14 март 2011 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата05.02.2018
Размер456.28 Kb.
  1   2   3
14 март 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЩе проверяват и нощем пуши ли се в кръчмите

В турските сериали не палят цигари не палят цигари, каза здравният министър
Ще има внезапни проверки в кръчми и барове в събота, неделя и вечер след 21 ч дали се спазва наредбата за забрана на пушенето. Защото някои хора си мислят, че са безнаказани и могат да палят, където си искат, заяви пред “Труд” здравният министър д-р Стефан Константинов.

Той добави, че все още има заведения, които не зачитат наредбата и контролът трябва да се засили. В момента не било необходимо да се измислят нови правила, след като българите не спазват и настоящите.

“Оттук насетне ще правим всичко, което правят развитите страни, независимо дали се харесва или не на бизнеса и на продавачите на цигари!”, отсече д-р Константинов. Той напомни, че има много удоволствия в живота, които не вредят на здравето. Докато за цигарите няма нито един факт, който да покаже, че ползите са повече от рисковете.

“Вижте дали в така популярните напоследък турски сериали някой пуши? Не, никой! А и в Турция има забрана на цигарите”, каза още министърът. Той бил запознат с всички аргументи на пушачите, които настояват във филмите да се забрани и показването на дрога например. Но подчерта, че при такива кадри хората обикновено си казват до колко лошо състояние водят наркотиците. “Няма да е лесно, но аз съм тук, за да водя точно тези битки”, каза министърът. Той се надява, както премиерът Бойко Борисов е обещал, и в заведенията да не се пали от 2013 г.
Проф. Борисова: Адам е виновен за остеопорозата
Бившата здравна министърка проф. Анна-Мария Борисова пак привлече вниманието на лекари и журналисти. На семинар в Правец, първата й голяма изява след оттеглянето й от поста, тя започна лекцията си с въпрос защо остеопорозата е по-често срещана при жените. “Защото Господ е създал Ева от реброто на Адам - една доста слаба кост в скелета”, сама отговори професорката.

Тя бе в компанията на американския посланик Джеймс Уорлик. Негово превъзходителство също дръпна реч пред 100-тина ендокринолози. “Аз съм тук не защото прокламирам US лекарство. А защото моята майка, когато беше на 85 г., се опита да вдигне доста тежък вентилатор в банята. Така си счупи прешлен на гръбначния стълб - разказа посланикът. - Тя се пооправи, ала доста трудно, защото имаше остеопороза. Но разбрах за един революционен медикамент. Затова, ако моята майка дойде при вас, надявам се вие да й го изпишете!”

Ендокринолозите имат цял пакет от мерки за предпазване от болестта. Сред тях най-важното било храненето - с достатъчно калций на ден. “Трябва да се яде като по време на социализма - закуска с прясно мляко и сирене, а вечерята - с кашкавал и кисело мляко”, каза доц. Михаил Боянов от Александровска болница.


Болница с дълг заради делегиран бюджет
Нито съм я виждал, нито знам какво представлява, каза д-р Николай Колев, директор на многопрофилната болница „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, по повод приетата преди 2 седмици от Министерския съвет Национална здравна карта.

Според него наболелите проблеми идва с т.нар. делегирани бюджети, които продължават да трупат нови дългове на болниците. За първото тримесечие областната болница в Стара Загора е надхвърлила планираните си разходи със 150 хил. лв. Според нейния управител дълговете щели да продължават да се акумулират. Проблемът бил в това, че болниците нямали ясни правила и параметри за финансиране, смята д-р Колев.

Многопрофилната болница „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора разполага с 530 легла, които средно на месец са заети в над 80%. Здравното заведение е най-голямото в региона, има и междуобластни функции. Болницата е получила най-високото трето ниво на компетентност за 70% от дейностите си, но

това не довело до очакваното по-високо финансиране, уточни управителят й. Били преведени авансово някакви пари, но все още не е подписан договор със здравното министерство за дейностите, обясни д-р Колев. Според него изискванията за високи нива само са вкарали в допълнителни разходи болниците. Били ангажирани нови специалисти и закупена апаратура, но реално нямало да получат повече пари, категоричен е Колев.

Прогнозният годишен бюджет на „Проф. д-р Стоян Киркович" е 13,5 млн. лв., което е с половин милион повече от м.г., но това всъщност е много по-малко от необходимите поне 19 млн. лв. по прогнозни разчети за годината.

Д-р Колев не очаква да бъдат възстановени сумите, с които задлъжня лечебното заведение по време на неотдавнашния бум на хепатита. Тогава шест отделения бяха превърнати в инфекциозни, приети бяха над 800 души, а лечебното заведения задлъжня с близо 800 хиляди лева. Въпреки обещанията за финансова помощ в болницата получили писмо от здравния министър, че едва ли ще получат допълнителни средства.
Здравната каса бойкотира министъра
Здравната каса бойкотира здравния министър д-р Стефан Константинов. Тя отказва да се захване с въвеждането на диагностично-свързаните групи, които от догодина трябва да заменят клиничните пътеки.

Според новата методика пациентът ще се лекува в болница не само за основното заболяване, но и за придружаващите.

“Касата не се включва в този процес, не иска да го подпомага и нещата не се случват”, заяви министърът в интервю за “Труд”.
Не знам кой управлява здравеопазването ни
С д-р Стефан КОНСТАНТИНОВ, министър на здравеопазването, разговаря Диана Тенчева
- Само за два месеца пациенти са изпратили толкова жалби до медицинската ДАНС, колкото за цяла година. Как си го обяснявате, г-н министър?

- С широкия медиен отзвук и с вероятността в новото ръководство на Министерството на здравеопазването болните да виждат сериозен защитник на правата си. Разбира се, това се дължи и на въвеждането на наредбата за таван от 950 лв. при избор на екип, на принципната ни позиция по важни казуси...

- В доста от проверените случаи пациенти са били бавени, дали от джипито или че са били в заведение, което не може да им окаже адекватна помощ. Защо така?

- Основният проблем и това, от което се оплакват хората, е грубото отношение. Виждал съм ситуации, при които лечението е било идеално, но лекарят се е държал грубо и следва оплакване за качеството на медицинските грижи. И обратното - когато докторът не е бил много точен медицински (виждал съм го в личната си практика), но отношението му към пациента е любезно. Тогава болният казва: “Ами да, лекарят направи всичко възможно, но нещата така и така се случиха”. Поради тази причина при всички срещи с директори, с отговорни кадри в здравеопазването, наблягам на отношението към пациента. То не струва пари. Нито български, нито европейски, а е изключително важно.

- А защо някои лекари са, да го кажем, серт?

- Защото животът е такъв, стана комерсиален, защото понякога пациентите и особено роднините са неоправдано агресивни, имат по-големи очаквания. Все пак трябва да знаем, че живеем в бедна държава, с много неуредици и не е възможно здравеопазването ни да бъде на абсолютно европейско ниво при ставащото у нас. Хората да си дават сметка за реалностите. И естествено има ли напрежение у пациентите, има и у лекарите, а това не трябва да се допуска.

- Санкции до 2000 лв. за първа лекарска грешка достатъчни ли са? С толкова може да накаже докторите медицинската ДАНС.

- Да не забравяме, че лекарите могат да бъдат санкционирани и от Регионална здравна инспекция (РЗИ), от здравния министър, за другите институции няма да говоря. Имаме право на наказание включително и на отнемане на лекарски права. А в крайна сметка всичко отива в съдебната система, където санкциите могат да са много сериозни.

- Пациенти постоянно се оплакват как чакат линейка по цял час. В над двумилионна София дежурят около 16 екипа. А те отговарят още и за 38 села. Какви действия обмисляте в тази насока?

- Трябва да са поне 2 пъти повече. Но въпросът е и какво трябва да правят тези линейки - дали да покриват ситуации, когато пациентът е решил, че се налага да го види лекар в удобно за него време, или когато не е намерил джипито. Или наистина при сериозни спешни състояния - като катастрофа, животозастрашаващи случаи. Нереформираната ни спешна помощ разчита на модели, които са на повече от 20 г., а тогава здравеопазването бе организирано по съвсем друг начин. На този фон няма да е честно да поемем ангажимент към хората, че всеки, който звънне на 112, веднага ще отиде да го прегледа лекар, ще му постави диагноза и ще му изпише лечение. Това не е спешна медицина! Не за това са линейките, а за тежки ситуации, неясни състояния, припаднали, на границата между живота и смъртта хора. А докторите бързо трябва да окажат първа помощ и да откарат пострадалия в специализирано заведение.

- Как ще действате в труднодостъпните региони?

- Там работата зависи от населението, от географията. Много ми се иска да кажа нещо окуражаващо, но това, което е възможно да се направи, е да се мисли за изграждането на близък филиал. И ако сме по-богати - за по-модерни начини на транспорт като бързи машини. Няма да говоря за вертолети. Защото, когато д-р Божидар Нанев (б. р. - бившият здравен министър) го заяви, медиите злоупотребиха с темата. Но така правят богатите държави. Ние, за съжаление, сме бедни.

- Според новите правила, които оповестихме в четвъртък, гарантирате ли, че болниците няма да връщат спешно болни. А такива случаи е имало и хора са умирали в линейки.

- Преди 3 дни имаше събиране на директорите на спешните центрове. Беше им казано да се обърнат към РЗИ, към местните каси и да получат информация за нивата на компетентност на всяко отделение на болниците в техните региони. Да видят по кои клинични пътеки са сключили договор и ако имат примерно пациент с инсулт, да знаят къде да го закарат. Възможно е да има единични случаи, при които да е трудно да се приложи новият модел, но се надявам наистина да са единични случаи. И да не забравяме, че медицината не е математика. Лекарят може да прегледа болния, да постави една диагноза, а после да я промени. И тогава може да се наложи прехвърляне в друго лечебно заведение. Но това не трябва да учудва хората.

- Кога Националната здравна карта ще стане задължителна и ще “ореже” по области легла, които са над допустимия максимум?

- Когато има политически консенсус. Аз съм твърд привърженик на идеята, но ми трябва подкрепа.

- А вие нямате ли я?

- Без коментар.

- Имате ли екшън план за неефективните структури, които нямат пациенти и трупат борчове?

- Когато нямат пациенти, а задължения, те си отиват. Вече имаме примери за такива болници. Не трябва да го смятаме за нещо лошо. Живеем в общество, в което властват определени икономически механизми, лечебните заведения са изключително много. Така че, ако някое си отиде, без значение каква е собствеността му, нищо лошо няма да се случи.

- Как върви въвеждането на диагностично-свързаните групи (ДСГ)?

- В момента процесът е в застой.

- Защо?

- Защото мнението на здравната каса е негативно. А останалите важни институции по-скоро са в изчакване и заемат неутрална позиция. Това не ми харесва въобще! Защото смятам, че целият труд, полаган от екипа на Министерството на здравеопазването, си заслужава единствено ако успеем да променим системата към по-добро. Ако има нещо, което ме дразни толкова много в момента, са празните приказки за реформи. А когато кажем, че имаме конкретен план и го покажем, всичко изведнъж замира и не се взема ясно становище. Здравната каса поне беше честна и показа, че идеята за ДСГ не й харесва.- Как тя заявява, че нещо й харесва или не, като има решението на правителството от декември м. г. за въвеждането на ДСГ?

- В България се оказва, че това може да става. Ето, аз активно казвам, че касата не се включва в този процес, не иска да го подпомага и нещата не се случват. Тогава аз не знам кой всъщност управлява в здравеопазването.

- Само при ДСГ ли системата боксува и ви пречи да извършвате реформи?

- Във всичко, което се прави, има хора, оказващи съпротива. Въпросът е да я елиминираме постепенно и да вървим напред. Сигурен съм, че на всички министри досега им е оказвана същата съпротива.

- Ако привлечете премиера Бойко Борисов на своя страна, няма ли да елиминирате боксуващите “елементи”?

- След като ме е сложил на този пост, би трябвало премиерът да е на моя страна. И това не подлежи на дискусия. Въпросът е, че той се занимава с много сфери. Аз самият виждам какво ми е на главата с 300 болници, а когато имаш цяла държава... Представям си какво е. Защото проблемите не са само в здравеопазването...

- Инвазивната кардиология е една от невралгичните точки в системата. Как може да спрете източването на пари чрез изследвания на здрави хора?

- За съжаление здравеопазването предполага и подобни случаи, когато изпълнителите на медицинска помощ могат да индуцират търсене. Ето такъв е случаят с някои болници в инвазивната кардиология. Човек отива с доверие на лекар и не подлага под съмнение казаното - че трябва да се извършат следните изследвания. Ако видим, че някъде са направени нереален брой процедури, които чисто времево не могат да се вместят в денонощието, въвеждаме стандарти. И казваме, че над тази граница дейността няма да се плаща. Не е нужно да се поставя навсякъде контрольор и да мислим, че по този груб начин ще администрираме. Кардиолозите обаче имат регистър, който може да се използва, и се надяваме да го наложим на национално ниво. Така всяка процедура, извършена в клиниките, ще бъде следена и оценена дали се е налагала. А аз съм се ангажирал, че ако националният регистър заработи, аз ще бъда лобист за връщане на по-високата цена на клиничната пътека за лечение на инфаркт. За да развиваме тази дейност, защото с нея се спасява човешки живот, а не защото е скъпа и просто трябва да направим някого богат!


Д-р Стефан Константинов

Роден е на 2 януари 1966 г. в София.

Завършва Медицинската академия в София през 1989 г.

Придобива специалност по акушерство и гинекология през 1995 г.

Работи като лекар в Тунис шест години.

Бил е зам.-шеф на лекарския съюз от януари 2009 г. до октомври 2010 г.

А на 6 октомври м. г. е избран за министър на здравеопазването.


Пушене и изкуство
Един спор броди от миналата седмица - дали 6 българските филми да се забрани пушенето. Здравният министър е „за" тази мярка, защото смята, че примерът на изкуството е важен. Културният, разбира се, е „против", понеже не иска да се налагат ограничения на творците.

Но и двамата трябва да погледнат по-дълбоко.

Ако здравният министър подгони хората си да правят не кампанипни, а редовни проверки в заведенията дали се спазва забраната за пушене, няма да има чак толкова голямо значение какво са видели децата в киното.

А културният министър ще постъпи мъдро, ако прозре колко голям творчески потенциал се крие в забраната. Истинско предизвикателство ще бъде душевната драма на лирическия герой да личи не само по това, че той е небръснат и с разтреперана ръка пали цигара. Така че табуто може да разруши клишето и да донесе все някаква полза.
Пациенти с рак и редки болести ще доплащат за 69 лекарства

Сумите са от няколко лева до 190 лв.
За 69 от лекарствата за рак, редки болести и трансплантирани пациенти, които от 1 март вече се поемат от здравната каса, ще се доплаща, сочи справка на "Сега" в позитивния лекарствен списък, по който НЗОК плаща медикаменти. Напълно безплатни обаче остават 47 препарата.

По закон здравната каса плаща изцяло само за най-евтините препарати от даден вид лекарство. Ако обаче то се произвежда от повече фирми и в позитивния списък е включена повече от една търговска марка, касата не може да плаща за всички тях, освен ако цените им не са еднакви. Така от новите препарати 69 са оказват с доплащане. Няма обаче вид медикамент, който да не е поет изцяло от НЗОК, т.е. за пациентите по принцип има вариант, при който да не си доплащат. Най-сериозният копеймънт е при хормоналните препарати за рак на гърдата и простатата - там има медикаменти, от чиято цена касата не поема 170-190 лв. Има обаче и такива, при които доплащането е 2-5 лв. Допълнителни 100 лв. ще трябва да дават и някои хора с присадени органи, ако не искат да минат на по-евтин препарат. Над 100 лв. достига копеймънтът и при медикаменти за хемофилия. Засега обаче няколко от препаратите за рак и редки болести дори не се внасят у нас, въпреки че имат регистрация.

Според Стойчо Кацаров от центъра за защита правата в здравеопазването обаче и това доплащане е облекчение за пациентите. Досега тези лекарства се поемаха от Министерството на здравеопазването при централизиран търг, при който обикновено печели медикаментът с най-ниска цена. "Ако искаше друга търговска марка, болният трябваше да плаща пълната й цена, а сега все пак НЗОК поема голяма част от стойността и за пациента остава по-ниско доплащане", обясни той. Има обаче и сигнали от пациенти, които досега са получавали препарата си изцяло без пари, а тепърва ще трябва или да го сменят, или да започнат да доплащат.

Освен това все още не всички пациенти са успели да се сдобият с протоколите, които им осигуряват медикаментите. Те трябва да се издадат от лекуващите им лекари. Здравната каса обаче забави указанията на какви критерии трябва да отговарят болните, за да получат лекарства, а и самите медици още не са напълно наясно с новия ред за отпускане на препаратите.

По повод опасенията, че твърде малко аптеки биха работили с новите лекарства, от касата съобщиха, че 809 аптеки са заявили готовност да отпускат лекарства за рак, 654 ще работят с препарати за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти, а 651 ще осигуряват медикаменти за редки болести.


Уорлик рекламира US медикамент на наши медици
Американският посланик Джеймс Уорлик се изяви почти като лектор на научен симпозуим за лечение на остеопорозата в Правец. Събитието е организирано от две фирми, производители на лекарства, едната от които американска, а целта му е да се представи пред ендокринолози и ревматолози нов препарат на двата концерна за остеопороза.

Събитието беше под патронажа на Уорлик. Той откри симпозиума, а след това се изяви и като лектор, защото разказа как майка му е лекувана от остеопороза с новото американско биолекарство, разказаха участници в събитието. Посланикът дори обявил пред българските лекари, че ще доведе у нас 85-годишната си майка, ако и тук започне да се изписва американският препарат. Отделно Уорлик помолил лекарите да докладват на производителя за странични ефекти от новия препарат.

Според европейските директиви на подобни събития дори е забранено да се допускат хора без медицинско образование, тъй като там е позволена директна реклама на лекарства с рецепта.Близо 20 000 българи са спрели лечението си,
след като от година се налага да доплащат повече за медикаментите за глаукома. Това показват данните за месечното потребление на медикаменти за глаукома в брой опаковки. Още през 2002 г. процентът на европейските пациенти, лекуващи се с по-стар клас лекарства, се изравнява с този на подлежащите на по-съвременно лечение, докато в България има изключително нисък процент на използване на по-нови препарати, твърдят производителите.


У нас има по-красиви мъже от мен
Бойко Борисов, премиер
За харизмата

Моите противници не искат да отчетат труда и 24-часовия ми ангажимент към хората и държавата вече 11-12 години. А го отдават на едва ли не това, че жените ме харесвали, че домакините ме харесвали... Имало някакво, какво беше, харизма. Мигар няма толкова по-красиви, по-харизматични мъже в държавата. Точно до мен опряха. Нито прическата ми е прическа, нито...

За честта

Нека да не се поддаваме на хулите и желанието да изкарат, че всички сме маскари. Просто ние не сме.

За обещанията

Имам 4-годишен мандат, в който съм обещал да направя магистрали, зали, да не повиша данъците, да подпомагам земеделието, да давам най-много пари за здравеопазване, образование и култура. Мисля, че онзи ден това, което направихме и с "Чудесата на България", беше един много добър акт.

За мeдиите

Не се меся в медиите. Нито от ГЕРБ имаме телевизия, нито вестник, нито радио, нито електронен сайт. Така че в това отношение, ако има чиста партия, това е само ГЕРБ. Всички останали - и партии, и бизнес организации, и тези, които имат корпоративни интереси, са си направили медии, чрез които се опитват, разбирате ли, и по някой път успяват да влияят на общественото мнение.(Пред радио К2)


Европа брои за наши доктори 5000 евро
Медици и бели касинки бягат в чужбина за 10 пъти повече пари
Болници в Европа дават по Е5000 заплата за български лекари. Това стана ясно на Европейската трудова борса, която се проведе вчера в София. Поне шест държави на Стария континент обявиха свободни работни места за родни доктори, медицински сестри и рехабилитатори.

За поредна година швейцарският трудов посредник Helvetia Medicum набира у нас неограничен брой кандидати за постоянна работа в клиники в Германия и Швейцария. Българите са много мотивирани и техните работодатели остават изключително доволни, каза представител на компанията посредник. Немците дават 3500 евро стартова заплата на млад лекар. Те набират и медсестри, като им предлагат около 2000 евро. Това е 10 пъти повече, отколкото белите касинки взимат у нас. В Швейцария възнагражденията са по-високи, но пък там животът е по-скъп. И Дания дава атрактивни заплати - 5000 евро за наши лекари, рентгенолози и психиатри. Там обаче трябва да се има предвид, че данъците са високи.

В болници в Северна Италия също има глад за медицински кадри. Минимум 3000 евро е лекарската заплата там. Медицинска сестра с добър италиански и голям опит има шанс да бъде назначена с възнаграждение над 2000 евро.

Швейцарският трудов посредник Perfect Way и тази година набира детегледачки и домашни помощници. Работата е за една година с възможност да се удължи с още 12 месеца. Заплащането е различно в отделните кантони - от 1500 до 1700 евро месечно.

Друга търсена професия са IT специалистите - оферти имаше от Словакия, Дания, Литва и Швеция. Заплащането е строго индивидуално според специфичните умения и почти няма таван, обясниха посредниците. Със свой щанд участва и българското подразделение на "Хюлет-Пакард". Предлагаме около 100 вакантни позиции, половината са за широка палитра IT специалисти, а останалата част са повече с административна насоченост, обясниха от компанията. Около 1500 лв. е стартовата заплата за компютърни спецове в "Хюлет Пакард".

Европейската туристическа борса се провежда за четвърти път у нас по инициатива на Еврокомисията. Тази година напливът е най-голям. Според Агенцията по заетостта причината е по-голямата популярност на изложението. Истината е, че много българи, и то с добри професии останаха без работа, коментираха участници в борсата.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница