85. Функции и мероприятия на пъблик рилейшънс Дейности по пъблик рилейшънсДата09.09.2017
Размер40.88 Kb.

85. Функции и мероприятия на пъблик рилейшънс
Дейности по пъблик рилейшънс
Усилията на фирмата в областта на отношенията й с обществеността са твърде близки до рекламната дейност. Политиката на public relations не е конкретното изделие, а дейността на фирмата.

Вниманието към клиентите при различни поводи (дори и от личен характер) и бързата реакция при неблагоприятни изменения на общественото мнение към фирмата са силни оръжия в постоянната борба за задържането и разширяването на завоюваните пазарни позиции. Отношенията на фирмата с обществеността не трябва да се подценяват независимо от популярността и сред потребителите. Липсата на актуална информация за дейността на фирмите може да се възприеме от клиентите като изоставане в съответната област или като сигнал за сериозни производствени и финансови затруднения. Въпреки голямото разнообразие от дейности, но всички те са обединени от една обща цел влизащи в обсега на отношенията на фирмата с обществеността, могат да се разграничат две групи, които се различават по характера на въздействието върху субектите, обект на тази политика.  • Дейностите, които могат да се отнесат към първата група, използват средства, чрез които фирмата въздейства върху субектите по косвен път.

  • Втората група дейности, с помощта на които се осъществява политиката на фирмата при отношенията й с обществеността, се реализират чрез преките контакти с клиентите или с представителите на институциите и организациите, които са основни елементи на обкръжаващата маркетингова среда.

Пъблик рилейшънс изпълнява множество различни функции, от които особено значение в системата на маркетинга на туризма имат следните седем: информационна функция, престижна функция, коригираща функция, бариерна функция, предрекламна функция,
Провеждане на успешна ПР-кампания в пресата
Спечелването на публичност цели да развие благосклонно взаимодействие, като първата задача на туристическата фирма е да се убеди, че местното население знае за съществуването и продуктите й. Необходимо е да се направи и публикации по повод откриване на нейни обекти. Популяризирането на откриването на обекти е събитие, което цели да привлече посетители и медии. Предлагат се безплатни напитки, а също се използва и известна личност, която евентуално да открие събитието. След откриването PR специалистта трябва да намери начин да задържи името на агенцията си пред обществото. Това е особено ценно за изграждане на дълготраен имидж. Специалистът по пъблик рилийшънс трябва да намери и разработи интересни истории за продукта, които да представляват новина. Написването на успешно съобщение за пресата е един от основните начини да се уведомят медиите за новини от фирмата.

Могат да се обособят няколко ситуации, в които сигналът към медиите може да се окаже ефектен: компанията е изложител на туристическо изложение и на нейния щанд ще гостува известна личност; автобус с ученици от началното училище пристига във фирмата за "ден на кариерата"; фирмата провежда пресконференция; провежда се специална демонстрация в офис на фирмата; служители на фирмата държат приветствена реч в местна организация; организира се новаторска церемония; компанията спонсорира мероприятие с благотворителна цел или прави важно дарение.


Пресконференцията е официално мероприятие, на което се кани пресата да се запознае подробно с важно интересно съобщение. Най-съществената дума в една пресконференция е "новини." Ще се привлече пресата на пресконференция като и ще се обещае да им се предостави истинска история с новини. Важно е да се спази обещанието. Брифингът е по-неофициално събиране - може да се свикат 4-5 репортера, да им се даде актуална информация за фирмата или за нов продукт. Може също да се използва времето за отговори на въпроси и да се запознае пресата подробно с дейността на фирмата.
Пъблик рилейшънс като форма за предотвартяване на конфликти
Съществен интерес представлява случая, при който медията е публикувала съобщение с негативна за фирмата насоченост. Отрицателната информация се помни по-дълго и покрива въздействието на положителната информация. Поради това фирмите винаги застават на бойна нога , когато видят за себе си нещо, с което не са съгласни. Тук са възможни три стратегии:

светкавично опровержение: Върши работа при следното съчетание на събитията: (1) негативната публикация се позовава на факти, които са оборими без всякаква възможност за нееднозначно интерпретиране на истината; (2) излязла е само в една медия, която се конкурира с другите медии, Т.е има кой да подкрепи истината, ако тя е достатъчно добре представена; (3) технически е възможно организирането на пресконференция или публикуването на съобщение в кратък срок - до 1 ден.

организиране на серия от мероприятия: Приложимо е в случаите, в които: (1) основните медии вече са излезли с такива материали и няма да има кой да представи тезата на фирмата, въпреки че има данни и други факти, които са неоспорими; (2) необходимо е събиране на неопровержими доказателства в полза на фирмата, за което се изисква време; (3) обвинението е от типа "една жена каза" и няма как да се обори с конкретни данни и факти, защото няма какво да се оборва. В тези случаи е препоръчително да се планират серия от мероприятия с цел вкарване на темата в поле с ясно определени правила.

естествено стареене: Преразказал е част от истината, без да я каже до края. Влизането в спор води до изгоди единствено за медията. Тя ще публикува статия след статия по този въпрос, всеки път пускайки нови и нови изказвания, мнения, съмнения. Сравнително успешна стратегия в тези случаи е мълчание по въпроса и организиране на паралелни други публични мероприятия.
В случаите когато фирмата е права, а медията не се използват две стратегии:

разчистване на Авгиевите обори: Моментално признаване на проблема и раздаване на "справедливо възмездие на сгрешилите" .

обединяване срещу врага: отново моментално признаване на проблема, поясняване, че той не е при нас, а при друг и веднага след това - активно приобщаване към групата на недоволните и желаещите съответното решение.

Каталог: Music,%20Movies,%20Videos,%20Games%20and%20more... -> Lekcii -> UNWE%20files
UNWE%20files -> Да се разширява ли чрез франчайзинг (продаване на права) към Южно -американския пазар?
UNWE%20files -> Особености на иновациите и иновационния процес в индустриалното производство
UNWE%20files -> “top rope”, “all free”, “yo-yo”, “red point”, “flash”, "on sight" и “solo”
UNWE%20files -> Скалното катерене
UNWE%20files -> Професионална автобиография
UNWE%20files -> Сигурност във фирма за разработка на
UNWE%20files -> При какви обстоятелства придобиването на съществуваща компания е предимство за Хайнекен, в сравнение с инвестициите „на зелена поляна”?
UNWE%20files -> Спам и системи за защита от спам
UNWE%20files -> Експозе Русия


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница