18 август 2009 г. Тема: здравеопазванеДата28.10.2018
Размер0.51 Mb.
18 август 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Болни от 4 града останаха без лекарства срещу рак
Диана ТЕНЧЕВА

Задават се сериозни ката­клизми с осигуряването на животоспасяващите лекар­ства, сред които и тези за рак. Вече има проблеми с доставките им във Велико Търново, Благоевград, Вра­ца и Плевен, съобщи вчера Теодора Захариева, упра­вител на Центъра за защита правата в здравеопазване­то. Организацията се обеди­ни с фондация „Зачатие" и Асоциацията на децата с диабет и създадоха федера­ция „Български пациентски

форум". Членовете му вчера предупредиха новото ръко­водство на Министерството на здравеопазването за „бомбите", които му е зало­жил предишният кабинет. А още при определянето на бюджета на ведомството за т. г. бяха отделени със 7 млн. лв. по-малко за онкомедикаменти.

Теодора Захариева ще е член на одитен комитет, кой­то ще извърши ревизия на търговете за лекарства в МЗ през последните 2 год. „Ще се опитаме да докажем злоупотреби - например с генерични препарати (с из­текъл патент), чиято цена вместо да е била по-евтина с десетки проценти от тази на оригиналните лекарства, е била почти същата. А това е предпоставка за корупция", каза Захариева.

Български пациентски фо­рум ще се бори за отпадане­то на формулата - всяка го­дина да се поръчват опреде­лени количества препарати за хората с рак, СПИН и кръвни болести. Идеята на организацията е да няма ограничения, което значи -лечение за всеки болен.


4 препъникамъка пред присажданията
Диана Тенчева

Четири препъникамъка стоят пред трансплантациите, съобщи доц. Любомир Спасов, директор на университетската болница “Лозенец”. Специалистът е извършил над 45 присаждания (както от трупен донор, така и от жив) - на черен дроб, сърце и бъбреци. Преди пет години именно в бившата правителствена болница беше направена първата трансплантация на черен дроб в България (а преди това с години светилата ни в чернодробната и коремната хирургия се готвеха за нея). Ето какви са пречките при присажданията, които посочи доц. Спасов:

* “Дейността на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) е свързана с живота и здравето на много хора. Затова на първо място тя трябва да е прозрачна! В противен случай винаги ще се поражда съмнението, че има нещо задкулисно, компрометиращо и нещо корумпиращо. Така хората ще си обясняват защо в едни случаи са предпочетени определени болници, а други - не”, категоричен е доц. Спасов. Той също подчерта, че проблемът на системата не са парите. И добави: “Ето, самият премиер Бойко Борисов заяви, че ще осигури нужните средства дори ако се налагат кредити. Проблемът е в организирането на трансплантационната дейност, което е в обсега на ИАТ. Досега тя определяше какво да се прави с даден орган и кой да го трансплантира. Според мен в бъдеще по точни и ясни критерии трябва да се определи най-нуждаещият се от органа пациент в държавата. Като за целта по спешност трябва да се викат екипите от всички болници, в които има записани пациенти за присаждане.”

* “Актът на дарителство трябва да бъде абсолютно безвъзмезден”, посочи д-р Спасов като втори проблем в трансплантациите. Той заяви, че е напълно недопустимо определени лекари да заявяват: “Ако дарите това и това от вашия близък, ние ще ви платим погребението...”

* “Основна задача на ИАТ е и обучението на екипите да работят за потенциални донори”, изреди доцентът. Той каза, че и поради незнание лекари не успяват да кондиционират донори (да ги стабилизират до вземането на органите) и така не се използва възможността за осигуряване на дадено сърце, черен дроб или бъбреци. Друга задача на ИАТ е да пропагандира донорството. “Не си спомням в последните години да съм видял кампания (както прави Националният кръвен център или спортното министерство например) за даряване на органи, когато някой около нас си отиде”, отсече доц. Спасов. Той посочи, че в Германия например има религиозно-рицарски орган - “Йоханитер”, който активно участва в донорството и дори праща свои линейки при нужда.

* “Монополът е лоша практика. Той убива качеството и конкуренцията. Затова трябва да има два центъра за присаждане на бъбреци, два - за присаждане на сърце, и два - за черен дроб”, завърши доц. Спасов.

А за спасителни операции при него чакат: 4-ма пациенти, нуждаещи се от ново сърце, 50 българи са се записали за бъбречна трансплантация и още 19 души (сред които дете на една година и половина, друго - на 2 г., и трето - на 12 г.) за присаждане на черен дроб.

“Проблемите при присажданията са организационни. Изпълнителната агенция по трансплантациите трябва да подобри дейността си.” Тази “диагноза” постави лично и новият здравен министър д-р Божидар Нанев на първата си пресконференция. Като едно от решенията за проблема с донорите министърът посочи създаването на Балканска организация за обмен на органи.
Докторите на България
Снимка на две колони - Д-р Дарин Димитров е завеждащ акушеро-гинекологичното отделение в търговищката болница и се слави като един от най-добрите специалисти в района. При него идват пациенти от Търговищко, Разградско и Преславско. Средно на година има над 100 раждания. Специалист е в лапароскопските операции при стерили-тет. Досега е оперирал над 60 жени, като процентът на заченалите след интервенцията е над 50 на сто. Д-р Димитров работи с модерен 4D ехограф.


Александровска съкращава легла
АННА БОТИНОВА

Съкращаване на легла и ду­блирани звена предвижда оз­дравителният план на Александровската болница, съоб­щи шефът й доц. Асен Златев. Вчера той и ръководствата на МБАЛ в Бургас, Стара Заго­ра, Пловдив и Хасково преда­доха идеите си за намаляване на дълговете на здравния ми­нистър д-р Божидар Нанев.

В Александровска има кли­ника по кардиология и отде­ление на друго място, както и 2 нефрологии, 2 хирургии и др. Те ще бъдат преструктурирани, каза доц. Златев. Персонал нямало да се съ­кращава, а да се пренасочва от закритите звена към нови - например хосписи към болницата в Банкя. Из­ползваемостта на леглата е 50%, а трябва да стане по­не 85%. От общо към 700 легла щели да останат меж­ду 600 и 650. Мерките позволявали дългът да падне от 2,3 млн. лв. на 400 000 лв. в края на годината.

МБАЛ - Бургас пък се поема от прокурист, който ще пише нов оздравителен план.
Родители винят лекари за смъртта на 3-годишен
ВЕНЦИ ВЕНКОВ

Родителите на 3-годишния Ивайло Димитров от Шумен обвиниха лекари от местната болница за смъртта му. Той почина в събота с диагнозата вирусен енцефалит,с неу­точнен произход.

Ивайло постъпил в болницата на 25 юли. Той бил с родителите си във Варна, когато вдигнал 38 градуса. Дали му противовъзпалително, детето заспало и роди­телите не могли повече да го събудят. Спешно тръгнали за Шумен и вечерта Ивайло бил приет в интензивното. Изпад­нал в кома, която продължила 22 дни, до фаталния изход.

"Лекарите бяха абсолютно неадекват­ни, сменяха диагноза след диагноза, не ни даваха информация, държаха се грубо с нас, отказаха да транспортират Ивайло до друга болница, не пожелаха да изви­кат специалисти от други места. Искаме проверка, изпратихме две жалби до здравното министерство", заяви бащата Димитър. Родителите отказали аутопсия и погребали Ивайло в неделя на 16 август.

"Ивайло беше приет в изключително тежко състояние в кома. Родителите признаха, че при транспортирането от Варна е получил гърч. Нямахме никакво съмнение за диагнозата още от постъп­ването му при нас. Касаеше се за виру­сен енцефалит с увреждане на мозъчна­та тъкан. Оставаше да установим произ­хода и към това беше насочено лече­нието му", каза шефът на болницата в Шумен д-р Валентин Семков на спе­циална пресконференция. Лекарите твърдят, че са направили всичко нео­бходимо за лечението. Въпреки това д-р Семков е разпоредил проверка с учас­тието на експерти от други болници.


Гигантска дупка в общественото осигуряване
През юли дефицитът от 558 млн. лв. в бюджета на НОИ задмина прогнозата за годината
От Лора Филева

Лятото стопи бюджета на общественото осигуряване

Дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) расте с изненадващо бързи темпове и към края на юли вече е 558 млн. лв. Това е със 120 млн. лв. повече от прогнозата за края на годината, направена преди месец от тогавашния главен актюер на НОИ Христина Митрева, която от вчера е зам.-министър на труда.

Като мярка срещу спадащите осигурителни приходи министерството на труда ще се опита да "изкара на светло" повече работници, като от вчера започнаха проверки на фирми. По думите на министър Тотю Младенов между 300 хил. и 400 хил. души са в сивата икономика и за тях не се плащат осигуровки.

Според Митрева по-тревожно е очертаващото се 88% изпълнение на приходната част на бюджета на НОИ. Основните причини за "дупката" са две - осигурените са намалели с 92 хил. души, като се очаква безработицата да расте, и по-ниският доход, върху който се плащат вноски.

Източници от Министерството на финансите съобщиха неофициално, че като допълнителна мярка за ограничаване на дефицита ще започнат проверки на компании, които изплащат на служителите сиви болнични, вместо да ги съкратят.
Шеф от НОИ стана зам.-министър на труда
Главният актюер на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева е новият зам.-министър на труда, който ще отговаря за социалното осигуряване, диалога с работодателите и синдикатите и политиката по доходите. "Ще положа всички усилия, за да постигнем балансирани и добри решения", заяви Митрева.

Тя работи в НОИ от 1998 г. като шеф на главна дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране". Трудовият й стаж започва в Научния център по статистика. След това Митрева е работила в Доброволен пенсионен фонд "България", застрахователното акционерно дружество "България-Живот", главно управление "Социално осигуряване" към министерството на труда. Преди около месец Митрева първа предупреди за очертаващия се недостиг в бюджета на държавното обществено осигуряване. Тогава тя направи прогноза, че "дупката" може да се увеличи със 120 млн. лв. до края на годината.
Служебен директор ще управлява задлъжняла болница
Бургаската многопрофилна болница ще се управлява от прокурист, съобщи здравното министерство. Той трябва да изготви оздравителна програма за намаляване на дълговете, защото в представената вчера от ръководството на болницата липсват конкретни мерки. Само просрочените дългове на лечебното заведение са 3 млн. лв. Седем болници, натрупали тежки задължения, трябваше да представят до вчера оздравителни планове по нареждане на здравния министър Божидар Нанев. Направиха го пет от тях „Александровска“, МБАЛ - Бургас, МБАЛ – Стара Загора, МБАЛ - Хасково, и МБАЛ - Пловдив. Те имат срок до края на годината да въведат антикризисните мерки. В противен случай директорите им ще бъдат уволнени.


Кой ще стигне пръв на финала - ваксината или щамът H1N1
Светослав Стефанов

Докато ваксината за новия грип не бъде разработена и пусната на пазара, най-доброто средство срещу него си остава препаратът "Тамифлу" на "Рош"

На много от европейските граници, най-вече по летищата, има термални скенери, които разпознават хора с повишена температура, които може да са болни

Повече от половин година след откриването на грипния щам A H1N1, наричан за удобство отначало свински, а по-късно "прекръстен" на нов, близо пет месеца, след като той предизвика епидемия в Мексико, и повече от два месеца след като на 11 юни Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от най-високата, шеста степен, ваксина за заболяването все още няма. Нещо повече, първите тестове на препарат, който може да доведе до производство на ваксина,

започнаха едва преди десетина дни

в САЩ. По план такива тестове продължават 4 до 6 седмици, а резултатите се обработват още поне седмица-две.

На този фон изказванията на високопоставени представители на СЗО от началото на август, че първите ваксини против грипа H1N1 ще бъдат налице през септември, звучат повече от оптимистично. Според Мари-Пол Кийни, директор на Инициативата за разработка на ваксини към СЗО, надежда планът да сработи дава фактът, че вирусът вече се е стабилизирал, не показва склонност да мутира, както и да се свързва с далеч по-опасния и смъртоносен щам H5N1. Положителен е и фактът, че използваните за разработка на ваксината образци от вируса от различни компании вече се развиват в правилна насока и културите дават надежда за производство на сериозни количества, казва още експертът.

"Не бих искала да избързам и да кажа, че проблемът е решен, но изглежда, че сме на прав път", заяви наскоро тя пред репортери в централата на СЗО в Женева. По думите й първите резултати от клиничните тестове ще станат ясни в началото на септември и те ще покажат дали за осигуряване на имунитет са нужни

една или две дози ваксина

От това пък зависи колко хора ще могат да бъдат имунизирани до очакваното развихряне на вируса през октомври-ноември. Все пак фармацевтичните компании, пък било и гиганти като "ГлаксоСмитКлайн", "Рош", "Новартис", "Санофи-Авентис", "Бакстър" и др., имат капацитет на производство, който трудно може да бъде надскочен в кратки срокове. Компаниите работят паралелно и реално засега конкуренция между тях няма, тъй като търсенето на ваксини далеч надхвърля предлагането.

Ако прогнозите на СЗО се оправдаят, новият грип ще засегне около 2 млрд. души, или почти една трета от жителите на Земята. Добрата новина в случая е, че той засега преминава сравнително леко и влияе по-зле само на хора с хронични или тежки заболявания. Почти всички регистрирани досега смъртни случаи, свързани с новия грип, са от подобен порядък, случаите при които вирусът сам е предизвикал летален край се броят на пръстите на двете ръце, успокояват експерти.

Към настоящия момент пациентите, диагностицирани с H1N1, в повечето случаи не е нужно да приемат специализирани антивирусни препарати, смята Кийни. А когато това се наложи, двата налични медикамента - "Тамифлу" на "Рош" и "Реленца" на "ГлаксоСмитКлайн", дават добри резултати. Те обаче си остават вторично решение, а по-важното е разработването на така желаната ваксина, сочат от СЗО, тъй като неминуемо рано или късно

вирусът ще придобие резистентност към препаратите

Макар и ваксината все още да не е излязла от лабораториите, правителствата по света вече са подготвили планове кой и кога да бъде имунизиран. Във Великобритания например ваксинацията в началния й етап трябва да обхване около 10 млн. души от т.нар. рискови групи - малки деца, бременни жени и възрастни хора със заболявания, както и още 2 млн. души медицински и социален персонал. Надеждите са имунизациите да стартират през октомври. За същия месец в Германия вече са насрочени ваксинациите на рискови групи с ваксина, разработвана от "ГлаксоСмитКлайн". В САЩ пък вече е ясно, че ваксината ще бъде безплатна поне за първата вълна. Очакванията са имунизациите да започнат в средата на есента.

Няма място за паника, ще овладеем пандемията от новия грип, няма да допуснем катастрофата от 1918 г., когато т.нар. испански грип покоси 50 млн. души по целия свят, успокояват от СЗО. За целта обаче трябва да се вземат сериозни превантивни мерки. Според мнозина опасността изглежда не по-сериозна, отколкото от обикновения сезонен грип, и създадената психоза има за цел само да напълни джобовете на фармацевтичните концерни. Кой е прав ще разберем съвсем скоро, до активния грипен сезон в Северното полукълбо остават само няколко месеца.
Кой какво печели
Психозата, създадена от разпространението на новия грип по света, и обявяването на пандемия увеличиха значително продажбите на някои фармацевтични компании, коментира Ройтерс. За първата половина на годината печалбата на "ГлаксоСмитКлайн" е по-висока от очакваната, а продажбите на "Реленца" са скочили с 2000% в сравнение със същия период на миналата година. От концерна се надяват тенденцията да продължи с пускането на пазара на антигрипна ваксина през есента.
"Джилиъд сайънсис", които държат правата на произвеждания от "Рош" антивирусен препарат "Тамифлу", отчитат ръст на приходите с 29% до близо 79 млн. долара. Според "Рош" продажбите на "Тамифлу" през първата половина на годината са се увеличили с 200%.

"Все повече правителства поръчват ваксини и медикаменти и така гарантират на фармацевтичните компании огромни приходи", посочва Хедвиг Кресе, анализатор по инфекциозни заболявания към "Дейтамонитър" в Лондон. Думите му са факт. Поне 50 правителства вече са поръчали и преговарят с различни концерни за различни количества ваксини. САЩ вече са заделили 1 млрд. долара за все още непроизведените ваксини. "Бакстър интернешънъл" съобщиха преди време, че имат поръчки от 5 държави на общо 80 млн. дози и не са в състояние да поемат повече.

Надпреварата обаче е в състояние да роди нови технологии за производство на ваксини, смята Кресе. Освен спомагателни средства, които да ускорят процеса, вероятно ще се прибегне и до клетъчни методи, използвани вече от "Бакстър". "Протеин сайънсис" и "Новавакс" пък залагат на ваксини, произведени въз основа на клетки от насекоми, метод, значително по-бърз от традиционния.
И ЕС взема мерки
Европейската комисия за здравна сигурност и Системата на Европейския съюз за ранно предупреждение одобриха миналата седмица препоръки, чието прилагане трябва да ограничи разпространението на грипа в училищата в страните членки и при пътувания в ЕС. Препоръките са изложени в две декларации за възможно затваряне на училища и за действия при установяване на симптоми на грип A H1N1 при пътници на територията на съюза.

В първия документ не се препоръчва масово затваряне на училища в ЕС в началото на новата учебна година. Страните членки обаче са свободни да прилагат такава мярка при влошаване на здравната обстановка. От втория пък става ясно, че на европейци със симптоми на грипа не може да се забрани пътуване към друга страна в ЕС, нито връщането в родината им след заболяване в друга страна. Заболелите обаче трябва да спазват ограничения, за да не разнасят заразата.

Това е първият случай, в който се приемат подобни документи за целия ЕС. Макар и да нямат задължителен характер, те са израз на общоевропейския подход за ограничаване на разпространението на грипа, заяви говорителят на Европейската комисия Денис Абът. Ефектът от прилагането им ще бъде обсъден през септември.


150 двойки ще се възползват от програма „Ин витро“
3850 бездетни двойки са подали молби във фонд „Ин витро”, но само 150 ще могат да се включат в програмата, подпомагаща изкуственото оплождане. Това каза вчера Радина Велчева от фондация „Искам бебе”. Причината била ниският бюджет на фонда, който е в размер на 20 млн. лв. Велчева отбеляза, че успеваемостта на метода ин витро у нас е 25-30% - от 4 000 опита се очакват да се родят около 1500 бебета. Тя обяви още, че е нужен е специален закон за фонд „Ин витро”, тъй като в момента той действа с постановление на Министерския съвет.

Велчева каза, че не може да се говори за „бейби бум”. От посочените от нея данни става ясно, че през 2008 г. са родени 78 000 деца, но че все още има отрицателен прираст. Пикът на демографската криза е бил през 90-те години, когато на бял свят са се появявали годишно едва по 70 000 бебета.Одитен комитет ще контролира търговете за лекарства
Създава се одитен комитет към Министерството на здравеопазването, който да ревизира търговете за лекарства, сключвани през последните две години. Това съобщи вчера председателят на федерация "Български пациентски форум" Теодора Захариева. В договорите за скъпоструващи лекарства може да се открият редица злоупотреби, допълни тя и даде пример със заявените от здравното министерство лекарства за онкоболни. По думите й те са били много по-малко от необходимите и така всяка година около 70% от пациентите все още не могат да се снабдят с животоспасяващи медикаменти. Според Захариева скъпоструващите лекарства трябва да започнат да се отпускат от здравната каса, а не както е досега от комисия към министерството. По думите й този орган създава лимити, като въвежда допълнителни критерии, за да са по-малко хората, които се лекуват.

МЗ не одобри оздравителния план на болницата В Бургас
Болниците с най-големи просрочени задължения представиха вчера оздрави­телните си планове пред министъра на здравеопазва­нето д-р Божидар Нанев, съобщиха от здравното ве­домство. Сред представи­лите свои оздравителни планове са ръководствата на УМБАЛ "Александровска" и МБАЛ "Бургас", МБАЛ -Стара Загора, МБАЛ - Ха­сково, и МБАЛ - Пловдив. По отношение на оздрави­телната програма на МБАЛ - Бургас, е установено, че тя не е подписана от изпъл­нителния директор на ле­чебното заведение и не е представено решение от заседание на съвета на ди­ректорите за нейното одобрение. От здравното министерство са конста­тирали, че програмата има твърде общ характер, как­то и липсват конкретни разчети и прогнози. Пред­ложените мерки в програ­мата не са били с антикризисен характер в краткос­рочен план, както и липсва­ли конкретни намерения за погасяване на просрочените задължения до края на годи­ната. Съветът на директо­рите на болницата е възложил оперативното п упра­вление на прокурист, който е упълномощен да изготви оздравителната програма.


Преструктурират здравната каса
Д-р Тошков, форумът на "Класа":

Абсолютно е прав д-р Цветан Райчинов, временен пред­седател на Българския лекарски съюз, че НЗОК трябва да се преструктурира, защото в момента има тромава форма, за която се изразходват ненужни средства и че в този си вид касата може да се сведе до 15 души и един финансов отдел, който да разпределя средствата, а не да има близо 2800 служители. Нужна е спешна смяна на мо­дела на здравното осигуряване!.

Обсъждат 15 антикризисни мерки


15 антикризисни мерки вече са предложени на пра­вителството. Това заяви вчера пред Нова телевизия президентът на КНСБ Же­лязко Христов. Тепърва предстои да бъдат обсъде­ни въпроси на синдиката. Според него трябва да се изясни дали минималната работна заплата ще бъде обвързана с линията на бед­ността и със средното ме­сечно възнаграждение. Христов припомни препоръ­ка на Европейския парла­мент от 1 януари 2010 г. ми­нималната работна заплата да стигне 60 на сто от сред­ната за страната. Според него трябва да е ясно дали официалната линия на бед­ност ще бъде основен кри­терий за социалното подпо­магане. Шефът на КНСБ очаква да се намери начин за компенсиране на запла­тите при непълен работен ден. Христов очаква да се гарантират в пълен размер депозитите на фондовете за задължително и допъл­нително доброволно пенси­онно осигуряване в търговс­ките банки.

Задлъжнялостта между фирмите в България е по-го­лям проблем дори от самата криза, смята бившият социа­лен министър в кабинета "Костов" и общински съвет­ник в София Иван Нейков. Според него, ако започне верижен фалит, ще се полу­чи ефектът на доминото. Той цитира данни на Българска­та стопанска камара, според които между фирмите има дългове, надхвърлящи 160 милиарда лева.

Бившият социален минис­тър в кабинета "Сакскобургготски" Христина Христова очаква замразяване или на­маляване на заплатите в публичния сектор. Според нея една от антикризисните мерки може да е намалява­не на осигуровките, като по този начин се подкрепи биз­несът и се бори сивият сек­тор.


Болница с 8 млрд. дълг без програма срещу кризата
СИЛВИЯ АНГЕЛОВА

Пловдивската универси­тетска болница, която е най-големият длъжник сред лечебните заведения, не изпрати своя оздрави­телна програма и план за погасяване на задължения­та, стана ясно вчера. Така тя не изпълни заповедта на здравния министър д-р Бо­жидар Нанев, според която до понеделник всички борчлии трябваше да предста­вят антикризисни мерки в МЗ, съобщиха от ведомст­вото. Задълженията й ве­че надхвърлят 8 млн. лева.

Антикризисни мерки оба­че вчера представиха многопрофилните болници в Бургас, която дължи 3,4 млн. лв., в Пловдив - 5,4 млн. лв., в Хасково - 2,8 млн. лв., и столичната Александровска болница с 2,6 млн. лева. Оздравителната програма на болницата в Бургас обаче не е подписа­на от изпълнителния й ди­ректор, нито има протокол от заседание на директо­рите за одобрение. В нея липсват и конкретни мерки. Затова от днес здравният министър Божидар Нанев назначава в нея прокурист и го упълномощава той да напише оздравителната програма.


Раковоболни в 4 града пак без медикаменти
МЗ проверява за скъпи плачи в нагласени търгове
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Министерството на здравеопазването и представители на пациентски организации започ­ват да проверяват докумен­тите на всички търгове за ле­карства, сключвани по време­то на бившите здравни ми­нистри Евгений Желев и предшественика му Радос­лав Гайдарски. Това съобщи вчера Теодора Захариева -управител на Центъра за за­щита на правата в здравеопазването, която е включена в постоянната одитна коми­сия на ведомството. Захарие­ва е първата пациента, която осъди МЗ за спряно лечение за онкозаболяване.

Оказва се, че генерични ме­дикаменти, които са с изтекъл срок на патент и са най-евтини като производство, са дого­варяни на цени като ориги­нални, обясни Захариева, но не пожела да коментира конк­ретни марки до приключване на проверката.

По думите й, ако се окаже, че злоупотребите са умишле­ни, каквито подозрения имат пациентските организации, постоянната одитна комисия ще подаде сигнал в прокура­турата.

Раковоболните в 4 града пак останаха без медикаменти. Те са от Плевен, Велико Търново, Враца и Благоевг­рад, съобщиха още от Центъ­ра за защита на правата в здравеопазването. Диспан­серите там не разполагат с ароматазни инхибитори за хо­рата с карцином на белите дробове и плеврата, както и някои препарати за лечение на рак на гърдата и на кости­те.


Спец по Студената война опериран у нас
Двама български хирурзи спасиха от обездвижване американски професор, който е специалист по Сту­дената война. Месеци след тежката операция пациен­тът стана шампион по мара­тон, съобщиха за "Монитор" от екипа на проф. Стефан Габровски от "Пирогов". Ди­ректорът на Института за изследване на Студената война проф. д-р Марк Крамер пристигна в България вчера, за да изкаже лично благодарността си към два­ма наши хирурзи. Америка­нецът буквално свали шап­ка пред проф. Стефан Габ­ровски и доц. Димитър Раденовски, изпълнителен директор на спешната многопрофилна болница „Пи­рогов".

На 27 февруари проф. Марк Крамер претърпя теж­ка операция на гръдните прешлени, извършена от двамата български специа­листи. По време на нея им е помагал и неврохирургът д-р Константин Узунов от Кли­никата по неврохирургия. По думите на доц. Стефан Габровски възстановяване­то на пациента е протекло перфектно. Пет месеца след операцията и стабили­зирането на гръбначния стълб американецът е ста­нал шампион в 10-километров маратон , посветен на Деня на независимостта, в щата Род Айлънд.
Българският пациент е явление
Българският пациент не е като английския. Не е и като германския. Нашият пациент е явление. Той е най-икономичният, но и най-издръжливият сред всички останали европейци. Него го лекуват за кол­кото има. Но винаги при изписването се оказва из­лекуван по клинични пътеки, издържани в изисква­нията на добрата европейска медицинска практика.

За тези му "качества" всяка друга здравноосигурителна система би завидяла на нашата: с едни и съ­щи пари българинът може да бъде изцерен от всич­ко - от цирей до скъсан менискус.

Накрая, като се тегли чертата, на болницата не са­мо че не й се води смъртен случаи, но и пада по някой и друг лев отгоре върху заплатите по т. нар. клинич­ни пътеки. Пък и нашият болен е свикнал на всичко. Дори не е претенциозен. Напротив, благодарен е на всичко. Ако пък докторът му каже" добър ден", тича през глава да му благодари с каквото дал Господ. Не прави скандали, когато му пораздуят диагнозата, или пък му надпишат някое и друго лекарство, кое­то въобще не е помирисвал (виж на стр. 9).

Тези дни обаче истината за нашето лечение излезе наяве. Седем болници с огромни дългове ще трябва да свият бюджетите си заради преразходи и надпис­ване на дейности. Шефовете на някои от тях вече бя­ха уволнени. Останалите пишат оздравителни пла­нове. Дано обаче те не се окажат разболителни за болните. Защото като нищо пак те ще го отнесат, ако здравният министър Божидар Нанев не държи из­късо и занапред бордовете на лечебниците. Защото българският болен заприлича на кокошката със златното яйце за безсъвестните печалбари.СИЛВИЯ НИКОЛОВА


БЪРЗ ПОГЛЕД ВЪРХУ СЪБИТИЯТА
Канадци откриха лечение за множествена склероза
Учени от университета в Монреал са открили ново лечение за множествената склероза. Те са експериментирали с него върху лабораторни животни и са установили, че то лекува при тях автоимунно разстройство, пише "Сайънс дейли". Приложеното върху лабораторните животни лечение, което те нарекли GIFT15, би могло да действа също така успешно и при хората, ограничавайки заболяването, като потиска отговора на имунната система. Подходът GIFT15 се състои от два протеина - GSM-CSF и интерлевкин-15. Те са изкуствено смесени в лабораторни условия и поотделно стимулират имунната система. В смесено състояние обаче тяхното действие е напълно обратно. Лечението не е предизвикало странични ефекти при лабораторните животни и е било напълно ефикасно при прилагането на единична доза.


Ватиканът проучва чудеса в “Пирогов”
Смехотерапия върна отрязана ръка на хлапе, друго момче инвалид проходи мистериозно
Службата за чудеса към Ватикана сериозно се е заинтересувала от чудесата, на които от известно време се радват пациентите на "Пирогов". 5-годишният Явор К. от квартал "Надежда" е загубил ръката си, докато играел около циркуляра на баща си. Бързооборотната машина ненадейно захапва лявата ръка на детето и я отрязва до лакътя. За късмет таткото запазва самообладание, слага я в лед и хуква към "Пирогов". Там травматолози и хирурзи факири за часове зашиват драгоценното парче. В болничната стая Явор отваря очи и вижда пред себе си двама клоуни в шарени одежди. "Хей, кои се вие, много сте смешни", възкликва палавникът часове след операцията. "Ние сме фокусници, които могат всичко", казват му чичковците с червени носове и изпълняват няколко фокуса пред погледа му. Момчето се усмихва до уши и забравя болката в ръката. "И ти можеш да вършиш чудеса", казват му на тръгване вълшебниците. Малко преди да затворят вратата, Явор ги сащисва: "Вижте!" В първия момент докторите клоуни не виждат нищо особено. Но после ахват. Хлапето движи малкото пръстче на прясно зашитата ръка. Няколко дни подир клоунската визитация смелчакът вече движел четири пръста.

"Без хирурзите и лекарствата не може, но малките ни пациенти вече не могат без визитацията на клоуните", казва с ръка на сърцето старшата сестра на отделението за малчугани Валентина Апостолова. Тя твърди, че невръстните страдалци се възстановяват значително по-бързо с помощта на най-чудодейното лекарство - смехотерапията. Тя бе въведена преди година по идея на директора на спешната болница доц. Димитър Раденовски и вече дава поразителни резултати. Медиците са забелязали, че позитивната атмосфера скъсява времето за възстановяване на оперирани пациенти с над 30%. Детската болница във Ватикана е проучила сериозно резултатите от смехотерапията в "Пирогов". И вече е изпратила покани към екипа от клоуни.

Уникалният метод задейства мощни, непознати все още за науката процеси в организма на самовъзстановяване и регенерация, обяснява завеждащият най-вълшебното отделение професор Коко. Зад отговорната длъжност се крие актьорът с магнетичен чар Николай Николаев, по-известен като Бате Николай от култовото тв предаване "Сладкарница Захарно петле". Всеки четвъртък сутрин той и колегата му доц. Роко (актьорът Марин Неделчев) правят чародейства пред пациентите на всички детски клиники в спешната болница. В сряда и петък хлапетата се лекуват от художника Иван Гонгалов, когото те наричат просто д-р Гонг. Малчуганите рисуват с него зайци, дървета, море и слънца и се чувстват истински творци на съдбата си.

"Чудодейният лечебен ефект идва от така наречения закон за доминантното усещане - изтъква д-р Гонг. - Това означава, че дори и в момента някой орган да не е наред и цялото тяло да страда, положителната настройка ще те доведе до здрав бряг. Забавлението и възможността да създава изпълват човека с позитивен вътрешен сок, който организира фибрите на цялото тяло в посоката на здравето и щастието", обяснява чудото Иван Гонгалов. Той издаде, че заедно с децата рисува по определена тема. Например "Заек" и всеки прави дългоушкото, както може и както му харесва. Досега няма случай някой да е казал, че не може. Западни експерти разясняват, че това "можене" се проектира и в процеса на възстановяване. Т.е. щом можеш да нарисуваш заек, защо да не можеш да се излекуваш от всяка болест? Така 12-годишният Росен например, който страдал от детски паралич и е бил прикован на количка, вече ходи с помощта на патерици.Румяна Милева


Пациенти искат пряк достъп до скъпи лекарства
Препаратите трябва да се отпускат свободно и без лимити, смята Теодора Захариева
Ана Атанасова

"Пациентите трябва да получават скъпи лекарства, поети от здравното министерство, по същия начин, по който болните от пневмония получават антибиотик", обяви Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум. Докато не отпаднат комисиите по скъпоструващо лечение към МЗ и ограничаването на количествата договорени лекарства, ще говорим за липса на медикаменти, поясниха от организацията. Те искат догодина да няма заложени количества по договорите, а лекарствата да се купуват според нуждите.

Исканията са по повод поредните липси на онкопрепарати. Според Захариева един от скъпите препарати липсва, защото предишният екип на МЗ е сключил договор за доставка на медикамента за 32-ма пациенти, а според данните в раковия регистър нуждаещите се били 49.

От години МЗ прави търгове по Закона за обществените поръчки за доставки на определени количества лекарства. За да отпадне договарянето на количества, трябва да се мине на системата на здравната каса, където се определят само цени, но не и бройки. За скъпите препарати обаче в касата доскоро имаше листа на чакащи и лимити за пациенти, които да ги получават, тъй като парите не стигат. Отскоро те отпаднаха и сега НЗОК очаква дефицит в бюджета за медикаменти.

В момента най-скъпите препарати от МЗ се отпускат на пациентите с поименни протоколи. Например, за да получи "Херцептин", опаковка от който струва над 1400 лв., пациентка с рак на гърдата трябва да получи протокол от лекарска комисия в болницата, в която се лекува, а след това отпускането му да бъде одобрено от комисията за скъпо лечение и в МЗ. Общоизвестно е, че освен че МЗ не договаря достатъчни количества лекарства, препарати изчезват и в самите болници, т.е. вместо да си ги получат безплатно, на пациентите се предлага да ги купуват. Общо бюджетът на МЗ за онколекарства тази година е близо 120 млн. лв.

Дисциплина

Начело на болницата в Бургас е назначен прокурист, след като лечебното заведение представи неясна и неособено оздравителна програма за справяне с дълговете, съобщиха от МЗ. Вчера 7-те болници с най-големи борчове предадоха в министерството плановете си как да намалят задълженията.


Пациенти ще проверяват договорите за лекарства
Румяна Гочева

Одитен комитет към здравното министерство ще ревизира търговете за лекарства, сключвани през последните две години, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Освен експерти от ведомството в комитета ще участва и Теодора Захариева от пациентската организация. Основната цел на проверката е да се установи дали в договорите за скъпоструващи лекарства има злоупотреби, обясни Захариева. Така по данни на центъра заявените лекарства за онкоболни от министерството са били много по-малко от необходимите. В резултат на това всяка година стотици пациенти не могат да се снабдят с животоспасяващи медикаменти, а това понякога ги обрича на смърт, обясни Захариева. По думите й дори в момента липсват няколко препарата за лечение на рак на гърдата и на костите като например медикамента „Зомета”. Диспансерите са заявили необходимост от 16 000 флакона, а министерството е договорило едва половината от тях.
Проверяват болницата в Шумен заради смърт на дете
Проверка за това правилно ли е провеждано лечението на Ивайло Петков, който почина на 15 август, ще бъде извършена в болницата в Шумен. В епикризата на момченцето, което беше на 2 г. и 11 месеца, е записано, че то е страдало от вирусен ен­цефалит и мозъчен оток. Роди­телите на Ивайло, Юлияна и Димитър Димитрови, изразиха съмнение, че диагнозата на де­тето е била объркана. „Аутопсия на тялото не е правена по жела­ние на двамата родители. Това възпрепятства установяването на причинителя на заболяване­то", обясни пред Дарик д-р Ва­лентин Семков, директор на бол­ницата. Детето е било прието за лечение на 25 юли с 39,6 граду­са температура, като малко пре­ди това е направило гърч. Първо­началната лекарска хипотеза е допускала енцефалит. Д-р Сем­ков бе категоричен, че на Ивай­ло са били назначени всички необходими изследвания и това се е случило навреме.

Наши неврохирурзи върнаха Харвардски професор към спорта
Професорът от Харвард и директор на Института за изследване на студената война д-р Марк Крамер е претърпял на 27 февруари тази година сериозна опе­рация на гръдните прешлени, съобщиха от институт "Пирогов" вчера. Операцията е извършена от проф. Стефан Габровски, доц. Николай Габровски и д-р Кон­стантин Узунов от Клиниката по неврохиругия на "Пи­рогов". Само пет месеца след оперативната намеса за стабилизация на гръбначния стълб, проф. Крамер ста­на шампион в 10-километров маратон, посветен на Деня на независимостта, в щата Род Айлънд, съобщи­ха от спешната болница. Вчера проф. Крамер е отишъл лично да изкаже своята голяма благодарност за бързо­то си възстановяване и пълно оздравяване на проф. Стефан Габровски и на доц. Димитър Раденовски, изпълнителен директор на "Пирогов", съобщи сайтът Здраве нет.


Нова болница в Бургас
В Бургас ще бъде открита нова многопрофилна болница. Тя се намира в кв. "Ветрен". Официалното от­криване ще е на 28 август, а обслужването на пациенти ще започне от 1 септември. Лечебното заведение е на 6 етажа, разполага със 100 легла, 3 операционни и 2 родилни зали, неврологично, кардиологично, ортопе­дично, микропедиатрично отделение, съобщи инвести­торът. Капацитетът на отделението позволява обслуж­ването на 20 майки и 35 новородени едновременно. Ражданията ще бъдат безплатни след сключването на договор със здравната каса, който се предвижда да започне да действа от декември.


Българи на световни игри за трансплантирани
Делегация от 7 участници изпраща страната ни на 17-ите Световни игри за трансплантирани в Голд Коуст, Австралия. Първенството стартира на 22 август и продължава до 30-и, като българите пътуват по оста София-Истанбул-Дубай-Австралия. Родните ни пред­ставители са: Борислава Ана­ниева, на 15 г., плуване и бадминтон; Георги Ангелов 22-го-дишен, лека атлетика, бадмин-тон и плуване; Даниела Дими­трова, 25 г, лека атлетика и бадминтон; Биляна Стършелова, 28 г, бадминтон; Виктор Вичев, 35 г., тенис на маса; Аделина Бранкова, 42 г, лека атлетика и бадминтон; Стоян­ка Ананиева - председател на Българския съюз на бъбречно трансплантираните. Целта на Световните игри за транс­плантирани е да се покаже човешката победа над безнадежността и да се популяри­зира донорството. За първи път са проведени през 1978 г. в Англия. Тогава са участвали само 99 души от няколко държави, а тази година ще участват над 2000 от над 50 държави. Най-малката ни участничка, Борислава Ананиева, каза: "Малко е пла­шещо, но аз съм в най-малката възрастова група и може би няма да имам много конкуренция."


Болници казаха колко ще спестят
Оздравителните пла­нове на лечебни заведе­ния с най-големи просро­чени задължения са пос­тъпили в Министерството на здравеопазването (МЗ), съобщиха от ведом­ството.

Вчера изтече 7-дневният срок, в който директорите на седем болници, натрупа­ли най-тежки дългове, трябваше да представят такива схеми на министър Божидар Нанев. Прогноз­ните разчети в изготвените програми трябва да са за периода до края на септем­ври и до края на годината. Сред представилите свои оздравителни планове саръководствата на УМБАЛ "Александровска" и МБАЛ -Бургас, МБАЛ - Стара Заго­ра, МБАЛ - Хасково, и МБАЛ - Пловдив. Констатирано е, че оздравителната програ­ма на МБАЛ - Бургас, има твърде общ характер без конкретни разчети. Затова

съветът на директорите е възложил оперативното уп­равление на болницата на прокурист. Той е упълномо­щен да изготви оздрави­телна програма, която ще бъде приета на извънредно общо събрание на акционе­рите на дружеството.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница