17 септември, 13. 00 – 20. 00 ч., okolí ZŠ Mendíků, ul. Adamovská Zažít Michle jinakДата26.12.2017
Размер29.7 Kb.
#37558
Уважаеми,

Имаме удоволствието да ви поканим на фестивала „Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава”, организиран от Българска православна община в Чешката република.

Фестивалът се провежда под защитата на Общината на Прага 2, Министерството на културата на ЧР и Дома на националните малцинства. Медиен партньор е Český rozhlas Plus.

През тази година организацията чества 15 години от основаването си. В желанието си да ви зарадваме и да отпразнуваме с вас нашия юбилей, решихме да подготвим по-мащабно събитие, включващо няколко културни изяви.


Нашият символ – Дървото на любовта и подадената ръка

Според българската традиция, 17 септември е празник на милосърдието и съчувствието. На този ден всеки трябва да извърши добро дело – българските жени, например, раздават хляб и плодове и всеки е добре дошъл в дома им. Ето защо, ако някой има нужда от „побутване” за да започне да прави добрини – това е именно тази дата.

Подаването на „ръка за помощ” е заложена в основите на нашия фестивал и намира пряко изражение в workshops и томболите, които ще съпровождат изявите и ще бъдат с благотворителна насоченост. Събраната сума ще бъде предадена за подпомагане на всички нуждаещи се.

Смятаме, че вливането на вяра, надежда, любов, мъдрост и разбирателство в живота на хората в това размирно време, е задължение и нелеко послание.

Дървото от ръце, което виждате в началото на писмото, е именно символът на тази цел.
Изявите, на които ви каним:

17 септември, 13.00 – 20.00 ч., okolí ZŠ Mendíků, ul. Adamovská

Zažít Michle jinak (Да усетим Михле различно)

Откриване на фестивала на датата, когато православна България чества празника на светиците Вяра, Надежда и Любов. Изявата ще бъде част от националното събитие, реализирано в рамките на Европейската седмица на мобилността под надслов Zažít město jinak (Да усетим града различно). В тазгодишното издание, 11-то по ред, участват 71 обекта в Прага и още много други в 18 града в цяла Чехия.

Нашето участие ще включва:

- workshop: участниците ще изградят символично дърво от подадени ръце;

- участие на вокално трио „Plagiro“, от 14.30 ч.;

- литературно кафе, от 17.00 ч. Авторско четене на творби на Димана Иванова, Лидия Гълъбова, Бронислава Волкова и Инка Делевова.


19 септември, от 17.30 ч.

Вернисаж на изложбата „Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава”, в галерията на Дома на народните малцинства в Прага 2.

Участие ще вземат 14 творци от различни националности, които творят в различни области на изкуството, живеят в Чехия и творчеството им отговаря на нашия замисъл.


24 септември, 10.00 – 20.00 ч.

Náměstí Míru

Вокални, фолклорни и други културни изяви; workshops; дегустация на българска традиционна кухня и вина; народен оракул; продажба на накити, картини, публикации и традиционна българска козметика от рози и др.


1 октомври, 10.00 – 20.00 ч.

В Дома на народните малцинства:

- от 9.00 до 17.00 ч.: workshops;

- от 17.00 ч.:литературно кафене „С литература под лампата”.

Tylovo náměstí:

Приготвяне на традиционни български храни, възможност за дегустация и закупуване; продажба на български вина; народен оракул; продажба на накити, картини, публикации и традиционна българска козметика от рози.


5 октомври, от 17.00 ч.

Дом на народните малцинства

дерниера на изложбата „Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава”.Културна програма, включваща среща на творците и организаторите с посетителите, която ще закрие третото издание на фестивала.

Целта на проекта е да обогати пражкия духовен, културен и обществен живот с информация, свързана с България и да съдейства за мултикултурното разбирателство между нас.

Каним ви и ви очакваме за да влеем заедно вяра, надежда, любов, мъдрост и разбирателство в нашето размирно време, да запазим и спомогнем за развитието на православната култура, да съхраним основните черти на нашата идентичност и културното наследство на Европа.

Ще се радваме, ако споделите информацията за събитието и поканите на него и свои близки и приятели.

С поздрав,

Силвия Кръстева,

Координатор


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница