26 март 2012 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/6
Дата24.07.2016
Размер0.93 Mb.
#3574
  1   2   3   4   5   6
26 март 2012 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Труд 2

В. Труд 3

В. Труд 4

В. Труд 4

В. Труд 5

В. Труд 5

В. Труд 6

В. Труд 6

В. Труд 7

В. Труд 7

В. Труд 7

В. Капитал Daily 8

В. Капитал Daily 9

В. Класа 10

В. Класа 11

В. Класа 11

В. Класа 13

В. Стандарт 13

В. Стандарт 14

В. Стандарт 14

В. Стандарт 15

В. Телеграф 16

В. Телеграф 16

В. Телеграф 17

В. Телеграф 18

В. Телеграф 18

В. Монитор 20

В. Монитор 21

В. Монитор 22

В. Монитор 22

В. Монитор 23

В. Монитор 24

В. Преса 25

В. Преса 33

В. Дума 34

В. Земя 36

В. 24 часа 39

В. 24 часа 39

В. 24 часа 40

В. 24 часа 41

В. 24 часа 41

В. 24 часа 43

В. 24 часа 45

В. 24 часа 47

В. 24 часа 47

В. 24 часа 48

В. 24 часа 48

25.03.2012 г.,с. 12-13
Последният пирон в двореца на царя
Максим Караджов

Ще повярвате ли, че след приключилия наскоро основен ремонт на царския дворец за над 3,6 млн. лв. част от пода е застлана с ламинат! Защо - никой засега не може смислено да обясни. Отговорните фактори, замесени в ремонта, мълчат. След настойчиво питане сконфузено обясняват, че “то само около тоалетните сложихме малко”.

Проектантът на ремонта арх. Константин Пеев признава, че има, но само в административните помещения. След още “разпит” добавя и депата. И оркестрината (балкона за музикантите) над Балната зала... “Няма да се вижда, какво толкова?!”

Ламинатът в случая е проява на агресия към автентичността и атмосферата в сграда - символ за историята ни. В нея през януари 1873 г. се провежда съдебният процес, изпратил Васил Левски на бесилото. Самият Апостол на свободата е лежал окован в нея.

Оттук княз Александър I Батенберг пръв поема руля на Третото българско царство. Подире му в княжеските покои за близо 60 години се настанява династията на Кобургите. А през 1946 г. на втория етаж е устроен кабинетът на първия министър-председател на народната (вече) република Георги Димитров.

Имаме ли друга жива сграда днес с по-величава биография, че да хитруваме с имитации?!

В Балната зала е нареден нов паркет, който повтаря орнаментите на стария, полаган в края на ХIХ в. по проект на арх. Фридрих Грюнангер. Сега той е изкъртен като напълно негоден. Но забележете - в източното крило на двореца, където сега не се ремонтира, същият по възраст паркет е изциклен преди 10-ина години и свети като нов.

Значи изчезналият може да не е просто изкъртен, а да се е телепортирал в нечия вила. А става въпрос за огромна площ!

Декар царски паркет се губи

“Някой трябва да го е прибрал някъде... По принцип много неща се съхраниха и ги дадоха на склад, ама какво ги направи министерството (на културата, б. а.), а и строителите, не зная”, обясни арх. Константин Пеев. Той има опит в ремонтните дейности, по негово задание бе ремонтирана Съдебната палата през 2005 г.

От Министерството на културата, което е бенефициент на европейските пари за ремонта, отпуснати по програма “Регионално развитие”, като качествен надзор в двореца е делегирана инж. Моника Бораджиева.

“Старият беше много, много изтрит, като хартийка беше - от предишно циклене и опити за възстановяване. Пази се в мазето само това, което е с орнаментите. Обикновен паркет няма защо да се пази”, убедена е тя.

“Паркета го раздадоха на работниците за огрев”, подхвърля небрежно един от майсторите, извършващи ремонта. Шок! Дали болшевиките раздадоха паркета след щурма на Зимния дворец за огрев на пролетариата? Или санкюлотите - версайския?

В мазето на двореца сега се пази само паркетът от Балната зала. Той е с доста видими орнаменти и не е подходящ да си го наредиш на... вилата.

“Да, хм..., има малко ламинат”

На пресконференция за ремонта през февруари т. г. инж. Бораджиева пестеливо обяви, че цялата подова настилка е сменена с нова. И толкоз.

Сега признава: “Да, хм..., има ламинат, но малко - само в административната част и в депата в подпокривното пространство.”

Тези зони са с обща площ 1225 кв. м. От тях 850 квадрата са депата и 375 - административната част.

Не би било честно да се вглеждаме само в кусурите на ремонта. След 2 години работа дворецът грейна с нова бяла дограма, с нова климатична и електрическа инсталация, водопроводна система, ново осветление. Монтиран е асансьор до третия етаж, който ще е в помощ на хората с увреждания.

Балната зала с аплици в стил АЕЦ “Белене”

Реновираната напълно Бална зала, наричана в миналото Червения салон, е вдъхновяваща. Взирането в детайлите обаче натъжава - върху златните орнаменти по стените безпардонно са монтирани метални сиви осветителни тела във футуристичния стил на несъстоялата се стил АЕЦ “Белене”. Утехата е, че те са лесни за демонтиране. Оркестрината буквално е обсебена от огромна рампа за инвалиди.

Богатите гипсови орнаменти по стените и таваните се губят, след като отгоре им щедро е положен дебел слой прясна боя.

Царските дръжки на прозорците с оригиналните гербове са запазени, което е похвално. Но някои са монтирани нехайно обратно - с короната надолу. А в бравата на входната врата на двореца, която е най-видима и представителна, е мушнат огромен крив пирон. Той ни се подсмихва, сякаш засуканият мустак на бай ти Ганя. Който за пореден път надви.
Снимка на две колони- Този пирон, който крепи бравата на официалния вход на двореца, предизвика погнусата ни. И ни ръчна да надникнем вътре и да видим какъв ремонт за чудо и приказ се е развихрил там.

Снимка на три колони- Княжеският дворец, в който са Националната художествена галерия към Министерството на културата и Етнографският институт и музей към БАН. Двете институции не се разбраха за общ ремонт и той обхвана само частта на НХГ.

Снимка на две колони- Работата е песен, щом тече ремонт, а не реставрация. При нея изискванията към изпълнителя биха били далеч по-високи.

Снимка на четири колони- Работник изрязва ламинирани плоскости в двореца. „Ползваме ламинат с дебелина 6 мм и 8 мм", обясни дружелюбно той.
25.03.2012 г.,с. 12
Слава Иванова, директор на НХГ:Ламинат ли? Не знам нищо
Националната художествена галерия, която се помещава в двореца, докато трае ремонтът, е евакуирана в Музея на социалистическото изкуство. Директор на НХГ е изкуствоведът Слава Иванова, която на въпроса дали знае, че в двореца е положен ламинат, отговори:

“Да си призная честно - не. Не съм запозната добре с този проект (за ремонта, б. а.), той не е на националната галерия, а на министерството и нищо, което е заложено в него, не е минавало през нас. Никога не съм виждала този проект.

В крайна сметка ние сме ползватели на сградата и министерството не е длъжно да съгласува с нас проекта. Административно-правно така стоят нещата.

Ако е положен ламинат, това е проблем, който проектантът е трябвало да съгласува с НИНКН (Националния институт за недвижимото културно наследство, б.а.)”, заяви Слава Иванова.

Свързахме се и с арх. Галя Стоянова, директор на НИНКН.

“Нашият институт е дал становище, но само по проектната документация и това е станало, преди да стана директор (декември 2011 г. - б.а.).Отношение към ремонта би трябвало да вземе Инспекторатът за недвижимото културно наследство към Министерството на културата.”


Снимка на две колони- Инж. Бораджиева показва гипсови орнаменти, които отдолу са с позлата, но върху нея е била нанесена боя при предишни ремонти. Реставрация сега не

е правена, защото била много скъпа.
25.03.2012 г.,с. 13
Моника Бораджиева от Министерството на културата: Не е въпросът за по-евтино...
- Г-жо Бораджиева, каква е вашата роля като представител на Министерството на културата в този ремонт?

- Аз съм ръководител на проекта от страна на министерството. Той е изготвен от проектантска фирма “Екса” и моята задача е да координирам строителната фирма да изпълнява стриктно одобрения проект. Пряко съм отговорна това, което е одобрено като проект, да бъде изпълнено точно.

- Но в Балната зала са инсталирани абсурдни аплици, негодува проектантът арх. Пеев?

- Аплиците са монтирани по проект. Нищо не е направено извън него.

- Обяснете за по-евтино ли бе сложен ламинат на мястото на стария масивен паркет?

- Не е въпросът за по-евтино, а по принцип това са площи, които не са за масово потребление, а само за административната част. Ламинат има само горе в депото.

- И на партера.

- Да, да, но малко.

- Къде е според вас старият паркет?

- Съхранили сме само този, който е с орнаментите. Ако директорът на НХГ Слава Иванова иска някакъв детайл, да ползва. Това се пази в мазето. Обикновеният паркет няма защо да се пази.

- Как са разпределени отпуснатите за ремонта 3,6 млн. лв.?

- От тях 2,8 млн. са строително-ремонтна дейност. Останалите 800 хил. лв. са за проектиране, проучване, реставрация и строителен надзор.
25.03.2012 г.,с. 13
Проектантът: Още 2 млн. лв. трябват
Дворецът да се превърне в градски дом за масови обществени изяви - приеми, коктейли, балове, предлага арх. Константин Пеев. Той е автор на проекта за ремонта. Според него сградата не става за галерия, защото има много прозорци и светлината пречела на картините.

“Ако се дадат още 2 млн. лв., може да се реставрира всичко”, пресметнал е той. Сега парите за ремонта били отрязани с 1 млн. лв. от регионалното министерство. Затова не е извършено нищо за озеленяването на прилежащия парк. Така тръбите на новата климатична инсталация се виждат, вместо да бъдат скрити с декоративни кашпи.

Главната полза за НХГ от ремонта е в увеличената експозиционна площ чрез свиване на зоната за администрацията, смята арх. Пеев. Както и спечелената територия в подпокривното пространство за хранилище и депо за експонатите на галерията.
Снимка на две колони- Монтирана е нова рампа за придвижване на хора с увреждания.


26.03.2012 г.,с. 4
Атака" иска санкции за Румъния
Лидерът на „Атака" Волен „ Сидеровпоиска Румъния да получи евросанкции за това, че има претенции към . наши води в Черно море. Това стана вчера на протест пред посолството на северната ни съседка в София, в който се включиха близо 150 души.

Миналата седмица в интервю румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че съществува „спорна зона" в шелфа и е нужно тя да бъде уточнена.

Кабинетът не е взел никакви мерки срещу искането на Румъния, смята Сидеров. Отговорност трябвало да носи и министър Николай Младенов.
Снимка на пет колони- Близо 150 симпатизанти на „Атака" протестираха пред Румънското посолство в София вчера срещу претенциите на северната ни съседка към част от Черноморския ни шелф.


26.03.2012 г.,с. 6
Ректорът на УНСС пуска търг за дискотека в Студентския град

След като „Труд" го потърси, проф. Статев се отказа от заповедта си
Нова голяма дискотека с площ 540 кв. м ще отвори врати в столичния Студентски град. Заведението ще се намира в Стол 33, където и през последните над 15 г. се вихри нощно заведение с чалга насоченост. Конкурс за избор на нови наематели е обявен от ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев през март.

115 дни след убийството на Марио

„Заповедта, с която се дава зелена светлина за откриване на поредната чалготека, е издадена 2 седмици след жестокото убийство на 19-годишния Марио Данчев в Студентски град, алармираха възмутени от сдружение „Майки срещу насилието в Студентския град". Новият срок на договора ще е 5 г., а началната наемна цена е 16 лв. на кв. м. Наддаването ще е тайно.

Според ректора мястото ще се ползва „за удовлетворяване на социални контакти в извънучебно време".

УНСС стопанисва 12 блока в Студентския град, в които живеят около 5000 души. „Похвална е загрижеността на ректора за удовлетворяването на социалните контакти на зачислените му студенти, но защо е нужно да се отварят още нови чалга дискотеки и кръчми. Точно там ли трябва да релаксират младите хора", питат се в „Майки срещу насилието в Студентския град". Те настояват конкурсът за дискотеката да бъде незабавно отменен, а министърът на образованието Сергей Игнатов да поеме стопанисването на държавните обекти в градчето.

ГЕРБ: Това е безхаберие и цинизъм

„Уж говорим за някакви промени, но очевидно всичко си остава в рамките на работните комисии и дискусии. Абсолютно безхаберие е, да не кажа цинизъм, по-малко от месец след последното убийство в Студентски град ректорите да си правят каквото си искат, водени единствено от финансовите интереси." Това заяви пред

„Труд" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, един от авторите на промените в две наредби - общинска и на Министерския съвет, с цел повишаване на сигурността в Студентски град.

„Вузовете са автономни и общината не може да се намеси", заяви кметът на район „Студентски" Димитър Дилчев. „Това е пълно лицемерие и безобразие, защото ректорите се правят на загрижени, а студентите се напиват в заведенията, които те отдават под наем", заяви и съветникът Ангел Джамбазки (ВРМО). Той е сред авторите на наредбата

на кметството за обществения ред, която указваше, че заведенията край блокове ще затварят в 23 ч. Това обаче беше оспорено от частници в съда и бе отменено.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев заяви пред „Труд", че издал заповед за търга, защото имало решение на ректорския съвет отпреди убийството на Марио. Днес обаче той свиква извънредно ръководството и ще поиска отмяна на конкурса. Нещо повече, Статев ще поиска смяна на предназначението на 4 помещения на УНСС, в които се продава алкохол .


26.03.2012 г.,с. 6
Протести в Бургас срещу блок за бедни
Опълчение се надига в бургаския жк „Меден рудник" срещу изграждането на блок за социално слаби семейства. Жители на комплекса поискаха разрешение за мирен протест във вторник и написаха протестно писмо до кмета на града Димитър Николов (ГЕРБ). В него заявяват, че „не

искаме ново гето. Примерите показват, че ро-мите не могат да се интегрират".

Ако проектът бъде спрян, градът губи над 9 млн. лв., а справка показва, че нуждаещите се семейства, които ще бъдат настанени в 52-те жилища, са само български, отговориха от кметството.


26.03.2012 г.,с. 17
Студенти се стрелят? Завързват контакти
АЛБЕНА БЪЧВАРОВА

Да ви видя ръчичките горе! Ако някой си е помислил, че този масов призив може да позаглъхне в Студентския град, не е познал. Там нищо не се губи. Най-малко чалготеките. Една затваря, а на нейно място услужлив ректор обяви конкурс за нови наематели. И едва когато майки алармираха медиите за идеята (виж стр. 6), геройски заяви, че ще отмени търга. Десет дни обаче той се спотайва.

Не убиха ли студент преди седмици заради пиянски свади точно из нощните клубове на родния Синсити? Е, след това светкавично се спретнаха п на брой кръгли маси със специалното участие на всички ректори. Които обясняваха, че трябва да се вземат спешни мерки. Мерки се вземат. При това с верни обосновки - чалга клубът беше замислен, за да удовлетвори „социалните контакти на студентската младеж". Само от някакво недоглеждаш обявителите бяха забравили добавката „за раз- ( виване на духовни и просветни дейности".

И без това, както е тръгнало, скоро университетите ни ще се превърнат във филиали на чалготеките. Затова висшите училища официално да включат сред изучаваните дисциплини и часове във фолк клуб.

А ако се стрелят студентите? Ами, завързват социални контакти.


26.03.2012 г.,с. 24-25
Фондове за земя носят печалба
ВЛАДИМИР МАЛЧЕВ, управител на „Бул Тренд Брокеридж"

Изминалата седмица за капиталовите пазари по света не бе особено позитивна. Нещо повече, тя може да се окаже повратна в краткосрочен план, тъй като след дългия и силен възход фондовите пазари може би вече се нуждаят от почивка, за да си поемат дъх и да натрупат сили, за да продължат възходящия си тренд по-късно през годината.

На Българската фондова борса повечето индекси завършиха с леко повишение, а единствено SOFIX регистрира загуба от половин процент, което е нормално

след промяната на състава му, когато в него влязоха „Булгартабак холдинг" и „Еларг фонд за земеделска земя" на мястото на напускащите - Корпоративна търговска банка и „Албена".И тази седмица премина под знака на дружествата със специална инвестиционна цел. На първо място по оборот се наредиха акциите на „Адванс Терафонд", която е един от големите инвеститори в земеделска земя. Книжата достигнаха цена от 1,71 лв. за брой след седмично поскъпване от почти 7%. От началото на годината доходността им вече надхвърля 25% - добра награда за тези, които са дръзнали да пренебрегнат банковите депозити и да инвестират в по-рискови активи.

Малко по-надолу в класацията по оборот за седмицата се нарежда друго дружество, инвестиращо в имоти, също член на SOFIX - „Фонд за недвижими имоти България". Акциите му поскъпнаха с 3,85% за седмицата, закръгляйки ръста си от началото на годината на 10%. Разбира се, губещи акции също не липсваха, като сред тях най-силно впечатление правят тези на Първа инвестиционна банка, при които бе отбелязано понижение от 15,5% до 1,89 лв. за брой.


26.03.2012 г.,с. 27
Таен търг за будки
Новите будки за сладолед във Велико Търново за първи път т.г. ще се дават с таен търг, а не както досега по реда на подаване на документите за тях.

Заради предишната порочна практика „който изпревари, той натовари" гар-дове чакаха с дни пред кметството и пазеха ред и дори влизаха в схватки помежду си. Кметът Даниел Панов обаче промени регламента и пуска масите на търг.

„Стотици са мераклиите и затова будките са разпределени на 5 зони.Цената на квадратен метър за първата, която покрива центъра на града, е 80 лв. без ДДС месечно, а на последната -10 лв. При търга се очаква тези стойности да бъдат завишени многократно", обясниха от общината.


26.03.2012 г.,с. 28
И общинари: чистят града
ИРЕНА НИКОЛОВА

Служители на общината - и ученици излизат на пролетно почистване на Плевен в събота, на 31 март. От общината се надяват, че и много граждани ще се присъединят към тях. Местната администрация обяви два телефона, на които плевенчани могат да заявят допълнителни съдове за смет, чували, ръкавици и други помощни материали. Това са телефоните в общинския отдел „Екология" -064/ 881 -336 и 064/881 -342. Плевен ще се присъедини и към световната кампания „Часът на земята", който тази година ще е на 31 март от 20,30 до 21,30 ч. Тогава ще угаснат лампите във всички общински сгради. Уличното осветление обаче няма да бъде загасено.

20 тона асфалт ще отидат за запълване на дупките по общинската улична мрежа след тежката зима. Кърпежите от първоначалния | списък на общината, ще приключат в първите дни на април, а някои от улиците, като част от „Самуил" и „Българска авиация", след това ще бъдат основно ремонтирани. Работата започна от най-оживените трасета на градския транспорт и подходите към важните институции. „Ще работим в квартал „Сторгозия" по линиите на тролеите 3 и 7", обясни управителят на общинска фирма „Инжстрой" Ренета Иванова.

72 000 лева, наложени като санкции на снегопочистващите фирми в Плевен, ще отидат за пролетното измиване на улиците в града.


Снимка на три колони- 20 тона асфалт ще отидат за запълване на дупките по уличната мрежа в Плевен след тежката зима. Кърпежите ще приключат в първите дни на април.


26.03.2012 г.,с. 6
Оградата на границата с Турция може да поскъпне над три пъти

Областни управители искат 26 млн. лв. за строителството й при планирани 7 млн. лв.
Деница Ватева

Цената на оградата между българската и турска граница, която предстои да се строи, може да поскъпне над три пъти, стана ясно от отговор на земеделския министър Мирослав Найденов на петъчния парламентарен контрол.

Той обясни, че въпросът ще бъде разгледан от правителството, тъй като областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол са поискали около 26 млн. лв. за строителните дейности. Предварителните изчисления на кабинета бяха за около 7 млн. лв., като в тази сума е включено и проектирането.

Защо се строи

Идеята за ограда между България и Турция е от миналия април, след като в няколко бургаски села бяха установени огнища от шап, пренесен от диви животни. Общата граница между двете страни е 209.5 км, като на около 30 км от тях има преградна мрежа, изградена по програма ФАР. Взето беше решение оградата за останалите около 180 км да се довърши с държавно финансиране.
Тъй като границата преминава през териториите на Хасково, Ямбол и Бургас, трите областни администрации трябваше да изготвят общ проект и да възложат строителството. Проектът е готов, а конкурсът за изработката беше спечелен от софийския консорциум "Урбагеоплан" с цена 475 хил. лв. без ДДС, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Предстои всяка от областите да обяви поръчка за строителство на нейната територия, което по план трябва да приключи до октомври.

Кой ще носи отговорността

От думите на министър Найденов в парламента стана известно, че все още не е изяснено кой ще поддържа и стопанисва оградата след построяването й. Пред депутатите той обясни, че в момента се водят разговори между няколко министерства - на земеделието, на регионалното развитие и на вътрешните работи.

Въпросът трябва да бъде решен в следващите месеци, като по неофициална информация съществува вариант отговорността да бъде възложена на областните управители.


26.03.2012 г.,с. 10-11
Все повече депозити и все по-малко кредити

Банковият пазар е почти замрял в началото на годината. Почти липсват търсене и предлагане
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница