18 ноември е Европейският ден за информираност относно разумното използване на антибиотициДата19.01.2018
Размер19.58 Kb.

18 ноември е Европейският ден за информираност относно разумното използване на антибиотици


Лабораторията по Микробиология и вирусология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” се включва в инициативата на Европейския Център по контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО).
Европейският ден за повишаване на информираността на обществото и медицинските специалисти относно антибиотиците е инициатива на Европейския център по контрол на заболяванията, Стокхолм и наСветовната здравна организация. Той се провежда всяка година на 18 ноември. Целта е да се повиши информацията в обществото относно заплахата от развитието на антибиотична резистентност, както и да бъде осведомена обществеността относно разумната, правилна употреба на антибиотиците. Според последни данни, заплашително нараства броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, страдащи от тежки, животозастрашаващи инфекции. Това се явява заплаха за общественото здраве в целия Европейски съюз.

Разумното използване на антибиотици може да предотврати или да ограничи развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността на антибиотиците за бъдещите поколения.

Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции и следва да се използват единствено в тези случаи, както и след лекарско предписание. Те не са ефективни срещу вирусни инфекции като грип и други респираторни инфекции. Различните групи антибиотици действат срещу конкретни патогенни бактерии. Затова е необходимо задължително микробиологично изследване с изпитване на чувствителността на съответния патоген към антибиотици, т.е. антибиограма, за да се прецени необходимостта от антибиотично лечение и се подбере подходящ антибиотик.

Неправилното лечение и прекомерното използване на антибиотици, влияе върху ефективното им използване в бъдеще. Бактериите започват да развиват механизми на устойчивост на действието на антибиотици, развиват множествена резистентност. Инфекциите, причинени от резистентни бактерии са много по-трудни за лечение, по-тежки и животът на пациентите е застрашен. Увеличава се болничния престой, разходите на лечебното заведение, на семейството на пациентите. За съжаление, констатира се фактът, че бактериалните инфекции с резистентни щамове се срещат все по-често в световен мащаб.

Ние, специалистите от Лабораторията по микробиология и вирусология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” се присъединяваме към инициативата на ECDC и СЗО и се обръщаме към пациентите и специалистите с призив: Бъдете отговорни и използвайте разумно антибиотици!

За повече информация, можете да посетите страницата на инициативата: http://ecdc.europa.eu/bg/eaad/Pages/Home.aspxКаталог: Aktualno -> Novini 2015
Novini 2015 -> Конкурс за срок от три години Старша мед сестра на Отделение по медицинска онкология на Клиника по лъчелечение и медицинска онкология
Aktualno -> 2 февруари 2015 година Световен ден на влажните зони и нашето бъдеще
Novini 2015 -> На 2 февруари внезапно почина д-р Георги Благоев от Клиниката по неврология към умбал „Ц. Йоанна исул
Aktualno -> Стефан лютаков творческа автобиография хронология
Aktualno -> О б я в л е н и е министерството на околната среда и водите съобщава, че на основание чл. 16, ал. 4, във връзка с чл. 16, ал. 1, т. 1, и чл. 6, ал. 1, т. 3 и т. 4 от Закона за биологичното разнообразие и т. II. 2, от Решение
Novini 2015 -> Повече От 16 февруари до 6 март 2015 г в Отделението по урология-андрология към умбал „Ц. Йоанна исул
Novini 2015 -> Кампания в университетите разсейва митовете за лазерната корекция на зрението


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница