24 март – Световен ден за борба с туберкулозата обединени в борбата срещу туберкулозата!Дата24.07.2016
Размер71.25 Kb.
24 март – Световен ден за борба с туберкулозата
ОБЕДИНЕНИ В БОРБАТА СРЕЩУ ТУБЕРКУЛОЗАТА!
От 1996г. с решение на Световната здравна организация 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата, в чест на откривателя на туберкулозния бактерий Робърт Кох. Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка година милиони души в света се разболяват от туберкулоза. По данни на СЗО повече от 30% от населението на земята е инфектирано, а 15 млн. от него е засегнато от активна туберкулоза.

Туберкулозата е огромно предизвикателство пред общественото здраве. Всяка година в света се регистрират 9 милиона нови случаи, а 1,5 милиона души умират. Въпреки усилията ежегодният спад на заболеваемостта е недопустимо нисък. Без поставена диагноза или лечение са 3,3 милиона души, непроменен остава делът на неоткритите случаи на туберкулоза.

Във връзка с предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март 2016г., Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога, сътрудничеството и обединяване на усилията за полагане край на епидемията от туберкулоза.

Тази година мотото на Световния ден е „Обединени в борбата срещу туберкулозата!” и е в подкрепа на новата 20-годишна стратегия на Световната здравна асамблея за борба срещу туберкулозата 2016 – 2035 година, чиято основна цел е ликвидиране на глобалната епидемия от заболяването.

На този ден медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света - туберкулозата. С отбелязването на този ден се цели повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, подобряване здравната профилактика, както и популяризиране здравословен начин на живот.

В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. В момента то е разпространено във всички развити държави в света.

Епидемиологичните данни за новооткритите болни в област Бургас за последните 5 години са:

2011г. - 112 новооткрити случаи;

2012г. - 109 новооткрити случаи;

2013г. - 88 новооткрити случаи;

2014г. - 71 новооткрити случаи;

2015г. – 106 новооткрити случаи /70 мъже и 36 жени/.

Регистрираните новозаболели от туберкулоза през 2015г. по общини са: общ. Бургас – 50 лица, общ. Айтос – 10 лица, общ. Несебър – 8 лица, общ. Поморие – 6 лица, общ. Карнобат – 6 лица, общ. Руен – 3 лица, общ. Средец – 3 лица, общ. Камено - 12 лица, общ. Созопол – 1 лице, общ. Царево – 4 лица, общ. Сунгурларе – 2 лица.

За първите два месеца на 2016г. са регистрирани 21 новооткрити случаи на туберкулоза.

По повод Световния ден за борба с туберкулозата Д ПБПЗ РЗИ Бургас в партньорство с община Бургас, УВЗ, ЦДГ, ОРС, НПО, СБАЛПФЗ гр. Бургас за поредна година организира кампания, чиято цел е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословен начин на живот.

Дейностите за отбелязване на Световния ден за борба с туберкулозата включват:  • Публикации в местните медии

  • Поместване на образователни материали за профилактика на туберкулозата на сайта на РЗИ

  • Организиране и провеждане на лекции и беседи с деца, ученици, родители, медицински специалисти, персонал от ДЗ и УВЗ от областта по теми свързани с профилактика на туберкулозата

  • Здравно - информационна кампания сред населението /ДЗ, УВЗ, ДДЛРГ, ПУ, пенсионерски клубове, ромско население и др./

  • Отворени врати – На 24.03. и 25.03.2016г. от 09.00ч. – 17.00ч. в Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания гр. Бургас, ул.”Гурко” №64, ще се проведат безплатни скринингови прегледи и консултации за ранна диагностика на туберкулоза.


За заболяването туберкулоза

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.

Причинител на болестта

Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.Източници на зараза:

Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.Начин на заразяване:

Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно–капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.


Запомнете!

Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване.

Практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, но заболява една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма. Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза. Латентната туберкулозна инфекция се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще. Стандартният курс на лечение при нея обичайно използва само един противотуберкулозен медикамент.Най-важните рискови фактори са:

- Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;

- Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене;

- Съпътстващи хронични заболявания;

- Намалени защитни сили на организма поради различни причини;

- Пребиваване продължително време в затворени колективи;

- Носителство на HIV.

Симптоми на туберкулоза

- Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя;

- Храчки – особено когато в тях се появи кръв;

- Повишена температура – продължително температурно състояние;

- Нощно изпотяване;

- Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица;

- Отпадналост и безсилие;

- Безапетитие;

- Отслабване на тегло.

Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.Важно!

Ако имате някои от горепосочените оплаквания, незабавно потърсете съвет от лекар.

Диагностика

За да се установи дали сте болен от туберкулоза, е необходимо микробиологично изследване на храчка или на подходящ биологичен материал за откриване на причинителя, както и провеждане на кожна туберкулинова проба (тест на Манту). Може да се наложи рентгеново изследване на гръден кош.Лечение на туберкулоза

Туберкулозата е лечима, особено при ранното й откриване.

В България средствата за диагностика, болничният престой и лекарствата за лечение на болните с туберкулоза и на лицата с латентна инфекция се осигуряват от бюджета на Министерство на здравеопазването и са напълно безплатни за пациентите.

Пациент, който приема редовно предписаните му лекарства, бързо престава да бъде заразен и не представлява риск за останалите. Туберкулозата е лечимо заболяване, когато пациентът провежда своевременно и правилно лечение минимум шест месеца.Имунизация с ваксината БЦЖ

Важно средство за предпазване от туберкулоза е прилагането на БЦЖ-ваксина. Ваксината е задължителна съобразно Имунизационния календар на Република България. Първичната имунизация се прави още в първите дни от живота на детето - поставя до 48-ия час след раждането на бебето. Новородените се имунизират в родилния дом, преди изписването им. На 7-месечна възраст се прави проверка за постваксинален белег. Децата без белег се изследват с проба на Манту и при отрицателна реакция се имунизират отново. На 7, 11 и 17 години се извършва реимунизация против туберкулоза след проверка с проба на Манту. При отрицателна реакция са извършва ваксинация с БЦЖ.


Профилактика на заболяването

Профилактиката на заболяването включва:

- Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране при показания - на 7, 11 и 17-годишна възраст;

-·Поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез: пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци), редовно практикуване на физически упражнения и туризъм;

- Отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества (наркотици);

- Поддържане на добра лична и обществена хигиена;

- Консумиране само на хранителни продукти (месо, мляко и яйца), преминали ветеринарно-санитарен контрол;

- Незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции.


ма за вход

ЗАПОМНETE!
ГРИЖЕЙКИ СЕ ЗА СВОЕТО ЗДРАВЕ СЕ ГРИЖИTE ЗА ЗДРАВЕТО НА ДРУГИТЕ!

Изготвил:

Дирекция ПБПЗ

РЗИ БУРГАС
Каталог: svetovni%20zdravni%20dni
svetovni%20zdravni%20dni -> 20 май – световен ден за съпричастност с жертвите от спин
svetovni%20zdravni%20dni -> 26 Юни Международен ден за борба с наркоманиите
svetovni%20zdravni%20dni -> Вмешателството в тютюневата индустрия
svetovni%20zdravni%20dni -> Г. Световен ден на сърцето Превенция и профилактика на сърдечносъдовите заболявания
svetovni%20zdravni%20dni -> 31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето Мото: Забрана за рекламиране на тютюневите изделия, промоция и спонсорство
svetovni%20zdravni%20dni -> 14 Ноември – световен ден за борба с диабета знаем ли достатъчно за захарния диабет?
svetovni%20zdravni%20dni -> Решение на 55-та Световна здравна асамблея 10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност, с мото: "Движението това е здраве"


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница