17 януари 2006 По данни на Регионалния център по здравеопазване наличността на лекарствения препарат “TamifluДата22.07.2016
Размер25.62 Kb.
#613
17 януари 2006

По данни на Регионалния център по здравеопазване наличността на лекарствения препарат “Tamiflu” в аптечната мрежа на територията на Варненска област към 17 януари 2005 г. е както следва:


“САНИТА” 0 опаковки

“СТИНГ” 14 опаковки суспензия /детски/

“ЛИБРА” 10 опаковки суспензия

“ТЪРГОВСКА ЛИГА” 30 опаковки суспензия

“БИОМЕДА” 0 опаковки

“ХИГИЯ” 0 опаковки


До края на месеца аптечната мрежа ще бъде заредена с допълнителни количества от препарата “Тамифлу”, категорични са от РЦЗ.
Като част от своя План за готовност при пандемия, СЗО препоръчва правителствата да поддържат на склад антивирусни лекарствени средства, от типа на препарата Tamiflu, които са ефикасни при всички грипни щамове. Планът за готовност при пандемия, а също и информация за държави с национален пандемичен план, могат да се видят на Интернет адреса на СЗО.
Какво представлява Tamiflu и за какво се използва ?

Tamiflu® е показан за лечение или профилактика на грип.

Грипът е инфекция, която се причинява от грипни вируси А и В. Признаците (симптомите) на грипа включват внезапно начало с висока температура (над 37.8°С), главоболие, мускулни болки, често много силна умора, кашлица и хрема. Подобни на тези симптоми може да бъдат предизвикват и от други вируси освен грипния. Истинската грипна инфекция се появява само по време на ежегодните епидемии.

Tamiflu се отнася към групата лекарства, наречени "инхибитори на невраминидазата". Тези лекарства предотвратяват разпространението на грипния вирус в организма и по този начин помагат да се облекчат или да се предотвратят симптомите, наблюдавани при инфекция с грипен вирус.


Преди да приемете Tamiflu

Посетете вашия лекар!


Не приемайте Tamiflu: ако сте алергични към озелтамивир или някоя от другите съставки.
Като вземате Tamiflu, обърнете специално внимание:

Преди да започнете лечението непременно уведомете Вашия лекар, ако:

сте алергични към други лекарства

вземате други лекарства, включително и такива, които сте си купили без рецепта (с изключение на парацетамол, ибупрофен или ацетилсалицилова киселина (Аспирин) или

имате проблеми с бъбреците.
Има ли някакви взаимодействия с противогрипната ваксина?

Tamiflu не е заместител на противогрипната ваксина.

Tamiflu няма да промени ефективността на противогрипната ваксина. Дори ако сте се ваксинирали против грип, Вашият лекуващ лекар може да Ви предпише Tamiflu.

Tamiflu може да се взема и за профилактика на грип. Когато се използва за предотвратяване на грип, Tamiflu трябва да се взема веднъж дневно. Най-добре е тази доза да се вземе сутрин със закуската. Вашият лекуващ лекар ще Ви препоръча продължителността на вземане на Tamiflu, ако той е предписан за предотвратяване на грип.Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Tamiflu може да има нежелани реакции.Чести нежелани реакции на Tamiflu:

Най-честите нежелани ефекти са гадене, повръщане и болка в стомаха. Тези нежелани ефекти се наблюдават предимно само след първата доза на лекарството и обикновено спират с продължаването на лечението. Честотата на тези ефекти се намалява, ако лекарството се приема с храна.
По-редки нежелани ефекти на Tamiflu®

Други по-редки нежелани ефекти, които може да се предизвикат и от грипа, са гадене, диария, бронхит, замайване, умора, главоболие и нарушения на съня.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница