5 юни 2010 г. Тема: здравеопазване договарят 1,5 млрд лв с общинитестраница1/3
Дата02.01.2018
Размер416.58 Kb.
  1   2   3
5 юни 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Договарят 1,5 млрд. лв. с общините
До края на годината ще сключим догово­ри за 50% от средствата по програма "Ре­гионално развитие", съобщи вчера зам.-министър Лиляна Павлова. В момента до­говорени били 43 на сто, или 1,35 млрд. лв. От тях са разплатени 145 млн. лв., но се очаква до 6 месеца да надхвърлят 200 млн. лв. Това е 16 пъти повече отпреди 10 месе­ца, обобщи строителният министър Росен Плевнелиев. Павлова обеща, че скоро 280 млн. лв. ще отидат за ремонт и оборудване на болници. 6 млн. лв. са предвидени за ремонт на "Хемус". Очакваме по нея да минат 1 млн. румънски туристи, каза пък в парламента Плевнелиев. Той призова де­путатите да му помогнат с актуализацията на бюджета да се решат проблеми на пъти­щата. Проектът за корекциите бе внесен вчера в парламента.


Да надуем с лифтинг здравната реформа!
Константин Вълков, Дарик радио

Както изкуството, така и други сериозни отрязъци от живота се делят на нужни и ненужни подразделения. Съвсем не е като разликата между Моне и Мане, но все пак изисква някакъв порив на мисълта.

Така и при медицината. Едно е животоспасяващата операция след инфаркт, друго - корекцията на носа.

Още в древността, ако съдим по открити находки, медицината се е развивала и в двете посоки.

И днес медицината и пластичната хирургия стоят твърде далече една от друга. От едната страна са здравето и оцеляването, от другата - екстра.

И докато сериозната медицина страда от феноменален финансов недостиг, онази секция, в която оправят скули и напомпват цици, привлича невероятен финансов ресурс.

Май идва време, в което съвсем нов, наречен условно "пластиданък", трябва да прехвърля пари от естетичната хирургия към сериозната медицина.

Актуалните изследвания показват, че в световен мащаб отлични студенти по медицина масово избират работа в клиники за пластична и естетична хирургия вместо трудната и отговорна работа в една болница например.

Приходите на едното място са гарантирани, както и работното време. На другото - всички сте гледали "Спешно отделение" и знаете за какво става дума.

А приходите са гарантирани, защото т.нар. естетична хирургия стана учудващо достъпна.

И защо пък да не похарчиш някой лев в подобни клиники - някои от естетичните хирургически процедури са хем интересни и ефектни, хем достъпни. Какво ще кажете за малки корекции като браулифт (повдигане на веждите), лифтинг на скули, ринопластика (операция на носа), отопластика (операция на уши), липофилинг (увеличаване на устни) и т.н.

Американският журналист Уилям Сейлтън пише, че секторът за пластична и естетична хирургия всъщност е пазар в размер на 20 милиарда долара само в Щатите. И няма причина един студент по медицина да се запъти към дълго и тежко навлизане в дебрите на сериозната наука, като може просто да стане скъпо платен естетичен хирург.

Факт е, че пластичната хирургия стана достъпна за средната класа. На рождени дни приятели се събират и подаряват ефектни подаръци, в които често присъства думата "лифтинг". Никой не се пита дали съответното подобрение е извършено от отличен специалист, който ползва само проверени материали, или от обикновена козметичка.

Понякога въпросният подарък е свързан и с пътуване до чужбина. Има горещи дестинации, които се маркетират като места за "море, слънце и скалпел".

Наскоро завърнал се от Бейрут, бях удивен от многобройните живи рекламни лица на пластичната хирургия, които се разхождат из ливанската столица.

Тази хирургия в Ливан преживява истински бум и се развива дори с помощта на министерството на туризма. Пластична операция се продава в пакет с почивка в луксозен средиземноморски курорт, което се води като "постоперационно възстановяване".

Една от компаниите, чиито брошури попаднаха в ръцете ми, носи чудното име Image Concept и предлага обслужване от А до Я. Полети, резервация, няколко операцийки, релакс на плажа и т.н. Цените са значително по-ниски от останалите места - Ливан разполага с много добри доктори, които оперират на прилични цени. Козметичният туризъм е сериозен бизнес и страната генерира огромни приходи. Ако питате някой местен какво кара дамите масово да лягат под скалпела, отговорът е: да бъде ливанската жена красива не е лукс, а национална отговорност.

Предпластичните хирурзи наистина “са блеснали житата”. Корекциите вече не са лукс. Скорошните проблеми с някои дами, попрекалили с екстрите, по-скоро биват забравяни. И пред нашата страна, далеч по-голяма по площ от Ливан, изникват няколко възможности. Дори и да изберем легалното развитие на това ново национално "богатство" - бизнеса с разкрасяването - необходими са строги мерки, свързани не само със забраната козметичка да прави липофилинг на устните ви, но и начина на разпределение на приходите.

Тъй като въпросната хирургия все повече започва да измества другата, която наистина спасява животи, няма нищо лошо в това естетичните процедури да бъдат облагани с нов, по-висок данък, а събраните приходи да отиват само за сериозната медицина.

Така ще бъдем хем красиви, хем здрави.
Лекари без граници
Боряна Пенева
Ако сте лекар и искате да правите международна кариера или дори просто да специализирате извън България, имате сериозни шансове да реализирате мечтите си. Във ваша полза работят поне два фактора:

а) дефицитът на специалисти в здравеопазването в световен мащаб и

б) поне що се отнася до Европа, професията ви се радва на специален режим за автоматично признаване на професионалните квалификации. Това е регламентирано от директива 2005/36/EО на Европейската комисия от 2005 г. и на нечиновнически език означава, че българските дипломи от медицинските университети са валидни във всяка от страните на ЕС, без да се налага допълнително приравняване или полагане на изпити. За да практикувате, ще имате нужда единствено от разрешително, което можете да получите от компетентната институция в съответната страна, след като попълните малко документи и представите дипломата си от България.

Какво се случва на пазара за медици

Дефицитът на специалисти в сферата на здравеопазването обхваща както Запада, така и Изтока и според всички прогнози ще се задълбочава. До 2025 г. например недостигът на медицински сестри само в САЩ вероятно ще достигне 500 хил. Това показват данни в представения през март 2008 г. доклад на д-р Питър Бьорхаус от висшето училище за медицински сестри "Вандербилт".  


Неотдавна на форум в София офертите си към българските лекари, стоматолози, фармацевти и медицински сестри отправиха посреднически агенции от Великобритания, Дания, Швеция, Норвегия и Германия. На сайта на една от консултантските организации от Обединеното кралство например във всеки момент има над 1000 вакантни позиции. Само през миналата година с нейна помощ 200 лекари от чужбина са намерили работа на Острова. Сред тях има и няколко десетки българи.
В Дания също има много доктори от България. Според държавната агенция, която подбира специалисти за работа в скандинавската страна Workindenmark, търсене има в областта на диагностичната радиология, мамографията, невропсихологията, неврологията, патологията, психиатрията, нефрологията, ортопедията и общата медицина.
В Швеция и Норвегия пък освен горните специалности дефицит има също за специалисти по детска и юношеска психиатрия, детска и юношеска неврология, гастроентерология, семейна медицина, дерматология и хематология, акушерство и гинекология, урология, съдова хирургия, анестезиология, офталмология и стоматология.
Младите лекари без специалност пък имат шанс в Германия, където се търсят специализанти от почти всички клонове на медицината. Това се оказва особено примамливо за българите, завършили шестгодишния курс по обща медицина в родината си, но лишени от възможността да вземат специалност. Поради различни неуредици в системата три поредни години в България просто не се провеждат специализации, а през 2009 г. са обявени едва 20 места. Затова, а и заради ниското заплащане - един специализант получава две минимални заплати (в момента 480 лв.), много български студенти в последните години на следването сериозно се интересуват от възможностите да получат специалност извън България.

Първата стъпка: получаване на разрешително

Българските дипломи за "лекар с базово образование и лекар специалист, медицинска сестра с общ профил, лекар по дентална медицина, лекар по дентална медицина специалист, ветеринарен лекар, фармацевт и акушер" се признават в страните от Европейския съюз. За да практикуват тези регулирани професии обаче, специалистите трябва да получат разрешително от местната компетентна организация.


За Великобритания това е General Medical Council. Таксата за регистрация е 420 паунда. Толкова е и годишната сума, която се заплаща, за да се поддържа активен професионалният статус. Стоматолозите в Обединеното кралство се утвърждават от General Dental Council. И там сумата се плаща на  годишна база, но намалява или се увеличава в зависимост от момента на регистрацията. Пълната годишна такса например е 438 паунда. Ако се регистрирате през юли, ще платите 222 паунда, а през август - 185 паунда. Фармацевтите се лицензират от Royal Pharmaceutical Society of Great Britain.
Кандидатстването за тапиите е онлайн. Целият процес отнема около два месеца, в рамките на които се провежда и лично събеседване с кандидата.
В Дания разрешителните за упражняване на професията се издават от Danish National Board of Health. Таксата за признаване на специалност е 4 165 датски крони (около 1000 лв.).
В Швеция регистрацията се прави в National Board of Health and Welfare. Кандидатите от новите страни членки трябва да представят сертификат за еквивалентност на образованието (Certificate of compliance / equivalence), издаден от местен компетентен орган, или такъв за придобити права за практикуване (Certificate of acquired rights). Вторият трябва да удостоверява три години професионален опит в рамките на последните пет години, а в някои случаи пет години опит за последните седем години. В някои случаи може да се наложи представянето на допълнителна информация за преминати курсове и стажове.

Езици: учете безплатно

Една от сериозните пречки пред българските медицински специалисти, които искат да практикуват извън България, е необходимостта да владеят езика на страната, която са си избрали. За Великобритания и Германия например това е задължително условие. Добрата новина е, че изискванията не са особено високи. Ниво В2 по европейската езикова рамка е напълно достатъчно. Освен това работодателите предоставят безплатни курсове на кандидатите, които са успели да привлекат вниманието им с професионалните си качества.


За да кандидатствате в Дания, английският е достатъчен, но само в началото. След като получите предложение от конкретна клиника, ще ви се наложи да учите датски. Добрата новина е, че работодателят ще ви предостави интензивно тримесечно езиково обучение. Докато карате курса, ще получавате и заплата. За да подпишете окончателния си договор обаче, от вас се очаква да достигнете определено езиково ниво. От обучителните програми обикновено могат да се възползват и семействата на лекарите.
Дори когато обучението по език се предоставя не от самия работодател, а от посредническата агенция, медицинските специалисти не дължат никакви такси. Нещо повече - разходите по техният престой, както и този на близките им в учебната база, също се поемат. Така работи например посредническа агенция, която набира лекари за Швеция и Норвегия. Учебните й бази са в Будапеща - за несемейни кандидати, и в Барселона - за семейни. Те прекарват там по пет месеца. Време, достатъчно, за да усвоят основите на скандинавските езици. През този период те получават възнаграждение в размер на 700 евро месечно плюс добавки за деца.

Добри заплати и още нещо

Девет хиляди паунда е стартовата заплата за младши специалист във Великобритания. Медиците с повече опит започват от 12 хил. паунда. Тези числа са достатъчни, за да привлекат вниманието на специалистите от Източна Европа, където нивата на възнаграждения са в пъти по-ниски. Освен добрите финансови стимули обаче лекарите могат да очакват и други предимства. Те могат да подпишат такива договори, които да им позволяват да работят по няколко месеца в годината, както и да сменят работното си място и дори града, в който практикуват. Сред плюсовете на международната кариера са и добрите условия за работа, модерното оборудване в европейските болници, възможностите за научна работа - все неща, които правят офертите повече от примамливи.


Затова не е учудващо, че изложението за медици в София преди няколко седмици се радваше на завиден интерес. Негово второ издание предстои през октомври. Едно е ясно - кариерните възможности за българските лекари в страните от ЕС тепърва ще стават все повече. А рискът тукашните болници да останат без персонал - все по-голям.Нов сигнал срещу Нанев в прокуратурата
Мадлен Шишманова

Българският лекарски съюз (БЛС) е подал сигнал до главния прокурор Борис Велчев и до градския прокурор Николай Кокинов заради ипотекиране на земя, на която е трябвало да бъде построен Дом на лекаря. "Земята е ипотекирана за смешна сума, уж за да се покрият „празните сметки на БЛС”, коментират от съсловната организация. Андрей Кехайов, който е бивш шеф на БЛС, посочи като основен виновник за ситуацията бившия здравен министър Божидар Нанев. Той е изтеглил заем от Корпоративна банка, за да покрие стари заеми към Токуда банк. Кредитът е в размер на 420 000 лв. и е обезпечен с ипотеката на земята, а ипотекирането е извършено, без да има оценка за реалната стойност на имота.


Срещу Нанев има две повдигнати обвинения за сключени неизгодни сделки на Министерството на здравеопазването за закупуване на препарата "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.


Нанев заложил земята под Дома на лекаря за смешна сума
От Българския лекарски съюз изпратиха сигнал до главния прокурор Борис Велчев и до градския прокурор на София Николай Кокинов заради ипотекиране на земята, на която е трябвало да бъде построен "Дом на лекаря". Основният виновник, според докторите, е ексздравният министър Божидар Нанев.

Земята е ипотекирана срещу скромна сума, за да се покрият уж "празните сметки на БЛС", но от заемът губи само лекарското съсловие. Нанев, още като шеф на лекарския съюз, е изтеглил заем от Корпоративна банка, за да рефинансира стари заеми на съюза към Токуда банк. Новият кредит от 420 000 лева е обезпечен с ипотека на земята и върху правото на строеж, но ипотекирането е извършено, без да има изготвена актуална оценка за реалната стойност на терена от лицензиран оценител. Земята за построяването на Дом на лекаря /2 дка/ е дадена през 2005 г. БЛС е инвестирал 10 млн. лева в проекта. Доктори настояват сегашното ръководство на БЛС да каже защо е решено земята да бъде заложена.
Здравната каса вече изплаща парите на болниците
Здравната каса вече изплаща плавно парите на болниците и до месец ще възстанови нормалния график. Това заяви във времето за парламентарен контрол министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

В края на 2009 г. НЗОК забави разплащанията поради недостатъчен лимит, одобрен от Министерство на финансите, каза още тя. И припомни, че касата е включена в системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА и всички те стават по одобрения от финансовото министерство лимит. Оттогава досега дължимите суми по договори за медицинска и дентална помощ и на търговци на дребно с лекарства влизат в договорените графици.

В отговор на въпрос каква е политиката по ограничаване на хепатит В и С стана ясно, че ведомството дава над 5,5 млн. лв. за диагностика, лечение и профилактика.

През 1991 г. в България е въведена задължителна масова имунизация срещу хепатит В на всички новородени деца. През 2010 г. закупената ваксина за имунизации е на стойност над 3 млн. лева.
Осъдиха лекар за 250 лв. рушвет
Една година условно и 1000 лв. глоба отнесе лекар от Велико Търново за това,че е поискал 250 лв. от дъщеря на своя пациентка, съобщиха от Окръжния съд в старата столица. Магистратите обаче не го лишиха от лекарските му права. През 2008 г. Петьо Атанасов, началник на хирургичното отделение в онкодиспансера във Велико Търново, оперирал възрастната жена, след което поискал рушвета от роднините й. Те се оплакали в полицията и така през декември 2008 г. Атанасов бе арестуван с 250 лв. белязани банкноти. Лекарят е и независим общински съветник в града.


Гърция сваля цени на лекарства, ние още не
Гърция свали цените на лекарствата си средно с 21,5%, научи „Труд". Тъй като тя е референтна държава за нашите цени на медикаментите, то и България би трябвало да промени стойността им. Но досега това не е станало.

„Указът на гръцкото правителство от 12 май 2010 г. регламентира временно поевтиняване на лекарствата от 3 до 30% (при най-евтините понижението е с 3%, при най-скъпите -до 30%)", обясниха вчера от Министерството на здравеопазването. И добавиха: „Колегите ни заявиха, че тези наложени цени са временни и не следва да се използват за рефериране." Нашето министерство е пратило запитване до гръцката държава с молба да се уточни този въпрос.
Премиерът в акция за донорство

Присажданията на органи са се увеличили при правителството на ГЕРБ
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

15 деца ще заминат за сметка на правителството за Дъблин, където през август се провеждат Европейски игри за трансплантирани и диализиращи се. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на българските игри вчера. Десет от тези деца ще бъдат с трансплатации, а пет - на диализа, уточни Борисов. Те ще бъдат командировани за сметка на Министерския съвет, като са необходими по 2000 лв. на дете. Игрите са част от

националната кампания

за донорство и са под патронажа на премиера.

Проблемът за тези болни деца сега не е в парите, а в липсата на донори, коментира Борисов. Според него е необходимо повече хора да осъзнаят нуждата от донорството и да даряват органите на техни загинали близки. Дарявайки органите на свои починали близки, те дарявали живот. Самият аз съм готов да даря органите си, стига някой ги иска, добави Борисов. Той се е съгласил да стане патрон на игрите, за да се покаже как след трансплантация хората живеят пълноценно.

Откакто правителството на Бойко Борисов е на власт, присаждането на органи се е увеличило. През първите 8 месеца на миналата година са трансплантирани едва 4 бъбрека, а оттогава

досега 50 души са трансплантирани

съобщи д-р Теодора Джалева, която е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Възрастовата група на участниците на игрите е от 18 до 50 години, като сред тях има хора, претърпели чернодробни, бъбречни и сърдечни трансплантации и такива, които са на хемодиализа.

В тазгодишните състезания се включиха гости от Словения, Румъния и Гърция.
Разследват Нанев и за заем
Ще дадем д-р Божидар Нанев на прокурор. Това обяви вчера пред журналисти д-р Андрей Кехайов, шеф на Сдружение "Български лекар" и председател на БЛС от 2002 до 2009 г. Той обясни, че според бивши ръководители на браншовата организация по времето, когато д-р Нанев е бил председател на лекарския съюз, е теглил необосновано и неправомерно кредит в размер на 400 000 лв. от банка, за да погаси стари банкови задължения. В същото време не се е възползвал от дължим от държавата ДДС в размер на 100 хил. лв.

Тегленето на кредита не ощети, а спаси дейността и имуществото на БЛС, обясни за "Стандарт" Божидар Нанев. Когато поехме ръководството на БЛС установихме, че имаме задължения от 485 хил. лв. и никакви налични средства в сметките на организацията, допълни той. Около 230 хил. лв. от тези задължения били изискуеми до два-три месеца от банката кредитор, а другите били разсрочени в рамките на 6 месеца. Тъй като постъпленията от членски внос били недостатъчни, а от НАП отказали да изплатят ДДС-то, се наложило да се тегли спешен кредит. Нанев е категоричен, че решението за кредита е съобразено с изискванията на закона за съсловните организации. Оригинални документи за сключването на договора има в БЛС, при нотариуса, службата по вписвания и в банката, каза още екс здравният министър.Румяна Милева


Плавна-бавно
Ева КОСТОВА

Натрупаните задълже­ния на НЗОК към болниците се разплащат плавно, каза вчера здравният министър Анна-Мария Борисова.

Плавното обаче става все по-бавно. На принципа: септември ще бъде май. Едва през март някои бол­ници взеха да си събират "вересиите" от новите управляващи. Новата здравна министърка също не е получила онова писмо, в което й пишат за пари... Иначе щеше ли толкова време да не може да даде конкретен, честен отго­вор на многото въпроси от депутати от Коалиция за България, политици, про­сто граждани.

Колкото до обещаните разплащания, докторите се изпренадаха да чакат обещаните графици, обе­щаните превеждания на суми по места. Накрая -битият, бит. През това време болниците обезлюдя­ват откъм лекари и сест­ри, подгонени от финансо­ви нужди. А задълженията се трупат с нова сила на гърба на осигурените. Дето парите им от вноски се пазят в резерв като строго охраняем страте­гически обект. Мрем си кротко, но затова пък ни гласят ен варианти за по-дълга работа и по-кратка пенсия (стр. 5).

Вчера левият депутат Михаил Миков изрази тре­вога за забавените плаща­ния към Видинската болни­ца, която обслужва 11 об­щини. Според него отго­ворът на министър Борисо­ва за недостатъчния ли­мит на финансовото мини­стерство е "най-малкото непочтен към гражданите". Те плащат здравни вноски, за да ползват лечение при нужда, а финансовият ми­нистър ги ползва за други цели, отбеляза червеният депутат. Някой би ли възра­зил на депутата?


Кехайов подаде сигнал срещу Нанев
Сдружението "Български лекар" с председател д-р Андрей Кехайов е подало сигнал до главния прокурор и до градския прокурор на София за кредит, изтеглен от бившия министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев по проекта за из­граждане на Дом на лекаря. През 2005 г. с постановление на Министерския съвет на Българския лекарски съюз е предоста­вена безвъзмездно земя от 2 дка за построяването му. Извършената оценка от независим оценител е за 9 200 000 лв. Към 1 януари 2010 г. материалните активи на БЛС са 10 млн. лв., заяви Кехайов. Той уточни, че от тези средства 580 000 лв. са за проекта, а 163 000 лв. - за разрешение за стро­еж.

За получаване право на строеж и проектиране сдружението тегли кредит от 230 000 лв., обезпечени с лични средства от членски внос, които отиват за проекта, обясни Атанас Атана­сов, секретар на Регионалната лекарска колегия в Шумен. От тях 100 000 лв. БЛС трябва да възстанови под формата на ДДС.

Бившият председател на БЛС и впоследствие здравен ми­нистър д-р Нанев е изтеглил кредит от 400 000 лв., обезпечен с ипотека на земята на дома, на сметките на БЛС и на правото на строеж, заяви Атанасов. Изтеглени са 400 000 лв., а се залага земя за 10 млн. и това е станало без решение на висшия форум на БЛС, поясни той. Според членове на сдру­жението решението за ипотекиране на земята срещу кредит е нарушение, пропусната е възможността да се изтегли ДДС от 100 000 лв., като е отказано подписването на ревизионен акт.

Никой не може да си позволи да ипотекира имущество, което е дадено безвъзмездно с постановление на МС, комен­тира Кехайов. Той настоя за незабавно свикване на лекарския събор, на който да бъде представен пълен финансов отчет от предишното и настоящото ръководство.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница