бизнесмени Любомир Павлов и Огнян Донев. Двамата са обвинени в общо 4 престъпления, най-тежкото от които е пране на пари. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Павлов ще отговаря за документна измама, фалшифициране на документи и пране на пари, а Донев само за пране на пари. Според държавното обвинение българските издатели на вестниците „24 часа“ и „Труд“ са въртели далавери с акции на "Медийна група България".

Чрез четири фалшиви документа Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи 43% от акциите на дружеството. Тези дялове преди това били на Христо Грозев, уточни Арнаудова. Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете са били върнати обратно на Павлов, което пък е схема за пране на пари според разследващите.

"Няма конкретна сума пари, която е изпрана, става въпрос за дружествени дялове”, коментира говорителят на прокуратурата.

Любомир Павлов е обвинен в още две престъпления – документна измама и съставяне на документ с невярно съдържание.

Двамата бяха извикани в сградата на Националната следствена служба. Първи пристигна Огнян Донев, придружен от защитничките си Даниела Доковска и Ина Лулчева, която е адвокат на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо и главата на "Октопода" Алексей Петров. Собственикът на "Софарма", който пристигна с черен „Мерцедес“ S-класа, последен модел, категорично отказа да отговори на въпросите на репортерите, събрали се пред сградата на следствието. Донев остана при следователите около 45 минути. На излизане отново отказа коментар и се качи в лъскавото возило.

Почти час по-късно в Националното следствие с „Ауди” А8 се появи и другият медиен бизнесмен – Любомир Павлов. Плътно до него беше адвокат Даря Пенкова, която отговаря за защитата му. „Ще коментирам на излизане”, отсече издателят на „24 часа” и „Труд”.

На следователите им отне около 35 минути да разговарят с него, след което го пуснаха навън. Пред журналистите Павлов започна да се оправдава, като дори намекна, че за обвинението срещу него прокурор получил 1 милион. От думите му не стана ясно обаче дали това са евро или лева.

На въпрос как са изпрани парите, за каквото престъпление го обвиняват, и на каква стойност са прехвърляните дялове на дружеството, Любомир Павлов отказа да обясни и предпочете да продължи да повтаря, че обвиненията му били смехотворни. След като напусна следствието, скандалният бизнесмен беше толкова объркан, че тръгна пеша по улицата, като беше забравил къде го чака колата му и я подмина.


Павлов с оферта към Грозев: Да спрем да се цакаме
ТИХОМИРА МИХАЙЛОВА

Издателят Любомир Павлов предложил на Христо Грозев да му върне парите, вложени за купуването на вестниците „Труд” и „24 часа”. В замяна Грозев трябвало да оттегли обвиненията срещу него в съда. Това разказа самият Грозев, като обясни, че срещата с бившия му съдружник станала преди около месец и половина.

Да спрем да се цакаме. Дай да се разберем, да не си вредим един на друг”, казал Павлов и дори предложил 1-2 милиона лева отгоре, без да назовава точна сума.Срещата се състояла на улицата. Павлов следвал с колата си Грозев, докато той вървял пеша по столичния булевард „Дондуков”. След това влязъл в кафенето при него и му предложил да спрат с взаимните обвинения. На това Грозев репликирал: „Предлагаш да ни върнеш парите и да ни платиш за развалената репутация?”. Павлов от своя страна отвърнал, че не става въпрос за „дългосрочно оправяне” и че покрай скандала всички са загубили репутацията си.

В крайна сметка Грозев отказал сделката с аргумента, че това не може да му върне разрушения имидж и нерви през последната година, и изгонил Павлов от кафенето.

Грозев и двамата му австрийски партньори – Карл фон Хабсбург и Даниел Руц, ще се конституират като частни обвинители по делото. Така те се надяват да се реши по-бързо казусът с незаконното прехвърляне на 83% от дяловете на компанията. По думите на Грозев Павлов и Донев са привлечени като обвиняеми още на 6 юни. Междувременно текат търговските дела, които измамените партньори са завели в градския съд. Грозев отхвърли обвиненията на Павлов, че го атакуват с доноси. Той отрече казусът да е плод на личен конфликт. Грозев отново припомни, че е платил своята част от сделката. За целта той и неговите партньори взели заем, след като заложили свои акции в холандско радио на стойност около 28 млн. евро. Иначе и Хабсбург, и Руц изразиха задоволството от повдигането на обвинения срещу Павлов и Донев. Според тях то означава, че българската съдебна система работи.


Лекарите съгласни парите да следват пациента
ДЕСИСЛАВА ПЪТЕВА

Идеята "парите следват пациента", която здравната каса предложи, се подкрепя и от лекарите, и от пациентите. "По-добър вариант от този няма поне при сегашната система", заяви пред "Новинар" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. „Това е нещо съвсем нормално, такава е идеята на реформата, която стартира през 2001 г.", припомни той. По този начин ще се върнем към модел, който е заложен от самото начало, но е просъществувал за кратко заради повишаващия се брой хоспитализации и налагането на лимити за болниците.От своя страна председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че винаги е съществувал въпросът как точно ще се намери механизъм за реализацията на тази идея. Ако бъде въведено електронното здравеопазване, плащанията към болниците и техните лекари ще става по-лесно - след потвърждаване на това, че пациентът се е лекувал в съответното лечебно заведение.


След катастрофа
След катастрофа - Битка за живота на топхирург

Проф. Бусарски с над 50% изгаряния в кола факла
Един от най-добрите български неврохирурзи - проф. Венцеслав Бусарски, се бори за живота си, след като катастрофира с колата си край Бояна. Инцидентът станал в ранните часове в понеделник на столичния бул. "България". Професорът шофирал "Тойота Корола" от Бояна към центъра, но не успял да вземе ляв завой и се блъснал в колона на мост. От удара газовата уредба на колата се възпламенила. Тогава хирургът бил откаран в много тежко състояние в "Пирогов" с 50% изгаряния. Настанен е в реанимацията с опасност за живота. Хирурзите от "Пирогов" ще спасяват живота на проф. Бусарски с поредица от операции. Направихме първата интервенция и се борим да го стабилизираме, обясни шефът на Клиниката по изгаряния проф. Огнян Хаджийски. Той допълни, че предстоят поредица от операции за отстраняване на изгорените участъци кожа и заменянето им със свинска кожа. Втората операция е насрочена за края на тази седмица. Пострадалият е на системи с хранителни разтвори, лекарства и обезболяващи. Поставен е в специално клинитроново легло, което поддържа определена температура. Проф. Бусарски доскоро бе шеф на неврохирургията в университетска болница "Св. Иван Рилски". След скандал за далавери с импланти и нарушения на медицинските правила в клиниката му, изнесени от шефа на лечебницата д-р Дечо Дечев, бе отстранен от шефското място и отиде да работи в частна болница. Той е на 63 години. Роден е в Благоевград, но още като ученик идва в София, където завършва Първа английска гимназия с отличен успех.

Румяна Милева


Измамници се правят на здравния министър
Нова схема за телефонни измами навлече главоболия на здравния министър Десислава Атанасова. Вече има 6 случая, в които "ало" мошениците звънят и лъжат хората, че техен близък е пострадал тежко и министърката е уредила почти всичко по лечението, но трябва да се внесе огромна сума пари. Схемата разкриха от самото здравно ведомство, след като получили обаждане от попарена жертва, която броени минути преди това изживяла шока от поредния номер на "ало" измамниците. Най-вероятно те са следили жертвата си, защото знаели, че дъщеря й е в чужбина. Така един ден й се обадили и й казали, че детето й е било блъснато на пешеходна пътека в Италия. Лечението щяло да се проведе у нас, но за целта майката трябвало да внесе 16 000 лв. Бандитите дори обяснили на жената, че здравният министър е направил цялата подготовка. Възрастната дама веднага се опитала да се свърже с щерка си, но след като номерът не отговарял, тя позвънила в здравното ведомство. Така разбрала, че е станала жертва на измама. От министерството призоваха всички хора, които са получили такава информация за свои близки и не могат да се свържат с тях, да звънят в полицията.

Руслана Петрова


Наказват болница за смъртта на Мария
Болницата във Видин ще бъде наказана за смъртта на 11-годишната Мария Калинова. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова във Враца. Още в сряда тя ще реши каква точно да е санкцията на здравното заведение. Момиченцето почина на 26 май в линейка на път за софийска болница.Манията за по-голям бицепс свършва с диабет, аритмия и остеопороза
Микс от хормони убива за часове

Веселин не доживял да иде на преглед в елитна столична болница
„Манията за тяло като на Аполон вкара 26-годишния Васелин Цанков в гроба. Бъдещият полицай бе погребан на 8 юни в родния си Видин. Над ковчега на момчето си родителите на Веско признаха, че синът им е имал проблеми със сърцето от малък. Това обаче явно не го е спряло да помпа мускули с анаболи. И коства живота му. Студентът по защита на националната сигурност във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" почина миналата седмица няколко часа след като бе приет в местната Военноморска болница. А вчера колегите му научиха от журналистите за фаталния му край. Случайно или не, повечето бъдещи полицаи изглеждаха точно като културисти.

Да вдигат щанги и да помпат мускули за младите момчета е ценностна система", призна деканът на юридическия факултет във ВСУ проф. д-р Петър Хрисов. "Анаболите водят до по-бързото нарастване на мускулната маса, но уморяват сърцето", пък коментира доц. Димитър Узунов, преподавател по бойни техники в специалността на починалия Веселин. Специалистът е шампион по лична защита през 1987 г. и е на четвърто място по савате в Европа. Обучава не само нашенски, но и кипърски полицаи. В работата си се е натъквал на доста младежи, които приемат забранени вещества.

Искат бързо да станат силни и корави а не знаят, че това е срещу здравето и живота им", ядосва се доц. Узунов. С непогрешим нюх той отстранява от състезания мачовци с фалшиви мускули.

Сърцето на Веселин, който стана жертва на анаболите, спря няколко часа след като беше приет в токсикологията на ВМА-Варна. Студентът е имал направление за елитна столична болница, но състоянието му внезапно се влошило. Аутопсията показала, че сърцето и белият дроб са увредени и има тромби в долните крайници. Варненски лекари пък споделиха, че миналата година 17-годишно момче смесило анаболи с алкохол и си отишло за 7 дни. Други трима младежи на 17 и 18 г. са лекували в токсикологията заради бодибилдинг психоза - следствие от предозиране на анаболни стероиди. И тримата били неадекватни, не разпознавали близките си, имали зрителни и слухови халюцинации

обясни шефът на клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева. Най-често употребяваните стероиди са метан (навлязъл през 60-те и 70-те години) и омнадрен, който съдържа 4 вида тестостерони. Ментето се пробутва за 2,50 лв., а ампулата срещу рецепта в аптеката струва 5 лв. и е предназначена за възстановяване след операция.

"Непозволените стимуланти увреждат голяма част от органите", предупреди и проф. д-р Димитър Карадимов, национален консултант по анестезиология и интензивно лечение и шеф на клиника в столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". "Продължителната употреба на анаболи разширява необратимо сърдечния мускул. При по-голямо натоварване не се изтласква достатъчно кръв, което води до ритъмни нарушения", обясни специалистът. "Един от органите, които се увреждат, е панкреасът", уточни професорът. "Развиват се хормонални нарушения, които отключват злокачествен диабет, койтоне се повлиява при лечебна схема с инсулин изтъкна още проф. Карадимов. И допълни, че се нарушава еластичността на кръвоносните съдове не само в крайниците, но и в мозъка. В поразените съдове се получават вихрови движения на кръвта, което създава условия за образуването на тромби. Ако такъв тромб тръгне от крака нагоре, може да заседне в белия дроб и да блокира някои части. Големи съсиреци предизвикват масивна тромбоемболия и сигурна смърт. "Съчетаването на различни вещества - мъжки и женски полови хормони, стимуланти и наркотични вещества, уврежда бронхите и алвеолите", разказа професорът. Това е причината бабанките често да се оплакват от задух. Още по-страшно е, че гълтането на хормони уврежда костите и те стават чупливи. Друг негативен ефект е пониженият имунитет и лесната податливост на инфекции. "Мъж скала наглед ще изкара един обикновен грип като пневмония", даде пример проф. Карадимов.

Румяна Милева

Първолета Цветкова
Сърцето висва като разтегната прашка
- Проф. Карадимов, наистина ли приемът на анаболи крие риск от усложнения при операция?

- Имаше един млад мъж, който бе опериран от апендиктомия, но не беше съобщил на екипа, че е взимал стимуланти. Операцията мина нормално. Като стана от леглото, за да отиде да гледа филм обаче, падна в коридора и умря на място. По зла ирония на съдбата родителите му са лекари.

- Каква е причината?

- Сърцето беше много уголемено и отказа да се съкращава и да изтласква кръв. При такова раздуване мускулът стои отпуснат - подобно на разтегнат ластик от прашка.

- И как може да се стимулира?

- При наличие на биволско сърце единственият вариант е трансплантацията.

- Наскоро спасихте 25-годишен студент, припаднал във фитнес зала. Какво стана?

- Младежът бе вземал препарат със съмнителни съставки, които си купил от инструктор в Студентски град. Там тази практика е много разпространена. Изследването показа наличие на тестостерон, амфетамини, трибестан и прегнил, който се предписва за подобряване на плодовитостта. В комбинация тези вещества са изключително опасни. Момчето получило дихателен пристъп, докато тренирало и припаднало. За късмет чичо му бил с него и веднага го докара. Ако се беше забавил с половин час, нямаше да е между живите. Цяла седмица бе на апаратно дишане. Майка му ми подари картина - "Дървото на живота".

- Как да се спре опасната мода по тъпченето със стимуланти?

- Това е работа на вас, журналистите, и на църквата. Ние, лекарите, поемаме последствията.


Теле от Цецо за Бойко

Здравната министърка носи на премиера електронна цигара за ЧРД
Живо теленце на една седмица е само един от подаръците, които премиерът Бойко Борисов ще получи днес за 53-ия си рожден ден. Нестандартният подарък бил приготвен от фермери и щял да пристигне в столицата от Видинско, разказаха пред "Стандарт" техни приближени. Земеделецът, чиято крава се е отелила, се казвал Цветан - точно като дясната ръка на Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов. Добичето има няколко "работни" имена, които се въртят около името на главния опонент на ГЕРБ, соцлидера Сергей Станишев. Теленцето можело да се казва Сергей или Станишко. Но в крайна сметка последната дума щял да има днес рожденикът.

Депутатите от ГЕРБ пазеха в тайна подаръка за началника си - за да можели да го изненадат, а не той да го прочете във вестниците, обясни шефът им Красимир Велчев. Засега е ясно, че здравната министърка Десислава Атанасова е подготвила тематичен подарък в унисон с въведената забрана за пушене. Тя е купила на Борисов електронна цигара.
С бира срещу килограмите
Бирата съдържа вещества, които помагат срещу затлъстяването и увеличават мускулната маса, твърдят швейцарски учени. "Молекулата чудо" - никотинамид рибосид (НР), която бе открита в млякото, се намира също така в кихлибарената напитка и в някои храни, смятат още експертите. Единственият проблем е, че наличието на молекулата се установява изключително трудно и още по-трудно се синтезира, което е доста скъп процес. НР няма странични ефекти и даже може да удължи живота. Молекулата работи, попадайки в клетките, където повишава обмяната на веществата. В хода на експериментите не са открити никакви странични ефекти. Изследователите смятат, че с помощта на НР може да се подобри работата на митохондриите, които влияят на процесите на стареене на организма. Учените са провели експеримент с мишки. Резултатите показали, че гризачите, които са били поставени на диета, богата на мазнини, но с добавяне на това вещество, са наддали с 60% по-малко, отколкото своите събратя, които се хранели със същото, но без добавката. Мишките, на които е даван НР в течение на 10 седмици, са били в по-добра физическа форма.


Максим в болница, но без счупени ребра

Патриархът се подхлъзнал и натъртил гърдите си. Изследванията му в норма
Новината за счупените ребра на патриарх Максим е силно преувеличена, съобщиха вчера от Светия синод.

Дядо Максим е със здрави кости в Правителствена болница, няма нищо счупено от подхлъзването му преди 3 седмици. Тогава духовният водач на Българската православна църква е натъртил гърдите си и е получил лек спазъм на дробовете, който обаче отшумял бързо.

Сакатлъкът съвпаднал с периода, в който всяка година патриархът минава на задължителни изследвания, затова постъпил в клиниката, съобщиха от синода.

В нормата били всичките му изследвания, сърцето и белите дробове също работели ритмично. Дядо Максим нямал проблеми и с диабета.

Това научили от лекарите митрополитите вчера. Владиците се събраха в София за лятната сесия на синода. Заседанията води Сливенският владика Йоаникий, тъй като определеният от патриарха за негов заместник Русенски митрополит Неофит се възстановява у дома след операция на сърце в „Токуда".

Без патриарха синодалните старци се правели, че не знаят за архонтството, в което Пловдивският владика Николай въведе бизнесмена Петър Манджуков. Те чакали своенравният митрополит сам да обясни защо е предприел акта, след като още през 2007 г. БПЦ обяви удостоявания-та с това звание за недействителни.

Междувременно от Света гора има отговор на синодалното писмо до свещения Кинотис (ръководството- б.р.), в което се искаше чудотворната Богородична икона „Достойно есть" да бъде донесена през есента в България. Монашеската управа в Карея е решила вместо оригинала да изпрати изработено и осветено до иконата копие, което да остане завинаги у нас.


Пушим на балкона на ресторанта, край басейна и в парк, далеч от деца
ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Пушенето на балконите и терасите към заведенията е разрешено. Това сочи специална инструкция на здравното министерство по повод влязлата в сила тотална забрана на цигарите от 1 юни и възникналите неясноти.

Край откритите басейни ограничението също няма да важи освен в случаите, когато там се провеждат спортни или културни мероприятия.

В парка също може да се запали, стига наблизо да няма детска площадка или организирана проява на ученици или спортисти. Ако човек обаче отиде в открита градина с детето си и запали, няма опасност да бъде глобен, защото се смята, че в този случай отговорността му е лична, на родител.

Забраната е категорична само за закрити обществени места. Това са помещения или пространства с покрив или навес с най-малко 3 плътни стени, без значение от какъв материал са направени. Този режим не важи за откритите обществени места, които според тълкуванието на здравните инспектори са проветриви, с естествена въздушна циркулация, което макар и с покрив или навес има най-много 2 плътни стени.

"Това значи, че ако кафе или друго заведение отвори страничните си части и осигури естествено движение на въздуха, там пушачите няма да бъдат санкционирани", твърдят здравните инспектори.

Пушенето на открито към заведенията за хранене и развлечение е разрешено, при условие че площта не е свързана по някакъв начин с площадка за игра. Границите между детския кът и сектора за пушачи трябва да са ясно обособени. Задължително е местата за пушене на открито да са обособени от съответното заведение, магазин, хотел или бензиностанция. Препоръчително е на детските площадки да се сложи специална табела "Пушенето забранено".

Пред университетите също може да се пуши. Забраната важи само за тротоарите пред училищата, яслите, детските градини, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за малчугани.

Забраната за пушене на закрити обществени места е категорична, дори ако цялото заведение е наето заради личен празник - сватба, кръщене, рожден ден, обяснява здравното министерство. Провеждането на частни партита не променяло факта, че са закрити обществени места.

Няма никакво значение и колко е часът. Забраната важи денонощно.

Сигналите за нарушения се приемат на дежурния телефон на регионалната здравна инспекция. За София той е 8130 400.


МЗ подкрепя лечение със стволови клетки
Здравното министерство ще отпусне 250 000 лв. за спешен ремонт на АГ и детското отделение във врачанската болница, защото наистина са в критично състояние.

Това каза министър Десислава Атанасова на откриването на първото за Северозападна България отделение за инвазивна кардиохирургия. Обеща и подкрепа за изграждане на медицински център
Измами с името на министър
Престъпници използват името на Десислава Атанасова, за да примамят жертвите си
Жулиета НЕДЯЛКОВА

В ход са нови телефонни измами, този път използвайки името на министър Десислава Атанасова, научи „Преса". Хитри комбинатори набелязвали предварително проучени жертви - семейства, чиито деца учат в чужбина. Те се обаждали по телефона на родителите им и съобщавали, че синът или дъщеря им са били блъснати на пешеходна пътека в Германия например и трябват пари за операция.

До този момент в полицията са се оплакали шест потърпевши от новата схема, които обаче навреме са се усетили и не са били ужилени. Сигнал за тези измами е постъпил и на горещата линия на здравното ведомство.

При последния случай неизвестен се обадил на жена и обяснил, че дъщеря й е премазана на пешеходна пътека в Италия. Нищо неподозиращата майка първоначално се вързала, защото детето й наистина учело в Торино. Измамниците й казали, че лично здравният министър Десислава Атанасова е наредила момичето да бъде транспортирано до България, където да бъде лекувано. Дори обяснили, че операцията е вече уредена -в „Пирогов" щели да й поставят специален пирон в крака, който струвал 16 000 евро. Държавата поемала разходите по транспорта, но майката трябва да набави

парите за операцията.

Жената била инструктирана къде и на кого да предаде сумата. След първоначалното стъписване изплашената майка позвънила на дъщеря си и така разбрала, че се опитват да я измамят. После се обадила в полицията и здравното министерство.

От МЗ призовават гражданите да не се хващат на подобни измами, защото макар и министър Десислава Атанасова няма правомощия да се меси в лечението на пострадали. Хората могат да подават сигнали и да задават въпроси при нужда на горещата телефонна линия на ведомството 02/9301 152; 02/9301 253; 02/9301 259.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница