350 града очакват „космическитеДата05.06.2017
Размер50.92 Kb.
#22786Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 27 септември 2012 г.

Нощ на изследователите“: 350 града очакват „космическите“ момичета и момчета

Можете да изчакате 75 години, за да зърнете Халеевата комета. Знаете ли обаче, че и сами можете да си направите комета само за няколко минути? Трябва само да смесите сух лед, вода, кал и няколко други съставки и ще имате своя собствена комета. Наистина космическо, нали? Да разберете как се прави комета от учени, изследващи космическото пространство, в Лондон, да направите облак с метеоролози в Болцано (Италия) или да изследвате вулкана Сан Антонио с геолози на Канарските острови ― това са само част от акцентите в организираната за седми път „Нощ на изследователите“, която ще се проведе утре вечер (28 септември) на различни места в цяла Европа.

Близо 350 града — от Акурейри (Исландия) до Никозия (Кипър), ще участват в събитието с цел да представят науката по забавен начин и да стимулират интереса към професиите в сферата на научните изследвания. Присъстващите ще имат възможност да участват в експерименти и интерактивни научни представления, да посетят научноизследователски лаборатории, достъпът до които обикновено е ограничен за посетители, както и да изпробват сложни уреди.

Това е възможност за всеки да бъде учен за една нощ“, отбеляза Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта. „Освен че е образователна и забавна, „Нощта на изследователите“ е чудесен начин да се породи интереса на момичетата и момчетата към бъдеща научноизследователска кариера“.

Един младеж, който днес се учи как се прави невидимо мастило в класната стая, може утре да се превърне в учен, борещ се с най-острите социални и икономически предизвикателства“, добави комисарят.

По време на „Нощта на изследователите“ учени от всички дисциплини ще бъдат на обществени места — търговски центрове, площади, исторически паметници, паркове и музеи, за да покажат на хора от всички възрасти как тяхната работа влияе на ежедневния живот.

Стотици събития ще се проведат в 32 страни от ЕС и съседни на тях страни (вж. списъка по-долу). Акцентите в програмата по градове са представени в приложението, а на уебсайта на инициативата може да намерите проява, която се организира близо до вас.

Контекст

Какво представлява „Нощта на изследователите“?

„Нощта на изследователите“ се провежда всяка година в цяла Европа в последния петък от септември. Прояви се организират в 24 страни ― членки на ЕС, както и в Босна и Херцеговина, Фарьорските острови, бившата югославска република Македония, Исландия, Израел, Черна гора, Сърбия и Турция. Тази година не участват три страни членки — Австрия, Дания и Люксембург.

Събитието се разрасна от 92 градове участници през 2006 г. до над 350 тази година. През 2011 г. то бе посетено от близо 800 000 души, като броят им сега се очаква да нарасне.

Защо ЕС инвестира в събитието?

„Нощта на изследователите“ е част от финансираните от ЕС Дейности „Мария Кюри“, които насърчават професионалната реализация в областта на международната научноизследователска дейност в Европа. Събитието има за цел да покаже важната роля на научноизследователската дейност в обществото чрез пряк контакт на учените с обществеността. От ключово значение за бъдещия растеж на Европа е да се привлекат повече хора, които да се посветят на научноизследователска кариера, тъй като този растеж все повече зависи от иновациите при продуктите, услугите и бизнес моделите.

ЕС осигурява малко повече от половината от общите разходи за „Нощта на изследователите“ ― 4 млн. евро от близо 7.5 млн. евро, изразходвани за събитието тази година. Дейностите в рамките на събитията, както и организаторите са избрани с конкурс след покана за представяне на предложения.

Като цяло дейностите „Мария Кюри“ се финансират със средства на ЕС в размер на 4.7 млрд. евро. Те се управляват почти изцяло от Изпълнителната агенция за научни изследвания като част от Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие (7РП) ― основната програма на ЕС за финансиране на научноизследователската дейност през периода 2007―2013 г., чийто размер възлиза на 50 млрд. евро.

Дейностите „Мария Кюри“ са част от инициативата „Хоризонт 2020“ — предложената нова програма на ЕС за научни изследвания и иновации. „Хоризонт 2020“ ще се осъществи в периода 2014―2020 г. и с предложения бюджет от 80 млрд. евро ще бъде едно от средствата за стимулиране на нов растеж и за създаване на работни места в Европа.

За повече информация

Европейска комисия: Образование и обучениеУебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEUНощ на изследователите 2012

Дейности „Мария Кюри“ и 7РП

Съюз за иновации и стратегията „Европа 2020“

Изпълнителна агенция за научни изследвания

Основни акценти по градове

Лондон (Обединеното кралство)

В Националния исторически музей учени ще показват как се прави комета. Формулата, на чиято основа са възникнали кометите, които се движат в орбита в Слънчевата система, ще се приложи с материали, които се срещат на Земята, като например вода и кал. Посетителите също така ще имат възможността да си изцапат ръцете с въглен, докато пресъздават пещерното изкуство заедно с антрополози. Гигантска скулптура, направена от хиляди млечни зъби, дарени от посетителите, ще бъде издигната в кампуса на Лондонския университет в Уайтчапъл (Queen Mary).Болцано (Италия)

Търсачите на силни усещания ще могат да изпитат начини за оцеляване в екстремните условия на хладилна камера и по време на симулирана снежна буря в Европейската академия на Болцано. След изпитанието те ще научат как е реагирало тялото им в тези ситуации. Интересуващите се от метеорология ще имат възможност да създадат облаци с помощта на вода, въздух и налягане в метеорологичната служба.Фуенкалиенте (Канарските острови, Испания)

Заедно с учени и професионални екскурзоводи авантюристите ще могат да изследват вулкана Сан Антонио, в който се намират уникална флора, скални формации и цветни структури от лава. Местни производители и геолози ще демонстрират как вулканът подобрява качеството на регионалните вина.Краков (Полша)

Научните представления на 17 места ще включват демонстрации как технологията за улавяне на движенията, използвана при видеоигрите, може да подпомогне при диагностицирането и лечението на болести. От Института по ядрена физика ще покажат ускорители на частици, използвани за лечение на рак на очите или за откриване на състава на непознати вещества, което може да допринесе за открития в областта на съхранението на произведения на изкуството, медицината и геологията.Анжер, Безансон, Тулуза (Франция)

Любителите на пътуванията във времето във френските градове ще пресъздадат едно бъдещо общество, изградено въз основа на научните изследвания и иновациите. Посетителите и учените ще си представят Анжер през 2025 г., Безансон през 2084 г. и Тулуза през втората половина на века през призмата на възможните промени в образованието, транспорта, околната среда, енергетиката и други аспекти на обществото.Никозия (Кипър)

Играта „Кажете ми, д-р. Туринг, могат ли да мислят машините?“ ще провокира участниците да различат човешкия глас от компютърните звуци по време на разговор. Тя се основава на тест, разработен през 50-те години на миналия век за оценяване на способността на компютрите да демонстрират интелигентно поведение и да реагират по начина, по който би постъпил един човек.За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Туитър: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)IP/12/1013

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница