31 декември 2012 обзор годината, в която цъфнаха шишарките обзор на 2012-астраница1/2
Дата10.02.2018
Размер471.24 Kb.
  1   2
31 ДЕКЕМВРИ 2012

ОБЗОР
Годината, в която цъфнаха шишарките - обзор на 2012-а
ТОНИ ФИЛИПОВ, д-р
Мислех да кажа налъмите, но си дадох сметка, че в живота навлязоха десетина поколения, които не са виждали налъми и няма да разберат метафората. В смисъл, че в момента няма да я разберат, за след втория мандат не съм единодушен. Както и да е, искам да кажа, че това е една загубена година, спокойно можеше да минем и без нея. Например напиваш се на 31 декември 2011 г. и като изтрезнееш, булката ти разказва какво е станало през 2012 г. Което няма да отнеме много време... Те 2010, 2011, 2012 бяха гаче под индиго пуснати... За съжаление обаче рекламации не се приемат. Времето каквото отнесе, назад не го връща...
Иначе това беше една от най-добре обговорените години. Някои го наричат окрякване, но е малко грубо и повседневно... Основният рефрен на премиера, неговото рондо, така да се каже, беше, че България е за пример в ЕС. Да, за пример, един много добър лош пример... И тия работи ги дрънкаше и из Европа. Хубаво, че не знае езици и при един опитен преводач...
В обговарянето взе активно участие и Цецерон. Цецерон имаше силна година. Израсна като оратор, започна да усеща насладата на говоренето, да се опиянява, даже на моменти да изпуска фразата из контрол: "По повод всичко това, което чувам като политическо говорене, и за входирането на бъдещ проектозакон за възстановяване на щетите при извънредните ситуации - към настоящия момент това интегриране и реакцията на МВР е много по-адекватна. Всяко едно действие е свързано и с взаимодействие на компетентните органи."
Повтарям: "Всяко едно действие е свързано и с взаимодействие на компетентните органи."

И президентът даде своя дан в лексикона на глупостта


"Добре дошли, другарки и другари от Полша... Извинете, от Чехословакия... Извинете, от Чехия..."
Даже имаше един случай, когато на Роската чак в Украйна му се смееха. Когато каза, че "Господ е българин" и ни обича, и ще ни помогне. Което беше едно нелогично твърдение, щото рядко някой българин, особено пък такъв, дето се е издигнал, обича другите българи, камо ли пък да им помага... Та тогава един хохол в украинската рада иронизира Росен: "Съжалявам, че нашият президент Янукович не сътвори подобен шедьовър. Не бихме се удивили, ако той беше казал, че Бог е от Донецка област. Но и президентът на България се справи! Може само да се завижда на българите."
Пък яйцето, дето го занесе на папата... Кич та дрънка... Но най-неприятното от всичко е, че президентът, колкото и да се пъчи, беше и си остана екстензия на личността и волята на премиера. Колчем стане дума за него и пред очите ми са онези неповторими кадри как Борисов му дърпа ухото в ефир...
По отношение на обговарянето на успехите на правителството най-интересен и нестандартен беше като че ли Вежди. Но на него ще се спрем малко по-късно във връзка с културните успехи на кабинета.
И депутатското войнство участваше в обговарянето на годината. Но за това ми е каф да говоря. Някой казваше какво би станало, ако глупостта и простотията напуснат парламента и отидат на друго място. На това друго място ще е парламентът. (Може и аз да съм го казал и да съм забравил...) По-мизерно представителство не сме имали. "България се е освободила от турско робство преди 500 години..." Слава Богу, че Коцев, единият от двамата титани, които споделиха това историческо откритие, напусна парламента. Ама другият, Николай Рашев, остана... Сигурно ще си кажете, че преувеличаваме, но и на Четвърти километър няма събрани накуп толкова хора с ментална ретардация...
Социално-демографски измерения на 2012.
Учени от Центъра за демографска политика (ЦДП) твърдят, че вече сме под 7 млн. и намаляваме с по 80 хил. годишно. И не е нужно да си Иван Костов, в смисъл да си завършил висша математика, за да сметнеш, че след 87.5 години последният българин или ще умре, или ще напусне страната. Щото това са двете направления, в които пътуваме - навън и надолу.
От ЦДП очаквали в най-скоро време по първо направление да се изходира завинаги 2-милионният емигрант. По второ направление е даже още по-оживено - 110 - 115 хил. годишно. И вероятно ще става още п. Учените от ЦДП твърдят, че сме минали пет места напред в класацията по смъртност. Проф. Алтънков, преподавател в UCLA, вика: "Тези, които остават, обикновено са втора класа. Предприемчивото излиза - това, което ни е необходимо, за да може да се развива обществото ни..."
И по-добре. Поне според някои. Журналистката Катя Лещанска сподели, че висш функционер от ГЕРБ разказал, как пиарите обяснявали на Бойко, че не трябва да казва 'нам си к'во, защото нямало да се хареса на умните хора у нас. Пък той отговорил: "Е, какво ме интересуват умните, те са толкова малко, на мен другите са ми важни"...

Та според ЦДП тия с гънките се изнасят. И тук остават тия с бръчките. Да ме прощават моите приятели пенсиите.


Всъщност изтичането на мозъци не е нещо ново. През септември излезе една статистика, че сме на 127-о място в тази дисциплина сред 142 държави. Класацията е наобратно, в смисъл, че колкото по-назад си, толкова повече мозък ти е изтекъл. От Албания и от Босна и Херцеговина изтичал по-малко. Може би поначало да имат по-малко, знам ли... Но е факт, 15 места ни делят от едно трагично лидерство.
Та ако се запазят демографските тенденции, ще сме изчезнали като народ до края на века. Което не знам дали ще бъде голяма загуба за човешкия генофонд. Разбира се, отделни фрагменти на българската популация имат своята генетична стойност. Например пенсиите. Няма друга ПОРОДА, която да даяни като тях на глад, на студ, на суша и киша, да кара по десет сезона с един балтон... Глупости говоря, десет друг път. Имаше един такъв действителен случай. Ученик среща учителката си по литература: Здравейте, г-жо Петрова! Ама как ме позна след 20 години?! По палтото, г-жа Петрова...
Политически аспекти на демографското състояние.

В началото на годината изчислихме, че за периода 2000-2011 г. по второ направление са отпътували 1 338 938 души. Това в огромната си част са активни избиратели, които са отнесли със себе си електоралния си опит. И на тяхно място в избирателния корпус са влезли нови, необременени от обещания хора.


От 2009 до 2013 г. електоралният корпус ще бъде подменен с около 450 хил., което създава възможност БСП да се върне на власт, но не веднага, както си въобразяват. Смятам, че имат шанс пак да ни излъжат някъде към 2017 г. През 2013 г. друг ще ни излъже... Не знам кой, но все ще се намери. Райчев вика, че Борисов може и да си мисли да ни повтаря, но това са илюзии. В момента, вика, всеки трети харесва Борисов все още, понася го, но не значи, че ще гласува за него.
Всеки втори не го понася
Как мразя да съм втори... Едно време, през втората половина на миналия век, жените все така казваха: "Скъпи, ти си ми вторият..." Сегашните даже не си правят и труда да излъжат... Извинете, отплеснах се. Исках да кажа, че Райчев не е прав. Прогнозите му са малко като прогнозите на Баба Меца за дренките. Забелязахте ли, че говори без цифри. Щото няма. Нещо не му се възлагат изследвания напоследък. И той се е размечтал за времето, когато от ФНИ му дадоха 1 млн. уж да направи електронна база от резултатите от изследванията си. Каквато той несъмнено имаше.
Ленторязането като индикатор за успехите.
Правителството имаше своите успехи през изминалата година, поне ако се съди по отрязаните ленти. Метражът е внушителен. Ние водим точна сметка. Например до 1 февруари 2011 г., когато ряза лентата в един реновиран старчески дом, премиерът беше отрязал 621 м. лента. На 16 май, когато сряза лентата на нов частен голф клуб в Правец, метражът беше 671 м. През януари 2012 г. мина километъра. Към момента вече сме на миля - 1609 метра. Между нас казано обаче, лентоманията на премиера започна да става обезпокоителна. По едно време се чу даже, че възнамерявал да реже лентата надълго, щото напреки бързо свършвало. Но, слава Богу, слухове са били.
Но иначе пада яко рязане. За рождения ден на премиера Краси Велчев му подари нови ножици, щото старите се захабили...

В някои области правителството не постигна успехи, но затова си имаше обективни причини. Неуспехите се дължаха основно на личността и правителството на др. Станишев. Затова ние сме казали, че правителството на Борисов ще остане в историята със Станишев. Някои наблюдатели остават с впечатление, че премиерът очаква опозицията да му помага. Което е неразумно, щото опозицията по определение е политическа партия, която следи правителството да не сбърка нещо, докато спъва действията му.


Икономически успехи.

Оказа се, че коланът няма последна дупка. Всяка е предпоследна и може още да се стяга. Правителството се оказа много силно в поддържането на макрорамката, но некрорамката... Пардон, обърках се, щото един читател така нарече микрорамката... Голям парадокс: колкото по-добре сме горе, толкова по-зле е долу. Друг парадокс: контрабандата расте, но и приходите в хазната растат. А де?!


А иначе годината, както напомнихме наскоро на премиера, беше определена за ликвидиране на контрабандата. Цигарената специално трябваше да бъде ликвидирана още напролет.

На 14 май министър Добрев каза: "Има икономически ръст, но не може да се усет." Но като станел 3%, щял да се усети. Което не знам защо ни напомни за милорд и милейди в спалнята:

-Милорд, вътре ли сте?

-Да, милейди.

-Тогава: Ох!

Обаче май и догодина ще викаме "Ох" безпричинно...


От МВФ рекоха, че ръстът ще е къде 0.8%, а от БНБ бяха даже и по-скромни - 0.7%. Самият Дянков редуцира тритях процента до 1.4.

Като го споменахме. Оня ден рече за забраната за тютюнопушенето: "Аз бих определил забраната за тютюнопушене като една от най-големите реформи в целия мандат и за всички сфери."

Знаете ли какво ми казаха? Цецо карал Бойко да забранят пушенето и във фейсбук. Обаче Бойко не се съгласил. "Да не прекаляваме!", рекъл му. Не знам дали е верно. Нищо чудно, като имаме предвид как Танов си звъня на ЕГН-то...
Образование и наука.

Мисля, че за дереджето на тия дейности няма какво да се убеждаваме. Дето викаше Апостола Левски, "лайна с говна". Само един пример от научната сфера. През август президентът беше планирал да посети Института по органична химия, но визитата се провали, защото учените точно тогава икономисваха ток. "Труд": "В БАН откриха безплатен ток."


За разлика от индобългарите, които ползват и не плащат, учените открили друга възможност: не ползват и не плащат. Като им свършат парите, излизат масово в неплатен отпуск. По тази причина станал и конфузът с президента. Пък в Института по математика и информатика за икономия спрели топлата вода. Ами да, що им е топла вода?! Няма да се подмиват на работното място, я!
Пък през юни шефът на комисията по образование в НС Огнян Стоичков съобщи какви бисери имало в проекта за Закон за предучилищното и училищното образование.

"Оценяването е процес на поставяне на оценки."

"Профилираните гимназии осъществяват и профилирана подготовка."
"С изключение на вечерните училища всички останали училища са дневни... Вечерни училища са тези, в които се организира обучение във вечерна форма..."

Като се запознахме лично с проекта, установихме и други интересни работи:

"Ученик е физическо лице, което е записано за обучение в училище за завършване на клас."

Физическо! Вероятно, за да се различава от юридическото! И другите видове лица.

Утеха: Както са казали още древните, учим за живота, не за училището. А животът у нас, ако и да е един от най-сложните, иначе е един от най-простите.
Ред слама, ред култура.

Изключителна година за културата. Само дето стана малко по радойралински. Всеки разговор за културата неусетно преминава в разговор за културата на министъра. Примерите не са един и два. През март Веждито каза: "Искам да направя чудовищен концерт в Болшой театър с най-големите ни гласове - от Пендачанска до Гена Димитрова..."


И верно го направи през дните на България в Москва. Ние обаче не успяхме да проследим дали отиде Гена Димитрова. Но разбрахме, че Пендачанска била много притеснена от перспективата да пее с Гена, Бог да прости, че я споменаваме... На 11 юни се навършиха 7 г., откак ни напусна.
Някои от крилатите фрази на министъра:

"Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенс е създал човека..."

Това твърдение, ако е вярно, обръща историята с хастара навън. Щото излиза, че човекът не е резултат нито на "интелигентния дизайн", нито е произлязъл от маймуната. Човекът е самопроизлязъл. (Макар че в конкретния случай подозираме, че имаме работа с екземпляр, който не е напълно произлязъл...)
"Ние, основното само, да, много е важно - трябва да ядем три пъти на ден. Но ние ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме. Така че вижте, и Библията почва по един странен начин. Той почва с дух и материя. На едно тяло двете ръце - духът е неговата идентичност, неговата култура, материята е неговата икономика и те вървят паралелно. Ние какво правим сега? Да лекуваме едната ръка, че държи лъжицата да лапаме с нея, другата по-нататък при по-добри времена?"
И изобщо, дет' викат в крайните квартали , "Култура, бе, да му е.. майката!".

После на някакво събитие с чужди гости, забравих вече какво, Веждито, застанал сред официални лица под герба, се изцепи: "Мите, Митовски, къде си, бе? Ела бе, д....ба."


При това положение съвсем като действителен случай звучи вицът за един, дето се обадил по телефона:
-Ало, ВиК ли е?

-Какво ВиК бе, да ти е.. п...... м...... недокла.... да ти е..! Тук е министерството на културата бе, да та е.. в простака!

Най-точно определение на изказа на Вежди даде видният журналист Бареков: "Вие, рече на Веждито, като че ли сте създаден да раждате образни словесни парадигми в българската политика." Ле-ле-й...
Пък на церемонията по откриване на обновената сграда на Сатиричния театър Вежди сподели, че Калин Сърменов го нарекъл смешник преди време. Пък той му рекъл: "Не, аз не съм смешник! Аз съм голям смешник!" И това пред стотици гости. Но нито един не опровергал. Излязло така, сякаш всички са съгласни с него.
Забелязали ли сте, че когато един човек върши една работа с майсторлък, отстрани изглежда много лесно. Точно така, наблюдавайки Вежди, земеделецът Найденов рече: "Понякога ми се иска да съм министър на културата и да си говорим за духовни неща..." А когато земеделският и културният министър са взаимозаменяеми, единият от тях е смешник. В същност може и двамата...
Разбира се, културата пожъна и някои успехи. Ако не се лъжа, тази година Вежди успя да заведе премиера за втори път на театър. Не се учудвайте, че знаем точно. Ние следим културния живот на премиера, което, предвид интензивността му, не ни затруднява особено. И след театъра Вежди се похвали: "Явно на премиера театърът все повече започва да му харесва... Забелязвам у него една приятна възбуда към театъра. След спектакъла си казахме, че скоро ще идем и на опера."
От всяка дума на Вежди лъха самородна простоватост! И непосредственост. Хич не се усеща, че направи премиера за смях. "Започва да му харесва"... Сякаш говори за пъпчив тийнейджър, а не за човек, чиято социализация би трябвало отдавна вече да е приключила.

"Ще идем и на опера..."


Хитър е като листна въшка
Вежди и верно успя да го заведе... Е, не точно... Като начало само до пред операта... Рекъл му: "Шефе, има лента за рязане в Русе..." И нашият, като чуе лента, хич и не пита повече...
Опозицията за премиера и кабинета: Иван Костов: "Той е чудовищно неграмотен."

Георги Първанов: "Бойко Борисов не показа данни на силен управленец. Самото управление е слабо, неефективно и обяснението не е само в лошия кадрови подбор. Няма идеи. Не повече от 5% от антикризисните мерки на кабинета са изпълнени. По-нечувствително социално правителство не сме имали."

Не съм съгласен само за връзката идеи-кадри. Идеите ги раждат хората, кадрите, не се секат из каваците. Но иначе Гоце е прав. (Дано не ни изсъхне ръката, с която го написахме...)

Д-р Филипов: "По-просто нещо на по-високо място никога не сме имали."


Заключение:

Всяко време, пишеше незабравимият Фридрих Енгелс, си ражда героите. И те са такива, каквито са му нужни, а не такива, каквито на нас би ни се искало да са. (Цитирам по памет.) Може би задачата на нашето време е да научи байчо, че не трябва да избира управниците си по свой образ и подобие. И затова ни е пратило точно тези герои. Може би...
Здравеопазване 2012: Било каквото било. Тарикатлъкът приключва*
Деница Сачева

Ей, ти там, дай тон за песен.

– Коя песен, господин старшина?

– Абе ти дай тона, па после че видим песента!


Старите лекарства обратно в аптеките срещу касов бон, 4/5 от здравната вноска да бъде по индивидуална партида, разделяне на направленията на регулирани и извън регулация, потребителската такса да е 1% от пенсията за пенсионерите, ВМА да се слее с МВР болница, законопроект за евтаназията, частните болници да работят 3 години без договор с НЗОК, тел. 112 да приема и сигнали с СМС, НЗОК да заплаща за диагноза, а не за конкретни лекарства, нормативно фиксиране на цени на лекарства, прехвърлянето на кола или апартамент - само за здравноосигурени.
Това са само част от десетките безумни идеи, които валяха в здравеопазването през 2012 г. затвърждавайки непреходността на българската поговорка Превържи си пръста и тръгни през село, че да видиш колко лекари ще срещнеш.
Годината беше белязана от „дребни реформи“ в здравеопазването. Дребни, но като дребна шарка и с белези до живот.
Пример за такива реформи бяха решенията за общинските болници. Още през януари в битката за повече и по-добре платени клинични пътеки, по които болниците получават пари от здравната каса, отново надделя лобито на най-големите. Новите изисквания на здравната каса за работа с общинските болници в малките населени места ги постави в патова ситуация. За да работят с общинските болници, от касата поискаха в населеното място да има четири лаборатории, всяка от които със специфична дейност, бяха въведени високи изисквания за нива на компетентност. Така голяма част от клиничните пътеки, по които те можеха да сключат договори, отпаднаха. През годината много от общинските болници изпаднаха в тежки ликвидни кризи, като болницата в Девин така и не отвори врати. След серия от неработещи мерки и предложения от това да стане филиал до това да бъде дъщерно дружество, съдбата на болницата остава неясна.
Традицията през последните 11 години да се тръби, че клиничните пътеки ще бъдат сменени като метод за финансиране на болничната помощ, продължи и през тази година. По традиция, разбира се, нищо подобно не се случи. Дори напротив – официално беше обявено, че реформите остават за следващ мандат. В тайнствена мистичност през януари 2012 г. финансовото министерство предостави допълнителни средства на здравното за заплащане на лицензионната такса за закупуване на класификационната система AR-DRG от Австралия. Сумата, платена за закупуването на диагностично свързаните групи, не се спомена. Тя не беше разкрита и при ратифицирането на договора с Австралия. Така не стана ясно нито какво, нито за колко купихме. Съдбата на закупената австралийска система вероятно ще последва примера на прочутия здравен портал със здравни досиета на 40 000 държавни служители – www.zdravenportal.bg, който почти от самото си създаване не се отваря. Вероятно от съображения за националната сигурност - удобно прикритие на индивидуална некадърност.
Да работи за реформа в здравеопазването стана обещание № 12 от общо 40-те ангажимента на новия президент Росен Плевнелиев, който встъпи в длъжност в началото на 2012 г. На 19 септември неуместно посъветван от секретаря си по здравеопазване, образование и наука Анна-Мари Виламовска, Плевнелиев организира кръгла маса по проблемите на здравеопазването, която завърши със скандал и шепа безсмислени изявления по медиите. С това усилията му в изпълнение на обещание №12 се изчерпаха. Ако не се брои участието му в „Българската Коледа“ в края на годината – един порочен модел на благотворителност, организиран от политици, от които се очакват политики, а не призиви за дарения. Апропо, никоя година не става ясно колко точно пари даряват лично президентите. И защо служителите на НСО са едни от най-големите дарители. Не с лични средства, разбира се. Нещо като дарителските акции на ГЕРБ – от партийната субсидия. Която е от данъците на българските граждани.
От ГЕРБ определено имат проблеми с ценностите и често им се налага да използват думите в движение, без дори да осмислят какво и защо говорят. Така например през септември, след като събра медиите от цялата страна, за да го снимат как дарява кръв, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов внезапно откри: „Кръводаряването за мен е личен акт“. Въпреки това журналистите бяха надлежно уведомени, че са му взети „450 г кръв“, а „убеденият кръводарител“ ни информира, че дарява кръв за 7-ми път. Три от тях са били по времето, когато е бил в казармата. "Там винаги имаше голяма опашка от желаещи, защото даваха пет дни отпуска", спомни си Цветанов. На детски министерски пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че "процедурата въобще не е болезнена. Казвам на всички, които не са го правили - въобще не боли. Освен това дават два дни отпуска, които в моя случай няма как да се ползват".
Малък Сечко през 2012 г. дойде с големите секири. По ирония на съдбата името на месец февруари произлиза от латински - Februarius. Първоначалното значение е било очистителен месец, тъй като в древен Рим по това време са се извършвали жертвоприношения за очистване от греховете.
През февруари заради скандал с лекарствата и техните цени си отиде заместник-здравната министърка Гергана Павлова, в края на месеца Нели Нешева също подаде оставка като шеф на здравната каса заради скандал с взети бонуси и арогантно поведение в защитата им.
Павлова беше атакувана от медиите, че прокарва интересите на "Софарма" в министерството, тъй като в миналото е заемала мениджърска позиция в компанията. Медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, и свързаната с тях телевизия ТВ7, излъчиха материали по темата. Скандалът изглежда и като атака от страна медиите около Кръстева-Пеевски срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа".
Д-р Константинов тогава заяви, че е разбрал какво се случва с цените на лекарствата в касата едва преди седмица. Думите му бяха опровергани от НЗОК и бившия зам.-министър по лекарствената политика Гергана Павлова, според които той многократно е бил информиран за проблема, но не е предприел адекватни действия, за да го реши. Константинов обяви, че цените на лекарствата могат да бъдат намалени до 50%, след което потърси политическа воля производителите да бъдат помолени от държавните органи да намалят цените си с 5% за България. Изобщо през целия си мандат Константинов правеше изказвания, неосновани на информация и предложения, нямащи нищо общо с политиката, още по-малко с дясната. За поредните скандали, белязали престоя му в министерския кабинет, той успя да роди обяснението: Заместничките ми са в близки отношения с Дянков.
Гергана Павлова отговаряше за лекарствената политика и бе председател на надзора на здравната каса. Ценообразуването на медикаментите обаче се правеше от комисия, чийто състав се утвърждава от Министерския съвет. Самата Павлова стана поредният пример за това, че не е достатъчно да си млад и да си добър експерт, за да бъдеш добър политик. За второто се иска много повече. След публичния катарзис, който преживя, Павлова изчезна от политическите хоризонти. Само месец по-късно от хоризонта на голямата политика изчезна и самият д-р Стефан Константинов. Но за това по-късно.
В средата на февруари вестниците осъмнаха със заглавия, че според справка на СДС, МЗ и НЗОК са раздали бонуси на служителите си за близо 10 млн. лв.
Последваха панически обяснения. От Министерство на здравеопазването изпратиха официално писмо до медиите, с което обясниха, че са давали пари на всички, включително на Спешна помощ, РЗИ, домове за деца, психиатрии и в кръвните центрове. Служители на Спешна помощ отрекоха да са получавали бонуси.
Шефката на здравната каса Нели Нешева обаче свика нарочна пресконференция и заяви: „Когато един човек не може да оцени себе си, не може да иска обществото да го оцени. Когато не може да застане и защити хората си, той е лицемер. Ако не може да каже, че иска достатъчно средства за колкото трябва да се оцени труда му е популист и очаква някой друг да му даде под масата. Моят труд има цена и съм го оценила сама. Работникът не може да получава по-малко от ръководителя". Данъчна тайна са средствата, които всеки човек получава като възнаграждение. Получила съм 12 156 лв., или 13 500 лв. бруто, призна още тя. Няма да върна парите, тъй като съм ги заслужила, отсече управителят на НЗОК.
Дни по-късно, призована от Бойко Борисов да върне парите и да напусне, Нешева дари бонуса си за благотворителност, а парламентът гласува оставката й. Злите езици коментираха, че дарява парите на близка фондация, но линчът с оставката й беше достатъчен за медиите и те престанаха да ровят в живота й.
Нешева, която беше най-добрата приятелка на сестрата на Бойко Борисов, смяташе, че ако прави copy & paste на поведението на бащицата, това ще я избута до края на мандата. Оказа се, че да си агресивен, безпардонен и да повтаряш „аз“ не е рецептата. Ако беше изследвала своя патрон внимателно щеше да разбере, че най-важната съставка на управлението на Борисов е популизмът. Всъщност рецептата на Борисов е популизъм по три пъти на ден преди и след ядене.
Парите на данъкоплатеца трябва да се стискат здраво и да се внимава как се харчат, каза самият той. „В България се шири популизъм. Ние още като посткомунистическа държава разсъждаваме като комунисти. Всичките, в случая и аз, призна премиерът, че в случая с бонусите е действал популистки. "Един премиер или министър, когато отива в Европа, има по 20 или 30 евро на ден. Това е жив популизъм - всеки, който е бил в Брюксел знае, че ако влезеш да изядеш една баница с едно кафе, няма да ти стигнат за него. Но това се е приело от 22 години", заключи министър-председателят.
Премиерът призова всички, които са взели бонуси, да ги върнат. Малцината, които дръзнаха да не го направят – подадоха оставки. С изключение на Маргарита Попова, която взела бонус като миинистър на правосъдието, но към датата на премиерския призив вече беше станала вицепрезидент. Впрочем тя винаги, когато има възможност, не пропуска да развее закона в очите на Винету от Банкя, който още от времето на главното си секретарство в МВР в мандата на НДСВ, не се разбира с юристи.
Логично известно време ГЕРБ не можа да намери "консенсусна фигура със сериозен опит в НЗОК", която да оглави институцията. Дори и най-безразсъдните раболепници в ГЕРБ си повтаряха „Парен каша духа“ и не предприемаха излишни движения.
Заедно с нов управител на НЗОК, от управляващата партия трескаво затърсиха и нов здравен министър. Константинов беше недолюбван от цялата здравна комисия, а това, че прехвърли отговорността за лекарствата върху заместниците си, му спечели всеобщо неодобрение.
„Ако сменям министър, този път ще бъде с един от хората от тежката артилерия на партията. Повтарям – това е при положение, че реша да правя тази смяна. Дал съм му необходимия срок да докаже, че не е проспал това време”, заяви премиерът.
Само 10 дни по-късно 33 годишната юристка и председател на здравната комисия в Парламента Десислава Атанасова заяви: „Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ. Искам да има спокойствие в здравната система, доволни пациенти и доволни лекари”.
На 21 март тя стана четвъртият здравен министър в мандата на ГЕРБ и втората жена здравен министър след д-р Мими Виткова.
По повод нейното назначение, лидерът на националистническия листопад „Атака“ Волен Сидеров заяви: „Ако Десислава Атанасова е тежката артилерия, аз съм папа Бенедикт XVI“. Наранен и обиден, Константинов коменитира: „След тежката артилерия, може би следва ядреното оръжие“. А финансовият министър не пропусна да забие финалния акорд, като призна, че лично той е поискал оставката на Константинов. "В момента, в който той започна публично да обижда своя колектив, аз му поисках оставката. Явно беше, че не му е мястото там", обясни той.
Десислава Атанасова веднага изкопира предшественика си – също като него назначи за свой заместник бившия си шеф – Минчо Вичев.
Константинов предаде поста със стилен пролетен букет и обобщи: "Ако искате да се задържите по-дълго от мен тук, не трябва да правите големи реформи, да гледате в канчето на фармацевтичните фирми, освен ако не пиете от него, и винаги да казвате "да" на големите хора. Мога да напиша и подробно упътване за използването на тези инструкции, но засега няма да го направя", уточни той. Атанасова обаче вежливо отвърна, че няма да се възползва от съветите му.
Здравната министърка започна с фал старт, при това в област, в която се очакваше да е експерт – правото. Тя предложи хората, които не плащат осигуровки, да губят правото да купуват и продават имоти, както и да нямат право на лични документи. С това си навлече незабавния гняв на всички и тази идея умря.
На 29 март парламентът избра депутата Пламен Цеков от ГЕРБ за управител на НЗОК. Мандатът му е до 12 февруари 2015 година. Цеков нашумя като един от виновниците за лобистката наркопоправка в Държавен вестник, като се оправда с осемте си диоптъра. Поправката доведе до промяна в закона, за да се либерализира режимът на реклама с наркотични вещества. След последвалия грандиозен скандал и всевъзможни обяснения как се е случило, колеги на Цеков разказваха, че е бил подведен от началници, но запазиха мълчание от кои. В крайна сметка той се раздели със зам. шефското място в здравната комисия. От ГЕРБ обявиха този случай за приключен и призоваха да се забрави. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова очерта профила на управителя на здравната каса - да не допуска задкулисни сделки, професионалист, човек с морал и чест.
Броени дни по-късно служителите на НЗОК бяха хврълени в силен смут. Причината за напрежението стана искането на д-р Пламен Цеков шефовете на дирекции и началниците на отдели да си подадат оставките и така да му засвидетелстват лоялност. "Четирима директори вече проявиха солидарност и заявиха писмено, че ако не желая да работя с тях, ще напуснат", потвърди той, но отказа да назове "лоялните". Така и не стана ясно солидарни или лоялни хора търси, при това силово. Подобна практика според Цеков имало в редица западни компании. Той бил запознат с опита на страни като Германия и Швейцария и решил да приложи модерния метод на родна почва.
През април Изпълнителна агенция „Медицински одит“, наричана нелепо от медиите и безукорно от страна на управляващите „здравния ДАНС“, се сдоби с нов директор – д-р Светлозара Илиева. Смисълът да се създаде подобна агенция, при това на подчинение на здравното министерство, все повече издиша, особено като се има предвид, че НЗОК разпределя административно парите за здравни услуги, а доброволни здравноосигурителни фондове вече не съществуват. В ГЕРБ обичат, когато нашата полиция ни пази и най-обичат, когато тя ни пази там, където няма от какво.
Пак през април заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова стана председател на Надзорния съвет на НЗОК. И между касата и Министерство на финансите се възцари мир и любов. Войната се премести между касата и здравната система.
През същия месец отпадна и лимитът от 180 000 лв. за лечение на дете от едноименния фонд – лимит въведен от ГЕРБ месеци по-рано, но премахнат от Десислава Атанасова като нейно лично обещание.
Макар да бележи драстичен спад в трансплантациите през тази година, незнайно защо България според Борисов трябваше да се рекламира в чужбина като „дестинация за трансплантации“.
Който си плаща вноските за здраве редовно, да получава награда. Освен награди да се разиграват и томболи, от които всеки здравноосигурен може да спечели нещо. Това предложиха пък от национално-представителните пациентски организации на здравния министър Десислава Атанасова. Тя на свой ред обяви, че е за създаването на Фонд за обезщетяване на пациенти, пострадали от лекарска грешка, по подобие на тези във Франция, Англия и Белгия.
През май здравното министерство разви бурна контролна дейност. Бяха проверени няколко болници, но най-големи страсти предизвика проверката на „Пирогов“, която Десислава Атанасова направи съвместно с НЗОК. От здравната каса обявиха, че откритите нарушения са по-скоро рутинни и не е открито нищо фрапиращо. Атанасова обаче подхвърли, че в лечебното заведение са раздадени 2 млн. лева хонорари за три години, без да се уточнява между колко хора са разпределени, по колко пари на човек са получени и има ли нещо нередно в това. Действията на ръководството на "Пирогов" ще се следят под лупа, закани се още тогава тя.
Сагата с „Пирогов“ имаше своето продължение през юни и логичен завършек през ноември. През юни съветът на директорите на института за спешна медицина беше сменен, като само изпълнителния директор проф. д-р Раденовски запази поста си. Бордът разшири и своя членски състав и стана от 5 души. През ноември пък стана обратното – целият борд запази постовете си и от него изхвръкна само проф. Димитър Раденовски. Директорът на „Пирогов“ беше освободен задари нарушенията в провеждането на обществените поръчки, които открила Агенцията за държавна финансова инспекция, като само една от щетите разкрита от АДФИ, е за над 710 000 лв. Искането на оставката на Раденовски налагало и разследването на прокуратурата, започнало още в средата на лятото, за безстопанственост и присвояване в особено големи размери в "Пирогов". За временно изпълняващ длъжността шеф на "Пирогов" беше определен началникът на реанимацията и зам. директор по лечебната дейност на болницата - доц. Стоян Миланов, признат специалист от колегите си и пациентите.
Любопитен щрих в скандалите около „Пирогов“ добави колоритното пресаташе на болницата - дългогодишният журналист Стоян Узунов. По странен начин той реши да защитава авторитета на болницата и по-специално на проф. Раденовски, като изпрати на медиите серия от непопулярни информации, достойни за лична позиция в блог, но не и за официална информация от болница с повече от 100-годишна история.
На обвиненията в корупция и злоупотреби от страна на ръководството на болницата, Стоян Узунов вместо адекватна информация с конкретни факти и опровержения, изпрати следния текст: „Тази сутрин проф. Димитър Раденовски, изпълнителен директор на "Пирогов", се събуди с лошо предчувствие за тъп ден. Кризата беше ударила тежко черния пазар на органи - за месец успя да шитне само един черен дроб и то за мизерните 20 бона (в лева, разбира се). Почти нищо не беше останало и в болницата за източване." Информацията продължава с: „Лошите момчета, потресени от лошия имидж на "Пирогов", започнаха да заобикалят болницата и търсеха услугите на конкуренцията. Докторите му, вместо да къртят кинти и да правят отчисления към джоба му, предпочитаха да пеят по телевизиите. Спря да си плаща вноските и Доктора от отвъдното. Професорът съвсем се вкисна, когато жена му сервира закуската. Мъка - само две детски главички. И кръвта в чашата му - от старци-разбойници. А какви времена бяха, тежко въздъхна докторът и мрачно пое към поршето си."
По-късно Стоян Узунов сам подаде оставка и напусна поста.
През годината стана ясно и че РЗОК Русе е започнала проверка на многопрофилната болница в Русе за източване на средства. Според информацията става въпрос за ощетяване на здравната каса със сума от около 500 000 лв., като в скандала е забъркан и настоящият зам.-министър на здравеопазването и бивш директор на лечебното заведение в Русе д-р Минчо Вичев. Болницата прилагала на пациенти озонотерапия, но я отчитала към касата по пътека 205 – „Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции”. Кален в годините, в които основния почин е бил „покорна глава сабя не я сече“, д-р Вичев каза, че ако касата реши, болницата ще върне парите. Но хитро добави, че ако това стане, пациентите, на които е приложен методът, ще трябва да си платят за направената им процедура. Скандалът засега е с отворен край.
В началото на май една новина от заседанието на Министерския съвет обиколи страната - управлението на ГЕРБ е увеличило живота на българите с една година. Премиерът и здравният министър цитирали европейската статистическа служба Евростат, според които от 2009 г. продължителността на живота у нас се увеличава. Цитираните числа от Борисов и Атанасова обаче се разминават сериозно с данните за населението на Националния статистически институт (НСИ).
И докато се опитваха да си припишат заслуги, че удължават живота ни, за шести пореден път България се оказа на дъното на европейска здравна класация. Страната ни беше класирана на предпоследното място в Европа по здравеопазване, според резултатите от Европейския здравен потребителски индекс за 2012 год. На първо място отново е Холандия с 885 точки от 1000 възможни.
Народното събрание прие пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, която влезе в сила от 1 юни и това по думите на вицепремиера Симеон Дянков се оказа единствената реформа в здравеопазването. Забраната за тютюнопушене се оказа една от най-дискутираните теми през цялата година и успя да поляризира съпартийци от всички партии. В края на 2012 г. независими депутати се опитаха да внесат поправки в Закона за здравето и да върнат предишния текст, който разрешаваше в заведенията за хранене и развлечения да има помещения за пушачи. В обичайната си поза на популист в разкрачен стоеж, Борисов първо подкрепи поправката, впоследствие втвърди курса и дори заплаши с оставка, ако депутатите я приемат. Здравната комисия отхвърли промените. Лобито на тютюневата индустрия, маскирано зад протестите на ресторантьори, потърси друга вратичка. В нарушение на процедурата и правилника за работа на Народното събрание, народният представител от ГЕРБ Евгени Стоев внесе проект на текст в разглеждания по същото време Закон за туризма, който има скандално звучене. Според Стоев чл. 125 на Закона за туризма може да звучи така: „За заведенията за хранене и развлечения по чл. 124, чл. 56 (1) от Закона за здравето не се прилага.“ След часове наред дебати и две заседания, икономическата комисия отхвърли предложението. В медиите обаче излезе информация, че ГЕРБ имат план Б как да прокарат тютюнопушенето, за да омилостивят населението преди изборите. Привържениците на пълна забрана също остават в бойна готовност.
През юни беше сложен и краят на доброволното здравно осигуряване в България, след като депутатите приеха здравноосигурителните дружества в България да се прелицензират като застрахователни компании. Тежко невежество, застрахователен лобизъм и липса на елементарни познания в областта на европейското право доведоха до това, че демонополизацията на НЗОК вече е невъзможна. До края на 2013 година доброволните здравно осигурителни дружества ще се слеят със застрахователните компании или ще изберат пътя на ликвидацията. Бизнес анализът в момента показва, че законодателят изисква съществуващите 20-тина фонда да затворят резерви за 100 млн. в банковата система и да се борят за все по-намаляващия пазар от 40 млн. лв. годишно. Нонсенс, който никой уважаващ себе си частен инвеститор не може да си позволи.
В типичния за ГЕРБ стил лявата ръка не знае какво прави дясната, след като унищожи доброволното здравно осигуряване у нас, министър Атанасова предложи хората, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип да се осигуряват допълнително в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга. Не стана ясно как застраховател ще бъде накаран да застрахова бременна жена, на която предстои раждане и иска да си избере лекар или екип, както и дали това ще става със застраховка „Злополука” или „Заболяване”. Глупостта в законодателството ще даде своите плодове точно по време на изборите през 2013 г. Което е добра новина за опонентите на ГЕРБ.
През годината имаше и кризи в спешната помощ, и в центровете по трансфузионна хематология. В кръвните центрове в Стара Загора и във Варна подадоха колективни оставки. Всъщност именно този колективен вопъл на лекарите показа колко неадекватно и нехармонично се развива здравеопазването през последното десетилетие. Днес има цели сектори в здравната система, които са забравени от Бога. Цялото публично говорене е насочено единствено към болниците и клиничните пътеки, а касата се е превърнала в една мега държавна аптека.
Увеличенията на заплатите с 18% в спешната помощ също не помогнаха – в столичната спешна помощ обявиха, че имат недостиг на лекари с около 100 души. Разкриването на филиали на Спешна помощ в кварталите на София на практика се оказа откриване на нови паркинги за линейки, защото мерки да се преодолее недостига на лекари така и не се взеха.
След почти девет месеца на страсти и скандали, най-накрая бяха приети промени в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата и правилата за включване на лекарства в Позитивния лекарствен списък. Наричана за кратко Наредба №10 предвиди с два процентни пункта да се намали размера на надценките за търговците на едро и дребно с лекарствени продукти. Наредбата беше посрещната с протести от фармацевтите. Със същата наредба се разшири и кръгът държави, по които страната ни ще се реферира, като от 8 те стават 17. Новите държави са Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия, Испания, Италия, Финландия, Дания и Словения. Бяха приети и нови промени в Закона за лекарствата и в този за здравното осигуряване. Според последния касата вече ще договаря отстъпки за всички групи лекарства, като отстъпката се прави от стойността на опаковка и се разпределя пропорционално между НЗОК и пациента. Беше създадена и нов Национален съвет по цени и реимбурсиране, за който имаше силен лобистки натиск да бъде със седалище в Плевен. Дискусията беше част от псевдо-децентрализацията, предложена от ГЕРБ, според които физическото разпарчетяване на администрацията по географските ширини на страната създавало предпоставки за по-ефективна администрация, както и насърчавало създаването на работни места в регионите. В крайна сметка стана ясно, че разумът няма алтернатива и така преместена извън София остана само Агенцията по туризъм – достоен пилотен проект за децентрализация на глупостта.
По-късно от Българския фармацевтичен съюз поискаха въвеждане на бюджети за лекарствено лечение, заплащано от публични фондове, за лекари, по диагнози. Сред другите мерки, предлагани от БФС за намаляване на цените на лекарствата, бяха генерично предписване на лекарства; по-активно договаряне с притежателите на разрешение за употреба от страна на НЗОК; служебна проверка на цените в позитивната листа всеки месец; намаление на ДДС; въвеждане на клинични фармацевти в болниците и др.
На политическия небосклон отново изгря звездата на аптечния варненски бос Веселин Марешки, който в отговор на въпроса как е натрупал първия си милион, отговори: „В България аз съм най-яркият пример за американската мечта”. Бизнесменът стана партньор на Яне Янев в „Коалиция за ред, законност и справедливост”. Първо е започнал с една аптека, после с втора, трета и така, докато е стигнал 220 аптеки, описа пътя си варненският собственик на верига аптеки. Марешки обеща да влезе в Парламента и да спре източването на касата. Заговори се, че той е следващият председател на здравната комисия в Парламента.
И докато шаранът е все още в реката, Марешки сякаш метна в тигана малко цаца. Очаквано за нов директор на Изпълнителната агенция по лекарствата беше представен д-р Евелин Благоев. Медиите отбелязаха потенциална връзка с Марешки през съпругата на Благоев, която според представители на фармацевтичния бранш дълги години е била един от топ мениджърите и доскоро е завеждала покупките на козметични продукти за едноименната верига аптеки на Марешки. Бизнесменът, който само след петминутен разговор с премиера Бойко Борисов купи закъсалия футболен тим "Локомотив" - Пловдив, отрече да има нещо общо с рокадите в лекарствения регулатор.
Д-р Лъчезар Иванов, станал печално известен с това, че като гинеколог бил личен лекар на Бойко Борисов, както и с това, че искаше да получи безплатно Верту и да подпомага развитието на митниците, отново се окъпа в студения душ на медиите. Този път, защото уж по техническа грешка искаше да защити докторат с чужди публикации.
След първоначален конфуз беше подписан колективен трудов договор в сектор здравеопазване. Първо беше обявено, че ще има по-високи заплати в болниците, но в последния момент се оказа, че работодателите поискали гаранции за приходите си, щом ще вдигат заплатите. В началото на август все пак се споразумяха – по-високи заплати в болниците, които могат да си го позволят. Накрая се оказа, че само тук-там се вдигнаха заплатите по трудов договор за сметка на парите за дейности.
Атентатът в Бургас беше сериозно изпитание, което доказа професионализма и всеотдайността на българските лекари. Благодарение на техните адекватни реакции всички пострадали получиха навременна и качествена лекарска помощ. Дори и този акт на хуманност и доблест не беше отминат от прилепчивата зараза на простотията, която се задава като тон за песен от най-висшия.
“Къде е тоя, якият касапин“, обърна се премиерът Бойко Борисов към един от лекарите, които са участвали в спасяването на пострадалите при атентата на летище “Сарафово“ в Бургас точно преди да му връчи наградата. И докато думите на премиера видимо смутиха медиците, същевременно предизвикаха радостен смях по лицата на здравния министър Десислава Атанасова, вътрешния министър Цветан Цветанов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
През август историята на един баща, загубил детето си в битката с рака, обиколи медиите. Човекът загубил дъщеря си направи анонимно дарение за изграждане на клиника по детска онкохематология в София. Същият човек вече е финансирал пълен ремонт на действащата в момента в столицата Специализирана болница за деца с онкохематологични заболявания.
След дълго отлагане парламентът разгледа и прие предложени от "Синята коалиция" промени в Наказателния кодекс, с които нападенията срещу лекари стават тежко престъпление, наказуемо със затвор. Депутати от всички парламентарни групи решиха, че нанасянето на тежка телесна повреда на медицинско лице ще се наказва с 5 до 15 години зад решетките. След като бяха мачкани и унижавани през целия мандат на ГЕРБ, медиците все пак се сдобиха със специален статут поне в боя.
По средата на годината д-р Цеков предложи „нов“ модел за финансирането на болниците, който беше определен като „новаторски“ от здравната министърка и подкрепен от нея. Моделът се оказа...“парите следват пациента“..., макар и само на думи.
Изумителен е устремът, с който всеки ден през последните 12 години се открива топлата вода в здравеопазването. Ситуацията напомня на онзи виц, в който пациенти на психиатрична клиника скачали в празен басейн и се убеждавали един друг, че ако се научат да скачат хубаво, може и да им го напълнят с вода.
Та, новият модел на финансиране на болниците д-р Цеков описва така: „Моята идея е да променим методиката така, че до голяма степен тя да не зависи от хората в НЗОК - един ограничен кръг от хора, да казват кой колко пари ще получи. Парите на болниците трябва да зависят от пазара, от пациента - той да определи неговите пари къде да отидат, в коя болница. Разбира се, в момента все още съвсем грубо конструирана е моята идея. Аз смятам, че тези болници, които наистина работят и доказват това през годините, няма защо да се страхуват и биха приели такава идея“.
През август очевидно дойде моментът от идеята да се роди документ и на сайта на НЗОК се вояви новата методика за финансиране на болниците през 2013. Тя обаче предвиждаше лимити не само по болници, но и по отделни клинични пътеки. „Такова нещо не е съгласувано с нас и е абсолютно неприемливо, дори и на първо четене”, реагира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Споровете между НЗОК и БЛС не стихнаха, като в края на годината лекарите се радикализираха все повече и повече. Те поискаха оставката на Дянков, възнегодуваха срещу прехвърлянето на дейности в бюджета на НЗОК, които следва да бъдат обезпечени от държавата, и в крайна сметка решиха на редовния си събор: няма да подписват НРД 2013.
Същевременно Народното събрание вече гласува държавния бюджет и бюджета на НЗОК за 2013 г., които предвиждат средствата за финансирането на интензивните грижи в болниците, инвитро процедурите и ваксините да отидат в касата, вместо в министерството, както досега.
През юли Конституционният съд обяви за противоконституционен текст от Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г., който предвижда трансфер от 100 млн. лв. от НЗОК към здравното министерство. Делото бе образувано на 23 декември 2011 г. по искане на 60 народни представители, според които трансферът е един вид конфискация на част от парите на здравната каса. В мотивите им бе написано, че е конституционно недопустимо да се отнемат средства, дадени от българските граждани за здраве, и да се дават на орган на изпълнителната власт.
Трансферът от НЗОК към МЗ не е нещо ново за здравната ни система – такъв съществуваше и през 2011 г., и то в размер на 340 млн. лв. Тогавашният здравен министър д-р Стефан Константинов обясни, че закононарушение няма, защото парите ще отиват за здравето на българските граждани. Основните критики към такава стъпка бяха, че в парите от вноски ще се лекуват и неосигурени. В началото на 2012 година от БЛС изнесоха информация, че с парите от трансфера са плащани разходи за спешна помощ, интензивни грижи, имунизации и даже метадон.
До края на годината не стана ясно какво ще се случи с половината от парите, които останаха по сметки на НЗОК след несъстоялия се трансфер към МЗ. Според д-р Даниела Дариткова от здравната парламентарна комисия „бюджетната процедура предполага след приключване на бюджетната година тези средства да бъдат съответно заприходени, съгласно закона за съставяне на бюджета. Тези средства… да, те са от здравни вноски, остават към здравна каса, но в следващата година няма как те да бъдат разбити в предвидените приходи на касата за следващата година.“ Преводач от лекарски финансов език не се намери.
Подобно беше обяснението и на д-р Пламен Цеков, който се опита в края на годината да обясни какво ще се случи с близо 40 млн. лв. преизпълнение на събраните здравни вноски. „Най-вероятно ще отидат във фиска”, каза той. А запитан защо не изплати с тях авансово дейности, както са правели предшествениците му, отговори: „Когато има свободни средства в бюджета на касата така са процедирали. Няколко пъти се е случвало, и то преди 2008 г. е ставало това нещо. Ние нямаме свободни средства от бюджета на касата. Всички свободни средства заминаха за надлимитна дейност, за надпрогнозните бюджети за болнична помощ“.
За да е пълно объркването, д-р Цеков подчерта, че става дума за събрани в повече здравни вноски от същите онези 1.2 млн. българи, които в началото на годината бяха заплашени, че няма да имат лични документи, ако не плащат. Според него в крайна сметка неосигурените излезли само 650 000 души, макар че други 1.2 млн. били в чужбина.
Неясно остана защо след като има преизпълнение на приходите от здравни вноски през септември Надзорния съвет на НЗОК взе решение за прехвърляне на 199 млн. лв. от резерва за плащания към болниците.
С това ниво на финансова компетентност на здравните управленци, да се иска оставката на Дянков е напълно излишно. Който и да дойде, ще си прави с тях каквото поиска.
Финансовият министър обяви напълно необезпокоявано от трибуната на Народното събрание, че министерството му не възнамерява да спази закон, приет през 2009 г. по времето на ГЕРБ, който предвижда държавата да внася здравни осигуровки за деца в размер на 8% от минималния осигурителен доход. В момента държавата внася за осигуряваните от нея категории лица месечна здравна осигуровка в размер на половината от минималния доход за самоосигуряващите се, тоест 4%. В края на 2009 г. по предложение на Ваньо Шарков и с подкрепата на всички парламентарни политически сили беше приета поправка в Закона за здравното осигуряване, според която от 1 януари 2013 г. държавата ще плаща осигуровка в пълен размер, тоест 8%, за определени категории лица. Проектобюджетът за 2013 г. обаче предвижда трансфера към НЗОК за осигурените от нея категории лица да остане в размер на 941 млн. лв., колкото е и тази година, потвърди пред депутатите министър Дянков.
Прокуратурата беше сезирана на няколко пъти през 2012 година. Първо при нея чрез Десислава Атанасова попадна доклада за „Пирогов“, след това Сметната палата даде на прокурор Министерството на здравеопазването заради нередности около осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност за периода от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2011 г.
Народното събрание прие доклад на временната анкетна комисия за проучване на причините за увеличаване на цените на лекарства и реши той да се изпрати само до МЗ и до НЗОК. Десислава Атанасова сама реши да го изпрати в прокуратурата, като призна, че констатациите в него са „нелицеприятни” за управляващите.
В края на годината ГЕРБ приеха на първо четене поправки в ЗЗО, които да позволят прехвърлянето на дейности от МЗ към НЗОК с решение на Надзорния съвет на касата, и така заложи бомба по пътя към фалита на НЗОК, защото от парите на здравноосигурените през следващата година ще се плащат интензивните грижи в болниците, инвитро процедурите и ваксините. От трибуната на Народното събрание здравната министърка-юрист влезе в спор с народния представител от ДПС д-р Хасан Адемов – специалист по анестезиология и реанимация, по темата интензиво лечение и интензивни грижи, не разбирайки огромната разлика между двете понятия.
Актьорите от сериала „Доброто и лошото ченге“ Дянков и Борисов разиграха поредния епизод и с частните болници. Първо Дянков поиска те да работят по 3 години без договор с НЗОК, после премиерът по време на поредното откриване на поредната частна болница, за която както той, така и правителството му нямат никакви заслуги, заяви: „Държавните болници да не ревнуват от частните“. Частните болници имат своето място и не ни натоварват толкова тежко, колкото някои казват, поучи Борисов присъстващите. После обясни на всеослушание, че от една страна, всяка нова частна болница отива при здравната каса, но за разлика от държавните, държавата не им дава пари за заплати, оборудване и поддръжка, така че, според него нещата се балансират.
Някак в унисон със собствения си сюрреализъм, сякаш за да се освободи напълно от разума си, в последните дни на декември, здравното министерство публикува на сайта си информационен лист за референдума за развитието на ядрената енергетика в България. Живеем в страна, в която дори здравното министерство развива ядрената енергетика.
Време е да кажем и ние - било каквото било, тарикатлъкът приключва.
*Из стенограма от Министерски съвет, м. юли 2012 г. цитат на Бойко Борисов по повод хората, които нямат доверие в здравната система и не плащат здравни осигуровки
Карикатура на Христо Комарницки, публикувана във в. "Сега" на 30 ноември 2012 г.


Здравният министър: Свърших това, което обещах

Оставям си малко несвършена работа за догодина, казва Десислава Атанасова

Реализирах всички заявени от мен приоритети като здравен министър за тази година, не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения, казва в интервю за БТА министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.


При всички случаи промените в българското здравеопазване са факт и смятам да ги продължа и през 2013 г., добавя тя и подчертава, че очаква резултатите да стават все по-отчетливи и да бъдат усетени като от пациентите, така и от здравните работници.
Всички заявени от мен приоритети при избирането ми за министър на здравеопазването в Народното събрание, са реализирани през изминалата година:
- подобряване на работата на спешната медицинска помощ,

- стимулиране на кариерното развитие и специализациите на лекарите,

- реализиране на оперативните програми в здравеопазването,

- рязко подобряване на дейността на фонда за лечение на деца,

- въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места,

- засилване на контролната дейност на МЗ при управлението на лечебните заведения.


Всичко това е реалност и трудно може да бъде оспорено, казва тя.
Според здравния министър през годината са направени доста неща, но най-доброто и най-правилно решение е било отпадането на лимита за лечение на деца.

"В ускорен порядък бяха направени и промени в лекарствената политика, бяха приети всички необходими нормативни промени - те са факт и дават резултат.


Вярно е, че не успях да се преборя за диференцирана по-ниска ставка на ДДС за лекарства, но пък в същото време заложихме такива механизми, че пациентът да плаща по-малко за лекарства", казва Атанасова.
Единственото, което не успях да реализирам от заявените от мен приоритети, е

премахването на таксата "избор на екип" в болниците, добавя здравният министър.

Тя отбелязва, че е необходимо да се намери механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаградени. По този начин няма да се налага те да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лв.

"Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 г.", казва министърът на здравеопазването.


"Неподписването на Националния рамков договор за 2013 г. е решение на съсловната организация и ние не можем да го оспорим, приемаме го такова, каквото е.

Това няма да доведе до някакви последствия в съвместната ни работа. След като съборът на лекарите не е дал мандат на управителния им орган да подписва НРД, трябва да намерим друг механизъм и този, който намерихме, е чрез промяна в Закона за здравното осигуряване", каза министър Атанасова.


Тя посочва, че държавата, парламентът, НЗОК задължително трябва да гарантират, че на 1 януари 2013 г. нито един пациент няма да остане без достъп до медицинска помощ

След Нова Година промяната ще бъде разгледана и на второ четене, уточни здравният министър.


По думите й планираните четири нови клинични пътеки не могат да бъдат договорени, защото няма да има нов НРД. За тях е имало предвидени средства без това да натовари бюджета на НЗОК, защото засягат малко хора.

Министър Атанасова открои специално пътеката за будна кома, по която са били предвидени мероприятия.

Имаме идея, която ще се осъществи вероятно догодина, да предоставим една сграда за създаване на център за лечение и грижи за хората в будна кома, посочи здравният министър.

"Имаме подкрепата и съдействието на Столична община за сградата, но за съжаление нямаме клиничната пътека. Дори и сега да предоставим сградата, дейността не е обезпечена финансово", коментира Атанасова.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница