7, Братислава До 13. 10. 2013 г продължава изложбата „Слънчеви посланияДата24.09.2017
Размер72.61 Kb.
ОКТОМВРИ

БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

До 13.10.2013 г. продължава изложбата „Слънчеви послания“ - живопис на Дарина Янева.
Дарина Янева е завършила Националната художествена академия в класа на проф. Венко Колев. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Хърватска, Будапеща и Турция и участие в общи изложби и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Корея, Полша, Хърватска, Турция и България.

Дарина Янева е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал „Художници, Балчик, Любов”, както и на Академия за детско творчество „ДАЯ”. Част от дейността на Академията са проектите: „Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир” под патронажа на кмета на Маниса, Турция; „Какво говорят рибите” - един от съвместните й проекти с община Балчик; „Да опознаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще” - заедно с Посолството на Р.България в Анкара, проектът стартира с участие на ученици от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък; „Да прегърнем Земята” – част от програмата на Столична община „София 130 години – столица на България” – картички, нарисувани от децата на столицата, изпратени до кметовете на всички столици по света.

На 24.5.2010 г. Дарина Янева е удостоена със сертификат и значка „Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура. През 2002 г. е сред 10-те номинирани най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание „Pastel Artist International”. През 2002 г. художничката е представена в международен форум „ИНАРТ” в Пловдив.

Дарина Янева е член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в София. Обича да е сред природата, да пътува и да пуши наргиле.www.artdarina.com
XХ международен художествен симпозиум в Снина, Източна Словакия

До 6 октомври продължава симпозиумът в гр. Снина.
2.10.2013, 17.30-19.00 ч., КЦ „Дунай”, ул. „Недбалова” 3, 4 ет., Братислава

Кафене на езиците – провежда се всяка първа сряда на месеца в Културен център „Дунай”.

Среща-разговор на проявяващите интерес към чуждите езици. В приятна обстановка може да разговаряте на български или на някой друг език с представители на чуждестранните културни институти в Братислава, като по този начин упражните езиковите си способности.

Организатори: Културните и езиковите чуждестранни институти на европейските страни в Братислава, членуващи в Европейския съюз на националните културни институти (EUNIC).

http://www.goethe.de/ins/sk/bra/kul/sup/kuv/spc/skindex.htm
3-5.10.2013, Хлоховец

ЕКСЛИБРИС ХЛОХОВЕЦ“ - XIV международен конкурс по изкуство за деца от 6 до 15 годишна възраст за екслибрис на тема „Цветя“.

В XIV конкурс участват 2149 деца с 2529 творби от Аржентина, Белорусия, България, Чехия, Китай, Естония, Индия, Литва, Унгария, Полша, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна и 31 градове в Словакия. Децата са нарисували прекрасни картинки, играейки си с темата. В техните екслибриси могат да се видят приказни същества, момче – кактус, електронно цвете или военно цвете... Гледайки творбите им, човек се озовава на прекрасна цъфнала ливада, на първа любовна среща, на сватба или погребение. Град Хлоховец празнува 900-та годишнина от своето създаване, в чест на което е посветено XIV-то издание на конкурса. Екслибрисите са красив подарък - букет от цветя за този празник.

Организатор: EXLIBRIS AD PERSONAM, HLOHOVEC4.10.2013, 17.00 ч., Концертна зала „Дворана” на Академията за музика и сценични изкуства, ул. „Зохова” 1, Братислава

- БРАТИСЛАВСКИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ (БМП), преминаващи под патронажа на президента на Р. Словакия, Иван Гашпарович.

Международна трибуна на младите таланти New Talent 2013 – Награда на Фондация „Словашка газова промишленост – SPP”.

I камерен концерт (полуфинал), в който участва и българският виолончелист Атанас Кръстев.

Финалният концерт, на който ще свирят преминалите конкурса трима изпълнители, ще бъде на 07.10.2013 г.

Създаването на Международната трибуна за млади изпълнители е инициирано от Сър Йехуди Менухин през 1969 г. Организиран е от „Европейския съюз за радио и телевизия“ със седалище в Женева от името на Международния музикален съвет на ЮНЕСКО.

Организатор: Словашка филхармония с финансова подкрепата на Министерството на културата на Р. Словакия.


10.10.2013, 18.00 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Представяне на книгата на Густав Мурин „Животът като самиздат”.
Густав Мурин (1959, Братислава) биолог, писател, журналист. Автор е на 30 книги, сред които роман, новела, няколко сборника с разкази, есета, пътеписи, статии, научно-популярни студии за биология и др. През последните години много популярни в Словакия са неговите ретроспективни книги за организираната престъпност и мафията („Мафията в Братислава” 2008 г.; „Мафията в Словакия” 2009 г. - получила наградата на веригата книжарници „Панта Рей” за най-продавана книга през 2009 г.; „Бос на всички босове” 2010 г.; „Горилите в подземия свят” 2012 г. - с тираж над 100 000 екз. и др.) Много негови разкази и творби са публикувани в различни словашки ежедневници, както и в интернет сайтове. Повече от 270 негови текста са преведени на 49 езика и публикувани в САЩ, Великобритания, Австрия, Полша, Унгария, Украйна, но и в страни като Авганистан, Египет, Кипър, Финландия, Индия, Тайван и др.

Густав Мурин е удостоен с редица награди в много литературни конкурси. Почетен председател е на словашкия ПЕН център.

„Животът като самиздат” е първата негова книга, преведена на български език от студенти във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
15.10.2013, 16.00 ч., БКИ и Унгарски институт*, Братислава

Диалог II”. Обща изложба на Български художници от Унгария.


16:00 ч. - Откриване на изложбата в Българския културен институт, ул. „Йесенскехо” 7

Изложбата ще продължи до 3.11.2013 г.
17:00 ч. -Откриване на изложбата в Унгарския институт, ул. „Палисади” 54.

Изложбата ще продължи до 30.10.2013 г.
Настоящата изложба представя на публиката професионални художници и приложници, които живеят и творят в Унгария. Свързва ги българският им произход и художественото им образование, което те са получили в Унгария или България. Съдбата и битието им са пряко свързани и с двете страни, а в творбите им са преплетени елементи и на двете култури. С творческата си работа българските художници и приложници в Унгария допринасят за обогатяване на двете национални култури, като с това дават своя дял и за пъстротата и богатството на общата европейска култура. Групата им е основана по инициатива на Българския културен форум през 1999 г. Поредица срещи и изложби са довели и до създаването на първия им албум през 2003 г.

Изложбата се организира съвместно от Българския културен форум от Унгария и Унгарския институт в Братислава.17-20.10.2013, Културен център „Дунай”, ул. „Недбалова” 3, 4 ет., Братислава

Международен фестивал на поезияArs poetica“ с участието на младите поети Димана Иванова, Невена Борисова и Иван Ланджев от България.
Поетичните вечери „Ars poetica” се провеждат тази година зa единадесети път. На фестивала участват автори от различни страни. Посетителите ще имат възможност да чуят стихотворенията на словашки език и в оригинал.
Димана Иванова (*1979). През 2003 г. се дипломира в Софийския университет „Св. Климент Охридски” като магистър-филолог с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешкия център в София – 2002 г. за превод на разказа „Калокагатия” на Франтишек Гелнер и 2006 г. за превод на поезия на Катержина Рудченкова, Луиза Новакова, Радек Малий и Радек Фридрих. През 2008 г. спечелва конкурс към Института по славистика „Ян Станислав” на Словашката академия на науките в Братислава за чуждестранен докторантски проект. Има публикувани стихове във вестниците „Литературен вестник”, „Словото днес”, списанията „Знаци”, „Страница”, „Море” и електронните издания „Литклуб” и „Публик Републик. Поддържа лична страница www.dimanaivanova.com.

Иван Ланджев (*1986) е български поет. Завършил е философия и културология (магистърска програма „Изкуства и съвременност“) в СУ „Св. Климент Охридски“. Победител е в националните конкурси за поезия „Веселин Ханчев“ (2009) и „Южна пролет“ (2011). През 2010 г. дебютната му стихосбирка „По вина на Боби Фишер“ е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов“.

Текстовете му (поезия, разкази, есета) са излизали в повечето водещи списания и вестници в България. Негови стихотворения са публикувани в престижни международни издания като „Granta” (London), превеждани са на английски, испански, немски, словенски, хърватски. Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Австрия, Словения, Унгария.

Невена Борисова (*1987) е завършила бакалавърска степен по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. В момента следва магистърска степен по специалност Литература, кино и визуална култура” в Софийския университет. За първи път получава отличие за стихове на Национален младежки конкурс „Веселин Ханчев“ в първи курс. Стихосбирката й „Бавни портрети“ (2008) печели Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2009 и Националния поетичен конкурс „Млади гласове“. Нейното стихотворение Монолог под небето спечели Националната награда „Студент на Фондацията „Св. Климент Охридски“ - 2012.

Стихотворенията на Невена са редовно публикувани в различни литературни сборници и медии, извършвани от нея поетични събития.www.arspoetica.sk
23.10.2013, 17.30 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Цикъл „На кино в БКИ”. Прожекция на филм „Ние, духовата музика“, телевизионен мюзикъл, България, 1973 г., 111 мин.

Сценарий: Йордан Радичков

Режисьор: Младен Младенов

Оператор: Иван Райнов

В ролите: Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Никола Анастасов, Константин Коцев, Иван Обретенов и др.
Членовете на селската духова музика постепенно се събират на площада. Започват разговор, в който всеки хвали своя инструмент. Всеки техен спомен е свързан с определена музика, която те изпълняват за радост на събралите се хора. Към музикантите се присъединяват и певци в съревнование с трима гайдари. Основни конкуренти на духовия оркестър са младежите, създали модерен джаз-бенд. След като спомените на оркестрантите са ги превели през ритмите на марша, фолклора, валса и румбата, те решават да изпробват силите си и в модерната музика. Джазовите ритми се сливат в надсвирване с духовия оркестър, докато накрая музиката се слива в общ поток...


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница