27 септември 2012 г. Тема: здравеопазванеДата14.01.2019
Размер256.08 Kb.
27 септември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЛекарствата били 8 месеца с надути цени
Поради пропуски в подзаконовата нормативна база в продължение на 8 месеца е имало условия да се поддържат високи цени на лекарствата, съобщи шефът на здравната комисия д-р Даниела Дариткова след заседанието на анкетната комисия.Тя бе сформирана в парламента, за да преложи мерки за намаляване цените на медикаменти, заплащани с публични средства. Прехвърлянето на много лекарства от МЗ към касата стана през януари 2011 г., но през следващите месеци НЗОК не е можела да договаря отстъпки, каквито преди това министерството е постигало на централните търгове. Докладът на анкетната комисия ще е готов до 15 дни, за да се прецизират препоръките, обясни д-р Дариткова.Министър Десислава Атанасова предлага създаването на нов орган, който постоянно да следи цените на лекарствата в държавите, с които България ги сравнява. Необходима е система за редовен контрол на договорените от болниците цени, която да работи с единен формуляр за подаване на отчетите, гласи друга мярка в доклада. Липсата на образец на отчитане затруднява обработката на данните за анализите, които трябва да бъдат направени.


Агитират майки да ваксинират дъщери срещу рак
ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Здравни експерти тръгват по родителски срещи, за да агитират родителите да ваксинират децата си срещу папи-лома вируси (HPV), които причиняват рака на маточната шийка, стана ясно на VI национална среща по ваксино-профилактика. Подготвени са информационни брошури и филмче.Акцията стартира следващата седмица, когато влиза в сила националната програма за профилактика на този вид рак. Всички момичета на 12 г. имат право на безплатна ваксина. Тя ще се получава при джипитата от средата на октомври поради последни технически приготовления. Имунизацията се прави само при интерес от страна на родителите. Досега главно хора, учили и работили в чужбина, плащаха от джоба си, за да предпазят децата си. На пазара се предлагат два препарата -срещу два и срещу 4 щама на HPV, които се поставят на три дози. До 2016 г. всяка година в бюджета на НЗОК ще има по 2 млн. лв. за ваксината. 12-годишните момичета са около 35 000, но в началото експерти очакват умерена активност.
Сметната палата показва виновника за скъпите лекарства
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Сметната палата ще каже в петък защо лекарствата са били скъпи, преди здравното министерство да въведе механизма за сваляне на цените им.Проверката на одиторите е вече към края си, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова вчера и допълни, че утре очаква те да й връчат доклада си.Проверката започна преди няколко месеца, когато стана ясно, че някои от медикаментите се търгуват на твърде високи цени.Има немалко законодателни пропуски, неясни елементи в разпоредбите по отношение на лекарствата в страната. Няма и единна и цялостна политика, тъй като законодателството в тази сфера се променя често. Това пък заяви Галина Милева, зам.-председател на Комисията по здравеопазване и председател на временната анкетна комисия в Народното събрание, която трябваше да разследва високите цени на лекарствата. Според нея липсва проследяване на продуктите и тяхното ценообразуване при прехвърлянето им от Министерството на здравеопазването към здравната каса и болниците. По време на проверката специалистите в комисията се натъкнали на случаи, в които МЗ е договаряло по-ниски цени, а лечебните заведения след проведените търгове са договаряли по-високи. Затова от комисията настояват за системен и постоянен контрол на договорените цени в лечебните заведения, а законодателството по отношение на лекарствената политика да бъде синхронизирано.
Съд смени пола на бебе с аномалия
ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Русенският районен съд смени пола на дете с аномалия, наречена псевдохермафродизъм, съобщиха от съдебната палата. Това се наложило, тъй като бебето било с неопределен пол – генетично било момиченце, но по външни полови признаци приличало на момченце. Затова и в акта за раждане първоначално то било записано с мъжко име.По препоръка на лекари родителите му направили специално генетично изследване в София, резултатите от което показали, че хромозомите на детенцето са женски. Това именно наложило близките да се обърнат с молба към съда за промяна на пола и името, което да бъде отразено и в акта за раждане.По стандартната процедура в края на решението, публикувано на сайта на съда, е отбелязано, че то може да бъде обжалвано пред окръжния съд в двуседмичен срок.Магистрати коментираха, че подобен казус Русенският районен съд разглежда за първи път. Лекари обясниха, че псевдохермафродизмът е вродена аномалия в диференцирането на пола. Лечението включва както медикаментозна терапия, така и оперативни корекции.
Отборът на Цонка, Донка и Кънчо
Лично мнение на СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Има нещо гнило в моженето на българина, щом и отборът на Цонка, Донка и Кънчо трябва да помага, за да се научи младото поколение да вдига безаварийно самолета. Тримата нашенци някак си никак не могат да мелят брашно, независимо че трябва да играят в един тим и с една цел – сексуалната просвета на децата и подрастващите. От това следва, че работата на Цонка, Донка и Кънчо би трябвало значително да бъде облекчена и същевременно да даде ударни резултати и върхови постижения, за които някои други държави да поискат челния ни опит. Оказва се обаче, че работата на Цонка и Донка, които на практика излязоха на терена, за да подсилят Кънчо, не само, че не се очертава като по-лека, но и ще бъде значително по-тежка.Както паметливите знаят, Кънчо е онзи комиксов герой от диплянките на Столичната здравна инспекция, който върху себе си демонтрира, как се слага презерватив, за какво служи той и какво би могло да се случи, ако пропусне да си го постави. След като през пролетта той бе осмян и от учениците, и от техните родители, се наложи временно да бъде изкаран от терена. От тази есен няколко издателства се надпреварват с издаването на всякакви учебни помагала по сексуално образование, в едно от които героините леля Донка и леля Цонка трябва да обясняват неудобните въпроси за това откъде идват бебетата, как се прави секс и какво следва да се направи, за да не се заразиш с венерически болести и СПИН. Обществеността обаче посрещна на нож и тези издания. За това обаче едва ли имат вина леля Донка, леля Цонка, едва ли е виновен и многострадалният Кънчо.Въпросните помагала, като под индиго разказват всякакви ситуации, които или не се случват у нас, или пък разговори, каквито българските деца не водят нито с родителите си, нито помежду си. Причината е, че никой от авторите, с изключение само на учебника на българския сексолог проф. Румен Бостанджиев, не си е дал труд да напише нещо авторско, съобразено с реалността, бита, нравите и взаимоотношенията в едно българско семейство и училище. Помагалата в голяма степен са взаимствани от чуждестранни издания. Пределно ясно е, че те няма да са интересни нито на българските подрастващи, още по-малко ще се възприемат сериозно от техните майки и бащи. Вместо авторите на всякакви брошурки да раждат преждевременно някакви си Кънчовци, Донки и Цонки, да бяха си дали труда първо да проучат нагласите на нашенеца по отношение на сексуалното образование на неговите деца, а след това да издевателстват върху хартията. Защото, пределно ясно е, че само с едното издаване на помагала като в Европа, и усвояването на едни пари по проект, нито сексуалната култура на младите българи ще бъде повишена, нито ще има ефект от пръснатите пари. Ако обаче авторът е наясно как ще се възприеме неговият труд, и интересът, и успехът му са наполовина гарантирани.
Как заобикаляме забраната за пушене
Частни стаи и отоплени градини „цъфнаха” по родните кръчми и заведения. Това се оказа една от пътеките да бъде заобиколена забраната за тютюнопушенето в заведенията. И тъй като есента и зимата наближават, скоро и температурите ще паднат, собствениците на заведения вече са намерили начини за заобикаляне на закона.Схемата предвижда да се отварят по три прозореца от трите страни на заведението, което според предписанията на ХЕИ вече определя мястото като ресторант градина и по този начин там не важи забраната за пушене.Големи нощни клубове пък отделят т.нар. частни стаи, като по този начин „отбрани” пушачи нямат никакви проблеми да си кадят на закрито и да не бъдат глобявани.Някои кръчми се ориентират по отдавна разпространената в Западна Европа система за отопляване на маси на открито с газови уреди, които обикновено са под формата на лампа и са издигнати нависоко, но топлят сериозно седналите около масата.От 1 юни, когато влезе в сила забраната за тютюнопушене на обществени места, държавният здравен контрол е извършил 62 454 проверки в 59 704 обекта, като са съставени 101 акта за нарушения и над 1395 предписания. Това обаче не пречи на много места законът да не се спазва, като например това лято навсякъде по морето в дискотеките и в заведенията се пушеше. Предлагаме ви няколко мнения по темата заобикаля ли се забраната за пушене.
Маша Гаврилова, старши експерт анализи и политики към проекта “Да върнем пълната забрана”: Кого лъжем

Сдружение „България без дим” даде възможност на всички да подават сигнали за нарушения на тел. 0700 20 009 и на електронната страница bezdim.org. Ние препращаме сигналите до съответната регионална инспекция, за да могат да бъдат проверени. По тези сигнали ние ориентираме инспекторите къде да отидат. Хората подават сигнали както от София, така и от провинцията. За съжаление не на всеки подаден сигнал получаваме отговор. Разликата идва от това, че от момента, когато гражданинът е подал сигнала, до момента, когато дойдат инспекторите, нередностите вече са били замаскирани. У нас за съжаление хората не гледат как да спазят закона, а как да го нарушат.Големите проблеми са в нощните заведения. Често тези проверки не са ефективни, защото отвътре им казват, изчакайте малко, след което всичко се потулва. Затова няма пепелници по масите, веднага щом се появи инспекторът те се обират и какво правим всъщност? Лъжем държавата, че спазваме закона. Тук не е важно кой кого ще надхитри. Въпросът е да създадем една нормална, чиста обстановка в заведенията и на работното място или на детската площадка, да създадем условия, в които няма да се пречи на хората, които не желаят да се пуши. Собствениците или управителите на заведения най-често примерно в 2 или в 3 часа казват на клиентите: „ето сега вече можете да пушите, защото няма кой да ни проверява”. Въпросът с въвеждането на пълната забрана беше свързан с това всички да бъдат равнопоставени. Но всеки един мисли как да надхитри закона. Ние бяхме приятно изненадани, че забраната в повечето случаи се спазва. Хората започнаха да свикват да излизан навън. Някои от собствениците се приготвят и за отопляване на външните площи пред или отстрани на заведението.Ние предупреждавахме, че може би инспекторите ще са малко. Ето защо предложихме да се разшири кръгът от контролните органи, да се даде право на инспекцията по труда, когато влиза в предприятие, да проверява и дали се пуши или не. Например кметът на общината може да упълномощи двама-трима свои служители, които да проверяват и детските площадки, за които също има доста сигнали. Полицията да има право също да извършва контролна дейност. Включително и служителите на агенцията по храните.Нашето сдружение сключи споразумение с Министерството на здравеопазването и ние да имаме правото да набираме доброволци, които да помагат на инспекторите.Според мен е много рано да се говори за това колко заведения са фалирали и дали са фалирали вследствие на забраната. За да се направи анализ, е необходимо да мине поне една година.


Хилда Казасян, певица, собственик на заведение: Трябва да има заведения със и без цигарен дим

Мисля, че това е един изключително дискриминиращ закон. В нашата ситуация това е абсурдно. Не трябва да забравяме, че преди година и половина се взе решение за отделяне на помещения за пушене. И ние дадохме десетки хиляди левове и това е непреувеличено, за да сме коректни спрямо предишните разпоредби с вентилацията и с разделянето на помещения. Тези пари са хвърлени абсолютно на вятъра. В друга държава хората като нас, които сме направили такива вложения, щяхме да бъдем на улицата и да протестираме.Не смятам, че това, което се вземе като решение в чужбина, трябва 100% да бъде изпълнявано тук.Аз самата съм против тютюнопушенето, но тогава нека да забраним и цигарите.На местата, на които си задължен да отидеш, на места, където плащаш такси, където работиш, учиш, лекуваш се, не трябва да се пуши. Това е естествено и това е въпрос и на възпитание, и на култура. Но там, където отиваш по свой собствен избор, и то след 10 часа вечерта, където деца няма, няма никаква причина да има там, но и не трябва да има деца, там трябва да можеш да имаш избор. Аз съм човек, който страшно много цени правото на личен избор. В този смисъл ценя правото на непушача и личния избор на пушача. Затова трябва да има заведения за пушачи и за непушачи. Този, който не пуши и ако мисли, че пасивното пушене му вреди, той просто няма да дойде в заведението, където се пуши. Но не може да сме толерантни към едните, а към другите – не. При положение че пушенето е нещо, което е абсолютно легално и се пуши навсякъде. Мисля, че тук е заровено кучето.Затова и ние направихме това сдружение за свободен избор.В икономически план това се отразява пагубно. И освен това питам къде са върлите непушачи и защо ги няма в клубовете и заведенията, а се наложи някои мои колеги вече да затварят клубовете си, защото фалираха.


Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България: 90 на сто от малките сладкарнички фалираха

Според моя информация законът за забрана на тютюнопушенето в Гърция вече е останал в историята. Що се отнася до моето заведение, там никой не пуши. В някои от по-малките сладкарници и барове обаче оборотът е намалял с около 90%.Някои от тях дори са хлопнали кепенци. Основната причина е, че вече нямат клиенти, след като не се пуши, в тях никой не влиза.Моите колеги от софийската секция са поканили специалисти от Швейцария, Германия и Хърватия, за да се осведомят как е решен въпросът при тях. В Швейцария са направили референдум и най-богатата държава е взела решение ресторантите да са разделени на две зали – помещения за пушачи и за непушачи. Германците също са въвели това деление.Хората у нас се притесняват. Те казват: „Ние сме за борба с тютюнопушенето, но без да се стига до такива радикални мерки.“ Голямо е притеснението им, защото не са готови икономически да посрещнат този удар с тоталната забрана на цигарения дим. Всички искат милост. Ето защо ние не искаме да нагнетяваме повече обстановката, искаме да има диалог, пак повтарям, никой от нашите колеги не е против борбата с тютюнопушенето. Въпросът е как да се дадат по-малко жертви. На морето няма проблеми. Там вече от четири години не се пуши в големите и елитни хотели. Ако помогнем на градските хотели и малките заведения, ще е добре. Но това е демокрацията. Не може да се действа авторитарно.
Книжки и дипляни ограмотяват всеки от 8 до 18 години
Маги и Леля Цонка изместват Кънчо в уроците за секса

Комикси и учебници в надпревара да привлекат интереса на децата
Милица Саванович

Нови герои в книжки и дипляни като тинейджърката Маги и Леля Цонка изместват пениса Кънчо придобил скандална известност от една кампания за сексуална култура сред учениците в столицата.

За родените през средата на миналия век не е имало специални часове в училище, нито отделни разговори за сексуалното възпитание. Не е имало никаква литература. Нещата са се учели от улицата и то в най-суровия им вид. Голяма част от младите тогава дори не са чували за противозачатъчни, какво остава да ги използват. Разговорите с родителите са ограничени.

Отговори от рода на „не ме занимавай“ срещали най-често младежите. По-възрастните в семейството изпитвали неудобство, тъй като са възпитавани още по-архаично.

В наши дни обаче има всякаква литература, която да послужи на подрастващите и да ги ограмоти. Друг е въпросът по какъв начин трябва да бъде поднесена информацията и на каква възраст да се започне да се говори с децата.

Вече е създадена Национална програма за сексуално образование на тийнейджърите, която е подготвена от Дружеството по акушерство и гинекология и има благословията на просветното ведомство. В нея са включени 250 медицински специалисти от 13 общини ще получат брошури и дискове, които ще представят пред учениците тази учебна година, обяснява проф. Благовест Пехливанов, ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в Пловдивския медицински университет.

През пролетта медийна слава придоби членът Кънчо, който се оказа герой от брошурките на Столична здравна инспекция.

Малко са обаче училищата, където се провеждат часове по сексуално образование. Едно от тях е Професионалната гимназия по туризъм в Бургас, където имат обособен предмет вече над 10 години. Часовете се провеждат в 8 и 9 клас под формата на свободно избираема подготовка (СИП), каза директорът на гимназията инж. Станка Узова.

Помагалото, предвидено за часовете в училище, е дело на доц. д-р Румен Бостанджиев. Учебникът успешно може да се използва за разширяване и задълбочаване познанията на учениците от 8-и до 12-и клас по въпросите на сексуалното и репродуктивното здраве в рамките на обучението в СИП по предмета биология и здравно образование.

На пазара се намира богато разнообразие на книжки със сексуална тематика за подрастващи

Учудващо, на повечето от тях не е обозначено за каква възраст са подходящи. Хората реагираха остро на някои от появилите се „книжки с мръсотии“. В една от тях две симпатични лели – Цонка и Донка, дават съвети и препоръки, както и разясняват „защо сексът е толкова привлекателен“. В същата книжка с лъскави корици на удивителната цена от 1.95 лв. са дадени и конкретни примери, подкрепени с пикантни илюстрации.

Атрактивната тийнейджърка Маги също поема щафетата от скандалноизвестния със сексуроците в училищата Кънчо. Доктори и медицински сестри ще раздават на гимназистите цветен комикс, в който 17-годишната девойка ще обучава сексуално

влюбените осмокласници Тони и Филип

Така двете момчета ще научат от какичката, че не бива да правят секс без презерватив, какво представляват хапчетата срещу забременяване и кога се взема спешна таблетка срещу бебе.

В книжката кака Маги дори се шегува, че най-сигурното средство за предпазване от "надуване на корема" е зелена ябълка, която се хапва вместо секс. За да бъде подходяща за ролята си, девойката е изрисувана със сини очи и рижа коса, облечена в лилаво секси костюмче с гол пъп.

Проучванията показват, че често родителите обясняват на най-малките за раждането, но след това години наред избягват въпросите около сексуалността, чак докато дойде време да говорят с подрастващите за трудностите през пубертета. Все едно между тези два периода психосексуалното развитие на детето е прекъснато. А това съвсем не е така!

Според експертите важно е възрастните да осъзнаят, че интересът на малчугана към сексуалносттаа свидетелства за здравословно, нормално и естествено развитие: нужда да си обясниш нещата в света, любопитство да изследваш, склонност да имитираш.


112 НОВИ СЛУЧАЯ НА СПИН
От началото на годината 112 са новите случаи на български граждани, заразени с вируса на СПИН. Общо 1585 души са регистрираните заразени, съобщи д-р Тонка Върлева, координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". По думите й броят на ХИВ-позитивните в страната е поне три пъти повече. Миналата година новорегистрираните са били 120. В последно време се откриват 3 пъти повече заразени мъже, отколкото жени, допълни д-р Върлева. 56 от новите заразени са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик и 5 - от Варна. Младежите под 29-годишна възраст, открити тази година, са 45%. Близо 10% са се заразили в чужбина.


Проверката за поскъпналите лекарства приключила

Вече е финализирана проверката на Сметната палата
за цените на лекарствените продукти и се очаква в петък на здравния министър да бъде връчен докладът от одитния екип.

Липсва проследяване на продуктите при прехвърлянето им от МЗ към НЗОК и съответно към лечебните заведения, коментира д-р Галина Милева, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване и шеф на временната анкетна комисия, която трябваше да разследва високите цени на лекарствата. ДУМА припомня, че още при подготовката на въпросното прехвърляне преди около 2 години експерти от левицата предупреждаваха, че лекарствата многократно ще поскъпнат.

"Има немалко законодателни пропуска и неизяснени елементи в разпоредбите по отношение на лекарствата - няма единна и цялостна политика, тъй като законодателството е обект на чести и фрагментни промени", обясни Милева. Тя обясни нещо, което и от опозицията, и в някои медии бе многократно съобщавано: "Има случаи, при които МЗ е договаряло по-ниски цени, а лечебните заведения след проведените търгове са договаряли по-високи".

Милева оповести и част от изводите, които е направила анкетната комисия в Народното събрание. "Необходимо е да се въведе система за редовен контрол на договорените цени на лечебните заведения, която да разработи единен формуляр за подаване на отчетите. Липсата на такъв образец на отчитане затруднява обработката на данните, предоставяни за анализите, които би трябвало да бъдат направени. Необходимо е да има ясни правила за отчитане и на постигнатите резултати в лечебните заведения по време на търговете на лекарствата".
Студентите стават Пепеляшки
Студентите стават като Пепеляшки - в 12 часа дискотеката ще се превръща в тиква. Вчера депутатите склониха да удължат вечерния час, в който да затварят заведенията в студентски град между първо и второ четене. Дори предложиха да има лятно и зимно часово време за работа на дискотеките. Съгласно сегашния текст на закона кепенците трябва да хлопват в 22 часа. Може би ще помислим обаче дали да не го преместим в 23 или 24, казаха депутати. Шефът на комисията Огнян Стоичков коментира, че може би ще преразгледат и гратисния период, в който заведенията трябва да се преобразуват съгласно новите условия. Ние отваряме дискотеката си в 12 часа през нощта, как да я затваряме в 10. Освен да правим дискотеки от 2 до 4 с баничка и боза, каза фолкпевецът Коцето. Негов колега пък беше пристигнал на срещата по бермуди и след като го върнаха, си купи дънки, за да го допуснат все пак в парламента. Собственици на заведение се оплакаха на депутатите, че са планирали бизнеса си за по-дълъг период и не са съгласни с ограниченията. Те заявиха, че ако затварят в 22 часа, студентите щели "да се нашльокват" по стаите си или да се бият по сокаците. Освен това на 101-вия метър в частните терени щели да се нароят развлекателни съоръжения и студентите щели да ходят там.
Стела Стоянова


Мазната риба гони лошия холестерол и тлъстините
Дебелата талия - вход за диабета

Метърът трябва да показва максимум 80 см за жените и 94 см за мъжете
Дебелата талия провокира развитие на диабет тип 2, обясни ендокринологът доц. д-р Владимир Христов. Причината е, че тлъстините в областта на корема не са подкожни, а се намират по-дълбоко и възпрепятстват обмяната на веществата и работата на тъканите. Максималната здравословна обиколка на корема за жени е 80 см, а за мъже - 94 см, уточни специалистът. Според статистиката диабетиците у нас са 316 000, а други 200 000 не подозират, че имат висока кръвна захар. Около 377 000 нашенци пък са в преддиабетно състояние. 58% от тях могат да обърнат негативната тенденция при корекция на хранителния и двигателния си режим, обясни специалистът, позовавайки се на експеримент във Финландия.
Ако имате дебела талия, може би спортът не е достатъчен, за да я стопите. Възможно е тя да се окаже удобният вход, през който в живота ви да се промъкне по-тежко заболяване.

Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори - ябълковидно затлъстяване (води до увеличаване на вътрешнокоремната мастна тъкан), кръвна захар над 5,6 ммол/л, нарушен мастен профил, артериално налягане над 130/85 mmHg. Колкото и странно да изглежда, мазните риби гонят лошия холестерол. Изследвания са доказали, че ако се хапват 2 пъти седмично скумрия пъстърва, херинга или сьомга, тялото получава полезни омега 3-мастни киселини, които гонят нездравословните тлъстини. Доц. Малина Петкова, която завежда Клиниката по вътрешни болести в столичната университетска болница "Св. Анна" разказа за международно изследване отпреди 8 години, което показало, че 40% от мъжете и 17% от жените, които работят в Министерския съвет и Здравното министерство, имат дебела талия, а някои и високо кръвно. Изследваните, чиято средна възраст била 55 г., били посъветвани да заменят червените меса и олиото с риба и зехтин, а сутрин да правят гимнастика или крос.

Бягането е един от сигурните начини за бързо вталяване, изтъква доц. Петкова. Тя съветва да се използва всяка възможност за движение - да не се взима превозно средство за една-две спирки, да предпочетем стълбите пред асансьора вкъщи и в офиса и пр. Натежалите хора трябва да направят всичко възможно да стопят между 5% и 10% от теглото си в рамките на 8-12 месеца.

Особено важно е ежедневният хранителен режим да включва храни с фибри - ядки, бяло и брюкселско зеле, моркови ряпа, ябълки и др. Дневната доза на фибрите трябва да бъде между 25 и 20 грама. Овесените трици, бобовите храни, оризът, ечемикът и цитрусите съдържат разтворими фибри които редуцират нивото на холестерола в кръвта и намаляват риска от развитието на диабет и рак на дебелото черво. Хората с повишен холестерол трябва да ограничават тлъстите меса и да хапват само белтъка на яйцето. Един жълтък съдържа 200 мг холестерол, а това е дневната препоръчителна доза за хора с повишени нива на триглицеридите. Важно е да се приема ограничено количество алкохол, като поне два дни в седмицата изобщо да не се консумират спиртни напитки. Допустимата безопасна употреба на алкохол за мъже е до 4 алкохолни единици дневно, а за жените - до 2. Една алкохолна единица съдържа 10 грама чист алкохол. Това означава 30 мл ракия, водка, уиски, 120 мл вино и 285 мл бира.Румяна Милева


В клас:

Ученици питат всичко за секса

Обичайте се, но безопасно, съветват медицински специалисти
50% от родните тийнейджъри правят своя сексуален дебют на 15-16-годишна възраст. 17 на сто пък опитват удоволствията на големите още на 13-14 години. Много от тях получават изкривена информация за безопасен секс от интернет и приятелите си, обяснява проф. д-р Благовест Пехливанов, шеф на Катедрата по акушерство и гинекология в Пловдивския медицински университет. България е на трето място по брой на аборти в Европа за момичета между 15 и 19 години след Украйна и Русия, алармира специалистът. Стряскащата статистика ще се промени с подобряване на сексуалната култура на учениците. Инициативата в средните школа върви вече трета година. Националната програма е подготвена от Българското дружество по акушерство и гинекология със съдействието на фармацевтичната компания "Гедеон Рихтер". Медицински специалисти и педагози четат лекции, дават информационни материали на тийнейджърите, отговарят на всички техни въпроси. Това ще се случи и тази учебна година в близо 240 училища на 13 общини София, Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Бургас, В. Търново, Русе, Ст. Загора, Плевен, Враца, Монтана и Благоевград. Миналия уикенд във В. Търново се проведе третият обучаващ семинар на тема "Повишаване сексуалната култура на тийнейджърите в българските училища", в който участваха над 150 медицински сестри, лекари, фелдшери и педагози от цялата страна. Те чуха лекция за възможностите на съвременната контрацепция и получиха специален диск и информационни материали, които ще представят на учениците. Гимназистите ще попълват и анонимни анкети, в които ще отбелязват кога са правили за първи път секс, откъде са се информирали по темата досега, какви предпазни средства използват, знаят ли как става заразяването с венерически болести и др. Ако при вас дойде момиче или момче за съвет в любовните дела, не дръжте нравоучителна реч, а го подкрепете посъветва училищните специалисти проф. Пехливанов. Тъй като във възрастта на първите любовни трепети децата са загърбили разума, предварителната информация ще им спести много главоболия. Посланията в ефектна листовка с комикси стигат бързо до адресата, тъй като героите използват тийн езика. Подрастващите научават колко е важно да използват презерватив по време на секс, какво представляват хапчетата срещу забременяване и кога се налага да се вземе спешна таблетка срещу нежелана бременност. Учениците ще получат и диплянка, която развенчава 10 мита за контрацептивните таблетки. Например за опасността от напълняване и окосмяване, когато се приемат такива хапчета. Съвременните хормонални контрацептиви не повлияват теглото на жените, се обяснява в листовката. Възможно е отклонение в рамките на 1-2 кг. Момичета, които не променят своя двигателен и хранителен режим, не напълняват. Обръща се внимание и на заблудата, че употребата на хапчета антибебе води до окосмяване. Истината е, че новото поколение перорални контрацептиви повлияват благоприятно мазната кожа  и намаляват нежелано окосмяване чрез намаляване нивата на свободно подвижния тестостерон в кръвта. Хапчетата, които предпазват от нежелана бременност, регулират и менструалния цикъл, а при момичета с предменструален синдром болките изчезват. Медицинските специалисти ще обясняват на ученичките, че не бива да прибягват до хормонални таблетки, ако страдат от чернодробно заболяване, повишено съсирване на кръвта, ако тежат много килограми над нормата, имат диабет, хипертония или фамилно обременяване за сърдечен инцидент. Най-сигурната контрацепция е холандският вариант - използване на презерватив и контрацептивни таблетки, подчертава проф. Пехливанов. Двойната защита е бариера срещу нежелана бременност и опасни инфекции.
Румяна Милева


Лекарствата поскъпнали заради управленски недомислици
Ана Атанасова

След близо половин година работа комисията, сформирана от парламента да разследва поскъпването на лекарствата, излезе с общоизвестни изводи. Прехвърлянето на онколекарствата от здравното министерство към НЗОК през 2010 г., без на касата да се даде законова възможност да договаря отстъпки за тях, е сред основните причини за ръста на цените, сочи докладът на комисията, представен вчера в парламента.

Според експертите, водени от депутата от ГЕРБ Галина Милева, "процесът по прехвърлянето на лекарствата нормативно е недообмислен", което е довело до "значителна загуба на публичен ресурс". Причината е, че здравното министерство правеше търгове за лекарствата и на тях постигаше по-ниски цени от пределните. НЗОК обаче плаща по т.нар. позитивен списък, в който препаратите са на пределно допустимите си цени.

Експертите не са сметнали каква е загубата от недообмисленото прехвърляне, тъй като това не било поръчано от депутатите, освен това нямало да промени крайните изводи в доклада. Според документа от здравното министерство към НЗОК са били прехвърлени 70 продукта, като за 30 от тях не са предоставени данни за цените, договорени от МЗ. За 19 от продуктите е установено рязко повишение на цените - от 4 до 430%, при пет продукта има намаление на цените, а на шест цените са останали без промяна.

Изводът на комисията противоречи с данните от самата здравна каса. След скандала за високите цени на медикаментите НЗОК получи право да договаря цени с производителите, а от ГЕРБ смятаха, че това ще доведе до сериозен спад на цени и разходи. Касата обаче договори по-ниски цени на едва половината от онколекарствата, които плаща, а за другите фирмите не пожелаха да дадат отстъпки. Освен това намаленията спестяват много по-малко от 1 млн. лв., при положение че бюджетът за химиотерапия на касата е 57 млн. лв., при това лошо разчетени, т.е. нуждите на болниците са далеч по-големи.

Парламентарната комисия все пак посочва и по-реална причина за по-високите цени - забавянето в работата на аналитичното звено в МЗ, което сравнява цените на медикаментите с тези в други държави и ги коригира в позитивния лекарствен списък при настъпила промяна. За да влезе даден препарат в позитивния списък, той трябва да е с цена, по-ниска от най-ниската сред 9-те най-бедни държави в ЕС. След това обаче аналитичното звено трябва периодично да следи цената му и ако тя падне в някоя от тези държави, да намали стойността автоматично и тук. Това обаче не е правено и редица лекарства са останали на високи цени, при положение че стойностите навсякъде са паднали.
Безплатната имунизация срещу рак ще почака още
Ана Атанасова

Безплатните имунизации срещу рак на шийката на матката ще се отложат още. До началото на октомври ще влязат в сила всички промени в нормативната уредба, без които ваксинацията не може да започне, стана ясно вчера на среща от проекта "Ваксинопрофилактика и здраве".

По предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов парламентът вмени тази година за пръв път на обществена институция - здравната каса, да плаща за ваксинации срещу рак на шийката на матката. За целта са заделени и 2 млн. лв. Ваксини се полагат само на 12-годишните момичета. Изненадващата поправка свари и касата, и здравното министерство неподготвени и бяха нужни редица промени, включително и в Закона за здравното осигуряване, за да се легализира имунизацията. Последно беше съобщено, че кампанията ще започне от 1 октомври, или с 9 месеца закъснение, но явно и този срок няма да бъде спазен. От МЗ освен това сега твърдят, че стартът ще е след 1 октомври, а преди да има имунизации, трябва да се направи информационна кампания, която тепърва стартира. За догодина за кампанията ще има 50 000 лв.

"Стремежът ни е постепенно да постигнем 75% ваксинален обхват, но все още не можем да прогнозираме какъв ще бъде интересът на родителите", каза вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той допълни, че броят на 12-годишните момичета е малко над 32 хиляди, като експертите очакват разлики в интереса по региони, в отделните етнически групи и при живеещите в градове и селата.
Срив на доверие в политици и институции

Българите отново искат коалиционно управление
Мариела БАЛЕВА

Има срив в доверието на българските граждани към политиците и институциите."Това сочат данните от септемврийското национално представително изследване на обществените нагласи, направено от Института за социални изследвания и маркетинг.

„Политическата система в страната е в много лошо здраве, българският избирател се чувства изключително зле представен в институциите. Хората не изпитват доверие към

никого и към нищо. Те смятат, че управлението работи в полза на управляващите, които и да са те. На практика хората се чувстват самотни и се дистанцират от всички институции и всеки предизборен цикъл завършва по един и същи начин", коментира директорът на института - социоложката Мира Радева. Според нея причината за това дистанциране е, че в началото на прехода у нас не беше сменена избирателната система и остана действащата до 1989 г. пропорционална система без мажоритарен елемент. Освен това, ако за нещо в България има консенсус между политическите актьори, това е „да не се пипа избирателната система, която устройва всички".

В изследването (от 14 до 17 септември) се оказва, че нито една институция няма положителен рейтинг - дори към най-харесваните неодобрението е по-голямо от доверието. Единствено Българската православна църква е увеличила с 3% позитивните нагласи към нея в сравнение с юни (от 39 на 42%). Любопитни са данните за телевизията, която е с най-висок рейтинг - 43%. Въпреки че е първенец, намаляването на доверието към нея от юни насам е драстично - с 11 на сто. В петицата на най-харесваните от българите институции през септември са още президентството (40%) и армията (34%). Правителството се радва на народната обич на 30 на сто от респондентите. В дъното на общественото доверие както обикновено са прокуратурата (19%), ДАНС (18%) и съдът (16%).

За българите „коалиция" вече не е мръсна дума. Изследването сочи, че почти половината избиратели приемат следващ мандат на ГЕРБ в коалиционно управление

За доверието в политическите личности изследването посочва, че най-висок рейтинг имат президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева, съответно 47% и 46,9%. В сравнение с юни месец всички политически личности губят доверие. От управляващите най-голям е сривът в доверието към премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова - по 7 процента (виж всички данни в диаграмата). В първата десетка няма нито един политик от опозицията. Все пак от тях най-големи симпатии в класацията събират Меглена Кунева и Георги Първанов - по 24 на сто.

На въпроса за кого биха дали гласа си хората, ако днес се проведат парламентарни избори, през септември ГЕРБ получава 27,3% от потенциалния вот. През юни гласовете са били 30,7%. На второ място респондентите са посочили БСП - с 16,4% .

„Единственото, което е позитивно и е подкрепено от повече хора, е по отношение на членството в ЕС. Все още евроскептицизмът не е надделяващ. 43% смятат, че получаваме повече плюсове от членството ни в ЕС, а 39% смятат, че минусите са повече", коментира Давид Кюранов от института.

За заявката за изграждане на инфраструктура, на която ГЕРБ разчита за допълнителна подкрепа, изследването показва, че според хората по-важно е да се мисли за търсене на инвестиции и създаване на работни места, отколкото „да ядем асфалт".

Това не значи, че инфраструктурата не е важна, но по-спешни са работните места и инвестициите, посочи Кюранов. Тезата „не ядем асфалт" е основна за опозицията. Мира Радева обаче обясни, че е изненадана от резултатите, защото излиза, че само около 20% от хората разбират, че изграждането на инфраструктурата е път към създаване на работни места.
Твърдите ядра се топят

Най-запалените фенове на ГЕРБ - 5% от електората

От 8% през юни до 5% през септември са спаднали феновете на ГЕРБ и (или) на Бойко Борисов, сочи още изследването. Данните са от отговор на въпроса: в каква степен сте удовлетворени от сегашната власт. 30% отчитат грешки в мандата, но смятат, че ГЕРБ-ерите се справят с основните задачи.

В същото време преброяване на твърдите симпатизанти показва, че ядрото на ГЕРБ е далеч повече от споменатите 5 на сто или 19,6%. А периферията на управляващите е 17,5%.

БСП има 10,1% твърди привърженици и 11,9% периферия.

Партията на Метена Кунева е с широка периферия - близо 17%, но има малко верни избиратели - 2,9%.

Мира Радева цитира и данни от 2004 г., според които БСП тогава е имала 18% непоколебими симпатизанти, а СДС и НДСВ - по 8%. „Политическите партии изяждат сами себе си", коментира шефката на института.

Лекуват инсулт чрез замразяване

Новият метод ще се прилага от догодина в София, Варна и Плевен
Жулиета НЕДЯЛКОВА

С нов авангарден подход, наречен терапевтична хипотермия, лекарите ще се опитат да преборят инсулта. „Методът представлява предизвикано и контролирано намаление на телесната температура до 34-35,9°С чрез охлаждане повърхността на тялото или чрез инжекции с охладени разтвори." Това обясни за „Преса" проф. Екатерина Титянова, създател и ръководител на първата специализирана клиника в България по функционална диагностика на нервната система към ВМА. Охлаждането на тялото като лечебен метод при остър исхемичен мозъчен инсулт е все още в процес на клинично изпитване. Медиците обаче смятат, че чрез него ще могат да се съхранят зоните с гранично кръвоснабдяване на мозъка и да се ограничат пораженията на зоните му, в които е възникнало необратимо увреждане.

Клиничното проучване се финансира от Европа, а от следващата година болните у нас ще могат да се възползват от новия метод в одобрените три центъра - ВМА-София, „Св. Марина"- Варна и МУ-Плевен.

„Хипотермията ще се използва като добавъчна терапия към основното лечение при болни над 18 г. с доказан инсулт. Задължително условие ще е лечението да стартира до 6-ия час и да се провежда в рамките на следващите 24 часа. Трябва да се спазват и определени противопоказания, което ще ограничи подбора на болните, подходящи за охлаждане", посочи проф. Титянова, която е и зам.- председател на фондация „Предпазване от мозъчни инсулти".

В момента лечението със „замразяване" на тялото се използва предимно за запазване на органи при трансплантация, за лечение на енцефалопатия при новородени, сърдечен арест, остър миокарден инфаркт и мозъчни травми.

„През последните 30 г. България е неизменно в челните места по смъртност от мозъчни инсулти. В момента страната ни се нарежда на трето място след Русия и Румъния", отбеляза проф. Титянова. По думите й мозъчният инсулт е причина за трайна инвалидност, достигаща до 50-75% сред преживелите инцидента." Важно е да се знае, че България е много далече от съвременната неврорехабилитация, като у нас се лекува само „болната" страна, без да се разбира, че и „здравата" вече не е здрава и трябва да се третира", подчерта проф. Титянова.
Доктори спасиха 530-грамово бебе
Жулиета ЦВЕТКОВА

Лекари спасиха бебе с тегло 530 грама. То е най-малкото родено мъниче от началото на годината във варненската АГ болница „Проф. Д. Стаматов". „Отглеждаме го от 3 месеца и вече е достигнало 1890 грама", съобщи завеждащата неонатологичното отделение д-р Снежинка Цветкова. Тя припомни, че са спасявали и бебе, родено 500 грама.

Около 100 деца, появили се бял свят с тегло под 1,5 кг, оцеляват всяка година в кувьози в неонатологията на болницата, която е единствената специализирана извън София.

Нуждаем се поне от още десет кувьоза, посочи управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков. Най-новата придобивка на отделението е модерен инкубатор на стойност 16 200 лв., дарен от Лайънс клуб-Варна. Организацията традиционно подпомага болницата.С нейни средства са закупени апарат за криотерапия за преодоляване на ретинопатията на недоносените бебета и два апарата, с които се следи за насищането с кислород на средата и сърдечната честота на преждевременно родените деца.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница