2009г. През 2009 г. „Зелена генерация”Дата24.07.2016
Размер97.15 Kb.
#3955
2009г.
През 2009 г. „Зелена генерация” бе водещата тема на международната кампания посветена на Деня на Земята - 22 април, организирана от Международната мрежа за Деня на Земята. Денят на Земята по традиция се отбелязва с разнообразни инициативи в Шуменския и Търговищкия регион. Кампанията обучава и мотивира за действия всички хора по света. Включени бяха разнообразни инициативи, насочени към опазването на околната среда, много прояви на открито за пряк досег с природата, концерти, конкурси, маршрути по екопътеки. Миналата година РИОСВ-Шумен организира тези прояви в партньорство с Регионална библиотека „Ст. Чилингиров”-Шумен, училища, детски градини и Обединен детски комплекс-Шумен. Целта на кампанията бе да се насочи вниманието на обществеността към важни аспекти на опазването на околната среда, да бъде променено екологичното съзнание и култура на българина и особено на младите хора. Още на 8 април деца от ЦДГ № 34, гр. Шумен изнесоха екоурок в Горското училище на Шуменско плато, на 15 април, пред ученици от ПГОХХТ “Проф. Ас.Златаров”, експерти от РИОСВ Шумен направиха презентация по темата за опазването на нашия общ дом-Земята. Пред възпитаниците на училището бе представен видеоматериал „За последно на Земята”. На самия ден – 22 април бе открита художествената композиция „Духът на Земята в детските ръце”. В нея бяха подредени макети на Земята, Шуменско плато, Черно море, река Дунав, езерото „Сребърна”, рисунки. Автори на творбите бяха ученици от СОУ „С. Доброплодни”, СОУ „П. Волов”, деца от ЦДГ № 1, 2, 5, 12, 24, 25, 32, 34, 35, ЦДГ „Първи юни”-гр. Добрич и ДГ № 207 от гр. Букурещ, Румъния. С участието си в екоспектакъла, младите природолюбители поднесоха своята „Прегръдка за Земята”. На 23 април бе предвиден форум, с включени презентации, викторина и художествени литературни творби, посветени на опазването на планетата Земя, климата и екосистемите. Участници бяха ученици от СОУ „П. Волов”, ПГМЕТТ „Хр. Ботев”ы ПГИ-Шумен и Обединен детски комплекс-Шумен. На 24 април в Информационния център на Екоинспекция-Шумен деца от ЦДГ № 12 и ЦДГ № 34 демонстрираха знанията си за Земята и нейното съхраняване в слово, картини и музика. Общинска администрация Търговище, съвместно с Търговищките училища - І ОУ “Христо Ботев”, ІІІ ОУ „ „П. Р. Славейков”, І СОУ „Св. Седмочисленици”, ІІ СОУ “Проф. Н.Маринов” и ЦДГ „Мир” в с. Черковна бяха организатори на разнообразни прояви. Между пенсионерските клубове бе организиран конкурс „Най-добре почистен район”. На 22 април бе представен заключителен концерт, организиран от Обединен детски комплекс-Търговище.
2010г.
През 2010г. „Зелена генерация” бе водещата тема на международната кампания посветена на Деня на Земята - 22 април, организирана от Международната мрежа за Деня на Земята. Денят на Земята по традиция се отбелязва с разнообразни инициативи в Шуменския и Търговищкия регион. Включени бяха много прояви на открито за пряк досег с природата, концерти, конкурси, маршрути по екопътеки. В рамките на кампанията РИОСВ-Шумен и Регионална дирекция по горите-Шумен осъществиха съвместна акция по залесяване на 60 дръвчета в дворовете на 7 училища и 4 детски градини в града. Денят на Земята бе отбелязан в партньорство с РИОКОЗ-Шумен, Общински младежки дом-Шумен и с финансовата подкрепа на UniCreditBulbank. Организиран бе голям празник в Градската градина на Шумен под надслов „Поздрав за Земята”. Алеите на парка се превърнаха в платно за любителски произведения на младите художници, които участваха в изложбата „Децата и Земята”. Бяха засадени шест екзотични дръвчета, за които грижата поеха участниците във форума. С творби от природни и отпадъчни материали участваха и деца от десет детски градини Ученици от изобразителните паралелки към СОУ „С. Доброплодни” подредиха релефно пано, изобразяващо своебразна „карта на света”. В проявата бяха включени музикално-танцов спектакъл и модно дефиле на екооблекла, презентации, есета, викторина, компютърна фотосесия. В края на деня в Общински младежки дом-Шумен се състоя и заключителният етап на регионалния конкурс за деца и младежи на тема: „Земята-нашият дом”. Програмата включваше еко-фиеста, дефилета и танци с авторски облекла на участниците, свързани с конкурсната тема.

На 24.04.2010г. с методологичната подкрепа на РИОСВ-Шумен, младите природозащитници от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Детелина, град Шумен отбелязаха Световния ден на Земята. От екоинспекцията децата получиха и дръвчета, с които да направят по-красив своя свят.

В град Търговище Световният ден на Земята бе отбелязан с участието на ученици от Първо СОУ,    Второ СОУ, Първо ОУ, Трето ОУ, Четвърто ОУ.

По-важни акценти:

Открито студио в училищата, където бяха прожектирани филми и представени презентации по темите:

- Най-красивите места в България;

- Природни забележителности в България и по света;

- Защитени обекти в България;

- Горите и защитените растения и животни в Търговище и региона;

- Зелените паркове в Търговище;

- Как да живеем зелено и други.

Изготвяне на табла

Уроци на открито за начален и прогимназиален етап.

Изготвяне и поставяне на зелени лентички с текст, свързан с Деня на Земята.

Екоакция: „2010 пролетни цветя за Търговище” – възстановяване на биоразнообразието в местността „Борово око” и създаване на екокът на ІІ СОУ „Професор Никола Маринов”. Екоакцията бе осъществена съвместно с Община Търговище и фирма „Флора”

Конкурси, обявени от м.март и посветени на Деня на Земята:

1. Постери: „Аз и моят домашен любимец”

2. Скулптури от отпадъчни материали

3. Компютърна презентация „Да съхраним биоразнообразието на Земята!”

4. Фотоизложба „Нашият град – наш дом”

Финализиране на дейностите и презентиране на творбите – 19 април Определяне на класна стая „По – по – най” – 15 април

Засаждане на дръвчета в местността „Юкя" - 15 април

Изследователски поход -17 април

Спектакъл „Гълъбът блян”, посветен на Деня на Земята – 21 април 2010 г. от 18,00 часа в Актовата зала на ІІ СОУ „Проф.Никола Маринов”.

Акция за събиране на хартия под надслов „Да спасим едно дърво"-21 април

"Средата в която живея и искам да живея"- хепанинг за чистотата, изработване на плашила от битови отпадъци и хартия от учениците.- 22 април

Изложба от рисунки на тема:"Моят град и моето училище" - по-чисти и по-красиви" -22 април

2011г.
РИОСВ – Шумен, с партньорството на училища, неправителствени организации и клубове отбеляза  Международния ден на Земята под мотото „Милиард действия в зелено”. Концепцията на съвместната работа бе заниманията да протичат сред природата, в грижа за нейното опазване.Концерти, излети сред природата, засаждане на дръвчета и цветя, изложби, открити уроци и тематични викторини бяха част от планираните екоинициативи.

Още на 26 март с бодиарт на свещи бе отбелязан Часът на Земята. Сред природата, в района на Зеленото училище, възпитаниците на клуба по екология към Общински детски комплекс-Шумен изразиха по своеобразен начин своята идея за опазване на Земята и постигане на по-устойчив начин на живот.

Учениците от школите по изобразително изкуство изработиха хранилки за птици от пластмасови бутилки. Използвайки въображението си и различни техники, младите художници успяха да превърнат отпадъчните бутилки в атрактивни и полезни произведения на изкуството. Част от тях бяха поставени в двора на ЦДГ № 12 „Смехорани” , където децата, съвместно с екоинспекцията изнесоха екоурок. Той се проведе на 05 април в двора на детската градина. Включените дидактични игри и различните образователни дейности запознаха децата с флората и фауната. Практическото обучение включваше почистване на двора и площадките за игра, в което участваха всички групи от детската градина. Активни участници в урока бяха родителите на децата. Планиран е излет до заслон „Детелина” в ПП „Шуменско плато”, където децата, заедно със своите родители ще приложат на практика знанията си за разделното събиране на отпадъци. Идеята е да предадем на поколенията това, на което днес се радваме.

Велоклубове, ученици и граждани на Шумен и Търговище се включиха в първия любителски веломаратон-обиколка на България. РИОСВ-Шумен бе съорганизатор на събитията по посрещането на велосипедистите в рамките на националната кампания „Обичам природата – и аз участвам”.

На 16 април бе почистен района около Зеленото училище в ПП „Шуменско плато”. Проявата бе дело на Шуменския детски парламент и клуба по екология и опазване на околната среда.

В рамките на кампанията РИОСВ-Шумен, Регионална дирекция по горите-Шумен, Държавно горско стопанство-Шумен и ПП „Шуменско плато осъществиха съвместна акция по залесяване на площ от 20 дка в ПП „Шуменско плато. От 03 април до този момент са се включили 430 природозащитници.

Тематични ученически презентации бяха представени в Търговищките училища І СОУ „Св. Седмочисленици” и ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов”. Лентички и стикери с екологични послания, изработени от учениците, бяха раздадени при награждаването на победителите от конкурсите за рисунка и есе. Техните творби са публикувани в училищен вестник „Зеленото бъдеще на моята синя планета”. Скулптури от отпадъчни материали допълваха декора на концерта-спектакъл „Малки стъпки”, който бе представен на 19 април във ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов”.

На 20 април РИОСВ-Шумен инициира облагородяване и засяване на цветя в централната зона на град Шумен. Петдесет ученици от СОУ „П. Волов” почистиха зелените площи и алеите, участваха в екологична викторина и засадиха цветя не само в оформените лехи, но и с цветни тебешири върху асфалта. Посадъчният материал бе осигурен от екоинспекцията.

Целта на кампанията бе да се извършат забавни зелени дейности не само по време на проявите, но и да се активира ангажираността на отделния човек да действа за опазването на околната среда и в бъдеще.

2012г.

ВКУСЕН ПРАЗНИК ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

На 23 април, по повод Деня на Земята, в ЦДГ №5 «Латинка» - с директор г-жа Яна Жечева, се състоя весел празник. Гости бяха децата от ЦДГ №35 «Изворче», с директор г-жа Даниела Димитрова, и г-жа Лидия Кунева – Директор на Регионалната инспекция по околна среда и води. Бе подготвена занимателна викторина, съчетана с кръстословица, при която всички имаха възможност да демонстрират знанията си по темата. Чрез словото, музиката и танците, децата показаха своята художествена обвързаност към темата. Представиха и много красиви облекла - модели от отпадни материали тематично свързани с опазване на природата. Всички деца получиха подаръци.

     На 23 април  Информационния център на РИОСВ Шумен бе домакин на тържество по повод Деня на Земята. Участие взеха учениците от СИП »Здравословен начин на живот» от ПГМЕТТ «Христо Ботев» гр. Шумен, под ръководството на г-жа Искра Дончева. Представена бе презентация на тема „Земята - наш общ дом” от Добромир  Милев. Асие Онбашиева показа модел от отпадни материали, а Владимир Спасов прочете есе на тема „Човекът и природата”. Христо Христов, Христо Милков и Димитър Митков проведоха викторина, свързана с Деня на земята. Учениците от СИП „Здравословен начин на живот” бяха изготвили  три табла за: Красива България, Замърсена България и Как да помогнем на природата.

     Изключително „вкусно” участие в празника на Земята взеха ученици от 12 клас на ПГОХХТ ”Проф. д-р Асен Златаров” гр. Шумен. Александър Цветков, Боряна Бориславова, Ирена Иванова и Йосиф Йосифов, под ръководството на инж.Христина Гинкова, бяха приготвили най-различни лакомства за всички участници – питка, баница, кифлички, щрудел и вкусни пасти. Самоинициативност проявиха Фатме Хасан, Ебру Еминова и Селиме Али с домашно  приготвени  тестени изделия. Учениците от клуб „Млад еколог”, с ръководител инж. Дарина Иванова, представиха презентация „Пази ми я, докато порасна” на фона на музика. Под ръководството на г-н Шохам ученици от 12д клас представиха макет на тема „Дървото на човешкото безхаберие”.

     В празника се включиха и ученици от ОУ „Васил Левски”с. Градище. Ученици от пети, шести и седми клас, под ръководството на  Павел Павлов, подредиха изложба от рисунки на тема „Деня на Земята”. Есра Мустафова, с ръководител Георги Георгиев, прочете стихотворението „Помислете за Земята”.

 Приятна изненада бе и появата на модел – облекло от отпадни материали, представено от Веселина Иванова, с ръководител Милка Маринова от СОУ „Черноризец Храбър” гр. Велики Преслав.

РИОСВ раздаде федербали, топки, хилки за тенис на маса и много  други интересни награди на всички участници.       

 

     За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Темата на тазгодишното отбелязване Деня на Земята е „Да мобилизираме планетата Земя”, с която световната общност казва: „Земята няма да чака”. ЛЮБОПИТНО ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА:

Какъв е този Ден на Земята?
Деня на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света и той е в чест на Земята и  това, което тя ни е дала.

Кога се празнува деня на земята?
Деня на Земята  се празнува всяка година на 22 април.

Кой е измислил Деня на Земята?
Деня на Земята е измислен от трима мъже:

 - природозащитника Джон Амкконъл;

-  Американския сенатор от Уисконсин Гейлорд Нелсън и

-  студента от Харвърд/природозащитник Денис Хейс.Защо празнуваме Деня на Земята?
Всеки  ден се замърсяват все повече реки, езера, морските брегове, въздуха.   Наличието на Деня на Земята е с цел да осъзнаем  проблема със замърсяването и да го решим по някакъв начин.

Кой празнува Деня на Земята?
Всеки може да празнува Деня на Земята. Милони Американци празнуваха в първия Ден на Земята през 1970 година. През 2010 година този ден се чества вече в повече от 170 държави.

Какви са резултатите от „Ден на Земята”?
Вече 42 години на 22 април, състоянието и опазването на околната среда се превръща в тема на много правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора  по  света. След  1970 година са приети много закони свързани с чистотата на въздуха, водата и опазването на застрашените видове разстения и животни.

Какво е замърсяването?
Замърсяването  е когато във въздуха, водата, почвата, попаднат вещества, които са опасни за човека и животните.

Как може да се помогне на Земята?
Може да карате колело или да ходите пеша, когато това е възможно вместо да шофирате вашия автомобил.

Използвайте чантички за многократна употреба  при пазаруване в супермаркета.Рециклирайте хартия, стъкло, алуминий и консервените кутии.

 Изхвърляйте вашите отпадъци в кофите за боклук, а не където ви попадне.
Каталог: items -> documents
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> Наредба №2 от 22 януари 2013 Г. За реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри
documents -> Директива на съвета 96/61/ес от 24 септември 1996 година
documents -> Програма за установяване на дългосрочни цели за качеството на въздуха
documents -> Закон за биологичното разнообразие
documents -> Закон за рибарството и аквакултурите
documents -> Закон за лечебните растения
documents -> Приложение №2 насоки


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница