45 аптеки в Кюстендилска област сключиха договори с Районната здравноосигурителна каса, през миналия месец, за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицинскиДата19.01.2018
Размер277.34 Kb.
www.bnr.bg, 05.05.2016 г.

http://bnr.bg/blagoevgrad/post/100688521
45 аптеки в Кюстендилска област сключиха договори с Районната здравноосигурителна каса
Елица Иванова , БТА

45 аптеки в Кюстендилска област сключиха договори с Районната здравноосигурителна каса, през миналия месец, за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. В Община Кюстендил 18 аптеки ще работят с всички лекарствени продукти , включени в приложение №10 на Позитивния лекарствен списък, за домашно лечение на територията на страната, заплащани напълно или частично от НЗОК по реда на Наредба № 10. Пет аптеки отпускат лекарствени продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества, 13 с лекарствени продукти за лечение на редки болести.13 ще отпускат лекарствени продукти за поддържаща хормонална терапия на болни от злокачествени заболявания, аналогови инсулини се получават в 15 аптеки, а лекарства, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти - 12. В община Дупница аптеките работещи с всички лекарствени продукти по приложение №10 на Позитивния лекарствен списък са 20, а в Бобов дол 2.


www.bnr.bg, 05.05.2016 г.

http://bnr.bg/varna/post/100688644/bchk-otlichava-dobrovolec-v-dobrich-daril-krav-nad-60-pati
БЧК отличава доброволец в Добрич, дарил кръв над 60 пъти
Националният съвет на БЧК отличава кръводарител в Добрич, откликвал повече от 60 пъти за спасяването на човешки живот и в кръводарителски акции, съобщиха от Областния съвет на милосърдната организация. Веселин Ганев, дългогодишен служител на регионалната дирекция "Национален строителен контрол" и общината, получава званието "Отличник на БЧК" по повод на 8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Повече от 30 пъти безвъзмездно е дарявала кръв и Мария Андреева - технически сътрудник в община Генерал Тошево, която също е отличена със званието. Сред наградените за Международния ден са още четирима доброволци в региона с принос в червенокръстката дейност. Дванайсетокласничките от финансовостопанската гимназия "Васил Левски" в Добрич Елица Пенева и Никол Василева получават званието "Млад отличник на БЧК" за доброволческата си работа.

VINF 14:34:31 05-05-2016

MM1431VI.031

деца - лечение - чужбина

Няма забавяне в придвижването на документите на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, заявяват от Министерството на здравеопазването

София, 5 май /Десислава Пеева, БТА/

Няма забавяне в придвижването на документите на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Министърът на здравеопазването Петър Москов е подписал днес формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на пациент до 18 г., което не се заплаща от НЗОК. Още 4 формуляра S2 за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК, но не могат да се извършат в България, са били подписани днес от управителя на НЗОК Глинка Комитов. И петте заявления са подадени вчера, уточниха от пресслужбата.

На 28 април Комитов е подписал и други 4 формуляра S2 за лечение на деца в чужбина, постъпили от Фонда за лечение на деца на 27 април.

Създадена е необходимата организация за бързо обработване на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2.

Според нормативните актове, съобразени с директивите на ЕС, формулярът S2 се подписва от управителя на НЗОК и от министъра на здравеопазването.

МЗ и НЗОК имат ангажимента да съкратят максимално определеният в наредбата десетдневен срок, в който се разглеждат подадените заявленията, особено когато става дума за лечение на деца.

/ММ/


www.zdrave.net, 05.05.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/svetovnia-den-pulmonalnata-hipertonia-beshe-otbelyazan-64005
Световния ден на пулмоналната хипертония беше отбелязан с открит урок по народни танци и канго джъмпс
Довечера НДК ще бъде оцеветен в синьо
Световния ден на пулмонална хипертония беше отбелязан днес с открит урок по народни танци и канго джъмпс. Инициативата е част от кампанията „Дари дъх!“ и цели да ангажира вниманието на институциите и обществото с проблемите на хората, страдащи от коварното заболяване.

В специално изработен клип оперната певица Христина Ангелакова, телевизионната водеща Мира Добрева и боксовият шампион Тервел Пулев се ангажираха с подкрепа за инициативата. По време на урока с видеовръзка от Виена се включи председателят на БОППХ Наталия Маева, която от два месеца е с трансплантиран бял дроб.

Като част от кампанията, в 20 часа тази вечер НДК ще бъде оцветен в синьо в подкрепа на страдащите от пулмонална хипертония.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, пренасящи кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които все още не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява.

Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание.

Пулмоналнатата хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония.

За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот, смятат от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.06.05.2016 г., с.7
Масово пациенти подбират медикаментите си
Плащаме половината илачи сами
Купуваме едни от най-скъпите лекарства
Веселина Спасова

Около 50 на сто от илачите, с помощта на които се борим за по-добро здравословно състояние, плащаме сами, а страната ни е на водещо място в това отношение. У нас пациенти доплащат най-много като процент от цената на лекарствата от всички жители в Европа, коментира за „Новинар“ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Един от факторите, на който се дължи това, е ниският процент на реимбурсация на лекарства за най-масовите болести, които мъчат нашенци. Илачите за сърдечносъдовите заболявания например се плащат от Националната здравноосигурителна каса само на 25 на сто. В същото време непосилно за голяма част от пациентите е да извадят пари от джоба си, за да си закупят медикаментите, необходими за прием при глаукома, нелекуването на която може да доведе до слепота на пациента, алармира д-р Хасърджиев.

Сериозен принос за сумата, която пациенти отделят на месец, за да се сдобият с необходимите медикаменти, е и високият ДДС на лекарствата у нас. В България ставките при илачи са едни от най-високите на Стария континент, уточни експертът, допълвайки, че това са необходими за пациентите продукти, а така държавата обременява сама своите граждани.

Цените на лекарствата се отразяват и на икономическите резултати на страната, както и водят до огромни разходи за обществото.

В същото време, ако човек не се грижи за здравето си, това го прави неработоспособен.

„Ние плащаме скъпа цена за това, че не се лекуваме”, коментира специалистът.

Успоредно с това в края на март от здравното министерство съобщиха, че 200 000 хипертоници ще се лекуват безплатно, като касата ще поема изцяло сумата на поне един медикамент от лекарствена група, който отива за лечение на измъчваните от есенциална хипертония пациенти.

Досега болните доплащаха за илачите между 50 и 75 на сто от цената на продукта.

Тогава от здравното ведомство уточниха, че страната ни е сред първенците по смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония се нарежда сред рисковите фактори за развиване на други болести на органите на кръвообращението.

„Освен че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват всекидневните дейности”, коментираха тогава от здравното министерство.


06-12.05.2016 г., с. 21-22-23
Конспирацията антибиотици срещу бактериофаги
Нарочно крият за вирусите, които не разболяват, а лекуват
Доказано е - 98% са ефективни
БЕЛА ЧОЛАКОВА

Бактериофагите са вируси, които лекуват. Според изследователи те са много по-ефективни от антибиотиците и могат да ни спасят от резистентните бактерии. Освен това учените изтъкват, че бактериофагите не предизвикват алергии, не потискат имунитета, не унищожават полезната флора, а на всичкото отгоре са много по-евтини от доста от лекарствата на пазара. Защо тогава ги крият от нас?

Фагите са група вируси, които веднъж попаднали в бактериална клетка, се размножават и я разрушават отвътре. Грузински учени са доказали, че те са ефективни при 98% от инфекциите, при които антибиотиците не могат да променят хода на болестта. Затова се смятат за най-доброто лечение на тежки бактериални инфекции.

Най-голямото им предимство е, че въздействат избирателно само на патогенните бактерии на определени щамове. По този начин не е възможно създаване на резистентни клетки, а също така и не се унищожава естествената полезна микрофлора.

Следователно употребата им няма същите странични ефекти като тази на антибиотиците, които унищожават всички бактерии, дори полезните, и предизвикват дисбактериоза, гъбични инфекции, гадене, повръщане, диария, афти.

Освен това според изследователи бактериофагите не потискат имунитета, нямат странични ефекти и могат да се съчетават с други лекарства, включително и с антибиотици. Фагите съвсем не са изобретение на съвременната медицина.

Открити са преди повече от сто години от изследовател в института "Пастьор", който по време на Първата световна война следи епидемия от дизентерия.

Ученият открива нещо странно - в изпражненията на оздравяващите пациенти има „невидим микроб, който действа срещу бацила, причиняващ дизентерията".

Благодарение на това откритие няколко години по-късно са излекувани десетки деца, страдащи от дизентерия

Бактериофагите, наричани ултравирус, първоначално се възприемат едва ли не като панацея и се прилагат при какви ли не болести, дори при чума, холера и туберкулоза. Но след масовия бум на антибиотиците фагите сякаш са забравени.

Според някои специалисти обаче това е нищо повече от конспирация, тъй като може да се окажат по-полезни от антибиотиците.

Особено днес, когато се смята, че светът е на ръба на криза в здравеопазването и е възможно заради прекомерна или погрешна употреба на познатите антибиотици да се стигне до момент, когато те вече няма да действат. Специалистите алармират, че ако това се случи, ще се върнем векове назад в медицината и

дори елементарните инфекции може отново да станат фатални

"Рискови може да са и най-обикновените операции, а най-незначителната драскотина - да свърши със смъртоносен изход" - заяви още преди две години ръководителката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен, подчертавайки, че светът е на крачка от криза в здравеопазването.

От СЗО алармират, че през последните години с почти 50% е нараснала вероятността от смърт заради заразяване с резистентни на антибиотици патогени. Конкретните цифри показват, че в световен мащаб всяка година 25 000 души

умират от бактерии, резистентни към антибиотици. В най-мрачните прогнози на учените в крайна сметка всички бактерии ще станат резистентни и ще се стигне до „залез на медицината".

Бактериофагите може да се окажат решението на проблема, но дори днес, въпреки риска от неефективни антибиотици, съществува натиск лечението с фаги да не се развива.

Всъщност откриването на първия антибиотик - пеницилинът, през 1928 г. не представлява реална заплаха за бактериофагите и учените разработват и двата типа лечение. Но последвалият бум през 50-те и 60-те години на XIX век, когато са открити още над 100 различни вида антибиотици, кара специалистите да обърнат гръб на бактериофагите и да заложат единствено на антибиотиците. Решението им може и да изглежда оправдано тогава, но се смята, че е нарочно изискано от големите фармацефтични компании, които виждат в антибиотиците възможност за печалби за милиарди.

След 1987 г. обаче се стига до затишие и десетки години не е открит напълно нов вид антибиотик. Разработвани са само вече познатите видове. Това кара учените да се запитат дали в миналото не е допусната грешка, като не се е заложило на развитието и на лечението с бактериофаги. Основен проблем при употребата на вирусите убийци учените определят не толкова начина им на действие, а чисто административната страна на въпроса - за момента се смята, че естеството на фагите е такова, че е невъзможно те да се патентоват.

Следователно тяхното развитие и употреба не е в интерес на големите фармацевтични компании, защото няма как тези вируси лечители да се превърнат в златна мина. По този начин заради финансови интереси се лишават пациенти - понякога дори в много тежко състояние - от бързо и ефективно лечение.

Днес най-големият институт за изследване на фагиге "Елиава" в Грузия. Именно в тази страна се продават терапевтични продукти с бактериофаги в аптеките и оттам се правят доставки, ако има запитване от някоя страна в Европа. Такива молби обаче все още са рядкост, въпреки невероятните 98% процента ефективност. Върху разработването на лечението с този тип вируси са се посветили и екипи в Полша, Иран и Австралия.

Дори британски учени признават за свойствата на тези вируси лечители и настояват те

да бъдат прилагани при повече невъзможни за третиране с антибиотици инфекции

Екип от Кеймбридж дори обяви, че ще работи върху създаването на нов лекарствен препарат на базата на бактериофаги, който да започне да се прилага при пациенти, на които антибиотиците не действат.

Фагите са голяма и разнообразна група от вируси, които присъстват навсякъде, където живеят бактерии - човешкото тяло, въздух, вода, почва, храна. В естествената си среда те са регулатори на природните патогени.

Според изследователи е възможно да са активна съставка в инжекции, хапчета, разтвори, кремове, мехмели, сиропи, спрейове, аерозоли и да се прилагат както вътрешно, така и външно. Те имат способността да убиват бактерии, които са десетки пъти по-големи, единствено като се прикрепят към тях и вкарват вътре своята ДНК. Те обаче не се размножават безкрайно - когато умрат всички бактерии, жизнената основа на вирусите вече е изчерпана и те също изчезват. Най-ефективните препарати съдържат десетки видове бактериофаги, така възможността за лечение е много по-голяма.

Медикаменти с бактериофаги обаче не са разрешени за продажба в страните от ЕС. Прилагането им върху пациенти е възможно единствено като крайно средство и то при условие, че пациентът сам пожелае това и намери лекар, който да поеме отговорност за неизвестните последствия.06-12.05.2016 г., с. 24
Защо антибиотиците спират да действат?
Всеки пациент може да развие резистентни бактерии
БЕЛА ЧОЛАКОВА

Световната здравна организация алармира, че светът е на ръба на криза в здравеопазването заради все повечето случаи, в които антибиотиците се оказват неефективни. Специалистите подчертават, че ако тези медикаменти се използват неразумно и продължително, може да се стигне до момент, в който да не са в състояние да се справят и с най-простата инфекция.

Свръхприем

Изследователите са категорични, че най-голямата грешка е свръхупотребата на антибиотици, защото именно тя води до резистентност. Учените алармират, че лекарите не бива да прекаляват с изписването на такива медикаменти, защото приемът им без реална необходимост може да провокира образуване на резистентни бактерии, които няма как да бъдат третирани при реална нужда. От Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщават, че неправилната употреба на антибиотици убива хиляди и вреди на милиони души всяка година.

В доклада на центъра се съобщава също, че над 40% от антибиотиците, предписвани от лекарите всяка година, се дават без да е необходимо или са неправилно използвани. Обяснено е, че голяма част от вредите се получават, когато лекарите и пациентите прекаляват с антибиотични те-лекарства, защото така се създават суперрезистентни бактерии като например метицилин-резистентен стафилококус ауреус (MRSA).

Според статистическите данни от тези резистентни инфекции заболяват най-малко 2 милиона души годишно и умират над 20 хиляди.

Затова изследователите са категорично против непрекъснатото изписване на антибиотици за всяка болест, без да е изследвано дали те реално са необходими.

Прием при вирус

Специалисти определят като безсмислено приемането на антибиотици при вирус. Според учените това е и една от основните грешки.

Антибиотиците имат ефект, когато е налице бактериална инфекция, но не биха подействали при вирусна.

Истината е, че е редно такива медикаменти да се предписват единствено след необходимите кръвни изследвания. Ако има завишени левкоцити, утайка и високо CRP (С-реактивен протеин), тогава може да се говори за наличие на бактериална инфекция, но при вирусна, дори и при много висока температура, левкоцитите обичайно са в норма или дори занижени, а CRP е ниско. При такива показатели е необходимо симптоматично и имуностимулиращо лечение, което да помогне на организма сам да се пребори.

Прекъсване на лечението

Друга основна грешка в употребата на антибиотици е прекъсването на назначено лечение по средата. Учените изтъкват, че всеки курс на лечение - пет, седем или десет дни, трябва да не се прекратява, дори и при наличие на признаци на подобрение. 3ащото именно преждевременното спиране на антибиотичното лечение крие рискове от резистенции, тъй като се създават бактериални щамове, които са нечувствителни и не се влияят от стандартните антибиотици, и следващия път, когато се наложи прием, лекарството вече няма да действа.

Самолечение

Според специалисти особено опасна е ситуацията в страни като България, където е възможно самопредписването и закупуването на антибиотици без рецепта.

Специалистите изтъкват, че това е не само безсмислено, защото, както споменахме, пациентът не може да прецени дали става дума за вирусна или бактериална инфекция, но освен това самоинициативното даване на антибиотици крие множество опасности за здравето. Когато сами купуваме такива медикаменти, ние рискуваме не само създаване на резистентни щамове, а много по-сериозни проблеми като стомашни кризи, бъбречни увреждания, проблеми с черния дроб, дори сърцето.

Неправилна комбинация

Някои антибиотици имат сериозни странични ефекти върху сърдечно-съдовата система, бъбреците или гастроинтестиналния тракт. При неправилно комбиниране с други медикаменти тези нежелани лекарствени реакции могат да се засилят.

Затова специалистите подчертават, че при изписване на такива медикаменти лекарят е длъжен да попита пациента за всякакви лекарства, които приема. А пациентът е важно да не пие нищо допълнително, дори хранителни добавки или витамини, без това да е консултирано със специалист. Опасно е дори комбинирането на антибиотици с други природни средства за лечение - билки, отвари или домашно приготвени тинктури. В медицинската практика има дори регистрирани случаи на сериозни сърдечни проблеми след комбиниране на антибиотик със сироп за кашлица.

От Националния институт за обществено здравеопазване в САЩ поясняват, че неправилната употреба на антибиотици крие рискове и заради факта, че води до унищожаване на добрите бактерии, нормално живеещи в човешкия организъм.

От Националния институт за обществено здравеопазване дават за пример 250 000 болнични пациенти, при които всяка година след неправилно лечение с антибиотици се унищожават защитните бактерии, които нормално живеят в стомаха, и заради липса на защита се стига до заразяване с вредоносните бактерии Clostridium.

Няма нови антибиотици от десетилетия

Световните здравни специалисти се притесняват най-вече от факта, че от 1987 г. насам не са откривани нови антибиотици, а единствено нови поколения на някои групи антибиотици. Точно заради това се смята, че вечното приложение на едни и същи медикаменти крие рискове те да спрат да бъдат ефективни и дори елементарните инфекции да станат фатални.

Все пак откритие на американски учени миналата година даде надежда, че съвременната медицина има шанса да се справи с проблема с резистентните бактерии.

То дори влезе в списъка за медицински постижения на 2015 г. Специалисти от Североизточния университет в Бостън твърдят, че са успели да направят истински пробив и да създадат нов антибиотик.

Разбира се, откритието им все още е на експериментално ниво и ще трябва да минат най-малко 5-6 години, преди да може да се използва свободно при хора. Все пак учените са установили, че при лабораторни животни този нов антибиотик, наречен

teixobactin, наистина има ефективно действие върху бактерии, иначе резистентни на утвърдените вече препарати.

Въпреки големите надежди на американските учени обаче, здравни власти подчертават, че не бива да се счита откритието за панацея и да се хранят надежди, че благодарение на него ще бъдат превъзмогнати всички негативи от прекомерната употреба на познатите антибиотици. Според СЗО правилният път към избягване на криза с антибиотиците е те да не се използват неразумно и продължително.
06-13.05.2016 г., с. 17
В листите на чакащите за здраве
Заради новите правила на работа достъпът до лекар ще става все по-труден
Десислава Николова

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която болен може да отиде на преглед при лекар, включително професор, буквално в същия ден, в който се е разболял или в най-лошия случай – на другия. Подобна скорост е недостъпен разкош за голяма част от западноевропейските пациенти. Там дори за посещение при личния лекар се чака около седмица.

Българските пациенти обаче са на път да загубят възможността да бъдат прегледани и оперирани бързо. Вместо това могат да попаднат в листи на чакащите. Или да започнат да си плащат за частни прегледи. Това е очакваният краен резултат от наложените от Министерството на здравеопазването и НЗОК нови правила за работа с касата, здравна карта и ресорни наредби. Причината - ограничения за личните лекари, по-малко клинични пътеки за сметка на ниско платени амбулаторни процедури и в добавка - опасност някои лечебни заведения и специалисти да останат без договори с касата. Целта на всичко това е да се намали ресурсът, който държавата излива в сектор здраве. Резултатите поне засега обаче вещаят още хаос в системата.

20 мига при личния лекар

Според новите правила личните лекари трябва да преглеждат един пациент 15 минути в рамките на профилактичен преглед и 20 – ако е спешен. Това може да става в рамките на пет часа за деня, останалите два са за промоция на здраве, следват посещения по домовете. Ако в момента през кабинетите на личните лекари на ден минават минимум по около 30-40 души, за в бъдеще тази бройка ще бъде 15-20. Останалите ще трябва да се върнат на другия ден или да се лекуват за своя сметка.

"Ако се въведе пръстов идентификатор в доболничната помощ и се запази задължителната продължителност на прегледа от 15-20 минути, ще се стигне до големи опашки и хора, които ще останат за преглед за следващия или по-следващия ден. Никой от нас не би искал да го прави умишлено, но обстоятелствата ще принудят личните лекари да работят по този начин", коментира доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Според него сдружението ще продължи да води преговори за отпадане на задължителната продължителност на прегледите.

Има ли специалист в региона

Прегледът при джипито и сдобиването с направление за специалист е само първото препятствие. Второто е да се намери лекар, който работи в болница, т.е. има нужната експертиза и в същото време има договор със здравната каса. С цел спестявания здравното министерство беше решило да ограничи достъпа до този тип специалисти. Но го направи по най-дървения начин - като разпореди тези лекари да не получават документи от регионалните му подразделения, с който да кандидатстват за договор с НЗОК или пък да не дават входящи номера на заявленията им. След краткото лекарско недоволство през април директорът на "Медицински дейности" в здравното ведомство д-р Ивелина Георгиева съобщи пред журналисти, че здравните институции ще приемат документи за сключване на договор. И тъй като в страната липсват достатъчно специалисти, всички желаещи вероятно ще сключат договори. Срокът да се установи дали това наистина ще бъде така е средата на май. Ограничаването на достъпа до специалисти обаче също би довело до забавяне в лечението на болните.Ще чакате

Болниците също работят по нови правила. През миналата година на клиниките бяха наложени твърди лимити за плащания от касата в размер на между 70% и 90% от средствата, изплатени през 2014 г. През тази година има ограничения не само в сумите, но и за броя операции или терапевтични процедури от един вид, които здравната каса ще плати. Например, ако болницата е получила общо 10 млн. лв. през миналата година, сега тя вероятно ще сключи договор за същата сума, но ще й бъде указано колко операции ще купи от нея здравната каса. Повече бройки означава, че пациентът ще плати или болницата ще ги прави за своя сметка. През миналата година клиниките разчитаха, че както и преди, НЗОК ще плати надлимитната дейност и продължиха да приемат пациенти. Горницата беше на обща стойност над 65 млн. лв., а парите си получиха единичен брой клиники. Останалите болници реализираха големи загуби и започнаха да отлагат пациентите.

"От миналата година болниците започват да оформят листи на чакащите и тази тенденция ще се задълбочи през тази. Получава се така, че болниците имат капацитет – лекари, легла и време, но заради лимитите не могат да работят и трябва да запишат пациентите в листи на чакащите. Създаваме ги изкуствено, за да пестим пари, а не по медицинска необходимост", коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). В средата на април от здравната каса оповестиха, че здравната карта, според която в България има 3000 излишни легла, ще влезе в сила не от тази година, а от април 2017 г. и всички болници ще могат да сключат договор, както и през миналата година. На практика обаче се очаква новите договори вече правят някаква селекция, макар и чрез новите лимити, които се поставят.

Как да няма лимит

Българският лекарски съюз, сдружението на частните болници и ЦЗПЗ обжалват в съда новите правила с искане те да бъдат отменени, а действието им – спряно.

"Създаде се прекалено голямо напрежение в сектора и всички широко прокламирани реформи бяха отложени за следващата година, поне според изявленията на здравните институции. Логиката на действащите правила обаче е пациентът да бъде отлаган за утре или вдругиден и се надявам целта на реформата да не е да чакаме личния лекар по една-две седмици, както във Великобритания, с цел да се вместим в недостатъчния бюджет на здравната каса", коментира д-р Цветан Диманов, управител на медицински комплекс "Полимед". Той допълва, че все още болниците не са наясно какво ще представляват договорите им със здравната каса, за да прогнозират дали ще се забави лечението на пациентите им.

Според д-р Стойчо Кацаров, за да няма лимити, листи на чакащите и здравната каса да се вмести в бюджета си, трябва да се преосмислят сегашните правила и да се направят реформи в две стъпки. Едната от тях е да се оптимизират медицинските стандарти, които изискват огромен брой лекари в едно отделение. Така ще се намали натискът върху болниците, защото стандартите увеличават разходите им и ги принуждават да хоспитализират всички пациенти.

Второто е да се ограничи влизането в болница, като се увеличат средствата в извънболничната помощ. В момента за първична помощ са предвидени 193 млн. от общо 3.2 млрд. лв. бюджет на здравната каса.

"В момента, когато кажат на пациент, че трябва да плати 500 лв. за изследване с ядрено-магнитен резонанс, той влиза в болница, защото не може да си го позволи. Трябва да има и повече безплатни лекарства, включително за остри състояния, за да не влизат родителите с детето в болница, защото не могат да си позволят да му купят антибиотик", смята д-р Кацаров.

Засега, изглежда, промяната в правилата е в съвсем друга посока. А тя вместо да подобри здравеопазването и да намали изтичането на средства в ненужни процедури, произвежда затруднен достъп до здравни услуги. Което в крайна сметка отново води до двойно плащане за здраве - веднъж под формата на осигуровки и втори път за частен преглед.07.05.2016 г., с. 4
Намираме най-близката дрогерия през телефона
Едва 7 са билковите аптеки у нас
София се пръска от фармацевти
ВЕСЕЛИНА СПАСОВА

Само седем са билковите аптеки у нас, сочат данни от онлайн картата на аптеките и дрогериите в страната. Две от тях се намират в столицата, а с по едно място за продажба на билкови илачи разполагат гражданите на Велико Търново, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Бургас.

Това прави под един процент от всички аптеки в страната, които според въведената информация са близо 4200, а същото време в страната има 812 дрогерии.

Регистрираните на картата аптеки, които денонощно обслужват клиенти и имат договор с Националната здравноосигурителна каса, са 33 обекта в страната, а общият брой на аптеките, работещи с касата, са 2201, което прави малко над 50 на сто от всички аптеки у нас. В същото време без договор с касата работят около 1790 обекта в страната.

Аптеките, отпускащи медикаменти за военноинвалиди, са близо 360. Малък е интересът към отпускането на лекарства за ветераните от войните, тъй като в областта процедурите са тромави и аптеките бягат от този вид дейност, смятат експерти.

У нас е нисък броят на общинските аптеки, като преобладават частните обекти за продажба на лекарствени продукти на дребно.

Според експерти аптеките в страната са два пъти повече от необходимото, с което се отдалечаваме от европейските стандарти.

Най-много обекти са съсредоточени в столицата, като в област София има 1109 аптеки, а в същото време според данните на българския фармацевтичен съюз регистрираните магистър фармацевти са близо 2600.

Това според експертите от съюза говори за презасищане от фармацевти, свързано с прекомерното отваряне на нови обекти и липса на специалисти в по-малките общини.

Ако столицата се пръска от фармацевти, то у нас има общини, в които аптеки не съществуват и хората са принудени да пътуват, за да си закупят необходимите за здравето им медикаменти. Такава например е ситуацията в община Венец, където според платформата няма нито един обект, който да осигури достъп до лекарствени продукти на нуждаещи се пациенти.

Платформата разполага и с функция да намира маршрут до най-близката аптека или дрогерия, като дори по време на път и само чрез няколко клика на смартфоните си можем да локализираме най-близкия до нас обект, от който да си купим лекарства при нужда.

В системата на онлайн картата на аптеките и дрогериите в страната е вкарана обобщена информация за обектите, извършващи търговия на дребно с медикаменти от регистрите на здравното министерство, изпълнителната агенция по лекарства и здравната каса. Съставянето й е проект на българския фармацевтичен съюз, а според експертите информацията се актуализира периодично.
07.05.2016 г., с. 4
Жалваме се от докторите онлайн
Нова онлайн платформа разработват експертите от националната пациентска организация, а на нея българските пациенти ще пращат своите оплаквания от медицински специалисти и ще споделят мнението си за здравеопазването и предоставяните ни здравни грижи.

В системата ще се събират също и сигнали за злоупотреби в болници, спешни центрове, както и свързани с най-различни лечения, на които пациентите се подлагат.

Освен опцията да се жалваме от докторите платформата ще позволява и да отправяме най-различни похвали, към лекари, които са ни обгрижвали с добро отношение и адекватни методи.

Идеята е да се популяризират добрите практики в родното здравеопазване, а към всеки подаден сигнал ще се подхожда индивидуално.

Платформата ще позволява на пациентите да комуникират достъпно с всички здравни институции, когато имат нужда.

www.bnt.bg, 08.05.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/revolyutsionen-metod-za-lechenie-na-khepatit-s-veche-i-u-nas
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Революционен метод за лечение на хепатит С
Мария Чернева

Първите 15 протокола за лечение на хепатит С с най-новите терапии срещу вируса тази седмица бяха приети от здравната каса. Критериите за включването на пациенти на това лечение, обаче, са едни от най-рестриктивните в Европа въпреки, че фирмите свалиха значително цените си и у нас. Експертите на касата и гастро-ентеролозите, обаче са се разбрали критериите да бъдат преразгледани веднага, след като се анализират последните данни от практическото приложение на революционната терапия в практиката. На европейския конгрес по хепатология беше и наш екип. Наистина ли новите медикаменти и прилаганото с тях лечение са толкова ефективни - вижте репортерския поглед на Мария Чернева.

Кратко затишие между две революции. Тази с лечението на хепатит С и предстоящата - на хепатит В. След еуфорията от първата революция, хепатолозите сега трескаво сравняват данни и обменят опит с новото лечение. Което напълно ликвидира вируса от тялото за кратко време и без тежките странични ефекти. Но след клиничните изпитания, сега беше важно да се видят резултатите в практиката.

Проф. Людмила Матева: Изненада няма. Всички резултати... доказват високата ефективност и относителна безопасност на досега известните схеми на лечение

Проф. Хайнер Видемайер, МУ Хановер : Пациентите от клиничните изследвания са специално подбирани, а сега лекуваме всякакви пациенти, дори и такива над 70 години. Аз отговарям за хепатитния регистър в Германия и за сега новите терапии показваха същата безопасност и до 95 процента ефикасност.

Проф. Константин Чернев , национален консултант по гастроентерология: В нашата клиника са лекувани над 60-70 човека с безинтерферонов режим с прекрасен резултат 100 процента отговор на лечението.

Но не винаги. Макар и рядко, при някои от пациентите все пак вирусът се връща. Намерил е начин, така да се промени, че да се скрие от атаката на лекарствата - т.нар. резистентност.

Проф. Пурдед: Когато лечението се проваля, обикновено се дължи на резистентност. Но опитваме различни комбинации.

Проф. Чернев: Като много често даже се включват медикаменти в една комбинация от различни фирми

Една от големите новини все пак, са данните за обратния ход на чернодробното увреждане или цирозата.

Проф. Видемайер: След като се елиминира вируса се забелязва веднага подобрение във функцията на черния дроб, наблюдава се и обратна прогресия на фиброзата.

Генотип 3, вирусът разпространен най-вече сред наркозависимите у нас, все още трудно се повлиява от новите терапии. Те показват и известни проблеми и при пациенти с напреднала цироза. Лекарите са обособили още една група пациенти - жените.

Проф. Пурдед: Смятаме, че вирусът влияе на експресията на различни хормони и на възможността за забременяване. И е важно потенциалните майки да бъдат проверявани за хепатит С. Но и жените са по-уязвими, защото с намаляването нивото на естрогените, чернодробните увреждания започват да се развиват много по-бързо.

Проф. Матева: Жените трябва да бъдат лекувани в по-млада възраст, когато рискът не е голям от напредване на фиброзата и това трябва да го включим и ние - че ранното лечение и приоритетът на жените, които желаят да забременеят.

Данните навсякъде по света показват също така, че много от пациентите се изчистват от вируса още на втория месец. Затова сега лекари и учени коментират много по-кратки срокове за лечение.

Проф. Пурдед: Зависи от пациента, от вируса. Все още проучваме лечение за 8 седмици.

Проф. Чернев: А се говори и в бъдеще за съвсем къси режими - за едноседмичен, за еднодневна таблетка, но това е бъдеще.

Пациентски организации използват конгреса по хепатология да протестират заради високите цени на лекарствата. Замеряха присъстващите със златни хапчета. Златни, защото според сметките им, едното струва хиляда евро. Впрочем подобни протести в цяла Европа принудиха една от фирмите да преговаря с правителствата и да свали цените си. България също успя да постигне по-ниски. Но критериите на касата ни са едни от най-рестриктивните.

Д-р Станимир Хасърджиев: Национална пациентска организация - и за мен нелогични. Трябва човек да чака да му се утежни състоянието, да направи цироза и чак тогава му се дават лекарства.

Например португалците ще лекуват 10 хиляди пациенти. В България се говори за 200.

Затова хитът тази година са появата на генерични лекарства. Крайно необичайно за медикаменти, току що излезли на пазара. Но една от компаниите официално одобрила генерично производство за Индия и Пакистан. Там хепатитът е истинско бедствие. На пазара, обаче, бързо се наместват и фалшификати. И ходенето до Пакистан за лечение, не е най-добрата идея.

Д-р Хасърджиев: Да изчакат малко, защото има добра воля от страна на здравната каса да се намери решение с лекарите, така че да бъдат облекчени критериите и всички български пациенти да имат достъп. Проблемът в България е не че имаме много пациенти, проблемът в България е, че имаме пациенти, които въобще не знаят, че са инфектирани.

Наличието на ефективни и по-евтини терапии вече осмисля ранното откриване на инфекцията, светът усилено планира въвеждането на скрининг. А в България, профилактичният пакет дори не включва изследване за чернодробни ензими.

БНТ: Много ли е скъпо това изследване, защо не влиза?

Д-р Хасърджиев: Не, никак. Ами стотинки, всеки би могъл да си го прави изследването.

Проф. Матева: Отдавна смятаме, че трябва да бъдат включени, защото те биха разкрили много чернодробни заболявания.

Да не говорим, че според глобално проучване, половината от диагностицираните с хепатит С твърдят, че техните лекари не са успели правилно симптомите им, още по-малко са насочвани към тест.

Заедно с технологичното уточняване на новите режими за лечение, лекарите оживено коментират данните около клиничните изпитания на терапевтична ваксина и директно атакуващи лекарства срещу хепатит В. Сега, дори си поставиха и нова цел. Освен края на хепатит С до 2030-та, елиминиране на вируса на хепатит В до 2050-та година. В затишието между две революции това изглежда реална перспектива.


www.dariknews.bg, 08.05.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1573583
Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец
На 8-ми май 2016 г. се навършват 188 години от рождението на швейцарския хуманист и основател на Международния комитет на Червения кръст Жак Анри Дюнан. От 1953 г. по решение на Международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан /1828 г./, на 8-ми май се отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

В Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец членуват 189 национални дружества на 6 континента.

Българският Червен кръст е основан на 25 октомври 1878 година, признат е от МКЧК през 1885 г. и е член на Международната федерация на дружествата на ЧК и ЧП. Съчетаването на двата принципа - доброволност и хуманизъм е заложено в генезиса на Червенокръсткото движение. Доброволчеството в БЧК се мотивира от свободната воля и желание на личността. Всяко червенокръстко действие е осъзнато себеотдаване на доброволец, член, дарител в полза на уязвимите.
www.novatv.bg, 08.05.2016 г.

http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/05/08/147199
Циклотронът на БАН стои на склад
Държавата харчи по 8 милиона лева годишно за вносни изотопи
Марина Малашева

У нас производството на изотопи за диагностика и лечение на онкологични заболявания е в задънена улица. В същото време държавата харчи около 8 милиона лева годишно за вносни. Защо високотехнологичният циклотрон, който академията на науките получи като дарение, все още не работи?

Това е един от най-модерните и прецизни апарати за диагностика. Пет-скенерът не само, че хваща тумурното огнище, но и локализира метастазите. Използването му обаче се оказва скъпо удоволствие, защото консумативите, с които работи се внасят от чужбина. В началото на годината страната ни се сдоби с оборудване за производството им, което значително ще намали цената. Проблемът обаче е, че циклотронът все още стои на склад.

Георги е един от многото пациенти, дошли за изследване с Пет скенер. Мъжът идва от Разград във Варна, за да се прегледа с модерния апарат.

„Ако го няма като съоръжение, като апаратура всеки ще трябва да ходи да дири в чужбина и да се опитва да си решава сам нещата”, казва пациентът Георги.

И сега много българи са принудени да търсят помощ зад граница, защото лечебните заведения, които имат петскенер са малко.

„Не всеки може да си го позволи това нещо, трябва да се търсят спонсори, приятели и един ден може да се окаже, че е късно”, добавя Георги.

Варненската болница "Св. Марина", в която Георги ще се изследва,разполага с апарата от няколко години. Има и собствен циклотрон за производство на изотопи, с които петскенерът работи. Преди това консумативите са се внасяли от Унгария.

„С местно производство на практика спестяваме един безсмислен разход, какъвто е въздушния транспорта”, обяснява доц. д-р Павел Бочев от УМБАЛ "Света Марина"-Варна.

Освен това българските изотопи са и по-ефективни. Докато вносните се транспортират, част от тях стават неизползваеми.

„Времето изцяло работи в нащ ущърб, ще се забавим във ремето. Вместо Nброй пациенти, ще направим два пъти по-малко”, добавя доц. д-р Павел Бочев.

Мини циклотронът обаче произвежда изотопи само за собствените си нужди. Останалите болници също биха могли да използват български консумативи, но това ще стане, когато циклотронът на БАН заработи.

„Циклотронът е в един склад в близост до нашия изследователски реактор,който не е в експлоатация от 1989 г. и стои в сандъци. Това е нашият кошмар тази машина да стои в сандъци”, казва доц. Тонев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Ускорителят беше доставен от Канада през януари. Той е не само най-големият на Балканите, но и сред най-високотехнологичните в Европа. Производственият комплекс трябва да бъде изграден близо до Института по ядрени изследвания.

В момента се чака получаването на право на строеж от БАН, но поради бюрократични процедури нещата се бавят. От образователното министерство признават, че и финансирането е недостатъчно.

„Затова и започнахме подготовката на постановление на МС за искане тези пари целево да бъдат предвидени, оставащите около 2-3 млн. за циклотрона, да бъдат отпуснати от МФ от централизирания държавен бюджет”, коментира Златина Карова от дирекция "Наука" в МОН.

Българските изотопи ще се използват не само за диагностика, но и за лечение. След въвеждането му в експлоатация, циклотронът ще може да произвежда изотопи не само за нуждите на българските болници, но и на чуждестранните.06.05.2016 г., с. 1
С нова интернет платформа
Електронен гид ни води до аптеката
Фармацевти искат ограничения за разкриване на още обекти в големите градове
Светла АРШИНКОВА

Компютърът ще ни отведе до най-близката аптека, в която да намерим нужното лекарство. Улеснението става факт с интернет платформа „мАптека", съобщи Димитрия Стайкова, зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз. Електронният гид ще помага на пациентите да се информират за достъпа до фармацевтични услуги и лекарства.

В него са заложени различни критерии за търсене - населено място, аптеки, работещи със или без договор със Здравната каса, денонощни обекти, списъци с наличните препарати за лечение на редки болести и т.н. Информацията ще се актуализира периодично.

Електронната карта на аптеките и дрогериите в страната е на адрес www.mApteka.bg. Тя обединява информация и регистри от няколко институции, имащи отношение към продажбата на лекарствата.Интернет платформата е основа за създаване на бъдещата Национална аптечна карта. В момента в Пловдив, Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски има концентрация на обекти, а в други населени места няма дори една аптека. Така хората трябва да пътуват по няколко километра за един аспирин. В тази връзка от фармацевтичния съюз предлагат да се ограничи разкриването на аптеки там, където има достатъчно обекти, и така да се подпомогне разкриването им в малките селища.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница