28 февруари 2011 г. Тема: здравеопазванеДата22.12.2017
Размер183.91 Kb.
28 февруари 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЗатваря болницата в Бобов дол
Кирил ФАЛИН

Болницата в Бобов дол затваря, след като не успя да сключи договор с районната здравноосигурителна каса в Кюстендил.

Наричана от местните „нашия Пирогов" заради честите травми в мините, болницата е обречена от 2 години. Клиничните пътеки от 47 миналата година намаляха на 18, а за 2011 г. от здравната каса предложиха договаряне само за 2 пътеки по физиотерапия. Сега в болницата работят 4-ма лекари и 8 сестри. Дълговете надхвърлят 1 млн. лв.


Симптом за хуманност
Иван ДИМОВ

Държавата пак остави болниците на червено -от 1 януари не им плаща труда и медикаментите, отишли за реанимация, хемодиализа и психиатрична помощ.

Да се чуди човек дали това бавене вече не е държавна политика! Естествено, за всичко има обяснение - парите са заложени в бюджета, но приходите куцат и властта се чуди коя дупка първо да запълни.

На нея са й важни полицаите, например - тях ли да остави без пари, та да спъне славния си поход срещу престъпността? А и служителите на реда, нищо че по закон не могат да стачкуват, много обичат да пушат. Важни са още и учителите, военните, пък и оперните певци.

А хората с онкозаболявания, бъбречна недостатъчност и инсулти не могат да блокират магистрали! Отношението към тях е само симптом за хуманност. Симптом, който разделя държавите, които служат на хората, от държавите, които принуждават хората да им служат.


Най-тежките пияници и наркомани са в София
90% от отровените с дрога или питиета, приети 8 болница, са неосигурени
Диана ТЕНЧЕВА

Най-големите пияници и наркомани живеят в София. 11 233 българи са се отровили с алкохол, наркотици или упойващи лекарства през 2010 г. Броят име по-голям от предходната 2009 г. показва официална статистика. Тя е изготвена от здравния министър д-р Стефан Константинов в отговор на питане на синия депутат Ваньо Шарков. На тридесет от тези българи лекарите не са могли да помогнат. И те са починали.

Най-много от злоупотребилите с дрога - 46%, и с алкохол - 9,8%, са в София. В срамната класация на наркотиците след това се подреждат областите: Варна с 11,5% от случаите, Пловдив с 9%, Бургас със 7,7% и Пазарджик с 2,8%.

При острите отравяния с алкохол в класацията има различия. Първа пак е столицата с 9,8% от случаите (виж таблицата, там регионите са подредени по този показател). Втора е Варненска област с 9,6% от инцидентите, следват Благоевградска с 8%, Софийска с 6% и Габровска с 4,9%.

Поради злоупотреби с чашката до психически разстойства през 2008 г. са стигнали 15 379 души, а през през 2009 г. -15 291, показват данни на Центъра по здравна информация. У нас на всеки 12 души на възраст от 15 до 65 г. се пада по един алкохолик, който има проблеми с градусовите напитки и пие почти през ден. Това е статистика на центъра по наркомании. По консумация на чист алкохол българи и германци са първи в Европа. Във всеки наш гимназиален клас има по един заклет пияница. Той се „отрязва" поне 10 пъти в месеца, като поема най-малко 250 мл твърд алкохол.

90% от лекуваните в болница след отравяния пациенти са неосигурени. „Затова трябва да има фонд за лечение на зависимостите, за да не се харчат парите на осигурените", заяви д-р Шарков.
Тръгва училище за първа помощ
Училище за първа помощ за шофьори на линейки, на пожарникарски коли, за огнеборци, полицаи и санитари тръгва днес в учебния център в Лозен на Българския червен кръст. Това съобщи за „Труд" заместник генералният директор Надежда Тодоровска.

Проектът се финансира от правителството и от червенокръстката организация на немската провинция Баден-Вюртенберг. За договаряне на начинанието там наскоро бяха здравният министър д-р Стефан Константинов, зам. финансовият Владислав Горанов и г-жа Тодоровска. Идеята е да се обучат хора с немедицинско образование, за да може, докато пристигне екипът на Бърза помощ, те да окажат животоспасяващи грижи. Това ще помогне и на системата, в която има сериозен недостиг на кадри. Курсът е двегодишен и след него съответният служител се превръща в парамедик. Стига държавата бързо да я признае като професия.
Отворено общество"

Всеки втори е засегнат от кризата
Над половината от българите (58%) оценяват положението в държавата днес като непоносимо, добро е за 7 на сто. Това сочат данните от изследване на Института „Отворено общество", проведено между 22 януари и 7 февруари т. г. сред 1200 души. 41 на сто от анкетираните смятат, че страната при сегашното управление върви към по-лошо (през октомври 2009 г. те са били едва 16%). 36 на сто са оптимистите.

Всеки втори заявява, че по един или друг начин е бил засегнат от икономическата криза. Най-зле са хората на възраст между 30 и 60 години. Най-големият им

проблем са намаляването на заплатите и загубата на работно място.

Според авторите на изследването се наблюдава раздвижване в икономиката за добро. За последните две години процентът на хората, които са оптимисти в това отношение, се е увеличил три пъти - от 9 на 28%.

Над половината от българите смятат, че сегашната власт действа хаотично. Само 24 на сто са убедени, че правителството е организирано и целенасочено. 43 на сто не одобряват непрестанните смени на позицията на кабинета.

За една година електоралната подкрепа за ГЕРБ е намаляла с 5% (от 33 на 28%). Процентите обаче не се преливат към другите партии. С 5 на сто подкрепа „Синята коалиция" се представя по-добре от „Атака" и ДПС {графиката вляво).

Въпреки спада на доверие в кабинета, за първи път то е по-голямо от това в президента. 26 на сто одобряват действията на правителството, а 23 на сто -на държавния глава (през февруари 2008 г. Първанов е имал рейтинг от 61 на сто). Данните от изследването сочат също, че българите не искат смяна на лева с еврото (45% срещу 34%), не са съгласни да се закриват болниците в малките населени места (57%), готови са да работят по-дълго, но за по-голяма пенсия (43%).


Лекар отказа линейка за инсулт
Лекар отказа да пра­ти линейка на възраст­на жена с инсулт.

Близките на 67-годишната Мария Черникова от Мартен трябвало да звънят 5 пъти на 112 и 150, за да убедят докто­ра, че тя наистина е зле. Синът на Мария я открил в дома й сутринта в чет­въртък в тежко състоя­ние с изтръпнала дясна ръка и високо кръвно и веднага набрал 112.Бил свързан с дежурния ле­кар д-р Георги Георгиев. Вместо да прати линей­ка, докторът поискал да чуе болната, за да се убеди дали наистина е зле. Синът обяснил, че

майка му е с нарушен го­вор, но Георгиев не се трогнал и препоръчал да търси личния лекар. За беда той не бил в Мартен. Синът пак наб­рал 112, но д-р Георгиев отново поискал да гово­ри с Мария. Със сетни сили тя едва продумала, че не е добре. Заключе­нието на доктора било: „Щом може да каже, че не е добре,значи е доб­ре." Чак след още 3 обаждания на 150 била пратена линейка.

В момента Мария е в русенската болница. Д-р Георгиев обясни пове­дението си с множест­вото фалшиви сигнали и с малкия брой линей­ки.
Само оправдания
ЛЕКАР няколко пъти отказал да изпрати линейка, коя­то ла спаси възрастна жена с инсулт.

Все по-трудно се оказва получаването на медицинс­ка помощ в малките населени места. Личните лекари дават консултации по телефона на възрастните си паци­енти, а линейки отказват да спасяват хора с оправда­ние, че можело да е фалшив сигнал. Явно някои меди­ци са забравили, че човешкият живот е безценен. Не може непрекъснато всеки случай, при който загива паци­ент или бива оставен на произвола, без да получи по­мощ, да бъде оправдаван с липсата на пари. Финансите също оказват влияние, но все пак малко човещина и съпричастност няма да са излишни. Нито един болен не Г е виновен, че не стигат парите. Повечето от българите си . плащат здравните осигуровки, а в същото време се С случва да получават пренебрежение, когато потърсят помощ.

безпаричие, загуба на стимул, нито едно от тях не може да оправдае загубата на човешки живот.


"Отворено общество": Всеки втори се чувства смазан от кризата
Лора Филева

Всеки втори се чувства засегнат от кризата, за мнозинството българи икономическата ситуация в страната е лоша, а според над половината положението е "непоносимо" и се е влошило в последните 12 месеца. Все пак има постепенно нарастване на позитивните очаквания. Това са част от изводите от националното представително проучване на институт "Отворено общество", проведено сред 1200 души в края на януари. Преди три месеца същото проучване показа сходни тенденции.

Според данните от януари хората, които са най-засегнати от кризата, са на възраст между 30 и 60 години, а най-малко я усещат пенсионерите. Тези, които описват положението като непоносимо, са предимно над 45 години, с ниско образование, малки доходи, от етнически малцинства и симпатизанти на опозиционни партии, обясни Георги Стойчев, директор на институт "Отворено общество".

Около 90% от електората на ДПС са в това положение. В същото време нараства делът на тези, които смятат, че има подобрение на икономическата ситуация - от 6 на 13%. Все пак хората, които не вярват, че ще има промяна, са мнозинство. Най-оптимистично настроени са поддръжниците на ГЕРБ и "Атака", а най-големи песимисти - на БСП и ДПС.

Кризата влияе най-силно върху трудовия пазар под формата на загуба на доходи и работни места. Другият й е ефект е по-трудното изплащане на кредитите. Според Георги Стойчев положението със заемите вече не е толкова страшно, колкото с безработицата.

Обществото категорично смята, че са необходими специални мерки от страна на държавата за противодействие на кризата, но остава разделено в отношението си към конкретните антикризисни мерки на правителството, установи "Отворено общество". Едва 20% от анкетираните вярват, че ГЕРБ могат да осъществят мерките срещу кризата, докато за мнозинството това може да стане само с помощта на друга политическа сила.

За пръв път са зададени въпроси за здравната и за пенсионната реформа. Почти половината от анкетираните предпочитат да се пенсионират по-късно, но с по-голяма пенсия. Това обаче са основно по-възрастни хора, които вече нямат шанс да работят по-дълго, обясниха от института. Всеки десети смята, че няма нужда да има задължително здравно осигуряване, като програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев определи това като "рисков сегмент".

Това са хора, които са крайно бедни, като позицията им по принцип е трудно обяснима, но най-вероятно се дължи на това, че никога не са плащали здравни осигуровки, каза Захариев. Все пак мнозинството от хората искат наблизо да има болница, дори да не отговаря на всички стандарти.

Българите продължават да вярват във финансова-кредитната система, като тя се възприема като "остров на стабилност", заяви Георги Стойчев. По думите му високо остава доверието към валутния борд. Обществото подкрепя като цяло идеята за въвеждане на по-строги фискални правила. "Има високо доверие към стабилността на лева. Дори това, което наблюдаваме, е, че мнозинството от българите не желаят смяна на лева с еврото", коментира Стойчев.

Пет от седемте най-бедни икономически райони в ЕС са у нас

Най-бедните хора в ЕС живеят в Северозападна България, показват данните на "Евростат", публикувани в края на миналата седмица. От Брюксел са сравнявали БВП, който се пада на човек от населението през 2008 г., по региони. Стойностите са изчислени чрез стандарта на покупателната способност, според която всички цени се приравняват, така че с определено количество пари да се купува единица продукт във всяка държава. Областите Видин, Враца и Монтана запазват последното си място от 2007 г. Според изследването пет от седемте най-бедни икономически района в ЕС са български.

Те произвеждат между 28 и 37% от средния за Евросъюза БВП на човек от населението. На второ и пето място в негативната класация са два района в Румъния. Работна група към регионалното министерство прави план за икономическо развитие на Видин, Враца и Монтана. Идеята е да се види каква част от парите по европрограми могат бързо да бъдат насочени към най-бедния български регион. Обмислят се и допълнителни облекчения за инвеститорите. Най-богатите хора в ЕС живеят в централната част на Лондон. Те произвеждат 343% от средния БВП в ЕС. На второ място е Люксембург, следват Брюксел, Грьонинген в Холандия, Хамбург и Прага.
Кабинетът действал хаотично, не можел да ни изведе от кризата
52 % от българите смятат, че правителството действа хаотично. Това показва национално представително проучване на Институт „Отворено общество" извършено в началото на февруари. Според шефа му Георги Стойчев спадът на доверие се дължи на стила на управление на ГЕРБ. Оценките за управлението се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов надвишават позитивните в съотношение 41:36%. Най-много е намаляло доверието на симпатизантите на Синята коалиция, като за сметка на това се е увеличила подкрепата на членовете на Атака. За една година електоралната подкрепа за ГЕРБ спада от 33% на 28% и вече едва 20% от запитаните смятат, че партията е способна сама да осъществи мерките срещу кризата. 58 % от анкетираните определят положението в страната като непоносимо и смятат, че икономическата ситуация се е вложила през изминалата година. 90 % от представителите на ДПС са на това мнение. Кризата засяга най-много хората по отношение на намаляването на доходите и съкращаване от работа, подчерта Стойчев. За последните две години броят на българите, които очакват подобряване на ситуацията през следващите 12 месеца се е увеличил трикратно - от 9 % на 28 %, докато делът на очакващите по-нататъшно влошаване е намалял почти двойно - от 55% на 30%. През февруари най-голям е делът на хората, които не очакват промяна - 33%. Над половината от симпатизантите на ГЕРБ очакват подобрение на икономиката, както и над 40 % от симпатизантите от „Атака". Песимистите са концентрирани сред партиите в опозиция - БСП, ДПС. През февруари 30 % от хората смятат, че безработицата слабо ще се увеличи. Доверието в стабилността на финансовата и банковата система остава високо. Мнозинството от анкетираните не одобряват евентуална смяна на българския лев с еврото.като оптимистите са намалели от 45% на 34%, показва изследването. 43% от анкетираните предпочитат да се пенсионират по-късно, но с по-голяма пенсия, вместо по-рано, но с по-малка пенсия. 57 на сто от хората изразяват категорично несъгласие със закриването на болниците в малките населени места, дори и в случаите, когато те не отговарят на стандартите.


Задава се кошмарен месец за онкоболните
Очакваният хаос с доставките на лекарства е на път да се случи
Очакваните проблеми с доставките на лекарства за онкологично болни вече са факт. От 1 март трябва болниците, а не здравното министерство, да осигуряват препаратите на пациентите. От утре част от тези медикаменти - хормоналните препарати за рак на гърдата и простатата, пък се поемат от здравната каса.

"Март се очертава безумен месец", коментира пред "Сега" председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева. Причините са няколко. Първо - по данни на пациентската организация болниците още не са готови с търговете и ще подпишат договори с търговците най-рано след средата на март. Осигурените от здравното министерство количества са до края на февруари. От друга страна, министерството, което обясняваше, че ще купи още лекарства точно за този критичен период - март-април, още не е готово със собствения си търг. Първоначално зам. здравният министър Гергана Павлова твърдеше, че в края на м.г. е проведена обществена поръчка и са договорени количества лекарства, които да стигнат до средата на април т.г. Според данните на агенцията за обществени поръчки обаче, търг за онколекарства е обявен от МЗ и на 11 февруари т.г., а поръчаните медикаменти са за задоволяване на потребностите на болните за около 2 месеца. Но този конкурс още не е приключил, затова почти е невъзможно по болниците да има доставки от началото на март и пациентите ще трябва да чакат за терапията си. Според МЗ той ще приключи "скоро" и може дори да не се наложат доставки по него - можело да се окаже, че болниците вече сами са си доставили препаратите.

"От февруари няма препарати за метастази в костите, има сигнали и за липса на медикамент за тумор на черния дроб", обясни Захариева. От МЗ пък твърдят, че няма разминаване в търговете и осигуряват допълнителните количества, за да може да се реагира при евентуално несправяне от страна на болниците при търговете. Не е ясно обаче защо МЗ прехвърля на лечебните заведения тази дейност, при положение че въпреки всичко ще осигури лекарства за почти половин година. Не е ясно и какви количества поръчват самите болници, т.е. дали не се плаща два пъти за едно и също нещо. "Договорите с търговците не са с фиксирани количества, те са до определен брой опаковки и не е задължително всички те да бъдат поръчани и платени. Не се ощетява бюджетът", твърдят от министерството.

Янина Здравкова
ИНОВАЦИЯ

Преминаването на хормоналните препарати за рак от МЗ към здравната каса от 1 март също не протича гладко. За да си получат лекарствата, болните вече трябва да имат протоколи от онкодиспансерите, които да се предоставят в здравната каса за одобрение, а след това с тях да отидат в аптеките. Все още обаче няма издадени протоколи, тъй като касата се е забавила с инструкциите и лекарите не са се запознали с новия ред за изписване на лекарствата.
Топколаген възражда свежестта

Авангардна мезотерапия използва наученото от Авицена и класиците
Албена АТАНАСОВА

Ако искате да изглеждате автентично и свежо, бъдете любопитни към онези методи, които тушират бръчките, но запазват оригиналното ви лице. Най-вълнуващата иновация долетя от академията "Гуна" в Торино. Идеята идва от физиорегулативната медицина, близка до хомеопатията. Прилага се като мезотепария, при която с пистолет в горните и средни слоеве на дермата се вкарва разреден и пречистен колаген. "Не може да провокира антигенно дразнене, защото е в дозирани количества. Традиционните колагенови инжекции предполагат доста странични ефекти. Пътят, по който навремето се попълваха бръчките, стартира със силикона. Организмът обаче го разчита като чуждо тяло. Физиорегулативната медицина е много близка до физиологичните процеси", коментира доцент д-р Мира Кадурина. Прочутата шефка на "Дерматологията" във Военно-медицинска академия уточнява, че неагресивният метод е изключително актуален из Европа. Равнява се на био вълната в храненето.

"Другият вариант е гуна ферезата - при нея гелът влиза в кожата чрез магнитотерапия. Могат да се вкарат и витамини или други вещества, но отново в прецизно изчислени дози. Така се ускорява метаболизма, бори се стареенето, повишава се хидратацията, лицето светва, тонизират се бюста и деколтето. Много добре влияе на целулита.

Големият въпрос е защо клетката намалява производството на колаген. Продължаваме да се чудим защо стареем - дали същество свише или природата повеляват така? Философията на физиорегулативната медицина е естествените процеси да бъдат стимулирани по максимално ефективен начин".

Д-р Кадурина е категорична - физиорегулативната мезотерапия се базира на истини, формулирани още в античността и класическата епоха. Осланя се повече на това, което е открил и прилагал Авицена, отколкото на бумовете в съвременната индустрия. "Достиженията на древността са безсмъртни. Вероятно тогава не са били толкова осъзнати. Може би още египтяните, гърците и траките са използвали определени вещества в малки количества. Терапията не се равнява на лифтинг. Но има хора, които искат да изглеждат едновременно натурални и подмладени. При това - без да заличат тотално следите на времето. Достатъчни са от 4 до 6 процедури. Най-доброто е, че се правят по всяко време на годината. Така жената, която носи знаците на своята биография и социална позиция, може да поддържа бяла и еластична кожа, добър тургор, да няма сивкав тен и тъмни кръгове под очите. Напоследък идват млади дами, които искат тотално да премахнат мимиката на челото. Не съм против ботокса в неговия разумен вариант, но той въведе безумна мода в България - съвършено гладко чело, което даже лъщи. Абсолютно обездвижено, веждите са вдигнати нагоре. За да можело да се отвори окото.

Четох някъде в списание кои фолк певици си приличали. Сложното е да се определи кои се различават. Физиорегулативна мезотерапия няма за цел да промени нашите представи за естетика, а да я допълни.
Араби идват на лов и баня

Индустриалци от Йордания инвестират в балнеолечение в Родопите
Инвестиции в туризъм, лов и СПА планират у нас богати йордански индустриалци. Те се интересуват и от лечението на различни заболявания с български минерални води, чиито качества са известни в арабската държава. Това съобщи в Смолян д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашимитско кралство Йордания. Всяка година 3 хиляди йорданци летуват на Черноморието и се лекуват в Сандански, Хисаря и Банкя. Заради увеличаващите се туристи Йордания иска да инвестира в български болници, в които да се обслужват граждани на кралството. Да се създаде съвместно българо-йорданско дружество за насърчаване на стокообмена и инвестициите между двете страни е път за развитие на бизнеса, коментира консулът. Преди 1989 г. стокообменът между България и Йордания е бил 300 млн. долара, а към 2010 г. е под 12 млн., каза д-р Бармауи. Като председател на българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество вчера в Смолян той подписа меморандум за икономическо сътрудничество с председателя на сдружение "Български лекар" д-р Анри Кехайов. Българите ще могат да посещават Йордания, където да се лекуват от псориазис. Страната е най-доброто място в света за лечение на това кожно заболяване, с което живее около 1% от населението у нас. Естествените лечебни свойства на Мъртво море се използват в центровете за лечение на редица кожни и ставни проблеми, коментира Кехайов.
 Щиляна Чакърова


Отпускат 20 млн. лв. за насърчаване на вътрешния туризъм

България е втора в света по наличието на минерални извори
Николета Цветкова

Оперативна програма „Регионално развитие“отпуска 20 млн. лв. за насърчаване на вътрешния туризъм. Средствата ще бъдат дадени за 5 информационни проекта, които трябва да стартират през есента. Това обясни Ива Якимова, ръководител на проекта, представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), на семинар в Хисар, посветен на СПА и уелнес туризма.

Парите са част от третия етап на програмата, която трябва да завърши през 2013 г. и е на обща стойност 63 млн. лв. В момента от нея се изпълняват 6 информационни кампании, насочени към няколко международни пазара, три от тях трябва да завършат в края на март или началото на април. „Сега се прави оценка на постигнатите резултати от първите стартирани проекти и тя ще е базата, на която ще бъдат направени новите проекти“, каза Ива Якимова. По думите й така ще се постигне устойчивост на кампаниите и траен ефект за бизнеса.

„До юни трябва да са готови промените в закона за туризма, според които всички СПА, балнео-, уелнес- и смесени центрове ще защитават сертификата“, заяви Иво Маринов, зам.-министър на икономиката. Той обясни, че след въвеждането на закона през 2012 г. ще се регламентират критериите за нужната квалификация на персонала и необходимото оборудване.

България е на второ място в света по ресурс на минерални води след Исландия. На територията на страната има над 600 водоизточника с дебит над 5000 литра за секунда. През последните 5 г. инвестициите за страната в сектора се изчисляват на над 8 млрд. лв., сочат данните на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Една част от изградените бази са сертифицирани за качество на предлаганите услуги и бази от Европейската СПА асоциация. Към момента не може да се посочи точният брой на балнеоложките и СПА центрове. Предпоставка за това са много размитите параметри на категоризирането им в действащото законодателство. „На тези центрове в мазетата на апартаментите ще бъде сложен край с новия закон по туризъм“, коментира Георги Пирянков, кмет на Хисаря.

В СПА и медицинския туризъм приходите в света са 1,9 трилиона долара годишно, като европейски държави отчитат повече от 30% ръст в този сектор на годишна база, обяснява д-р Димитър Благов, специалист в сектора.Той уточни, че около 600 млрд. долара се дават за една година за антиейдж програми, което в страната е една неразработена ниша. В Европа има 80 млн. стари хора, като 20 млн. от тях се лекуват и рехабилитират зад граница. Страната ни може да се превърне в пансион за тях на континента. Ако привлечем подобни възрастни хора, средната заетост на хотелите може да скочи от 30 на 80%, коментира Благов. Друга посока, в която може да се разработва българският медицински туризъм, е насърчаването на съвместната работа между СПА и балнеоложките центрове и застрахователни компании, здравни каси и пенсионни фондове. В момента кешовото плащане на тези услуги носи 20% от приходите в сектора. Освен това в страната трябва да бъдат създадени медицински клъстери, които да обединят хотелите и малките частни клиники и да сключват договори с чуждестранни здравни фондове, обясни още докторът.


Подобряват условията за лечение на хората с редки заболявания
Има тенденция за положителна промяна на българската здравна система към хората с редки заболявания. Това заяви вчера в Плевен председателят на Националния алианс на хора с редки болести Владимир Томов, цитиран от БТА. Той обясни, че от здравната система в момента се поема пълно лечение на осем редки заболявания, а алиансът оказва подкрепа на хора, които страдат от 30 вида редки болести. Томов добави, че има повече от 7 хиляди редки заболявания по света. От тази година лечението на редките заболявания преминава към Националната здравноосигурителна каса. Според Томов въпреки надеждите на пациентите след тази промяна лечението да стане по-достъпно, се оказва, че процедурата продължава да бъде тромава и държи в напрежение болните и техните семейства. По повод Европейския ден на редките заболявания, който се отбелязва днес, се предвижда национални експерти да изнесат лекции в Медицинския университет пред семейни лекари и студенти как да разпознават и лекуват някои редки болести.


Нова тв влезе във филма „Изгубени в превода"
Вместо да ни забавлява с интересни филми, в края на седмицата Нова тв сама влезе в странен филм. Почти толкова странен и неясен като "Изгубени в превода" на София Копола. Само дето проблемът не е на японски език, а на арабски. Вторник вечерта по „Ал Джазира" либийският министър на правосъдието Мустафа Абдулджалил, който премина на страната на бунтовниците, обвини режима на Кадафи за редица престъпления. Едно от тях бе и СПИН заразата в Бенгази, за което „24 часа" съобщи още в четвъртък, 24 февруари. Интервюто бе на живо, близо 20 минути, с прекъсване по технически причини. То не може да се намери в интер-нет архива на телевизията, но има достатъчно очевидци, които са го гледали. Неясно защо, след 2 дни от Нова тв упорито започнаха да твърдят, че Абдулджалил не е казал нищо такова. Съобщавайки „голямата новина", Нова тв пусна в ефир за доказателство интервю на Абдулджалил. Само че по друга арабска телевизия - „Ал Хурра". Близо минута те въртяха кадрите от грешното интервю, а тези, които са им правили „разследването", твърдят, че имат още 8 минути запис. Къде са останалите повече от 10 минути и от коя телевизия са взети, не е ясно. Както не е ясно и защо Нова тв прави всичко това. Кому е нужно?


15 изследвания за болния, за да получи лекарства
ТАТЯНА КОСТОВА,Пловдив

Онкоболниците в страната се подготвят за новия ред, по който техните пациенти ще се снабдяват с медикаменти. Връчват указания какви изследвания трябва да си направят, за да получат протоколи, които ще заверят в здравната каса, а след това срещу тях личните доктори ще им изпишат рецепти, за да си получат лекарствата. От здравното министерство твърдят, че новата система ще скъси пътя на медикаментите до болните. Ето и мнението на Татяна Костова от Пловдив какви пречки създава за нея новият ред. Оперирана съм от рак на гърдата преди 5 години и оттогава провеждам медикаментозно лечение. До преди 3 г. приемах лекарство, от което получих увреждания -чернодробни, жлъчни, сърцебиене. Терапията ми бе променена и започнах да пия друг препарат, който ми понася добре. Сега с ужас установих, че за да продължа да го получавам, от другия месец ще трябва да доплащам по 130 лв. на месец. Имам право и на безплатни таблетки на трети препарат, но той е нов за мен и не знам дали ще го понеса. С това не са наясно и лекарите. В същото време с моите доходи не бих могла да си позволя да плащам по 130 лв. на месец, тъй като заплатата ми е 300 лв., а пенсията от ТЕЛК - 150 лв. И сега плащам по 60-70 лв. от джоба си за препарати, подсилващи имунитета, за костната система, защото без тях няма да мога да изляза от къщи, а те не се отпускат безплатно. И това не е всичко - от пловдивския онкодиспансер вече ми връчиха лист, с който ме задължават за месец да си направя около 15 изследвания - кръвни, рентген, мамограф, ехограф и какво ли още не. Ужасих се, защото за тях личният лекар трябва да ми даде направления, а той обикновено няма. Как да съм сигурна, че ще успея да мина през всички кабинети и лаборатории за месец? Ами ако ме планират след 40 дни, без лечение ли ще остана, или пак ще трябва да се моля на познати? Дори нещата с изследванията да станат, ще трябва да получа протокола и да се наредя на опашка пред здравната каса за заверка. Не разбирам защо ни пращат да чакаме и защо това не се прави служебно, както беше досега?! Защото системата трябва да ни смачка и унищожи. Аз съм на 50 години, но има възрастни пациенти, над 70-80 години, които чух да казват, че се отказват от лекарства и ще карат, докато издържат. В последните дни ни сюрпризираха от онкоцентъра в Пловдив, че министерството отпуска по 80 лв. за един преглед с изследвания за цялата година. Ако не е достатъчен, ще трябва да сме готови пак да плащаме.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница