22 октомври Европейски ден на донорството Частица от теб може да бъде за някогоДата24.07.2016
Размер31.56 Kb.
#3987
22 октомври

Европейски ден на донорството
Частица от теб може да бъде за някого целия свят
Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. Към момента съществуват три основни вида трансплантации. Това са присаждане на органи, на тъкани и на клетки. Нужда от трансплантация имат хора със сериозни заболявания, като белодробна, чернодробна или сърдечна недостатъчност, левкемия, травми и наранявания. Даряването на органи и тъкани не изчерпва донорството. Най-положителния аспект на този процес е даряването на клетки. Благодарение на този метод хора с репродуктивни проблеми могат да имат деца. Всяка година броя на хората, които се нуждаят от органна трансплантация се увеличава.Даряването на орган е проява на огромно благородство, защото спасяваш човешки живот. Донор може да бъде лице в състояние на медицинска установена фактическа мозъчна смърт.

Всеки български гражданин има право приживе да изрази изрично писмено НЕСЪГЛАСИЕ за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта си.Това става при общопрактикуващия лекар, чрез писмена декларация., утвърдена от министъра на здравеопазването по предложение на Изпълнителната агенция по трансплантация. По чл. 20, ал.3 от Закона за трансплантации на тъкани, органи и клетки (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.).

При СЪГЛАСИЕ в България всеки, човек който не е изразил писмено нежеланието си да бъде донор, се подразбира, че е съгласен на този хуманен акт в случай на смърт. По чл. 20, ал.1 от Закона за трансплантации на тъкани, органи и клетки (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.).
Статистика, колко българи чакат за трансплантация:

Нуждаещи се от трансплантация на :

Брой

От тях деца

бъбрек

807

14

черен дроб

26

3

сърце

25

2

бял дроб

4

0

Данните са за 2011 г.
Повече за Европейския ден на донорството

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година. Повече за донорството и трансплантациите у нас може да научите на сайта на МЗ (рубриката „За пациента”), ИАТ и във фейсбук на страницата на Национална кампания в подкрепа на донорството.ПРОЯВИ ПО ПОВОД

22 октомври – Европейски ден на донорството
1. На национално ниво по повод Европейския ден на донорството, МЗ и Изпълнителната агенция по трансплантации с подкрепата на Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет организира конкурс за рисунка за децата от 7 до 12 клас. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, Темата на конкурса за детска рисунка е мотото - „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В него участваха ученици и от училищата в Благоевградска област. Десет са творбите участвали в конкурса, като най-активно участие е на ученици от училището в с. Гърмен, има участници от гр. Благоевград от Професионална гимназия по текстил и облекло, гр. Якоруда, както и от ученици от Ресурсен център за деца със специализирани нужди. Награждаването ще бъде на 22 октомври в гр. София, градинката на Заимов.

2. На регионално ниво РЗИ-Благоевград организира кампания Сърцето на живота” под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. Инициативата ще се проведе на 21 октомври /петък/ от 12.00 до 13.30 часа пред Американски университет в България. Ще бъде направено голямо сърце от доброволци, студенти, ученици и деца от предучилищна възраст, като идеята е да се покаже приемственост и ангажираност на един към друг за смисъла на живота. Ще бъдат раздавани информационни материали. Събитието се организира и провежда в партньорство с Община Благоевград, Регионален инспекторат по образования, студенти от ЮЗУ»Н.Рилски», НХГ «Св. Св. Кирил и Методий» и ЦДГ №8 «Вечерница».
Каталог: dokumenti
dokumenti -> Предизвикателства при настаняването и адаптацията на бежанците мюсюлмани
dokumenti -> Какви документи се издават на учениците със соп при завършване на клас, етап и степен
dokumenti -> Социална работа с бежанци със специални нужди непридружени малолетни и непълнолетни, бежанци с
dokumenti -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
dokumenti -> Птг”д-р н. Василиади”-габрово заповед
dokumenti -> Наредба no 14 от 12 декември 2006 г. За придобиване на квалификация по професия "машинен техник"
dokumenti -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница