21-ви век често се нарича век на качеството. Качеството на живот е признато от международната общност като един от основните показатели, характеризиращи развитието на страните и народитестраница1/11
Дата23.04.2022
Размер40.83 Kb.
#114154
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
Правила на Деминг
Свързани:
ДИПЛОМНА РАБОТА Хард диск, Дипломна работа

ВЪВЕДЕНИЕ

21-ви век често се нарича век на качеството. Качеството на живот е признато от международната общност като един от основните показатели, характеризиращи развитието на страните и народите. Всяка година ЮНЕСКО определя класацията на страните по този показател. Качеството на продуктите и услугите се превърна в знак за висока ефективност на труда, високо развита икономика, източник на национално богатство, условие за достоен живот. Създава се впечатление, че човечеството е на прага на преход към нова цивилизация – цивилизация на качеството.


В България проблемът с качеството е много остър. Изоставането на нивото на качество на българските продукти от качеството на продуктите на конкурентите става заплашително, значително засяга икономиката, заетостта, социалния и културния живот. Качеството на образованието, здравеопазването, възпитанието на подрастващото поколение, различните държавни институции и правната база за тяхното функциониране, с една дума, всичко, което е в основата на благосъстоянието на народа и държавата, предизвиква тревога. Всичко това изостря социалната и икономическа криза, която обхвана страната.
Много изследвания на учени от различни страни са посветени на въпросите на управлението на качеството, натрупан е значителен опит в областта на управлението на качеството. Ето защо е важно да се обобщят основните положения на теорията и практиката в тази област.
Говорейки за проблема с качеството, трябва да се отбележи, че потребителят винаги стои зад тази концепция. Той е този, който избира най-предпочитаните продукти и услуги.
Качеството е задача номер едно в една пазарна икономика, където има истински революции в тази област. Именно с помощта на съвременни методи за управление на качеството водещи чуждестранни фирми са постигнали водещи позиции на различни пазари.
Има пряка връзка между качеството и ефективността на производството. Подобряването на качеството подобрява производствената ефективност, което води до по-ниски разходи и по-голям пазарен дял.
Новите тенденции в качеството и бизнес проблемите също са свързани с бързото развитие на информационните технологии.
Така проблемите на качеството, реинженеринга и информационните технологии образуват единен методически комплекс, който далеч не е напълно оформен.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница