15 януари 2014 г. Цигани бият хирург, оперирал детето имДата23.10.2018
Размер216.32 Kb.
#94444
15 януари 2014 г.Цигани бият хирург, оперирал детето им
РОСИЦА ХРИСТОВА

Лекар отнесе здрав бой, докато изпълнява служебните си задължения в болницата в Луковит в понеделник. Завеждащият хирургичното отделение д-р Динков бил нападнат от група цигани малко преди 20 ч. Удари му нанасяли двама - А. А. на 34 г., и 17-годишен криминално проявен младеж. Атаката била неочаквана и затова докторът не успял да реагира бързо. Докато се усетил, вече бил с аркада на дясната вежда, посинено ляво око и охлузвания по лицето. Инцидентът станал, след като хирургът приел в отделението сина на А. А. от с. Радомирци. 13-годишното момче било оперирано от апандисит и настанено в стационара. Безработните родители нямали здравни осигуровки, но настояли някой да остане при хлапака през нощта. Д-р Динков им обяснил, че това е възможно само срещу 5 лв. на човек. Циганите изроптали, а той им отговорил малко по-остро, че такъв е редът. Тогава бащата и негов братовчед се нахвърлили с юмруци върху лекаря. След сигнал на тел. 112 полицаи са ги задържали за 24 часа.
Ученик издъхна в съня си от бронхопневмония
ЛЮБО ИЛКОВ

Деветокласник от езиковата гимназия в Пазарджик е починал в понеделник най-вероятно от усложнения на бронхопневмония. 14-годишният Илиян Палешников починал в съня си и бил открит от родителите си, когато станало време да го събуждат за училище.

„Най-вероятната причина за смъртта са усложнения от бронхопневмония, но не мога да бъда категоричен, докато не излязат резултатите от хистологичните и други изследвания, които ще направим на тъканите, взети от тялото", каза съдебният лекар д-р Ангел Фингаров, който е извършил аутопсията на момчето. За случая е уведомено и Министерството на здравеопазването, съобщи шефът на здравната инспекция в града д-р Фани Петрова. В езиковата гимназия нямали информация, че Илиян е болен. Деветокласникът не е отсъствал от учебни занятия, а и родителите му не са сигнализирали за заболяване, заяви директорът на училището Велка Недялкова. Тя разказа, че всички в гимназията са потресени от внезапната смърт на момчето. Много вероятно е Илиян да е карал бронхопневмонията на крака, без да е споделял, че има здравословен проблем, допускат специалисти. Вчера той бе погребан от близки, приятели и съученици.


Самозапалилият се в ТЕЛК:

Бюрокрацията ме докара до безизходица, срам ме е
Павел Атанасов от Панагюрище останал без пенсия, не може да започне и работа
ЛЮБО ИЛКОВ

„Полях се със спирт и се самозапалих. Защото исках да умра, за да се свърши с това тегло. Срам ме е от децата ми, срам ме е от хората. Нямам 2 лв. да си купя хляб, да не говорим за лекарствата, от които се нуждая ежедневно. Не може да се живее повече така. Безхаберието на чиновниците и бюрокрацията погубиха живота ми.” Думите са на 60-годишния Павел Атанасов от Панагюрище, който в понеделник се самозапали в санитарния възел на ТЕЛК в Пазарджик. Граждани, чакащи в коридора, успели за секунди да угасят пламналия мъж и така предотвратили поредната тежка трагедия.

Павел е с изгаряния от първа степен по лицето, врата и дясната си ръка и се лекува в дома си. В понеделник той пристига в ТЕЛК по обед, за да провери кога ще бъде призован на комисия, която да потвърди заболяванията му и да продължи временното му пенсиониране по болест. Атанасов има белодробни проблеми и исхемична болест на сърцето. Бил е пенсиониран с 52% трудоспособност на 1 октомври 2012 г. за срок от 1 година и с право на работа. В първия ден на октомври м.г. решението на ТЕЛК изтича и се налага то да се поднови. Междувременно спира и изплащането на пенсията от 229,53 лв. и Павел остава без всякакви средства. От „Социални грижи” в Панагюрище му отказват помощи, защото за тях трябва да има 80% инвалидност. Регистриран е и като безработен в бюрото по труда, но не получава нищо, защото е пенсиониран.

„В ТЕЛК не можеш да отидеш по желание. Те трябва да те извикат, да ти изпратят покана кога да се явиш на комисия. Два месеца след като решението ми изтече - на 3 декември, ме извикаха на белодробен ТЕЛК в Пловдив, защото в Пазарджик такъв няма. Платил съм 103 лв. за изследвания, въпреки че съм осигурен, но не всичко се покрива. След Пловдив трябва да се явя и в Пазарджик на вътрешен ТЕЛК, откъдето да издадат и окончателното решение за продължаване на пенсионирането. За това също ще трябват пари за нови изследвания. Нямам представа откъде ще ги намеря, като ме призоват”, обяснява Атанасов.

По негова информация документите му от Пловдив са пристигнали на 5 декември. С надеждата, че ще получи покана да се яви и пред лекарската комисия в Пазарджик, той тръгва да провери нещата. Предварително обаче е крайно песимистично настроен. Поради това решава, че ако нещата не се случат, както очаква, ще се самозапали в инспекцията.

С последните си пари купува бутилка спирт от близкия до дома си магазин. Останал без всякакви средства, сутринта тръгва за Пазарджик на автостоп. Шофьорите го познават, защото е дългогодишен техен колега. Управлявал е само тежки камиони, автобуси, багери и комбайни. Работил е в градския транспорт на Панагюрище, Пловдив и София. Докато е бил здрав.

„Като влязох при служителката на ТЕЛК, тя провери и ми каза, че за мен няма покана и не знае кога ще бъда извикан на комисия. Не е вярно това, което са заявили пред вас, журналистите, че ме викат на 24 март. Ако беше ми казала това, щях да си тръгна за Панагюрище и нямаше да има никакъв проблем. Измислили са го, след като се самозапалих, за да замажат нещата. Отчаях се, защото това значеше още месеци без

средства, без лекарства и препитание. Затова влязох в тоалетната, полях се със спирта и щракнах запалката. Не са верни и приказките, че съм употребил алкохол, преди да се самозапаля. Някой казал, че съм миришел на спирт, когато ме качвали на носилката. Не пия от години, след като се разболях. Миризмата сигурно е от бутилката, с която се бях полял”, разказва Павел.

Той споделя, че наскоро продал цялата покъщнина, за да може да си купува лекарствата, които струват по 115 лв. на месец. Изтеглил и кредит за церовете, защото първоначално смятал, че в ТЕЛК ще го призоват на комисия в кратки срокове. Заради липсата на средства вече е пропуснал две месечни вноски. Не излиза на улицата, защото го е срам от съседите. „Сигурно няма съсед от махалата, от когото да не съм взел заем за лекарства и храна. Имам внуче. Една стотинка, едно подаръче не можах да му дам за Коледа.Срам ме е. Не мога да погледна децата си. Знаеш ли какво съм ял на новогодишните празници? Нищо!”, просълзява се огромният мъж.

Павел живее със сина си Атанас, който е ерген. Младият мъж работи в местна фирма, но по-голямата част от заплатата му отивала за изплащането на кредит, взет за издръжката на дома.

Съпругата на Павел живее в София при дъщеря им, защото е с присадена изкуствена аорта и в дома им в Панагюрище няма необходимите условия за поддръжка на живота си. Павел има да връща още 3000 лв. на приятел, който му помогнал да купят

изкуствената аорта на жена му. „Решението на ТЕЛК на жена ми изтече заедно с моето на 1 октомври 2013 г. В София обаче нея я извикаха два дни преди това на комисия и за кратко време го подновиха. Мен в Пловдив ме викат с 2 месеца закъснение, а в Пазарджик не знам кога ще се явя. Защо в София могат да си вършат работата, а в Пазарджик - не? Ако не отидеш с парите напред, ще чакаш, докато си умреш. В ТЕЛК трябва да влезе прокуратурата и да ги закрият. Те не работят за болните хора, а за тези, които имат пари да им плащат”, разгорещява се обгорелият Павел.

Ходил два пъти при кмета на Панагюрище Никола Белишки, след като от местното бюро по труда го насочили към социалния патронаж, където имало временно място за шофьор на микробус. „Кметът обеща, че ще се обади, и още чакам.”

Вчера пред „24 часа” Белишки разясни, че не е имал законово право да назначи Павел временно за шофьор, защото титулярят бил за кратко в болнични, а в общинската администрация нямало свободни места. Той обаче пое ангажимент да потърси работа на отчаяния си съгражданин сред предприемачите в града. В същото време директорът на областната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев, под чието ръководство е и местният ТЕЛК, съобщи, че се е разпоредил в рамките на няколко дни Павел Атанасов да бъде призован на лекарска комисия, която да потвърди заболяванията му и да продължи временната му пенсия. Това ще стане вероятно в последните дни на януари, за да има възможност Атанасов да направи необходимите нови изследвания.

Д-р Вълчев обясни забавянето на случая с Павел с прекалената натовареност на лекарите от ТЕЛК. В същото време той категорично отрече твърденията за каквато и да е корупция при подчинените му.


4000 лв. е глобата за натровените деца в Сливен
ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА

4000 лв. е глобата за сливенската фирма "Кей енд Ви", която натрови със супа стотина деца в петък. От областната дирекция по безопасност на храните представиха наказанието като голямо, защото и миналата година фирмата е заловена, че слага оцветители в соковете на децата. 11 служители са дали положителна реакция при изследване за стафилококи и са отстранени временно от работа. "Кей енд Ви" доставя храна на 21 училища в общините Сливен, Котел, Твърдица и в домове за стари хора и детски заведения в Тунджа (Ямболско). Дейността на фирмата е прекратена.
Грипът „Масачузетс” е по-опасен от свинския

Само за седмица болните се увеличиха двойно, обявяват епидемия
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Новият щам AH3N2, или „Масачузетс”, е по-опасен от пандемичния свински грип. Това обясни за „Преса” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Тя обаче успокои, че AH1N1 ще е щамът, който ще ни разболява повече тази година.

„Това е добре, защото той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, отколкото от „Масачузетс”, който се очаква да вземе повече жертви”, подчерта проф. Кожухарова. Засега обаче от всички изследвани проби в Националната референтна лаборатория само две са били положителни за новия щам. Интересен е и фактът, че до този момент няма нито един случай на заразен с грип тип В за разлика от миналата година, когато той беше водещият, коментира епидемиологът.

Това, че свинският грип циркулира у нас от 2009 г., означава, че ще има по-малко заразени от обичайните между 350 000 и половин милион души. Най-честите усложнения на AH1N1 са бактериалните пневмонии и в тежките случаи - остра дихателна недостатъчност. Най-уязвими са децата и бременните. „Масачузетс” пък ще засегне повече възрастните хора, като най-тежко ще го изкарат хронично болните.

Само за седмица заболеваемостта в цялата страна е скочила двойно. В първите дни на 2014 г. заразените от грип и различни вируси са били едва 67 на 10 000 души. Седмица по-късно болните вече са 144 на 10 000 население. При стойности между 200-250 за различните области става дума за епидемия.

Най-късно до края на седмицата такава ще бъде обявена в София-област, където заболеваемостта е 281 на 10 000 души. „Колегите следят обстановката и ако болните продължават да се увеличават, със сигурност ще има населени места, където ще обявим епидемия”, обясни проф. Кожухарова. С много високи стойности са и столицата - със 177 болни на 10 000, Пазарджик и Ямбол - със 191. На ръба на епидемията са и Стара Загора, Плевен, Видин, Смолян, Русе и Бургас. Има обаче и области с много ниски стойности. Сред районите, които засега са подминати от грипа, са Търговище, Благоевград и Пловдив.

Най-много болни има сред децата до 4-годишна възраст. Следват ги батковците и каките им между 5 и 14 години. Другата група, която е сериозно засегната, е на младите

хора от 15 до 29 години. Най-малко са заразените в групата на над 65-годишните. „Това е още едно доказателство, че в момента у нас върлува свински грип”, заяви проф. Кожуха-рова. Според нея най-важното по време на епидемия е да спазваме добра лична хигиена, да избягваме обществени места, където има струпване на много хора и да не ходим болни на работа и училище.
Спират плановите операции
При обявена грипна епидемия болниците са длъжни да спрат плановите операции. Интервенции ще се извършват само при спешни случаи, останалите пациенти ще трябва да изчакат пикът на заразата да премине. Няма опасност от листа на чакащите, защото епидемия се обявява не за цялата страна, а за различните области.

Женските консултации също няма да работят. Учениците ще излязат в грипна ваканция, ако повече от 30% от децата в една паралелка не влизат в часовете, защото са болни. Обикновено тя трае не повече от седмица и не се отучва.

Лекарите препоръчват, ако вирусът ни пипне, да си останем поне за три дни вкъщи, за да се ограничи епидемията. Освен това, ако не пазим леглото, рискуваме грипът да се превърне в пневмония.


Испанският вирус убил 40 млн. души
Най-страшната грипна епидемия в света досега е тази от 1918 г. „Испанската инфлуенца” атакува млади и здрави хора. За няколко месеца убива повече, отколкото всяка друга болест, описана в историята на света. В Испания се разболяват 8 милиона души. Грипът поразява Франция, Англия, Китай и Япония. За няколко месеца се разпростира в Карибите, Централна и Южна Америка. Засяга и САЩ. Епидемията преминава, като помита 40 милиона души.

„Грипът е опасна болест. Всяка година в света боледуват от 3 до 5 милиона души, от които умират 250-500 хиляди. Тези данни се отнасят за „обикновените” грипни епидемии, докато пандемиите, които възникват при появата на нов тип вирус,

имат много по-тежки последици като например при появата на свинския грип през 2009 г.”, обяснява проф. Мира Кожухарова. У нас обикновено пикът от заразени е от края на януари до средата на февруари. През последните десетина години не е имало епидемия, която да е разболяла повече от 350-500 хиляди българи.


229 млади лекари се заклеха в НДК
Випуск 2013 на Медицинския университет в София получи своите дипломи на официална церемония в Националния дворец на културата вчера. Общо 229 млади лекари положиха Хипократовата клетва. От тях 164 са българските студенти, а 65 - чуждестранните. 53-ма от всички 229 бъдещи доктори са завършили с отличен успех, похвалиха се от Медицинския университет. Миналата година обаче почти всички лекари от завършилия випуск са заминали да специализират в чужбина. Там това е безплатно, докато у нас току-що завършилите доктори трябва да си плащат, за да придобият специалност, ако не са държавна поръчка.


0,9% инфлация за 2013 г.

Стоките в малката потребителска кошница обаче са поевтинели
Инфлацията през декември миналата година спрямо ноември е 0,3 на сто. На годишна база националната статистика отчита дефлация от 1,6 на сто. Средногодишната инфлация за периода януари-декември 2013 г. спрямо периода януари-декември 2012 г. е 0,9 на сто.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки не са отчели ценови движения през декември спрямо предходния месец, но за година е регистрирано понижение с 0,9 на сто.

Алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 0,3 на сто за месец и с 1,5 на сто за година.

Обратни са тенденциите при облеклото и обувките, които са ни излезли по-евтини средно с 0,3 на сто спрямо ноември и с 0,7 процента в сравнение с последния месец на 2012 година.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, се отчита лек ръст за месеца от 0,1 на сто, а за година цените са паднали със 7,2 на сто. Мебелите и електроуредите не са променили цените си на месечна база, а за година те са се понижили с 0,8 на сто.

Тенденциите при цените в здравеопазването са разнопосочни - ръст от 0,1 на сто в сравнение с ноември и понижение от 1,8 на сто за последните дванадесет месеца.

В образованието цените през декември са се запазили на ноемврийските си нива, като за година са се повишили с 0,9%.

В последния месец на 2013 година цените в транспортния сектор са отбелязали ръстове съответно с 1,1 на сто за месец и с 1,3 процента за година. В сферата на съобщенията за месец те са паднали леко с 0,2 на сто, а за година са отчели повишение от 0,1 процента.

Развлеченията са ни излезли по-скъпи през декември спрямо ноември, като ръстът е с 3,4 на сто, но пък за година е отчетено поевтиняване с 3,1 на сто. Цените в ресторанти и хотели по празниците в края на 2013 година са били с 0,4 на сто по-високи в сравнение с ноември и с 2,3 на сто над нивата си от същия период на 2012 година.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за декември 2013 г. спрямо ноември 2013 г. е 100.4%, т.е. месечната инфлация е 0.4%. Годишната инфлация за декември 2013 г. спрямо декември 2012 г. е минус 0.9%. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2013 г. спрямо периода януари - декември 2012 г. е 0.4%.

Индексът на цените за малката кошница за декември 2013 г. спрямо ноември 2013 г. е 100.3%, тоест има инфлация 0,3%. Цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - увеличение с 0.4%; нехранителни стоки - увеличение с 0.2%; услуги - увеличение с 0.1%. От началото на годината обаче този индекс е 97.4%, тоест на годишна база стоките от "малката кошница" са поевтинели.


Нито едно решение за мен без мен

Има ли изход батакът в здравеопазването
Д-р Радко ХАНДЖИЕВ

Според годишния доклад за здравословното състояние на гражданите на ЕС за 2011 г. България надвишава средната за съюза смъртност по 17 показателя, като при пет причини за фатален изход (болести на кръвообращението; други болести на сърцето; мозъчно-съдова болест; злокачествени образувания; състояния, възникващи по време на бременността и раждането) страната ни е на първо място. От 2012 г. България е в първата десетка по смъртност в света. Според данни на НСИ населението намалява със скорост 112 души на ден.

Тези факти намират научно потвърждение и в излязлата наскоро колективна монография Бяла книга за здравеопазване, основано на стойности (изд. БАТМИ, С., 2013, 408 с.) под редакцията на проф. д-р Любомир Иванов - председател на Българската асоциация по обществено здравеопазване и член на РС на Европейската асоциация по обществено здравеопазване. Авторите са експерти по здравен мениджмънт с международно признание като доц. д-р Златица Петрова, доц. д-р Георги Иванов, доц. д-р Николай Василевски, доц. Мирчо Вуков, д-р Румен Петков, д-р Невена Иванова, д-р Иван Букарев, д-р Любомир Киров, доц. инж. Донка Димитрова, инж. Силвия Петрова и маг. фарм. Йорданка Вълчева. Те бият тревога за нарастване на рисковите фактори за отключване на хронични незаразни болести (ХНБ) в България. Категорични са констатациите им, че:

* Социалните детерминанти на здравето влияят за влошаване на демографската структура на населението (с. 18);

* Силният стрес е един от механизмите за незадоволителното здравно състояние на нацията (с. 156);

* Глобализацията усилва риска от тези болести (с. 329).

* Обстойно са изведени рисковите фактори за отключване на ХНБ в България (с. 339 и сл.), най-значими от които са социалните условия (с 332).

Доказана е връзката между социално-икономическите фактори на здравето и заболяванията (с, 334), както и връзката на тези фактори с нарастващата смъртност сред населението (с. 334 и сл.). Авторите са категорични, че "намаляването на главните фактори на риска за ХНБ, а не толкова предоставянето на здравни услуги, може да доведе до намаляване на смъртността" (с. 331).

"Хората имат право на максимално безопасни и укрепващи здравето жизнени условия в социален, икономически, физически, емоционален и юридически план", е тревожното заключение на студията на доц. д-р Никола Василевски (с. 386).

В действителност, авторите на Бялата книга алармират срещу погазването на права, разписани в глава Втора на Конституцията на Република България. А това са правото на всеки български гражданин на достъпна медицинска помощ, на безплатно медицинско обслужване, на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените европейски стандарти и норми.

Остро критикувайки неадекватната роля на държавата, загубата на морал, корупционните практики, абсурдността на клиничните пътеки, разпиляването на средства и други пороци на т.нар. здравна реформа, авторите същевременно компетентно и убедително посочват решенията, които трябва да се вземат, за да се гарантира устойчива и отзивчива здравна система:

- транслационна и персонализирана медицина;

- плуралистичен здравноосигурителен модел;

- интегрирани профилактика и обслужване;

- правото на пациента: "Нито едно решение за мен без мен!";

- иновативна култура;

- система за отчитане на медицинските грешки;

- прозрачност и етични практики;

- иновативни методи на финансиране;

- заплащане според квалификацията и резултатите;

- конкуренция "позитивна сума", основана на стойности, и др.

Проблемът с факторите извън сферата на здравеопазването, които са рискови за отключване на ХНБ, отдавна е в центъра на вниманието на световната здравна общественост. Нарастващата тревога от състоянието на проблема мотивира Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк да приеме съответна резолюция през септември 2011 г. (с. 327).

Нашето правителство също реагира. Преди месеци бе приета национална програма, съгласно която превенцията, ранната диагностика и осигуряването на здравословна среда за живот са заложени като основни средства за противодействие на хроничните незаразни болести. Но дали това е достатъчно? Бялата книга предлага цялостни конструктивни решения за изход от кризата на системата на здравеопазването. Остава само те да бъдат прочетени и приложени на практика.


Искат задължителна отстъпка за платените лекарства

Сега мярката е пожелателна, затова НЗОК плаща един медикамент по 19 цени
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Фармацевтичните компании задължително да дават отстъпка от цената на медикаментите, които плаща здравната каса. Зад тази мярка, която ще намали разходите на институцията, стои ръководството на НЗОК, и то вече я е споделило с премиера Пламен Орешарски, съобщиха вчера за „Труд” запознати.

В сега действащите текстове в Закона за здравното осигуряване е записано, че касата договаря с компаниите „отстъпки от стойността за опаковка, изчислена на база референтната стойност на съответния лекарствен продукт, за който НЗОК заплаща” при определени условия в наредба. В нея е уточнено, че това става, след като институцията отправи покана към фирмите. Но липсва задължителното предложение за отстъпка. „То може да се въведе с промяна в Закона за здравното осигуряване, а с поправки в наредби - да се регламентира точният ред за реализирането й”, каза д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, потърсена от „Труд” за коментар. Според нея мярката най-напред може да се въведе за онколекарства, а по-късно и за медикаментите за домашно лечение. В никакъв случай не става дума за „пипане” на референтната цена (имаме най-ниската в сравняваните с нас държави от ЕС) на медикаментите, записана в позитивния списък. А единствено за отстъпки. Мярката не предвижда отпадането на обществените поръчки, които болниците правят за доставката на медикаменти. Те си остават, като и на това ниво плащаната стойност от НЗОК също може да се намали. „Ако се приложат новите механизми, ще се избяга от сегашното положение, при което едно и също лекарство има 19 цени, по които го покриваме”, добави д-р Тодорова.

Пациенти и лекари коментираха, че е похвално, че държавата не бездейства. Но трябва да се обмисли по какви правила ще се изисква отстъпка. Т.е. ако залогът е гарантирана доставка на определено количество (с което ще се подмамят фирмите), то как ще се знае в тази или друга онкоболница колко точно опаковки ще се изпишат през годината. И как ще се разбере, че именно с тези медикаменти ще се проведе лечението.
Готвим център за присаждане на костен мозък
Трупаме дългове, защото помагаме на онкоболни

В една раница ще носим всичко, нужно за спасение на сървайвър в Камбоджа
С д-р КОСТАДИН АНГЕЛОВ, директор на Александровска болница, разговаря ДИАНА ТЕНЧЕВА

Д-р Ангелов, за пореден път екип на Александровска болница ще отговаря за здравето на участниците в риалити шоуто „Сървайвър”, което ще се снима в Камбоджа идния месец. Колко лекари ще са ангажирани с важната задача?

- За съжаление не мога да коментирам.

- Тайна ли е? Като пациентската?

- Може и така да се каже.

- А в колко сезона на формата досега болницата е отговаряла за медицинските грижи на сървайвърите и екипа на предаването?

- В първите три.

- С какви „оръжия” тръгвате за поредната такава мисия?

- Всички приготвени медицински вещи трябва да се съберат в една раница. Т.е. в нея трябва да поставим всички средства на медицината, с които може да се спаси човешки живот. Разбира се, това може да стане само в комбинация с ума и ръцете на лекаря. Всъщност те са най-важните, тъй като нито една апаратура не може да ги замени.

- Готови ли сте да спасите например участник с инфаркт или инсулт?

- Да, защото освен с медикаменти разполагаме и с електрокардиограф, с пациентски монитори, с кислородни бутилки. Както и с ларингоскоп, с шийни яки, с шини за имобилизация на крайници с фрактури и т.н. Имаме всичко необходимо за бързи реанимационни действия.

- А имате ли, да кажем, гипсови бинтове?

- Да, всичко, което се ползва при реакцията „спешно състояние”. Набавени са и противозмийски серуми, тъй като в далечната страна участниците могат да се сблъскат с доста отровни видове. Най-важното е, че има възможност за допълнителна доставка на всички нужни, медикаменти, тъй като са сключени договори със сериозни международни, доказани фирми и със застрахователни медицински компании, които пък осигуряват т.нар. въздушна линейка - било то самолет или хеликоптер. Просто казано - това, което вижда зрителят на малкия екран, е малка част от огромен айсберг - организацията на формата.

- Как в годините се е променял екипът от лекари за „Сървайвър”?

- Първата година бях само аз, на втората - с д-р Николай Нейков от столичната болница „Св. Наум” (на4-ти км), третия път пак бях с д-р Нейков, последния път - на Филипините, без Нейков, с друг колега.

- С какви инфаркти ситуации сте се сблъсквали по време на снимките?

- Например на финала на първата година имахме много трудна ситуация с един от участниците -Ахмед. Едва го върнахме към живот. Втората година се сблъскахме със сериозни наранявания, третия път се наложи да извеждаме от „терена” състезатели във фебрилно състояние, с инфекции, с паразитози. Дори екипът бе повален от тропически заболявания. Натъквахме се на инфекции, чието протичане няма как да се проследи в нашите географски ширини. В началото бе трудно, сега вече имаме опит.

- А какви зарази ще дебнат сървайвърите в Камбоджа? Проучихте ли вече какви трески и инфекции върлуват там?

- Има регистри на Световната здравна организация, има препоръчителни профилактични режими, с които ние се съобразяване, така че няма място за тревога. За съжаление и там се среща малария, която освен това е и фармакорезистентна (не се повлиява от някои медикаменти - б.р.), за което вече са взети всички необходими мерки. В Камбоджа много разпространени са всички видове на хепатит и най-вече типът А, познат като болест на мръсните ръце, която се предава по фекално-орален път. По тази причина всички, които заминават, трябва да се имунизират. Пак повтарям - всички мерки вече са предприети.

- Вие самият ще си вземете ли някакви допълнителни медикаменти?

- Още не съм решил дали ще отида на това издание на предаването.

- Закалката от „Сървайвър” и преживеният сблъсък с дивата природа помагат ли ви при управлението на Александровска болница?

- (Смее се) Александровска е голямо предизвикателство. В ръководенето обаче ми помага моята специалност - хирургията, тъй като всеки един хирург взема бързи решения с оглед спасяването на живота на пациента. Що се отнася до мениджърските нареждания, тук не сме на остров, а в цивилизацията, където се спазват наложени регламенти. А те гарантират по-добрите резултати на лечебното заведения. Опитвам се всяко решение да бъде добре премислено, да е взето с консенсус и най-вече в полза на болницата и да води до по-добро лечение на пациентите.

- Тази година Александровска болница ще отбележи своята 135-годишнина, нали така?

- Да. Ще чества и още един юбилей -130 години от именуването си като Александровска. През всичките тези години работилите в нея са я обичали. Не мога да не ви разкажа как по време на бомбардировките над София всички болни и лекари е трябвало да бъдат евакуирани. Но шестима от докторите, които са били в една от клиниките, отказали, тъй като болните им не били в състояние да напуснат сградата.

Така лекарите намерили смъртта заедно със своите пациенти. Техните гробове са в двора на болницата и всяка година на 15 август, деня на загиналите по време на служба български медици, честваме паметта им. Гордеем се с това, което са направили.

- А в 135-ата си година какви трудности ще трябва да преодолее болницата?

- Основните проблеми са два и са свързани с недофинансирането на лечебната дейност. На първо място става дума за недостатъчното средства, плащани за изследването с ПЕТ скенера (единият от двата такива супермодерни апарата у нас се намира именно в Александровска). Реалната стойност на изследването, с което изключително рано се открива рак, е 3000 лв. А здравната каса ни дава 2000 лв. Това означава, че годишно трупаме загуба от 2 млн. лв. само от тази дейност и защото помагаме на онкоболните. Вторият голям проблем е остойностяването на процедурите за интензивно лечение. Разходът, който Александровска болница прави за пациент на апаратна вентилация (на изкуствено дишане - б.р.), е 495 лв. А НЗОК средно плаща около 380 лв. Като погледнем броя на преминалите болни, пак стигаме до сметката за загуба от още 2 млн. лв.

- Как ще стопите дълговете?

- С предстоящото преструктуриране на болницата и с внимателната преценка на трудовите договори.

- По-просто казано?

- Ще се прекратят трудовите договори на около 10% от екипа, защото са навършили пенсионна възраст. А структурна реформа значи следното: някои звена имат близо 100% използваемост, а други - около 70%. От тези, с по-ниска използваемост, ще отнемем определен брой легла, а в онези структури, в които те не достигат, ще бъдат разкрити още места. Вътрешната организация ще оптимизира работата на Александровска и допълнително ще дойдат около 2 млн. лв. Второ - ще направим стандартизация на болницата по ISO. А когато започнат да се прилагат стандартите за управление на качеството, тогава вече можем да кажем, че нашето лечебно заведение е модерно. Ще направим и болнична информационна система, която да подобри всички работни процеси. Така пък мениджмънтът на структурите ще стане по-ефективен, от което очакваме икономии от около 800 000 лв.

Не на последно място ще развием няколко уникални структури, от които България има нужда. Ще направим център за мануално лечение на вертеброгенната болка (и той ще носи печалба), ще отворим и друг - за пациенти с фармакорезистентна епилепсия. Ще подготвим още един център за фаза 1 на клиничните изпитвания (имаме и специалистите, и базата). Ще реорганизираме Клиниката по имунология, в която се намира Националната банка за стволови клетки, за да може там да започне да се извършва и трансплантация на костен мозък, т.е. да станем третият такъв център в България. Реализираме ли всички тези проекти и още няколко други, Александровска ще може да помага на още хиляди болни българи.


Всяка десета медсестра в пенсия
Приблизително всяка десета медицинска сестра у нас е пенсионерка. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Общо 28 628 са медицинските сестри в болниците и при джипитата у нас в края на 2013 г., 2458 от тях са пенсионерки. Същевременно средната възраст на тези специалисти е много висока - 49 години, което означава, че скоро няма да има кой да помага на лекарите.

У нас има реална криза с медицинските сестри, категорични са специалистите. На практика броят им е два пъти по-малък от нужния. По стандарт на един лекар трябва да има поне две сестри. У нас обаче съотношението е 1:1. Два пъти по-малък от нужния е броят на сестрите и според броя на населението. В ЕС се падат 750 медицински сестри на 100 000 души, а у нас те са едва 415, сочат данните на БАПЗГ. Въпреки тревожните тенденции миграцията на тези специалисти не спира. За последните 8 години страната ни са напуснали близо 4 хил. сестри. Само за 2013 г. броят им е 373 според професионалните удостоверения, които е издала БАПЗГ. За миналата година пък БЛС е издал 408 сертификата на лекари, които искат да работят в чужбина. Липсата на медицински сестри се отразява изключително негативно на пациентите. Заради това няма кой да се грижи за болните хора в клиниките и се увеличава периодът на лечението им, категорични са от БАПЗГ. Освен това няма възможност как да се предоставят грижи по домовете. Съвсем скоро може да стигнем и момента, в който трябва да се затворят отделения на болници заради това, че не отговарят на медицинските стандарти за сестри.Мария Чипилева


Спешна защита за Спешна помощ
Тумба роми пребиха началника на хирургията в луковитската болница. Очевидно мерките, взети миналата година с изменението на НК, според което за побой над лекар се лежи в затвора, просто не вършат работа. Колкото и да е ненормално това, лекари продължават да бъдат нападани по време на изпълнение на служебните им задължения. Трудно се работи в такава среда. Масово медиците ни бягат в чужбина, а пък тези, които остават тук, ги пердашат за щяло и нещяло. Тази перспектива изглежда доста кофти. Вярно, че някои си заслужават съдбата. Както се казва, всяко стадо си има и мърша, и все пак да раздаваш юмручно право в 21 -ви век някак си не е редно. Въпросът е какво да се направи? Очевидно никакви промени в закона не помагат. Така вариантите пред клетите ни медици са два: или да бягат зад граница, или да ходят въоръжени до зъби. Страшна алтернатива за една уж демократична държава... Друго решение е може би въоръжената охрана в спешните отделения, както направиха в спешното в Стара Загора. Не че и това е панацея, но щом законът не може да гарантира зашита, явно е нужна физическа охрана, спешна при това.


Доктори колкото в ИСУЛ бягат в чужбина
Силвия Николова

500-600 лекари напускат страната всяка година. Цифрата е колкото за една голяма болница като ИСУЛ, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Особено голям е броят на младите медици. Те емигрират не само заради по-високо заплащане, но и заради по-добрата възможност за кариерно развитие и специализации, и отлични условия за работа в лечебните заведения. У нас средната лекарска заплата е около 350-380 евро, при минимум 700 в останалите държави. Дефицит вече има във всички специалности, показват данните на Българския лекарски съюз. Най-малко са медиците в Силистра - 314, Разград - 316, и Смолян – 335. Във Видин липсват уролози, за такъв доктор хората пътуват по 90 км до Монтана. В Търговище няма специалистите по уши, нос, гърло, вътрешни болести и кардиология. Най-малко са невролозите в Ямбол и Видин, в Габрово пък не достигат хирурзите.228 млади лекари, абсолвенти на Медицинския университет в София, получиха дипломите си вчера на специална церемония в НДК. От тях 164-ма са български граждани, а останалите – чужденци. Един е пълният отличник, а други 53-ма са отличници. Певицата Ваня Костова и синът й Боян, който вчера също получи своята лекарска диплома, поздравиха с песен абсолвентите и техните близки.

Филиал на Медицинския университет в София ще бъде открит до месеци в Израел. Тази седмица ще бъде подписан договорът между израелската и българската страна за изграждането му. Това съобщи по време на церемонията вчера ректорът на висшето учебно заведение проф. Ваньо Митев. Предстои да бъде изграден филиал и в Испания, допълни той. Медицинският университет - София вече има изградени такива звена в Швейцария и Кипър.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница