20 процента от парите за лекарства се губят в административни разходи и корупционни схемиДата28.07.2017
Размер147.22 Kb.
#26750
www.bnt.bg, 25.03.2015 г.

http://bnt.bg/news/zdrave/20-ot-parite-za-lekarstva-se-gubyat-v-administrativni-razhodi-i-koruptsionni-shemi
20 % от парите за лекарства се губят в административни разходи и корупционни схеми
20 процента от парите за лекарства се губят в административни разходи и корупционни схеми. Затова въвеждането на електронна борса за лекарства ще спести милиони – са пресметнали от Центъра за противодействие на корупцията.

Заедно със здравното министерство в момента те се подготвят да обявят обществена поръчка за електронна платформа за лекарствената борса.

Коментар по темата от Мария Чернева вижте във видеото.

Електронната борса връща здравното министерство като централен играч, но с друга роля – гарант за прозрачност и равнопоставеност на всички участници. Министерството ще сключва рамкови споразумения с всички болници и търговци.

Елеонора Николова – директор на Центъра за противодействие на корупцията: Така че, вместо 4 търговци на едро да участват всички, които са регистрирани, а те са 287 , ние искаме тази търговия да не е монополна, а да се оживи и да могат и по-малки фирми да предлагат атрактивни цени.

Всяка една поръчка на лекарства през електронната платформа е достояние за всички търговци, които започват да наддават в обратен порядък и класирането им е видимо във всеки един момент. Така електронната борса елиминира най-сериозното корупционно звено – комисиите.

Костя Костадинов – експерт в център за противодействие на корупцията: Знаем, че самият възложител пред вид на това че концентрира прекалено много власт в себе си е в състояние да повлиява през комисията за избора на определен участник.

Електронната борса ще даде възможност и най-малките болници да договарят изгодни цени.

Костя Костадинов – експерт в център за противодействие на корупцията: Малките болници, предвид малките количества, които поръчват, не са в състояние да заинтересуват големите играчи.

Така веднага след въвеждането на електронните търгове, спестените средства се оценяват на десетки милиони.

Елеонора Николова – директор на Центъра за противодействие на корупцията: Това са сериозни административни разходи и в резултат на намаляване, и на корупционния натиск, средствата, които могат да бъдат спестени, са около 20 процента от общо употребените за лекарства.

Няколко фирми са способни да реагират бързо в разработката на електронна платформа. И срокът 1-ви юли за начало на електронната търговия изглежда съвсем реален.


www.btv.bg, 25.03.2015 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/lechenieto-na-onkobolni-pacienti-e-pod-vapros.html
Лечението на онкоболни пациенти е под въпрос
Скъп медикамент, който се поема от Здравната каса, може да бъде намерен само на свободния пазар
За пореден път лечението на онкоболни пациенти у нас е под въпрос. Скъп медикамент, който се поема от Здравната каса, може да бъде намерен само на свободния пазар. Цената му обаче е непосилна за повечето пациенти, защото са нужни хиляди левове само за месец.

Срещаме пловдивчаните Ваня и сина й Александър в София, където жената е приета за лечение. Иванка се бори с кожен рак от 4 години. Животоподдържащото лекарство ще й стигне до края на деня.

„Работих до октомври месец, ходих на химиотерапия, бях 48 килограма и си плащах всяка една стотинка здравна осигуровка. И в един момент нямам с какво да се лекувам”, казва Иванка Мустафова.

В Пловдив намираме съпруга на Иванка, който подготвя материали за протест. „Правото на живот е най-свещеното право за човека”, настоява Веско Мустафов.

Ако Ваня трябва да плаща за лечението си сама, трябва да намира по 20 хиляди лева всеки месец. Пациентите като нея у нас са около 50.

И фирмата производител и здравното министерство избраха да отговорят на въпросите ни писмено.

Държавите от Европейския съюз регулират цените на лекарствата с рецепта. Така не се допуска драстична разлика в цената на един вид медикамент в различните държави.

Производителят на въпросният медикамент вече няма интерес да работи с Касата, органът към здравното министерство е намалил с близо една трета сумата, която ще плаща държавата. Според компанията това се дължи на грешка.

От Здравното министерство съобщиха, че проблемът ще бъде решен в началото на април.
www.tv7.bg, 25.03.2015 г.

http://news7.bg/_l.n_i.140506_c.24.html#.VRMHvo4oER8
Онкоболни оставени без животоспасяващо лекарство
Пациенти се стягат за протест пред здравното министерство.

Онкоболни вече месец са оставени без животоспасяващо лекарство. Пациенти с рак на кожата от няколко града в страната не могат от месец да вземат медикамента, който са ползвали досега, заради административни спънки.

Подготвя се протест пред сградата на здравното министерство, а от ведомството обещаха до седмица да решат проблема.

Съпругата на Веско има рядък меланом на кожата. Претърпяла е 12 химио и лечетерапии без резултат, докато на пазара влиза нов препарат. Месеци наред семейството събира 140 хил. лв. и само купува лекарството.

От година държавата го плаща и има защо. От месец обаче лекарството го няма. На пазара у нас е регистриран нов по-евтин медикамент, който според действащите правила вече се плаща от държавата.

Потърсихме позицията на Министерството на здравеопазването. От там писмено отговориха, че от началото на годината нов препарат е изместил лекарството.

Днес Съветът по цени и реимбурсиране е взел решение за разделяне на двата продукта в две отделни групи, които се реферират самостоятелно. Това ще доведе до корекция в цената на липсващия продукт и ще даде възможност на лечебните заведения да го осигуряват на нуждаещите се, пишат от министерството.

Другата седмица пациентите се стягат за протест. Те остават в очакване на дошлата блага вест, че от 3 април животоспасяващото лекарство ще го има.


www.dariknews.bg, 25.03.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1411731
Решават проблема с липсващото лекарство за кожен рак
Димитър Панев

От 3-и април Здравната каса отново ще започне да заплаща лекарството за кожен рак, до което в момента онкоболни пациенти нямат достъп.

Преди ден стана ясно, че заради административни неуредици пациенти с тежка форма на кожен рак остават без медикамента, който струва от порядъка на 3000 лв. за опаковка.

Причината за това е, че в списъка с лекарства за тази група заболявания се е появило ново, по-евтино, и по закон Здравната каса трябва да започне да заплаща за него.

Днес обаче, отчитайки важността на проблема, от Националния съвет по цени на лекарствата взели решение да разделят евтиното и липсващото лекарство в две отделни групи, така че двата медикамента да бъдат заплащани от касата независимо един от друг.

От Здравното министерство са категорични, че промените, които трябва да влязат в сила през април, ще позволят на болниците отново да осигуряват на пациентите лекарството за кожен рак безплатно.www.novatv.bg, 25.03.2015 г.

http://novanews.bg/news/view/2015/03/25/105822/
"Българската Коледа" търси доставчик на лекарства
Дарения за благотворителната инициатива все още могат да се правят
„Българската Коледа“ набира оферти за доставка на лекарствените продукти, необходими за медикаментозна терапия на деца с редки заболявания.

Лекарствените продукти трябва да бъдат доставени в болницата„Проф. Иван Митев“ в София, болницата „Св. Марина“във Варна, както и за Национална кардиологична болница. Срокът за доставка e не повече от 1 седмица, след сключване на договор за доставка. Ще бъде избрана фирмата, която предложи най-ниска цена, а оферти ще се приемат на адреса на Президентството. Повече подробности за това какви точно медикаменти трябва да бъдат доставени може да намерите ТУК.

От началото на дванадесетото издание на кампанията до 6 март бяха събрани близо 2 милиона лева. Рекорден брой от 70 училища от цялата страна, над 350 фирми и организации, както и над 2000 индивидуални дарители направиха дарения в полза на „Българската Коледа“.

Дарения все още могат да се правят, защото краткият номер 1117 за дарения чрез SMS и банковата сметка на кампанията са открити целогодишно.
www.zdrave.net. 25.03.2015 г.

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=dmJDBMf2Rqg%3d
Д-р Райчинов прогнозира 400 млн. лв. дефицит за лекарства, заради липса на контрол
В лекарствения сектор няма никакъв контрол и регулация, защото ще бъдат засегнати много сериозни интереси. Това заяви пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. „Трудно се опонира на голям бизнес, а бих казал дори и на известни държавни интереси, но не на България, а на други държави”, каза той. По думите му, извън готвените промени в ЗЗО, нищо не се прави, за да се спре преразходът в този сектор.

Д-р Райчинов посочи като доказателство за липсата на контрол при медикаментите факта, че преразходът за лекарства в бюджета на НЗОК е много по-значителен, отколкото за медицинските дейности. По първоначална информация, за първото тримесечие на финансовата година преразходът за лекарства е около 100 млн. лв., а за болнична дейност много по-малко – около 50 млн. лв., посочи той. Според него, ако не се вземат мерки, до края на годината дефицитът за лекарства може да достигне 400 млн. лв. „От НЗОК говорят за намаление на цени на пътеки, на дейности в болниците. Аз искам да чуя с колко ще намалеят цените на лекарствата”, заяви д-р Райчинов. Той отбеляза, че при подобни цифри от БЛС няма да бъдат съгласни да се намаляват цени на клинични пътеки. „Ако намалеят лекарствата с около 30%, можем да приемем намаляването на 4-5 цени в болниците. Но това според мен не е решение, защото автоматично с намаляване на цените ще се увеличат обемите. А за обемите не е предвидена регулация, тъй като касата отказа и става един параграф 22”, коментира той.

Д-р Райчинов също така отбеляза, че БЛС стои малко встрани от лекарствения сектор и предпочита да не се занимава с него. Той обаче допълни, че от съсловната организация са направили доста предложения как да бъде регулиран секторът. „Не че сме бягали, а напротив. Дали сме много и най-различни предложения за това как да се регулира пазарът и доставката на лекарства, така че пациентите да не страдат, но засега ефект не е имало. Очакваме от сегашния състав на МЗ да вземе адекватни мерки, за да се случат най-после нещата”, каза д-р Райчинов. Той отбеляза, че сред предложенията на БЛС са да има ясен списък и критерии кои заболявания, кога и с какво се лекуват и по какви индикации. Трябва да има и яснота при начина и формата на тяхното отпускане. По думите му, всеки министър досега е изслушвал идеите на лекарския съюз, казвал е, че са много хубави и трябва да се направят непременно и с това всичко е приключвало.


26.03.2015 г., с. 13
"Софарма" ще предложи по 3.4 лв. за акция на "Момина крепост"
Дружеството няма да бъде отписано от БФБ след като изтече търговото предложение
Фармацевтичната компания "Софарма" смята да отправи търгово предложение за изкупуване на акциите от производителя на медицински изделия "Момина крепост" - Велико Търново. Това стана ясно от съобщение на дружеството, след като "Софарма" увеличи дела си до над 2/3 от капитала му. Мажоритарния собственик предлага по 3.4 лв. за акция, но все още няма одобрение от Комисията за финансов надзор. Тя трябва да се произнесе дали позволява публикуването на предложението или ще иска корекция. Последната сделка с акции на "Момина крепост" беше при 3.5 лв. за брой, а офертите купува са между 3 лв и 3.35 лв. за брой. най-евтините продава са по 3.5 и 3.9 лв. за акция.

Все още публична

От "Софарма" обясниха пред "Капитал Daily", че нямат намерение да отписват "Момина крепост" от Българската фондова борса, а отправят търгово предложение, защото законът ги задължава. Великотърновското дружество беше част от "Доверие обединен холдинг", но след като преди няколко години Огнян Донев и негови фирми придобиха контрол върху холдинга, "Софарма" постепенно увеличи дела си. Донев в момента е председател на борда на "Момина крепост".

С последните сделки фармацевтичната компания придоби 27.1%, с което общото й участие нарасна на малко над 80%. Това я задължава да отправи търгово предложение, на което останалите по-малки акционери да продадат книжата си, ако искат. При последните сделки продавачи бяха "Телсо", "Индустриален холдинг Доверие" и "Хидроизомат", които се разделиха изцяло с дяловете си.

Фармацевтична група

За "Момина крепост" няма заявено намерение от "Софарма" да се променя статутът й или да се влива в по-голямото дружество. Това беше направено с "Българска роза – Севтополис". Друга компания от подобен сектор в структурата на "Доверие обединен холдинг" е "Медика", за която наскоро "Софарма" получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да изкупи свободните й акции. Като оборот "Медика" е много по-голяма от "Момина крепост" и макар в един сектор, като производство имат голяма разлика. Във Велико Търново се произвеждат медицински консумативи от типа на системи, спринцовки, катетри, облекло и ръкавици за еднократна употреба, както и пластмасови стоки за промишлеността и бита. "Медика" е производител на превързочни материали, лекарства, добавки и медицинска козметика. За миналата година оборотът на "Момина крепост" е 3.9 млн. лв., при 5.3 млн. лв. за 2013 г. Загубата за миналата година е 37 хил. лв., при 170 хил. лв. печалба за предходната година. От своя страна "Медика" има 18.2 млн. лв. оборот за миналата година, при 19.8 млн. лв. за 2013 г. Печалбата й към края на декември е малко над 2 млн. лв., при 1.6 млн. лв. за предходната година.


VINF 17:12:30 25-03-2015

RM1713VI.021

лекарство - онкологично заболяване - МЗ

Здравната каса ще реимбурсира

медикамент срещу рак на кожата

по нова цена

София, 25 март /Десислава Пеева, БТА/

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще реимбурсира

медикамент срещу рак на кожата по нова цена. Това се казва в

съобщение, изпратено от пресслужбата на Министерството на

здравеопазването по повод сигнали на пациенти за липсата на

медикамента. Лекарството липсваше в болниците, тъй като беше

реферирано с друг подобен медикамент от Позитивния лекарствен

списък /ПЛС/, който беше на по-ниска цена.

С актуализация на ПЛС от 16 февруари 2015 г., в Приложение 2

е включен новият медикамент, който ще бъде заплащан от НЗОК на

лечебните заведения от 1 януари 2016 г., се допълва в

съобщението.

По време на днешно заседание на Националния съвет по цени и

реимбурсиране на лекарствени продукти е било взето решение за

разделяне на двата продукта в две отделни групи, които се

реферират самостоятелно. Това ще доведе до корекция в цената на

първия лекарствен продукт и ще даде възможност на лечебните

заведения да го осигуряват на пациентите си, се посочва още в

съобщението. Решението от заседанието ще бъде публикувано на

интернет страницата на Съвета 2 април.

VINF 11:49:30 25-03-2015

MH1149VI.010

МС - решение - транспортните болници

Транспортните болници

ще тестват лекарства

и медицинска апаратура

София, 25 март /екип, БТА/

Правителството измени Правилника за устройството и дейността на

многопрофилните транспортни болници към Министерството на

транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщи

пресслужбата на кабинета.

С промените се предвижда сред дейностите, които

многопрофилните транспортни болници извършват, да се добавят

клинични изпитвания на лекарствени продукти и медицинска

апаратура, тъй като болниците разполагат с удостоверения за

извършване на тази дейност.

Създават се и нови възможности за осъществяване на

консултативна помощ на моряците по телефон. До момента

съществуваше изискването тази помощ да се осъществява с

радиовръзка, но тъй като в транспортните болници нямат

радиовръзки се налага добавянето на новата форма.

Отпадат дейностите по предпазване на работещите в транспорта от

вредности, тъй като тази дейност се осъществява от службите по

трудова медицина.

Предлаганите изменения биха допринесли за осигуряването на

финансови средства за дейността на болниците при стриктно

спазване на законовите изисквания за това, както и биха дали

гаранция за качеството на оказваната от болничните структури

медицинска помощ в зависимост от съответното ниво на

компетентност, определено с действащите в страната медицински

стандарти.

www.zdrave.net. 25.03.2015 г.

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=4fYd1UJdfwU%3d
Д-р Семерджиев: Финансирането на структури е отдавна отречено от света
Преминаването от финансиране на дейности към финансирането на структури е един отдавна отречен от света метод, който ражда само дефицити, а след дефицитите следва корупцията. Това каза по повод методиката на НЗОК за финансиране на лечебните заведения д-р Илко Семерджиев, бивш здравен министър и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, в предаването „Референдум” на БНТ. Той също така коментира, че от 2001 г. до сега много са нараснали разходите за здравеопазване и този ръст съдържа много необосновани числа. По думите му, има и неправилно разпределение на бюджетите за лекарства, болнична и извънболнична помощ. Той даде за пример факта, че други страни от Европейския съюз отделят за медикаменти средно около 20%, а в България надхвърляме 30%. В същото време в Европа за извънболнична помощ се дават около 31%, а у нас едва 18%. Д-р Семерджиев добави, че този дисбаланс трябва да се промени.

По отношение на методиката директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов каза, че има голяма вероятност да се стигне дотам някои лечебни заведения да са принудени да връщат пациенти. Той отбеляза, че университетските болници няма как да направят това. Според него те са гръбнака на здравеопазването и в тях се лекуват много хора, които по някаква причина са върнати по един или дори по няколко пъти от други болници. „Правилата за големите болници, като университетските и като областните болници, трябва да бъдат по-специални. Трябва да бъдат много по-различни от всички останали болници, защото няма ден, който да не минава, когато нашата болница или дори „Св. Георги“ в Пловдив или „Св. Марина“ във Варна, да бъдат потърсени за решаване на медицински казус, който ще глътне изключително голяма сума пари от мястото, което е различно от Пловдив, София и Варна”, заяви доц. Ангелов.

Депутатът от БСП д-р Емил Райнов пък коментира, че при фиксирани бюджети на болниците няма никакво значение дали те работят добре или лошо и колко, защото получават точно определена сума. „Нали трябваше парите да вървят след пациента”, попита той. По думите му, когато болниците получат много по-малко пари от изработените през миналата година, ще се окаже така, че те ще работят в месеца само три седмици, защото за четвъртата няма да имат средства. „И тогава ще се случи не парите да вървят след пациента, а пациентът да върви и да търси парите. Нали разбирате какъв парадокс, и това никой не го обяснява”, каза д-р Райнов.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Българската стопанска камара Григор Димитров отбеляза, че парите за здраве не стигат. Като основна причина за това той посочи, че държавата е най-големият недобросъвестен платец по отношение на здравните вноски.

Депутатът от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков пък отбеляза, че повече пари могат да се намерят с една спешна пререгистрация на болниците. Според него реално трябва да се контролира кои болници работят истински и кои не работят.


26.03.2015 г., с. 22
Седмата национална маркетингова конференция за фармацевти, организирана от СТИНГ АД, ще се проведе на 28.03.2015 г. в зала „София Гранд", „Кемпински хотел Маринела" - София
За седми пореден път СТИНГ АД, като водещ дистрибутор на лекарствени продукти, хранителни добавки и козметика в България, организира мащабно маркетингово събитие с цел поощряване на прозрачността и комуникацията между всички участници в лекарстворазпространението. Мотото е „Заедно да определим посоката,,. Поканени са 700 магистър фармацевти, собственици на аптеки от цялата страна.

На форума ще направят изказвания представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, националните пациентски организации, Комисията по здравеопазване към Народното събрание, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, академичната общност, фармацевти, медии.

Желанието и стремежът, на компанията е чрез конференцията да се даде повече информация за предстоящите реформи в сектора и за вече предприетите такива, На форума ще бъдат оповестени данни от проведено проучване сред 500 човека над 18-годишна възраст по проекта на „Заедно по-здрави". Той се осъществява съвместно с VHCC и в него взеха участие студенти от специалност "Маркетинг,,. Данните от проучването сочат, че в обществото битува заблуждението, че цените на лекарствата в България се формират в самата аптека. Реалността, разбира се, е друга. Цените на лекарствените продукти се формират на базата на нормативни документи. Участниците в допитването са на мнение, че лекарствата биха станали по-евтини, ако се намалят производствените цени и ДДС върху тях. Не на последно място трябва да се отбележи и погрешното възприемане, че аптеката е търговски обект. По смисъла на закона тя е здравно заведение и фармацевтите, работещи в аптеките, предлагат професионална консултация.

Инициативата е съчетана с изложение, в което ще се включат редица български и чужди производители на лекарствени продукти, хранителни добавки, медицински продукти и др. Ще се представят и професионални лекции на доста продуктови гами. Част от тях са Sanofi, Novartis, Bayer, Zentiva, KRKA, Angelini, GlaxoSmithKline, Actavis, Johnsons Johnson, Abbott, Sandoz, Medochemie, Alcon, Vichy и др. фирмите ще разполагат със собствени щандове, където ще имат възможност да презентират продуктите си.

Девизът Salus aegroti suprema lex (Благоденствието на пациента е най-висш закон) се е превърнал в крайъгълния камък, около който СТИНГ АД вече години наред гради своята бизнес политика. Ние сме сигурни, че чрез събитието, което ежегодно организираме, правим още една крачка по пътя към по-доволния, информиран и преди всичко здрав клиент.

Неслучайно СТИНГ АД е седемкратен носител на наградата Национален дистрибутор на годината, връчвана от Българския фармацевтичен съюз. Компанията реализира доставки до всички части на страната 365 дни в годината, за да снабдява българските аптеки.Advertorial
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница