6 юли 2010 г. Тема: здравеопазване борисова помилва родилното в СвищовДата01.01.2018
Размер304.94 Kb.
#39464
6 юли 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Борисова помилва родилното в Свищов
Аз съм жена и ми е меко сърцето. Мъчно ми е за родилките в Сви­щов и заради това запазва­ме родилното отделение, но то остава с 10 легла."

Това споделила вчера по време на срещата си с ше­фове на болници и кметове във Велико Търново министърката на здравеопазва­нето проф. Анна-Мария Бо­рисова. Тя обсъдила с лека­рите преструктурирането на системата.

Родилното в Свищов ще продължи да работи, защо­то градът е на 80 км и от трите областни центъра - Велико Търново, Русе и Плевен. Там оцеля и хирур­гичното отделение, което занапред ще функционира с 11 легла по-малко.

Областното лечебно за­ведение във Велико Търно­во остава с 42 легла по-мал­ко в различни отделения. В горнооряховската пък се съкращават 78 легла и оста­ват 196. Закрива се хирур­гията в Павликени и се съ­кращават 92 легла.

Занапред в Елена ще действа медицински център с 10 легла, а болницата остава с 35 легла за долекуване и продължително лечение.


Цветанов остава най-харесван
Двама министри запазват положителния си рейтинг -вътрешният и външният

Дянков и проф. Борисова са най-спорните членове на кабинета

Царят и Яне Янев с най-ниска оценка като политици
Албена БЪЧВАРОВА

Цветан Цветанов твърдо оглавява и двете класации на „Медиана" през юли - за най-добър политик и за най-успешен министър. В това няма изненада, подобно бе­ше положението и преди месец. Има обаче малки промени - с 8% е нараснал | броят на хората, които смя­тат, че силовият вицепре­миер не се справя с работа­та си. Дали този спад е вре­менно разколебаване,или е първоначален знак за еро­зия в доверието към МВР шефа и неговото ведом­ство? Полицията се радва към момента на най-висок ' рейтинг сред институциите и на растящо самочувствие. Вчера даже се сдоби и със собствен химн. Доколко обаче българите вярват, че „Нашата полиция ни пази", е въпрос в развитие.

Към момента е ясно, че Цветанов, освен лидер в по­литическите класации, остава и един от двамата министри (заедно с Николай Младенов), които имат положителен рейтинг. Месец по-рано такъв са имали пе­тима подчинени на Бойко Борисов (вит графиката горе). При Вежди Рашидов, Росен Плевнелиев и Божи­дар Димитров превесът на ! отрицателните оценки над ; положителните е минима­лен, но все пак миналия ме­сец разликата беше в тяхна полза.

Вътрешният и външният министър са най-одобряваните членове на кабинета. Макар и по-доста различни причини. Цветанов печели популярност с

демонстрация на твърдост и масирано медийно присъ­ствие, Николай Младенов държи да защити определе­нието „първи дипломат" и за­лага на повече премереност.

Най-нехаресваните ми­нистри в кабинета„Борисов" са своенравните Симеон Дянков (52% от хората смя­тат, че той не се справя) и Анна-Мария Борисова

(39%) и незабележимият Тотю Младенов (40%). Из­вън особеностите на харак­терите им тримата събират толкова противоречиви оценки за дейността си и за­ради ресорите си - финан­сов, здравен и социален. Те­зи сфери са най-чувствител­ни по време на икономиче­ската криза. По-притеснени за представянето си в очите на об­щественото мнение обаче могат да бъдат други двама министри. Шефът на транс­портното ведомство Алек­сандър Цветков се справя добре според едва 6% от ан­кетираните. 27 на сто му пи­шат слаба оценка. Две трети от хората въобще нямат мнение за този министър. Цветков остава един от най-слабо познатите членове на кабинета.

По този показател е в се­риозна конкуренция с ми­нистъра, отговарящ за еврофондовете Томислав До­нчев. (За 7% от хората той се справя добре, обратната оценка дават 25%, а без мнение са 68%.) Слабата по­пулярност на бившия кмет на Габрово не може да се обясни само с краткото му пребиваване на поста.

В златната среда остава отношението към доста об­съждания напоследък ми­нистър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. През изминалия месец , той се прочуе изненадата си от премиерско изказване, че България се отказва от

проекта „Бургас - Александруполис" и замразява строежа на АЕЦ „Белене". „Не мога да повярвам, че го е казал", изтърва се Трайчо, след като първо обвини журналистите, че са сънували. Така министърът роди едни от най-запомнящите се реплики през юни, което обаче не е променило положител­но оценката за работата му. С 8% спрямо миналия месец са се увеличили хората, кои­то смятат, че той не се спра­вя (от 24% на 32%). Данните на „Медиана" не отчитат резки промени в подредбата на най-добрите политици. Челната петица е същата като през юни - Цве­тан Цветанов, Бойко Бори­сов, Георги Първанов, Кристалина Георгиева и Меглена Кунева (виж графиката вдясно). Затвърждава се първото място на Цветанов пред началника му в партия­та и правителството, а лип­сата на движение в класира­нето носи усещането за об­ща застиналост в политиче­ския живот. Шефката на парламента Цецка Цачева остава с почти неизменен рейтинг (+1%). През изми­налия месец тя прокламира своите идеи да ограничи де­путатското разсипничество, както и икономиите, които прави в личен план. Разбра се, че мъжът й купува крушките

във ведомствения апарта­мент със собствени сред­ства. Дори и това слабо е впечатлило анкетираните. С 4 на сто пада рейтингът на определяната за червена бунтарка Татяна Дончева. Пак с толкова расте попу­лярността на Георги Кадиев - рано обявения кандидат на БСП за столичен кмет. Саможертвата, смелостта, наивността на Кадиев (спо­ред различните тълкувания I на съгласието му пак да се явява на избори в София) те­зи дни е привлякла обще­ствено внимание. От лиде­рите на парламентарни пар­тии най-висока оценка като добри политици вземат Иван Костов и Ахмед Доган, а най-ниска - Яне Янев.


ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БУДНА КОМА
Клинична пътека за продължително лечение на пациен­тите в будна кома ще осигури догоди­на НЗОК.

Касата ще плаща между 1500 и 2500 лева на месец, каза доц. Стоян Алексан­дров от здравното министерство. В мо­мента на ден терапи­ята излиза около 300 лева.

В будна кома всяка година изпадат меж­ду 16 и 18 българи. Липсата на клинична пътека принуждава семействата да леку­ват болния в домаш­ни условия или да го пращат в частна кли­ника.

Повод за комента­ра на доц. Александ­ров стана поредният такъв случай. 19-годишната Ирина Мишонова от Хасково се лекува в частна кли­ника. Девойката из­паднала в будна ко­ма след тежка катас­трофа през май. Пър­во била приета в хас­ковската болница за активно лечение, после е прехвърлена в пловдивската „Св. Георги". След 10 дни от там обяснили, че не могат да я държат повече, и родителите пратили момичето в частна клиника в Со­фия. За двуседмичен престой те платили към 4000 лева. Се­мейството няма как да осигури повече средства. Единстве­ната надежда за ле­чението и живота й остават даренията.
21 медицински пункта прег­леждат летовниците по плажо­вете във Варна и близките ку­рортни комплекси.
Това съобщи управителят на ме­дицинския център д-р Иван Ива­нов. Кабинетите са разположени в Златни пясъци и Свети Констан­тин, на трите плажа на Кабакум и на цялата варненска плажна иви­ца от буните до кв. "Аспарухово" включително. В екипите работят 11 лекари реаниматори, четирима фелдшери, 25 медицински сестри и шестима шофьори за четирите спешни автомобила. Концесионе­рите са осигурили помещения за лекарите, където старите пункто­ве са били изпотрошени.

Повече от 10 души са спасени от удавяне през юни от медиците, съ­общи още д-р Иван Иванов. Сред спасените са две деца на 7 и 9 го­дини и четири деца между 14 и 16 години. Само един мъж е отведен за наблюдение в Университетска болница "Св. Марина", добави още д-р Иван Иванов.
Докторът искал среща с Анна-Мария Борисова, но разносвач на писма го спрял с груба сила
Бият лекар заради здравния министър
Управителят на частна лаборатория д-р Георги Тодоров е бил бит в Русе, след като се опитал да се добере до здравния министър Анна-Мария Борисова. В края на миналата седмица Борисова е провела среща с лекари от Районния център по здравеопазване в залата на Районната колегия на Българския лекарски съюз в дунавския град. Тогава д-р Тодоров се опитал да влезе в залата, като носел със себе си две писма, изпратени от него до евроинституции, и отговорите, които е получил.

В открито писмо до здравния министър лекарят пише: "Бях грубо бит от служител на Вашето министерство в Русе. Не очаквам от явно неадекватния Ви и явно немислещ, преди да действа в ситуацията, служител нищо! Длъжностните лица по охраната на болницата май бяха изумени от действията му! Още повече изумена бе журналистката от местната преса, сега мой законен свидетел. Какво би ми се присъдило, ще реши независимият съд!"

Д-р Тодоров твърди, че в опит да влезе във въпросната зала, където се е намирала Борисова, е бил ударен с юмрук в бъбреците от служител на Районния център по здравеопазване в Русе, който отговарял за разнасянето на пощата. При сблъсъка било счупено стъклото на вратата.

Пред "Новинар" лекарят заяви, че не е провокирал, обиждал, повишавал тон или направил каквото и да е срещу разносвача на писма. Според него при подобна случка във всяка демократична европейска държава ресорният министър би си подал оставката. Д-р Тодоров обаче не очаква министър Борисова да се откаже от поста си заради инцидента, а да му се извини публично.

Той вече разполага с медицинско свидетелство след побоя и е подал жалба в полицията. Взети са му обяснения.

Шефът на РЦЗ в Русе д-р Никола Събев обаче смята, че инцидентът е преувеличен. "Просто имаше едно спречкване на вратата на една зала, пред която служител на РЦЗ е казал на д-р Тодоров да изчака края на работната среща." Той обясни пред "Новинар", че срещата е била във формат, който лично е определен от министъра. Според него тя не се е крила по никакъв начин от среща с колегите му или от журналистите, тъй като по-късно е посетила няколко отделения и е дала пресконференция.

Относно счупеното по време на спречкването стъкло, д-р Събев каза, че за това може да е спомогнало и течението. "Аз съм в недоумение от данданията около случая и вниманието, което му се отделя, при положение че в здравеопазването има доста проблеми", коментира още шефът на РЦЗ-Русе.


Умуват за клинична пътека за пациентите в будна кома
Клинична пътека за продължително лечение на хора в будна кома ще предлага от догодина НЗОК. Тя ще струва меж­ду 1500 и 2500 лева на месец, прогнозира пред Дарик доц. Стоян Алек­сандров, специалистът по планиране и управле­ние на медицинските дей­ности към Министерството на здравеопазването. Той обясни, че идеята е на ниво преговори меж­ду здравното ведомство и касата. Средно между 16 и 18 са българите, ко­ито изпадат в будна ко­ма на година. Статисти­ката е ориентировъчна, защото никоя институция няма за задача да води такава, обясни доц. Александров.

Повод за коментара му бе поредният случай на младо момиче в без­помощно състояние, ко­ето е изпратено да се лекува в домашни усло­вия заради липса на кли­нична пътека. 19-годишната Ирина Мишонова от Хасково изпаднала в будна кома след тежка

катастрофа, станала в началото на май. Първо е приета по спешност в хасковската болница, после е прехвърлена в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги". След 10 дни оттам обясняват, че не могат да я държат пове­че и препоръчват на майката да повери дъ­щеря си на частна клиника срещу солидно зап­лащане. Семейството на Ирина настанява моми­чето в частна лечебни­ца в София. За две сед­мици родителите са пла­тили близо 4000 лева за пакет здравни грижи. Парите обаче свършват и даренията остават единственият шанс за живота на Ирина.


От ноември 2009 г. до май не са превеждани вноските му в НАП
Първанов остави президента Стоянов без осигуровки
Надежда Михайлова, Антония Първанова и Станимир Илчев също са с прекъснати здравни права
Иван Т. Иванов

Администрацията на президента Георги Първанов е забравила да плати здравните осигуровки на бившия президент Петър Стоянов и той е с прекъснати права. Това показва справка от НАП, която вчера беше разпространена в социалната мрежа Facebook. Проверка на „Монитор" потвърди информацията.

Вноските не са плащани от ноември 2009 година до май 2010 година. Съгласно приетия през 2003 година закон за някои права на бившите президенти всички разходи се поемат от президентската институция - пожизнена заплата, равна на 75% от парите, които получава действащият държавен глава, както и осигуровките. Той има право на офис, кола, охрана и т.н.

Пресговорителят на държавния глава Бойка Башлиева се изненада от информацията и обеща да възложи проверка на главния секретар. По-късно тя заяви, че

всичко е било платено

Според източници на „Монитор" обаче от президентството не е представяна в НАП декларацията, от която се вижда, че парите са превеждани. Затова на бившия президент Петър Стоянов са му прекъснати здравните права.

Съответно, ако му се наложи медицинска помощ, той ще трябва да плаща от джоба си заради немарливостта на президентството.

Междувременно се оказа, че трима евродепутати - Надежда Неински, Антония Първанова и Станимир Илчев, също са с прекъснати здравни права

Неински не е плащала от юли 2009 - май 2010 г. Първанова - от януари до май 2010 г., а Станимир Илчев - от юли 2009 до май 2007 г.

Маргарита Бойчева от офиса на Неински обясни пред „Монитор", че поначало евродепутатите са здравно осигурени в Брюксел и се ползват с легитимни права във всички страни - членки на Евросъюза.

Бойчева вече е изискала писмо от Европарламента, за да го представи в НАП.

Според нея обаче проблем представлява злоупотребата с ЕГН на политици. Това застрашавало личната им неприкосновеност и трябвало компетентните органи да решат безогледното ползване на чужди данни и разпространението им в социалната мрежа.
Япония патентова български метод срещу рак и СПИН
Наши учени лекуват тумори с полимери

Изобретението намалява токсичността на медикаментите
Силвия Николова

Български учени откриха метод за ускоряване на лечение на рак и СПИН. Екипът е от Института по полимери към Българската академия на науките, съобщи неговият директор проф. Кольо Троев, който е и ръководител на самия научен екип.

Чрез новия метод унищожаването на карциномите и ХИВ вируса става до 10% по-бързо и по-успешно в сравнение с прилаганите широко средства в медицината досега.

Изобретението представлява специален полимерен носител, към който се прикрепва нискомолекулен препарат срещу рак и вируса на ХИВ. Той

ускорява действието на активното вещество в медикамента, обясни проф. Кольо Троев.

Лекарствата срещу тези заболявания са най-токсични. Затова нашите учени започнали да търсят как да намалят тези странични ефекти. По думите на проф. Троев като най-обещаващ засега се оказва полимерният носител, който е нетоксичен, биоразградим и биосъвместим. В момента екипът търси начини да активизира туморната клетка да усвоява повече от веществото, което я убива, и същевременно да намали още повече въздействието на препаратите върху здравите клетки. Учените се надяват максимум до една година с помощта на полимерите да увеличат с поне още 10 на сто бързината на действие на лекарствата срещу рак и СПИН.

Нашите сънародници обаче нямат средства за самостоятелна разработка. Затова те са предоставили правата върху изобретението си на Токийския университет за природни науки, който вече го е патентовал.

Японската фирма към него - Nipon oil and feets, вече е изявила интерес да купи ноухауто за производство на въпросните полимери като суровина, която да бъде предоставяна на фармацевтичната промишленост, и дори да започне производството на самите хапчета с полимери.

Изследванията и самото изобретение са разработвани у нас в продължение на седем години.

За разработката на един нов полимерен препарат са необходими 10-20 млн. долара, изчисли проф. Троев. Колегите от Токио бяха заинтересовани от работата ни още от първия момент и затова направихме съвместен патент. Парите за поддръжката му са за тяхна сметка, затова и процентът им ще бъде по-голям. По-добре да им дадем нещо,

от което ще спечели цялото човечество

отколкото да си го държим в компютрите заради безпаричие, коментира той.

Фармацевтична компания, с която работи Токийският университет, вече е заявила готовност да започне производството на такива лекарствени препарати или да купи ноухау.

Проф. Кольо Троев: Това са хапчетата на бъдещето

Хапчетата с полимери са нискотоксични и затова те ще бъдат лекарствата на бъдещето. Миналата година Институтът по полимери към БАН е получил от държавата 1,2 млн. лева като център за върховни постижения. Тези пари са разпределени за купуване на модерна апаратура, която е необходима на учените да усъвършенстват детайли от своето изследване върху полимерите и прилагането им във фармацията. До края на годината се очаква той да получи още 2,4 млн. лв. Средствата са по спечелен проект от фонд „Научни изследвания".
НЗОК ще плаща и за будната кома
Националната здравноосигурителна каса ще плаща по клинична пътека за продължителното лечение на хора, изпаднали в будна кома. Тя ще струва на касата между 1500 и 2500 лева на месец, прогнозира специалистът по планиране и управление на медицинските дейности към Министерството на здравеопазването доц. Стоян Александров. Той обясни, че детайлите за тази възможност все още се обсъждат. Повод за коментара му стана поредният случай на младо момиче в будна кома, което е изпратено да се лекува в домашни условия заради липса на клинична пътека.

19-годишната Ирина Мишонова от Хасково изпадна в будна кома след тежка катастрофа, станала в началото на май. Първо е приета по спешност в хасковската многопрофилна болница за активно лечение, после е прехвърлена в пловдивската университетска болница „Св. Георги". След 10 дни от там обясняват, че не могат да я държат повече, и препоръчват на майката Татяна да настани дъщеря си в частна клиника срещу заплащане. Семейството на Ирина настанява момичето в частна лечебница в София. За две седмици родителите са платили близо 4000 лева. Парите обаче свършват и даренията остават единственият шанс за живота на девойката.

Средно между 16 и 18 са българите, които изпадат в будна кома всяка година.

Статистиката е ориентировъчна, защото никоя институция няма за задача да води такава, обясни доц. Стоян Александров. .
Анна-Мария Борисова: Чистим болниците от кухи структури
Иван Първанов

Ще очистим болниците от кухите структури, където може да се помогне - помагаме. Оптимизираме цялата система на лечебните заведения. Това заяви във Велико Търново здравният министър Анна-Мария Борисова. В областната болница „Д-р Ст. Черкезов" заедно с кметове и представители и директори на здравни заведения тя участва в обсъждането на областната здравна карта на Търново. Министър Борисова заяви, че това е осмата й поредна среща в областта, като чрез тези срещи се прави преглед на цяла Северна България. Прегледът ще завърши днес, когато ще има вече и информация за половин България относно структурата и дейността на болничните заведения. Министърът обясни още, че националната здравна карта е съставена от всички областни здравни карти, като досега са изготвени осем здравни карти.

По време на вчерашната среща бе предложено общинските болници в Елена и Полски Тръмбеш да станат медицински центрове. В четирите останали болници във Великотърновско ще бъдат съкратени общо 301 легла. С 50 по-малко остават леглата и в онкодиспансера. В болницата в Горна Оряховица ще бъдат слети отделенията по офталмология и УНГ, а в Павликени ще бъдат закрити хирургичното и АГ отделения. Във всички лечебни заведения ще бъдат закрити и физиотерапевтичните отделения. Обмисля се дали великотърновският диспансер за белодробни заболявания да бъде прехвърлен към този в Габрово.

През 2011 г. ще има нова структурирана система на болнично здравеопазване, каза министър Анна-Мария Борисова в Разград, който тя също посети вчера. .
Науката и като мениджмънт
„Науката е великолепно нещо, ако човек не е принуден да изкарва хляба си чрез нея. Всеки трябва да печели препитанието си, след като избере професия, за която е сигурен, че е в състояние да овладее. Само когато не сме длъжни да даваме отчет някому, можем да намерим радост в научните занимания."

Айнщайн


Ако анализираме случващото се в родната наука през максимата на Айнщайн, ще се окаже, че учените ни са намерили радостта от свободата да работят без ограничения. От тях вече не се изисква да изпълняват предсрочно петилетни планове, да се побратимяват с други соцстрани, за да мине един или друг проект като иновация. Или пък да получават добри пари, независимо какъв реален продукт е излязъл от лабораториите им.

Българската наука вече двадесет години е свободна от всякакви ограничения, като се започне от партийно опекунство, та се стигне до пълната свобода хората на мисълта да избират сами темата, сферата и дори материалите - биологични и органични, за да изследват и правят открития в полза на човечеството.

За това време обаче малцина учени от БАН оцениха свободата и доказаха, че могат да работят без нечии повели.

Тези обаче, които успяха да излязат от стереотипа и да надскочат тясноведомственото мислене от времето на Тодор Живков, постигнаха не само успехи, но и признание зад пределите на страната ни. При това те съумяха да си осигурят добро финансиране за своите разработки и дори да сключат договори за съвместна работа с престижни университети, като Токийския например. Тези учени доказаха, че България има умове не само от световна величина, но и че същите тези умове знаят как добре да пласират своите изобретения.

Пример за иноватори от европейска величина са хората от екипа на проф. Кольо Троев от Института по полимери на БАН. Шепа хора мобилизираха усилия и въпреки орязаните повсеместно бюджети в държавата заради икономическата криза доказаха, че могат да бъдат не само откриватели, но и мениджъри. Те защитиха проект за 3,6 млн. лв. по проект от фонд „Научни изследвания", купиха с тях модерна апаратура, запретнаха ръкави и заработиха така, както работят колегите им в Япония. Резултатът е налице - откритието им за ускоряване на действието на лекарствата срещу рак и СПИН, както и за намаляване на токсичността на медикаментите въобще, получи международно признание. То бе патентовано от Токийския университет по природни науки. Сънародниците ни обаче сключиха договора с чужденците така, че част от патента да бъде български, независимо че за него се бръкнаха най-вече японците.

Този факт започва да променя представите за нашите учени - те вече не са домораслите всезнайковци, а хора отговорни, иновативни, но и мениджъри на собствения си ум, познания и възможности. Хората като проф. Троев и екипа му обаче у нас все още са твърде малко. Преобладаващата част от колегите им в БАН като цяло все още мислят, че живеят в безметежното време на комунизма, когато финансирането беше гарантирано независимо дали си работил, или си отчитал петилетки.

Този факт обаче показва и друго. А именно, че когато човек е учен по призвание, а не само по титла и заемана длъжност, не само оцелява, но и просперира дори в условия на икономическа криза. А това навежда на мисълта, че финансовите несгоди нерядко са естественият катарзис, след който става ясно кой колко чини у нас и за какво го бива. .


МВФ съветва България да прави реформи и да не пипа данъците
Премиерът се хвали, че българите преминават най-леко през кризата
Юлиана Бончева, Любен Обретенов

Международният валутен фонд съветва правителството да се захване най-сетне с радикална реформа в пенсионната система и администрацията и да запази сегашните нива на данъците. Това става ясно от последния анализ на организацията, изготвен през юни.

Препоръката може да се смята за добра оценка за България, защото точно по настояване на МВФ закъсалата Румъния бе принудена да вдигне ДДС на 24%.

Според МВФ управляващите не бива да си правят данъчни експерименти както с вдигане, така и със сваляне на ставки и трябва да търсят бюджетен баланс при засилен контрол и най-вече със стегнати и добре прицелени разходи. В документа се посочва, че на България може да й се наложи да мисли за вдигане на ставки по ДДС и данъци по доходите или печалбата, но само ако не си контролира разходите. Подхвърлена е и идея за евентуално въвеждане в средносрочен план на модерни налози - например "зелен" данък.

ДДС е най-важният за приходите в хазната данък, а точно той намалява заради засиления износ. Вдигането на ставката обаче не е решение. В доклада се посочва, че ЕК е правила симулации за България през 2009 г. и те показали, че ползата от повишение на данъка би била малка. МВФ препоръчва засилен контрол с фокус върху по-големите фирми. Идеята е НАП да наблегне повече на проверки, базирани на анализ на риска, и да престане с поголовните ревизии за всяко връщане на ДДС.

В програмата си правителството предвижда насърчаване на икономиката чрез намаляване на ставки - ДДС и осигуровки, но според експертите на МВФ на този етап у нас няма мегдан за подобни стъпки. Облагането на доходите и в момента е най-ниското в целия ЕС и ново намаление само би свило постъпленията. Следващо сваляне на осигуровките може да се планира само ако е част от истинска пенсионна реформа, включваща постепенно вдигане на пенсионната възраст за жените до изравняване със силния пол, ограничаване на инвалидните пенсии и на ранното пенсиониране на военни, полицаи и др., изтъкват експертите от Вашингтон.

След като няма лесни ходове за събиране на повече приходи, а е обещало да изпълнява бюджети с излишъци през следващите години, правителството трябва да съкращава разходи и да прави реформи - пенсионна, здравна, просветна, се посочва в анализа.

МВФ хвали намеренията на правителството тази година да замрази пенсиите и заплатите в публичния сектор. Те са ясен знак към фирмите да следват този курс, а и така България ще запази конкурентоспособността си.

Да се повиши ефективността на администрацията е ключова област за реформи според МВФ. България харчи по-значителен процент бюджетни средства от средното за ЕС в няколко сфери - за обществени поръчки, за отбрана и сигурност. За пореден път МВФ съветва да се прави истинска административна реформа, а не просто да се режат някакви бройки и разходи.

Премиерът Борисов вчера обяви, че българският народ преминава най-леко през кризата, като изтъкна, че не е позволил да се вдигат данъци и да се свалят пенсии и заплати. Премиерът упрекна президента и опозицията, че объркват хората с мрачните си прогнози. "Затова пак ще повторя - най-ниските данъци, без да пипаме пенсии и заплати. По този начин мисля, че българският народ най-леко преминава през кризата. Считам, че хората трябва да са уверени, от друга страна, в изключителната воля, която полагаме да не разпределим тежестта върху тях, а да натоварим максимално МВР да събере повече приходи. И то без да намалим пенсиите, заплатите и социалните придобивки, както в болшинството от държави в ЕС", констатира Борисов.

ДСБ обаче вчера обявиха, че макар да подкрепят правителството, имат сериозни забележки към управлението. Според тъмносините правителството се справя добре само в сферата на сигурността и в борбата с организираната престъпност. Първата година от управлението на ГЕРБ беше пропусната в сферата на реформите, на управляващите им липсват компетентност и решителност за това, коментира Иван Костов.
Подкрепа

Сегашното правителство се задържа много по-високо в доверието и в нагласите на хората спрямо правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция. Това заяви пред БНР Боряна Димитрова, управител на "Алфа Рисърч". Тя припомни, че при предишните два кабинета обръщането на обществените нагласи се е наблюдавало още в рамките на шестия-деветия месец на управлението им, а подобна негативна тенденция се появи по отношение на правителството на ГЕРБ в края на май. Димитрова припомни, че доверието в премиера продължава да е относително високо, а ГЕРБ се ползва с преобладаваща подкрепа в обществото - около 30%.
Диспансерите стават центрове или се сливат с болници
Ана Атанасова

В скоро време диспансерите ще останат в историята, припомни здравният министър Анна-Мария Борисова във Велико Търново, цитирана от "Фокус". В парламента предстои да бъдат приети промени в Закона за лечебните заведения, според които настоящите диспансери ще се преобразуват. Психодиспансерите ще станат центрове за психично здраве, тубдиспансерите - медицински центрове или болници, кожните диспансери ще станат отделения на областните болници, а онкодиспансерите - болници или в отделения към по-големи лечебници. Всички те би трябвало да запазят функциите си, а целта на промяната е по-добра организация, са мотивите на управляващите.

Сериозни съкращения предвижда здравната карта в Търново, стана ясно при посещението на Борисова. Картата казва къде колко легла от специалност са нужни според потребностите на населението, наличието на кадри и съответствието на клиниките с медицинските стандарти. МЗ предлага общинските болници в Елена и Полски Тръмбеш да станат медицински центрове, като в Елена ще има и 10 легла и 35 легла за долекуване. 42 от общо 395 легла ще бъдат съкратени в областната болница в Търново. Офталмологичното и УНГ-отделенията ще бъдат слети.

В горнооряховската болница ще бъдат съкратени 78 от 196 легла, в Павликени ще бъдат премахнати близо 2/3 от леглата - 92, заедно с прилежащите им АГ и хирургично отделение. В Свищов се закриват 89 от съществуващите 209 легла. Физиотерапевтичните отделения ще бъдат навсякъде закрити. Кожно-венерическият диспансер в Търново ще стане отделение в областната болница, в онкодиспансера леглата ще намалеят с 50, а тубдиспансерът ще се слее с този в Габрово.
"Депутат на ГЕРБ" - това е мярка за анонимност
Година след началото на мандата герберите в НС си остават все така непознати, както и преди 12 месеца, когато щурмуваха властта.
Галя Горанова

Те се регистрират всяка сутрин, седят чинно в залата, натискат копчета безмълвно, без аргументи и страсти, слушат, клакьорстват, хронометрират строго времето за изказвания ... "Те" са съвкупност от едва разпознаваеми или напълно анонимни лица, които циркулират из парламентарните кулоари. Година след началото на мандата физиономиите им си остават все така непознати, както и преди 12 месеца, когато се окичиха с етикета "ГЕРБ" и щурмуваха властта. Те са масовката на Бойко Борисов, но никой не знае собствените им имена. С няколко изключения.

Ако все пак се случи да разпознаем тук-таме някого, то не е заради ораторските му дарби или бляскава демонстрация на компетентност, а най-често заради участието му в поредния скандал на деня. Така още в първите дни на 41 НС запомнихме шефката на парламентарната група на управляващите Искра Фидосова, която със стъпването си на червения килим се погрижи за нотариалната си кантора в Монтана. По същия начин в устата на журналистите влезе и шефът на европейската комисия Светлин Танчев, който ще остане в парламентарната история като разносвач на листчета с препоръки как да бъде приета лобистката поправка "Мери Джейн", като се прескочи закона. На някой си Пламен Цеков пък целокупният народ му научи диоптъра на очилата. Ще се съгласите, че не е кой знае каква законодателна доблест! Цецка Цачева запомнихме не само заради коафьора й, но и заради "риторичните й отговори", "календарните й часове" и пунктуалността й с хронометъра, достойна за съдия по лека атлетика. За жалост, конферансиетата рядко остават следи в политическата история. Па били те и Гиньо Ганев. "Много е дисциплинирана", опита се да я защити Борисов от безцеремонните атаки на Сашо Диков преди време.

Да, всички те са дисциплинирани

И все по-добре облечени. Факт. Но за политиката това не стига. На този фон най-ярко блести с отсъствието на качества парламентарният зам.-шеф Лъчезар Иванов, комуто вестниците посветиха голяма част от хумористичните си рубрики. Гоблените на Йоана Кирова също не са в състояние да я извадят от анонимност. Само приликата с комедийната актриса Рене Зелуегър и няколко скандални поправки в закона за радио и телевизия спасяват Даниела Петрова - шефката на медийната комисия, от пълно безличие.

За първата година, откакто населяват парламентарната обител, депутатите от ГЕРБ не произнесоха нито една силна реч в защита на обществения интерес, не обогатиха със собствено творчество голямата колекция от паметни фрази на българския парламент. Повечето закони се приемат без никакви дебати, гласуват се машинално и апатично и ако не са рефлексите на опитната опозиция, законотворчеството в този мандат ще протече в пълно безмълвие, на конвейер.

Преди година колеги и наблюдатели ни утешаваха, че винаги е така в началото, че с времето личностите ще се откроят, както стана, например, с хората на царя. Сравнени със сегашното парламентарно блато, Олимпи Кътев и Долорес Арсенова изглеждат направо ярки. Дори и Теодора Дренска се вписа в историята с почти будисткото си мълчание, понеже беше рядко изключение.

Не казвам, че парламентът трябва да е говорилня. В такава го обръщат хората с празни мисли и високопарни приказки. Но законодателният орган определено е

място за дебати, спорове, за сблъсък

на аргументи и контрааргументи, състезание по убедителност и красноречие, съревнование на законодателни алтернативи. Парламентът е арена и за идеологическо противопоставяне, понеже законите често са въплъщение на конкретна управленска философия. Цялата му дейност минава през словото, макар в крайна сметка да побеждава простата аритметика. Усилието на един депутат да изложи логично и ярко мотивите "за" или "против" даден законопроект е проява на уважение към избирателя. И обратно, апатичното натискане на копчето е висше оскърбление. Най-поразителен бе случаят с гласувания без дебати на първо четене законопроект за държавния бюджет, до степен, че и опозицията онемя от недоумение. Да не забравяме, че със съмнително безмълвие сегашното мнозинство прие немалко лобистки закони, обслужващи чисто корпоративни интереси, и в ущърб на избирателите - като поправката в закона за радиото и телевизията, която позволи на рекламни магнати да овладеят и медиите. Или случаят "Мери Джейн", който не само обслужи определен производител на алкохол, но и разкри циничната същност на управляващото мнозинство, готово да погази законите в името на частен интерес.

Депутатите на ГЕРБ имат още три години (в най-добрия случай), за да проявят дълбоко закодираните си парламентарни способности и да докажат, че заслужават честта да се нахождат в сградата на Народното събрание. Дотук не успяват да излязат от анонимност и вината за това определено не е на медиите и публиката. Пресата дори се престара в рекламата на предпарламентарните им съществувания. Аз лично не съм оптимист, че има изгазване от блатото. С тези безличности ГЕРБ рискува да се превърне в парламентарна мярка за анонимност.


За първи път в България правят нов пикочен мехур безкръвно
Със сложна безкръвна операция пловдивски уролози отстраниха пикочния мехур на онкоболен и му имплантираха нов, изработен от тънки черва.

Това се прави за първи път в България, каза завеждащият отделението в болница "Пловдив" д-р Димитър Шишков. Тя продължила 4,5 часа и подобрила европейската норма от 6 до 12 часа.

Страданията на 70-годишния мъж започнали преди 3-4 г. Понякога уринирал кръв. Установили му рак в ранна фаза.

Болният пикочен мехур е изваден през 3-4 дупки, направени на корема. През тях е имплантиран и новият орган. Урологичният екип наблюдава на екран действията си.

Болният ще се възстанови за 4 дни, след което ще бъде изписан от отделението. При безкръвната интервенция болката и кръвозагубата са незначителни. За разлика от останалите, при които се разрязва и отваря целият корем, при тази имунната система на пациента не пада, изтъкна лекарят. Но няма клинични пътеки и разходите се поемат от болницата.

Д-р Шишков е и сред първите уролози у нас, които имплантират пикочни мехури от тънки черва. Екипът получил поздравления за вчерашната операция от националния консултант проф. Петър Панчев от Александровска болница.
Габрово ще лекува Търново
Туберкулозно болните от Търново да се лекуват в Габрово, а белодробният диспансер в старата столица да се закрие, предложи вчера министър Анна-Мария Борисова. Тя обсъди областната здравна карта с шефове на болници и кметове. Над 350 легла се закриват в Търновско.

10 дни даде Борисова на Полски Тръмбеш да сформира екип за медицински център или болницата за долекуване.
Комисията за защита на конкуренцията глоби здравната каса с 30 000 лв. за злоупотреба с монополно положение. Според комисията касата едностранно е наложила пределни цени на лекарствата, които плаща, и е намалила полагащите се надценки за аптеките с 8%. По този начин е ощетила както търговците на дребно, така и потребителите, тъй като, за да компенсират загубите си аптеките са продавали на максималните надценки.


Чиновник би лекар в Русе, пазел министър Борисова
Управителят на частна русенска лаборатория д-р Георги Тодоров е бит в петък вечерта от служител на Регионалния център по здравеопазване. Скандалната случка се е разиграла при опит на д-р Тодоров да влезе в залата, в която се е провеждала среща на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова с работната група, изготвила областната здравна карта.

Д-р Тодоров държал да присъства на срещата с министърката, за да каже мнението си за случващото се в здравеопазването, както и да й покаже две писма и техните отговори от европейски институции до него. Той е убеден, че е имал право да влезе на дискусията, която се провеждала в залата на лекарския съюз в Русе, където всеки лекар има право да посети. Освен това здравният министър е публична фигура и обсъжданията, в които участва, също са публични, вярва лекарят. При спречкването със служител на РЦЗ резултатът бил тежък удар в областта на бъбреците на доктора и счупено стъкло на врата. Минути по-късно пристигнала полиция. Инцидентът останал скрит от високата гостенка.

Според шефа на русенското РЦЗ д-р Никола Събев служителят му е кротък и едва ли е използвал силови методи. Полицията обаче вече разследва и е снела показания от свидетелите. В момента сериозният проблем на здравеопазването е на съвсем друго място, не е в едно счупено стъкло, коментира д-р Събев.

Засегнатият д-р Тодоров е написал писмо до здравния министър, в което настоява за публично извинение за нанесения му побой, незабавно уволнение на служителя на РЦЗ, наказание за преките му началници и публично уверение, че министърът няма да се крие от редовите лекари.Обмислят клинична пътека за хора в будна кома
От догодина НЗОК ще предлага клинична пътека за продължително лечение на хора в будна кома. Тя ще струва между 1500 и 2500 лв. на месец, прогнозира специалистът по планиране и управление на медицинските дейности към МЗ доц. Стоян Александров, Той обясни, че идеята е на етап преговори межди министерството и НЗОК. Повод за коментара беше поредният случай на младо момиче в безпомощно състояние, което е изпратено да се лекува в домашни условия заради липса на клинична пътека. 19-го-дишната Ирина Мишонова от Хасково изпадна в будна кома след тежка катастрофа в началото на май. Първоначално тя е приета по спешност в хасковската болница, после е прехвърлена в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги". След 10 дни оттам обясняват, че не могат да я държат повече и препоръчват на майката Татяна да остави дъщеря си в частна клиника срещу заплащане. Семейството на Ирина настанява момичето в частна болница в София. За две седмици родителите са платили близо 4000 лв. за пакет здравни грижи. Парите обаче свършват и даренията остават единствения шанс за живота на Ирина. Средно между 16 и 18 българи изпадат в будна кома на година. Статистиката е приблизителна, защото никоя институция не води официална, обясни доц. Александров.


Премиерът управлява главно през телевизора
"Бургас-Александруполис" е проект, който не допада на Вашингтон, може би и на Брюксел, твърди журналистът от "Дойче веле"Александър Андреев
Не е беда и не е грях да се актуализира бюджет. И в Германия се случва, мисля, че бедите са другаде - вземат се често прибързани решения от този кабинет, които после трябва да се ревизират, заявява в интервю за БГНЕС журналистът Александър Андреев, главен редактор на българската секция на радио "Дойче веле".

Според него често се правят противоречиви и необмислени анонси. В макроикономически и макрофинансов план, доколкото разбирам, България даже далеч не е толкова зле, казва той. Преди няколко месеца по някои данни страната в рамките на ЕС стоеше даже много добре по тези макропоказатели - бюджетен дефицит, платежен баланс, държавни дългове и така нататък, отбелязва журналистът. "Тоест кризата не е пристигнала в България в този драматизъм, в който беше в Гърция, да речем, и, не дай боже, да пристигне. Сега друг е въпросът, че всички в България, а и в Германия, живеят малко над възможностите си и мисля, че и цяла Европа се опитва да коригира тази тенденция", твърди Андреев.

По повод на енергийните проекти журналистът разглежда техния политически аспект. Според него оттеглянето на RWE като инвеститор в АЕЦ "Белене" е свързано с комплекс от причини - нестабилността на българския пазар

и проблемите, които енергийният гигант има в собствената си страна. Политическите аспекти на всичко, което се случва в българската енергетика, не са за пренебрегване, обяснява Андреев. И решението за "Бургас- Александруполис", и за АЕЦ "Белене", респективно "Южен поток" и "Набуко", от негова гледна точка са резултат "да не кажа на политически натиск, но на интензивни политически разговори между българското правителство и западните партньори - ЕС и САЩ, защото, както и да го въртим и да го сучем, очевидно е, че "Бургас-Александруполис" е проект, който не допада на Вашингтон, може би и на Брюксел, същото важи и за "Южен поток" - ЕС предпочита "Набуко". И Борисов за една година от своето управление нещото, което демонстрира категорично - това е положително за България, - той няма никакви колебания относно евроатлантическата ориентация на страната. В този смисъл стават ясни и някои негови позиции по енергийните въпроси, макар че в Германия и Европа направи много неприятно впечатление тази несъгласуваност в правителството. Сутринта Борисов казва едно за "Бургас-Александруполис", следобед Трайков казва съвсем друго. Публиката и вестниците в Германия доста се позачудиха какво ще стане, на кого да вярваме", коментира Александър Андреев.

За изминалата близо година на сегашното управление, според журналиста, доброто беше споменатата ясна евроатлантическа ориентация на Борисов. "Никакви съмнения няма накъде върви България, кои са й приятелите, кои са й партньорите в момента. Мисля, че това е мъдро решение, полезно за всички хора в България. Второто е, разбира се, борбата с организираната престъпност и корупцията. Няма защо да се хвали прекомерно постигнатото, то само хвали себе си и западните медии са доволни и го отразиха. От друга страна, това усилие напоследък затихна, както и много медии отбелязват това. В рамките на тази борба напоследък се пристъпват границите на закона. Един път прокуратурата ще превиши своите функции, друг път МВР и следствието, трети път събраните доказателства ще бъдат съмнителни и недостатъчни, четвърти път ще се упражни някакъв лек натиск върху съда за постановяване на определен тип присъди. Тоест това са неща, на които хората може би не им прави впечатление

даже им харесва като проява на твърда ръка - сега тези ще ги накажем на всяка цена независимо дали малко ще изкривим закона и ще извием ръцете на правосъдието, но такива неща не трябва да се правят в една правова държава и членка на ЕС, защото веднъж ще го направиш за добро, после то ще ти се върне като нещо много лошо. Това е вторият очевидно добър показател на правителството", казва Андреев. Той отбелязва и външната политика на правителството. По думите му новият министър на външните работи Николай Младенов е направил изключително правилни и много точни първи ходове, като не е тръгнал да обикаля на поклонение големите столици, а е отишъл при съседите и е започнал да изяснява и решава по един честен и почтен начин залежали проблеми, държани под похлупак от десетилетия, с политическа риторика. От добрите попадения според него е и изборът на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

От отрицателните страни на политиката на правителството Александър Андреев споменава противоречивите сигнали, които объркват партньорите. "Друго отрицателно е, че Борисов, както и да го въртим, е един популист. Това се казва и в Европа, но там това не е толкова страшно, той там не е в лоша компания. И Фицу, и Бъсеску, от Словакия и Румъния, че и неговият приятел Берлускони са умерени популисти, които следват един европейски курс, но във взаимодействието си с населението, със своите избиратели, го карат по лекия начин. Говорят това, което населението очаква от тях. А не онова, което налага политическата ситуация или икономическата криза, но което би разочаровало голяма част от избирателите. Заради този популизъм стигаме до най-сериозната критика към правителството на Борисов", казва Андреев. Това е, че управляващите са изпуснали първата година, когато се правят най-болезнените реформи, особено при такава силна подкрепа. Те не пипнаха нито администрацията, нито здравната реформа подхванаха, нито образователната реформа, нито облекчиха режима за чуждестранните инвестиции, за бизнеса, все неща, които трябва да се направят бързо, за да могат в останалите три години да трупат точки за следващи избори, отбелязва журналистът.

"От гледна точка на обществото недоброто е, че министър-председателят управлява главно през телевизора. Той смята, че онова, което излъчват българските телевизии, това е самата субстанция на политиката, а то е тъкмо обратното. В този смисъл медийната ситуация в България се влошава. Естествено министър-председателят праща от време на време СМС-и, флиртува с колеги и колежки от медиите, рядко дава преки нареждания, най-вероятно никога, но има редица други канали, по които може медиите да се поставят под контрол за излъчване на определени съобщения. Струва ми се, че кабинетът и министър-председателят наистина пребивават в една много удобна, комфортна медийна среда. Онези, които се опитват да ги критикуват, са леко маргинални издания, за определена публика, с тесен спектър потребители. Това не ми харесва.

Популистката риторика на Борисов

продължава и хората продължават да се ловят на тази сравнително евтина въдица. Не ми харесва все по-дълбокото проникване на елементи и технически средства на тайните служби в политиката, както се говори. Все повече хора на ключови позиции се следят, това има общо с борбата с корупцията, но се нарушават гражданските права на хората, независимо дали са политици или бизнесмени. Не ми харесва и леко чалгаджийския тон и стил на сегашното управление - просторечието, простодушието, простонародността, които се демонстрират във взаимодействието с хората. Мисля, че политиката е нещо сериозно и не бива непременно да се свежда до чалга, евтини лафове и до тупане по рамото. Политиката заслужава респект и уважение, когато се върши, както трябва, и няма нужда всяка баба от Вакарел и всеки дядо на пейката пред кръчмата веднага да разбере за какво точна става дума, когато се говори за бюджетен дефицит и за платежен баланс", заявява журналистът Александър Андреев.

Осем областни здравни карти вече са готови, съобщи проф. Борисова
Общинските болници в Елена и Полски Тръмбеш ще бъдат преструктурирани в медицински центрове, съобщи dariknews. Предложението за промяната е било обсъждано по време на дискусия за областната здравна карта на Велико Търново, с участието на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова, кметове на общини във Великотърновска област, директорите на РЦЗ, РЗОК и представители на съсловните организации. Според предложението в Елена ще има десет легла и 35 легла за долекуване, а в Полски Тръмбеш до средата на месец юли трябва да бъде сформиран екип за работа в бъдещия медицински център, тъй като в момента в болницата в малкия град няма лекари.

42 легла ще бъдат съкратени в Областната болницата във В. Търново от общо 395 към този момент. Изцяло се запазва капацитетът на детско отделение. В родилно отделение също няма да има съкратени легла, но препоръката е да се търсят млади специалисти. Офталмологично отделение и отделението по ушни, носни и гърлени болести ще бъдат слети и ще разполагат с десет легла.

В Горнооряховската болница ще бъдат съкратени 78 легла и ще останат 196.

В Павликени ще бъдат премахнати 92 легла и капацитетът на болницата ще бъде 58 легла. Освен това ще бъдат закрити акушеро-гинекологично отделение и хирургично отделение. В Свищов се закриват 89 от съществуващите досега 209 легла. Физиотерапевтичните отделения ще бъдат закрити навсякъде. Кожно-венерическият диспансер във Велико Търново ще се преобразува в отделение към Областната болница. В онкодиспансера в старата столица след реформата леглата ще бъдат с 50 по-малко. Обмисля се местният тубдиспансер да бъде прехвърлен към диспансера в Габрово.


„Днес беше осмата поредна среща с област Велико Търново. По този начин ние правим преглед на Северна България, той ще завърши и утре ние ще имаме информация за половин България относно структурата и дейността на болничните ни заведения - както на областните болници, така и на общинските. Разглеждаме дейността на всяко отделние във всяка болница. Обсъждаме доколко е ефективна тяхната работа. Кухите структури ги премахваме, там където може да се помогне – помагаме. Всъщност до сега аз направих осем областни здравни карти и сега следва да направя и останалите”, заяви пред журналисти проф. Анна-Мария Борисова.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница