22 май 2012 г. Тема: здравеопазванестраница1/5
Дата24.07.2016
Размер0.68 Mb.
  1   2   3   4   5
22 май 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕОбъркали разследването за смъртта на момичето, погълнало боклуци
Прокуратурата е допуснала грешка при разследването на смъртта на 15-годишната Анета Йорданова от дома за деца с умствена изостаналост в село Стража, призна вчера зам. главният прокурор Галина Тонева.

Делото е възобновено, след като Българският хелзинкски комитет предупреди, че ще съди държавата в Страсбург, затова, че 6 г. не са открити виновни.

Момичет трябвало да бъде наблюдавано 24 ч от възпитателите. То обаче погълнало 4 кг боклуци - стелки, парцали, попивателни гъби, чорапи и даже 3 камъка с големина 3-4 см. Анета постъпила в болницата в Търговище на 26 септември 2006 г„ след като започнала да повръща. Лекарите я оперирали, но въпреки усилията им момичето починало на 7 октомври. Започнало разследване, но то се водело в погрешна посока. Прокурорите работели по версията смърт по непредпазливост, причинена в болницата, и не са проверявали кога и как детето е погълнало боклуците. Като не открили нередности при лечението, трима магистрати - от Търговище, от Варна и от Върховната прокуратура, прекратили разследването.

"Ще бъде назначена нова петорна експертиза, ще се извърши от лекари в София", съобщи вчера прокурор Тодорка Миндова. Според магистратите нямало нужда от ексхумация, минало е много време.
Лекари отварят училище за хронично болни пациенти
Учат болните с упорити заболявания как да получават адекватна здравна помощ

С над 170 медицински специалисти обучители стартира програмата „Университет за пациенти", съобщиха инициаторите от Националната пациентска организация вчера. Тя ще бъде реализирана първоначално в рамките на 4 факултета по заболяванията остър коронарен синдром, остеоартроза, рак на млечната жлеза, рак на простатата и биполярно афективно разстройство. „В съвременното общество броят на заболяванията все повече се увеличава, като по-голямата част от тях стават хронични и излизат от групата на „смъртоносните". Това предполага те да бъдат контролирани през целия живот на пациента", коментират експертите. Съществуват данни, че поради непридържане към лечението всяка година милиони левове са „изхвърлени в кошчето за боклук". Освен финансови измерения, неспазването на терапията има и чисто медицински аспект, тъй като заболяванията прогресират или имат фатален изход. Това извежда на преден план необходимостта от непрекъснат контрол над здравето, независимо дали човек е болен, или здрав. От друга страна, едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени в днешно време, е как пациентите с хронични заболявания да получат най-адекватната и пълноценна грижа от работещите в сферата на здравеопазването. Личната отговорност към здравето е един от ключовите моменти в оздравителния процес. Въпреки това голяма част от хората залагат на погрешното схващане, че отговорността за здравето се пада изключително и само върху работещите в сферата на здравеопазването.

Важно е всеки един да знае как да вземе отговорно решение относно собственото си здраве.

Още в първите няколко месеца програмата ще обхване над 4500 пациенти от над 20 града на България, които ще преминат през различни обучителни модули под формата на семинарни занятия, индивидуални обучителни беседи, фамилни групи и обаждания от колцентър. В период от 6 месеца по тези 4 факултета ще бъдат реализирани над 3400 обучения на пациенти, по предварително подготвени за целта обучителни пациентски китове.
Народът се жалва от груби лекари

4/3 от оплакванията са основателни, казаха от касата
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Народът все пo-често се жалва от грубото отношение на докторите. И пише жалби до здравната каса, когато го обиждат, навикват го по коридорите или се подигравате недъзите му. Според справка, изготвена по молба на „Труд" от здравната институция, 1/3 от всички сигнали са отчетени като основателни. При нас всяко второ оплакване е за лошо отношение, коментираха от Националната пациентска организация.

В НЗОК през 2011 г. са постъпили 613 жалби заради недоволство от бели престилки от доболничната помощ (става дума за обслужване от личните лекари, специалистите и техните медсестри). През 2010 г. броят име бил 831.

Не може обаче да се каже дали намалението на оплакванията се дължи на факта, че лекарите са станали подобри, или че доста пациенти не са виждали смисъл да пишат писма до здравната каса.

През м.г. по подадените сигнали са направени 319 медицински проверки (защото на някои жалби е отговорено писмено) и се оказало, че 1/3 от тях са основателни. Толкова са били и основателните оплаквания при финансовите инспекции.

Сред най-честите жалби е за лошо отношение, подчертаха от касата. И разказаха, че един от случаите е с пациентка, отишла при личния лекар, за да й направят електрокардиограма. Накрая й дали документа, за да се подпише. Но тя не можела да се ориентира къде точно. Сестрата започнала да й се подиграва, че е кьорава. Друг пациент пък се оплакал, че личният му лекар не направил електрокардиограмата както трябва (не бил поставил добре апаратурата) и се държал грубо с него.

Осигурените са се жалили също от отказ да получат направление за лабораторни изследвания, за прием в болница, от неоснователно платена потребителска такса, от която са били освободени. Или че не им е бил издаден документ, а те са покрили от джоба си тарифата „джипи" или „специалист1. Други са алармирали, че семейните лекари не спазват графика, поставен пред кабинета, и трябва да чакат с часове.

„Повече от половината от оплакванията, които постъпват на горещата ни линия, са за грубо отношение на лекарите", коментира вчера пред „Труд" д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той разказа за случай, при който доктор излязъл в коридора и пред всички насъбрали се болни и близките им се обърнал към един от пациентите: „Ти защо не ми каза, че си серопозитивен?!" „За такова изказване в САЩ се отива в затвора", припомни Хасърджиев. А у нас болници дори връщат болни от СПИН, както неотдавна писа „Труд".
Гърция ни върна още един болен

Българите нямат медицински застраховки, съседите не ги искат
СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА

За трети път Гърция ни върна пациент, изпаднал в безпомощно състояние зад граница. Болният е предаден от гръцките гранични власти на нашите, този път на ГКПП „Кулата".

Пострадалият е 54-годишният Йордан Куманов от Сливен. Той страда от бъбречна недостатъчност и хипертония. Мъжът е настанен за лечение в отделението по нефрология в Благоевград, където ще бъде подложен на хемодиализа. Общото му състояние не е добро, казаха лекарите.

Гърците често отказват лечение на наши граждани, тъй като нямат осигуровки. Затова и зачестиха медицинските екстрадиции, поясниха експерти. Разходите по лечението на третия пореден пациент, докаран от Гърция, ще бъдат поети от социалните служби в Благоевград. Каква ще е съдбата му след това, още не е ясно.

Йордан Куманов от дълги години работел в района на Солун, но напоследък не го наемали. Прехранвал се с предаване на вторични суровини. Бил на лечение около два месеца в болница в Солун. Но от там отказали да го държат повече.

В началото на май гърците ни върнаха 55-годишния Коста Спиров от Котел. Той бе със счупена тазобедрена става, но след като в болницата в Кавала разбрали, че няма осигуровки, го препратиха в България. Спиров работел на покрив на къща, когато пострадал.През август миналата година на същия граничен пункт бе предаден и 34-годишният Кадир Мехмед от с. Голева вода, Разградско, който бе наречен човекът скелет, защото тежеше едва 40 кг. Пастирът бе гладувал 4 месеца, тъй като гръцкият му работодател не му давал заплата и храна.


За вируса „лошо отношение
За българския пациент голямата битка е да се сдобие със спасителни медикаменти. Да накара чиновникът навреме да придвижи протокола му, с който бързо да почне терапия. Или навреме да влезе в болница. С цената на рушвет или дебели връзки. А понякога и с двете за по-сигурно. Затова последното, на което обръща внимание, е отношението на докторите към него. Затова замижава с очи, когато го навикват в коридора. Или запушва уши, когато бяла престижа подигравателно подмята: „Ти, кьорав ли си, че не виждаш къде да се подпишеш".... Да, не всички лекари си позволяват подобно поведение. Има донкихотовци, които ден и нощ посвещават на болните. Но е факт, че лошото е повече. Че пациента го мачкат отвсякъде. От санитаря до лекаря. А той се свива. Та нали животът му зависи от доктора. Надежда не идва и от гилдията, защото тя не търси отговорност от немарливите. Гласът й се чува само ако трябва да се произнесе по някой смъртен случай. И в повечето случаи гласът й е тих като шепот. Затваряйки си очите обаче, проблемите не изчезват. Напротив. Като скоротечен вирус те убиват правата на пациента (за които закон още няма) и ни бутат във все по-задния двор на Европа...


Тъмната и светлата икономика на пушенето
ЮЛИАН ПОПОВ

След Албания, Турция, Замбия, Виетнам, Бутан, Бахрейн, Европа и Америка дойде ред и на България да забрани пушенето на обществени места. Реакциите към забраната е цветиста демонстрация за това, как някои хора приемат промените дори когато те са безспорно положителни - с мрънкане, недоволство и недоверие. И как други хора експлоатират тези човещини за тъмните си интереси. Българинът нямало да се съобразява, икономиката щяла да рухне, всички кръчми ще фалират, човешките права били потъпкани - всевъзможни глупости от този род се точат по медии и кафенета. А един народен избраник, който навремето настояваше със закон за евтаназията да се избият всички, които са в кома и да се насърчат хората да приключват земния път на безполезните си болни роднини, отиде чак до Адам и Ева. Какво би станало, като забраниш ябълките. Целият свят хилядолетия наред върви към порок и развала. Контрааргументите са често също така нелепи -доктор функционер поздравил депутатите, че били постъпили европейски. Надявам се, че никой депутат не е гласувал за забраната, за да изглеждаме по-европейски. Или турски, виетнамски или албански. Има други аргументи; на които мислещият човек може да се позове. Пушенето е лошо за околните, икономически вредно и миризливо занимание. Тези три качества го превръщат в политически, а не само в индивидуален проблем. Много се спекулира, че кръчмите и кафенетата щели да затворят. Глупаво твърдение. Забраната в други страни не показва подобна връзка. По-скоро обратното. Пушачите се заседяват по-малко и оборотът се върти по-бързо. Родители с деца, бременни жени, заклети непушачи се присъединяват към клиентелата. Заведенията не миришат на вкиснато, периодът, след който им се налага ремонт, се удължава. Ефективността на сервитьорите се повишава, защото и те не пушат. Списъкът с икономическите изгоди не свършва дотук, но тези ползи напълно компенсират яда на шепа сърдити клиенти. А кой плаща за здравеопазване? Предимно данъкоплатецът. Включена ли е тази цена в акциза на цигарите? Не. А когато е включена, тя не отива за здравеопазване. Да сте чули някъде равнището на здравния бюджет да зависи от продадените цигари? Не. Защото основният данъчен принцип е, че данък се събира там, откъдето може да го събереш, а не откъдето е справедливо да го вземеш, и се харчи там, където логиката на краткия политически мандат повелява. С други думи, няма шанс да събереш пари от цигари за здравеопазване. Здравната вреда от пушенето в България е милиарди всяка година. Част от нея се плаща от хазната, част си остава здравна вреда и лошо качество на живот. С постоянното покачване на разходите за здравеопазване превенцията се превръща в особено важен икономически похват. Вече дочувам как споменатият депутат спори с този аргумент и заявява, че забраната на пушенето ще доведе до още затлъстяване и диабет и че най-добрият начин да се поддържат децата слаби е пушенето да стане задължително от 5-и клас. А защо не парламентът да приеме евтаназията и пушенето в общ закон? Защитата на пушенето идва от три посоки. Първата е патологичният и ирационален човешки инат за промяна. Той прави лесен протестът срещу нещо ново, което може да е вредно, може и да не е (като шистовия газ), и труден спрямо нещо, което е доказано смъртоносно (като пушенето и изгарянето на въглища например). Вторият двигател срещу забраната е краткосрочният данъчен интерес. Повече цигари, повече лесни данъци от пристрастени към пушенето. И третият е контрабандата. Повече пушачи, по-скъпи цигари (неизбежно в ЕС), по-големи възможности за контрабандна продажба. Когато следващия път някой размаха пръст в защита на цигарите и човешките права или на въображаемата българска природа, която не можела да се съобразява с правила, задайте си въпроса коя от трите страсти стои зад гражданския му патос: консервативната, бирническата или контрабандната. И какъв интерес защитава. Със сигурност няма да е интересът на децата, на икономиката или дори на пушачите, повечето от които подкрепят забраната.


Удобства за пациентите
Екип от професионалисти, 450 легла, 12 операционни и съвременна апаратура от последно поколение. Всичко това ще откриете в новата столична болница „Софиямед", която официално откри врати за пациенти от цяла България на 9 май т. г. А на тържествената церемония присъства здравната министърка Десислава Атанасова, която пожела на екипа на добър час от името на премиера Бойко Борисов. Сред гордостите на болницата от оборудването е ангиографът, който е в залата по инвазивна кардиология (виж по-долу). А лечебното заведение разполага още с компютърноакселерен томограф, рентген, ядрено-магнитен резонанс, 12 ехографа, които са снабдени със специфично оборудване в зависимост от това от какви специалисти ще се използват и др. „Софиямед" работи със здравната каса, а за пациентите си е осигурила много удобства - безплатен паркинг за началото на престоя им. Без пари е и интернетът в стаите. А те са с по едно, две и три легла, със собствен санитарен възел и мека мебел според болничните изисквания.


Д-р Добри Хазърбасанов от столичната болница „Софиямед": Имаме най-добрата апаратура и екип
Д-р Добри Хазърбасанов е завеждащ Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в новата столична болница „Софиямед". Той е специализира в най-престижните инвазивни кардиологични клиники в Германия, франция, САЩ. Работил е в столичните Национална кардиологична болница, в „Лозенец" и в „Св. Анна" (бивша Окръжна), в екипа на доц. Божидар финков, а зад граница - във Ванкувър (Канада) и в Лозана (Швейцария).

- С каква апаратура разполага отделението по инвазивна кардиология, д-р Хазърбасанов?

- Отделението по инвазивна кардиология на многопрофилната болница за активно лечение „Софиямед" разполага с най-добрия ангиографски апарат с плосък панел, а именно последната версия на Artis SEE на германския гигант „Сименс". Кардиологията пък е оборудвана с ехокардиографски апарат Acuson С 300 на „Сименс" и два ехокардиографа на „Филипс" от най-висок клас. В секцията по кардиостимулация се работи с най-съвременните програмери и анализатори за имплантация и проследяване на пейсмейкъри на фирмите St. Jude Medical, Biotronik и Medtronic.

- Кажете кои лекари са в екипа ви, откъде ги привлякохте?

- В кардиологичното отделение на болница „Софиямед" работят едни от най-висококвалифицираните инвазивни кардиолози в България. Ще посоча д-р Цеца Велкова, която е специализирала в Швейцария, Франция и САЩ и е работила в кардиологията на университетските болници „Лозенец" и „Св.

Анна".


- На колко тежко болни българи дневно можете да помагате?

- Кардиологичното отделение разполага с 41 легла, 8 от които са в интензивния кардиологичен сектор. Капацитетът на отделението се определя основно от тези параметри и от възможността за работа в катетеризационната лаборатория, която осигурява 24-часово разположение за интервенционално лечение на миокарден инфаркт и остри коронарни синдроми.

- При какви диагнози освен инфаркта модерното безкръвно лечение е спасително и пациентът много бързо се връща към нормалния си начин на живот?

- При всички спешни коронарни интервенции, които се прилагат при миокарден инфаркт и нестабилна стенокардия, пациентите се възстановят веднага и се връщат към всекидневния ритъм на живот изключително бързо. След интервеционални-те кардиологични процедури не е необходимо време за възстановяване и рехабилитация, защото това не са хирургични интервенции. Пациентите могат да станат и да се раздвижат веднага след процедурата и се изписват от болницата обикновено на следващия ден. Същото важи и за клапни интервенции, такива при вродени сърдечни пороци и при имплантация на кардиостимулатори.

- Какво ви прави впечатление от практиката ви - кои сърдечносъдови диагнози се увеличават през последните години?

- Нямам впечатление за някаква съществена промяна в сърдечносъдовата патология през последните години освен намаляването на ревматичните сърдечни пороци. В България има значително по-добро покриване на нуждите на населението от спешна инвазивна кардиологична помощ, което може да създаде впечатлението за по-често срещане на диагнози като остър коронарен синдром, нестабилна стенокардия и остър миокарден инфаркт. В целия свят съществува тенденция от около 20-30 години насам за „подмладяване" на инфаркта на миокарда, т. е. болестта се появява при по-млади хора, отколкото се е смятало за обичайно през 70-те и 80-те години на миналия век. Това може да се дължи на по-ефективното диагностициране на заболяването, както и на застрашителното увеличаване на някои от рисковите фактори за развитието му като тютюнопушене, затлъстяване и обездвижване.

- Какво ще посъветвате хората- какво могат да направят сами за здравето си, за да не стигат до сърдечно заболяване?

- Това е добре известната профилактика на сърдечносъдовите заболявания и е по-ефективният подход за поведение. Разбира се, заедно с доброто лечение. Основава се на контрола на рисковите фактори за развитието на сърдечносъдовите болести. А именно спиране на тютюнопушенето, редовна физическа активност, намаляване на наднорменото тегло, добро лечение на захарния диабет, диетичен и/или медикаментозен контрол на дислипидемиите, контрол на артериалната хипертония (ограничен прием на готварска сол).

- Разкажете за случай от практиката ви, който ви е впечатлил?

- Всеки спасен пациент след сърдечна атака и тези, на които сме помогнали да се възстановят за нормален начин на живот, са уникални и са най-голямата награда за работата ни.
Безплатни прегледи в „Софиямед"
Болница „Софиямед" ще извършва безплатни профилактични прегледи за деца. Те ще започнат на 1 юни по случай Деня на детето. Прегледите ще се правят от ендокринолог, ортопед и кардиолог в рамките на първите дни от началото на месеца. Специален кабинет ще работи в понеделник, сряда, петък и събота. Всяко дете ще бъде прегледано от тримата специалисти в избрания ден и час на посещение. „Софиямед" има сключен договор със здравната каса. Прегледите ще се извършват в Диагностично-консултативния център, разкрит на територията на болницата. Повече информация за кампанията може да се получи на телефони: 02/ 456 0000; 02/465 0001; 02/465 0002; 0895 555 444; 0895 555 442; 0895 555 443, както и на интернет страницата на лечебното заведение: www.sofiamed.com.


ЖИВОТЪТ ОБИЧА НЕПУШАЧИТЕ!
ПРОЕКТ BG051PO001-5.3.01-0001-C0001 „Информирани и здрави", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г.
Интервю с доцент Антоанета Манолова, отдел „Рискови поведенчески фактори и промоция на здравето" към Националния център по обществено здраве и анализи Под мотото „Животът обича непушачите!" ще се проведе кампания на Министерство на здравеопазването. Тя има за цел да подпомогне ограничаването на тютюнопушенето сред българите. Основната задача на кампанията е да повиши информираността по отношение на рисковете и последствията от тютюнопушенето, както и да даде практически съвети за начините за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост. Защо експертите определят последиците от тютюнопушенето като пандемия в световен мащаб? Каква е ситуацията в България? В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказано водещите предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват! По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Над 5 милиона от тях са настоящи и бивши пушачи, а над 600 000 са непушачи, изложени на тютюнев дим. До 2030 г. се очаква смъртността да достигне 8 милиона годишно. Ако тенденцията се запази, през 21 век тютюнопушенето ще убие около 1 милиард души. Смята се, че повече от 80% от тези смъртни случаи ще бъдат в страните с ниски и средни доходи, сред които е и България. В Европа тютюнопушенето формира 12,2% от глобалното бреме на болестите и е причина за 21-23% от всички смъртни случаи. В България тези показатели са съответно - 13,5% и 12,4%. Какви вещества съдържа тютюневият дим? Тютюневите изделия се приготвят от изсушените листа на растението и съдържат основно белтъчини, въглехидрати, минерални соли, целулоза, ензими, алкалоиди (никотин). Различните компоненти на тютюневия дим се отделят във въздуха под въздействие на високата температура -температурата на тлеещия тютюн е 300°С, по време на вдишването температурата в димящия край на цигарата достига до 900-1100°С, а температурата на тютюневия дим е около 40-60°С. Горящата цигара представлява уникална химическа лаборатория, генерираща повече от 7000 различни съединения, 69 от които - доказани канцерогени. Агенцията по опазване на околната среда на САЩ класифицира тютюневия дим като канцероген „клас А", т.е. не съществува безопасно ниво на въздействие на цигарения дим върху човешкия организъм. Освен канцерогените в тютюневия дим се отделят множество токсични вещества, които водят основно до респираторни, сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. Какви са последиците от тютюнопушенето върху организма и здравето на пушача? Тютюнопушенето е една от основните предотвратими причини за възникване на редица заболявания. Близо 13 милиона души в Европейския съюз страдат от едно или повече заболявания от 6-те основни категории болести, причинявани от употребата на тютюневи изделия. Това са:

1. бронхит и други инфекции на долните дихателни пътища;

2. хронична обструктивна белодробна болест;

3. мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, запушване на артериите (особено на краката) и други сърдечносъдови заболявания;

4. астма;

5. рак на белия дроб;

6. други видове рак: на панкреаса, на хранопровода и на стомаха. Ефекти от тютюнопушенето са и пожълтяването и сбръчкването на кожата, пожълтяването на зъбите, пръстите и ноктите, импотентност, безплодие.

Рискът за здравето при пушачите се увеличава с нарастване на броя на изпушваните цигари на ден, с продължителността на тютюнопушенето, с по-ранната възраст на пропушване и с по-дълбокото вдишване на дима.

Уязвими ли са непушачите в компанията на пушачи? Какво означават понятията главен и страничен димен поток? По-голямата част от дима при тютюнопушене се отделя в околната среда и се превръща в един от водещите замърсители на въздуха в затворени помещения. Главен димен поток - образува се в горящия край на цигарата в момента на вдишване и след това се издишва от пушача. Представлява 32% от общото количество дим при цигари без филтър и 23% от общото количество дим при цигари с филтър. Страничен димен.поток - отделя се от тлеещата цигара между всмукванията. Съдържа по-голямо количество вредни вещества: 2 пъти повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид, 73 пъти повече амоняк, 3 пъти повече бензпирен, повече кадмий. Основно това е димът, който непушачът вдишва. В помещение, в което се пуши, докато пушачът изпушва десет цигари, непушачът, който диша неговия дим, поема вредни вещества, все едно е изпушил шест цигари, само с 45% по-малко. Поради тази причина заболяванията, засягащи активните пушачи, засягат и непушачите, изложени на тютюнев дим, т.нар. пасивни пушачи. Децата пасивни пушачи представляват изключително уязвима група от популацията—рисковете за здравето на децата пасивни пушачи са два до четири пъти по-високи в сравнение с рисковете за възрастните пасивни пушачи. Какво бихте посъветвали хората, които са зависими от тютюнопушенето? Лечението на тютюневата зависимост включва, поотделно или в комбинация, поведенчески и фармакологични интервенции като: здравно образование, кратко послание или съвет, интензивна подкрепа, медикаментозна терапия, други интервенции с крайна цел преодоляване на зависимостта от тютюна при отделния индивид. Най-честите проблеми на отказващите се от тютюнопушене са абстинентните прояви, превенцията на рецидивите, психоемоционалният стрес и социалният натиск. Подкрепа и съвет можете да потърсите на телефона на Националната линия за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323. За безплатна консултация можете също така да се обърнете към специалистите от консултативните кабинети за отказване от тютюнопушене, разкрити в 28-те Регионални здравни инспекции. Телефоните им са публикувани на сайта на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България: http://www.aznepusha.bg/news.php?id=105 Интервюто се реализира в изпълнение на национална кампания на Министерство на здравеопазването срещу тютюнопушенето.

Интервюто подготви журналистът на свободна практика Магдалена Павлова
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница