20 юли 2009 г. Тема: здравеопазванестраница1/3
Дата21.01.2018
Размер489.83 Kb.
#49890
  1   2   3
20 юли 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Юристът Тодор Димитров ще води депутатите от ГЕРБ
Юристът от Разград Тодор Димитровще наследи Цветан Цветанов като шеф на парламентарната група на ГЕРБ, научи “Труд”. В момента той е зам.-шеф на депутатите на Бойко Борисов.

Нона Караджова, бивша директорка на дирекция “Стратегии, европейска интерграция и международно сътрудничество” (СЕИМС) в министерството на екологията се спряга за мястото на Джевдет Чакъров. Тя била още от времето на Евдокия Манева, министърка в кабинета “Костов”. Оцеляла и при наследничката й от НДСВ Долорес Арсенова, но била уволнена от Чакъров. Здравното и социалното ведомство са излючително проблематични.

Там трябват сериозни реформи, но са натоварени с големи обществени очаквания. Затова от здравния пост се отказали шефовете на ВМА ген. Стоян Тонев и на “Шейново” Иван Костов. Директорката на дирекция “Здравеопазване” в Столичната община д-р Нели Нешева щяла да става зам.-министър.Д-р Лъчезар Иванов: В ДСБ да не са крепостни селяни!
Със зам.-председателя на 41-вото НС д-р Лъчезар ИВАНОВ, разговаря Емилия Караабова
- Г-н Иванов, г-н Борисов обяви, че всички министерски кресла вече са заети, и то от кадри на ГЕРБ. Обаче нищо не каза за заместниците им, а там очевидно вървят големи пазарлъци?

- По този въпрос думата има г-н Борисов и когато той реши, ще научите състава на кабинета. Негово право е да подбере екипа, с който ще работи. Още малко търпение. За пазарлъци обаче не може и дума да става, мисля, че вече достатъчно ясно заявихме, че кабинетът ще е на политическа партия ГЕРБ.

- Вярно ли е, че от “Синята коалиция” искат зам.-министри във всяко министерство, областни управители и т. н.?

- Желанията са едно, възможностите и реализацията са съвсем отделна работа. На преговорите, в които участвам аз, темата за постове не е била поставяна, обсъждахме единствено подкрепата за меморандума. Имаше само намек, че за да е стабилен кабинетът, за да е твърд техният ангажимент в подкрепата му, би трябвало да има и тяхно участие. Но конкретно за министерски или зам.министерски кресла не се е говорило.

- В същото време привличате емблематични за ДСБ лица като Евдокия Манева за зам.-министър на екологията, чуваме и за Стефан Тафров за зам. външен министър...

- Няма да коментирам името на Тафров, защото не съм го чул от устата на г-н Борисов. Но г-жа Манева е изявен специалист в областта на екологията и ако бъде поканена от него, то това ще стане в качеството й на експерт, а не като представител, излъчен от ДСБ. Симеон Дянков, финансовият ни министър, също не е член на ГЕРБ, той идва от Световната банка, но въпреки това ще е в правителството. Идеята на г-н Борисов е да направи не кабинет, където министерските постове са дадени според партийни заслуги, а работещо правителство от доказани професионалисти.

- Г-н Дянков обаче не е бил министър в кабинета на Иван Костов, нито пък е бил дипломат с негова санкция, нали? И защо е тази политическа шизофрения - до вчера са били част от ДСБ, сега обаче са само експерти?

- Никой не го иска това от тях. А и самата г-жа Манева заяви много ясно, че не е, цитирам, “пуделът на Иван Костов”. Опитът, уменията и професионализмът, които тя носи и е развивала, са изградени не благодарение на това, че е от ДСБ, нали? Живеем в XXI век, не може да робуваме само на партийна принадлежност. Или можеш, или не можеш. Или си подготвен, или не си.

- И сега не само не подписвате коалиционно споразумение със “Синята коалиция”, ами и забивате клин между Костов и най-верните му хора, за каквато минаваше Манева?

- ГЕРБ не се меси в тези отношения. Но пак повтарям, трябва да излезем от политическите шаблони и догми. В правото на Борисов е да си направи екипа, а не да ходи и да иска разрешение от отделни лидери може ли или не може да покани техни съпартийци.

- И го казвате вие, които закрепостявате депутатите си, общинските си съветници, кметове и т. н. с декларации за лоялност към ГЕРБ?

- Тук трябва да се разделят нещата. Докъде свършва политическата лоялност и къде започва професионалната. Когато говорим за политическа дисциплина в парламента, ние налагаме изключително строги правила. Когато говорим за секторни политики, каквато например е екологията, защото за нея стана дума, партийната принадлежност логично отстъпва място на експертността.

- А тези експерти в изпълнителната власт ще подписват ли декларации за лоялност към програмата на ГЕРБ.

- Мисля, че те са напълно наясно какъв ще е техният ангажимент, запознати са с управленската програма и заложените приоритети в секторните политики.

- Ще подписват ли декларации за лоялност все пак?

- Това ще го реши министър-председателят. Но пак повтарям, бъдещият кабинет ще е екип от динамични, съвременни, умни хора, които ще направят всичко възможно да изведат страната от блатото, в което я вкара тройната коалиция. А че ще има намусени и недоволни, че Иван или Петкан ще са разочаровани, кой се интересува от това. Какво искат да получат при 15 депутати? В крайна сметка всеки трябва да знае къде му е мястото и да бъде прецизен в желанията си. Защото иначе звучиш смешно и жалко.

- Според социоложката Румяна Бъчварова след толкова преговори остава усещането, че от “Синята коалиция” мрънкат за постове...

- Мисля, че г-жа Бъчварова много точно го е казала, именно мрънкане и на всяка цена да си в управлението. Ето това ни различаваше и преди изборите. Ние и по време на кампанията обявихме, че ГЕРБ няма да е на всяка цена в управлението. Докато тук имаме точно този синдром.

- Сега обаче ви обвиняват в политическа некоректност - изсмуквате читавите кадри зад гърба на лидерите им? Ето, вчера и Яне Янев се оплака, че му дърпате човек, без той да знае?

- Това да не са крепостни селяни! Тези хора не са от училището на Макаренко, където само със санкция могат да го напускат. Вижте, пак ви казвам, живеем в XXI век, имаме право на волеизявление, на желания, имаме свобода...Това ми прилича на други времена и на други нрави.

- Но стигнахте дотам, че единствено “Атака” ви гарантира безрезервна подкрепа и подпис върху прословутия меморандум?

- Факт. От преговарящите единствено от “Атака” заявиха пълна подкрепа за бъдещото правителство, без да поставят никакви условия. Демонстрираха ясната си и категорична подкрепа. И забележете, от ГЕРБ не сме им обещавали абсолютно нищо. Нито пък те са ни искали нещо.

- И как ще обясните на партньорите си в Европа, че вместо да печелите съюзници в лицето на сестрински партии като ДСБ и СДС, вие имате безрезервната подкрепа на крайнолява и националистическа формация?

- Не зная, дали ако г-н Мартин Димитров, или г-н Иван Костов отидат в ЕНП и споделят техните въжделения и желания за бъдещия кабинет, дали ще получат разбиране и ще получат подкрепа за исканията си. Те дали са питали председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс за разрешение? Дълбоко се съмнявам

- Какво да го питат, за какво разрешение?

- Ами това, че искат министерски кресла.

- Значи все пак искат?

- В крайна сметка нежеланието на г-н Борисов да влиза в коалиция с Костов не е ли заради това, че в един съюз няма място и за Генерал, и за Командир?

- Г-н Командира имаше своя път и звезден миг да е министър-председател на България. Но времето на Командира мина, сега е времето на Генерала. Държавата има нужда от г-н Борисов, за да може да се върнат държавността и вярата във върховенството на закона.

- Г-н Борисов не харесва израза “правителство на малцинството”, но то е точно такова. Как ще гарантирате стабилността, при положение че вече хвърчат искри?

- С прозрачно управление и чрез динамичен контакт с парламента. Да, по-трудно ще е, защото го няма комфорта на тройната коалиция, която управляваше както си иска заради голямото мнозинство. Ще се стремим да изчистваме позициите предварително, в диалог с всички парламентарно представени партии. И съм убеден, че за големите приоритети ще намираме консенсус.

- Обаче колата я обръщат и малките камъчета?

- Не съм казал, че ще ни е лесно, напротив, наясно сме, че във всекидневната работа на парламента ще срещаме много сериозни трудности. Още повече че някои от тези камъчета под формата на параграфи и алинеи в различни законопроекти ще се поставят абсолютно умишлено.

-Кажете, д-р Иванов, кой ще е министър на здравеопазването, доста имена се завъртяха, но повечето от тях, чува се, са отказали?

- Пак ще ви кажа, че г-н Борисов е човекът, който ще обяви състава на кабинета. Здравното министерство е изключително тежко, там има проблеми, които са се наслагвали с годините, не са направени реформите, стига се до днешния парадокс, че нито пациентите са доволни, нито лекарите. Корупцията, слабото управление, огромните задължения действително са сериозни теми, с които ще трябва да се заеме бъдещият здравен министър. Изобщо картината действително е много тежка и черна.


Бюджетът на НОИ изтънява бързо
От Мишел Гутсузян

С около 135 млн. лв. повече е изплатил Националният осигурителен институт (НОИ) за болнични и майчинство за първите шест месеца на 2009 г. спрямо същия период за миналата година. От 1 януари до 30 юни разходите само за помощи за бременност и раждане са надхвърлили 149 млн. лв., което е с 58 млн. лв. повече спрямо 2008 г., показват данните на НОИ. Увеличението се дължи на удължаването на срока, през който се получава обезщетение - преди година той беше 315 дни, а сега е 410. Освен това обезщетенията нарастват и защото се изчисляват върху по-високи заплати, както и заради увеличената раждаемост. Средният осигурителен доход е нараснал с почти 80 лв. и през май 2009 г. е стигнал 556 лв., обясниха от института.

Статистиката сочи, че сумата за болничните е нараснала с над 30 млн. лв., въпреки че изплатените обезщетения са със 137 хил. по-малко, а някои от тях продължават да се превеждат от миналалата година. От НОИ твърдят, че ръстът се дължи на миналогодишните плащания и на увеличения осигурителен доход.

НОИ е изплатил близо пет пъти повече пари и за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст. От 1 януари 2009 г. тези обезщетения бяха увеличени от 220 лв. на 240 лв. месечно.

Независимо от значителното увеличение на разходите новият управител на НОИ Сотир Ушев заяви, че изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване върви съвсем нормално. От института и министерството на труда обаче отказаха да съобщят дали разходите са надхвърлили планирания бюджет за полугодието. Още в началото на юли Националната агенция за приходите предупреди, че "тревожната тенденция за намаляване на реалните приходи от осигурителни вноски може да доведе до затруднения при обезпечаването на средства за болнични и майчинство".

Миналата година фонд "Общо заболяване и майчинство", от който се изплащат обезщетенията за тези рискове, приключи с дефицит от над 55 млн. лв. За тази година бюджетът на фонда е 639.5 млн. лв. Само за първите шест месеца на 2009 г. общата сума за помощи от Държавното обществено осигуряване надхвърля 385 млн. лв., което е с над 55.4% повече спрямо 2008 г. Обезщетения са получили над 1.7 млн. души.
Държавата одобри 1000 жени за безплатно ин витро
Янина Здравкова

Молби на 1000 жени за поемане от държавата на разходи за ин витро са одобрени от май досега, съобщиха от фонд "Асистирана репродукция" към здравно министерство. На други 2500 е отказано, защото документацията им не е изрядна или не отговорят по медицински показания.

Фондът започна работа преди 3 месеца. За него са отделени 20 млн. лв. от държавния бюджет. Всяко семейство с репродуктивен проблем ще има право до 3 опита за асистирана репродукция, като фондът поема до 5000 лв. от стойността на всеки опит. Колко пари да се отпускат за всеки конкретен случай решава директорът на фонда. Семействата сами решават в коя клиника да направят ин витро. Условието е тя да има договор с фонда.

Фондът вече работи с 14 клиники, обясни директорът Николай Лалев. Той обаче категорично отказа да съобщи на кои лечебни заведения колко пари са отпуснати, въпреки че става дума за обществени средства. "Не е лоялно да давам финансови данни за клиниките. Освен това не съм длъжен да правя такъв отчет", заяви Лалев.
Над 16 000 души са питали здравната каса за правата си
Десислава Колева

Повече от 16 000 граждани са искали консултации от здравната каса за правата си от началото на годината до средата на юли, сочат данните на НЗОК. 1500 са въпросите онлайн чрез страницата на касата http://www.nhif.bg, 14 000 души са се обадили на горещия телефон, а над 900 са питали на място в касата.

Най-често задаваните въпроси са за възстановяване на здравноосигурителни права. Много хора питат за това кой е освободен от потребителска такса, както и за процедурата за издаване на нова здравна книжка. Пациентите се интересуват и какво включва профилактичният преглед при личния лекар, какво се плаща при лабораторните изследвания и как се изписват лекарства, поети от НЗОК.


Криза за лекари тресе болниците
ВАСКА ПЕРГЕЛОВА

Статистиките сочат, че само до средата на 2008 г. броят на лекарите, напуснали страната, е бил 240, а през 2007 г. заминалите зад граница медици са били 300. Според данни на Национал­ния статистически институт за последните осем години медиците са-намалели от 36 000 на 27 480. Най-малко са докторите в- Разград, Търговище, Русе и Кърджали. В болниците масово не дости­гат лекари, особено в периода на отпуските, алармират читатели. Едни от най-потърпевшите в случая са онкоболните. Бях свидетел как в един от онкодиспансерите жена, дошла чак от Бургас, за да й направят лъчетерапия, се оказва изпратена на погрешното място и всъщност трябва да бъде подложена на химиотерапия. За да я приемат в болницата, тя трябва да виси часове наред в коридора, преди да влезе в кабинета на комисията. Междувременно друга пациентка се чуди какво да прави, след като е разбрала, че снимките й са загубени някъде след напускането на една от медицинските сестри.

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени хората с онкологични заболявания, е минаването на скенер. За да отиде да го снимат, болният трябва да посети няколко лекарски каби­нета и да му бъдат издадени няколко направления, което може да се проточи със седмици. Ако не успее да се вреди за безплатно сканиране, болни­ят трябва да се бръкне с 400 лв. за процедурата


Европа погна „здравословните" храни
Над 50 продукта и хранителни добавки се предлагат на пазара, придружавани от реклама за здра­вословния им характер, но тази реклама не е подплатена с кон­кретни научни доказателства. Това е било установено по време на разследване на територията на цяла Европа, извършено от Евро­пейския орган за безопасност на храните, съобщава в. "Таймс".

Сред гореспоменатите 50 про­дукта са сокът от червена боро­винка, който можел да предпазва жените от възпаления на пикоч­ния тракт на "Оушън спрей", или черният чай на Липтън - марка, която е собственост на компания­та "Юнилевър", за която се твърди, че прави хората по-бодри, както и някои пробиотични добавки. Тех­ните производители твърдят, че от тези продукти има конкретни пол­зи за човешкото здраве, но тези ползи не са научно доказани, е показало разследването на евро­пейския орган.

Проучени са и добавки, съдържащи рибено масло, за ко­ито се твърди, че подобряват рас­тежа на мозъка на бебетата и де­цата. Европейският орган е отхвърлил в хода на разследване­то повечето от твърденията на производителите за полезното дейст­вие на тези продукти.

Първоначалните резултати от мащабното проучване навеждат на мисълта, че потребителите може би хвърлят на вятъра мили­они евро всяка година за продук­ти, за които те си мислят, че ще подобрят начина им на живот и техния хранителен режим. Евро­пейският орган за безопасност на храните е изследвал 66 храни и хранителни продукти. Предстои да бъдат изследвани още 4000 про­дукта.

Разследването е проведено според регламент на ЕС, който изиска производителите да при­веждат доказателства за всяко тяхно твърдение за здравослов­ния ефект на даден продукт. Без­компромисният подход е принудил някои компании като "Нестле" или "Юнилевър" да изтеглят продукти­те си от процеса на изследване на агенцията, посочва "Таймс". Спо­ред изданието "Данон" също е на­правил подобно нещо. Компания­та лансира във Великобритания млечната напитка "Актимел" и ки­селото мляко "Активна", съдържа­що бактерии, за които фирмата твърди, че подобряват състояние­то на чревния тракт.


ДАНС проверява безплатните лекарства
автор: Анна Ботинова

Мащабна проверка на търговете за лекарства по държавна поръчка е започнала ДАНС в здравното министерство, стана ясно вчера.

Преписката била за периода 2006-2008 г. Ведомството купува лекарствата за рак, СПИН, хемодиализа, редки болести, кръвни продукти за хемофилия и др. За 2009 г. лекарственият бюджет е 120 млн. лв.

ДАНС проверява как са определяни цените на лекарствата и как са сключвани договорите с победителите от търговете. Сигнали за нарушения бяха подадени от “Търговска лига” през пролетта. По неофициална информация сред тях има твърдения, че някои лекарства са купувани на по-високи цени.

“Не разбрах за какво точно е проверката. Предадох всички документи, които ми бяха поискани”, каза пред “24 часа” д-р Нина Ръсина, шеф на лекарствената дирекция в МЗ. С нея разговаряли служителка на ДАНС и д-р Дечо Дечев, бивш зам.-шеф на здравната каса по лекарствената политика, сега директор на болницата “Св. Ив. Рилски”. Той бил привлечен като експерт. За първи път в проверка на лекарствените търгове се използва човек от системата, коментираха от министерството.

“Поискаха ми писмено становище по методиката за ценообразуване, предал съм го вече”, каза д-р Дечев. От министерството обяснили, че през 2007 г. е използвана методиката на здравната каса и д-р Дечев трябвало да даде експертно мнение доколко е така. Според него в това няма логика, тъй като касата използва крайна продажна цена и плаща вече купени лекарства, докато министерството ги купува и тогава ги отпуска.

“През 2007 г. не съм участвала в процедурите. През 2008 г. използвахме практиката за ценообразуване на 8 европейски страни по предоставена от тях официална информация”, уточни д-р Ръсина.


Пускат лекарство за рак на 46 жени
Здравното министерство пуска от днес лекарството за рак на гърдата херцептин за всичките 46 жени, които са в листата на чакащите до края на юни. През юли са пратени протоколи за още 10, които също ще го получат.

Това съобщи д-р Нина Ръсина, шеф на лекарствената дирекция в МЗ, пред "24 часа" вчера.

С новите пациентки броят на лекуваните със скъпия препарат става 350. Той се отпуска безплатно в общо 22 лечебни заведения в страната - онкодиспансери и болници.

13 жени се включиха в първия колективен иск срещу министерството за херцептин, който бе заведен от Центъра за защита правата в здравеопазването преди дни. Според организацията реалната нужда от препарата е за 5000 жени.

"Тази бройка не отговаря на истината. По данни на здравната каса всяка година се откриват по около 3000 жени с рак на гърдата у нас и само 15 до 20% от тях се нуждаят от херцептин", каза д-р Ръсина.

Това означава, че медикаментът трябва да се отпуска на около 600 българки годишно, а в момента са покрити малко над половината. Правим всичко възможно да се осигури финансиране, през септември ще има допълнително договаряне за нови количества херцептин, каза още д-р Ръсина. Лекарството струва по 70 000 лв. годишно за пациент.

Същевременно проверка на МЗ в онкологичната мрежа показала, че докато десетки жени чакат лекарството, в болнични аптеки стоят 310 свободни опаковки. Задържането се дължи на ненавременно преразпределяне от страна на диспансерите и болниците, каза д-р Ръсина. Те са длъжни да преразпределят, когато им остават флакони, но някои често закъснявали.

Проблемите със снабдяването с онколекарства ще се решат само с информационна система, коментираха от пациентските организации. Сега тече обучение, системата ще стартира пилотно в 3-те най-големи диспансера у нас. Тогава за всеки пацинет ще се знае какво му е предписано, кога и по колко получава. Проблем пред пълния старт на системата обаче е, че в някои от 14-те онкодиспансера у нас все още нямали компютри и интернет.
От 316 болници 48 в нарушение

48 нарушения са били хванати при 316 проверки на лечебни заведения в Сливен, обявиха от регионал­ната здравна каса.

Инспекциите са за първото шестмесечие на годината. 7 от тях са направени съвместно с Националната здравна каса. 34 от лечебниците пък имали суми за въз­становяване, обясни Татяна Василева, Главен експерт на „Пресцентър, приемна, жалби" към РЗОК.

Наложени са глоби за 62 620 лв., трябвало да се върнат и неправо­мерно получени 155 557 лв. Проверени са и 51 лични лекари, при 39 са хванати нарушения.

Четири джипита не били съгласни с уличава­щите ги протоколи, затова случаите им ще раз­гледа арбитражна комисия. Останалите са гло­бени с 5040 лева. В Габрово пък от проверени 3085 пациенти, при 1351 са били открити нару­шения в приема и лечението им.


Пирогов” – бастионът на спешната помощ
Винаги при спешна нужда от лекар хората се сещат първо за „Пирогов”. Няма столичанин, който да не е стъпвал в лечебното заведение, създадено преди повече от сто години. В единствената у нас университетска болница за спешна помощ обаче постъпват пострадали от цялата страна, претърпели тежки инциденти, зверски катастрофи или бедствия. Равносметката за „Пирогов” е близо 300 000 пациенти годишно, 40 000 от които на легло.

Болницата има повече от стогодишна история. Едва преди дни правителството реши, че тя е един от стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Тези обекти всъщност са част от критичната инфраструктура на страната или, иначе казано, ако „Пирогов” спре да работи заради авария, терористичен акт или бедствие, може да има тежки последици за населението на цялата страна. Всъщност болницата фигурира в списък от 70 здравни обекти - лечебни заведения и здравни центрове, които според ресорното министерство са от изключителна важност за опазването на здравето на населението.

Оценката, според която един обект може да бъде включен в националния регистър на критичната инфраструктура, се прави на базата на няколко показатели - доколко има вероятност от заплаха и най-вече какви биха били последствията и загубите за населението.Във всички случаи липсата или разрушаването на една болница като „Пирогов” със сигурност ще доведе до сериозни проблеми.

В момента в единствената у нас Университетска многопрофилна болница за спешна медицина работят над 2000 лекари, медицински сестри, санитари. "Пирогов" е и голям научноизследователски център и база за следдипломна квалификация на лекари по 17 медицински специалности с над 150 научни работници, от които 40 са хабилитирани.

Специалният режим на работа на „Пирогов” осигурява 24 часа в денонощието медицински екипи, които са на разположение в лечебното заведение и готови да реагират на повикване за спешна помощ във връзка с инциденти в цялата страна.

Освен всичко друго днешният „Пирогов” все повече прилича на модерна западна болница - с най-новата медицинска апаратура и най-добрите специалисти. В същото време проблемите и трудностите, с които се сблъскват ръководството и персоналът на лечебното заведение, не се различават от тези на останалите болници в страната.

Преди две години „Пирогов” бе разтресен от една от най-големите лекарски „стачки” в историята. Докторите, медицинските сестри и санитарите организираха редица протести срещу ниското заплащане, лошите условия на работа и не на последно място за неуредения статут на най-натовареното лечебно заведение в страната.

Основното искане за преобразуване на статута на болницата бе свързано най-вече със заплащането на спешните случаи. Според работещите в лечебното заведение „Пирогов” трябваше да стане Национална болница за спешна помощ, за да получава финансиране, различно от това на лечебните заведения в малките областни градове.

Тогава според лекарите най-малко четири ведомства трябваше да осигуряват средства за работата на спешната болница - здравното, финансовото, Министерството на бедствията и НЗОК. Желаната промяна не бе реализирана. В същото време, както и другите лечебни заведения в страната, „Пирогов” продължава да трупа дългове заради лечението на здравно неосигурени пациенти, както и от прегледите и консултациите на хора, дошли на крак в болницата, въпреки че състоянието им не е толкова спешно. След протестите лечебното заведение започна да получава по 20 лв. за всеки случай на преминал през амбулаторията пациент, който не е оставен за лечение в някоя от клиниките.

Така реално финансиране се получава от няколко източника – здравната каса плаща за извършените по клиничните пътеки прегледи и лечение, министерството превежда пари като субсидия за ремонти, както и за спешните случаи, а не са малко и даренията, които болницата получава под формата на модерна медицинска апаратура. Въпреки това „Пирогов” продължава да бъде в някаква степен болница за „бедните”, които имат нужда от помощ, но нямат средства, за да отидат да се лекуват и изчакват последния момент, докато състоянието им стане „спешно”.

Стачката, която реално не се случи, всъщност продължи близо два месеца. Всеки ден под прозорците на лечебното заведение, на смени, излизаха всички от персонала, които по закон нямат право да стачкуват заради спецификата на дейността, която извършват. Арбитражният съд разреши на пироговци протестни действия, но само ако останат на работа и осигурят 24-часови дежурства, което всъщност е обичайното работно време за тях. След края на стачката „Пирогов” бе разтресен от гръмовен корупционен скандал. След като новият директор доц. Димитър Раденовски встъпи в длъжност, уволни петима началници на клиники и отдели в болницата. Дни по-късно полицията арестува двама от тях заради опита им да изнесат документация от болницата, свързана с осигуряването и доставката на апаратура, ремонти и храна.
Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница