8. Взаимодействие на алфа лъчение с материятаДата11.01.2018
Размер11.95 Kb.
#42872
При преминаванетo на алфа-частици през някакво вещество те постепенно губят енергията си. Причина за това са няколко възможни прoцеса:

1) йонизация на атомите;


2) дисоциация на молекулите;
3) образуване на делта електрони;
4) ядрени взаимодействия;

Алфа-частиците предизвикват силна йонизация на средата, поради сравнително големия електрически товар, които притежават. Йонизацията на веществото е процес при които се откъсват електрони от външните електронни слоеве на атомите, при което се образуват двойки йони. Атомните йони са по-активни химически от неутралните атоми ,ето защо се създават условия за химични превръщания. За създаването на една йонна двойка във въздуха алфа-частиците губят средно около 32,5еV.


Взаимодействието на алфа-частицата с електроната обвивка може да доведе до дисоциация на молекулата. При този процес алфа-частицата губи част от енергията си.
Възможно е алфа-частицата освен да откъсне електрон от електронната обвивка да му придаде и кинетична енергия. Такива електрони са способни да йонизират и се наричат делта електрони.
Ако енергията на алфа-частицата е много голяма то тя взаимодейста с атомното ядро като го възбужда или предизвиква ядрени реакции.
Алфа-частиците изразходват енергията си на малки порции и постепенно намаляват скоростта си. Колкото скоростта им е по-малка толкова броя на йоните двойки които тя създава за единица дължина от пътя си е по-малък. Следователно алфа-частиците йонизират най-силно в края на пробега си , когато техните скорости са най-малки.
Когато алфа-частицата изразходва цялата си енергия тя се превръща в хелиев атом.

Тема 8. Взаимодействие на алфа лъчение с материята


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница