1500 лв средната заплата в края на "Борисов 3", на учителите вдигат със 100%



страница1/12
Дата01.01.2018
Размер0.74 Mb.
#39555
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
14.04.2017

Национални вестници

1500 лв. средната заплата в края на "Борисов 3", на учителите вдигат със 100%


Кристина КРЪСТЕВА 

24 часа  стр. 2-3  



  • Нарочно не обсъждали имена за министри - да не пречи на преговорите по приоритетите

  • Волен Сидеров: Досега бяхме пътници, сега ще караме влака

  • Кабинет ще има на 4 май, подсказа Цветан Цветанов

1500 лева ще стане средната заплата в края на мандата, а минималната - 650. Това е заложено в управленската програма, която подписаха лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на "Обединените патриоти" Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Последният отсъстваше от София и бе представляван от заместника си Искрен Веселинов.

Програмата е от 21 страници като символ за пълен мандат на третото правителство на Бойко Борисов - до 2021 г.

Сега средната заплата е 1012 лв., 460 лв. е минималната.

Особено щедра ще е новата власт към учителите, ангажиментът към които е за двойно увеличение на заплатите им.

Преди няколко дни е имало "вододел на преговорите", призна Борисов -пенсиите, по които в крайна сметка се постигнало съгласие. Минималната от 161 лв. ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г., а от 1 октомври - на 200 лева.

Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. на база средния осигурителен доход през 2009 г. Да се вдигат не само най-ниските пенсии, за да не се изкриви системата, бе предизборен ангажимент на ГЕРБ.

Пари за индексацията ще дойдат от ревизия на фалшивите инвалидни пенсии, която ще започне най-вероятно на 1 януари, обявиха партньорите. Държавата давала 1,7 млрд. лв. за пенсиите на мними болни.

ТЕЛК-овете ще бъдат прехвърлени към НОИ и решенията им ще се проверят под лупа, така щели да се спестят 450-500 милиона годишно. Предлага се и криминализиране на фалшивите решения за отпускане на инвалидни пенсии. "Нямахме много варианти - другият бе да откажем съставянето на програма, да откажем участието в управлението и да отиваме на нови избори. Винаги се избира по-малката злина за държавата, а не за нас." Така Симеонов отвърна на въпрос за цената на компромиса.

Патриотите искаха 300 лв. минимална пенсия. Борисов им благодари за отстъпките.

Бъдещият премиер оцени като добра управленската програма за третия си мандат и подчерта, че за структурата и състава на бъдещия МС до момента умишлено не била повдигана и дума

"Днес видях, че ги има във вестници, и се учудих как ги знаят, без аз дори да съм мислил по тази тема, поне за моите. Тъй като самата програма и приоритетите щяха да се объркат, ако се знае кое на кой е, решихме да напишем документа, а след това да намерим най-подходящите хора", отхвърли той спекулации за имена на министри.

Следващата седмица ще се работи върху коалиционното споразумение и едва третата фаза на преговорите ще е кадрова, каза и Симеонов.

Правителството ще бъде сформирано вероятно в първите дни на май, а защо не и на 4 май, посочи пък Цветан Цветанов.

Ние вече сме част от екипа, който кара влака, а не пътници във вагона, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Похвали Борисов, че натрупал доста опит през мандатите си и е израснал като държавник. Сидеров припомни, че досега партията му 12 г. е в опозиция и постоянно е удряла на камък, дори в търсенето на информация. А се знае - реалната власт е МС и въобще в изпълнителната власт, която досега за "Атака" била затворен свят.

"Положихме тези усилия, защото влизаме в най-светлите дни. Утре е Разпети петък.

Всички ще се мъчим и след това ни предстои най-хубавият празник. Да славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи", обобщи финализирането на преговорите Бойко Борисов и се прекръсти. После заръча към гражданите: "Да карате внимателно, защото българите свикнаха да карат по хубави магистрали и стотици хиляди заминават за няколко дни в чужбина."


***

Ежегоден ръст на бюджета за образование е заложен в програмата. Промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането на училищата зависи не само от броя на децата, но и от качеството на образователния процес - това пише в програмата 17/21. Освен удвояване на заплатите на учителите управляващите ще въвеждат и мерки за защита на неприкосновеността им. Целта е професията да стане желана и в нея да отиват най-способните студенти - това обясни наскоро Борисов. Развитие на професионалното образование в партньорство с бизнеса, повече спорт в училище -за здраве и срещу агресията, увеличаване на парите за наука и високотехнологични паркове са също акценти в програмата. Ще се наблегне на кариерното ориентиране на учениците и повишаване на уменията им в предприемачеството и информационните технологии.

***

Въвеждане на гъвкави форми за заетост, за да имат възможност жените да съвместяват по-добре професионален и личен живот - такава мярка като част от насърчаването на раждаемостта фигурира в управленската програма. По този начин майките няма да се откъсват от пазара на труда и ще дават своя принос в растежа на икономиката. Грижата за всички деца, а не само на тези в риск - това гарантират още партньорите. Ще стане с написване на Закон за детето и семейството. Ще се насърчава отговорното родителство, като се отрежат от социалните помощи тези, чиито деца не ходят на детска градина и училище. Получаващите помощи пък ще полагат стриктно определени часове обществено полезен труд. Чрез промени в Семейния кодекс ще се разшири подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата - преди, по време на и след осиновяването, се обещава в програмата.


Нинова: Програмата е "Бедност и несигурност"


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница