31% от работодателите в света се борят да намерят квалифицирани служителиДата06.05.2017
Размер50.18 Kb.
#20657

Годишното изследване на Manpower Inc. за недостига на работна ръка показва, че в световен мащаб се търсят най-много „занятчии”, търговски представители и техници

31% от работодателите в света се борят да намерят квалифицирани служители


София, 22 април 2008 г. – Днес Manpower Inc. (NYSE: MAN) оповести резултатите от третото си годишно изследване за недостига на квалифицирана работна ръка. То показва, че 31% от работодателите по целия свят се затрудняват все повече, когато попълват работни места. Най-търсените три категории от кандидати са „занаятчиите”, търговските представители и техниците (технически работници в областта на производството, инженерството и поддръжката). Manpower включи в изследването близо 43,000 работодатели от 32 държави като продължение на изследванията си от 2006-та и 2007-ма година, в това число Чехия, Гърция, Гватемала, Полша и Румъния. Изследването има за цел да определи кои позиции работодателите се затрудняват да попълнят тази година поради липса на квалифицирани кадри.

"Тази година най-важното откритие в нашето изследване е че процентът работодатели в двете Америки, които имат трудности при попълване на позиции, е намалял почти наполовина в сравнение с последната година," каза Джефри А. Джорес, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Manpower Inc. "Това значително намаление е отражение на последните спадове в американската икономика. Въпреки това, недостигът на квалифицирана работна ръка все още е много реален повод за безпокойство и бизнесът трябва да продължи да влага усилия в развитието както на позиционирането си като работодател, така и на стратегиите си за квалифициран персонал през 2008-ма година."

"В глобален мащаб „нискоквалифицираните”, специализирани работници изместиха търговските представители и станаха най-трудните за попълване позиции тази година. Кадри като водопроводчици и дърводелци се търсят още повече в сравнение с миналата година – този недостиг на кадри се чувства както от държава в държава, така и от континент на континент. В същото време компаниите продължават да търсят опитни търговци, които да помагат за генерирането на приходи," добави Джефри Джорес.

10-те позиции, които работодателите попълват най-трудно през 2008-ма в сравнение с 2007-ма година са (подредени по трудност):

Горещи работни места: 2008 Горещи работни места: 2007

1. „Занаятчийски” професии 1. Търговски представители

2. Търговски представители 2. „Занаятчийски” професии

3. Техници 3. Техници

4. Инженери 4. Инженери

5. Управленско/изпълнително ниво 5.Счетоводители/финансисти 6. Общи работници 6. Общи работници

7. Административни/лични асистенти 7. Оператори за сектор производство

8. Шофьори 8. Шофьори

9. Счетоводители/финансисти 9. Управленско/изпълнително ниво

10. ИТ специалисти 10. Машинисти/оператори

Пълните резултати от световното изследване на Manpower за недостига на наквалифицирана работна ръка може да намерите на адрес http://www.manpower.com/ResearchCenter.

В световен мащаб процентът на работодателите, които срещат трудности да намерят правилните кандидати за свободните позиции, е намалял от 41% миналата година на 31% тази година. Въпреки това, недостигът на квалифицирана работна ръка остава сериозен, особено в Румъния (73%), Япония (63%), Хонг Конг (61%), Сингапур (57%) и Австралия (52%). От всички държави, включени в изследването, Хонг Конг съобщава най-голямото увеличение на работодатели, които се борят да запълнят позиции в сравнение с 2007-ма година. Във Великобритания, Индия, Ирландия и Китай също се наблюдава недостиг на квалифицирана работна ръка, но в по-малък мащаб, тъй като работодателите все още се борят да запълнят специфични позиции.

Изследването показва увеличение на търсенето на ИТ специалисти, които отново се появават в списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции, след като бяха изпаднали от него през 2007-ма година. Същото се отнася и за административните асистенти и управленския/изпълнителния персонал. Квалифицираните „занятчийски” професии оглавяват списъка тази година, оставяйки зад себе си търговските представители, които бяха най-търсените кадри миналата година.

"И тази година управленските и изпълнителните кадри се изкачват в списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции в световен мащаб. Намирането на квалифицирани и опитни мениджъри винаги е било трудно. Това се отнася особено много за Китай, където мениджърските/изпълнителните кадри и търговските представители са двете най-трудни за намиране категории," каза Джефри Джорес.

Най-съществени промени, в сравнение с всички останали региони, са настъпили в Северна и Южна Америка. Техниците, инженерите и занятчиите изместват операторите от производството, търговските представители и счетоводителите като трите най-трудни за намиране категории специалисти. Има и три нови позиции, които се появяват в челната десетка за двете Америки – управленски кадри, лични и административни асистенти, търговски мениджъри. Като допълнение, в региона се наблюдава най-сериозен спад в степента на трудност на попълване на работни места – само 28% от работодателите отчитат затруднения при намирането на персонал, което е съществена промяна спрямо резултатите от 2007-ма и 2006-та година (съответно 62% и 70%). Спадът се оглавява от Коста Рика (намаление от 59 % за 2008-ма в сравнение с 2007-ма година), Мексико (намаление от 54 %), Перу (намаление от 24%) и САЩ (спад от 41% през 2007-ма до 22% през 2008-ма година).
В изследваните страни от региона на Азия и Тихия океан работодателите отчитат, че наемането на хора за административни позиции е станало по-лесно. От друга страна, все още има недостиг на ИТ кадри, особено в Индия, където ИТ позициите са най-трудни за попълване. На силно стеснения пазар на труда в Китай най-трудно се намират техници, докато общите работници са слезли надолу в класацията – от номер 2 през 2007-ма до 8-мо място през 2008-ма година.
Най-доброто място за кадрите, владеещи някакъв занаят – например дърводелци, оксиженисти и водопроводчици, е Европа. Тези специалисти са на първо или второ място сред най-трудните за намиране във всички изследвани страни от региона. Изключение е Холандия, където особено много се търсят техници. За първа година сред трите най-проблемни за намиране категории специалисти попадат шофьорите. Готвачите са извън списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции – за пръв път от началото на изследването.


За Manpower Inc.

Manpower Inc. (NYSE: MAN) е световен лидер в сектора на труда и създава и предоставя услуги, които дават възможност на клиентите й да бъдат печеливши в постоянно променящия се пазар на труда. Компанията, която отпразнува 60-тия си рожден ден през 2008 г. и е оценена за 21 милиарда щатски долара, предлага на работодателите гама от услуги за целия работен и бизнес цикъл, в това число постоянни, временни и лизингови назначения; оценка и подбор на кадри; обучения; преквалификация; аутсорсинг и консултации. Световната мрежа на Manpower от 4,500 офиси в 80 държави позволява на компанията да посрещне нуждите на своите 400,000 клиента годишно – както на малки и средни предприятия от всички индустриални сектори, така и на най-големите мултинационални корпорации в света. Manpower фокусира работата си върху повишаването на продуктивността чрез подобрено качество, ефективност и намаляване на разходите на целия работен процес, давайки възможност на клиентите да се концентрират върху своите същински бизнес дейности. Manpower Inc. развива дейност под пет бизнес марки: Manpower, Manpower Professional, Elan, Jefferson Wells и Right Management. Относно повече информация за Manpower Inc., посетете адрес www.manpower.com.За допълнителна информация:

Елица Янкова, Manpower България, Консултант „Постоянни назначения”e-mail: Elitsa.yankova@manpower.bg, тел.: 9426819
Каталог: content
content -> Сценарий по време на 77-мото издание на Наградите на филмовата академия на сащ заедно с Мишел Гондри и Чарли Кофман за филма "Блясъкът на чистия ум"
content -> Книга на бск категория носители описание
content -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
content -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
content -> Дипломна работа за придобиване на образователно-квалификационна степен " "
content -> Рентгенографски и други изследвания на полиестери, техни смеси и желатин’’ за получаване на научната степен „Доктор на науките”
content -> Св. Климент Охридски
content -> 1Уводни разпоредби 1Цел
content -> Акад. Илчо иванов димитров (1931 – 2002) фонд 20 опис 1


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница