2007 – 2011 г. Основание



Дата05.02.2018
Размер47.59 Kb.
#54954
ТипДоклад






Доклад
на Контролния съвет на ТУ-Варна за резултатите от проверката на законността на изборите за Ректор, членове на Академичния съвет, Председател и Зам. председател на Общото събрание, Председател, Зам. председател и членове на Контролния съвет на ТУ-Варна с мандат

2007 – 2011 г.

Основание. Настоящият доклад е съставен в съответствие с изискванията на чл. 34а, ал. 3, т. 1 от Закона за висше образование.
Цел на доклада. Проверка на законността и спазването на изборните процедури съгласно Правилника за изборните процедури (ПИП) на ТУ-Варна и чл. 11 от Правилника за дейността на ТУ-Варна (ПД).
I Констативна част

Процедурите за избор на ръководни органи на ТУ-Варна са открити с приетия от АС на 5.02.2007г. график за провеждане на изборните процедури за Ректор, членове на АС, Председател и Зам. председател на ОС на ТУ-Варна, Председател, Зам. председател и членове на Контролния съвет.

Графикът за избор на посочените ръководни органи регламентира последователността и сроковете за работа на Академичния съвет (АС) и Комисията по подготовка на изборните процедури (КПИП).
1.Общо събрание (ОС)

Броят на членовете на ОС е определен съгласно чл. 11, ал. 1, 2 от ПД на ТУ-Варна и е с утвърден състав от АС на ТУ-Варна съгласно т. 18, ал. 1 от ПИП. Структурата на ОС е , както следва:



Структура на ОС

Брой

%

Хабилитирани преподаватели

146

71,6

Студенти и докторанти

32

15,7

Нехабилитирани преподаватели

17

8,3

Администрация

9

4,4

Общо

204

100

При определяне на броя на хабилитираните лица и на студентите и докторантите в ОС са спазени изискванията на чл. 27, ал. 2 от ЗВО. Изборът на участниците в ОС от съответните квоти е осъществен съгласно чл. 17 и чл. 18 от ПИП на ТУ-Варна.

Представителите на академичния състав, влизащи в състава на ОС, са на основен трудов договор в Университета по смисъла на чл. 27 и чл. 54 от ЗВО.
2.Комисия по подготовка на изборните процедури (КПИП)

Комисията по подготовка на изборните процедури е избрана в изпълнение на чл. 3, ал. 1 от ПИП и утвърдена със заповед на Ректора 134/13.03.2007г. Членовете на КПИП отговарят на изискванията на чл. 3, ал. 2 от ПИП.

Проверката показа, че КПИП е извършила всички процедури по приемане, обработка на документите и допускане на кандидатите за избор законосъобразно и в съответствие с приетия график (Протоколи на Комисията No No 1 и 2 от 20.04.2007г.).
3.Заседание на Общото събрание на ТУ-Варна

По време на изборната кампания за Ректор, АС, Председател и Зам. председател на ОС, Председател, Зам. председател и членове на КС ОС на ТУ-Варна е провело две заседания – на 26.03 2007г. и на 14.05.2007г. съгласно ПД, ПИП на ТУ-Варна и ЗВО. Заседанията на ОС са организирани и проведени в съответствие с чл. 11 от ПД на ТУ-Варна. Заседанията са законни (чл.11, ал. 6 от ПД на ТУ-Варна), като броят на присъстващите е по-голям от необходимия кворум.


4.Комисия по провеждането на изборите

Гласуването на заседанието на ОС за избор на Ректор, АС, Председател и Зам. председател на ОС, Председател, Зам. председател и членове на КС е осъществено от законно избрана от ОС комисия съгласно чл. 3, ал. 3, т. 1 от ПИП. При гласуването и преброяването на бюлетините е извършен контрол от членове на Контролния съвет. Нарушения не са забелязани. Възражения в установения законен срок не са постъпили.


5.Избор на Ректор

Ректорът на ТУ-Варна е избран на законно проведено заседание на ОС на ТУ-Варна на 14.05.2007г., като са спазени всички процедури и разпоредби на чл. чл. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 от ПИП и чл. 24 от ЗВО. Броят на гласувалите е 194 при необходимия кворум 135 души.


6.Избор на Академичен съвет

Структурата на АС е определена на основание чл. 30, ал. 2 от ЗВО. АС се състои от 33 членове и включва представители на академичния състав, студенти, докторанти и служители в съответствие с изискванията на същия член от закона.

При проведения избор са избрани 33 членове на АС при спазване изискванията на чл. 16, ал. 2 от ПИП.

Тъй като съгласно чл. 30, ал. 4 от ЗВО Ректорът е по право член на АС, от квотата на ФИТА е освободено едно място, което съгласно решение на ОС от 14.05.2007г. следва да бъде попълнено чрез частичен избор, проведен по кореспондентен път.

Подобен избор ще бъде проведен и за член на КС от квотата на КФ поради това, че доц. Атанас Мирчев бе избран за член на АС.
7.Избор на Председател и Зам. председател на ОС

Председателят и Зам. председателят на ОС са избрани на заседание на ОС на ТУ-Варна на 14.05.2007г. при спазване на всички процедури и разпоредби на чл. чл. 20, 21, 22, 23 от ПИП и чл. 29 от ЗВО.


8.Избор на Председател, Зам. председател и членове на Контролния съвет на ТУ-Варна

Структурата на КС е гласувана на заседание на ОС на ТУ-Варна на 26.03.2007г. и се състои от 9 члена: Председател, Зам. председател и 7 членове.

Проведените процедури по техния избор са законосъобразни съгласно изискванията на чл. 26 и чл. 27 от ПИП и чл. 34 от ЗВО.
9.Документация и отчетност на заседанията на ОС и АС

Проверката на документацията, отразяваща проведените избори за Ректор, АС, Председател и Зам. председател на Общото събрание, Председател, Зам. председател и членове на Контролния съвет, показва, че тя съдържа необходимите заповеди, списъци, протоколи, бюлетини и други материали, свързани с изборите. Всички материали са систематизирани и добре подредени в съответните описи и класификатори.


II Препоръки

III Заключение

От направените проверки и извършените констатации произлизат следните основни изводи и заключения:


-ОС на ТУ-Варна е било легитимно при провеждане на събрание за избор на Ректор, АС, Председател и Зам. председател на ОС, Председател, Зам. председател и членове на КС на ТУ-Варна
-КПИП е извършила всички процедури по приемане, обработка на документите и допускане на кандидатите за избор на Ректор, АС, Председател и Зам. председател на ОС, Председател, Зам. председател и членове на КС законосъобразно и в съответствие с приетия график
-Заседанието на ОС на 14.05.2007г. за провеждане на посочените по-горе избори е законно
-Ректорът на ТУ-Варна е избран въз основа на законно проведено заседание на ОС на ТУ-Варна, като са спазени всички процедури, произлизащи от ПД, ПИП на ТУ-Варна и ЗВО
-АС на ТУ-Варна, Председателят и Зам. председателят на ОС, Председателят, Зам. председателят и членовете на КС на ТУ-Варна, избрани в резултат на проведените до момента изборни процедури, са легитимни.
Настоящият доклад е приет на заседание на КС на 4.06.2007г.

Председател на КС:



(доц. д-р инж. Л. Димитров)
Каталог: tu-varna -> images -> stories
stories -> Програма за провеждане на студентска научна сесия 2011 Откриване на студентска научна сесия
stories -> Програма за провеждане на студентска научна сесия 2012 Откриване на студентска научна сесия
stories -> Кратко представяне на професор Адриан Бежан
stories -> Honorary chairman
stories -> Конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab 2009
stories -> Обществена дискусия "законът и детето"
stories -> Информация за проведена конференция
stories -> Т е Х н и ч е с к и у н и в е р с и т е т – в а р н а з а п о в е д №216/04. 04. 2012г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница