16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско златоДата21.01.2018
Размер47.06 Kb.
#49892

Източните Родопи – българското диво чудо на Европа“

16 май 2013


Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ за опазването на биоразнообразието на Източните Родопи, както и концепцията Rewilding Europe (Дива Европа), към която районът има голям шанс да се присъедини, ще бъдат представени на специално събитие на 17 май (петък) в галерия „Кредо Бонум“ в София. Ще бъде представен и издаденият наскоро Кросбил пътеводител за Източните Родопи (в България и Гърция), предназначен за запалени природолюбители и екотуристи.
Сред участниците в събитието са представители на холандската организация АРК, която заедно с другата холандска фондация Авалон активно работи в Източните Родопи в рамките на „Новото тракийско злато“, както и представители на Rewilding Europe, които сега са на мисия в района.
Организатори на събитието „Източните Родопи – българското диво чудо на Европа“ са фондациите „Кредо Бонум“ и „Новото тракийско злато – България“. Поканени са дипломати, представители на бизнеса, зелени организации, журналисти.
„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. Проектът съчетава в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Компонентът дива природа има за цел създаването и запазването на едно от най-добрите места на дивата природа в Европа. Биоразнообразието в Източните Родопи е едно от най-богатите в Европа!
Районът на Източните Родопи има шансове да се присъедини към програмата Rewilding Europe (Дива Европа). Една на програмните цели на “Дива Европа“, е "около 2020 година да има 1 млн. ха (10000 km ²) дива територия на 10 места в Европа, които обхващат различни региони". Концепцията за „подивяването“ бе представена на проведената под чешкото председателство на ЕС през май 2009 година конференция "Дива природа и големи естествени местообитания в Европа" „Дива Европа“ получава над 20 номинации, от които впоследствие са избрани пет района: Делтата на Дунав, Източните Карпати, Южните Карпати, Велебит и Западна Иберия. За да изпълни целта си, „По-дива Европа“ се насочи към „определянето на нови пет района-модели”. Те ще бъдат анонсирани на 10-ия Световен конгрес за дива природа в Саламанка (Испания) през октомври 2013. До март 2012 г., са получени десет нови номинации за девет района. След като е направен подробен преглед на всички предложения, е взето решение за четири района да бъдат направени по-нататъшни задълбочени оценки: (Централни Апенини, Голяма Лапония, Щетинския залив и Тракийската планина (Източните Родопи).
За проекта „Новото тракийско злато“

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.
Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

Абонирайте се тук за бюлетина по проекта
Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница