7 Симптоми на нарушен map сензорДата22.02.2023
Размер41 Kb.
#116683
7 Симптоми на нарушен MAP сензор
Свързани:
Стрес и психични стратегии за справяне, Chapter, Солун и околности

7 Симптоми на нарушен MAP сензор

При модерните двигатели модулът за управление на двигателя (ECM) измерва или изчислява въздушния поток чрез сензор за масов въздушен поток (MAF) или сензор за абсолютно налягане (MAP). Турбокомпресорните двигатели могат да използват и двете, но двигателите с естествен аспиратор обикновено използват едното или другото. Ако сензорът MAP не функционира или е счупен, ECM - и по този начин двигателят - не може да функционира правилно. Като поддържате и ремонтирате своя MAP сензор, ще поддържате двигателя си безпроблемно.
Как функционира сензор за MAP

ECM използва данни от сензора на MAP, за да изпълнява важни изчисления като натоварване на двигателя, импулс на впръскване на гориво и напредване на искра. Когато е в покой, сензорът MAP отчита атмосферното налягане в морското равнище (29,93 инча Hg). Тъй като атмосферното налягане варира в зависимост от метеорологичните условия и височината, ECM изчислява тази точка на точката непосредствено преди стартирането на двигателя, прецизираната искра и картографирането на инжектирането на гориво от тази точка.


При натоварване на празен ход обикновено налягането на всмукване варира от 16-22 инча. Тъй като това е по-ниско от атмосферното налягане, въздухът се влива в входа. Когато водачът използва двигателя за спиране, налягането може да достигне 10 инча. При ускоряване обаче, отвореното тяло на газта позволява въздухът да се втурне с по-бързо, увеличаващо се налягане в смукателния отвор. При широко отворена дроселова клапа, всмукването и атмосферното налягане са почти равни.


Знаци на нарушен MAP сензор

Сензорите на MAP се провалят, като се затварят, замърсяват или повреждат. Понякога двигателната топлина "отваря" електрониката на сензора на MAP или прахосмукачките на пукнатините. Ако сензорът за MAP е лош, ECM не може да изчисли точно натоварването на двигателя, което означава, че съотношението въздух-гориво ще стане прекалено богато (повече гориво) или твърде слабо (по-малко гориво).


И така, как ще разберете, че вашият MAP сензор става лош? Ето основните проблеми, които трябва да обърнете внимание:

  1. Лоша икономия на гориво . Ако ECM отчита ниско или никакво вакуумно, то предполага, че двигателят е с голямо натоварване, така че той се отделя в повече гориво и напредва времето за искра. Това води до прекомерно потребление на гориво, лоша икономия на гориво и евентуално детонация.

  2. Липса на мощност . Ако ECM чете висок вакуум, той приема, че натоварването на двигателя е ниско, така че спира впръскването на горивото и забавя времето за искра. От една страна, разходът на гориво ще намалее, което изглежда добре. Въпреки това, ако се консумира твърде малко гориво, двигателят може да няма мощност за ускоряване и преминаване.

  3. Неуспешна проверка на емисиите . "Тъй като впръскването на гориво не съответства на натоварването на двигателя, счупеният MAP сензор може да доведе до увеличаване на вредните емисии. Прекомерното гориво генерира по-високи емисии на въглеводороди (HC) и въглероден окис (CO), докато недостатъчното гориво може да доведе до по-високи емисии на азотен оксид (NO x ).

  4. Грубо неактивен . Недостатъчното впръскване на горивото гладува двигателя за гориво, което води до грубо натоварване на празен ход и може би дори случаен циферблат .

  5. Трудно стартиране . По същия начин прекомерно богата или слаба смес прави двигателя трудно да започне. Ако можете да стартирате двигателя само когато краката ви са на газта, вероятно имате проблем с MAP сензор 

  6. Забиване или затишие. Когато започвате от спиране или се опитвате да преминете маневра, стъпката върху газа може да не Ви донесе радост, особено ако ECM ви дава чиста смес въз основа на дефектни показания на MAP сензор.

  7. Проверете светлината на двигателя .  В зависимост от възрастта на вашето превозно средство, диагностичните кодове за неизправност (DTC) на сензора на MAP могат да варират от прости неизправности на веригата или сензора до грешки в корелацията или диапазона. Мъртвият MAP сензор няма да чете нищо, докато неуспешен MAP сензор може да даде данни от ECM, които нямат смисъл, като нисък вакуум на двигателя, когато сензорът за положение на дросела (TPS) и сензорът за положение на коляновия вал (CKP) .Какво можете да направите за проблеми с MAP сензора

Функционалният MAP сензор е критична част от поддръжката на вашия автомобил. Ако подозирате, че може да имате проблем с вашия MAP сензор, проверете следните елементи преди да се състезавате, за да смените сензора.   1. Електрически . В началото, проверете конектора и окабеляването. Конекторът трябва да бъде здраво свързан и щифтовете да са чисти и прави. Корозията или огънатите щифтове могат да причинят проблеми със сигнала на MAP. По същия начин, окабеляването между сензора на ECM и MAP трябва да е непокътнато. Пропадането може да причини късо съединение, а прекъсванията могат да причинят отворени вериги.

  2. Маркуч . Някои MAP сензори са свързани към всмукателния колекторчрез маркуч. Проверете дали маркерът на датчика MAP е свързан и неподвижен. Също така проверете дали портът не съдържа въглеродни отлагания или други остатъци, които биха могли да блокират маркуча и да доведат до лошо отчитане на MAP сензорите.

  3. Сензор . Ако сензорът е свързан правилно, както електрически така и към всмукателния колектор, използвайте сканиращ инструмент или измервател на напрежение и вакуумен пистолет, за да проверите изхода на MAP сензора. Ще трябва да потърсите диаграма за измерване на напрежението без вакуум и пълен вакуум. Ако изходът на сензора на MAP не съответства на диаграмата, може да се каже, че сензорът трябва да бъде заменен.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница