24 февруари 2012 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/12
Дата24.07.2016
Размер1.78 Mb.
#3059
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
24 февруари 2012 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. 168 часа 3

В. 168 часа 4

В. 168 часа 6

В. 168 часа 6

В. 168 часа 7

В. 168 часа 7

В. 168 часа 8

В. Капитал Daily 12

В. Капитал Daily 12

В. Капитал Daily 13

В. Капитал Daily 14

В. Капитал Daily 15

В. Капитал Daily 15

В. Капитал Daily 17

В. Капитал Daily 18

В. Капитал Daily 19

В. Сега 20

В. Сега 20

В. Сега 21

В. Сега 23

В. 24 часа 25

В. 24 часа 25

В. 24 часа 26

В. 24 часа 26

В. 24 часа 27

В. 24 часа 27

В. 24 часа 27

В. 24 часа 29

В. 24 часа 29

В. Българска армия 30

В. Българска армия 30

В. Българска армия 30

В. Новинар 32

В. Класа 33

В. Стандарт 39

В. Труд 43

В. Труд 43

В. Труд 43

В. Труд 44

В. Труд 44

В. Труд 45

В. Монитор 45

В. Монитор 45

В. Монитор 46

В. Монитор 47

В. Монитор 47

В. Монитор 48

В. Култура 49

В. Политика 55

В. Политика 55

В. Политика 55

В. Политика 56

В. Политика 56

В. Политика 57

В. Политика 57

В. Политика 58

В. Политика 58

В. Политика 59

В. Атака 59

В. Атака 59

В. Атака 60

В. Атака 62

В. Атака 63

В. Атака 64

В. Атака 65

В. Атака 66

В. Атака 69

В. Атака 70

В. Атака 72

В. Телеграф 72

В. Телеграф 73

В. Телеграф 73

В. Телеграф 73

В. Телеграф 74

В. Телеграф 74

В. Телеграф 75

В. Телеграф 75

В. Преса 75

В. Преса 76

В. Преса 76

В. Преса 77

В. Преса 78

В. Преса 79

В. Преса 79

В. Преса 79

В. Преса 79

В. Преса 79

В. Преса 80

В. Преса 80

В. Преса 81

В. Преса 81

В. Преса 81

В. Преса 81

В. Преса 82

В. Преса 82

В. Преса 82

В. Дума 85

В. Дума 85

В. Дума 86

В. Дума 86

В. Дума 87

В. Дума 87

В. Дума 88

В. Дума 90

В. Земя 92

В. Земя 92

24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 8
Пресмятат ще издържи ли парламентът на земетресение
Проектът за нова пленарна зала на депутатите в бившия партиен дом включва още демонтиране на покрива и олекотяване на конструкцията
Новата пленарна зала на депутатите в зала "Света София" ще се ремонтира по модел на обновения Райхстаг отпреди 10-ина години, а именно - да се намали амфитеатралното разстояние между трибуната и задните редици.

Това предлага спечелилият конкурса за идеен проект на преустройство на съществуващата зала в пленарна арх. Владислав Николов, ръководител на „Никонсулт". Залата ще действа само при обикновено Народно събрание. При свикване на Велико ще се използва класическата сграда на едноименния площад.

Преди да се преустрои зала "Света София" в бившия партиен дом в пленарна зала на депутатите, ще се провери доколко е устойчива сградата при земетресение. За тази цел със специален уред ще се сканират армировките, за да се види какво е състоянието при евентуални земни трусове. Ще се вземат оригиналните конструктивни планове и ще се заснеме с уреди съществуващата конструкция на покрива. След това данните ще се вкарат в специален софтуер, който ще изгради триизмерен пространствен модел на съществуващото състояние. Ще се измери издръжливостта й при земетръс. В същия софтуер ще се вкарат после и данните от бъдещата олекотена конструкция и програмата ще покаже каква е разликата.

" Ще използваме леки стоманени конструкции, като така ще олекотим и самата зала", заяви арх. Владислав Николов. Той обясни, че за да може депутатите да заседават на естествена дневна светлина,ще се наложи демонтаж на етажа над залата и на покрива. В момента конструкцията е "плаваща" и "лагеруваща", което означава, че при по-високи температури сглобките леко се увеличават и това прави покрива лесен за демонтаж.

Оригиналният таван в момента се крепи на стоманобетонени форми и е доста по-тежък, отколкото се очаква да бъде след преустройството. За късмет всички оригинални планове на сградата, строена през 50-те години, се пазят.

Според арх. Владислав Николов, когато се реализира техният проект, ще се осигури

нормално място за работа на депутатите с дневна светлина, защото залата ще се покрие със стъклопакет. А и ще спестят и средства от бюджета, защото няма да се налага да плащат наем на общината, а ще ползват вътрешния гараж на бившия партиен дом. Той съществува в момента само за служебните коли. Иначе Народното събрание

плаща по 240 хиляди лв. на година наем на община София за паркинга пред традиционната сграда.

Преди време общинарите поискаха демонтирането му. Той бе разграден, но депутатите продължават да паркират пред сградата на площад "Народно събрание" откъм храма "Александър Невски". В момента тече процедура в общината по изясняване на въпроса.

Бившата зала "Георги Кирков", сега "Света София", ще се върне към първоначалния си вид. В течение на годините тя е била достроявана. Например е била изградена стена зад колоните, кинокабини, кабини за преводи. Всичко това ще бъде премахнато.

"Предвиждаме изчистване на залата от интервенции. Стъкленият покрив ще осигури достатъчно дневна светлина на народните представители. В момента вътре е клаустрофобично-потискащо. Предвидили сме „влизане на небето" вътре и това може да се осигури само чрез стъклен покрив. Над залата има само един етаж и е възможно да се демонтира, а встрани не е възможно да се отвори, защото има кабинети", заяви арх. Николов.

В момента залата е амфитеатрална, а спечелилият първа награда проект предвижда

подът да се вдигне на по-високо ниво

Така ще бъде по-удобно, за да стигат ораторите до трибуната по равно.

"Съществуващият в момента наклон на амфитеатъра е добър за еднократно ползване при спектакли и концерти, но излишно голям, и в буквалния смисъл уморителен при ежедневна работа на народните представители", пише в проекта на арх. Николов.

По-неудобно е депутатите постоянно да слизат надолу към трибуната и после постоянно да се качват до местата си. Освен това се печелят около 3,5 метра до _ равнището на стария под. В това пространство ще се разположи зала за пресконференции, до която ще се използва същият достъп, същите кулоари, както и към пленарната зала.

Както и сега, трибуната се предвижда да бъде на централно място, където да седят председателят и заместниците му. Близо до тях ще са местата за министрите. Президентът и патриархът ще имат специални ложи. Предвиждат се такива и за конституционните съдии, дипломатите и други гости, на заседанията.

Депутатите ще влизат от задната част на залата, където е удобно и да стигат до кабинетите си. За да функционира по-добре залата, се предлага

допълнителна пристройка във вътрешния двор, долепена към блока на пленарната зала. В нея ще има 4 скоростни асансьора, инсталационни шахти и две нови аварийни стълби. С тях депутатите ще стигат до залата от гаража, в който ще оставят автомобилите си. Два от асансьорите ще са за редовите депутати, а другите два - за председателите, президента, министрите и другите официални лица. Председателят, заместниците му, министрите, президентът, патриархът и другите официални гости ще влизат от срещуположната страна на редовите депутати.

Стъкленият покрив ще защитава депутатите от външен шум до 40 децибела.

Допълнително ще бъде изработен модел как да се заглуши шумът при силен дъжд, барабанящ по стъклото. На пода ще има мокет. Страничните стени ще се облицоват с акустични панели, имитиращи дървена повърхност.

За реализация на проекта ще са необходими 2 г. Сега предстои обществена поръчка за избор на строител, който трябва да изпълни спечелилата конкурса архитектурна идея.СИМА ВЛАДИМИРОВА
Снимка на пет колони – ЗАГЛУШИТЕЛ : двоен стъклопакет ще изолира шум от 40 децибела. Търсят начин да не се чува и силен дъжд
Портретна снимка на една колона – Арх. Владислав Николов


24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 12
Интереси клатят религиозния мир в България
Чужди намеси в спора за светите мощи в Батак
Спорът между Пловдивска Света митрополия и Министерството на културата дали костите на изкланите жители на Батак са свети мощи, или музейни експонати, е инспириран от различни политически, вкл. и външни сили.

Разузнавателни служби на редица държави от години следят ситуацията в България, в т.ч. и религиозните дела, твърди пред " 168 часа" високопоставен служител от ДАНС. Така е и в Македония и особено в Албания, където за религиозната дейност се оказва сериозна финансова помощ, уточнява нашият източник. Според него за чуждите разузнавания били от особен интерес етническото определяне на групи от хора, комуникацията между тях, както и това дали в дадената държава има повод за етническо противопоставяне и вражди. Нашият източник потвърди за възможен заговор, който да скара българи и турци за Батак, както писа в. "24 часа".

В изкуствено създадения конфликт в България като главни действащи лица са въвлечени пловдивският митрополит Николай и гилдията на архитектите в Пловдив и Батак. Двете страни са на нож заради корекции, които пловдивският владика извърши в две църкви на територията на Пловдивска епархия - митрополитската църква "Св. Марина" в Пловдив и "Св. Неделя" в Батак. Най-разгорещен е спорът заради специалните иконографски тапети с ликове на български светци в Пловдив по модела на православните църкви в Гърция. До месец ще бъдат готови резултатите от проверката, разпоредена от министъра на културата Вежди Рашидов. Проблемите в Батак връхлетяха Дядо Николай, тъй като черепите на жертвите от Баташкото клане се съхраняват в позлатен саркофаг, което не се вписвало с мрачната действителност от миналото. В декларация интелектуалци се обявяват против промяната на интериора на черквата, поставянето на трон и свещници, покривки и сухи цветя.

" С тези прояви и активност през последните няколко месеца Николай не е симпатичен на мнозина, още повече че е потенциален кандидат за български патриарх. Той не е компрометиран за разлика от десетте митрополити, обявени като агенти на ДС. "Доста хора имат интерес Николай да не бъде издигнат за патриарх, тъй като

той е доста активен, с рязък език и личностни качества, които трябва да притежава един ортодоксален архиерей ", поясняват наши информатори от спецслужбите. Визията за профила на ръководителя на БПЦ бил той да бъде инертен и послушен. Докато Дядо Николай проявявал твърд характер и неотстъпчивост, което не се считало за позитив.

От ескалиращото с всеки изминал ден напрежение между митрополията и деятелите на културата в Южна България, злорадствали митрополити с досиета в Светия синод, научи "168 часа". Те били доволни, че външни сили подклаждат напрежението само и само Николай да бъде спрян по пътя към патриаршеския престол. Докато някои владици настоявали Светия синод да излезе с позиция, в която да защити своя архиерей, други се противопоставят с мотива: "Който си има проблеми, да си ги решава." "Действително има напрежение между църква и държава и то се дължи на това, че с новия статут на църквата в Батак

ще секнат сериозно приходите към съответните държавни институции,

казва протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим. Според него действията и твърдото поведение на митрополит Николай били оправдани от канонична гледна точка.

Обща проверка на синодални старци в баташката църква "Света Неделя", прехвърлена единодушно с решение на Общинския съвет, не е констатирала никакви нарушения на православния канон. Докато обвиненията на архитектите са за кичозност и натруфеност в храма. "Митрополит Николай с корекциите в църквата е изпълнил задължението си по Устава на БПЦ - да съблюдава храмовете в неговата епархия да бъдат издържани съгласно православния канон. Единственото нововъведение били проскинитариите както в гръцките църкви. Това са ниши за отправяне на молитви и уединение на богомолците. В самата църква архитектурно не било променяно нищо. Били поставени само задължителни за един православен храм атрибути. Иконостас не е изграждан. Мощите на посечените батачани, канонизирани миналата години за светци по инициатива на Пловдивския владика, са изведени за поклонение, отново по канона.

Позлатените клироси за църковните четци и певци и архиерейският трон за владиката също подразниха музейните работници в Батак. Те отговаряха досега за храма-костница. "Тронът е изработен от дърворезба, а клиросите са с лека позлата по византийската църковна традиция, опонират на нападките от Синода на Дядо Максим. Критиките са неоснователни, тъй като самото църковно настоятелство е взело решенията за уредбата на храма. Тоест то не е еднолично митрополитът, мотивират се духовници, запознати със синодалната проверка. Те уточняват, че средствата на настоятелството били минимални и затова клиросите не били направени както обикновено от мрамор.

"Вместо батачани да са щастливи, че след 150 години в историческата църква за първи път на 19 февруари се извършва богослужение, те негодуват", възмущават се известни архиереи, близки до патриарх Максим. Те обясняват, че църквата в Батак от храм на забвението благодарение на митрополит Николай, станала за прослава на живия Бог. Така практиката със светските паметници на културата и мъртвите камъни била прекратена.

От Синода остро реагират на репликите на някои батачани, че е недопустимо да се извършва богослужба, след като самият Бог бил изоставил хората и те са избити от османските орди. Други любопитни роптаели срещу владиката, защо е затворен олтарът и те не могат да видят дупките от куршуми. Именно това място било атракцията в някогашния музей.ГАЛЯ ГАНЕВА
Снимка на три колони - Митрополит Николай е написал служба за баташките мъченици
Снимка на две колони - НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО:

Архитекти и свещеници се скараха заради храма.

24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 12
Архимандрит Антим, протосингел на Видинска Света митрополия:
Трябва да се намери формула за конфликта
След като църквата в Батак премина в ръцете на Пловдивска митрополия, Министерството на културата започва да губи от такси за вход. Без да те таксуват, ще можеш да влезеш както в църквата "Александър Невски".

Споменът за Светите баташки мъченици трябва да бъде възкресен. Трябва да се намери най-добрата формула, за да няма конфликт с държавата. Всеизвестно е, че храм "Света Неделя" в Батак е изконна църковна собственост. Независимо по какъв начин държавата е сложила ръка върху тази църква. Тя трябва да заживее отново. И България има нужда от жития на светци. Кому са нужни мъртви паметници?

Църквата има своите методи така да провежда богослуженията и ритуалите, за да не навреди на паметниците на културата и духовността. Митрополит Николай работи в правилна посока. Той не воюва с музейните власти и с Министерството на културата. Убеден съм, че той ще намери добрия тон. Защото животът в църквата е богослужението, молитвата. Канонизацията не трябва да остане просто един исторически акт, без духовномолитвен живот.24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 12
Петър Паунов, кмет на Батак
Случващото се е потресаващо
Напрежението предизвикаха и поддържат музейните работници в Батак. Явно нещата бяха на финансова основа, но вече преминаха в друг мащаб. На по-високо ниво. Дядо Николай успя да си възстанови собствеността на манастира "Св. Кирик", а базата преди се ползваше от Съюза на българските архитекти. И те сега му отмъщават. Но защо със светинята, баташката църква, това не мога да проумея. Случващото се е потресаващо. Как можеш да се подиграваш с мощите на 1850 човека, канонизирани за светци?

Не мога да разбера и някои медии. Недопустимо е да се интервюират само негативно настроените срещу владиката жители на Батак. Те са единици. Положително мислещите не са интересни.

Комисия от Министерството на културата извърши проверка след породилия се конфликт. В протокола, който ще бъде готов след седмица ще се види дали има нарушения, или няма.24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 12
Проф. Ангел Кръстев, църковен историк:
Църквата не е атракция
Подкрепям митрополит Николай за твърдия подход да влее нов живот в баташката църква. Независимо критиките на архитекти и жители на Батак църквата трябва да бъде действаща и днес, както е била. Трябва да се знае, че тук е извършено

жестокото клане. Намерили са своята Голгота хиляди мъченици. През тоталитарния режим тази църква беше само една атракция за туристи заради съхранените кости. Стана ми много неприятно, когато по телевизията батачани негодуват, че не можело да се извършват венчавки, след като има черепи. Нали домът Божий е място за съкровена молитва? Именно тези светци, които са посечени за вярата, ще се молят за нас пред Божия престол. Как някои не могат да го разберат. А в храма не се извършват само венчавки. Едва ли в Батак ще има повече от 4-5 венчавки на годината?
24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 14
Симеон Дянков:
Това беше политическа спекула. За съжаление изгарят и добри кадри, каза Дянков
България категорично не е застрашена от санкции заради държавна помощ за "Софарма" и "Софарма трейдинг", във връзка със запитващото писмо от Европейската комисия, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ.

"Явно е, че няма такава държавна помощ, но все пак ще отговорим на това писмо. Всичко минава през обществени поръчки, доколкото съм запознат. Разбира се, ще се прави допълнителният одит, за който споменахте. Но в присъствие на обществени поръчки не може по никакъв начин да се говори за държавна помощ", каза още Дянков пред БНТ.

За случая с уволнената Гергана Павлова Дянков заяви: "Тя търпи критика, че не излезе по-рано и обясни просто откъде е дошла, какво е направила. Даже може би вече е твърде късно това се говори, но все пак, понеже аз знам случая, ще го кажа. Всъщност Гери Павлова никога не е работила за "Софарма". Тя е работила в анализаторска фирма, която, мисля, 2006 година е била взета, купена от "Софарма", била е напълно независима фирма. Няколко месеца след това тя напуска напълно фирмата, просто ново ръководство, нов начин на работа. Така че Гери Павлова никога не е работила за "Софарма". Тези теми и този натиск отчасти беше според мен политическа спекула, политически популизъм, отчасти борба между различни медийни групи. За съжаление изгарят добри хора като Нели Нешева, като Гери Павлова."

По закон НЗОК, както и голяма част от институциите като НОИ, Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура" имат право да раздават бонуси - до 25% от приходите на тези институции. "Нели Нешева е раздала много под тази сума. Ако се сравни исторически, тя е давала много по-малко. Просто много нашумя темата. За мен Нели Нешева много добре си вършеше работата", смята Симеон Дянков.

За бонусите трябва да има повече прозрачност, посочи финансовият министър. Това ще стане с промяна в Закона за държавния служител. Според Дянков бонусите по никакъв начин не трябва да са свързани с глобите, които дадена институция събира. Освен това бонусите трябва да се дават само за добре свършена работа, и то по преценка на ръководителя. "А иначе Нели Нешева, която е ръководела 4-милиарден ресурс и е вземала 1000 лева на месец бонус, според мен е правилно. Как иначе ще стимулираме хората, които са на толкова отговорни постове", попита финансовият министър.

Гергана Павлова също е жертва на популизъм, на тази суматоха, която се създаде около здравеопазването като цяло. Тя си вършеше добре работата, каза още Дянков.

"Това, което тя направи като реформи заедно със здравната комисия, е, че се децентрализираха аукционите за купуването на лекарства, така че да се правят на ниво болници, с което има по-голям достъп към лекарствата", посочи министър Дянков.
Снима на две колони - СИМЕОН ДЯНКОВ


24.02 - 01.03. 2012 г. , с. 18 - 19
Изнасям бизнеса си в чужбина
Арестуваха ме, за да не участвам в търга за „Кремиковци"
Чиновници и бизнесмени се държат в зависимост с папки
Доброволно подписах декларация да ме разследват 25 години назад
- Г-н Стоянов, как се промени животът ви 2 години след арестите по "Октопод"?

- Животът се променя много сериозно, когато 2 години си "разчекнат" между закона и беззаконието. Държавата използва хватки, които нарушават човешките и гражданските права. Още нямам внесено обвинение в съда. 2 години след целия цирк разследването продължава и това може да се проточи безкрайно във времето. Вече и в мислите си съм раздвоен. Пострадаха бизнесът ми, семейството. Но по-лошото е, че от тази полицейщина страда цялото общество и това ясно личи в докладите на Европейската комисия.

- Защо ви намесиха в "Октопода"?

- Факт е, че една от банките, приближени до властта, взе "Кремиковци", а ние имахме готово финансиране. Всъщност първият и най-важен момент е, че трябваше да ни отстранят от търга за " Кремиковци" и това се получи. След запора на нашите активи вече не можехме да участваме. Факт е, че купувачът се представяше за стратегически инвеститор, но 1 година вече предприятието не работи. Само с икономически интереси може да се обясни арестът ми. Аз не съм интересен с друго. Опасен съм за всички политици с това, че съм независим човек. Нямам скрити тайни. Не съм гей -ако съм такъв, ще си кажа. Не съм агент на Държавна сигурност - бих си признал и за това. Ето такива хора са опасни за властта. Държавата иска зависими и сложни хора, които имат тайни.

Под министерския костюм ако може да има жартиери, но само службата да знае. Сега всички се учудват как може шефът на "Напоителни системи" да има папка. Ами те всички имат! Така ги държат в подчинение. Зависимите бизнесмени и чиновници са най-удобни, защото ги държат изкъсо. При мен това няма как да стане. От 2005 година са ме почнали какви ли не служби. Не мирясват и до днес. Според управляващите българинът може да е ресторантьор, да има малък хотел, магазинче, нещо дребно, но не и да е независим икономически фактор. Затова ме мачкат, но аз съм гъвкав и не се предавам.

- Кой е най-яркият ви спомен от ареста?

-10 дни бях там. Най-яркият спомен е в 3 сутринта, когато арестантите започнат да реват като магарета. От фобия. Неистово реване, докато има въздух. Още тогава поставихме въпросите с местата за репресия и изтезания, както наричам следствените арести. Оказа се, че в България няма действащи неправителствени организации, които да се занимават с тази тема. Между другото в ареста се запознах с Николай Велков, с когото уж сме организирали престъпна група за данъчни измами. Влизам в килията, и вътре две уплашени момчета по анцузи и един с костюм. Първата ми мисъл бе, че нарочно ме вкарват в килия с луди, които ще ми лазят по нервите. Питам човека с костюма какъв е и той отговаря: "Съпроцесник съм ти." Каза, че е преподавател по право. Другото момче лежеше в ареста от година и половина за цигара марихуана.

- Имаше СРС-та от килията в ареста, дори беше споменато, че там подготвяте убийство.

- Това с подготовката на убийство са пълни глупости. Интересно ще бъде това СРС да се разсекрети. Всичко, което съм имал да казвам, е там, и всичките прогнози, които направих, се случиха през тези две години. Монополизираха

сектора на рециклирането, енерговъзобновяемите източници, земеделието и дърводобива, транспортът предстои да се монополизира.

- Нито Велков, с когото лежахте заедно в килията, нито вие сте в съда по делото "Октопод". Обиден ли сте от това пренебрежително отношение?

- Ами да. Наистина ме пренебрегнаха. В началото бях част от прословутия " Октопод", в който трябва да има поне министър, за да може да действа. Говореше се за източване на "Кремиковци", днес никой не споменава това. Истината е, че сме били от най-големите доставчици на комбината и сме били лоялни партньори, което може да се види в документите. Да, имам вина, че не съм тъп и мързелив, че съм развил технология на световно равнище, от боклуци правя суровини.

По-упорит и жилав съм, отколкото очакват

Просто им е бедна фантазията. Делото "Октопод" започна, но аз не съм подсъдим. Алексей Петров поне го удостоиха с честта да го изправят на съд, за да може да се докаже дали е виновен или не. Срещу мен, брат ми, Николай Велков и Момчил Кръстев има повдигнати обвинения за организирана престъпна група с цел данъчни измами. С нетърпение чакам да внесат делото в съда, но те още не са

конкретизирали обвиненията си. Велков не го познавах, докато не се срещнахме в ареста. Алексей Петров, Джотолов, другите - това са хора, с които нямам нищо общо - нито разговори, нищо. С Момчил Кръстев имаме договор, по който съм превел близо милион по банков път. Представих го пред съда, когато ме пуснаха от ареста, абсолютно чиста сделка. Брат ми ми е брат. Отделно от това всяка година НАП ми прави ревизии на фирмите, както и като физическо лице. За тях съм чист, но според МВР и прокуратурата съм данъчен измамник. Интересно как ще докажат тезата си. Ако това дело влезе в съда, ще бъде пълен провал за обвинението,

както се случи с тигрите на брат ми. Живея достойно като българин, обичам България. Плащал съм данъци в особено големи размери - по 6 - 7, до 13 милиона на година. Пазя всички документи от 20 години назад. Фирмата ми е като дете, което обичам и се радвам, когато се развива.

Имам само един телефон

Аз съм управител и собственик. Моят подпис стои навсякъде по документите и от нищо не се притеснявам.

- Имотите и сметките ви са запорирани от комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Как се отрази това на бизнеса?

- Наказателното преследване е повод комисията "Кушлев", сега "Коларов" да се самосезира и да направи запори на имоти, банкови сметки на мен, семейството ми, собствените ми фирми. Това са предварителни обезпечителни мерки и досега не е започвало дело за отнемане на запорираното имущество. То по силата на закона може да започне едва след като съм осъден по наказателните обвинения. Само че вече повече от 2 години нито има наказателно дело, нито започва производство, по което мога да докажа, че тези имущества съм придобил съвсем законно.

И това при приключили всякакви данъчни ревизии и проверки срещу мен и фирмите, които не констатират каквито и да било данъчни и финансови нарушения. Никой също така не обърна внимание, че само месец след арестите по "Октопод" беше направена набързо поправка в НК и върнаха вечния обвиняем, т.е. разследването срещу мен може да се води безкрайно, без аз да мога да се защитя, защото не знам конкретно в какво ме обвиняват.

Само че след 2 години нито има дело, нито комисията "Коларов" ми прави проверка. Иначе искат бързо и качествено правосъдие. Това е репресия. По повод комисията "Коларов " искам да се знае, че може би съм първият българин, който доброволно отиде там и пожела да бъде разследван 25 години назад.

Дори подписах декларация, че съм съгласен с това. Казват ми: "Г-н Стоянов, вие осъзнавате ли, че няма връщане назад." Отговарям - аз за това съм дошъл.

Съгласявам се да ровят навсякъде, само и само да приключим по-бързо. И след всички положени от мен усилия, предоставени хиляди страници документи - "заслужих" писмо от няколко реда, че молбата ми е неоснователна. Няма мотиви, няма доводи. Ето това е пренебрежително отношение.

- Ще съдите ли държавата в Страсбург?

- Да, дори съдът там прие да гледа делото още преди да са се произнесли инстанциите тук, защото казусът им се видя много интересен. Преди този "Октопод" никой не знаеше за нас. Вицепремиерът каза нещо като: "За малко да ги изпуснем и да станат най-големите бизнесмени." Не знаех, че вътрешният министър решава кой да е значим и кой да не е значим бизнесмен. Това беше на 11 февруари 2010 г. през деня. И сме го изпратили като доказателство в Страсбург. Аз ще съдя държавата, но какво от това, като нещата не се променят?

- Как се отразиха арестите и запорите на фирмите ви на бизнеса?

- "Екометал Инженеринг" трябваше да приключи с над 300 милиона печалба след данъци. На две правителства службите се занимават с нас и продължаваме да работим, но вече в чужди държави, не в България. А никога не сме участвали в обществени поръчки, не сме получавали каквито и да било държавни субсидии! Никога! Както и с политици отношения не поддържам. Имаме технологии и проекти, които са изпреварили дори конкурентите ни в Европа. Сега създаваме мега-проект с голяма корпорация в чужбина и там ще развиваме бизнеса си. Преди всички тези мероприятия в дружествата, които управлявам, работиха 1400 души, сега са 300, а тенденцията е да намаляват. И това не се дължи на кризата. Защото тя беше през 2008 година и когато свърши, всички ревнаха, че е дошла. Всичките ни проекти са с геостратегическо значение не само за "Кремиковци" и София. Те са стратегически за държавата ни и са с европейско значение -енергийни, транспортни, които ще спестяват стотици милиони тонове въглеродни емисии на година. Най-вероятно с това сме предизвикали интереса.

- Върнаха ви камиона, който бе конфискуван по време на арестите? Колко са загубите от задържането му?

- Адвокатите ще имат щастието да смятат колко са загубите. Това бе поредният удар срещу нас, като че ли ние съсипахме държавата. Арестуваният камион както го взеха, така и го върнаха. Беше жалко и смешно. Операция "Октопод" продължава и днес с такива действия. Водачът на камиона и багеристът бяха обвинени, че са част от делото "Октопод".

- Имаше дело срещу брат ви, който също бе арестуван като пипало на "Октопода ", но за тигрите му. Защо прокуратурата се отказа да поддържа обвинението си на последната инстанция?

- Брат ми беше оправдан на две инстанции и на последната - ВКС, прокуратурата се предаде. То беше ясно, че това дело е абсурдно. Тигрите нито са от рядък и застрашен вид, нито са диви, нито с тях са правени експерименти. Каквато и да е съдбата им сега, не е по-добра, отколкото когато бяха при Йордан. Той е човек, който обича животните, за разлика от мен. Не ми стана ясно защо на две инстанции се поддържаше това обвинение, а на последната се отказаха.

- Много се спори за закона за управление на отпадъците, който пряко касае вашата дейност. Кои са спорните моменти там?

- Спорните моменти са 300 засега. Политиците имат сериозно предизвикателство да коват закони, не да ги пишат. Да ги правят такива, че да улесняват бизнеса, а държавата да се децентрализира, каквато е европейската практика. На мен държавата ми идва в повече. Този закон облагодетелства определени икономически субекти. Сложили са гаранции от по 100 хиляди за площадка, трябва да си банка, за да оцелееш в този бизнес.

Има банки, които действат като фирми в държавата

Банката трябва да бъде банка, да предоставя паричен ресурс на компаниите и така да печели. При нас всичко е смесено -банката работи като фирма, колбасарница и какво ли не. Това води до риск и несигурност. После защо няма чужди инвеститори. То български не останаха... В този смисъл новият закон за управление на отпадъците е тенденциозен и репресивен и цели да съсипе бранша. А всичко е много просто - трябва да има системи за одит и системи за контрол в управлението на отпадъците. С този закон много елегантно беше откраднат един сектор от частния бизнес и бе поставен на колене. Това ще доведе до фалити. Ето сега имаме нови цени на горивата, които ще продължават да растат. Категорично смятам, че обществената инфраструктура на железниците, НЕК и съобщенията трябва да бъде забранена за предаване и изкупуване за отпадъци и увеличени наказателните санкции срещу крадците.

- Вашата фирма е носител на награди "Най-зелена компания" за 2010 г., както и "Екологична фирма" за 2009 г.". Дори министър Трайков ви е наградил със сертификат за принос към нисковъглеродната икономика. Бойко Борисов като кмет ви е благодарил за почистването на София. От любов към природата ли се ангажирате с екологията или по задължение?

- С Борисов не се познавам, тези благодарности са служебни - имали са нужда от помощ, помогнали сме. Екологията и запазването на природата е призвание. Милиони са производителите, консуматорите - над 6 милиарда. И много малко хора се замислят какво се случва с

отпадъците след консумацията. След преработката на всичко остават между 5 и 15 процента, вредни и опасни емисии. Ние превръщаме отпадъците в суровина с високо качество, даваме икономическа логика на боклука, и най-важното - със сведени до абсолютния минимум вредни вещества при преработката. Ние направихме така, че преработваме тези остатъци опасни вещества. На изхода имаме метан, водород и дестилирана вода. Без комин, при 26 хил. градуса. Затворили сме цикъла. Удовлетворен съм от професията си и мисля глобално. "Екометал Инженеринг" има мощности за преработка на 2 до 3 милиона тона отпадъци годишно. Прословутият завод за отпадъците в София, за който само говорят е предвиден с капацитет 360 хиляди тона на година. Толкова боклуци бълва София. "Екометал Инженеринг" е дружество като лаборатория - вижда се всичко от А до

Я, в детайли - инвестиции, работници. Ето това ме кара да съм доволен от работата си и да спя спокойно. Доволен съм, когато видя съмишленици. Затова много се зарадвах на кампанията на БТВ - "Да изчистим България". Чудесна инициатива.

- Терен на вашата фирма бе снимачна площадка за сериала "Под прикритие". Гледахте ли тази серия?

- Не гледам телевизия. Приятели, които го следят, казват, че имало много лица и събития, които могат да бъдат разпознати. Радвам се, нека да правят български продукт. Аз съм съвременник на събития и всичко ми е ясно. На хора, които не са в час, ще им бъде интересно. Аз съм дал съгласие да се снима тук, но не съм имал представа, че ще снимат този сериал. Стараем се да помагаме на всеки, който има нужда от помощ и креативно мислене. Хубаво е, че се прави добро българско кино.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница