26 октомври 2009 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/6
Дата27.09.2016
Размер0.87 Mb.
  1   2   3   4   5   6
26 октомври 2009 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Труд 2

В. Труд 2

В. Телеграф 9

В. Телеграф 9

В. Телеграф 10

В. Телеграф 10

В. Телеграф 11

В. Телеграф 11

В. Телеграф 11

В. Телеграф 12

В. Телеграф 12

В. Телеграф 13

В. Телеграф 13

В. Телеграф 14

В. Телеграф 14

В. Телеграф 15

В. Телеграф 16

В. Стандарт 18

В. Стандарт 18

В.24 часа 24

В. Монитор 33

В. Монитор 36

В. Монитор 37

В. Пари 39

В. Пари 39

В. Пари 39

В. Пари 40

В. Пари 40

В. Класа 40

В. Класа 42

В. Класа 42

В. Класа 42

В. Класа 43

В. Дума 43

В. Сега 45

В. Сега 45

В. Новинар 48

В. Земя 4825.10.2009 г., с. 7
ДНЕС ДА ПОЧЕРПЯТ
Димитър Барбуков, бизнесмен, един от най-крупните строителни предприемачи, става на 55 години.


25.10.2009 г., с. 7
Инспектори спряха два строежа

Внезапна проверка установила опасни условия натруд
Внезапна проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ) вчера доведе до спирането на строителните работи на два обекта в столичния кв. “Манастирски ливади”.

Според инспекторите на тях не били създадени безопасни и здравословни условия за труд, не бил елиминиран и рискът от падане. Всички работници са били без каски и лични предпазни средства.

На единия обект в момента на проверката са работили 11 души, някои от които са декларирали, че получават между 350 и 500 лв. месечни заплати. Общо шестима от работниците на двата проверени строежа обаче са признали, че не знаят дали имат трудови договори.

Пред агенция “Фокус” вчера главната инспекторка Екатерина Асенова поясни, че на единия обект е имало нестандартни конструкции, които служели за парапети. Имало и необезопасено електрическо табло. Освен това там не е присъствал неговият главен технически ръководител. При липсата на такова лице строителни дейности не би трябвало да се извършват. Човекът бил повикан по телефона и след като пристигнал, заявил на инспекторите, че имало вътрешна заповед във фирмата, че в събота не се работи.

На втория строеж техническото лице е присъствало по време на проверката. Там обаче също имало необезопасени етажни отвори и машини. Четирима от работниците не само нямали трудови договори, но не знаели и името на човека, който ги е наел на строителния обект.

Внезапната проверка е била направена в събота, тъй като работодателите са свикнали да бъдат инспектирани в делнични дни, поясниха от ГИТ.

25.10.2009 г., с. 7
1800 дюлгерски фирми прекратили дейността си

Около 1800 родни фирми от строителния сектор са прекратили дейността си. Това сочат данните от регистъра на Камарата на строителите в България. В него са включени всички компании в страната от този бранш.

В регистъра към края на септември фигурират 5860 фирми, но от тях само 4054 са препотвърдили участието си, съобщи в интервю пред агенция “Фокус” Светослав Глосов, шеф на областното представителство на Камарата на строителите в София.

“Това са фирми, които не са обявили фалит, но са с прекратена дейност”, уточнява Глосов.

Той признава още, че има сериозен срив в бранша. “Преди година и половина беше почти невъзможно да се намерят специалисти в строителството и имаше остра нужда от такива. Сега обаче този проблем не стои, защото има голям избор и от работници, и от квалифицирани кадри. За съжаление спадът в строителството е много голям.”

Според данните на Националния статистически институт през първото шестмесечие на т. г. са били издадени с 32% по-малко разрешителни за строеж спрямо същия период на м. г. Най-засегнато е жилищното строителство, при което има 62% спад, докато при административните сгради намалението е с 27%. Като абсолютни числа през 2009 г. са издадени 1832 разрешения за жилищни сгради с общо 4506 апартамента в тях. Драстичен спад има и в броя на наетите работници - 18,7%, посочва Глосов.

26.10.2009 г., с. 2
13 наши компании с шанс за “Тракия”
Тринайсет български фирми имат технически и кадрови потенциал да участват в строителството на магистрала “Тракия”, съобщиха от Българска браншова камара (ББК) “Пътища” пред “Труд”. Тези компании биха могли да се обединят в няколко консорциума, за да успеят да покрият показателите в предстоящите търгове, твърди Румен Йовчев, председател на камарата.

Подредени по азбучен ред фирмите според камарата са: АМ “Черно море”- Шумен, “АБ” - Хасково, “ГБС - Инфраструктурно строителство”, “Мостстрой” АД, “Пътни строежи - Пловдив”, “Пътни строежи - Велико Търново”, “Пътстрой - 92”, “Пътинженерингстрой” - Търговище, “Пътища - Шумен”, “Пътища - Пловдив”, “СК-13 Холдинг”, “Трейс Груп Холд” и “Холдинг Пътища"”.

Точните условия и изисквания за участие в търговете все още не са обявени от пътната агенция. В момента тръжните документи все още са в процес на изработване, но вече се понесоха слухове, че с тях ще се направи опит участието на български фирми да бъде затруднено.

От “Тракия” остават за довършване 116 км. Предвижда се те да се изграждат на три участъка (лотове). Финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма “Транспорт” на ЕС, в която са заделени 990 млн. евро за аутобани. Програмата на правителството предвижда “Тракия” да бъде завършена през 2012 г.


Снимка на три колони - Последният засега участък от автомагистрала „Тракия" бе пуснат преди две години между Оризово и Стара Загора. Очаква се търговете за оставащите три лота на аутобана р бъдат обявени до края на 2009 г.

Снимка на три колони - Ако се съди по оборудването отдавна българските фирми са равностойни не чуждите. Те имат в парка си асфалтосмесители с производственост 160-220т/час, багерни звена с над 7300 мЗ дневна производителност, мобилни бетонови възли, модерна асфалтополагаща техника, трошачни инсталации, бетоновози; бетонпомпи, стендове за производство на мостови греди и др.
26.10.2009 г., с. 2
Мостстрой
Компанията е специализирана в изграждането и рехабилитацията на мостови съоръжения. В тази област тя е най-голямото българско дружество. Създадено е през 1970 г. Основен изпълнител на всички мостови съоръжения по магистралите “Тракия”, “Хемус” и “Марица” - 27 от тях са на “Тракия”. Емблематичен за компанията е Аспаруховият мост във Варна, който бе построен през 1974-1976 г. За м.г. дружеството отчита 27,9 млн. лв. приходи. Разполага с четири производствени бази и с пълен набор строителна техника.


26.10.2009 г., с. 2
Пътни строежи - Пловдив
След 1989 г. дружеството е изградило участък от километър 135 до км 171 на магистрала “Тракия”. То строи и участъка Свиленград - Капитан Андреево от магистрала “Марица”, а в момента работи по трасето Харманли - Любимец от същия аутобан.

Компанията е участвала и в рехабилитациите на летищата в София и Бургас в предходните години.

Според финансовия отчет за 2008 г. дружеството притежава активи в имоти, машини и съоръжения на стойност 16,6 млн. лв. За м.г. то отчита оборот от над 35 млн. лв.


26.10.2009 г., с. 2
Пътни строежи - Велико Търново
Дружеството има 2 асфалтови бази с обща производителност 2000 т асфалтова смес и 750 куб. м инертни материали на ден. Разполага с три екипа за асфалтополагане.

За м.г. компанията отчита 27,5 млн. лв. нетни приходи от продажби и 17 реализирани проекта. Сред по-значимите обекти в последните години са рехабилитация на отсечки от пътищата Бяла - Плевен, Силистра - Шумен - Ямбол, Велико Търново - Антоново, Русе - В. Търново и др.
26.10.2009 г., с. 2
Черно море - Шумен
АМ “Черно море - Шумен” е сред малкото компании, които имат опит в автомагистралното строителство у нас. Тя има в актива си вече изградени участъци от АМ “Хемус”.

Разполага със 7 поделения в страната. Има 4 кариери, 5 асфалтови бази и собствена лаборатория, както и 189 броя специализирани машини.

За м.г. АМ “Черно море” отчита 37,2 млн. лв. приходи. В компанията работят 939 души.

Сред по-значимите обекти на дружеството са 14,5 км ново строителство на магистрала “Хемус”. Може да се похвали и с дълъг списък от рехабилитация на пътища из цялата страна, като например на отсечките Генерал Тошево - ГКПП-Кардам, Русе - Варна, Варна - Бургас и др.
26.10.2009 г., с. 2
АБ - Хасково
Акционерното дружество е регистрирано през 1993 г. За м.г. то отчита 52 млн. лв. приходи от основна дейност. Компанията разработва три кариери със запаси от 26 млн. куб. м инертни материали годишно. Дружеството има капацитет да добива по 300 000 тона инертни материали на година за производство на асфалтови смеси, бетонови разтвори и пътни основи.

Компанията разполага с три асфалтополагащи екипа, оборудвани с необходимата техника.

Фирмата е участвала в ремонта на настилката на летище София през 1997 г. Ремонтирала е също така десетки пътни отсечки, сред които части от пътищата Димитровград - Хасково, Димитровград - Стара Загора. Била е подизпълнител при строителството на магистрала “Тракия”, където е извършила дейности на стойност 47,8 млн. лв.


26.10.2009 г., с. 2
Главболгарстрой
“Главболгарстрой” (ГБС) - инфраструктурно строителство, е реализирала строително-монтажни работи за 72 994 000 лв. за миналата година, според официалния годишен отчет. Общо приходите й са над 80 млн. лв. От тях 12,5 млн. лв. са от изпълнени проекти по програмите ФАР и ИСПА, а 26,1 млн. лв. - от обекти, възложени на компанията от пътната агенция.

Сред по-известните пътни обекти, строени от компанията, са разширението на Южната дъга на Околовръстното шосе на София, реконструкцията на пътя Симитли - Разлог и др.

Компанията е изпълнила и в момента изпълнява редица общински проекти, финансирани по САПАРД, ФАР и други европейски програми.

Активите на фирмата в машини и имоти са изчислени на 11,6 млн. лв. в последния годишен финансов отчет. Разполага с всякаква строителна техника.
26.10.2009 г., с. 3
Румен Йовчев, шеф на Камара "Пътища": Надяваме се на равнопоставеност
Въпреки че все още няма окончателен вариант на тръжните условия за магистрала "Тракия", надеждите ни са, че ще се осигурят равни шансове на българските и чуждите фирми. Браншовиците считат, че в изискванията за технически възможности и квалификация през последните пет години ( 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008) от кандидатите трябва да се иска да са изпълнили сходни поръчки (строителство на автомагистрали, пътища I и II клас от Републиканската пътна мрежа, включително пътни съоръжения и авиописти, както и ремонт и рехабилитация на такива обекти.Подчертаното липсва в досегашните условия и трябва да се добави.

Тук има още една подробност - кандидатът да е изпълнил поне един такъв обект с дължина 50 км. Анализът на поръчките през последните пет години показва, че такива обекти са само три: Плевен - Бяла, Карнобат - Бургас и Стара Загора - Казанлък. Т.е. на такова условие отговарят само три компании: "Холдинг Пътища", "Трейс Груп холд" и "ГБС - Инфраструктурно строителство". Обикновено така наречените лотове са с дължини от порядъка на 10-30 км, т.е. трябва да се обсъди това изискване вместо 50 км да стане 35 км.
26.10.2009 г., с. 3
Пътстрой 92
Компанията разполага с машини, оборудване и имоти за 14,9 млн. лв., сочи последният й годишен финансов отчет за 2008 г.

Работи по много проекти, финансирани с евросредства. Сред тях е рехабилитацията на пътя Монтана - Лом. Също така софийски Околовръстен път - Ковачевци (27 км), Батак - Доспат (51 км). През м.г. година е работила по общо 66 обекта, финансирани от държавата, общини и частни инвеститори. Дружеството разполага със 7 асфалтосмесителя, 9 екипа за полагане на асфалтова смес, над 80 други специализирани машини.
26.10.2009 г., с. 3
Пътища - Пловдив
Дружеството разполага с три асфалтови бази с общ капацитет от 390 т/ч. Има трошачно-сортировъчни инсталации за инертни материали с годишна производителност 350 000 м3, инсталация за битумна емулсия с капацитет 3 т/ч, цех за бетонови изделия, цех за пътни знаци. Компанията притежава 6 асфалтополагача, 18 бандажни и пневматични валяка, 7 багера, 2 булдозера, 2 автогрейдера, 5 автогудронатора, 7 товарачни машини, 3 пътни фрези, мобилна сонда, 35 тежкотоварни самосвала и др.

Дружеството е строило участъка Пловдив -Оризово от магистрала “Тракия”, както и ремонти по десетки републикански и общински шосета.
26.10.2009 г., с. 3
СК - 13 Холдинг
Компанията е регистрирана в София. В структурата й има 7 дъщерни дружества. През 2008 г. обемът на продажбите на холдинга е нараснал 1,6 пъти спрямо предходната година. Дружеството отчита общо 12 млн. лв. приходи, а изпълнените строително-монтажни работи са на стойност 9,04 млн. лв.

Фирмата е сред подизпълнителите в строителството на магистрала “Люлин” и Южната дъга от Околовръстното на София. Работи силно в ремонта на пътища в Пернишка област. Участва и в изграждането на столичното метро.
26.10.2009 г., с. 3
Трейс груп холд
“Трейс груп” е публична компания, листвана на Българска фондова борса. Тя може да се похвали с изпълнен участък от магистрала “Тракия” - т.нар. лот 1 от Оризово до Стара Загора с дължина 39 км. “Трейс” спечели и търга за подходен път Подкова - Маказа на стойност 4,5 млн. евро. Изгради и път Елхово - Лесово - нов ГКПП на стойност 16,5 млн. евро. Участва в строежа на метрото в София.

Според консолидирания финансов отчет за второто тримесечие на тази година дружеството има активи за 50,2 млн. лв. От тях имоти, съоръжения и оборудване са за 44,4 млн. лв. Нетните приходи от продажби са 46 млн. лв. В структурата на холдинга са 31 дружества.
26.10.2009 г., с. 3
Пътинженерингстрой
Търговищката компания има 4 поделения в страната. Разработва кариера с капацитет 625 000 куб. м инертни материали годишно, притежава три асфалтови бази, собствена лаборатория и др. съоръжения, необходими за дейността.

За 2008 г. според финансовия отчет дружеството е реализирало 35,6 млн. лв. приходи от основна дейност. Разполага с 621 души персонал.

Сред по-значимите изпълнени обекти са обходен път на гр. Попово, ремонтни дейности по участъци от пътищата Антоново - Омуртаг, Търговище - Шумен и др.


26.10.2009 г., с. 3
Пътища - Шумен
Дружеството отчита 7 млн. лв. нетни приходи от продажби в последния си финансов отчет за 2008 г. От строително-монтажни дейности са отчетени 4,9 млн. лв. Компанията е основана през 1993 г. Разполага с техника, която е с отчетна стойност 955 000 лв., както и с транспортни средства.

В акционерното дружество на постоянни договори през м.г. са работили 162-ма души. Компанията има участие в още четири самостоятелни фирми от пътния бранш.
26.10.2009 г., с. 3
Холдинг Пътища
Дружеството е листвано на фондовата борса. То извършва зимна и лятна поддръжка на над 5000 км шосета у нас. Може да се похвали с ремонт и ново строителство на над 1000 км пътища. Компанията притежава концесии върху 9 кариери с капацитет 900 000 куб. м годишно, собственик е и на 16 мобилни и стационарни асфалтосмесителни системи.

Според консолидирания си финансов отчет за 2008 г. холдингът има дълготрайни материални активи на стойност 188,5 млн. лв. Консолидираните приходи за периода са над 200 млн. лв. В структурата на холдинга влизат 24 дружества.
26.10.2009 г., с. 6
Бивша шефка на болница сключила договор със себе си
Договор за наем сама със себе си сключила доскорошната шефка на болницата в Девин д-р Татяна Пампулова. Лекарката подписала “двустранен” договор за отдаване на кабинет в сградата срещу 6,30 лв. на месец, съобщи зам.-кметът на община Девин Антоний Моллов. Скандалният документ лъснал, след като се запознали с документацията от новото ръководство на общинското здравно заведение. Д-р Пампулова подписала “двустранния” договор на 2 януари 2008 г. Тя не плащала за кабинета си ток и вода. Договорът е разтрогнат, а Пампулова вече не е шеф на болницата. След нейното управление се оказало, че здравното заведение е с около 850 хил. лв. дългове. В същото време тя е участвала в комисии за акредитации на други болници.


26.10.2009 г., с. 7
Две момчета загинаха при нелепи инциденти

Стефан пада от 8 метра, бетонна плоча затиска Петър
Две деца намериха смъртта си при нелепи об­стоятелства. От 8-метрова необезопасена подпорна стена падна 12-годишно момче във Велико Търново и сърцето му се пръснало при удара. Друго 13-годишно момче от старозагорско­то село Богомилово загина под струтена бетонна пло­ча на изоставен военен бункер.

Малкият Стефан Петров от В. Търново намери смъртта си около 19,50 ч в събота на ул. „Зеленка". В злополучната вечер Сте­фан Петров бил със свои приятели, изкатерил се на върха на бетонната стена и започнал да върви по нея. Ненадейно обаче се под­хлъзнал и полетял към зе­мята. Опитал се да се за­хване за клон на дърво, но той се прекършил и момче­то паднало на тревната алея по гърди.

В близост до мястото на инцидента има училище. „Децата редовно сядат вър­ху бетонната стена", каза Лидия Прокопова, дирек­тор на 0Y „Димитър Бла­гоев". Но досега не е имало злополуки. За всеки случай в районна винаги дежурели учители, но в работни дни. 13-годишният Петър Кирев от Богомилово пък на­мери смъртта си в изоста­вен бункер на 100 м от село­то. Петър бил с още две момчета. Той влязъл сам в помещението, за да откър­ти няколко тухли. Бетонна­та плоча, тежаща повече от тон, поддала и го затисна­ла. Приятелите му извика­ли помощ, но Петър заги­нал. „Голяма трагедия ме сполетя", ридаеше вчера бащата Иван. Майката е починала преди 7 г. По слу­чая е образувано досъдебно производство.


26.10.2009 г., с. 7
Село Кирчево скочи срещу евангелисти
Милен НАНКОВ

Общо 240 християни и мюсюлмани въстанаха сре­щу строителството на храм на евангелисти върху ста­рото гробище на село Кир­чево, община Угърчин. Хо­рата свикаха общоселското събрание вчера, в което участваха представители на мюсюлманските настоя­телства от близките села Галата, Български извор и Торос. Плевенският райо­нен мюфтия Наджатин Неджиб пък вече е внесъл жалба срещу строежа в прокуратурата и в община Ловеч.

Според шефа на местно­то мюсюлманско настоя­телство Асен Ханев граде­жът на черквата започнал преди седмица. „Искаме да знаем кой, как и с какъв до­кумент е предоставил на сектата този имот", настоя­ваха хората и заплашиха, че ще спрат да си плащат данъците в знак на протест.


26.10.2009 г., с. 7
Регионална библиотека се разшири с 1000 кв. м
С нови 1000 кв. м поме­щения разполага от вчера регионалната библиотека „Сава Доброплодни" в Сливен. В новото крило са настанени детският от­дел, чуждоезиков център и компютърна зала. Чита­телите ще могат да ползват и висококачествен, безжичен интернет. В сградата са обособени и специални книгохранили­ща. За изграждането на новото крило общината отпусна 1,5 млн. лева. фирмата строител се справи за една година.


26.10.2009 г., с. 9
По-евтините имоти не вдигат бизнес кредитите

Спадът на цените на недвижимите имоти не оказва толкова голямо влияние при бизнес ипотечните кредити, както при жилищните. Това отбелязват от небанковото дружество за бизнес кредитиране “Кредитекс”.

В последния месец пък банките установяват леко раздвижване при жилищните кредити заради поевтиняването на имотите.

Намаляването на стойността на ипотекираните обезпечения няма директен ефект върху способността на фирмите да си обслужват заемите, освен ако не са директно ангажирани в силно засегнати отрасли, като строителството, смятат от “Кредитекс”.

В период на криза кандидатите за заем трябва да наблягат на целесъобразността на проектите, а цената на кредита и видът на обезпечението да бъдат на втори план, съветват от дружеството. Целта, с която се тегли заемът, трябва да е ясно определена, да има подходящи гратисни периоди и сезонни погасителни планове, съветват още експертите на “Кредитекс”.25.10.2009 г., с. 4
Садят за измама наградена дама
Наградената за Евро бизнес дама на 2008 го­дина Силвия Руссо ще застане пред съда в Па­зарджик за измами за над 180 000 лева.

Тя е обвинена в източва­не на еврофондове. Нака­зателното дело е насроче­но за 5 ноември. Засега то е първото, което стартира в местния окръжен съд за подобен род измами.

Местната прокуратура е повдигнала обвинение на бизнес дамата за това, че е получила неправомерно пари по програмата за подпомагане на декар площ.

Силвия Руссо е един от най-големите земеделски производители в Пазар­джишко. Тя обработва над 10 000 декара земя край с. Черногорово и ос­вен престижната награда за евро бизнес дама полу­чи приза "Фермер на Тра­кия". До приключване на делото Руссо отказа да ко­ментира случая, но източ­ници на "Телеграф" дове­риха, че в окръжната про­куратура има още 4 дела за измами с европейски пари.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница