3 елитни болници имат директори след конкурс, най-убедително печели шефът на "Пирогов"страница1/14
Дата21.08.2018
Размер417.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
22.04.2017
Национални вестници

3 елитни болници имат директори след конкурс, най-убедително печели шефът на "Пирогов"


Анна БОТИНОВА, Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа   стр. 20  

Три елитни болници в София - "Пирогов", "Майчин дом" и "Свети Иван Рилски", в които почти по едно и също време се проведоха конкурси, имат избрани директори.

С най-убедителен резултат печели поста проф. Асен Балтов - шеф на университетската болница по спешна медицина "Пирогов". Оценката му е почти максималната - 5,90.

Начело на университетската АГ болница "Майчин дом" с резултат близо 5,70 победител е доц. Иван Костов.

Кръгло 5,50 е оценката на новия стар директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. (Какво казаха спечелилите шефове - виж каретата.)

За директорското място на "Пирогов" се явиха още двама кандидати. Лицево-челюстният хирург д-р Константин Димов, чиято оценка е 4,93, и анестезиологът д-р Христина Костадинова, на която комисията е дала 4,60.

Единствената пречка пред Балтов може да е, ако някой от конкурентите му в конкурса обжалва резултатите. Законният срок за това е 10 дни. При такъв сценарий решението кой да седне на директорския стол ще трябва да вземе бъдещият министър на здравеопазването, защото се очаква преди Гергьовден коалиционният кабинет "Борисов 3" да бъде нареден.

Балтов бе посочен за шеф от служебния министър Илко Семерджиев, който на 17 февруари смени старото ръководство на "Пирогов" начело с проф. Стоян Миланов. Болницата за кратко бе разлюляна от скандал - след като травматологът д-р Атанас Кацаров обвини и.д. шефа, че иска да разформирова детската ортопедия.


Програмата на проф. Асен Балтов: Модерно лечение, ясни условия за 1 спешност, повече планови пациенти


24 часа  стр. 20  

Концепцията, с която ортопед-травматологът проф. Асен Балтов спечели конкурса за изпълнителен директор на "Пирогов", се основава на програма за оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите на университетската болница по спешна медицина. Крайната цел по думите на проф. Балтов е да се покриват задълженията и да се инвестира в обновяването на апаратурата и условията в клиниките, част от които са във вида, в който са били преди 20 г., както и да се разшири плановата лечебна дейност.

С тези основни и няколко съпътстващи проекта проф. Балтов очаква разходите на болницата да намаляват с около 6 млн. за година

Ортопед-травматологът пое лечебното заведение с натрупан за 4 г. дълг от 25 милиона. Огромната задлъжнялост беше основен аргумент принципалът в лицето на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев да смени ръководството на "Пирогов".

Новият директор видя възможност за оздравяване на болницата в разширяване на плановите пациенти.

"Тяхното лечение е по клинични пътеки, обикновено не изискват извънреден ресурс за лекарства и консумативи, престоят им е прогнозируем и неголям. При спешните случаи всичко е наопаки. За да се балансират разходите на болницата, трябва да има относително равновесие между двата потока пациенти, това е начинът да се компенсират огромните разходи за лечение на тежки случаи", обясни проф. Балтов за "24 часа" в първите си дни като директор.

Изтъкна още, че болницата получава по 20 лв. на преминал спешен пациент, но реално той й струва 50-60 лв. Причината за това е, че се вземат разчети от преди години. Той уточни, че извън това недофинансиране се трупат непокрити разходи за преминаващите неосигурени пациенти, които са 1/5 от всички.

В програмата си проф. Балтов предвижда разделяне на спешния и плановия поток пациенти, така че реално неспешните случаи да се лекуват по здравна каса или със заплащане. За удобството и на двата потока ще се създадат условия за разделянето им, което ще намали чакането пред кабинетите за прегледи и амбулаторно лечение.

Вероятно ще бъдат разкрити и нови кабинети за прегледи със специалисти по избор в диагностичния център на болницата.

Доцент Иван Костов спечели "Майчин дом" след 3 часа изпит


24 часа  стр. 20  

Доц. Иван Костов е новият директор на университетската АГ болница "Майчин дом" след проведения на 19 април конкурс, научи "24 часа".

5-членна комисия от Министерството на здравеопазването го "изпитва" около 3 ч.

"Не зная каква точно е оценката. Процедурата е да получа официално писмо от здравното министерство. Предполагам, че в близките 3-4 дни ще стане ясно", коментира доц. Костов пред "24 часа".

Конкурсът протекъл в 3 части. Първата била проверка на подадените документи. Същинската втора част е обсъждане и въпроси по писмената разработка на кандидата. Тя представлява стратегия за управление на болницата за 3-годишен период - до 2020 г., в която се излагат фактите за текущото състояние на болницата и се набелязват мерките за подобряването му.

В третата част доц. Костов отговарял на въпроси по нормативната уредба в здравната система.  • Той има солиден мениджърски опит, тъй като последователно бе директор на 2-те общински АГ болници в София. Управлява "Шейново" като изпълнителен директор от 2008 до 2010 г., после оглавява нейния директорски борд. През 2012 г. поема директорския пост на Първа АГ болница "Св. София". Миналия месец доц. Костов бе назначен за и.д. директор на "Майчин дом" от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Предишният директор проф. Виктор Златков стана ректор на Медицинския университет София.

Доц. Иван Костов е завършил Медицинския университет - София, през 1997 г. Започва работа в "Майчин дом" като специализант. После е работил и в "Пирогов", а от 2006-а до 2008 г. е началник на Отделението по обща и онкологична гинекология във ВМА.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница