3 март 2010 г. Тема: здравеопазване парите на болници и лекари ще се бавят още 2 седмици Лекарският съюз даде здравната каса на вас и кзкстраница1/3
Дата04.01.2018
Размер490.37 Kb.
  1   2   3
3 март 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Парите на болници и лекари ще се бавят още 2 седмици
Лекарският съюз даде здравната каса на ВАС и КЗК
Янина Здравкова

Чак между 15 и 19 март здравната каса ще започне да плаща на болници и лекари дейността им за януари, съобщиха оттам. Според рамковия договор между касата и съсловните организации това трябваше да стане до края на февруари. Забавянето на плащанията води до бавене на заплатите на медиците и до трупане на дългове.

За да платим, трябва да се съберат приходи, обясни пред "Сега" директорът на НЗОК Жени Начева. Според нея касата винаги е работила така. Факт е обаче, че допреди няколко месеца НЗОК никога не беше забавяла плащанията към медиците.

Освен това болниците засега ще получат само около 70 млн. лв. за януари, въпреки че са отчели дейност за 80 млн. лв. Останалите пари ще бъдат платени след проверки дали отчетеното е реално извършено, т.е. след около месец, обясни Начева. За работата си за декември общинските и частните болници получиха само 50% от дължимото, а останалите пари им бяха изплатени едва тези дни.

Заради вече системните закъснения на плащанията от лекарския съюз обявиха, че ще заведат искове срещу НЗОК във Върховния административен съд, в Комисията за защита на конкуренцията и до Комисията за защита от дискриминация. Условието на болниците да се плаща цялата дейност едва след проверка липсва в рамковия договор, което е нарушение на Закона за здравното осигуряване, обясниха от съсловната организация. Затова оттам искат ВАС да отмени това условие, т.е. болниците да си получават парите навреме и без това да е пряко обвързано с одити. Жалбата в КЗК е за монополно положение, с което се нарушават интересите на лекарите.

Общо 200 млн. лв. са приходите на касата от вноски през февруари, каза още Жени Начева. Това е със 100 млн. лв. повече от предходния месец, когато беше отчетена рекордно ниска събираемост. 120 млн. лв. са постъпленията от вноските на работещи и самоосигуряващи се, а Министерството на финансите е превело 80 млн. лв. за деца и пенсионери.

Намаляването от 1 март на нивата, плащани от касата за лекарствата за остеопороза, глаукома и Паркинсон е античовешко, обявиха от конфедерация "Защита на здравето". Промяната ще засегне предимно хора над 50-годишна възраст с ниски доходи и ще доведе до отказ от лечение, смятат оттам и настояват решението да бъде отменено бързо.
ИЗДЪЛЖАВАНЕ

Социалното министерство е изплатило всички задължения към фирмите доставчици и търговци на медицински изделия и помощни средства за 2009 г. "Ставаше въпрос за около 2.5 млн. лв.", обясни шефът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. На 1 март са изплатени и всички дължими социални плащания за февруари. Социалният министър Тотю Младенов обясни забавянето с това, че февруари е по-къс месец от останалите. На въпрос, след като март е 31 дни, ще има ли забавяне, той успокои, че към този момент всичко е платено и не приема един ден за забавяне.
Режат асансьор, за да вадят бременни

Версиите: претоварване, отказ на спирачки, скъсано въже
Три етажа свободно падане в препълнен 34-годишен асансьор подлуди бременни и персонал в "Майчин дом" към 15 часа вчера.

От заседналата в мазето кабина измъкнали 12 души

9 бременни, акушерка и двама мъже

Бъдещите майки са със счупвания по краката, но няма опасност за бебетата, увериха лекари след първите прегледи. Здравният министър Божидар Нанев пристигна веднага в болницата, за да се запознае с фактите.

Причините за драмата се изясняват, но кабината за 6 души и до 500 кг тегло е била претоварена с два пъти повече хора, които слизали от 7-ия етаж. Асансьорът постепенно ускорявал ход, а от 2-ия етаж до мазето падал свободно.

Хората се блъскали един в друг, падали, уплашените жени пищели. Стонове и викове за помощ огласили болницата. Два екипа пожарникари спасители са рязали вратите, за да извадят ранените и уплашени хора. Според огнеборците кабината е стигнала дъното, но пружини я изтласкали нагоре, където заседнала между мазето и първия етаж. По други информации заклещване на механизъм спряло свободното падане. Няма скъсани въжета, твърди шефът на "Майчин дом" доц. Виктор Златков, но разследващите проверяват и тази версия. Възможна причина е и отказ на спирачките.

4 потрошени бременни и мъж от асансьора веднага са закарани за лечение в Клиниката по спешна медицина на ВМА.

Травмите им са като при парашутистите, обясни ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. Л. М. Д., на 29 г., бременна в 7-и месец, е със счупена ляв крак, К. П. К., на 32 г., в 8-и месец, е също с фрактури на крайници, но и със съмнение за счупен гръбначен прешлен, Е. С. Ф., на 35 г., бременна в 9-и месец, е натрошила дясна подбедрица, и В. Д. Б., на 31 г., бременна в 8-и месец, е с контузии на колена и глезенна става. Пострадалият Й. А. Б., холандец на 48 г., съпруг на една от жените, е с лека контузия на бедрото.

"Пирогов" пое други петима ранени - Д. Д., на 31 г., бременната Н. Г., на 33 г., Н. Т. , на 27 г., акушерката П. Д., на 58 г., и един мъж - М. В., на 27 г.

Сестри и санитарки от "Майчин дом" разказаха вчера, че асансьорите и преди засядали,

скърцали и се движели на подскоци

Досега обаче нямало сериозен инцидент. В асансьорите за 6-има често влизали повече хора, подлъгани от обширната кабина. А тя е голяма, за да може да поема колички.

Час след падането агенция Фокус съобщи за направено писмено предписание от техническата поддръжка на „Майчин дом" за смяна на асансьорите.

Шефът на държавния технически надзор Юлиян Иванов обаче каза пред "24 часа", че на асансьора е правен преглед през юли 2009 г., изготвени били "нормални предписания и нищо извънредно". Заради инцидента ще се инспектират съоръженията във всички болници.

Асансьор заседна за малко вчера и във ВМА, точно когато човек от Генщаба се качи, каза ген. Тонев. Военният идвал, за да награди ранените войници от Афганистан.

Опасен е всеки втори асансьор, произведен преди 2005 г., предупредиха само преди десетина дни експерти от бранша. Старите механизми често се развалят, някои направо се крепели на магия.
Виктор Златков, шеф на “Майчин дом”: Една от жените чака близнаци
- Какво се случи?

- В 14,50 ч ми се обадиха по вътрешния телефон за падналия асансьор. Веднага слязохме и заварихме неприятна ситуация. Свързахме се с ВМА и “Пирогов”. Първо определихме тежестта на травмите и дали има опасност за плода. Едната жена чака близнаци. За щастие всички бременни са в 7-ия до 9-ия месец, дори да се стигне до раждане, няма да е фатално. За 30-40 минути ги транспортирахме. Две от бременните останаха тук.

- Имало ли е предписание за спиране или основен ремонт на асансьорите?

- Цялата документация се проверява от следователи. Болницата е строена през 1976 г. и оттогава почти нищо не е правено тук. В момента не мога да кажа какви предписания е имало и дали са изпълнени. Директор съм от 3-4 месеца.

- Има ли неусвоени средства за ремонти?

- През 2009 г. са отпуснати 5 млн. лв. за ремонт на родилната зала. С част от тях е трябвало да бъде купен магнитен резонанс. Той не ни е толкова необходим, затова сумата бе върната за ремонт на родилната зала


Откъде милиони за разплащане с бизнеса
Дефицит – добри, но от 26-те милиарда лева, които ще съберат тази година, не може ли да се спести
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

МВФ дойде, видя и ни каза да затегнем бюджетната дисциплина. Ние от своя страна решихме да харчим повече и да влезем в по-голям от планирания дефицит.

Как се случи всичко това?

Дискусиите дали бюджет 2010 да бъде с дефицит текат още от края на миналата година. Мнения се чуваха всякакви, но в крайна сметка разумът като че ли надделя и бе решено да се търси балансиран бюджет. Въпреки това вратичката за дефицит си оставаше отворена, и то основно поради стари задължения на държавата към бизнеса. Така се стигна до малко странната ситуация - официално 0,7% от БВП дефицит за 2010 г. (по документи), но с уговорката, че всъщност бюджетът ще е балансиран (по думите на финансовия министър).

Странно, но донякъде приемливо - залагаме негативния сценарий, но се борим за балансиран бюджет.

В началото на 2010 г. дискусиите продължиха с пълна сила. Неразплатени договори и невъзстановено ДДС се превърнаха в основна заплаха за бюджета.

Бяха представяни като някакъв свръхтовар, който идва някъде от миналото, не е бил заложен нито в предходния, нито в сегашния бюджет, и обърква цялата бюджетна политика.

Идеята за допускане на дефицит започна да се чува все по-често, което ни провокира да изразим публично позицията си - в края на януари група икономисти изпратихме призив в защита на балансирания бюджет, който беше публикуван в 24 часа.

В отговор на това финансовият министър отново заяви, че дефицит няма да бъде допускан и бюджетът ще бъда балансиран.

Дотук добре, но какво точно се случи покрай посещението на МВФ, така че всичко се обърна?

Позицията на МВФ относно бюджетната политика на България гласи, че приходната част е оптимистична и постигането на заложения дефицит от 0,7% от БВП ще бъде трудна задача. Нещо повече, според МВФ дефицитът ще скочи до 1,8% от БВП. Препоръката на МВФ е ясна - внимавайте с харчовете, за да няма по-голям дефицит!

Тези послания обаче бяха разчетени по друг начин от правителството. Прогнозата за дефицит от 1,8% от БВП се превърна в препоръка, а препоръката за харчовете бе разгледана от друг ъгъл - можем да похарчим още, за да достигнем допустимата граница на дефицита. Това би означавало да се похарчат допълнително към 1,2 млрд. лв., с които да се покрият задълженията към бизнеса. Официалната позиция на МВФ определено не казва това.

Така или иначе, да оставим МВФ настрана. Трябва или не трябва да се допуска бюджетен дефицит? Има ли допустима граница на дефицита?

Факт е, че държавата трябва да разплати дълговете си към бизнеса. Едва ли може да говорим за някаква пазарна икономика или правова държава, ако правителството не изпълнява договорите си или пък нарочно бави връщането на ДДС. Още повече в момент, когато се правят кампании с цел хората да си плащат честно данъците.

Ако се очаква ние да си плащаме честно и навреме, то и държавата трябва да го прави.

Разплащането на задълженията обаче не води само по себе си до дефицит. През 2010 г. правителството ще събере над 26 млрд. лв. от всички нас, което си е сериозна сума пари - повече от всяка друга година.

Така че пари има, а съвсем друг въпрос е как ще бъдат похарчени. Дори и да приемем, че тези задължения към бизнеса са свръхразход и не са калкулирани в бюджета, това означава ли че няма откъде да бъдат спестени пари и повечето разходи са неизбежни? Нима държавата не прави неефективни или направо безсмислени разходи? Нима всички програми на различните министерства постигат целите си и ние не можем без тях? Съмнявам се… Да, ако държавата просто увеличи разходите си, то все някой ще спечели. В крайна сметка тези пари ще достигнат до някакви хора, чието положение ще се подобри.

Всички останали обаче ще загубят. Влизането в дефицит, пък било то и в някакви граници, означава повече несигурност и риск за икономиката, което преведено на български език значи високи лихви за гражданите и бизнеса, по-малко чужди инвестиции и не на последно място - отлагане на членството в еврозоната.

За да не се случи всичко това, трябва да се внимава с разходите, както твърдят и от МВФ. Нека правителството се разплати с бизнеса, но без да влиза в дефицит, а като ореже други харчове.

Крайно време е да потърсим резултата от всеки един държавен разход. По-малкото държавни разходи не означават по-ниски пенсии, по-некачествено образование или по-лошо здравеопазване.

Не означават и просто съкращаване на разходите с по 10% във всяко едно министерство.

По-малкото държавни разходи означават, че там, където няма смисъл или резултат, не се наливат публични пари.

Не може да харчиш толкова много и да няма откъде да спестиш.

Ако тези, които харчат над 26 млрд. лв., не могат да спестят част от тях, за да си покрият задълженията (пък били те стари или неочаквани), то какво да кажем за тези, които имат годишни доходи от около 10 хил. лв. примерно и изплащат кола или апартамент.

При това едните са топикономисти и финансисти, а другите са обикновени хора.

Лесното решение за всяко правителство е да се похарчат още и още пари, правилното е да се харчи според възможностите.

Гърците явно не следваха тази логика и всички виждаме резултата. Дано си вземем и поуките.


С Даниел Вълчев, бивш министър на образованието, разговаря Лиляна Клисурова

За кабинета е добре, че парламентът не е активен – ще си направи реформите
Очаквам през есента да има президентска партия
Лиляна Клисурова

- Къде се загубихте, г-н Вълчев?

- Може би изглежда така, тъй като през последните години, по силата на позицията, която заемах, трябваше да бъда непрекъснато в телевизорите на хората. А иначе правя неща, които винаги съм правил. Занимавам се главно с преподаване, изпитвам, гледам да не пиша много двойки...

- Окончателно ли се отказахте от политиката?

- Не считам, че човек трябва да бъде непременно в управлението или в парламента, за да е политически активен. Работим върху сайт bezobrazie.com, в който да се дава публичност на въпроси, които вълнуват много хора, и да се търси тяхното законодателно или друго разрешение. Замислили сме се и дали да не създадем юридически барометър за състоянието на правния ред в България - на законодателството, съдебната система, на правоохранителните органи като цяло. Т.е. да се вижда периодично какво се случва в тази област, но и какво е отношението на хората към случващото се. Това е много важно, защото през последните 20 г. най-голям акцент се постави върху либерализирането на пазара, върху създаването на възможности хората да имат повече изява, инициатива. Но някак забравихме, че всичко това трябва да стане в условията на една ясна, предвидима и справедлива юридическа рамка. Това в България не стана.

- Тези две инициативи ми се струват като основи на гражданско движение, с което в един момент да влезете отново в политиката.

- Да не отиваме толкова далече. У нас има много начини за влизане в политиката, включително и по-прости. За съжаление почтените не са чак толкова много.

- Къде е НДСВ в плановете ви?

- Това не зависи толкова от мен, колкото от самото НДСВ. Никой никога не е оспорвал, че НДСВ е организация, която показа голям експертен капацитет.

- Но сега се загуби...

- Това искам да кажа – че политиката не е занимание за експерти. Експертите изследват един въпрос от позицията на своите познания и дават възможните решения. Ако следваме стилистиката на премиера – това са момчетата с очилцата. А онези, които избират кое разрешение е подходящо, са политиците – които поемат отговорност, явяват се на избори, убеждават хората да им гласуват доверие. Това сякаш не е най-силната страна на НДСВ.

- Какви са шансовете на Христина Христова?

- Те са младо ръководство, нека да видим.

- Разбра се, че основен момент в тактиката на НДСВ ще са местните избори...

- Радвам се да науча, че НДСВ има тактика. По правило всяка партия се готви за следващите избори, каквито и да са те. Мисля, че нещата ще са по-ясни в началото на есента. И тогава вероятно ще има и нови политически играчи, и известно пренареждане на политическата сцена.

- Какви нови играчи?

- Все ми се струва, че ще се организират една-две групи интелектуалци, спортисти и т.н., които ще припознаят в държавния глава своя бъдещ лидер.

- Т.е. ще бъде създадена бъдещата президентска партия или движение?

- Ако това въобще се случи, вероятно то ще стане през есента.

- Имате ли конкретни сигнали, информация?

- Не е нужно човек да има конкретна информация. Просто таймингът е такъв – за да се развие един политически проект, трябват поне година и нещо.

- Ще има ли разместване на политическите играчи?

- Първанов е сериозен политик. Не виждам основание да се отказва.

- Да се върнем на местните избори и НДСВ. Партията ще търси добро представяне и е логично да извади най-силните си фигури като кандидати за кметове. Вие например виждате ли се като кандидат за Варна?

- Към такива въпроси развих резистентност още през 2002-2003 г. Тогава ме спрягаха за какви ли не постове – от регионален министър до шеф на разузнаването. Ще кажа само, че адресната ми регистрация е в София и засега не виждам сериозни основания да я сменям. И предвиждайки следващия ви въпрос, ще кажа, че харесвам Йорданка Фандъкова като кмет.

- Продължавам да търся бъдещото ви място в политиката. Ще се кандидатирате ли за президент?

- Не споделям тезата, че човек, за да живее смислено, непрестанно трябва да бъде във фокуса на общественото внимание. Имам самочувствието, че съм свършил някаква работа през последните години. И в момента се чувствам добре.

- Каква е оценката ви за 6-те месеца работа на правителството?

- Хубаво е, че се демонстрира желание за реформи в няколко важни сектора. Най-важни ми се виждат промените в здравеопазването. За това трябва сериозно да стоиш на земята и да виждаш нещата. Друг въпрос е дали ще успеят да я доведат докрай. Защото според мен тя не е много добре подготвена и не достатъчно ясно обяснена.

Това, което сега става в здравеопазването, е в някаква степен съизмеримо на това, което ние направихме в образованието. Всеки нормален човек знае, че не е хубаво да закриваш училища, обаче в България за 15 г. броят на децата е намалял с 1/3. И обществото трябва да избира дали да има една по-малка, но модерна и качествена система, или една голяма, архаична и лошо функционираща. Но тогава основната ни теза бе не толкова че ще се спестят пари на бюджета, това не бива да е теза и сега. Правилното е да се стремим всеки българин да има достъп до по-добро и по-качествено здравеопазване. Как да стане – това вече е въпрос на механизми. Аз лично не бих си пратил детето за операция в болница, където има по 5 операции годишно. Никой не иска да лети на самолет, в който пилотът има десет часа полети за година. Въпросът е има ли с какво друго да лети. Подготовката също е много важна – за да повярват хората, че децата им ще пътуват удобно и безопасно до едно по-хубаво училище, трябва да им покажеш автобусите. А не да обещаеш, че тук след 2 г. ще има линейка.

Същото е и с делегираните бюджети – ако е подготвена добре, това е правилна стъпка. Независимо от кризата някой да е чул за финансови проблеми в училищното образование? Надявам се така да стане и в здравеопазването, крайно време е.

- Сега министър Игнатов е подхванал научните степени и звания, одобрявате ли реформата му? Подхвана и БАН – лансира идеята институтите му да са част от университетите.

- Това е стар проблем. Не ми се иска отново да казвам познати неща, но се изкушавам да припомня, че у нас половината от днешните професори са над пенсионна възраст, а броят на новорегистрираните патенти е обидно нисък. Дали нещо трябва да се направи, нека всеки сам си отговори. И университетите, и БАН имат дълга традиция на автономия и не мисля, че ще бъде обществено приемливо тя да им бъде отнета. Така че по-скоро трябва да се търсят механизми и предпоставки самите институти и университети да се насърчават към сътрудничество, а защо не и към обединяване. Отстрани лесно се дава акъл, но е много трудно да ги направиш нещата в действителност. Така че искрено желая успех на всички, които са се захванали с тежките реформи.

- Имате предвид не само министър Игнатов?

- Приятно ми е да виждам, че в регионалното развитие стават добри неща. В края на миналия мандат част от колегите министри ми бяха обидени, защото бях казал в интервю – “поне една магистрала да бяхме построили”

Хората за 8 г. опасват страната с магистрали, а ние едни търгове не можем да направим... Росен Плевнелиев е много грамотен човек, показва и воля, така че дай боже тази година да се отпушат нещата. Държава без модерна инфраструктура за какви инвестиции може да претендира?

Трябва да признаем, че това правителство хвана лош икономически тренд. За разлика от предходните три, където икономиката вървеше почти без колебания нагоре. Но пък мисля, че общата финансова политика е правилна. Зная, че има различни упреци към министър Дянков, но считам, че той се справя много добре. И активизирането на служителите на фиска, и усилията за запазване на финансовата стабилност в страната и особено финансовият натиск върху определени нереформирани сектори е по-скоро правилен.

- Толкова министри похвалихте, че започвам да се съмнявам дали не сте таен съветник на премиера.

- Защо? Почти във всяко правителство има хора, които трябва да бъдат похвалени. Разбира се, има и хора, за които, поради възпитание, не бива да се каже нищо.

- Едноличното управление на Борисов и вземането на решения само в правителството не обезличават ли парламента?

- Мисля, че това е по-скоро голям шанс за правителството. В едно общество, което се нуждае от реформи, а масово не ги е осъзнало като необходимост, парламентът обикновено е сила, която забавя реформите, а не ги бута напред. Ще дам пример с моята дейност като министър – каквито и реформаторски стъпки да съм предприемал – въвеждане на матурите, самостоятелните бюджети на училищата, униформите, кръжоците или ученето на български език в чужбина, те винаги са били частично прекроявани в парламента. Защото депутатите съобразяват поведението си с много фактори. Така че, макар и да изглежда парадоксално, но когато парламентът не е много активен, това го прави прореформаторски.


НЗОК: Плащаме поетапно
НЗОК е превела в понеделник 23 млн. лв. от заработеното от болниците през януари, се казва в съобщение на финансовата институция. Лечебници ще получат останалите си пари между 15 и 17 март. Тогава ще бъдат преведени 108 млн. лв., от които 12 млн. за личните лекари и 9 за зъболекарите. До дни пък аптеките ще получат своите 17 млн. лв., съобщават още от НЗОК. От лекарския съюз обявиха, че подготвят съдебен иск заради системно забавяните плащания. Лекарите ще се жалват и в КЗК и КЗД заради това, че касата своеволно решава на кого кога да плаща въпреки договореното в НРД.


Бюджетът на минус с 500 млн. лв. за януари
Изпълнението на бюджета към края на януари показва, че направените разходи са надвишили приходите с близо 500 млн. лв. (499,1 млн.). Данните бяха оповестени от финансовото ведомство. Според съобщението "в началото на годината финансовата политика ще бъде умерено експанзивна, като временният дисбаланс в бюджетната позиция през първите месеци ще се обуславя от усилията за осигуряване на ресурс за приоритетно финансиране на политиките в секторите на селското стопанство, транспорта, строителството и др., както и оптимално оползотворяване на възможностите при усвояването на средствата от ЕС. По този начин реалната икономика ще получи тласък в най-трудните за бизнеса времена".

Данните показват, че разходите на правителството са били по-високи от приходите и са били извършени наложителни плащания извън текущите, непокрити с приходите за месеца. Правителството има неразплатени около 2 млрд. лв., от които около 600 млн. лв. забавено възстановяване на ДДС. Общата сума на данъчните постъпления, включително и приходите от осигурителни вноски, към края на януари възлиза на 1,559 млрд. лв., което е 89,2% от общите постъпления в бюджета. Разходите възлизат на 2,248 млрд. лв. Фискалният резерв е в размер на 7,379 млрд. лв. Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към януари тази година от централния бюджет, възлиза на 76,9 млн. лв.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница