21 март 2011 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/9
Дата29.08.2016
Размер1.33 Mb.
#7705
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
21 март 2011 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Труд 2

В. Труд 2

В. Труд 2

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 3

В. Труд 4

В. Труд 4

В. Труд 5

В. Труд 5

В. Труд 6

В. Труд 9

В. Труд 10

В. Пари 12

В. Пари 14

В. Пари 15

В. Пари 15

В. Пари 16

В. Пари 17

В. Сега 18

В. Сега 19

В. Класа 21

В. Класа 22

В. Класа 23

В. Класа 24

В. Новинар 24

В. Новинар 25

В. Новинар 25

В. Монитор 27

В. Монитор 28

В. Монитор 29

В. Монитор 29

В. Монитор 32

В.Земя 32

В.Телеграф 42

В. 24 часа 44

В. 24 часа 44

В. 24 часа 45

В. 24 часа 47

В. 24 часа 48

В. 24 часа 48

В. 24 часа 48

В. 24 часа 49

В. 24 часа 50

В. 24 часа 50

В. 24 часа 51

В. 24 часа 52

В. Дневник 53

В. Дневник 53

В. Дневник 53

В. Дневник 56

В. Дневник 56

В. Дневник 57

В. Стандарт 59

В. Стандарт 60

В. Стандарт 62

В. Стандарт 62

В. Дума 63

В. Дума 63

В. Атака 63

В. Атака 65

В. Атака 67

В. Атака 68
20.03.2011 г.,с. 5
Тренчев иска па приемем
България да даде убежище на 200 000 японци, като ги засели в обезлюдените райони. Това предложи лидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Според него това ще доведе до „страхотен хуманитарен ръст". „Страната ние толкова забатачена, че без нетрадиционни решения няма да се измъкне", каза Тренчев. Петър Цветковски, кмет от Борован, официално покани 10 000 японци да се заселят в общината. „Близо 2/3 от сградния фонд е свободен, имаме необитаемо общежитие за 200 души", каза той. В Пазарджик също тръгна инициатива „Да подкрепим Япония", бизнесмен предложи подслон на 7 семейства.


20.03.2011 г.,с. 5
Граждани и фирми оспорват такса смет в Сливен
Седмина граждани и шест фирми в Сливен оспорват пред Административния съд определената им такса смет. В мотивите си те изтъкват, че улиците в града са разкопани, непочистени, неизмити. Делото за законосъобразността на такса смет е насрочено за 24 март, съобщи зам.-председателят на Административния съд Слав Бакалов. Размерът на такса смет е 0,9 промила за жилищните и 1,4 за нежилищните имоти. Докато магистратите се произнесат, наредбата продължава да действа.


20.03.2011 г.,с. 6
Снимка на четири колони - Протест „НЕ! на атомната енергетика" се проведе в София под прозорците на Министерството на икономиката и енергетиката. Младежи с противогази и транспаранти „Белене" се събраха и призоваха за спиране на „опасното безумие АЕЦ и радиоактивните отпадъци".


20.03.2011 г.,с. 8
Референдум, боричкаш и цени за АЕЦ „Белене"
dimi: Наоколо сме заобиколени от атомни централи. Дали ще се построи АЕЦ „Белене" или не - рискът е един и същ. Не използвайте „Белене" за изборни боричкания.

Цонков: Аз съм за референдум. Да разяснят на народа на достъпен език може ли и до каква степен ще издържи АЕЦ „Белене" на вертикални трусове. Клаузите по договорите за цените за износ да не бъдат засекретени. След като плащаме, редно е да имаме и обратна информация. В цената на изнесения ток включени ли са инфлация, котировки на борсите и възможности тя да расте, а не да бъде вечно най-евтината и дотирана от държавата?

Венко: Експертите, които държат на АЕЦ „Белене", защо крият, че в България няма място за 4 ядрени реактора по 1000 MW? И че поради тази причина построяването на „Белене"означава спиране на АЕЦ „Козлодуй"? Тя още дава значително по-евтин ток, защото се е изплатила.


20.03.2011 г.,с. 9
Мерси за скъпия подарък „синя зона”
Валентина ПЕТКОВА

Столична община ни зарадва с още един подарък. Таксата за паркиране си остава 1 лв. Увеличението се отлага за... Ами за след изборите. Дотогава в София ще се обособят три зони. „Синя" - в идеалния център, „зелена" - в широкия център и „жълта" - в периферията на града. За първите две ще се плаща по лев на час. Разликата е, че престоят в „синята" зона ще е 2 часа, а в „зелената" - 4 часа. Жълтата ще е безплатна... А като му дойде времето, ще ни ударят с цените. Мерси за този предизборен подарък, за който един ден ще си платим. На тези, които днес са така щедри. Лошото е, че заиграването с избирателя няма да реши проблема с трафика. Докато в центъра на столицата не бъдат построени най-вече подземни паркинги (не само около метрото), градът ще е блокиран. Както и да го оцветяват. Астоличани ще плащаме. И ще чакаме отговор на въпроса кой се възползва от далаверата да няма паркинги?


Портретна снимка на една колона – без текст


21.03.2011 г.,с. 7
Продават военен имот в Хасково с паметник
Божидар СЪБЕВ

Военен имот в самия център на Хасково ще бъде продаден заедно с паметника в него. За това алармираха от Съюза на запасните офицери в града и настояха монументът в чест на 10-и шипченски пехотен полк да бъде запазен и съхранен. Това са първите българи, влезли в превзетия Одрин. Парцелът, с който Министерството на отбраната се кани да се раздели, е от близо 58 дка. Той е обособен вече на три части и в най-скоро време ще бьде изваден на тезгяха от агенцията за продажба на военни имоти, казао.р. полк. Веско Георгиев. Той и съмишлениците му твърдо са решили да се борят за съхраняването на монумента на полка. Паметникът е строен през 1932 г. изцяло с дарения на оцелелите войници, сержанти и офицери. Преди казармата да бъде затворена, гражданите не са имали достъп до паметника, тъй като той е бил в затворена зона. Сега от съюза се надяват въпреки продажбата монументът да бъде съхранен за града.
21.03.2011 г.,с. 9
Бивш лидер
на МСДС в Русе ще застане днес пред окръжния съд за престъпна реституция на имоти в града и София и за злоупотреба с европари. Юлиан Спасов е разследван по 40 обвинения за присвояване на 40027,20 лв. и документни престъпления.


21.03.2011 г.,с. 10
Производители алармират: Няма бутилирана вода в Държавния резерв
Запаси има, но информацията за тях е държавна тайна, твърдят от агенцията
Леонора ЛЕКОВА

Разполага ли България със запаси от бутилирана минерална вода в Държавния резерв, които да ни послужат при настъпване на природни бедствия или аварии? Този въпрос поставиха производители след земетресението в Япония. „Видяхме, че първото нещо, от което хората имат нужда, е наличието на чиста питейна вода, коментира шефът на браншовата асоциация Милчо Бошев. Той напомни, че у нас се произвеждат 33 марки минерални води. А 10 от заводите ни са изразили готовност да дарят 150 тона вода за пострадалите в Япония. Производителите обаче са категорични, че преди 2005 г. са били поддържани определени водни резерви за задоволяване на нуждите на населението при настъпване на извънредни ситуации, но през последните години това не се прави. „Има запаси от бутилирана вода. Това е определено с номенклатурните списъци", заяви в отговор на въпрос на „Труд" зам.-председателят на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси" Гълъб Донев. Конкретните количества обаче са класифицирана информация. Не може да се каже кои предприятия имат ангажимент да поддържат такива запаси", допълни Донев. Проверка в регистъра на обществените поръчки обаче показва, че от 2006 г. досега са обявявани поръчки за доставки на минерална вода от АЕЦ „Козлодуй", тецове, детски градини, университети, но не и от Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси". Възможно е да има определени наличности на склад. Но ако е така, те ще са с изтекъл срок на годност. Трайността на бутилираните води е 1 година, посочват специалисти. Справка на сайта на агенцията показва, че в системата на Държавния резерв се съхраняват горива, химикали, хранителни стоки, черни и цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарствени средства, болнично и санитарно имущество, апаратури и инструментариум. Никъде не е спомената вода. В момента страната ни поддържа задължителни запаси от нефт и нефтопродукти по силата на договора ни за присъединяване към ЕС. Нивата им се следят и трябва да бъдат в съответствие със Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти (ЗЗЗНН). Ако всяка държава направи нещо повече от европейските изисквания, никой няма да й се кара. Напротив, обезпечаването на населението с питейна вода, ще ни даде сигурност, смятат производителите.Трябва да поддържаме и аварийни сондажи

Ще направим доклад до вътрешния министър Цветан Цветанов и до министъра на околната среда и водите Йона Караджова, в който ще предложим в Държавния резерв и военновременните запаси задължително да влезе бутилираната вода. Това съобщи шефът на дирекция „Управление на водите" в МОСВ Асен Личев. Нищо не ни гарантира, че няма да изпаднем в положението на Японияи тогава да се наложи да внасяме бутилки от чужбина. Каквато и авария да се случи, повърхностните води и конвенционалните източници са най-уязвими, аргументира се Личев. Той посочи, че в миналото е имало военновременен резерв на водоизточници. Това са сондажи от дълбоки подземни води, които при нужда може да се ползват. Те обаче имат нужда от поддръжка - веднъж, два пъти в годината да се изпускат, защото иначе се затлачват и водата в тях може да стане вредна.


Снимка на две колони - Българинът избира между 33 марки натурални минерални Води, 3 изворни и 7 трапезни.

Портретна снимка на една колона - Асен Личев
21.03.2011 г.,с. 11
Всеки втори е заплашен от бедност
Бедността е най-голямата заплаха за страната ни, затова повишението на минималните пенсии, заплати и социални плащания трябва да бъде най-важната задача на държавата. Това заяви евродепутатът от левицата Ивайло Калфин на брифинг на гражданското сдружение АБВ. Всеки втори българин в момента е заплашен от бедност. Ниските доходи са проблем за 47,7% от населението, като през 2010 г. постъпленията в домакинствата реално са намалели с 8,5%. Номиналните приходи в бюджета през 2010 г. са със 17-18% по-ниски, отколкото през 2008 г., а разходите са се увеличили. Изходът е да се стабилизира бизнес средата, чиято непредвидимост плаши чуждите инвеститор, смята Калфин. „Ако трябва, да се приеме закон с гаранции за инвеститорите", каза той. Сметките за ток ще се увеличат значително, ако продължава забавянето на проекта АЕЦ „Белене", смята Калфин. Отлагането само оскъпява проекта. Евродепутатът определи като абсурден Пакта за финансова стабилност, предложен от Симеон Дянков. Но препоръча страната ни да бъде активна в обсъждането на Пакта за стабилност в Еврозоната, който ще се гласува на 24 март. Кметът на Благоевград Костадин Паскалев предрече фалит на общински болници и посъветва министрите да започнат там да се лекуват, а специално на Цветан Цветанов - в горнооряховската болница. Инициативната група на АБВ обсъди и военната операция срещу Кадафи. „След това, което се случи с българските медици, този режим в Либия трябва да получи своето наказание", каза Калфин. Но според него намесата на международната общност е закъсняла. Редно е отсега да се мисли и за следвоенното време, когато либийците ще трябва да поемат управлението си.
Портретна снимка на една колона - Ивайло Калфин


21.03.2011 г.,с. 12
Съдийка поема делото „Батко"
Ивайло ИВАНОВ

Съдийката Весела Дончева ще наблюдава следения от ЕС процес срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев-Батко, обвинен в престъпление по служба. Процесът срещу него тръгва отначало, защото съдията по делото Георги Колев, който оглавяваше градския съд на София, пое ръководството на Върховния административен съд. Проверка на „Труд" показа, че съдия Дончева все още не е определила дата на делото, защото се запознавала внимателно със 70-те тома материали по него. Вторият епизод на делото означава, че всички свидетели, които вече бяха разпитани, ще се наложи да дават повторно показания. Сред тях са бившите министри Миглена Плугчиева, Гергана Паси и Пламен Орешарски. „Нямам намерение да се отказвам от разпита на нито един свидетел. Очаквам началото на делото", заяви пред „Труд" прокурор Моника Малинова. До момента Веселин Георгиев не е викан на разпит по разследването за магистрала „Люлин".


Портретна снимка на една колона - Веселин Георгиев


21.03.2011 г.,с. 14, 15- 16
Джеймс УОРЛИК посланика на САЩ в София: В земетръсна зона сте,мислете за безопасна АЕЦ
Ивелина Кирякова

- Г-н посланик, идва ли краят на Кадафи? (Интервюто е взето ден преди въздушните удари на Запада над Либия - бел. ред.)

- Не мога да предвидя кога ще дойде краят му. Но той ще дойде. Либийците искат промяна. Кадафи се държи, но само нанася вреди на страната и народа си. Сега този народ трябва да чуе гласа на международната общност и резолюциите 1970 и 1973 и да разбере, че няма бъдеще в тази страна.

- САЩ ще бъдат ли по-активни в свалянето на Кадафи, както бе в случая със Саддам в Ирак, или се уморихте от войните в Ирак и Афганистан?

- Не мисля, че двата случая могат да се сравняват, но със сигурност искаме промяна в Либия. Това, което наистина искаме, е гласът на либийците да бъде чут в собствената им страна. Безспорно Кадафи е диктатор, който от години налага волята си над своя народ. Сега той се изправи срещу него, иска демократично избрано правителство и бъдеще за себе си. Уважаваме много решителността им.

- Япония е другата гореща точка. Какво е бъдещето на ядрената енергетика на фона на кризата в АЕЦ „Фукушима"?

- Това, което се случва в Япония, е огромна трагедия. Да се надяваме, че нещата ще се оправят не само по отношение на ядрения проблем, но и относно последиците от земетресението и цунамито. Нужно е да има дебат за ядрената енергетика. Днес въпросът, който стои пред България, не е „за" или „против" АЕЦ „Белене", а този за безопасността. Важно е да се направи пауза и да се помисли много внимателно за безопасността както на АЕЦ „Козлодуй", така и на потенциалните подобни проблеми на „Белене". (В. „Труд" и в. „24 часа" организираха дебат за бъдещето и сигурността на АЕЦ „Белене" на 17 март - бел. ред.) Нужни са силно обвинение и способен съд Това важи и за другите страни по света.

- Светът изглежда доста разделен. Германия затваря реактори, във франция искат референдум, а САЩ продължават с плановете си за реактори от ново поколение.

- Ядрената енергия няма да изчезне. Тя е важен източник на енергия в бъдеще. Но само преди седмици японците щяха да ви кажат, че реакторите им са 100% безопасни. Днес знаем, че всичко може да се случи и никой не е в безопасност 100%. Да допуснем, че има земетресение или цунами. Всички страни трябва да се замислят. България е земетръсна зона. Неминуемо ще има земетресения и тук, и в Румъния, и в района в бъдеще. Ще бъдат ли реакторите в безопасност? Този въпрос трябва внимателно да бъде разгледан. Трагедията показа, че безопасността трябва да бъде на първо място. Вече не е достатъчно само да бъдем „за" или „против" ядрената енергетика.

- Като казвате „за" и „против", Румен Овчаров твърди, че сте против АЕЦ „Белене", защото защитавате печалбата на US компаниите в „Марица изток". Имат ли САЩ интерес да се бави изграждането на „Белене"?

- Не съм нито „за", нито „против" АЕЦ „Белене". Решението го взема българското правителство. Но то трябва да бъде направено въз основа на няколко фактора. Първо, дали е икономически оправдано, защото това е инвестиция за милиарди, които българският народ ще трябва да плати. Второ - гарантира ли енергийна сигурност на страната в бъдеще. Важно е да се обсъди и въпросът за диверсификацията. И третото и най-важно нещо - сигурността. Ще бъде ли АЕЦ „Белене" безопасна? Може ли това, което се случи в Япония, да се случи и на „Белене"? Не съм ядрен специалист, не знам какви трябва да са техническите спецификации, но ако живеех в България или в Румъния, щях да искам най-безопасната АЕЦ за мен и за децата ми.

- Създавате усещането за изключително активен посланик, който се опитва да бъде навсякъде и да коментира широк кръг от проблеми на деня. Кои граници не бихте прекрачили в работата си на дипломат в чужда страна?

- Надявам се българите да намерят за освежаващо това, че някой имажелание да говори открито и честно по проблемите. Не аз вземам решения за проблемите, независимо дали става въпрос за престъпност, енергетика. Това са решения, които трябва да се вземат от българи за българи. Когато дойдох тук, заявих, че ще бъда открит и честен с българите. Казвам това, което виждам. Вероятно не съм традиционен дипломат в този смисъл. Но смятам, че е важно да бъдеш честен и се надявам хората да го разбират. Те получават това, което виждат.

- Бившият премиер Сергей Станишев ви критикува, че дадохте съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, сякаш сте равни по ранг. Бившият вътрешен министър Румен Петков пък ви обвини, че подкрепяте политик, който не обявява източниците на приходите си (Цветан Цветанов - бел. ред.). Не стоите ли твърде близо до управляващата партия за дипломат?

- Първо, аз не съм на нивото на премиера. Той е демократично избран лидер на България. А аз съм посланик на САЩ. Той ме покани на тази пресконференция, защото всъщност тя бе за доклад (на Държавния департамент) на Вашингтон за България. Сметнах, че е напълно уместно да застанем един до друг и да отговаряме на въпроси. Относно подкрепата за отделни хора, не става въпрос за подкрепа за тях лично а за това, което те правят. В случая с министър Цветанов вярвам, че той предприе важни стъпки в борбата с организираната престъпност и корупцията. Но не става въпрос за него, а за политиките, които преследва. Похвалих тези политики на правителството. Що се отнася до скандалите, той (Цветанов) не е над закона и трябва да отговори (на обвиненията) и мисля, че се опитва да го прави. Никой в България не трябва да стои над закона. Всяко престъпление трябва да бъде разследвано, а виновникът - подведен под отговорност. - Похвалихте Цветанов за борбата с престъпността, опитахте да го защитите, когато му искаха оставката за скандала с подслушванията. Доверието към него обаче падна със 17 на сто. Защо се разминава вашата оценка с тази на българите?

-Една държава не се управлява с проучвания на общественото мнение, а с политики. Трябва да се види кои от тях са ефективни и кои не. Вярвам, че работата на МВР и правоприлагащите органи помага в борбата с организираната престъпност и корупцията. Дали проблемът е решен, дали има нужда да се работи още? Определено има такава нужда!

- Само икономическата криза ли е причината за спада в доверието към управляващите?

- Времената са трудни.

Повечето страни, включително и България, излизат от трудна и дълбока рецесия. Окуражаващо е да се види, че има положителен ръст в България тази година. Знам, че има трудности. Ето сега виждаме цените на горивата и стоките да се покачват поради различни причини. Но икономиката търпи обрат. Повече работни места се откриват, наблюдаваме и увеличение на чуждите инвестиции. Това са все положителни, стъпки.

- Настояхте за по-агресивно разглеждане на знаковите дела. Кой според вас не си върши достатъчно агресивно работата у нас - прокуратурата, съдът или полицията?

- Те всички трябва да работят заедно. В противен случай системата няма да бъде ефективна, както виждаме. Не е достатъчно просто да се арестуват хора и да се прибират престъпниците от улиците.

- Прокурорите трябва да изготвят силни обвинителни актове. Съдът също трябва да бъде изключително способен. Всички три звена трябва да работят заедно - ако едно от тях се разпадне, разпада се и върховенството на закона. Затова е важно правителството не просто да се фокусира върху арестите, ада признае проблемите и да погледне на тях в по-широк смисъл от гледна точка на върховенството на закона.

- Споменахме скандала с подслушванията на политици. Дипломатите също са уязвими. Минавало ли ви е през ума, че може да ви се случи?

- Ако някой подслушва разговорите ми, ще открие, че каквото казвам в лични разговори по телефона, това казвам и публично. Няма голяма полза от подслушването на моя телефон. А сега сериозно на въпроса - подслушванията са полезен инструмент на правоприлагащите органи по света, включително и в моята страна.

Но трябва да има изградена система за контрол, защита и отговорност, за да могат хората да знаят, че СРС-та не се използват произволно, а законно. Правителството трябва да гарантира, че разполага с тази система от защити.

- Твърдите, че Румен Петков знае къде и какво разследване се води срещу него, поради което му бе отнета US визата. Защо не обявите публично разследването срещу него?

- Всичко, което съм имал да кажа по този въпрос, съм го казал. Нямам какво да добавя.

- САЩ са в правото си да решават кого да пуснат в страната си и кого не. Но когато не прилагате принципа за невинност до доказване на противното при отнемане на виза, рискувате да ви обвинят, че вземате произволни решения. Не мислите ли?

- Бих искал да изясня целия процес. Решенията относно визите - дали да се издаде такава, откаже или прекрати, се взема от нашия генерален консул в консултации с Вашингтон. Посланикът няма никаква роля в издаването, отказването или прекратяването на визи. Тези решения не се вземат произволно, а на базата

на законите в САЩ.

- Преди около 2 г. имаше позитивни сигнали, че с влизането ни в Шенген ще паднат американските визи за българи. Има ли връзка между двете събития и възможно ли е това да стане в бъдеще?

- Няма директна връзка. Ясно е, че България ще се присъедини към Шенген. Не става въпрос дали, а кога. Аз изцяло подкрепям включването на България в програмата за безвизово пътуване до САЩ и нямам съмнения, че един ден това ще се случи. Но не мога да предвидя кога. Дотогава предлагаме на българите 10-годиш-ни визи, които им позволяват да посещават САЩ колкото често пожелаят. Но самото членство в Шенген не означава, че сте готови веднага да влезете в програмата за безвизово пътуване. Решението за това се взема от Конгреса, а не от държавния секретар или от президента.

- В САЩ остават почти 2 години до президентските избори, а кандидати-

те вече излизат на сцената. V нас броени месеци до вота няма ясни претенденти, защото се смята, че обявените рано кандидати се изхабяват. Губи ли българският избирател от обявяването на кандидатите в последния момент?

- Имаме много различни избирателни системи. Но в това е и величието на демокрацията. Можем сами да определяме начина, по който да избираме нашите лидери. България е избрала този определен начин. Нямам съмнения, че той ще проработи сега, така както е ставало и преди.

- Имате ли фаворит за президентските избори у нас?

- Да имам. (Прави пауза, сякаш ще каже име - бел. ред.) Бих искал да бъде избран кандидат, който ще работи по най-добрия начин от името на българския народ. Кандидат, който ще донесе просперитет и който е от най-голяма полза за България, региона, Европа и отношенията със САЩ в светлината на традиционното ни приятелство.

Убеден съм, че българите са много мъдри и ще изберат този, на когото имат пълно доверие и който ще води страната с голямо достойнство в бъдеще.Влизането в Шенген не гарантира падане на US визите

Джеймс УОРЛИК

Джеймс Уорлик пое поста посланик на САЩ 8 София на 21 януари 2010 г.

Непосредствено преди сегашното си назначение работи като главен заместник на помощник държавния секретар в Бюрото за международни организационни въпроси.

Завършил е Станфордския университет. Има магистърска степен по политология.

Семеен е. Има двама синове и дъщеря. Съпругата му Мери е посланик на САЩ в Сърбия.
Портретна снимка на три колони – без текст
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница