17 декември Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на епДата24.07.2016
Размер19.78 Kb.
#3552
17 декември - Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на ЕП
Двама ирански активисти в областта на правата на човека— адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са тазгодишните носители на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Българското отбелязване на наградата ще се състои на 17 декември, понеделник, от 18:00 ч. в Aрт клуб "ДаДа" (ул. "Бенковски" 10). То ще започне с прожекция на документалния филм "Това не е филм" на Джафар Панахи и ще бъде последвано от дискусия за актуалното състояние на правата на човека и свободата на мисълта.
"Това не е филм" на иранския режисьор Джафар Панахи е бил изнесен тайно на USB, скрито в кейк, за да бъде показан на кинофестивала в Кан през 2011 г. На него филмът спечели специалната награда ЮНЕСКО за най-добър документален филм. Заради критиките към властта в него, Панахи е осъден на 6 години затвор и му е наложена 20-годишна забрана за режисиране на филми и за напускане на страната. "Това не е филм" бе показан за първи път в България на тазгодишното издание на София Филм Фест, а на 17 декември Информационното бюро на ЕП в България организира негова безплатна прожекция. Филмът е субтитриран на български и английски език.
Насрин Сотудех, родена през 1963 г., е иранска адвокатка и защитник на правата на човека. Тя е представлявала арестувани опозиционни активисти след противоречивите президентски избори през 2009 г., малолетни престъпници, осъдени на смърт, както и граждани, задържани заради убежденията си. Насрин Сотудех бе арестувана през септември 2010 г. по обвинения за разпространяване на пропаганда и конспирация срещу държавната сигурност и продължава да бъде държана в изолация. В момента Насрин Сотудех се намира в критично здравословно състояние в затвора „Евин“ в Техеран, поради седемседмичната ѝ гладна стачка, която бе прекратена в началото на декември, след като забраната за пътуване на дъщеря ѝ бе отменена.
Награда "Сахаров" 2012
„Връчването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Насрин Сотудех и Джафар Панахи е послание за солидарност и признание към един мъж и една жена, които не са се пречупили от страха и унижението и са избрали да поставят съдбата на страната си пред своята собствена“, заяви председателят на Парламента Мартин Шулц след обявяването на лауреатите.
Наградата „Сахаров“ за 2012 г. бе връчена от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в сряда, 12 декември. Лауреатите посочиха петима техни представители, които да вземат наградата от тяхно име, тъй като те не могат да напускат Иран.
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, наречена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам, на физически лица или организации, които са направили важен принос към борбата за правата на човека и демокрацията. Наградата е придружена от 50 000 евро.
Каталог: resource -> static -> files
files -> Пресконференция на Комисията по култура, образование и медии на еп в Пловдив на 10 октомври от 11. 30 часа
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> За младежи! На 28 януари 2013 г приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики
files -> По-малко от месец остава за участие в конкурса за млади журналисти на еп в България
files -> Гала вечер на наградата за кино лукс 2012 на Европейския парламент
files -> Програма „Правосъдие, организиран от Министерство на правосъдието в България
files -> До 18 януари е регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Пловдив
files -> Панорама на финалистите за наградата за кино на еп lux 2012 на 28-30 ноември в Дома на киното
files -> Българска премиера на носителя на наградата за кино лукс на Европейския парламент
files -> Събития в Дома на Европа в периода 19 23 януари 2015 г. 19 януари 2015 г от 10: 00 17: 00 ч


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница