14 юли 2009 г. Тема: здравеопазване по 3-ма със спин на седмицаДата02.02.2018
Размер265.78 Kb.
14 юли 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


По 3-ма със СПИН на седмица
По 3 нови случая на СПИН се откриват всяка седмица, каза д-р Тонка Върлева, шеф на програмата за борба с болестта. Регистрираните до момента са 1008. Като най-рискови се оформят венозните наркомани и хомосексуалните мъже.


Дават лек за рак на 220, а трябва на 5000
ГЕОРГИ КАРАМАНЕВ

Поне 5000 жени с рак на гърдата трябва да се лекуват със скъпия препарат херцептин. Това съобщи вчера доц. Валентина Цекова, шеф на химиотерапията в "Царица Иоанна -ИСУЛ". Безплатната терапия обхваща едва 220, и то с нередовни доставки.

Колективният иск срещу здравното министерство за липсата на препарата беше заведен в съда вчера, съобщи Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването. Според адвоката Асен Георгиев делото ще се гледа най-рано през септември. По-късно ще започне и второ за парични компенсации. От центъра се надяват да се присъединят повече засегнати.

Официално за 2007 г. били регистрирани 541 случая, в които трябва да се приложи лекарството. То е за агресивна форма на рак на гърдата, като намалява риска от усложнения.

Много повече жени обаче имат нужда от него, обясни доц. Цекова. Ако лекарството за 6000 лв. месечно се осигурява редовно, ще спасява живота на 90-100 българки годишно.


Онкоболни съдят масово здравното министерство
От Лора Филева
Жени, болни от рак на гърдата, съдят Министерството на здравеопазването, защото не им осигурява полагащото им се безплатно лекарство херцептин. Колективния иск е заведен от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). "Ведомството е навредило на пациентите, като не им е осигурило медикамента. На по-късен етап ще бъдат предявени и финансови искове", каза юристът на центъра Асен Георгиев.

От близо 4000 нуждаещи се лекарството е било отпуснато само на 220 жени. То няма заместител и ако болните не го получат до една година, след като е открит ракът, се получават разсейки и метастази. Друга част от проблема е, че лечението с този медикамент трябва да започне до един месец след химиотерапията, а той се отпуска със закъснение от поне три месеца. Забавянето се получава, защото комисия решава за всеки случай, обясни Георгиев.

От центъра се надяват, че делото ще доведе до някаква промяна в политиката на здравното министерство. От ведомството заявиха че няма да коментират случая, докато искът не пристигне при тях и не се запознаят с него. Онкоболни пациенти досега са спечелили три дела срещу министерството, като присъдените обезщетения са около 100 хил. лв. на човек.

Разследван шеф на онкологията е върнат

Отстранената от длъжност и разследвана от прокуратурата шефка на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София доц. Петранка Троянова е върната на работа, съобщи "Медиапул". Комисия на здравното министерство я избрала за победител в конкурса за поста, след като единственият й конкурент се е отказал. Прокуратурата проверява Троянова за престъпление по служба. От здравното министерство казаха, че няма кой да потвърди информацията.


Регистрират по трима нови ХИВ позитивни на седмица
Голяма част от тях са заразени в болница, където са лекували друго заболяване

1008 са ХИВ позитивните българи към края на юни тази година, отчете пред Агенция „Фокус“ директорът на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ в България д-р Тонка Върлева. Броят на новозаболелите от началото на годината е 70, като всяка седмица се регистрират по трима нови серопозитивни. За същия период през 2008 г. са регистрирани 62 случая на заразени с вируса, уточнява д-р Върлева.

21 733 българи са се изследвали в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН до 31 май тази година. Там са открити над 60 % от новите за тази година случаи. Останалите са открити от 34-те НПО, които работят по програмата за превенция на заболяването у нас.

От 70-те нови случая през тази година 51 са мъже, а 19 - жени, като от началото на година е регистрирано и едно дете, родено от ХИВ позитивна майка. Възрастовата граница на заболелите е - между 19 и 66 години. Според д-р Върлева тревожен е фактът, че 56 % от новорегистрираните тази година са млади хора под 30 години.

Около 30 % от случаите със СПИН са при интравенозните наркомани, а останалите са при мъжете с хомосексуални контакти - 13 % от новите случаи през тази година. 26 % от заразените със СПИН са хора над 45 години с хетеросексуални контакти. Значителна част от тях са открили, че са заразени след престой в болница по повод друго заболяване. „Това е една тенденция, която отчитаме тази година“, обясни д-р Върлева. От началото на годината са регистрирани и четири ХИВ позитивни бременни жени, които са открили, че са заразени по време на бременността.

През последните няколко месеца Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ в България работи активно за предлагането на тестове за СПИН на всички бременни, като ХИВ позитивните бъдещи майки се подлагат на профилактика. Шансът на жена, заразена със СПИН, да роди здраво дете е над 95 %, информира лекарката.

Д-р Тонка Върлева алармира, че броят на реално живеещите с ХИВ/СПИН в България е поне 4 пъти по-голям от броя на реално регистрираните и политиката на Глобалната програма по СПИН в последните години е да се работи в посока повече хора максимално рано да научат за своя ХИВ статус.


КНСБ: В новия списък липсват лекарства, които хората търсят
В новия лекарствен списък, който влезе в сила от 1 юни, има твърде много нови продукти, но липсват доста стари, които хората търсят. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов, който представлява синдикатите в УС на НЗОК, пред БНР. Според профсъюзния лидер натоварването на бюджета с тези неколкостотин нови позиции, при условие че сме в криза, вероятно ще наложи актуализация на бюджета на НЗОК в последното тримесечие от годината.

В момента Здравната каса не е на червено, успява да покрива с наличните приходи разходите, които се правят в болничното и извънболничното здравеопазване, отбеляза още Кокалов. Тенденцията обаче е към края на годината да се наложи бъркане в големия резерв в БНБ. По думите му след увеличаване на вноската от 6 на 8 % очакванията за по-големи средства не са се сбъднали в очаквания размер. Вероятно трябва да се помисли и чисто институционално за самата комисия по позитивния списък - кой и по какъв начин я назначава, защото тя все пак трябва да има предвид с какви средства разполага касата, допълни Иван Кокалов. Той е категоричен, че повече „стягане на колана“ не може да има, защото болниците вече са натрупали дългове от над 370 млн. лева.

На този етап касата е стабилна институция и приходите, които НАП събира, заедно с трансферите от финансовото министерство, са достатъчни да покрият дейностите и услугите, които НЗОК заплаща, каза пък шефката на бюджетната дирекция в НЗОК Жени Начева. Според нея засега не се очертава необходимост да се посяга към резерва в БНБ. Рискове все пак има и те са в лекарствената сфера, призна Начева. НЗОК може единствено да анализира разходите по новия лекарствен списък и да сигнализира отговорните институции. За да има касата реална представа за потреблението по новия списък обаче, трябва да минат поне два месеца, каза Жени Начева. Тя изрази надежда, че в условия на финансова криза здравеопазването ще е един от секторите, които ще бъдат защитени, и че предвидените средства за следващата година няма да бъдат за сметка на потреблението на здравни услуги.


5000 болни от рак съдят държавата
Диана Тенчева

Пет хиляди жени с рак на гърдата не могат да се лекуват с медикамента херцептин, тъй като държавата покрива терапията само на 220 болни.

От тяхно име вчера Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) даде вчера Министерството на здравеопазването на съд. Ако Темида отсъди в негова полза, 5000 жени ще имат шанс да се излекуват, съобщи доц. Констанца Тимчева, началник на Клиниката по химиотерапия в Националната болница по онкология. Херцептинът се прилага в комбинация с химиотерапия.

Колективният иск, който е вторият по рода си у нас, засягащ здравната система, е подаден вчера в Софийския градски съд, обясни Асен Георгиев, адвокат на ЦЗПЗ. “С него искаме да се признае това, което всеки знае - че не достигат лекарства за онкоболните. А всеки път, като се спомене проблемът, настоящият здравен министър д-р Евгений Желев повтаря: Няма такова нещо”, заяви Георгиев.

В ЦЗПЗ работи и Теодора Захариева, която е първата българка, осъдила Министерството на здравеопазването ни за 100 000 лв., за това, че не й е осигурило лечение срещу рак. Теодора съобщи, че комисията в МЗ, отпускаща животоподдържащото лечение, бави протоколите на болните. А ако не се спази срокът, то лечението започва отначало. И то с нови засилени дози, което не е препоръчително, а в същото време е и по-скъпо. И всичко това заради бюрокрацията, категорични са лекарите. “Да не говорим, че докато три месеца моя пациентка чакаше да й се отпусне херцептин, тя получи разсейки в мозъка и... вече беше твърде късно за прилагането на препарата”, каза още доц. Тимчева. Тя е категорична, че многохилядни проучвания в света са доказали, че ако химиотерапията се комбинира с херцептин, то значително се увеличава шансът за излекуване.


ДПС: Подкрепяме кабинета! Борисов: Това е трик!
Емилия КАРААБОВА

“Не се подвеждайте! Това е трик.” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера изказаното от ДПС намерение да подкрепи бъдещия кабинет. Вчера Генерала за първи път се видя с всичките си 116 депутати и ги инструктира да не срамят ГЕРБ в парламента.

По-рано през деня пред Би Ти Ви депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви, че “от партията ще дадат своята подкрепа на бъдещите управляващи”. На уточняващ въпрос на “Труд” дали това означава, че ДПС ще гласува “за” новия кабинет в пленарната зала, Костадинов потвърди това.

“Те нямат друг избор, освен на 27 юли да подкрепят правителството. Ако не го направят, това означава нови избори. Всички – Станишев, Доган, президентът, след изборите казваха, че незабавно трябва да се състави правителство заради кризата. Ако поради причина на някого правителството не се състави, значи не е в нас вината”, подчерта Генерала .

Той откровено се усъмни в добронамереността на ДПС, като допълни, че “ДПС ще подкрепят решението за правителство, а от следващия ден ще започнат да го торпилират”.

Около 30 минути продължи срещата на Борисов с неговите депутати в столичния хотел “Скай уей”, собственост на активист от ГЕРБ. Участници в сбирката разказаха, че Генерала говорил малко, само за това, че трябва да са много сплотени и много предпазливи, защото опитите за провокации и разбиване на групата им щели да започнат още от първия ден. “Внимавайте на кого, какво говорите”, предупредил ги той. Тонът му бил добронамерен, но категоричен. Забранил им да гласуват с чужди карти, както и да кръшкат от заседания на парламента и комисиите.

Борисов предложил за шеф на парламента юристката Цецка Цачева (виж стр. 17), а за неин заместник - д-р Лъчезар Иванов. Одобрени били с пълно мнозинство. И. д. шеф на депутатите, докато се закълне като вътрешен министър, ще е Цветан Цветанов, тъй като той единствен е наясно и с кътните зъби на избраниците. Анблок били одобрени и зам.-шефовете на групата - Красимир Велчев, Искра Фидосова и Тодор Димитров.Всички депутати вчера получиха и поздравителен адрес в папки, подписан от Борисов и Цветанов. Там имало и предупреждение, че трябва да работят като екип, да не забравят, че оттук нататък всяка тяхна грешка ще се трупа на гърба на ГЕРБ. И още - Борисов и Цветанов ги призовавали да не се самозабравят и да помнят, че диалогът с хората трябва да е постоянен.

Вчера не станало ясно кои ще са шефовете на парламентарните комисии, но неофициално се спрягат някои. Пловдивчанката Менда Стоянова вероятно ще оглави бюджетната комисия, здравната ще е начело с д-р Лъчезар Иванов, културната ще оглави историкът Божидар Димитров, правната - Искра Фидосова, икономическата - Стоян Мавродиев,а на земеделието - Мирослав Найденов. На социалната комисия началничка можело да е Ирена Соколова, на образователната - проф. Борислав Гразданов, на вътрешната - Пламен Нунев, на борбата с корупцията - Румен Иванов.
Гласуват за 5 секунди, свиват командировките
Иво АНГЕЛОВ

Всички депутати от ГЕРБ са подписали декларация, според която при определен брой отсъствия от пленарни заседания или гласуване с чужди карти трябва да напуснат парламента. Това е станало още при реденето на листите.

Гласуването в Народното събрание да става само за 5 секунди, за да се ограничи възможността за използване на чужди карти. Това предложи новоизбраният депутат Божидар Димитров. Той сподели, че си е изготвил списък с нещата, които трябва да направи като народен представител, но не разкри повече. Димитров допълни, че гласуването с чужди карти е повече въпрос на морал, отколкото на забранителни процеси.

По-късно през деня бъдещият премиер Бойко Борисовсъщо даде идея за справянето с порочната практика в парламента. “Трябва да бъде направена единна карта, с която да се гласува, влиза и излизаот Народното събрание. Така този, който си остави картата на свой колега, няма да може да напусне сградата”, обясни Борисов. Той разкри още, че ще се срещне с представители на други партии, за да изработят заедно нов изборен кодекс и така да се сложи край на политическото номадство.

Ограничаване на командировкитев чужбина, които са от туристически тип, поиска вчера икономическият експерт на ГЕРБ Стоян Мавродиев. По негови думи трябва да бъдат намалени парламентарните комисии, а техните председатели да бъдат лишени от служебни автомобили. Без шофьори и коли ще останат също и лидерите на парламентарните групи.

Сред приоритетите в работата на ГЕРБ ще бъдат намаляване на осигурителната тежест и оптимизиране на администрацията в Народното събрание, добави още Мавродиев.
Непопулярни мерки, които ни очакват
Cлед създаването на новото правителство, то ще се изправи пред сериозни предизвикателства.

Ако не се вземат сериозни мерки за балансиране на бюджета и укрепване на доверието към България, ситуацията би могла да се влоши значително, което означава много по-тежка криза, безработица и спад на доходите. Самите антикризисни мерки също няма да са безболезнени, но са за предпочитане пред утежняване на ситуацията.

Държавният бюджет е основен пункт в антикризисната политика. Някои страни от региона - като Унгария, Латвия, Румъния - изпуснаха бюджета от контрол, допуснаха големи и увеличаващи се бюджетни дефицити и бяха много тежко ударени. Сега и трите страни имат споразумения с МВФ, но веднъж навлезли в кризисната спирала, им е много трудно да спрат свободното падане на икономиките си и да компенсират миналите си грешки. Затова недопускането на дестабилизация на бюджета е важна цел на икономическата политика.

До момента държавните разходи в България се увеличаваха бързо, докато приходите се топяха все по-бързо. Дали това харчене е било с антикризисна или с предизборна цел, може да се спори. Но е безспорно, че не бива да продължава. Увеличаването на разходите при спадащи приходи води към сигурен дефицит в държавната хазна.

С други думи, ще трябва да се харчи по-малко, “да се затягат коланите”.

Макар всички да осъзнават, че това е разумна политика, тя едва ли ще е популярна.

Много сектори, министерства и групи бяха свикнали с голямо ежегодно увеличение на парите, които бюджетът им отпуска, като винаги бяха недоволни и искаха повече. Сега те ще трябва да се задоволяват с по-малко пари. Полиция, образование, здравеопазване, съдебна система, армия, общини - всички те имат хиляди аргументи защо са им нужни повече пари, но ще трябва да преглътнат по-малък бюджет до края на кризата.

Досегашното правителство замрази заплатите на заетите в бюджетната сфера, но не замрази пенсиите - точно обратното, увеличи ги, и то с цели 20%. Такова голямо увеличение беше възможно предишните години заради икономическия растеж и добрите бюджетни приходи, но през 2009 година то допълнително утежнява бюджета.

Новото правителство или ще трябва да намали пенсиите (което е непопулярна мярка), или ще трябва да ореже други бюджетни разходи още повече (което вероятно също няма да е популярно). Във всеки случай някой ще страда, въпросът е как ще бъде разпределено страданието.

Някои структури бяха свикнали да работят неефективно и правителството да покрива загубите им в края на годината. Спомняме си пътния фонд (сега агенция), който сключваше повече договори, отколкото му позволяваше бюджетът, и след това искаше още пари от държавата, за да ги плати. “Топлофикация София” също получи над 200 млн. лева, за да покрие дълговете си, и само няколко месеца по-късно отново поиска пари от бюджета.

Енергетиката (уж много печеливша) също постоянно иска пари и държавни гаранции. За железниците и болниците да не говорим, те от години живеят по този начин.

Всички те ще трябва да забравят за този начин на “живот”, тъй като тази година излишък в бюджета няма да има. Топлофикации, железници, болници, енергетика ще трябва да си затегнат финансовата дисциплина, да станат по-ефективни и да привличат повече клиенти - в противен случай няма кой да ги спасява (нека погледнат “Кремиковци”).

Тази година на всяко искане за пари ще получават сигурен отговор “не” от финансовия министър. Дори обратното, правителството може да си поиска обратно парите, които вече са отпуснати на тези предприятия. Съответно който не си е плащал парното, ще трябва да започне да го прави.

ГЕРБ обеща закриване на министерства, намаляване на бюрократични служби, уволнения на виновните за спирането на еврофондовете и т. н. В България е популярно всеки проблем да се решава с откриване на министерство - само последните няколко месеца чухме искания за министерство на туризма, на науката, на енергетиката, на високите технологии, на инвеститорите, на местното развитие и пр. Съответно може би няма да е популярно - но ще е полезно да се намали броят на министерствата.

В допълнение бюджетните затруднения вероятно ще са стимул за уволняване на част от бюрокрацията, която е доста раздута. Тази мярка е трудно да се определи като непопулярна, защото почти всички граждани я подкрепят - но все пак за самите чиновници едва ли ще бъде приятна.

Тези, които очакват чудеса, ще бъдат разочаровани. Някои си мислят, че правителството с магическа пръчка може да намали лихвите по кредитите например. Подобни представи за банковата и финансовата система обаче вече сме ги сърбали - именно политическата намеса в банковата система доведе до кризата от 1996-1997 г., когато фалира голяма част от банковата система. Правителството едва ли ще иска да причини подобно развитие, така че ще трябва да разочарова тези очаквания.

Който е взел кредит, ще трябва да отговаря за връщането му.

И накрая, ако правителството не се справи само със затягането на бюджета, тогава ще дойде МВФ. Но ще бъде много по-тежко и по-болезнено. Ако не вярвате, питайте унгарците, литовците или румънците.Георги АНГЕЛОВ

Институт “Отворено общество”


Проф. Чирков смени клапа на Коста Цонев
Коста Цонев нервира медицинските сестри в клиниката “Света Екатерина”, защото след излизането си от реанимацията отказва да носи пижама и движи по дънки и ризка. Снимка Архив "Труд" Коста Цонев вече има чисто ново сърце. Проф. Александър Чирков му смени една от аортните клапи при пълна секретност, защото звездният актьор не искаше да тревожи приятели и почитатели. За операцията бяха известени само най-близките роднини.

Коста Цонев вече излезе от реанимацията и вдига сам мобилния си телефон. На въпроса как се чувства, той отвърна с типичното си чувство за хумор: “Като настъпена тахтаба (дървеница - б. а.) съм. Пет дни след като ме рязаха, но още си ме боли целият организъм. Чирков е факир. Направи ми операция две в едно - смени ми клапа и направи два байпаса. Но той е по най-фините работи.

Иначе ме ряза доктор Ши, абсолютен цар. Той пък каза, че толкова запазени органи при човек на моите 80 години не е виждал. Ама аз тичам всеки ден, играя гимнастика, живея на чист въздух в Бистрица...”, каза за “Труд” Коста Цонев. Той ще бъде изписан, живот и здраве, в края на седмицата.

За да загърби болничната среда, актьорът скандализирал медицинските сестри, като захвърлил пижамата и облякъл собствените си дънки и риза. “Така се чувствам много по-добре”, пресякъл Цонев плахите намеци, че трябва да се държи като болник.

Молебен за здравето на кумира си организирала братовчедката на Коста, Бончето, която е десетина години по-голяма от него. Тя е притежателка и на най-пълния архив от снимки и статии за артиста, защото грижливо съхранява всяка буква, писана за него.


Дянков с ревизии на парите за здраве
Няколко ревизии в здравното министерство планира бъдещият финансист №1 Симеон Дянков. Това стана ясно след срещата му с председателя на Центъра за защита правата на пациентите Теодора Захариева. Целта на ревизиите е да се провери дали средствата, предназначени за лекарства на пациентите, са били разходвани правилно. Дянков и хора от екипа му се учудили, че има листи на чакащи, разказа за "Стандарт" председателят на Центъра за защита правата на пациентите Теодора Захариева.

Инспекторите на Дянков ще проверяват и докъде е стигнало изграждането на информационна система, която досега е глътнала 3 млн. лв., каза още Захариева.Румяна Милева


Нов бюджет и по-ниски осигуровки
Актуализацията на бюджета, приемането на национална антикризисна програма и намаляването на осигуровките са първите мерки, които трябва да бъдат предприети. Това заяви депутатът от ГЕРБ и член на икономическия екип на партията Стоян Мавродиев. Антикризисна програма е нужна, за да се омекотят ефектите на кризата, която се очаква да се изсипе с цялата си тежест през есента и зимата, допълни той. По думите му все още не е ясно дали е необходимо споразумение и нов заем от Международния валутен фонд. Задължително е да направим преговори с фонда и да имаме готовност за подписване на предпазно споразумение, ако установим, че е необходимо, заяви Мавродиев.


Парите за лекарства свършват до края на годината
Отварят резерва на здравната каса
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Националната здравноосигурителна каса ще свърши парите преди края на годината, независимо че се очаква дотогава да събере над 300 млн. лв. от допълнителните 2% здравни осигуровки, които бяха въведени от началото на 2009-а, съобщиха от здравните синдикати вчера.

Касата в момента все още не е на червено и успява да се разплаща с аптеките за т.нар. безплатни лекарства за домашно лечение, с болниците и лекарите в доболничната помощ, но към края на годината ще се наложи да се бръкне в големия й резерв, заяви вицепрезидентът на КНСБ

Националната здравноосигурителна каса ще свърши парите преди края на годината, независимо че се очаква дотогава да събере над 300 млн. лв. от допълнителните 2% здравни осигуровки, които бяха въведени от началото на 2009-а, съобщиха от здравните синдикати вчера.

Касата в момента все още не е на червено и успява да се разплаща с аптеките за т.нар. безплатни лекарства за домашно лечение, с болниците и лекарите в доболничната помощ, но към края на годината ще се наложи да се бръкне в големия й резерв, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Това означава, че рязко ще се свият разходите за медикаменти и разплащане с лечебните заведения, което пък ще доведе до дефицит на лекарства и консумативи в клиниките и дори до доплащане на ръка от пациентите.

Става дума за отблокиране на 400 млн. лева, които от години са под ключ в БНБ. Тези средства се харчат само в кризисни ситуации като война и извънредно положение или когато институцията, на която принадлежат, е изправена пред фалит, коментираха финансисти. Милионите обаче могат да бъдат харчени само след гласувано решение от Народното събрание.

Синдикалистите от сектор "Здравеопазване" са единодушни, че не е логично толкова много пари да стоят на склад, след като здравеопазването ни непрекъснато е на байпас.

След увеличаване на вноската от 6 на 8 процента очакванията за по-големи средства в приходната част в бюджета на НЗОК не се сбъднаха, каза още д-р Кокалов.

По думите му в новия лекарствен списък, който влезе в сила от 1 юни, има твърде много нови лечебни продукти, но липсват доста стари, с които хората са свикнали и още търсят.

Натоварването на бюджета с тези неколкостотин нови позиции, при условие че сме в криза, вероятно ще наложи актуализация на бюджета на касата в последното тримесечие от годината, смята вицепрезидентът на КНСБ. Трябва да се помисли и чисто институционално за самата комисия по позитивния списък - кой и по какъв начин я назначава, защото тя все пак трябва да има предвид с какви средства разполага касата, допълни той. Повече застягане на колана е невъзможно, защото болниците вече са натрупали дългове от над 370 млн. лева, категоричен бе д-р Иван Кокалов, който освен вицепрезидент на КНСБ е и член на управителния съвет на НЗОК като представляващ синдикатите.

На този етап касата е стабилна. Парите, които Националната агенция по приходите събира, и средствата от бюджета по линия на Министерството на здравеопазването са достатъчни за посрещане на нуждите на болниците, както и да покрият средствата за лекарства и разплащане с лекарите, контрира завеждащата финансовата дирекция в НЗОК Жени Начева. Тя е категорична, че няма нужда да се посяга към големия резерв в БНБ, но призна, че има риск към края на годината касата да закъса с парите за безплатните лекарства.

Можем само да анализираме разходите по новия лекарствен списък и да сигнализираме парламента и останалите институции. За да имаме представа обаче какво се случва по новия списък, трябва да минат поне два месеца, отбеляза Начева.


28 200 подкрепят новата болница в Бургас
Четвъртият по големина град в страната събра 28 200 подписа, за да може да ползва здравните си осигуровки в новопостроената болница „Света София", съобщиха инициаторите на подписката. Целта им беше да наберат обществена подкрепа за промяна в Наредба 18 на здравното министерство, за да могат новите болници по-бързо да сключват договори със здравната каса.


Д-р Тодорова иска спешна ревизия на лекарствения списък
Бюджетът на здравната каса засега е стабилен, но голямата въпросителна в него са лекарствата, каза директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя поясни, че още не е ясно дали ще стигнат парите, за да бъдат заплатени някои от най-скъпите медикаменти от позитивния списък.

В него в момента има лекарства, които далеч по-богати държави не са си позволили, каза д-р Тодорова.

Според нея няма нищо лошо в това касата да заплаща за тях, но проблемът е, че те не са били съобразени с нейния бюджет. Д-р Тодорова напомни, че имаше три корекции на списъка, при които бяха добавени нови лекарства и бяха преизчислени част от цените и коригирани реимбурсните проценти.

Това стана в средата на годината и при вече приет бюджет. Изработването на списъка стана набързо и оттук се допуснаха грешки, добави тя. Директорът на НЗОК коментира, че новото ръководство на Министерството на здравеопазването трябва да направи ревизия на списъка, като го съобрази с финансовите възможности на НЗОК. По думите й е необходимо и спешното преструктуриране на болничната и извънболничната помощ.
Хапчетата и инжекциите поскъпнаха
Лекарствата, медицинските и стоматологичните услуги, и дори поставянето на инжекции са поскъпнали само за месец. През юни стоките и услугите в сектор здравеопазване регистрират увеличение с 2,6% спрямо предходния месец, показват последните данни на Националния статистически институт. През месеца цените на лекарските и зъболекарските услуги са скочили съответно с 0,5 на сто и 0,1 на сто, а на медикаментите и медицинските консумативи - игли, спринцовки и системи, с 3,3 процента..


Света Анна” във Варна става като “Пирогов”
С 1,2 млн. лева варненската болница "Света Анна" трябва да стане като столичния "Пирогов" и да обслужва спешните случаи на цяла Североизточна България. Парите вече са преведени от здравното министерство, а вчера ремонтът започна.

Досегашният спешен център на бившата окръжна болница във Варна ще заприлича по организация на спешно отделение от едноименния филм, обяви вчера изпълнителният директор на здравното заведение доц. д-р Лидия Петкова. В общо помещение ще бъдат отделени чрез мобилни стени сектори за тежки и леки травми, за обезболяване, детска спешна помощ и акушеро-гинекологичен сектор.

Освен реорганизация на целия спешен център, който, докато тече четиримесечният ремонт, ще се помещава в приземния етаж на болницата, с част от парите ще бъде купено и ново оборудване. В секторите ще има монитори, ще се купят пациентски колички, които позволяват вливания и обдишвания, докато болният се транспортира до отделението.

От вчера болницата е и с нов зам.-директор, след като досегашният стана депутат от ГЕРБ. Новият заместник на доц. Петкова е видният коремен хирург доц. Сергей Глинков.

В "Света Анна" продължават да чакат обещаните от здравното министерство 5 млн. лева за купуването на линеен ускорител. .


640 кандидатстват за медици в Плевен
640 кандидат-студенти ще се състезават за 80 места по специалността "Медицина" в Медицинския университет в Плевен. Това съобщиха от ръководството на висшето училище. Желаещите да се подготвят за лекарската професия ще положат два конкурсни изпита - по биология - на 15 юли, и по химия - на 20 юли. Въпросите по биология ще бъдат изтеглени утре в 7,45 ч. в зала "Асклепий" на Ректората в присъствието на журналисти и родители на кандидатите.


Лекарства по новия списък - през август
В момента НЗОК не е на червено, успява да покрива с наличните приходи разходите, които се правят в болничното и извънболничното здравеопазване. Тенденцията обаче е към края на годината да се наложи бъркане в големия резерв в БНБ, заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. След увеличаване на вноската от 6 на 8% очакванията за по-големи средства не се сбъднаха в очаквания размер, отбеляза той - те са повече от миналата година, но не в този размер, който беше заложен. По думите на Кокалов в новия лекарствен списък, който влезе в сила от 1 юни, има твърде много нови продукти, но липсват доста стари, които хората търсят. Натоварването на бюджета с тези няколкостотин нови позиции, при условие, че сме в криза, вероятно ще наложи актуализация в последното тримесечие от годината, смята вицепрезидентът на КНСБ. Повече "стягане на колана" не може да има, защото болниците вече са натрупали дългове от над 370 млн. лева, категоричен бе Кокалов, който представлява синдикатите в УС на НЗОК.

На този етап касата е стабилна институция и приходите, които НАП събира, заедно с трансферите от финансовото министерство, са достатъчни да покрият дейностите и услугите, които НЗОК заплаща, каза шефката на бюджетната дирекция в НЗОК Жени Начева. За да има касата реална представа за потреблението по новия списък обаче, трябва да минат поне два месеца, каза Жени Начева.
През септември ще пуснат ваксината срещу свинския грип в ЕС
Ваксината срещу свински грип на територията на Европейския съюз ще бъде пусната в употреба най-рано в края на септември, съобщи за Дарик държавният здравен инспектор Тенчо Тенев. По думите му в началото на октомври ще се проведе заседание на съвета на здравните министри на страните-членки, на което ще се вземе решение как да се разпределят ваксините. Преди месец швейцарска фармацевтична компания обяви, че е произвела първите партиди от ваксината срещу новия грипен вирус. Според д-р Тенев в ЕС ще бъдат осигурени около 80 милиона ваксини, които ще стигнат за една пета от европейците. Според него европейските страни приемат да се имунизират рисковите групи и евентуално, ако има повече ваксини, тогава да се имунизира останалата част от населението. Рисковите групи са определени въз основа на смъртните случаи. В тях се нареждат хората с хронични заболявания на белия дроб. Те са някъде около 30 процента. Интересното е, че втората рискова група са бременните жени. При тях протича много тежко заболяването и смъртността е висока. На трето място са деца под 2-годишна възраст. Едва след това са вече болните от други хронични заболявания, от имунен дефицит и др. Д-р Тенев препоръча ограничаване на пътуванията зад граница, особено във Великобритания и Испания, където има най-много случаи на свински грип. У нас болните от новия вирус са вече 16.

Пред ден стана ясно, че Великобритания ще ваксинира цялото население срещу свински грип.
Вотът захрани детския фонд с 600 хил. лв.
Силвия Георгиева, Любен Обретенов

Неуспелите да получат поне 1% на парламентарния вот партии ще вкарат 600 хил. лв. във фонда за лечение на деца към здравното министерство. На 5 юли през цедката не успяха да минат две коалиции и 8 формации. Българска лява коалиция и Коалиция "За родината" ще оставят по 100 хил. лв., а партиите"Зелените", "Другата България", "Социалдемократи", Съюз на патриотичните сили "Защита", Обединение на българските патриоти, Български национален съюз, ПЛАМ и Национално движение за спасение на отечеството - по 50 хил. лв.

Общата сума от 600 хил. лв. е почти два пъти по-голяма от събраната на парламентарните избори през 2005 г. Тогава по сметките на фонда бяха преведени 365 хил. лв., като останалите зад борда формации внесоха по 20 хил. лв. депозит за участие във вота, а коалициите - по 40 хил. лв.

Евроизборите пък вляха 215 000 лв. в детския фонд. Тогава 4 партии не успяха да преминат прага от 2%, при който депозитът от 50 000 лв. им се връща. Независимият Чавдар Николов също не събра изискуемия за него минимум от 1% и вкара 15 000 лв.

Данните за 2008 г. и първите пет месеца на т.г. сочат, че партиите продължат да бъдат най-големият дарител на фонда. До края на май са постъпили 170 хил. лв. - почти толкова, колкото и за същия период на м.г. За цялата 2008 г. средствата бяха 280 хил. лв.

Първи колективен иск за липса на онколекарства влиза в съда
Десислава Колева

Първият колективен иск от пациенти срещу здравното министерство заведе вчера Центърът за защита правата в здравеопазването. Те обвиняват МЗ, че не е спазило задължението си да осигури безплатни лекарства на болните от рак на млечната жлеза от 2007 г. до днес. Поводът е липсата на препарата херцептин, който не достига до всички нуждаещи се, обясни Теодора Захариева от центъра. Тя е първият пациент, който осъди МЗ за липса на препарати за рак.

В жалбата пациентите искат съдът да принуди МЗ да признае, че у нас не се осигуряват достатъчно лекарства за онкоболните, обясни юристът на центъра Асен Георгиев. Засега искът не е за парични обезщетения, но и това може да стане на по-късен етап, допълни той. Към момента под жалбата са се подписали 11 жени, но към нея може да се присъедини всеки, който не е бил лекуван, допълниха от центъра.

Пациентките, които съдят МЗ, са започнали лечение с херцептин, но се наложило да спрат поради липса на редовни доставки. Проблемът засегнал 70 жени и в резултат някои са получили метастази.

Според здравния министър Евгений Желев обаче проблеми с лекарствата за онкоболни няма. Осигурени са толкова лекарства, колкото други години не е имало, каза той в началото на месеца. Той смята, че проблемът е в онкодиспансерите, които не дават препаратите на болните.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Доскорошният директор на раковата болница в София доц. Петранка Троянова е спечелила конкурса за длъжността в петък, стана ясно междувременно. Тя беше отстранена през май от Евгений Желев, след като прокуратурата обяви, че е разследвана за нарушения в болницата. Сигналите бяха подадени от Центъра за правата в здравеопазването. Организацията вдигна и протест в двора на онкологията, след като Троянова опита да въведе по-строга отчетност при клиничните изпитвания в лечебното заведение.

Вчера Теодора Захариева заяви, че в четвъртък има среща с представители на ГЕРБ, за да ги информира за състоянието на раковата болница. Тя е изпратила и писмо до все още министър Желев да не назначава Троянова. Ако това не се случи, сме готови да подновим протестите, каза тя.


Избраха шеф на онкологията с водено досъдебно производство
Доц. Петранка Троянова ще бъде директор на онкологията, след като вчера стана ясно, че е спечелила конкурса за мястото. Преди месец тя бе отстранена от този пост по искане на прокуратурата и срещу нея бе образувано досъдебно производство за престъпление по служба. С решение на здравния министър д-р Евгений Желев от преди месец неин заместник стана д-р Михаил Шиндов. След като бе обявен конкурс за директор на болничното заведение, Шиндов оттегли кандидатурата си и така Траянова се оказа единственият участник.


Откриват рака за секунди
С нова революционна технология се улавя "отпечатък" на биохимичния състав на клетката
Изследователи от Североизточния университет в Бостън са разработили технология за откриване на рак, която с висока степен на точност определя за секунди дали едни клетки са ракови, предракови или нормални, предаде онлайн изданието "Медикьл НЬз". С тази револкщионна технология, за която 6 момента учените чакат патент, автоматично се улавя "отпечатък" на биохимичния състав на клетката, който впоследствие се анализира с компютър за аномалии. Новият метод може да проверява за рак на устната кухина, на шийката на матката и рак В областта на главата и шията. Този метод е по-бърз, по-точен и дава възможност за откриване на болестта по- рано, отколкото сегашните скрининг методи. Тези методи разчитат на визуалното откриване, под микроскоп, на няколко анормално оформени клетки сред хиляди други.

Отнесена към спектралната цитопатология (SСР), технологията е разработена от професора по химия и химическа биология Макс Дийм, ръководител на Североизточната лаборатория за спектрална диагностика, от учените по химия и химическа биология - Мелиса Ромео, Бен Бърд и Милош Милякович, и от няколко студенти от Североизточния университет.

"Ние търсехме извън традиционните методи, като се съсредоточихме върху разкриването на клетъчни промени, които се случват 6 по-ранните стадии на рака", каза Дийм. "Цитологистите (учени, които изучават структурата и функциите на клетките) срещат най-голяма трудност при идентифициране на предраковите клетки в ранните стадии", казва Мелиса Ромео. "Нашата технология дава възможност да се открият анормални изменения в клетките, дори преди структурните промени да станат очевидни", добавя тя.

Ранното откриване, съчетано с по-голяма точност, ще даде повече от 95 % прецизност 6 сравнение с 65 до 70% за текущите скрининг методи. Всичко това ще увеличи значително случаите на оцелели пациенти. Високата смъртност, свързана с рака на устната кухина, например е резултат от диагнози, направени на късен етап, най-често след като има метастази. При ранна диагноза обаче между 80 до 90 на сто от пациентите оздравяват.

Технологията SСР работи на базата на улавянето на биохимичния състав на

клетката. След като пробата е получена, чрез минимално инвазивна ексфолираща процедура, клетките са проучвани с инфрачервена светлина. Произвежда се "отпечатък" на биохимичния състав на всяка клетка. Данните са анализирани от компютър, който отчита, ако клетките са нормални, ракови или предракови.

Новата технология, която Дийм прогнозира, че е на не повече от пет години от въвеждането й в действие , ще облекчи трудностите при тестовете, правени в съществуващите цитологични лаборатории.

Според Дийм, има недостиг на цитологисти ,които могат да провеждат тестовете, което ще ограничи броя на изследванията.

SСР може да се прилага и към няколко други форми на рак и това води до по-ранна диагностика и потенциално подобряване на Живота на пациентите, добавя Дийм. Той вижда като крайна цел въвеждането на технологията в лекарските и стоматологичните кабинети, за да могат пациентите да се преглеждат рутинно.

zdrave.net
Д-р Желев: Ако системата не работеше, всички да сме измрели

Корупцията в здравеопазването е болна тема и много сложен проблем. Това обаче е въпрос на лична отговорност и вътрешна нагласа на участниците в системата. Такова е мнението на здравния министър Евгений Желев, изразено в сутрешния блок на Нова телевизия. Лична отговорност и контрол, уточни той. Д-р Желев смята, че новата структура, създадена от ведомството му – медицинският инспекторат, ще помогне за намаляването на корупцията. Доказателство за бъдещата ефективност на инспектората според него е фактът, че срещу него са се обявили онези, които ще бъдат контролирани. „Първи кои скочиха срещу него - ама, това било политическата полиция, ама, това било не знам си какво си, защото трябва да се контролира. Тези, които трябва да се контролират, първи скочиха срещу него, но така или иначе това ще се случи”, заяви министърът.


В системата има грешки, но тя като цяло работи добре, стана ясно още от думите на Евгений Желев. „Ами, то, ако не работеше, ние трябваше да сме измрели всички, бе, дами и господа”, заяви той, вметна: „Е, всички ли простосмъртни ей така си умират по пътя сега” и заключи „Хайде да не преиграваме”.
Мандатът на БСП е успешен, защото е цял, установи още д-р Желев. БСП досега не е изкарвала цял мандат, посочи той. Малко след това пък заяви, че столетницата практически не е управлявала, защото била в коалиция.


Д-р Лъчезар Иванов ще бъде зам.-председател на Народното събрание
Следващият здравен министър няма да се казва Лъчезар Иванов. Това стана ясно след среща на лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов със 116-те прясно избрани депутати на партията, по време на която единодушно е било решено д-р Иванов да бъде номиниран за заместник-председател на Народното събрание. За председател е предложена Цецка Цачева – юрист, избрана мажоритарно за депутат на ГЕРБ от Плевен.
С указ на президента Георги Първанов, първо заседание на новоизбраното 41-во Народно събрание се свиква на 14 юли 2009 г. в 10.00 часа. В 16 часа пък ще започнат консултациите на президента Първанов с парламентарно представените партии и коалиции. Според Конституцията президентът трябва да възложи на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, мандат да състави правителство. То трябва да бъде представено в 7-дневен срок, след което предложението трябва да се гласува от парламента.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница