21 ноември 2009 г. Тема: здравеопазване роми млатят фелдшерстраница1/3
Дата28.05.2017
Размер354.03 Kb.
  1   2   3
21 ноември 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Роми млатят фелдшер
Докато лекари от цяла­та страна протестираха мълчаливо срещу зачес­тилите напоследък по­бои над колеги, вчера ро­ми нападнаха фелдшер. Инцидентът се разиграл вечерта в спешния център в Диманово, докато Стоян Иванов бил на смяна. Гру­па пияни цигани започна­ла да троши паркираната пред центъра линейка. Иванов излязъл да ги спре, но бил нападнат. Той все пак успял да повика полиция с паник бутона. След мелето в същия цен­тър оказали спешна по­мощ на един от биячите. Иванов се отървал с нара­нена ръка.

По същото време стоти­ци медици, сестри и сани­тарни работници мълчаха 15 минути по обед на ра­ботното си място. Чашата преляха случаите с битите лекар и сестри в плевенс­ката Университетска бол­ница и нападението на анестезиолога от Враца, който още е в тежко състо­яние. Медиците настояват за промени в Наказател­ния кодекс, с които да бъ­дат предвидени тежки санкции за нападение сре­щу лекар, каза председа­телят на Пловдивското ле­карско общество д-р Тотко Найденов. Той е и органи­затор на протеста.
Защита за белите престилки
ДОКАТО ЛЕКАРИ от цялата страна протестираха, група пияни цигани онагледи причините за протеста им. като наби техен

Това се оказа и поредният от зачестилите напоследък случаи на побои над доктори.

Наскоро властите решиха да въведат по-строги санкции за всеки, който нападне полицай, тъй като по този начин той посяга и на държавността. Какво да кажем в такъв случай за тези вандали, които трошат линейки или преби­ват доктори. На практика те лишават от лечение и превоз спешно нуждаещи се от медицинска помощ хора. Тези на пръв поглед хулигански прояви биха могли дори да отнемат живота на невинен човек, останал без навременно лече­ние.

А лекарската професия в същността си е хуманна и все­ки, положил Хипократова клетва, е длъжен (поне на хар­тия) да окаже безусловно помощ на изпадналите в беда. Отделен е въпросът, че има и лекари, които далеч не са пример за честност, хуманност и неподкупност. Затова евентуалните по-строги наказания срещу нападателите на лекари, за които настояват докторите, трябва да бъдат обвързани и с по-сериозни санкции за корумпираните меди­ци.

В никакъв случай обаче не бива да се допуска те да бъдат бити от пияни вандали.


В нов център

Присаждат сърце u черен дроб в Пловдив
ЕЛИ КРУМОВА

В нов център за трансплантации на пловдивската болница „Свети Георги" до няколко месеца ще започнат трансплан­тации на черен дроб и сърце.

Това съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив доц. Божидар Хаджиев. За центъра са необходими 5 млн. лв., 2 от които идват от собствените приходи на болницата. Останалите 3 млн. ще се тър­сят от европейски програми и фондове. С тях ще се купи апаратура, ще се инвестира в иму­нологична лаборатория, а кардиохирургията ще има 25 нови легла. Присаждане на черен дроб може да се прави след модернизация на базите на Втора или Трета хирургия. Бол­ницата вече има диспансер за наблюдение на бъбречно трансплантирани, изключител­но необходим за пациентите на Южна Бъл­гария. 1000 пациенти в страната чакат за бъбреци, черен дроб и сърце. От 2004 г. досе­га са извършени 142 присаждания на бъбрек, 43 - на черен дроб, и 13 - на сърце.


Правим мегаагенция за парични измами
ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Създаването на мегаагенция за финансово разузнава­не обсъдиха вчера вицепре­миерът и финансов министър Симеон Дянков и депутатите от парламентарната комисия "Антикорупция". По думите им Дянков се обявил "за". Новото звено, което ще носи името Национална агенция за фискални разследвания, ще обединява две други служби. Едната ще се занимава с митни­ческо разузнаване и ще е под прекия надзор на шефа на Агенция "Митници". Другата пък ще е под шапката на финансо­вия министър и ще отговаря за фискалното разузнаване в сис­темите на НАП, НЗОК и НОИ.

Още с идването си на новия пост през август т.г. митничар №1 Ваньо Танов заяви, че няма как ефективно да се разкриват контрабандни афери, ако аген­цията не разполага с възмож­ността сама да провежда разс­ледванията. В подкрепа на те­зата си той посочи, че митници­те в европейските страни отдав­на имат практиката да водят па­ралелни разследвания с тези на полицията. В тази връзка Танов поиска законодателите да му разрешат използването на СРС-та. Очаква се по молбата му в Народното събрание да се разрази серио­зен дебат. Шефът на митниците предположи пред "Те­леграф", че най-голям от­пор ще да­дат бив­шите му колеги от МВР.


От стрес не се полудява

Българинът още се бои от психиатри, не се лекува
Проф. Иван Миланов, шеф на Психиатричната клиника "Св. Наум"

Психичноболните у нас през социализма се прибираха в отдалечени болници, за да не се виждат. Това трудно се преодолява. Съвременната концепция е те да бъдат в обществото и в общи линии започва да се случва. Проблемът е, че за тези хора нямаме предвидени законодателни варианти, за да бъдат те наблюдавани и лекувани. Диспансеризацията, която би трябвало да осъществява това наблюдение и лекуване на пациентите, е доброволно. Ясно е обаче, че един психичноболен човек не осъзнава необходимостта от лечение, не си приема медикаментите, не желае да бъде диспансеризиран и никой не може да го накара. В обществото е, но не се лекува, ето това е проблемът. И за обществото, и за него. Трябва да се пусне жалба до прокуратурата, прокурорът назначава съдебно дело, на което да се яви пациентът, да се установи, че наистина страда от психично заболяване, и чак тогава може да бъде принудително настанен в психиатрична клиника. Това отнема около три месеца. Направено за добро - да няма злоупотреби. Но законът трябва да се промени така, че пациентът пак да си е в обществото, но да има и възможност за бърза реакция.

Не мисля, че е правена сериозна статистика колко са българите с психични проблеми. При сегашната ситуация с липсата на задължителна хоспитализация няма и как да се направи. Това, което е важно да се знае, е, че една част от психичните заболявания са наследствени. В общи линии не можем да кажем, че в България има повече психичноболни, отколкото другаде, заболеваемостта у нас е като в Европа. Не мисля, че се различаваме и по депресиите, стреса, цялото западно население живее в стресогенна обстановка. Стресът обаче може да отключи заболяване на човек, който си го има. Тези фактори засилват по-скоро депресиите и тревожността сред хората. Дали на пациента ще му се отключи психичното заболяване от световната криза или от нещо друго - то ще се появи така или иначе.

Но е факт, че българинът продължава да се страхува от психиатри и психолози. Клиничните психолози са малко, специалността бе набутана в задния двор, защото в социалистическото общество не може да има луди, а само здрави, прави, нормални хора.

Не знам обаче дали някой може да определи кое е норма. Най-хубавото определение е, че нормата е това, което се наблюдава при по-големия процент хора. Но е важно да се знае, че психоболните у нас сега не са повече, отколкото преди. Просто сега говорим, преди това ги криехме.

Пред vsekiden.com


Искат забрана за рекламите на вредните храни

Децата ни тлъсти още от проходилката

Лавкаджии съдят здравното министерство заради снаксове
СОНЯ АНГЕЛОВА

И бебетата ни вече са с наднормено тегло, предупреди вчера шефът на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Стефка Петрова. Според скорошно изследване при децата от 1 до 5 годинки общо 10,8 на сто натежават на кантара над нормата, 8% са със свръхтегло, а 2,8% имат откровено затлъстяване. Според проф. Петрова подобни отклонения вече има и при малцинствата, което показва, че не става дума за определен социален и икономически статус, а за незнание и неразбиране на здравословното хранене. Дори при ромите децата под нормалното тегло са 5%, докато свръхпълничките са близо 11%. Освен че прекаляват с изкуствените храни, майките дават на бебетата недопустими количества захар и мазнини и съвсем малко плодове и зеленчуци, твърди проф. Петрова.

Прехранването е масово

което показва, че джипитата и педиатрите от детските консултации невинаги са на мястото си.

Учителите се оплакват, че много често майките слагат в чантите на хлапетата вафли и снаксове, които вече са забранени в училищните бюфети. Но затлъстяването е болест, а не козметичен дефект, предупреждават докторите.

Друго проучване на НЦООЗ показва, че родителите често са раздвоени какво точно означава здравословно хранене, макар повечето да се интересуват от менюто на забавачката или на училищния стол. Проверка на здравното министерство показва, че общо взето повечето училищни лавки и бюфети вече

спазват наредбата за здравословното хранене

Макар да има 11 акта за нарушения и над 600 предписания, те вече предлагат сандвичи и плодове.

Няколко наематели на лавки обаче били крайно недоволни, че здравното министерство ограничава бизнеса им и са завели дело срещу наредбата за здравословното хранене.

Експерти от сдружение „Настоящи и бъдещи майки" подготвят пакет от предложения срещу рекламите на нездравословните храни по телевизията, както и на използването в тях на деца.
Лекари във Варна излязоха на мълчалив протест
Лекари от Варна протестираха мълчаливо вчера срещу агресията на пациенти към медицински лица. Д-р Светлин Митев, председател на Районната лекарска колегия, обясни, че времето за организиране на такъв протест е било много малко и това, което са могли да направят, е да приканят колегите си да подкрепят инициаторите от Пловдив. По думите му трябва в случаите на насилие над лекар престъплението да се гледа като престъпление над длъжностно лице. „Все едно че са посегнали на полицай", коментира Митев.


Свършиха тестовете за съдебните лекари
Лекарите от звеното по съдебна медицина във Варна не могат да правят микробиологични изследвания, защото не могат да си осигурят оборудване, тестове и инструменти. По тези причини ДНК анализите се извършват в София, което забавя системата в цялата страна. Това съобщи вчера шефката на звеното доц. Добринка Радойнова. Има нужда от закон за дейността на вещите лица, заяви народната представителка от ГЕРБ д-р Галина Милева по време на национална среща на съдебните лекари, която се състоя вчера. В момента звената по съдебна медицина са към болниците, които са търговски дружества и не могат да издържат структури, които не носят приходи, а за тях няма осигурена субсидия.


По-високият акциз минава и в парламента?
По-високият акциз за алкохола има големи шансове да бъде гласуван и в парламента.

Това твърдят депутати от управляващото мнозинство, пожелали анонимност.

В четвъртък бюджетната комисия изненадващо реши налогът за твърдия алкохол да се вдигне от 1100 на 1250 лв. за хектолитър.

Предложението дойде от Кирчо Димитров от Синята коалиция , но имал негласна подкрепа на ГЕРБ, въпреки че депутатът Стоян Мавродиев заяви публично, че не е съгласен със скока на акциза.

След гласуването, много депутати със закъснение разбрали, че така удрят и селските казани. Причината е, че ставката за домашната ракия е 50% от тази за промишлената.

Подкрепа за вдигането на алкохолния акцизпо време на заседанието в четвъртък дойде и от зам. финансовия министър Владислав Горанов. Той окачестви предложението на депутата от РЗС Яне Янев за скок до 1500 лв. "като твърде рязко" и предложи по-умерено покачване. Тогава дойде реакцията на Кирчо Димитров.

Вчера и вицепремиерът Симеон Дянков с половин уста подкрепи увеличението, като каза, че от него в хазната ще влязат 60 млн. лв. Но уточни, че предстои дебат в пленарната зала, където министрите нямали думата и депутатите трябва да решат дали това е добра политика. Дянков не се притеснявал, че може да се увеличи сивият сектор в алкохола. И даде пример, че събираемостта на акцизите растяла през последните месеци, а правителството вземало мерки срещу контрабандата.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче се обяви против високия акциз.

Той поиска преди гласуване в пленарната зала да се направи обществен дебат с участието на производителите на алкохол и на лозарите. "Считам, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година", коментира Найденов.

Хора от различни парламентарни групи под сурдинка споделят, че преди да бъдат взети тези решения, е имало деликатни лобирания. Най-често споменаваните думи били акцизи - за цигари и алкохол, и за данъка за хазарта.

За разлика от предни парламенти обаче “обистките” аргументи били свързвани с кризата и загрижеността за по-високи приходи в бюджета.

Никой дори не загатвал, за "такса ангажимент", т.е. не си позволявал л да прави и намек за финансов стимул.

Още вчера браншът скочи срещу вдигането на акциза.

Шефът на винарската камара Пламен Моллов заяви , че това ще тласне много потребители към сивия сектор. Че и без това имало спад на продажбите с 20%. Както и че високи ставки свалят събираемостта.

Според Моллов в кризата хората щели да се насочат към по-евтините ракии от казани, за които не е платен данък, а качеството му е ниско. Което освен, че лишава хазната от приходи, застрашава и здравето на хората.

“Мнението на лобистите на пивоварната индустрия има по-голяма тежест от становището на премиера Бойко Борисов", коментира и шефът на Асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев.

Той припомни, че само преди седмица министър-председателят уверил бранша им, че няма да има вдигане на акциза на твърдия алкохол, а сега се виждало точно обратното.

Според Ботев тази промяна ще засегне сериозно лозарите и производителите. И ще се тласне българският потребител към това да пие ментета.

"Проблемът не е толкова в размера на акциза, колкото в средствата за контол върху нелегалното производство", коментира Албена Трифонова от асоциацията. Тя е убедена, че вдигането на акциза без проследяемост на селските казани щяло да има минимален ефект за бюджета.

Производителите на твърд алкохол трябва да помислят още и за повишаването на акциза на бирата. В момента тя била по-продаваема заради по-ниската цена и това поставяло спиртните напитки в неконкурентна среда.

В четвъртък бюджетната комисия промени и формулата на по-високия акциз за цигарите. Предложение направи лично шефката й Менда Стоянова, а колегите и го гласуваха. Новото разпределение между двата му компонента е 101 лв. за 1000 къса и 23% от продажната цена вместо 41 лв. за 1000 къса и 40,5% от цената.

"В защита на "Булгартабак" е приетият вариант. Той не произвежда цигари в най-ниския ценови клас. Най-продаваните са в диапазона 3,20 – 3,40 лв. и влизат в конкурентна война с вносните цигари. Еднозначно решението е в подкрепа на „Булгартабак”, още повече, че предстои приватизация", поясни Стоянова. Освен това според нея чрез цените не бива да се стимулират хората да пушат нискокачествени цигари, с повече вредни вещества.РУМЯНА ДЕНЧЕВА, СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА


Лекари протестират срещу побои над техни колеги
На мълчалив 15-минутен протест излязоха вчера на обяд лекари и медицински работници от врачанската болница „Христо Ботев" и от спешния център към нея.

Те изразиха възмущението си от зачестилите случаи на агресивно поведение и посегателство срещу техни колеги по време на работа.

На 13 ноември т. г. в Плевен близки на пациентка пребиха дежурния лекар д-р Славейко Богданов, две медицински сестри и санитарка. На следващия ден в клиниката бе поставен паник бутон и бе усилена охраната в цялата болница.

А само преди дни разярен ром от село Девене с един удар свали на земята анестезиолога д-р Николай Николов.

Младият мъж се ядосал, след като лекарят съобщил тъжната вест за кончината на негов братовчед, за живота на когото медиците се борели часове наред в реанимацията. Но състоянието му било тежко и получил инсулт.

Медиците от Плевен пък ще излязат на протест в по-неделник.
Готвим система за чакащите за трансплантация
Д-р ТЕОДОРА ДЖАЛЕВА, директорка на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), пред Диана Тенчева:
Д-р Теодора Джалева е директорка на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) от 1 ноември т.г. Тя е специалист по анестезиология и реанимация, работила е 7 г. в болницата в Добрич. След това година и половина в столичната “Царица Йоанна”-ИСУЛ и 6 години в “Лозенец”. Д-р Джалева беше част от трансплантационния екип на д-р Любомир Спасов (директор на “Лозенец” с над 40 присаждания зад гърба си).

- Кога проблемът с донорството ще бъде решен в България, д-р Джалева?

- Трябва да се създаде единна система, която да организира работата ни. Аз не смятам да откривам топлата вода, защото такава система вече работи. Става дума за испанската - това е структура, която обхваща 139 анестезиолози плюс изключително добре обучен допълнителен медицински персонал. Той се занимава с осъществяването на разговора с близките, когато има потенциален донор, поддържането на пациента в мозъчна смърт, осигурява много добрата комуникация между трансплантационните центрове и т.н. Испания е страната, в която се установяват 37,5 случая на мозъчна смърт на всеки един милион от населението. У нас това число е 1,1...

- От тази статистика се вижда, че българинът не откликва на спасителния жест, така ли е?

- Това, което ми разказа проф. Христо Куманов при предаването на поста директор на ИАТ, много ме впечатли. Той заяви, че дори последните трансплантации, които бяха извършени през август т.г., са се случили не благодарение на агенцията, а на кампанията на журналистите... Защото близките научили от медиите за възможността да спасят нечий живот. И се свързали с трансплантационните центрове, пак повтарям - не през ИАТ. Което е безумие! Къде е ролята на агенцията? Така че не българинът е несъгласен да дарява органи на починали близки, а липсва звеното, агенцията, която би трябвало да организира благородния акт. Българинът не е консервативен, той е европеец с модерно мислене и оттук нататък в работата си ще разчитам точно на това.

- В Испания се осъществяват кампании за донорство, но те са изключително внимателно поднесени. Защото проблемът е много деликатен. Вие какво може да направите?

- Пак повтарям, няма да откривам топлата вода, а ще взема вече изградена система. Ако щете - буквално да копираме начина на изразяване и говорене по проблема, за предразполагането на хората и др. Така че още приживе българите да са наясно, че след смъртта си могат да помогнат на 3-ма - 4-ма души. А тези, които го правят, за мен са герои. Особено да дариш част от себе си или органи от починал близък човек - за мен това е най-достойното нещо.

- Какво заварихте, като поехте агенцията?

- Учуди ме отчетната и деловодната система. Мога да ви покажа къде са част от документите - в гардеробите в 3 стаи. Учуди ме, че откакто съществува агенцията, тя няма деловодна система. “Ексел”-ските таблици може би вършат работа, но проследяването на документите става трудно. Същото е и при регистрите - няма как каквото и да било търсене да става по ключови думи. Да не говорим, че в системата на регистрите има доста пациенти, които вече са починали... Преди няколко дни си говорих с колегите как най-безболезнено да направим проверката кой от записаните си е отишъл от този свят и кой не. Представете си ситуацията, когато уролозите от Александровска болница е трябвало да се обадят преди няколко седмици на болен за трансплантация, а близките му казали: “Вие шегувате ли се, подигравате ли ни се - нашият роднина почина преди 6 месеца!” Представете си ужаса, който е изживял този роднина. Щом разбрал, че неговият баща или син е имал шанс да бъде спасен! Но не го е доживял...

- Добре, какво правите по този проблем?

- Проверяваме дали е редно от регистрите да се изнесат ЕГН и в ЕСГРАОН да се сверят най-безболезнено. Другият, по-трудният начин е директно да се звъни по телефоните на близките. Но съм сигурна, че така може да се изпадне в много грозни ситуации и затова си казвам - дано да ни разрешат да направим проверката служебно. Да не говорим, че в документите са оставени телефони, които може да не са актуални. И по този начин да не открием съответния човек и да откраднем шанса му за живот.

- Имаме страхотни специалисти, които присаждат органи. Но какво може да направите, че органът да отива при най-нуждаещия се и да се сложи край на надпреварата “кой от екипите да вземе органа”?

- Каква е била ситуацията досега? Защото само проф. Куманов (бел. ред. - бившият директор на ИАТ) и д-р Деянов (негов подчинен) са знаели, ако възникне донорска ситуация. Било е дълбока тайна. Само те са ровили в списъците и еднолично са казвали кой да бъде трансплантиран. Това повече няма да се случва. Има си критерии. И това са: престой в листата, годините на пациента, тежестта на заболяването, децата трябва да са с предимство - така е навсякъде по света. А какво става у нас - те са забравена група. Такова нещо - субективното отсяване, не бива да се случва! Та, оттук нататък ще се събират специалисти от всички центрове и ще се избира най-тежко болният пациент от листите им. Затова ще създадем т.нар. чеклиста, за да няма никакво съмнение, че субективен фактор е повлиял при избора на реципиент (получател на органа). Да не се случва като досега...

- ...ти си ми приятел, ти ще трансплантираш днес...

- Ами да, така беше в последните години... И най-лошото е, че досега хората си мислеха - ако съм в листата на дадено лечебно заведение (неправилното), губя шанса за орган...

- При последните донори сърцата бяха негодни за присаждане. Защо? Това ли е “най-крехкият” орган?

- Защото голяма част от трупните донори са починали вследствие на мозъчни инсулти. И ако причината за тях не е анатомична (примерно аневризъм), то за този хеморагичен инсулт обикновено е виновно високото кръвно. А то само по себе си води до промени в сърдечния мускул. И в такава ситуация дареното сърце няма възможност да се трансплантира.

- Кажете по-подробно как ще модернизирате работата на агенцията?

- В момента се изготвя софтуер (той ще е готов до 2 седмици), който да събира информация за всички българи в кома в реанимациите в страната. По определени критерии аз като реаниматор допреди броени дни, а и доц. Вилиян Платиканов (бел. ред. - съветникът на министъра по трансплантации) бихме могли да се ориентираме кой от случаите на кома е потенциален донор. И дали обученият координатор да отиде да помогне на колегите, дали да проведе разговора с близките за потенциално дарителство на органи. Следващата ни стъпка е да се стикова работата на хемодиализните центрове - т.е. на пациент на диализа на 3 или на 6 месеца (ще се прецени колко) да му бъдат изследвани всички показатели. И на определения период информацията да постъпва онлайн в софтуера и да сме наясно със състоянието на диализираните. Пилеене на средства е първо да се ходи при джипито, то да дава направление за един специалист, а той пък да препраща към друг. Както е в момента. Затова ще работя хемодиализираните болни да имат пряк достъп до центровете, които ще ги поемат. За целта е нужно да се разкрият отново диспансери по места - да са 6-10, а не да има само един в София.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница