4. Външен вид на слайдовете и специални ефектиДата31.05.2017
Размер96.04 Kb.
#22447

4. Външен вид на слайдовете и специални ефекти


 • Как да разкрасим слайдовете от своята презентация?

 • Какви специални ефекти можем да добавим и как да (не?) зашеметим слушателите с тях?

Дизайн на слайдовете


Досега посветихме доста внимание на това как да подготвим своята презентация и как да напишем нейното съдържание. В този урок ще се запознаем с оформянето на външния вид на презентацията. Той съвсем не е маловажен! Изследванията показват, че слушателите на една презентация я възприемат по-добре, когато е цветна. Но ако е прекалено претрупана с илюстрации и допълнителни ефекти, това може да се превърне в дразнител и покрай лошото приемане на начина на изложение да пострада и приемането на вашите идеи!

Избор на оформление на слайдовете (design template)

 • Отворете презентация, която сте правили в миналите часове.

 • Изберете FormatDesign Template от менюто, изберете подходящо оформление и натиснете Apply.

Цветовете на предварително зададен шаблони на слайдове могат да се променят, а към презентации със слайдове на бял фон могат да се добавят цветни схеми.

Схеми на цветовете


 • Изберете FormatSlide Color Scheme от менюто.

 • Щракнете върху някоя от показаните схеми на цветовете.

 • В страницата Custom можете да промените цветовете на различните елементи, които се появяват в един слайд като фон, заглавия и т.н..

Фонове


Можете да добавите фон към един слайд по следния начин:

 • Изберете FormatBackground от менюто.

 • Изберете цвят от падащото меню под полето Background fill или изберете More Colors за по-голям избор.

 • Изберете Fill Effects, от където можете да изберете различни преливания на фона (shading styles на страницата gradient); шарки на фона (texture), защрихования (patterns) или изображение (picture).


Специални ефекти


Бутони за действие (Action Buttons)

Тази лента с инструменти служи за добавяне на бутони за действие към презентацията. Това е една възможност, която прави презентациите по-живи. Идеята е, че с натискането на бутон можете да стартирате някаква програма или да отворите страница от Интернет например. • Изберете от менюто Slide ShowAction Buttons. Щракнете върху заглавната лента на менюто и го сложете върху работната площ (тази лента с инструменти не се явява в списъка към командата ViewToolbars, затова я взимаме по този начин).

 • Минете с мишката над бутоните – ще видите помощна информация за смисъла на бутона. Идеята е, че когато видите определен бутон върху някой от слайдовете, видът му ще ви напомни какво действие ще последва – преминаване напред или назад, звуков ефект или нещо друго.

 • Щракнете върху избран бутон от лентата. След това щракнете върху мястото върху слайда, където искате да добавите някакво действие и без да отпускате бутона, “очертайте” колко голям желаете да бъде. Размерът на бутона, който се появява на слайда, може да се променя, както се променя размер на изображение.

 • В страниците Mouse Click (щракване с мишката) и Mouse Over (минаване отгоре с мишката) се дават подробности какво действие точно да се извърши. Изборът на страница определя кога ще се активира действието (при щракване върху бутона на страницата или при преминаване над него с мишката). Действието може да бъде преминаване на друг слайд или страница от Интернет (това се задава в полето Hyperlink to), стартиране на програма (в полето Run Program) и може да е съпроводено със звуков ефект (полето Play Sound). Натиснете OK, когато сте готови.
Преминаване към следващ слайд (Slide Transitions)

Преминаването към следващ слайд може да се разнообрази. • Изберете Slide ShowSlide Transition от менюто. Ще видите диалогова кутия като тази на илюстрацията. • В полето Effect (ефект) изберете начин на изчезване на слайда и скорост (бавно – slow, средно – medium или бързо – fast). Опитайте как изглеждат различни ефекти, No Transition означава, че няма нищо специално при прехода от слайд към слайд.

 • В полето Advance отбележете On mouse click или задайте в полето Automatically after след колко секунди слайдът да изчезне от екрана.

 • По желание можете да зададете и звуков ефект в полето Sound.

 • За да важи избраният от вас начин на размиване на слайдовете за всички слайдове, изберете Apply to All (приложи към всички). Ако искате този ефект да се приложи само към текущия слаъд, изберете Apply.

Запазване и отпечатване

Запазване на презентация


Презентациите се запазват с помощта на командата FileSave. Възможно е вашата презентация да се запази във вид, който позволява тя да се публикува в WWW (с тази услуга в Интернет ще се запознаете в Урок 4 на следващия дял от учебника). По този начин потребители на Интернет ще имат възможност да разгледат вашата презентация дори да нямат на компютъра си инсталиран PowerPoint.1 Използвайте командата Save As HTML за тази цел. Ичайте предвид, че презентацията ви ще се запази като поредица от картинки, по една за всеки слайд, а не в текстов вид. Това ще направи страницата ви доста обемна и бавна за зареждане.

Отпечатване


И тук, както в други приложения на Microsoft, отпечатването става с използването на командата FilePrint от менюто.

Различно в сравнение с други приложения е, че тук трябва да се избере какво точно ще се отпечатва. За целта се използва полето Print what (отпечатай какво, произнася се принт уот). В него се избира Slides, когато печатаме самите слайдове (ако вместо хартия поставим фолио в принтера, ще получим слайдове, които можем да покажем с помощта на шрайб-проектор). При избора на Handouts (с възможност да се посочи 2, 3 или 6 слайда на страница да се разположат), ще се отпечатат всички слайдове в умалени размери, така че да раздадем по-икономични копия на презентацията си на нашите слушатели. При избора на Notes Pages (листове за бележки) на всеки лист се отпечатва един слайд и в долната половина на страницата остава свободно пространство за водене на записки. При използване на Outline View се отпечатва планът на презентацията, т.е. ще има всички текстове без илюстрациите. • Забележете, че различните специални ефекти, които разгледахме малко по-рано в урока, ще послужат само при компютърна презентация. Те няма да се видят по никакъв начин при отпечатване на презентацията.Някои дизайнерски похвати…


 • Използвайте контрастни цветове за текста и фона, така че текстът да се чете лесно.

 • Съобразявайте се с предлаганите от шаблоните в PowerPoint големини на шрифтове. Не се опитвайте за сметка на намаляването на размера на шрифта да поберете повечко неща на един слайд, защото те няма да се четат. Препоръчва се големината на шрифта да е над 24 пункта.

 • Използвайте кратки изречения

 • Не прекалявайте със специалните ефекти, за да не отвличате слушателите си от темата на презентацията.

 • Добре подбирайте илюстративния материал – прекалено сложните схеми или графики ще накарат хората да се съсредоточат върху разбирането какво точно се опитвате да им покажете, а не върху това какво им казвате.

 • Използвайте различните текстови начертания по еднакъв начин във всичките си слайдове. Подчертавайте едни и същи смислови елементи еднакво!

Основни правила при компютърното представяне


 • Започнете представянето се като натиснете бутона Slide Show

 • Към следващ слайд се придвижвате с щракване на левия бутон на мишката или с клавишите интервал, Enter, Page Down или стрелка надясно

 • Връщате се към предишния слайд с клавишите Backspace, Page Up или стрелка наляво.

 • За да приключите шоуто, натиснете клавиша Esc.

 • Можете да рисувате по екрана по време на презентацията. Това става с натискане на десния бутон на мишката и избиране на командата Pen (произнася се пен, означава писалка).

 • Задължително вижте предварително как върви шоуто, преди да го изнасяте пред публика! Понякога мултимедийните прожектори “отрязват” част от екрана и нещо от вашето представяне може да не се вижда изобщо.

Въпроси и задачи


 1. Сравнете плюсовете и минусите на:

 • Четенето от ръкопис

 • Говоренето по памет

 • Импровизацията

Четенето от ръкопис е най-формалният начин за представяне. Използваме го, когато искаме да имаме възможно най-пълен контрол върху съдържанието на изказването си. Подходящо е да се използва в случаи, когато темата е много деликатна, или когато сме положили специални усилия да вмъкнем стилистични фигури, които има опасност да пропуснем при импровизацията. Минус на устното представяне е, че обикновено губим комуникацията със слушателите и не можем да реагираме на техните реакции.

Представянето по памет е трудно, когато не сме тренирали запомнянето на големи текстове. Има оратори, които запомнят с лекота своите изказвания. Запомнянето е трудно и може да изнервя говорителя, ако се притеснява, че ще пропусне нещо, но създава у слушателите усещането за импровизация.

Импровизацията по време на изнасянето на реч не означава прескачане на предварителната подготовка. Обикновено при този начин на подготвяне на реч имаме поне план – нещо, за което PowerPoint може да се използва много пълноценно. Импровизираната реч е много динамична, звучи спонтанно и свежо. Опасността е на моменти да има запъване и повторения.

Кой от трите начина бихте избрали, ако трябва да представите реферат по география пред цялото училище? А ако трябва да убедите съучениците си да отидете заедно на кино? 1. Какви специални ефекти могат да се използват по време на компютърна презентация?

 2. С
   Наръчник на патилия оратор

  • Закон на Мърфи за презентациите: мултимедийният прожектор излиза от строя само когато не сте отпечатали слайдовете на фолио

  Информация за размисъл: Когато имате слайдовете, отпечатани върху фолио, можете да сте сигурни, че лампата на шрайбпроектора е изгоряла или че токът в сградата е спрян.

  • Една картинка струва повече от хиляда думи. Най-вече като дисково пространство.

  • Както на абитуриентски бал винаги има поне две момичета в еднакви рокли, в една сесия от презентации има поне две с еднакъв дизайн на слайдовете.
  какво се отличава отпечатването на презентация от отпечатването на документ на Word?

Контролна работа


Създайте презентация на тема “Моят любим учебен предмет”. Каква ще е структурата на презентацията? Какъв илюстративен материал ще използвате? Какъв дизайн на слайдовете ще бъде подходящ за темата?

ТЕСТ


 1. Презентацията в PowerPoint се изгражда като серия от следните единици:

а) фолио

б) слайд

в) лист

г) шаблон 1. Вярно ли е, че в работната площ на PowerPoint се разполага презентацията, която създаваме или редактираме?

  а) да


  б) не

 2. Вярно ли е, че в прозорецът на PowerPoint няма лента за състояние?

  а) да


  б) не

 3. Вярно ли е, че AutoContent Wizard ни помага да определим съдържанието и последователността на слайдовете в презентацията?

  а) да


  б) не

 4. Вярно ли е, че първият слайд в презентацията обикновено представя заглавието и автора й?

  а) да


  б) не

 5. Вярно ли е, че изгледът Slide Show показва всеки слайд точно така, както той би се отпечатал?

  а) да


  б) не

 6. Вярно ли е, че в PowerPoint бутонът (Promote) се използва за намаляване с едно ниво в йерархията на списъци с водещи символи?

  а) да


  б) не

 7. Вярно ли е, че в режима Slide Show слайдовете запълват екрана изцяло и прозорецът на PowerPoint изчезва?

  а) да


  б) не

 8. Минималният препоръчителен размер на шрифта при презентации е:

  а) 12 пункта

  б) 24 пункта

  в) 36 пункта

  г) 72 пункта


 9. Как се нарича файл с предварително дефиниран дизайн на слайдовете?

  а) wizard (вълшебник)

  б) текстов файл

  в) template (шаблон)

  г) никое от горните


 10. Когато създавате списък с водещи символи, можете да добавите нов елемент към него, като натиснете:

  а) клавиша Tab

  б) клавиша +

  в) клавиша интервал

  г) клавиша Enter


 11. Вярно ли е, че специалните ефекти като например тези, които се дефинират за преминаване към следващ слайд, служат само при презентация на екрана?

  а) да


  б) не

 12. Вярно ли е, че ако променим дизайна на слайд, ще трябва да наберем наново целия текст върху него?

  а) да


  б) не

 13. Кое от следните е наименование на шрифт?

  а) 12 pt


  б) Underline

  в) Times New Roman

  г) никое от посочените


 14. Вярно ли е, че отпечатването в PowerPoint е напълно еднакво с това в Word?

  а) да


  б) не

 15. Кое устройство се използва за прожектиране от компютър?

  а) шрайбпроектор

  б) диапроектор

  в) мултимедиен прожектор 16. Кой подход се препоръчва при съставяне на презентация?

  а) да се пишат по-подробни изречения

  б) да се пишат кратки изречения

  в) да се пишат само отделни думи 17. Дизайнът на слайдовете:

  а) може да се избира от потребителя от готови шаблони  б) се избира по случаен начин от програмата

  Ключ

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  9

  10

  11

  12

  13

  14

  15

  16

  17

  18

  а

  а

  б

  а

  а

  б

  б

  а

  б

  в

  г

  а

  б

  в

  б

  в

  б

  а1 Продуктът PowerPoint дава възможност да създавате презентации, а съществува безплатен PowerPoint Viewer, който служи за разглеждане на презентации, приготвени с продукта.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница