25 февруари 2014 г. Тема: здравеопазванеДата14.01.2018
Размер187.17 Kb.
25 февруари 2014 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЗасилват защитата на личните данни в НЗОК
Здравната каса започна ревизия на информационната си система, преди да се захване със създаването на електронната здравна карта, съобщиха вчера за „Труд".

Институцията първо ще осигури по-високо ниво на защита на огромния масив от информация, с който разполага. Някои мерки за сигурност ще се приведат според последните новости в IT технологиите, което обаче не означава, че в момента сме изправени пред някаква опасност или източване на информация, обясниха от НЗОК.

Здравната каса е най-големият оператор на лични данни у нас, тъй като разполага не само с информация за осигурените, но и за неосигурените българи, както и за всички медицински специалисти, за джипи практиките, лечебните заведения, аптеките.

В същото време друга работна група ще инспектира състоянието на хардуера и софтуера на институцията. Според първоначалните данни то не е цветущо и е по-зле, отколкото системите са били оставени от екипа на д-р Румяна Тодорова през 2009 г. Очаква се заключението да покаже какви нововъведения трябва да се инсталират и какви IT специалисти още са необходими, за да се повиши капацитетът на здравната каса.

Досега е известен един случай, при който компютърен специалист от здравната каса е източвал данни на осигурени и ги е давал на фармацевтични компании и здравни фондове.


ВМА в Пловдив - на 125 г.
Днес Военната болница в Пловдив, която е и най-старото лечебно заведение за армейци, ще отбележи 125 г. За това време тя е била закривана и отново откривана, била е местена, опожарявана, надстроявана.

След Освобождението на Пловдив на 16 януари 1878 г. на базата на турската военна болница, се разкрива руската. А първата заповед за създаване на българско военно лечебно заведение е подписана през 1889 г. от полк. Сава Муткуров, тогавашен министър на войната.

Днес болницата отговаря за около 12 000 военнослужещи и цивилни служители от системата на МО, но лекува и хиляди редови българи. Разполага със 122 легла.


Идея: Балканските страни ще разменят органи за присаждане

Проф. Любомир Спасов обсъдил идеята си и с лекаря на Анджелина Джоли
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Да се създаде организация Балкантрансплант, която по подобие на Евротранс-плант да разпределя дарени органи от донори на територията на Балканите.

Такава идея има новият национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, който на 18 ноември 2004 г. извърши първата чернодробна трансплантация у нас.

Идеята е в новата структура да членуват България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, „Времето, в което експлантираните органи са жизнени, е изключително кратко, а от този период зависи успеваемостта натрансплантациите. Затова е важно да се сформира организация като Балкантрансплант", коментира пред „Труд" проф. Спасов, който е и директор на университетската болница „Лозенец".

Идеята му не е от вчера.

Още през 2004 г. той я обсъжда с проф. Яман Токат, който сега е началник на отделението по обща хирургия и трансплантация на органи в болницата „флорънс Най-тингейл" в Истанбул. Токат е лекарят, който през 2012 г. консултира звездата Анджелина Джоли дали се налага да се подложи на чернодробна трансплантация. Проф. Спасов е дискутирал създаването на организацията също с виртуоза по присаждания на Румъния - проф. Иринел Попеску, както и с други величия от Балканите.

Ако Балкантрансплант стане факт, органи, за които няма подходящи пациенти в балканските държави, ще могат да спасят живота на болни българи и обратното.Близо 1000 българи чакат за нов бъбрек
Българите, които чакат за нов бъбрек, са 987, сочат регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантации. Нуждаещите се от черен дроб са 47, а за сърце чакат 26 души. Шестима нашенци са в листата за бял дроб и един за тънко черво, но такива трансплантации в България не се правят.

От началото на тази година у нас имаше две донорски ситуации. На Богоявление млад мъж изпадна в мозъчна смърт в „Токуда", но спаси трима души с черния си дроб и бъбреците. На Йордановден мъж на 47 години от Варна почина от инсулт, но близките му дариха сърцето и бъбреците за трансплантация.

През 2012 г. страната ни отбеляза антирекорд с едва двама донори. През миналата година те станаха 10.


Проф. Любомир Спасов организира
Балканска мрежа за трансплантации

Ще обменяме органи с Турция, Гърция, Румъния, Македония и Сърбия
Новият национален консултант работи по идеята за създаване на Балкантрансплант от близо 10 години.
Жулиета ИВАНОВА

Балканска мрежа за обмяна на органи ще организира националният консултант по трансплантология и директор на болница „Лозенец" проф. Любомир Спасов. Балкантрансплант ще е аналог на Евротрансплант, към която България се присъедини в началото на тази година. В новата мрежа освен страната ни ще влязат още Турция, Румъния, Македония, Сърбия и Гърция. „След като бъдат извадени от тялото на донора, органите имат много кратък живот. Исхемичното време на сърцето е 4 часа, на черния дроб - 12 часа, а на бъбреците до 24 часа. Затова много по-лесно би било да получим орган от Турция, която ни е съседка, отколкото да чакаме да пристигне сърце от Холандия или Белгия", обясни за „Преса" проф. Спасов. По думите му от Евротрансплант в момента можем да почерпим по-скоро опит, а не да чакаме донори, заради времето, което е нужно, за да пристигнат органите у нас. След като заработи Балканската мрежа, сътрудничеството с Евротрансплант ще е много по-лесно.

„Другият много важен момент е генофондът. На Балканите той е един, а в Европа се различава. Това в трансплантологията е много важно, защото имунният отговор на организма след присаждането не трябва да е твърде силен и органът да не бъде отхвърлен", посочи проф. Спасов. Той вече е водил разговори с колегите си от Балканите, очаква само зелена светлина от здравното министерство. „Мисля, че мрежата за обмен на органи може да е факт още през есента, пари не са необходими, нужни са само добра организация и правила за работа", добави националният консултант.

От държавите, които ще се присъединят към Балкантрансплант, Турция е отличникът в областта на трансплантология-та. Южната ни съседка вече гони първенците по донори в Европа Испания и Хърватия. В Румъния годишно присаждат от три до пет пъти повече органи, отколкото у нас, така че и от тях може да очакваме органи.
Обричат на бавна смърт най-тежкия българин

Ако не постъпи в болница, Иван Иванов ще остане без крака
Драмата на най-тежкия българин продължава. 270-килограмовият Иван Иванов от Стражица има опасност да остане без крака, ако не постъпи в болница. Здравните заведения обаче си прехвърлят топката, тъй като няма къде да настанят изпитващия адски болки мъж. Проблемът е, че институциите продължават да бездействат. Състоянието на мъжа се влошава още повече, съобщава TV7. Според лекари има опасност от ампутация на крайниците му. Личният лекар и хирург са назначили на Иванов спешна хоспитализация. Както вече информирахме, няма болнично легло, което може да поеме тежестта на гиганта. Д-р Борислав Генчев е единственият лекар, който ходи до дома на Иван от Стражица, за да превързва раните му. Семейство Иванови са написали жалба до здравния министър с молба да се изпълни лекарската препоръка на хирурга, т. е. настаняване в болнично заведение. Най-близкото е в Горна Оряховица. Транспортирането на 270-килограмовия мъж и настаняването му на болнично легло е невъзможно поради огромната му тежест. Заради агонията от адските болки на Иван Иванов са му предписани най-силни успокоителни, но мъжът все още не е прибягнал до тях. Спрял е да общува с хора и се е затворил в себе си. Ако се стигне до ампутация на краката му, то тежкият българин със сигурност ще бъде обречен на бавна и мъчителна смърт.

.
Информационната система на здравната каса може да се срине
Институцията трябва да инвестира 1.5 млн. лв., за да подсигури данните на пациенти, лекари и болници
ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА

Информационната система на здравната каса може да се срине всеки момент и цялата информация, която се събира от болниците и за пациентите, да се загуби. За това алармира подуправителят на институцията Динчо Генев. Причината е, че в последните 4 години касата не е инвестирала в техническата поддръжка и системата била оставена на самотек. Въпреки че е далеч от пълноценното си функциониране, софтуерът на НЗОК все пак събира данни за всеки пациент в страната и се използва за разплащане с лечебните заведения, отпускане на лекарства и пр. В бъдеще тази информация трябва да стане основа за прословутото здравно досие, което ще има всеки българин.

Пред "Сега" Генев обясни, че по прогнозни данни са необходими около 1.5 млн. лв., "ако искаме системата да продължи да работи". Средствата са предвидени в бюджета на НЗОК за тази година. Предстои решение на надзорния съвет, за да се обявят обществените поръчки. Според разбивката на разходите са необходими около 600-640 хил. лв. за нови сървъри за централното управление и 28-те районни каси. На около 490 хил. лв. е оценена необходимата доработка на системата и нов софтуер, а техническата поддръжка ще струва 400 хил. лв., уточни подуправителят. Той каза и че за 2013 г. парите са били предвидени в бюджета на касата, обаче вместо това били дадени за разплащане на медицинска дейности.

Ръководството на касата е установило драматичната ситуация с информационната система, когато е възложило на фирма да направи оценка за състоянието й. "Системата уж работи, но ние не получаваме реална информация. Не можем да извадим данни в реално време колко пари се харчат за месеца и за какво", коментира подуправителят на касата.

Другият проблем, е че със сегашния софтуер касата не може да следи на колко договора работи един лекар. Проверка на инспекторите показала, че водещи специалисти са сключили едновременно четири договора с различни регионални каси. Генев обясни, че тези договори ще бъдат преустановени. С новия софтуер тези злоупотреби би трябвало да се преустановят. В момента лекарите имат право да работят на един основен трудов договор и на още един на 4-часов работен ден. Българският лекарски съюз обмисля дори да инициира законови промени, с които на лекарите да се забрани и вторият трудов договор. Опасността, ако това се случи, е да се разкрие остра нужда от специалисти по региони и по специалности, признават медиците.
ПРЕДИСТОРИЯ

Информационната система на НЗОК работи официално от 2008 г., а само до 2011 г. близо десетгодишните опити за изграждане, надграждане и въвеждане струваха 17 млн. лв. По прогноза на здравната каса системата трябваше да намали разходите за медицинска помощ с над 15%, тъй като трябва да засича дублирани дейности, мъртви души и др. злоупотреби. Общо взето, всяко ново ръководство на НЗОК в последните години е недоволно от това как работи системата. По-предишният директор Нели Нешева обяви още през 2010 г., че въпреки многото похарчени пари системата не е изградена напълно, а "по начина, по който работи информационната система, контролът (на болниците - б.а.) е невъзможен".
МЗ ще удължи с 1 г. срока за специализацията на джипита
ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА

Здравното министерство ще предложи изискването за специализацията на личните лекари да влезе в сила от юни 2015 г. А всички джипита, записали се за придобиване на специализация дотогава, ще могат да работят още 5 години, докато придобият специалност. Според сегашните разпоредби до юни всички джипита трябва да имат специалност "Обща медицина" или друга, в противен случай практиките им ще бъдат затворени.

Едногодишното удължаване на срока ще бъде предложено от здравното министерство със законови промени, които се подготвят в момента, съобщи зам.-министърът Чавдар Славов пред "Фокус". Работна група трябва да изготви промените до април. Славов обаче избърза с обещанието заради недоволството на столичните джипита, които в неделя поискаха срокът за придобиване на специалност да се удължи до 2020 г. Според тях всяко друго удължаване ще е половинчато решение. Столичните лични лекари алармираха, че над 850 лекари няма да могат да работят от юни заради изискването, а над 1 милион пациенти ще останат без лични лекари. От МЗ вчера изнесоха данни, че от 4527 общопрактикуващи лекари близо 3000 са със специалност. 1037 медици са зачислени, но не са си взели специалност по "Обща медицина". Други 670 изобщо не са записани да следват.


Още година ни лекуват джипита без специалност
С още година ще се удължи гратисният период, в който джипитата ще могат да ни лекуват, без да имат специалност, съобщиха от здравното министерство. Причината за промяната е, че срокът за вземане на специалност от общопрактикуващите лекари изтича в средата на годината, а една четвърт не са взели изпита. От 4527 джипита 1037 все още учат, а 670 дори не са се записали. Ако срокът не бъде удължен, те ще загубят право на договор с касата от юни и много хора ще трябва да сменят личния си лекар. Тези, които тепърва се запишат да учат пък, ще могат да работят още 5 години, докато вземат специалност. "Търси се компромисно решение за джипитата без придобита специалност", съобщи червеният депутат д-р Илиян Тимчев. Той даде за пример доктори от Берковица, които са защитили специалност. Те са се обединили за съвместно пътуване на групи и заместване едни на други, докато са на занятия и изпити.

Първолета Цветкова


Не може болниците да се финансират като "Плод-зеленчук"

Чупиш крак, плащаш си пирона - нечовешко е!
Лекарите ни са най-бедни в Европа, но са блестящи, казва д-р Цветан Райчинов
Все повече млади медици напускат страната, а средната възраст на лекарите тук е 53 г. Защо се получава така и какво чака родното здравеопазване? Попитахме д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).
- Д-р Райчинов, все повече лекари бягат от България, защо?

- Основната причина особено сред по-младите лекари е невъзможността за кариерно развитие. Един медик иска да учи избраната от него специалност и да води нормален живот, както и да се развива след това като специалист. Не може да поставим лекаря в условия на зависимост от неговите родители - да го издържат още 4-5 г., докато специализира. Това го няма в нито една европейска държава. В Германия младите лекари ги вземат веднага на работа, като заплащането е между 2500 и 3000 евро, осигуряват им и езиково обучение, как да се конкурираме с тях. Втората причина за миграцията са условията, в които се работи тук - дори преподавателите на младите лекари нямат ясен ангажимент да придобият някакви знания. Но те и не получават възнаграждение за това, че отделят от времето си да обучават нови колеги. Третото условие е заплащането - няма по-ниско в Европа от нашето.

- След като проблемите са ясни, какви са решенията им?

- Елементарни са стъпките за решаването им. Трябва да се върне старото положение - един завършил лекар без проблеми да може да започне работа по трудов договор и да специализира. Заплатата му ще се осигурява от съответното лечебно заведение, където работи. Сега трудът му е доброволен. Младият лекар трябва да започва без изпити и такси специализация, където е избрал. Освен това трябва да има отговорник - специалист от по-висок ранг, който да го учи. След 2 г. той да може да каже на колегата: "Да, справяте се и продължавате" или "Съжалявам, но нямате качества за това, насочете се към нещо друго". В края на специализацията, когато се полага изпитът за специалност, отговорникът му трябва да се явява с него, за да се черви, ако не го е подготвил добре

- Директорите на болници съгласни ли са да плащат на младите лекари?

- Те нямат нищо против, защото имат полза от подобни кадри. Ако един млад човек се обучава 5 г. в дадена болница, най-вероятно ще остане да работи там. Проблемът е в изискванията за медицински стандарти и нива, където се искат по 9-10 специалисти за една дейност, а тя не зависи от броя им. Двама или трима са достатъчни, останалите могат да бъдат специализанти.

- Защо тогава директорите не наемат сега специализантите на трудов договор, никой не им забранява?

- Защото не могат да ги включат в списъка за договор с касата и да получават средства оттам за труда им.

- Ще искате ли това да се промени?

- Да, това е въпрос на малка промяна в Закона за здравното осигуряване, която предлагаме. Тя трябва да гласи, че тези лекари имат равни права с другите и могат да работят под надзора на колега със специалност. И след това текстът да залегне и в рамковия договор. Това обаче изисква и промяна в медицинските стандарти. Не може нивото на компетентност да зависи от броя на лекарите в една болница. Ти можеш да имаш 10 лекари, които вчера да са взели специалност, но те не са равни дори на един с 10 г. опит. Затова трябва да има индивидуален паспорт на лекаря, в който да се казва какво умее и това да е водещо.

- За какви промени ще се борите през тази година?

- Първо, за промени в специализацията на младите хора. Второ - да се заделят достатъчно инвестиции за болниците. Не само за техника, но и за битовите условия, защото българинът не е животно да го тръшнеш в стая с 10 души

- Откъде обаче ще се вземат средства за подобряването на условията в болниците?

- Няколко са възможностите - едната е държавата и общините да осигуряват регулярно средства. Касата по закон трябва да плаща само за медицинска дейност, а част от парите й сега се използват за финансиране и на стопанските разходи. Друг вариант е официално плащанията на НЗОК да се разделят на две. Който и вариант да се избере, трябва болниците да придобият вид на болници, а не да се повтаря случаят с израелците, които след атентата казаха, че са мислели, че са в конюшня или нещо подобно, но не и в болница. В същото време Бургас е една от добрите клиники в страната. Друг път са европейските програми, но не да се пишат стратегии, които да останат кух документ, а да се дадат конкретно разписани предложения, за да получим финансиране. Освен това държавата може да плаща равностойни вноски за хората, които осигурява. Или част от тях, като държавните служители, да започнат сами да се осигуряват.

- Говорите така сякаш не предстоят промени в здравноосигурителния модел?

Няма по-добър модел от солидарния въпросът е той да е реално солидарен и средствата да отиват за здравни дейности, а не за малка част от пациентите. Държавата трябва да си поеме функциите - интензивното лечение и редките болести трябва да са национални програми, а към касата да остане лечебната дейност за масовите заболявания. Ако държавата стане коректен платец, в системата ще влязат още 600 млн. лв. и няма да се наложи вдигане на вноската поне още няколко години. И трябва да спре да се казва, че касата покрива напълно един раздут пакет, защото е абсолютна лъжа. За първи път тази година в рамковия договор с НЗОК описахме в клиничните пътеки и какво не се плаща от касата, за да знаят хората.

- Какъв е процентът на пътеките, при които има доплащане?

- В над половината от пътеките няма доплащане. Но там, където има - това е античовешко. Ако си счупиш крака, трябва да си купиш пироните и плаките, ами ако нямаш пари - ще ходиш със счупен крак ли!? Това трябва да се плаща от касата, а ние непрекъснато вкарваме други неща.

- Какво може да регулира появата на нови лечебни заведения?

- Много е просто - първият критерий трябва да е броят обслужвано население. Трябва да е ясно, че на 20 000 души е нужно едно вътрешно отделение. Ако са 30 000 - ще има и неврология. Вторият критерий са възрастта на населението и заболеваемостта. Трети критерий е броят медицински персонал и т.н.

- Само по първия критерий има региони, в които болниците надхвърлят нужния брой...

- Така е, но затова не се прави договаряне от касата с всяко лечебно заведение, което е чисто бюджетиране, а се въвежда механизъм за реална конкуренция по обективни критерии. Договорите се сключват по легла или с лекар, както е във Франция. Затова, ако въведем правилото "един лекар - един договор по каса", ще имаме много по-обективни критерии. Това ще реши съборът. Миналата година само 11 гласа не стигнаха за въвеждането му. Преценихме, че цели региони ще останат без специалисти.

- Нямаме лекари, болниците ни не изглеждат добре, какво е качеството на медицинската помощ за пациентите?

- Ще кажа нещо, което може да прозвучи алогично, но благодарение на българските лекари имаме блестящо качество на здравеопазване - достъпно, осъществявано от добри специалисти, загрижени за своите пациенти. Много хора ще ми възразят истината е, че и сред нас има черни овци но от това не трябва да се вадят заключенията. Няма страна, в която достъпът до лекар да е толкова лесен, а списъкът с лекарства да е толкова разширен. Мисля, че единствените, които искат по-добро здравеопазване, пак са само лекарите. Те приеха програмите за продължаващо обучение без противоречия.

- Точно квалификацията на нашите лекари все по-често се поставя под въпрос, и то от колегите им, защо?

- Това е, защото лекарите са принудени да работят на няколко места, за да имат прилични доходи и не им остава време за обучение. Това, че медицината ни е поставена в зависимост от оборота рязко сваля качеството й. Трябва да се спре тази зависимост за заплащане на болниците като на плод и зеленчук. Представяте ли си какво означава онкоотделение да зависи от броя на болните, които ще приеме, а не от това как ги лекува. Трябва да се плаща според изхода от лечението, оздравял ли е, или се е влошил пациентът. Тук лекарският съюз трябва да има водеща роля, но някой трябва да ни я възложи.

- През 2015 г. да чакаме ли подобни промени?

- Още не мога да кажа, имахме предварителна договорка с Министерство на здравеопазването промените, които ще се внасят, да се съгласуват с нас, но разбрах, че те вече са в Министерски съвет, без да знаем какви са. Докато се действа така - не в екип, а всеки работи сам за себе си, нищо добро не ни чака.

Мария Чипилева


Изследвания показали нива 10 пъти над нормата

Хормони в пилето помпат бюст на 6-годишни момичета
Съставки в храната обръщали сексуалната ориентация на момчетата
Част от пилетата, продавани на пазара у нас, са натъпкани с женски полови хормони и докарват ранен пубертет на невръстни момичета. Тази шокираща новина съобщи вчера проф. Милко Сираков - началник на Трета гинекологична клиника при Университетска болница „Майчин дом” пред ТВ7. Специалистът разказа, че птицевъдите тъпчели пилетата с женския полов хормон естрадиол, за да наедряват по-бързо, и за 20-30 дни да станат годни за продажба. Той обясни, че ако птиците бъдат убити скоро след като са хранени с хормона, той остава в месото и така се предава на човека.

Не давайте на децата си пилешко месо, защото то води до ужасно повишаване на женския полов хормон и до нежелателни изменения в организма, призова гражданката Борислава Сапарева. Тя разказа как дъщеря й Симона влязла в пубертета още на 6-годишна възраст. Тогава гърдите на малкото момиче се подули и жената се наложило да потърси ендокринолог, за да се убеди, че то няма раково заболяване. Момичето чувствало и болки в коленете. По това време детето ядяло поне два пъти пилешко седмично. Изследванията на момичето показали, че то няма тумор, но женският полов хормон естрадиол в организма му е 10 пъти над нормата. В практиката на проф. Милко Сираков имало и по-куриозни случаи от този на Симона. Случвало се е на деца още в 4-годишна възраст да им растат гърдите и да им се уголемяват матките. След като момичетата започнели да пазят диета и откажели пилешкото, нивото на женските полови хормони влизало в нормата. Почти всички животновъди използват

антибиотика кокцидиостатик, защото без него птиците може да измрат. Неговата употреба разкри птицевъдът Благо Джиев. Седмица преди да бъдат заклани обаче той се спира и затова нямало опасност за месото. Той изрази своите опасения, че месото, което се внася, не е подложено на същия контрол, както на българските производители.

Хомосексуализмът се разраства като епидемия всяка година, това е показателно. Някой иска да го приемем като нещо нормално, като мода. Това е заради храната, коментира още Джиев.
За хормоните и пилетата
Едва ли има средно интелигентен български гражданин, комуто да не е известна опасността от пестицидите в ранните зеленчуци, да не дискутира на чаша ракия наред с футбола и вредата от ГМО-та. Малцина обаче са наясно за една друга вреда - хормоните, която, оказва се, дебне повече децата и младите хора. Излиза, че с тях са натъпкани пилетата, а и кой знае още кои храни, защото стоката с тях наддава на тегло, птицата само за някакви си две-три седмици е готова за пазара. Въпросните хормони удрят здраво децата – 6-годишни момиченца заформят бюст, стимулирани от въпросните добавки в пилешкото месо. Безспорно Агенцията за храните не спи. Макар и с не кой знае колко голям персонал, служителите й успяват да изтеглят доста опасни стоки от пазара всеки месец. Въпросът е, че проверката на вносните продукти е далече по-сложна, отколкото тази на родното производство. Но пък видът на някои видове стоки подсказва на самия потребител да бъде предпазлив. Очевидно е, че две пилешки бутчета от пиле, което е хранено само с трева и ечемик, не могат да тежат повече от 1,2 кг. Достатъчно е да сме малко по-предпазливи към храните. Защото едва ли някой ще посегне към бутчето кило и двеста, ако е прочел във вестника, че в него е засечен опасен хормон.


Назначиха нови здравни консултанти
Трима нови национални консултанти са назначени със заповед на министъра на здравеопазването Таня Андреева. Имената и специалностите им са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Национален консултант по трансплан-тология ще бъде проф. Любомир Спасов, директор на болница "Лозенец". Други двама национални експерти ще са специалистът по клинична фармакология и терапия - доц. Емил Гачев от Медицинския факултет към Медицинския университет (МУ) -София, и доц. Петър Сапунджиев от Факултета по дентална медицина към МУ-София.


МРЪВКИТЕ БИЛИ НАТЪПКАНИ С ЖЕНСКИ ХОРМОНИ
Пилешкото вкара 6-годишна в пубертета

Гърдите на Симона започнали да растат, матката й се уголемила двойно
ТЕЛЕГРАФ

Пилешко месо вкарало малката Симона в преждевременен пубертет.

Когато момиченцето било на 6 години, гърдите му започнали да се подуват. Изследванията показали, че женският полов хормон естрадиол е 10 пъти над нормата. Това разказа пред TV7 майката на детето, което сега е на 9 години. Лекарите й обяснили, че увеличението на нивата на хормона при Симона може да се дължи на месото, което яде. „На пилетата се дава естрадиол, за да наедряват по-бързо и за 20-30 дни да станат годни за продажба", обясни майката Борислава.

Оплаквания

Малката Симона се оплаквала от болки в коленете и костите, имала двойно уголемена матка, както и увеличен размер на единия яйчник. След една година без пилешко хормоните на детето вече са почти в норма.

„Имахме няколко деца, на които на 4 години започнаха да им растат гърдичките. Назначихме им проверка на хормоните, на хипофизната жлеза, на яйчниците. Установихме, че имат високи нива на естрогените в кръвта, но нямат високи нива на хипофизните хормони, което означава, че не става въпрос за централен пубертет. В повечето случаи няма как да установим откъде са дошли хормоните, защото храната е изядена или пък партидата в магазина вече е разпродадена. Фактът, че след като се промени диетата, нещата се оправят, е достатъчно красноречив", обяснява началникът на Трета гинекологична клиника в „Майчин дом" проф. Милко Сираков.

Антибиотици

Както културистите гълтат хормони, за да правят мускули, така и животните се тъпчат с тях, за да дават повече месо. Освен това на пилетата се дават и антибиотици, за да не се разболяват. Ако се заколят скоро след това, химикалите остават в месото, а ние го ядем, обяснява още проф. Сираков. w Според проф. Виолета Йотова, която е специалист по детски болести и детска ендокринология, обаче няма връзка между ранния пубертет и пилешкото месо. „В края на 90-те години имаше успоредно установена висока консумация на пилешко месо, третирано с хормонални препарати, и увеличение на случаите на непълна форма на ранен пубертет. Оттогава у нас няма вече смески и храни, които са хормоносъдържащи. Има много допълнителни изследвания, които практически доказват, че няма такава връзка", обясни още проф. Йотова.
ТРЯБВА НИ КУРС, ЗА ДА ПАЗАРУВАМЕ ЗДРАВОСЛОВНО
ПОТРЕБИТЕЛ НА ХРАНИ" ТЯБВА ДА Е ПРОФЕСИЯ
МЛАДЕНА ГЕРМАНОВА

Хормони в пилешкото разбъркват здравето ни още от детска възраст.

Животът е песен, всичко става с лекота, без усилия постигате всичко за секунди. Отвсякъде ни заливат с рекламни послания и ни убеждават, че развиващото ни се общество достига върхови моменти от еволюцията си.

Ако моите прабаби са отделяли половината от съзнателния си живот в отглеждането на храна, приготвянето й и след това консумацията й, то днес само с едно посещение в магазина вечерята е вече налице. Да, но каква вечеря? С куп нови отрови, влезли в тенджерата ни! Ето днес пилето е пълно с хормони, вчера рибата беше натъпкана с боя, мандарините са с токсични оцветители. Е, какво трябва да ям, за да постигна поне 30% от качествената вечеря, с която се е хранила моята прабаба?

Тапия

Колкото пъти обикалям покрай стелажите в супермаркета, се убеждавам, че на българите им трябват специални курсове, за да разпознават качественитехрани в магазина. Скоро вероятно някой изобретателен гений може да пусне и специална джаджа, с която, като обикаляме между рафтовете, да изчисляваме съдържанието на полезните съставки и количеството на консервантите и трансмазнините. Къде е по-лесният живот от този на прабаба? Тя си е хапвала пресен и качествен домат, давала е на децата си хубаво и чисто от хормони пилешко месо. А след това е отделяла пари, за да спестява, тъй като нейните близки почти не са боледували и защо? Вероятно защото е в сила максимата „кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв човек си". Е, аз, съдейки от храните, с които се храня, съм нещо средно между полуконсервант и натъпкано пиле с хормони.

Курсове


Така че ако ни е грижа за това какво ще даваме утре на децата си, съветвам всички българи да се запишем по-скоро на курс и да изкараме тапия за професия „потребители на храните". По този начин щом държавата не може да контролира качеството на храните и да ни гарантира здраве чрез тяхната консумация, то поне ние чрез намаленото търсене на „боклуците" да ограничим тяхното производство.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница