2-3 април 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата05.03.2018
Размер0.56 Mb.
  1   2   3   4
2-3 април 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЛекари спират планови операции на 7 април
Лиляна Филипова
Докторски протести на 7 април ще има, съобщиха от Българския лекарски съюз вчера. В понеделник регионалните колегии щели да обявят в централата избраната от тях форма. Вече е ясно, че в Сливен ще спрат плановите операции, както и приемът на пациенти и ще отворят вратите на здравните заведения за граждани. В Търново докторите щели да излязат на площада с балони, за да демонстрират, че реформата е въздух под налягане.

Решението за протестите бе взето на 49-ия извънреден събор на БЛС миналата събота и дори красноречието на премиера не успя да разубеди докторите. Основното им искане е редовно и пълно разплащане на НЗОК с изпълнителите на медицинска помощ, както и безусловно спазване на рамковия договор за 2010 г. Последно касата трябваше да преведе парите на джипитата и на специалистите от доболничната помощ на 1 април. Ако на 6-и ги няма, става лошо, предупредиха от БЛС. Парите за болниците са обещани за 15-и.

Съюзът иска ясни стъпки за реформата, план за финансиране и ускорена специализация на медиците. Да спре административното определяне на размера на заплатите в лечебните заведения, както и отблокиране на резерва на НЗОК в БНБ, настояват от организацията на д-р Цветан Райчинов. Касата трябвало да е с отделен от държавния бюджет, а лимитите в здравните заведения да отпаднат.

От 10-те искания засега е изпълнено едно - НС отмени задължителната здравна карта. Денационализирането на НЗОК пък с въвеждане на прозрачно трипартитно управление е утвърдено като антикризисна мярка.
Борисов: Нанев е честен човек, не е взел пари
Павлина Трифонова
Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Божидар Нанев ще трябва да се разделят след празниците.
"Божидар Нанев е един честен човек, а и няма никакъв сигнал и данни да е взел от тези пари."

Така Бойко Борисов съобщава на последното правителствено заседание решението си да приеме оставката на здравния министър. Нанев поиска да бъде освободен, след като прокуратурата му повдигна обвинение за неизгодна доставка на антивирусни лекарства, ощетила държавата с 2,5 млн. лв.

Борисов признава, че ако министърът не е бил предприел бързи драстични ходове да достави лекарства срещу свински грип, е щяло да има и друго говорене, че заради забавени действия са умрели хора.

"Но така или иначе, ние сме казали, че законите трябва да се спазват, и то от всички. В този смисъл това е единственото правилно решение. Това е и пример за всички нас, че много внимателно всеки министър трябва да си чете буквите, членовете, алинеите на закона, много внимателно трябва да следи всичко, което се прави. Лично аз съжалявам, защото съм убеден, че той е честен човек, но нашите принципи са такива, че няма как да го защитя", подчертава премиерът. Той определя отстраняването на Нанев като лоша новина.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че двамата вицепремиери отново са спорили къде да има съкращения. Цветан Цветанов се обявява против договорените от Симеон Дянков със синдикатите изключения при ограничаване на разходите. Според тях 10-процентовото свиване на разходите в цялата администрация трябвало да не важи за митниците, данъчните, агенциите по заетостта, горите и приватизацията, инспекцията по труда и здравния и ветеринарния контрол. Цветанов напомня, че с останалите министри е било договорено да няма изключения.

Дянков обаче отвръща, че синдикатите са били против и конкретно са посочили МВР, което досега е било извън правените съкращения. Вътрешният министър обаче припомня, че при предшественика му Михаил Миков са закрити 3000 незаети щата.

Той моли колегите си да няма уточняване кои ведомства могат да не ограничават с 10% разходите си, защото това ще създаде излишно напрежение.

Борисов се съгласява с Цветанов и кабинетът решава да премахне договорените със синдикатите и работодателите изключения. Премиерът напомня на министрите, че имат една кошница с пари и трябва да съкратят разходите от нея. Всеки един трябвало да помага да се орежат неефективните структури, а работещите да се подсилят.
Ортопед тенисист щял да е министър, той отрича
Доц. Евгений Медникаров
Доц. Евгений Медникаров е новата номинация за здравен министър. Този слух се разнесе вчера по висшите етажи на властта, след като преди това се завъртяха имената на русенския гинеколог Минчо Вичев и главния секретар на здравното министерство Нели Нешева.

Медникаров е директор на специализираната ортопедична болница в Горна баня от 8 г. Работи там от 1980 г., след като печели конкурс за асистент.

Като шеф със солиден стаж зад гърба си доц. Медникаров има отношение към здравната реформа и е търсен за съвети. "Викали са ме да говорим по горещите проблеми и д-р Нанев, и заместникът му Валери Митрев", каза той.

Сега обаче никой не го бил канил за министър. "Смятам това за несериозно", каза той. Не бил член на ГЕРБ, нито на която и да било друга партия.

Медникаров е специалист в областта на долните крайници и по-конкретно операциите му са свързани с удължаване на крака и изправяне на стъпала при деца.

Освен ортопедията другата му голяма страст е тенисът. Той не споделял масовото мнение, че този спорт е травматичен. По думите му е опасен само за хората, които не знаят как да го играят и да държат правилно ракетата. Препоръчва го като идеален за подрастващи, защото комбинира движенията на всички крайници, тренира концентрацията и координацията.ЛИЛИ БОГДАНОВАБорисов обеща още разкрития за далавери след Великден

Премиерът прие оставката на Божидар Нанев
Екатерина Титова
След великденските празници ще има и други уличаващи материали, заяви премиерът Бойко Борисов ден след като прокуратурата повдигна две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев.

Борисов отказа да даде повече подробности, но отсече: "За мен няма мои, няма чужди". Правилата важат за всички, каза той по повод коментарите на БСП, че акция "Медузите" била политическа и насочена към бившата власт. За да аргументира думите си, Борисов даде за пример разследването срещу здравния министър. Премиерът съобщи, че е приел оставката на Божидар Нанев и е готов с новия министър, който ще бъде предложен за гласуване в парламента. Неговото име обаче оставало засега в тайна.

Премиерът е убеден, че мотивите на Нанев да се вкарат бързо ваксини са вследствие на страхотната истерия, която се провокира в държавата по време на свинския грип. В желанието си това да се случи те са погазили закона. Проверката на ДАНС е била по разпореждане на премиера и когато е установила нарушение, то е предадено на прокуратурата.

Здравният министър Божидар Нанев подаде оставка веднага след като прокуратурата го обвини за сключването на две неизгодни сделки, свързани с купуването на антивирусни препарати от министерството. Нанесени са щети на стойност близо 2,4 млн. лв. Като обвиняема ще бъде привлечена и директорката на дирекция "Бюджет и счетоводство" към министерството  Димитринка Николова.
Депутатът от АТАКА Николай Пехливанов: Обвинението срещу Нанев доказа, че Борисов наистина воюва с корупцията
Димитрина Пандурова
Инж. Николай Пехливанов е роден през 1972 г. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност "Промишлено и гражданско строителство". Има компания за инвестиране и изграждане на ваканционни проекти. Носител на наградата "Предприемач на годината в строителството за 2008". Депутат на АТАКА в 41-вото НС от София-област. Зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Зам.-председател и на временната комисия "Анти Станишев". Има син.
- Господин Пехливанов , как ще коментирате обвинения срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев?

- Трябва да отбележим, че ставаме свидетели на нещо ново, което досега няма прецедент - да се повдигнат обвинения от прокуратурата към действащ министър. Аз в детайли не съм запознат с обвиненията, но считам, че това е една правилна индикация, една индикация в посока, че законите и правилата ще важат за всички и след като има констатирани нарушения, ще бъдат отправени съответните обвинения. Обвинението срещу Нанев доказа, че Борисов наистина воюва с корупцията. Вече в хода на разследването ще стане ясно има ли извършено престъпление или няма и до каква степен са нарушени интересите на обществото.

- Сигурно си спомняте, че само преди две седмици премиерът каза, че ще има удари срещу негови хора. Той може би вече е знаел, за да го каже това.

- Предполагам, че е имал някакви индикации, след като го е заявил в медиите. Сега, вижте, може да се очакват и следващи такива повдигания на обвинения.

-Длъжна съм да ви попитам, трябва ли да търсим някаква връзка с това, че д-р Нанев стана шеф на Лекарския съюз, създаден под натиска на бившия вече червен министър Евгени Желев, който беше полуалтернатива на тогавашния стар Лекарски съюз, който пък не беше разформирован. И когато после го видяхме като член на кабинета, това породи някои въпроси и съмнения.

- Божидар Нанев беше поканен като председател на неправителствена организация. Това беше анонс от страна на правителството, че иска да вкара експерти, хора от браншовите организации, които ясно да дефинират проблемите в техните области. Аз лично тълкувам неговото назначение по този начин.

- А можем ли да търсим и друга конспирация и тя да е, защото той тръгна да прави една реформа, която срещна страшна съпротива от средите и неодобрение. И сега това да е цената на неговата оставка.

- Не. Има разследване от ДАНС, които на базата на техни констатации са отправили съответните обвинения. Няма смисъл да търсим причината за разследването срещу Нанев в това, че здравната реформа не можа да стартира както трябва. Имаше доста сериозен отпор към промените, но това са съвсем различни неща.

- 2000 лв. гаранция за д-р Нанев, срещу 50 000 лв. първоначална за Емилия Масларова. Къде е социалната справедливост?

- Гаранцията на Масларова след това бе намалена десет пъти. Не съм запознат с обвиненията спрямо д-р Нанев, но за Масларова те са безспорни. И там щетата от деянието, което тя е извършила, е доста голяма. Говорим за едно ощетяване на бюджета в рамките на между 2 и 3 млн. лева. Имайте предвид, че в доклада за харчовете на Станишев констатирахме страшно много нарушения на доста от министрите. За съжаление не видяхме нито воля от прокуратурата тогава, нито от предишния министър-председател за повдигане на някакво обвинение към неговите министри.

- Добре, сега по темата за това наследство на кабинета Станишев. В доклада за нарушенията липсва информация за едно от най-важните министерства - това на Емел Етем, за което най-много се твърдеше, че има проблеми. Сега от ДПС общо взето ликуват. Това случайно ли е или не е стигнато до него, или не е открито наистина нарушение?

- Трябва да внеса яснота по начина на работа на комисията и каква беше целта й. Ние обработихме в порядъка на 6 месеца над 35 000 документа, един много сериозен обем информация. Изпратихме над 100 писма до съответните ведомства, оттам се върна информация. Материалите са страшно много. Това, което ние успяхме, имайте предвид, че времетраенето на комисията беше удължено с още три месеца, бе да прегледаме тази огромна информация, стиковахме я, събрахме я и на този етап с времето, с което разполагахме, съумяхме да стигнем до тези изводи.

- Тази информация от кои институции получихте?

- Изпратихме писма до областните управители, до всички министерства, до инспекторатите на министерствата и до Сметната палата, за да ни информират за констатирани от тях злоупотреби. Също така се позовахме и на няколко публикации в медиите, които имаха много голям обществен интерес и ние бяхме длъжни да ги проверим и да изкараме наяве цялата истина. Що се отнася до ДПС, на лице са констатации за един изчезнал, несъществуващ път. Става дума за документна измама на двама депутати от ДПС, така че за някакъв чадър на хората на Доган не може да се говори. Нашата работа като комисия, разследваща далаверите на Станишев, приключи и имаме проект за решение. На 14 април ще се гледа в пленарна зала.

- Вие казахте колко много информация е минала през ръцете на комисията, през вас включително. Кое ви се струва най-скандално, най-смущаващо и различно от това, което до момента всеки ден чуваме?

- Реално единични случаи в медийното пространство постоянно излизаха, но най-фрапантно е когато цялата тази информация се събере и се анализира, и се подреди. Тогава се виждат мащабите, с които е ощетена държавата, както и начинът, по който това е направено. Това е най-шокиращото. Където и да проверим, изскачаха нередности, излизаха злоупотреби, липса на стопанисване, липса на държавност. Това е фрапиращо, фрапиращ е и начинът, по който е била управлявана държавата в последната една година.

- Това, което вие открихте, как ще се отрази на работата на прокуратурата и законовата уредба?

- Основната идея, когато приключвахме работата на комисията, беше наистина да се направят съответните изводи и да се предложат законови промени за недопускане на следващи такива действия. Тъй като след като има вратички в закона, след като има механизми, с които да се заобикаля той, е ясно, че Народното събрание, като институция трябва да се намеси и да внесе съответните законови промени. Между другото ние в доклада даваме доста предложения по тази тема. Аз имам намерение да предложа и на народните представители - или да продължи работата си тази комисия или да се учреди една нова, която именно да анализира доклада "Станишев" и да излезе с конкретни предложения за законови промени. Така ще можем да изготвим цял пакет от законови промени срещу действията на кабинета Станишев.


* Интервюто с депутата от АТАКА бе излъчено в предаването "Под лупа" в телевизия "Европа"


От 23 000 броят на лекарите е спаднал на 18 000
Всяка година само от МУ в чужбина специализират стотици доктори, половината от тях остават на работа там
Отдавна отмина времето, когато лекари отиваха да работят в чужбина като сервитьори, чистачи и други нискоквалифицирани професии, посочи вчера главният секретар на Медицинския университет - София, доц. д-р Алексей Алексеев. По думите му веднага след промените 5000 доктори са напуснали страната ни и от 23 000 общият брой на лекарите е спаднал на 18 000. "Повечето от тях се върнаха. Сега се регистрира отново тенденция на увеличаване на висококвалифицираните медицински кадри", уверява доц. Алексеев.

По думите му заминаващите в чужбина студенти предпочитат западните университети не заради по-доброто образование, а заради условията и традициите им, даващи по-голяма възможност за реализация. Ежегодно само от Медицинския университет специализират в чужбина стотина докторанти. Почти половината от тях намират работа в чужбина и не се връщат, отбеляза доц. Алексеев.

Нарастват лавинообразно сертификатите за работа на медицински кадри в чужбина, призна и д-р Валерий Митрев, зам.-министър на здравеопазването.

"Обстоятелствата ще ни принудят и ние да предоставим по-привлекателни перспективи за младите хора, за да не бягат оттук", коментира в Перник Желю Желев, президент на страната в периода 1990-1997 г. Той цитира, че ние имаме навън не по-малко от половин милион висшисти. На практика България, която е бедна страна, финансира богатия Запад и му дарява готови специалисти, посочи Желев.

Деветдесет на сто от възпитаниците на Медицинския университет - София, се реализират след завършването си в България, коментира д-р Алексиев. В момента във висшето учебно заведение се обучават 6200 студенти в четири факултета. От тях 1200 са чужденци от 52 страни. В медицинския колеж учат 380 сестри и 200 акушерки. Квалификацията си повишават 300 редовни докторанти.

За първи път следващата учебна година ще бъде въведена магистърска степен за специалността рехабилитатор ерготерапевт, отбеляза доц. д-р Алексей Алексеев. Преодоляно е и друго негативно явление, съществувало допреди 4-5 години. Мнозина студенти след завършване на трети курс за вземали документ за постигнатото ниво на обучение и след това продължавали образованието си в чужбина, дори с риск да загубят година или две. Със създаването на кариерен център за завършващите студенти в Медицинския университет се даде възможност те на място да получават информация за възможностите за реализация в чужбина, отбеляза д-р Алексеев.

Гледаме към лекарска заплата от 3000 евро, заяви д-р Митрев. Но направи уговорката, че това може да стане, ако се реализира замислената от кабинета здравна реформа.


Искат от НЗОК потребителските такси на пенсионерите
НЗОК да отмени разпоредбата, заради която общо­практикуващите лекари няма да получат парите си от разликата в потребителските такси на пенсионерите, за това настояват от Националното сдружение на общо­практикуващите лекари у нас в писмо до шефката на касата Жени Начева. Семейните лекари са получили писма от районните здравноосигурителни каси, с които ги уведомяват, че няма да се приемат отчетите им за първото тримесечие на годината за прегледаните хора в пенсионна възраст. От районните каси са се аргумен­тирали с писмо от НЗОК.

Средства за възстановяване на разликата в потреби­телските такси на пенсионерите не бяха заложени в бюджета на НЗОК за 2010 г. Семейните лекари обаче

напомнят, че това е в противоречие с текст от Закона за здравното осигуряване, според който разликата се за­плаща на лекарите и зъболекарите от републиканския бюджет по ред, определен с наредба на здравния и финансовия министър. Не е отменена и наредбата на министъра от 2008 г, според която въпросните средства се заплащат до 20-о число на месеца, следващ отчете­ния период. От Националното сдружение на общопрак­тикуващите лекари поставят въпроса кой и защо е пре­махнал тези средства от закона за бюджета на касата, в нарушение на закона за здравното осигуряване. Оттам считат, че НЗОК като съставител на бюджета е институ­цията, която трябва да намери решение на проблема в законово установените срокове, съобщава Здраве нет.


Бюджетът е на червено с 1.4 млрд. лева до март
Цветелина Соколова

1.4 млрд. лева е бюджетният дефицит за първите два месеца на годината, съобщи вчера Министерството на финансите. Към 28 февруари фискалният резерв е на ръба на минимума, заложен в закона - 6.344 млрд. лв.

Приходите за януари и февруари са 3 млрд. лева. От ДДС са събрани едва 684 млн. лв., което е почти наполовина по-малко отпреди година. От преки данъци през януари и февруари са влезли 464 млн. лв., което е с 38 млн. лв. по-малко от 2008 г.

Хазната е изхарчила близо 4.5 млрд. лв. за първите два месеца. Това е с 816 млн. повече отпреди година. Половината от този ръст се дължи на по-големите социални и здравни плащания - вдигнатите в средата на м. г. пенсии, повечето обезщетения за безработица и отложеното за 2010 г. плащане на 140 млн. лв. към здравната каса. Другата половина от скока в разходите се обяснява с плащанията към земеделските стопани, строителните фирми и редица дружества с проекти по европрограмите.


ЗАПЛАТИ

Държавните пари за заплати на чиновниците за януари и февруари са с 80 млн. лв. повече от 2008 г. Това се дължи на изплатените бонуси в съдебната власт, на вдигането на заплатите в някои министерства като това на отбраната през пролетта на 2009 г., а също и заради по-големите суми за компенсации при съкращаването на щатове.


Европейската здравна карта официално не е задължителна
Ана Атанасова

Парламентът окончателно уреди хаоса с европейската здравна карта, който сам създаде. Документът, който удостоверява, че притежателят му си е плащал здравните вноски и има право на безплатна спешна помощ в ЕС, няма да е задължителен при напускане на България, гласуваха вчера депутатите, приемайки промени в Закона за здравното осигуряване и на първо, и на второ четене.

Така картата вече отново ще е само препоръчителна, както беше и до края на миналата година. Тогава по предложение на шефа на здравната комисия в НС Лъчезар Иванов здравноосигурените бяха задължени да си вадят документа, ако искат да пътуват. Законът на практика не се спазваше, тъй като не указваше кой трябва да следи за спазването му на границата, нито какви са санкциите, ако хора без карта пътуват за ЕС.

С въвеждането на изискването за задължително притежаване на картата се нарушава правото на свободно придвижване, гарантирано от конституцията и международните актове, са мотивите на вносителите на поправката Ваньо Шарков и Мартин Димитров от "Синята коалиция".
Съветник на Обама консултира Бойко
Съветникът на Барак Обама за здравната реформа в САЩ Дейвид Бренън дойде за 24 часа в София. Известният мениджър е шеф на Асоциацията на научноизследователската индустрия в Америка. Преди 4 г. Бренън оглави и световната фармацевтична компания "Астра Зенека". Той е у нас за първи и беше приет от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов. Тримата обсъдиха новите технологии във фармацията и ефективното използване на оригинални медикаменти.

В посолството на Великобритания Бренън се срещна и с представители на медицинската общност у нас, както и с шефката на екипа на "Астра Зенека" в България Зоя Паунова. Междувременно парламентът реши, че европейската здравна карта занапред ще е само препоръчителна, а не задължителна при пътуването на българи в ЕС. От миналия декември всеки нашенец беше длъжен да си издаде такава карта, ако иска да пътува в Европа. Поправката бе приета по предложение на Ваньо Шарков от Синята коалиция с мотива, че това е право, но не и задължение.Люсиена Крумова Боряна Йотова


Екипът и мекият характер провалиха поредния хирург министър
Обецата Нанев
Пропадна в чиновническия Бермудски триъгълник
Пепа Витанова

Добрите хирурзи не стават за министри. Колкото по-големи виртуози са със скалпела, толкова по-малка е вероятността да се превърнат в успешни мениджъри. Бумащината ги обърква и им липсва детективският нюх на д-р Хаус, нужен за управлението на здравеопазване в криза. Спомнете си колко облекчен изглеждаше проф. Радослав Гайдарски, когато напусна кабинета на Станишев. Днес Божидар Нанев изглежда сломен, но скоро ще осъзнае, че с бързото му изваждане от месомелачката на държавната администрация всъщност е извадил късмет.

Нанев е вторият министър на Борисов, след Румяна Желева, който падна в капана на чиновническия Бермудски триъгълник. (Ако Желева имаше компетентни и сърцати съветници, щеше да се яви подготвена пред ЕК.) Нямаме причина да не вярваме на доктора, когато казва: "Подведоха ме, предоверих се на моя заместник." Един министър не може да се занимава с всичко: от ваксините за свински грип до закриването на болници. За добрия министър, както за добрия хирург, екипът е изключително важен. Казват, че мекият и сговорчив характер на Нанев му е изиграл лош номер - вместо да търси нови лица, той заложил на диалога с наследените кадри на тройната коалиция. Но и да беше подменил всичките най-близки до него служители, нямаше как да изкара от канцелариите целия среден ешелон от лелки и чичковци, застинали във времето на комунизма. Които, ако не са крадливи, са посредствени и мързеливи, а най-често са трите в едно. Те са емблемата на нашия преход и са отговорни в най-голяма степен за провала на повечето правителства през последните 20 г.

Пет комисии в МЗ се занимават с лекарствата - от одобрението през ценообразуването до пиара им. При толкова много отговорни фактори Нанев със сигурност не е за затвора. Но трябваше да получи своя урок: "Незнанието не отменя наказанието".

В МЗ смятат, че Нанев е подведен от бившия зам.-министър Любомир Гайдов, който преди да напусне "по лични причини" през октомври, е подготвил документите за сделките с ваксини. По-общо казано, Нанев падна жертва на фармацевтичната мафия и на провокираната от нея "свинска" истерия през есента на м.г. Оставката на министъра освети общоизвестния факт - лекарствата у нас са с най-високите цени в Европа. Злополучният сюжет с по-скъпото "Тамифлу" (така и неизползвано до днес), още един път показва, че е крайно време държавата да наложи фиксирани максимални цени на лекарствата и строги правила при обществените поръчки. Иначе след Нанев ще изгърми и друг.

Преди да стане министър, Нанев бе председател на лекарския съюз. Оглави го през януари 2009 г. - детронира бившия шеф Андрей Кехайов и успя да обедини лекарите около концепцията си за диалог с НЗОК, вдигане на здравната вноска от 6 на 8% и разблокиране на 400-те млн. лв. резерв на касата, затворен в БНБ. Борисов избра обединителя на съсловието за здравен министър, за да тушира опитите на различни лобита да му натрапят свой човек. И Нанев мина от другата страна на барикадата - от защитник на интересите на гилдията се превърна в борец за икономии в здравеопазването. Обяви 10% орязване на здравния бюджет за 2010-а и си спечели гнева на бившите колеги. Когато по Коледа те заплашиха с вълна от улични протести, Нанев направи най-слабохарактерния ход - остави колегата си Дянков да определя здравни бюджети и пътеки и да закрива нерентабилни болници. Предложи смехотворни идеи: да се увеличат приходите от здравни вноски чрез връзването им с други услуги. Да не можеш например да си смениш шофьорската книжка, ако нямаш бележка, че си здравно осигурен. Тази неадекватност му изяде главата.

Едно е сигурно: оставката му няма да тушира за дълго недоволството на медиците, те знаят, че смяната на министъра няма да реши проблемите на здравеопазването. Наясно са и с това, че Нанев не се е облажил от 6-те месеца в МЗ. Той е широкоскроен човек, материално задоволен. Зет е на известния варненски коремен хирург проф. Темелко Темелков, бивш ректор на варненския Медицински университет. Съпругата му Инна Нанева е утвърден рентгенолог, съдружник е в СМДЛ "Томовижън" в морската столица и в частната хирургична болница на баща си "Проф. Темелков".

Общонародната полза от случая Нанев е, че ще бъде обеца на ухото за останалите министри. Те ще внимават вече какво подписват и ще знаят, че ДАНС е Биг Брадърът на новия кабинет - от него нищо не остава скрито.
Излекува Лом, преди да влезе в парламента


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница