3-ма фелдшери с 3 линейки за спешните случаи от Созопол до Резово. Отпускат още две колистраница1/13
Дата21.07.2018
Размер475 Kb.
#76960
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
12.08.2016
Национални вестници3-ма фелдшери с 3 линейки за спешните случаи от Созопол до Резово. Отпускат още две коли


Трупната линейка за цялата Бургаска област е една

24 часа  стр. 5  Тони Щилиянова

Трима фелдшери с три линейки -това е целият спешен медицински персонал за Южното Черноморие от Созопол до Резово. Трите екипа са позиционирани в Созопол, Приморско и Царево. Те се водят филиали на спешния център в Бургас, който разполага с 5 екипа през деня и 4 през нощта. През лятото жителите на трите морски градчета нарастват 3-4 пъти, гъмжи и по къмпингите.

Командирова се по един екип от Сливен и Ямбол, обявиха вчера от здравното министерство. Говорено е с областния управител на Бургас и кметовете на Царево и Приморско да осигурят материално-битови условия на новите два екипа.

"Кадрите в спешната помощ не достигат и това не е от вчера. В повечето екипи работят фелдшери. Екипите в Несебър са два, но само в единия има лекар, фелдшери работят и в Бургас", коментира шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

Недостигът на спешен медицински персонал се оказа фатален за 67-годишен мъж от Русе, който издъхна на плаж "Нестинарка" на 10 август, без да дочака линейка. Тялото на Янчо М. остана да лежи на плажа повече от 6 ч пред погледите на съсипаните му роднини и десетките ужасени летовници. Няколко часа по-рано русенецът се оплакал от световъртеж. Припаднал на плажа и си глътнал езика. Спасители успели да му окажат първа помощ и измъкнали езика му: Човекът се свестил, но след около половин час издъхнал, без да дочака линейката. В това време единственият спешен екип от Царево спасявал момче на плажа в Лозенец, което при скачане от скали счупило шийни прешлени.

Освен линейката за спешна помощ с часове се забавила и трупната, която трябвало да отнесе тялото на Янчо в бургаската болница за аутопсия. Според резултата от нея мъжът издъхнал от сърдечна недостатъчност. "Трупната линейка е само една за цялата Бургаска област", обясни шефката на Съдебна медицина д-р Галя Милева. В същия ден тя била по сигнал за удавник край Обзор. "Няма как да не се получи забавяне, това са много километри", добави патоанатомът.

"В подобни случаи е по-добре близките да транспортират пострадалия със собствен автомобил до болница. Не проумявам защо в случая на "Нестинарка" това не е направено, а стотици хора са гледали часовника си кога ще дойде Бърза помощ. Има травми, при които пострадалият не бива да се пипа, както е било в случая с момчето от Лозенец. Но в други ситуации е по-добре да се действа", смята д-р Паздеров.

Заради жегите и коварното мъртво вълнение всеки ден по Южното Черноморие има по няколко загинали туристи. Телата им се транспортират до Бургас, където общо трима съдебни медици извършват аутопсии. Затрупани сме от работа, моргата е пълна с трупове, споделят те.

10 август се оказа фатален и за 31-годишен полски турист, който се удави на къмпинг "Делфин" край Царево около 20 ч. Той пристигнал предния ден на палатка там.

Жена чака на пътя 3 ч. с открита рана на бедрото


24 часа  стр. 5  

Заради липса на достатъчно линейки преди дни жена, блъсната от велосипедист в Царево, престояла на асфалта над 3 часа с открита рана на тазобедрената става. Местната линейка била пратена на сигнал за задържани мигранти, тази в Приморско също обслужвала инцидент. Със съдействието на полицията блъснатата жена накрая била прегледана от екип на спешния център в Созопол. Ако бе пострадали при катастрофа с автомобил, нямаше да оцелее, казват жители на Царево. През сезона има и по 5-6 сигнала на ден, които трябва да поеме 1 екип, коментира проблемите зам.-шефът на спешната помощ в Бургас д-р Димитър Желязков.

Вчера пък бездомна жена издъхнала на ул. "Македония" в Бургас. Спешният екип дошъл за 5 мин, но само констатирал смъртта.

Концесията за плажа да върви и с лекар


24 часа  стр. 12  

Трима фелдшери с три линейки за спешни случаи от Созопол до Резово очевидно са недостатъчни в разгара на лятото. Местните здравни власти си го знаят, показа го и ситуацията от сряда, когато двама души умряха, без да дочакат линейката.

Дори и новото подкрепление от още две линейки пак няма да реши докрай проблема по морето, защото районът е твърде голям, а туристите са хиляди. Всеки ден има много инциденти, а всяко забавяне може да се окаже фатално.

Затова е добре още отсега да се помисли за следващото лято. Който получава концесия за плаж, да си знае, че е длъжен да осигури и медицинско лице за летовниците на него. Плажът е за веселие, почивка и удоволствие. Но често точно там стават тежки инциденти и когато има лекар или поне фелдшер, той може да спасява живот. Спасителите, колкото и да са опитни, не са достатъчни, защото те оказват само първа помощ. А в случаите, когато не е осигурен лекар на плажа, концесионерът е длъжен да осигури транспорт до най-близката болница, и то по най-бързия възможен начин. Иначе трагичните инциденти ще стават повече.440 пациенти в тежко състояние чакат лекарства за хепатит С


Любомира Николаева

24 часа  стр. 17  

Пациенти с хепатит С протестираха пред Националната здравноосигурителна каса заради бавното одобряване на протоколите им за новите безинтерферонови терапии. През февруари здравната каса обяви, че производителки са снижили цените и това дава възможност НЗОК да финансира приоритетно лечението на хората в най-тежко състояние. Новата терапия показва успех при над 90%.

Според сдружението за борба с хепатита "ХепАктив" са подадени документите на близо 440 души с напреднало заболяване и за част от тях забавянето е фатално. Срокът за разглеждане на протоколите от касата е 2 месеца, но някои от пациентите са в неизвестност от 3 месеца. "За много от протестиращите безинтерфероновото лечение е единствена алтернатива за живот - заради многото усложнения, които имат, всеки пропуснат ден влошава състоянието им. Има и такива, които не дочакаха лечение -те си отидоха от този свят" каза Сипвана Лесидренска, председател на "ХепАктив".

След протеста 15-ина са получили съобщение, че са одобрени за лечение.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница