20 април 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата08.05.2018
Размер0.84 Mb.
  1   2   3   4
20 април 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЗам.-министър искал 7% от оборота на “Търговска лига”
Обвиниха и шефката на здравната каса
Зам.-министърът на здравеопазването Емил Райнов от кабинета “Станишев” е искал по 7% комисиона от оборота на “Търговска лига” АД от доставки на лекарства през 2005 и 2007 г.

Първия път Райнов използвал като посредник началника на кабинета на бившия премиер - Веладин Битолски, съобщи прокуратурата. Зам.-министърът поискал 17 298 538 лв., за да упражни влияние да се дават обществени поръчки на фармацевтичната фирма. Други над 10,9 млн. лв. пък щели да осигурят безпрепятствена акредитация на болници на лигата.

Райнов, който бе личен лекар на Станишев, и Битолски от вчера са обвинени за търговия с влияние.

Клиент на прокуратурата стана и шефката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева. Днес магистратите ще поискат да бъде отстранена от поста, който тя зае през февруари по предложение на ГЕРБ. (Същото поиска и премиерът - виж долу.)

Начева е обвинена, че през пролетта на 2009 г. като шеф на дирекция “Бюджет” на НЗОК в нарушение на процедурата еднолично, без разрешение на управителния съвет, е завишила лимита на сливенската болница “Хаджи Димитър”. Прокуратурата твърди, че целта била друг да се облагодетелства с 800 хил. лв. Второто обвинение срещу Начева е, че миналата година неправомерно (по имейл) е разпоредила да се отпуснат 327 248 лв. на болница “Токуда” и 511 917 лв. на ВМА.

Райнов и Битолски са обвиняеми по образуваното наскоро дело срещу отстранения от длъжност здравен министър Божидар Нанев и шефката на бюджетния отдел в министерството Димитрина Николова.

Разследването се води от ДАНС. През ноември м.г. при полицейска акция бяха претърсени 11 адреса на Министерството на здравеопазването, НЗОК и агенцията по лекарствата. Тогава бе претърсен и домът на Райнов, но до обвинения не се стигна. Вчера д-р Райнов определи обвиненията като глупости, а Битолски не бе открит за коментар.

Прокуратурата твърди, че зам.-министърът е искал 7-те процента от годишните обороти на фармацевтичния дистрибутор за 2005 и 2007 г. от изпълнителния директор Тони Веков. Освен да влияе върху комисии за обществени поръчки, през 2007 г. Райнов в изразил готовност да помогне да се реши проблемът с договорите на кардиологичните болници в Ямбол, Търново и Варна, собственост на “Търговска лига”АД. В края на 2008 г. на тези болници бе отказана акредитацията.

“Преди 5 г. Райнов ни изхвърли от обществените поръчки за лекарствата. Поиска 7% от стойността на поръчката, за да останем”, потвърди пред “24 часа” шефът на “Търговска лига” Тони Веков. Фармацевтичната компания обаче не се поддала. В отговор

Райнов не само ги заплашвал, но и елиминирал фирмата от обществените поръчки.

В момента “Търговска лига” има малки договори със здравното министерство за под 1 млн. лв. годишно.

Говорителят на Върховната касационна прокуратура Стелияна Кожухарова отказа да уточни дали на Райнов или Битолски реално са били дадени някакви суми. Според Веков в основата на повдигнатото обвинение стои сигнал, подаден от фирмата до Европейската комисия. Освен данните, огласени от прокуратурата, сигналът съдържал още 10 факти, които се проверяват.

“Успокояващо е, че властта поне демонстрира воля да се бори с корупцията. Корупцията е там, където има 100% безплатни скъпи продукти - в здравното министерство и в касата”, каза Веков. Според него при прилагането на закона за обществените поръчки на практика няма конкуренция, обикновено се класира фирмата, носител на патента. Условията се формулирали така, че да остане само един играч.

Битолски е обвинен като помагач на Райнов, но той не е използвал служебното си положение за това, каза прокурор Кожухарова. Освен шеф на кабинета “Станишев” той бе и член на Националния съвет на БСП. Неговата роля прокуратурата определи така: “Битолски умишлено е улеснил престъплението чрез разяснения, че ще получава от изпълнителния директор на “Търговска лига” АД и ще предава на Райнов сумите.”

Прокуратурата е образувала още 3 дела за неправомерно изразходвани средства от болници и каси в Стара Загора, Бяла Слатина и Габрово. Разпоредена е проверка на отчетите на болниците. Ще се изискат и документи за конкурси за шефове на регионални здравноосигурителни каси.

“Контролната система на държавата не е ефективна по отношение на НЗОК. През последните 3-4 г. Сметната палата не е извършвала проверки в НЗОК, а само е заверявала отчети”, каза Стелияна Кожухарова.СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА, ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


Бойко чака от Начева оставка
“Очаквам Начева да подаде оставка от поста директор на здравната каса, за да може институцията да продължи нормалната си работа.” Това е становището на Бойко Борисов по повод обвиненията срещу нея, съобщи правителствената пресслужба. Той имал готовност да предложи нов кандидат за шеф на касата.

“В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните, или от настоящите управляващи”, предупреждава премиерът.
Парите за ВМА отишли за ток, парно и вода
Парите, които Жени Начева била дала неправомерно на Военномедицинската академия, са за парно, ток и вода, каза пред БНР ген. Стоян Тонев. Той потвърди, че става дума за близо 512 хил. лв. “Аз не разписвам разходите, които са по отношение на договора със здравната каса. Аз разписвам разходите, които са на болницата, а те са ток, вода, парно”, добави той. Ген. Тонев защити Жени Начева, която е в касата от 2003 г. “Ако има някакъв опит за диалог, това е благодарение на нея”, каза той. Директорът на “Токуда” Ренета Инджова пък заяви, че не е получила споменатите в обвинението срещу Жени Начева 327 хил. лв.


Лекарите добре и без министър
Нямаме не само минис­тър, но и министерство, за­яви вчера д-р Цветан Райчинов, шеф на Лекарския съюз. Изказването му бе по повод кандидатурата на Ана-Мария Борисова. За­бавянето на назначаването й показвало, че държавата може да функционира и без министерство на здра­веопазването.

„Слава Богу, лечебната мрежа работи - лекарите са си по местата и си изпълня­ват това, за което са учили. По-скоро показва обратно­то - че май мрежата може да работи и без министер­ство", обобщи Райчинов. Той подкрепи искането на пациентски организации да се приеме закон, в който да бъдат записани правата и задълженията на лекари и пациенти.
Козметички помпат устни със силикон, режат бенки
Козметички по села и паланки си позволяват невероятни "естетически" упражнения по лицата на клиентки и често ги обезобразяват, предупредиха вчера от Асоциацията по пластичновъзстановителна и естетична хирургия.

Някои увеличават устни с инжекции от течен силикон, дори с витамин А или D, което е абсолютно противопоказно, каза шефът й доц. Димитър Евстатиев. В резултат се получавали възпаления, устните променяли формата си, а от течния силикон се образували възли.

Скоро от Варна дошло момиче с разкривена уста след инжекция с витамин Е, с огромен оток, който ту се появявал, ту изчезвал. Друга козметичка пък смело изрязала бенка на бременна в седмия месец жена, която обаче се оказала злокачествен меланом. Наложила се спешна операция с риск за живота и на бебето , и на бъдещата майка.

И лекарите си позволявали своеволия. Заради особения интерес към големите бюстове, липосукциите и опъването на бръчки напоследък с естетиччни процедури се занимавали и хирурзи без специалност, и дерматолози. Някои работят с перманентни филъри за устните вместо с резорбиращи се, което е доста рисковано за здравето, каза доц. Евстатиев.

Никой не знае колко точно са клиниките по пластична хирургия у нас, но е факт, че има и такива, които нямат специалисти по пластична хирургия, каза доц. Евстатиев. В асоциацията членували 43-ма хирурзи, пресети по строги критерии. Често от чужбина идвали лекари, които бързо регистрирали по Търговския закон здравен център и започвали да правят естетични операции.

До дни асоциацията ще представи специални стандарти за пластичните операции, обяви доц. Иван Трайков. Ще бъдат въведени ясни правила кой специалист може да оперира уши, кой може да слага силиконов бюст и кой да опъва бръчки.

По повод скандала с некачествените френски протези на "Поли имплант протез" асоциацията обяви, че ще сезира френския съд, за да защити ощетените.


Б. Б. - строг и към свои, и към чужди
Повдигнатите обвинения към прясно назна­чената шефка на здравната каса дават надеж­да, че новата власт няма да се огъне пред партийно-роднинската номенклатура в дър­жавата. (Виж 5-а стр.)

Премиерът Борисов още преди време се за­кани, че няма да пощади никого от своите, ако се докаже, че е дръзнал да посегне към дър­жавното. И ето че след бившия вече министър Божидар Нанев сега гърми постът на втори важен човек от здравния екип на ГЕРБ.

Така вчерашната акция трябва да даде ясен сигнал на всички бивши и сегашни, минаващи през властта, че Борисов ще бъде еднакво строг и към свои, и към чужди.

Ако премиерът издържи докрай своето обе­щание, има всички шансове хората да продъл­жават да поддържат високия му рейтинг, защо­то в дневния ред на гражданите продължават да са важни както мерките срещу кризата, така и строгите наказания за онези, които забогатя­ха незаконно само защото са във властта или покрай нея.
БОЙКО: НЯМА НАШИ, НЯМА ЧУЖДИ
ШЕФКАТА НА КАСАТА С 2 ОБВИНЕНИЯ
ТЕРЕЗА ТРЕНЕВА

Властта нанесе двоен удар върху здравната ма­фия. Прокуратурата пов­дигна 2 обвинения на шефката на НЗОК Жени Начева, защото ужилила касата с над милион в полза на три болници. Под отговорност бяха подве­дени и бившият зам.-министър на здравеопазва­нето Емил Райнов и ексшефът на кабинета на Сергей Станишев - Вела-дин Битолски, защото по­искали близо 28 млн. лева подкуп от "Търговска ли­га". Далаверите излезли на бял свят след съвместно разследване на ДАНС и прокуратурата, в тече­ние на което през цялото време бил премиерът. Ня­ма наши, няма чужди, без компромис за никого, от­сече Бойко Борисов.
5 лева за здравна справка
Около 5 лева ще бъ­де таксата за справка за профилактичните прегледи и имуниза­ции във Варна. Бе­лежките са част от документите за детс­ки надбавки и ще се издават срещу сума от този порядък. Това заяви председателят на Българския лекар­ски съюз във Варна д-р Светлин Митев. При подаване на молба-декларация за месеч­ни помощи за дете се прилага и служебна бележка, удостоверя­ваща извършените имунизации и профи­лактични прегледи на детето, посочват от дирекция "Социално подпомагане".


ПРОКУРАТУРАТА И ДАНС УДАРИХА 3ДРАВНАТА МАФИЯ
2 обвинения за шефката на НЗОК

Зам.-министър на Станишев и дясната му ръка поискали 28 млн. подкуп
ТЕРЕЗА ТРЕНЕВА

Властта нанесе двоен удар върху здравната мафия. Прокуратурата повдигна 2 обвинения на шефката на НЗОК Жени Начева, защото ужилила касата с над милион в полза на три болници. В същото време под отговорност бяха подведени и бив­шият зам.-министър на здравеопазването Емил Райков и ексшефът на кабинета на Сергей Станишев Вела-дин Битолски.

Двамата бяха обвине­ни, че са поискали близо 28 млн. лева подкуп от

Търговска лига Далаверите излезли на бял свят след съвместно разс­ледване на прокура­турата с ДАНС, в течение на което през цялото време е бил премиерът Бойко Борисов. "Поздравявам ги за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявя­вал, ще бъ­дем безкомпромисни към всеки чо­век, за ко­гото постъ­пят данни за извър­шени нару­шения, не­зависимо дали е от предиш­ните или от нас­тоящите управ­ляващи", отсече министър-председателят. Той нас­тоя Начева веднага да подаде оставка и обяви, че има готовност ведна­га да предложи канди­датура за поста й. Шеф­ката на НЗОК да бъде отстранена от поста си поискаха и от прокурату­рата. Мотивът е, че ако остане начело на касата, тя може да извърши още нарушения. Самата На­чева обаче не бе открита за коментар.

Престъпление

Според обвинението от февруари 2009 г. до март 2010 г. Начева не­законно и еднолично е завишила бюджета на три болници. Лимитът на сливенското лечебно заведение "Хаджи Ди­митър" бил завишен с 800 000 лева. Към ВМА отишли 511 000 лева от­горе, а 327 000 лева над полагащите й се средства били насочени към "Токуда", обя­виха от държав­ното об­винение.Според правила­та лими­тите за болници­те могат да бъдат завишавани само с решение на Управи­телния съвет на НЗОК. Шефката на здравната каса оба­че го направи­ла еднолично, като уведо­мила за реше­нието си съответните районни каси с имейли. Вчера от "Токуда" разпространиха съобщение, според кое­то въпросната сума не им е била преведена.Афера

От обвиненията срещу Битолски и Райнов пък става ясно, че са поиска­ли на два пъти подкуп от "Търговска лига". Спо­ред прокуратурата глав­ното действащо лице бил Емил Райнов, който освен зам.-министър на здравеопазването беше и шеф на УС на НЗОК. През 2005 г. той поискал чрез Битолски над 17 млн. лева от шефа на дружеството Тихомир Каменов. Сумата предс­тавлявала 7% от оборо­та на фирмата. Срещу услугата обещал да ги уреди с поръчки за ле­карства. През 2007 г. пък, пак чрез Битолски,

Райнов поискал близо 11 млн. лева от дружеството, за да уреди акредитация за болничните заведения на "Търговска ли­га". Ако обвине­нията срещу двамата бъдат 4 доказани в съда, ги грозят до 6 години зат­вор.


Конкурсите отложени заради нарушения
Сериозни нарушения при конкурсите за избор на ше­фове на РЗОК са надушили от прокуратурата. Това обя­ви вчера говорителят на Главна прокуратура Стеля-на Кожухарова. Миналата седмица те бяха отложени в цялата страна, защото от държавното обвинение по­искаха да проверят доку­ментацията. Открити са не­редности в самите изиск­вания за постовете, обясни Кожухарова. Така напри­мер се искало висше обра­зование, без да е уточнено какво трябва да е. „По тази логика шеф на РЗОК може да стане и кандидат, завър­шил Художествената ака­демия", каза тя. Освен това всеки кандидат е трябвало да подаде два набора от до­кументи, в два отделни плика. В единия били лич­ните му данни, а в другия -визията му за управление­то на РЗОК. Така можело да се наруши анонимността на претендентите.


Нищят поръчките с лекарства в страната
Най-големите обществе­ни поръчки за доставка на лекарства и медицинска техника ще бъдат проверени, научи вчера „Телеграф" от източници от Съдебната палата. Прокурорите ще проверяват кои са 15-те фирми, печелили най-големите поръчки за най- много пари. Целта е да се провери по какъв начин дружествата са печелили конкурсите и дали са си плащали за това на Райнов или друг шеф в здравното ведомство. Проверката ще обхване няколко години назад и ще отнеме много време, съобщиха източни­ците на вестника. Междув­ременно от прокуратурата останаха учудени, че няма контролен орган, който да проверява как и за какво се харчат парите за здраве.


Родители купуват безплатни ваксини
Родители сами купу­ват за децата си оси­гурени от държавата ваксини, тъй като ня­ма кой да подпише до­говорите за доставка­та на безплатните имунизации. Причина­та е, че все още няма нов здравен минис­тър. За поста е пред­ложена д-р Анна-Мария Борисова и канди­датурата й трябваше да се гласува в парла­мента миналата сря­да, но се отложи по нейно настояване. Търгът за осигурява­нето на ваксините ве­че е бил проведен от здравното министерс­тво. Одобрените фир­ми се знаят, но няма доставки, защото ня­ма кой да парафира документите.


КОГАТО КОЗМЕТИЧНИТЕ СЕ ПРАВЯТ НАХИРУРЗИ
КРАСАВИЦАТА СТАВА ЗВЯР
Ивета Венева

Козметичните у нас масово се правят на хирурзи и извършват процедури, за които

нямат уме­ния (виж стр. 6).

Физическата красота е истинска мания и от тази лудост може да пе­чели всяка козметичка, която не се страхува да реже бенки със замах. Буквално всяка, която поне веднъж е кълцала лук в кухнята може да се пробва в хирургическото поприще -щом има кандидатки. Вместо обра­зование само за месец лиглите, ко­ито се чудят какво да правят с живо­та си, се сдобиват с диплома, че мо­гат спокойно да осакатяват хората. Пък за клиентите остава само да стискат палци до побеляване, че ще излязат от студиото с що-годе човешки вид. Факт е, че проблемите най-често са плод на голяма глу­пост или прекалено силно желание за нещо.

Разходка из столичните елитни нощни клубове най-добре доказва колко сме се вманиачили в перфек­тните форми и симетрията. Коконите са се надявали да станат пер­фектни, но често вместо това са се превърнали в силиконови зверове, които не могат дори да затворят устните си, наблъскани с подплънки. Гледката в тези заведения напомня за нискобюджетен филм на ужаси­те, разказващ обречената история на кукли "Барби", превърнали се в зомбита. Дори да си кьорав, ще за­бележиш колко отчайващи са ре­зултатите. Грозотията си е заслу­жен "дар", когато не знаеш кога да спреш с корекциите. Остава само да си изпиеш питието на екс, да си кажеш "Пази, Боже!" и да побегнеш оттам.

Под ножа

Дори положението на дамите, ко­ито изненадващо след операцията са се събудили по-грозни от преди, е по-добро. Какво обаче да кажем за злощастните жертви на козметич-ките? На много нормално изглеж­дащи жени им се иска да приличат на някоя сексбомба, ама като нямат лев в джоба, и тичат при квартална­та козметичка. "Муци, искам ей тол­кова големи устнички и да махнеш тия 3 бенки." Всеки с мозък по-голям от грахово зърно знае, че точно тези бенки може и да са злокачествени образувания. Оттук насетне нещас­тията са си за сметка на лековерните "искам да съм красавица" дами, които със сигурност трябва да си платят много повече за корекциите при истинските хирурзи. Така красо­тата може да ти излезе през носа, а и психологическите травми, които са нанесени, не са за подценяване. Остава само да призоваваме за по­вече контрол, за да не се стигне до фатален край на някоя такава "раз­красяваща" процедура. Да си поже­лаем и повечко акъл, че клиентките да започнат да ходят в специализи­раните клиники по пластична хирур­гия, вместо при кварталната кака от козметичното студио.
Бойко удари

Троянски кон в Касата
Жени Начева наливала милиони от бюджета в отбрани болници
Троянски кон на БСП е точил здравната каса. Шефката на НЗОК Жени Начева еднолично давала повече пари на отбрани болници. Това разкри прокуратурата вчера и повдигна обвинение срещу Начева. Тя бе избрана на 10 февруари, като за нея гласуваха като никога дори БСП и ДПС. 69 дни по-късно обаче лъсна истината - Начева надписвала бюджета на лечебници още докато е оглавявала финансовата дирекция в здравната каса по времето на Сергей Станишев. Тя наредила да бъдат платени 800 000 лева отгоре на частна болница в Сливен. По-късно като началник на НЗОК разпоредила с мейл на шефката на софийската каса да преведе 327 300 лв. върху месечния лимит на частна болница "Токуда" и още 511 000 на Военномедицинска академия.

Аз подадох сигнала на ДАНС, коментира пред "Стандарт" премиерът Бойко Борисов. И заяви, че сменя Начева.
Другари на Станишев рекетирали "Търговска лига" за 28 млн.
Яко бъркане в здравната каца

Шефката на НЗОК Жени Начева дописвала тлъсти суми на болници
Бойко Борисов погна и своите. Прокуратурата повдигна вчера обвинение на шефката на здравната каса Жени Начева, тъй като си превишила правата. Тя изкара на поста едва 69 дни.

Едновременно с нея клиенти на обвинението вчера станаха бившият директор на касата Емил Райнов, както и шефът на политическия кабинет на експремиера Сергей Станишев Веладин Битолски. Тримата са с различни обвинения, но в едно дело.

Начева е на мушката заради превишаване на правата си като шеф на бюджетната дирекция в НЗОК още по времето на Станишев. Тогава еднолично е разпоредила корекция в бюджета на районната каса в Сливен. Така е ощетила касата с 800 000 лв., като дала допълнителните пачки на частната специализираната болница "Хаджи Димитър" без основание. През март пък Начева чрез мейли е призовала шефката на столичната здравна каса да разплати допълнително 327 300 лв. върху месечния лимит на частна болница "Токуда". Плащането е за дейност от юли и септември 2009 г. Парите са били отчетени от болницата през декември. Същия месец Начева е завишила и лимита на ВМА за работа през февруари 2010 г.

Премиерът Бойко Борисов веднага призова Начева да подаде оставка. Генерала отсече, че вече има готова кандидатура за поста й. "Днес ще обявя официално кой е изборът ми за директор на НЗОК. Запознат съм с операцията и действията на ДАНС по въпроса със злоупотребите в здравната каса", заяви Борисов за "Стандарт". Веднага в коридорите на Министерския съвет тръгна слух, че настоящият зам. здравен министър Десислава Димитрова ще поеме поста на Начева. Други пък "номинираха" зам. финансовия министър Владислав Горанов и експертите Иван Гайдаров и Глинка Комитов. От мнозинството коментираха, че са изненадани от случващото се. "Изненадан съм, познавам Начева като добър експерт. Вероятно обвинението има връзка с иззетите от ДАНС документи на касата преди време", коментира шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. Колегите му обаче коментираха, че Начева е "страхлива" и надали сама е решила да превиши правата си. Те заявиха, че вероятно Райнов е принудил дамата да разплати допълнителни средства. От БСП пък отказаха коментар и изключиха телефоните си . Райнов е с две обвинения за търговия с влияние. През 2005 г. бившият директор на НЗОК е поискал комисионна от 17,3 млн. лв. от шефа на "Търговска лига" Тихомир Каменов. Сумата е 7% от годишния оборот на фирмата в доставките на лекарства по обществени поръчки към здравното министерство. За помагач в искането на подкупа е привлечен Битолски.

Според обвинителите парите са искани, за да може Райнов като зам.-здравен министър и шеф на Касата да повлияе върху решенията по обществените поръчки. "Търговска лига" АД са пуснали преди три месеца сигнал до ДАНС, че от дружеството са искани пари. Те посочили, че след като отказали да дадат пачките, започнали да имат трудности, след като се явявали на търгове за лекарства. Второто обвинение е, че през юли 2007 г. Райнов е поискал 11 млн. лв., за да упражни влияние върху длъжностни лица, от които е зависела акредитацията на болници и сключване на договори с НЗОК. Според наблюдатели така червените са се опитали да напълнят хазната на "Позитано" 20 на два пъти - броени месеци след като тройната коалиция дойде на власт и две години по-късно, около евроизборите. Тримата обвиняеми са на свобода срещу парична гаранция от по 2 бона.

Здравните шефове попаднаха на мушката на разследващите в края на ноември 2009 г. Тогава беше проведена полицейска акция, при която бяха претърсени 11 адреса на бивши и настоящи служители на МЗ, НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарствата. Акцията беше по повод водено в Софийската градска прокуратура досъдебно производство за нарушения при лекарствената политика в трите институции. С операцията премиерът изпълни заканата си, че "Наглите" ще се пренесе в далаверите с лекарства. След като отстрани за неизгодни договори за тамифлу министър Божидар Нанев, той не пожали и втория ешелон в здравеопазването.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница