9 февруари 2010 г. Тема: здравеопазването минава на отложено плащанестраница1/4
Дата15.07.2018
Размер0.67 Mb.
  1   2   3   4
9 февруари 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Здравеопазването минава на отложено плащане
Лили Войнова

Делегираните бюджети на болниците за първото тримесечие на годината са орязани с 35-40%, а лечебните заведения ще получат средства само за реално извършена дейност. За да няма злоупотреби, това ще стане след строги проверки. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев след среща с директори на общински болници и кметове от София-област. На практика това означава, че болниците ще получат парите си със закъснение и то само ако всичко в отчетите им е наред. Нанев ще иска от Министерството на финансите допълнителни средства за сектора, научи "Дневник".

Според Нанев делегираните бюджети са само прогнозна рамка за първите три месеца. Те ще бъдат коригирани, след като се анализира дейността на лечебните заведения за този период. Проверките в болниците ще са четири типа, обясни зам.-министър Валерий Митрев. Първата ще е от здравната каса за документацията. Вторият одит ще се прави от агенция "Медицински инспекторат", като ще се проверяват медицинските показатели за приемане на пациентите в болница и резултатите от лечението.

Проверки ще провеждат и медицинските дружества, заедно с представители на организациите на лекарите и стоматолозите. За пръв път за качеството на лечението ще се анкетират и пациентите, които така ще направят и рейтинг на болниците. В същото време управители на общински и частни болници в страната обявиха, че след седмица ще проведат национален протест срещу намалените бюджети, които ги обричат на фалит.
Лекарският съюз иска равни условия за всички
Здравната каса предлага по-добри условия за работа на някои болници, обявиха вчера от лекарския съюз. НЗОК сама си прави указания, разпраща ги из страната, без да ни уведоми въобще, оплака се шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Заради това БЛС иска незабавна среща с ръководството на здравната каса. Според д-р Райчинов касата подхожда индивидуално към всяка отделна болница, като предлага договори с различни условия.Например при някои делегираните бюджети се оказват по-гъвкави от останалите. На други се отпуска гратисен период за договаряне на условията за работа, но в НРД такъв текст изобщо липсва, коментира той. Според БЛС се прави и очевидно разграничение между болниците с различна собственост. .


Блокираха смет­ките на многопрофилната болница

за активно лечение в Хасково заради дълг в размер на 83 хил. лв. към фирма „ПСК и ко".
В ГЕРБ има нагласа за предсрочни избори
Емил КОШЛУКОВ, лидер на “Новото време”, разговаря Емилия Караабова

- Г-н Кошлуков, сред депутатите от ГЕРБ вече има напрежение. Някои от тях се бунтуват, че ги ползват само да натискат копчета за гласуване, смятат положението си за унизително. Това да ви напомня нещо?

- След изборите Бойко Борисов и ГЕРБ бяха категорични, че сами ще правят кабинет и сами ще носят отговорността за управлението. След като еуфорията от победата мине, постепенно става ясно, че различните групи в едно такова движение не са консолидирани и са с различни интереси. Голяма партия като ГЕРБ не е изключение. Нормално е вътре да има хора доста често с конфликтни интереси и политики. И занапред ще наблюдаваме сблъсъци. Вече сме го виждали в НДСВ и т. нар. лоби на “панайотките”, срещу което пък бяхме ние от “Новото време”. Така стана дори и при СДС, въпреки че съвсем не беше нова партия, когато Костов внезапно стана премиер. На втората година от управлението му министри и заместник-министри бяха обвинени в предателство и всички смъртни грехове, появиха се различни клубове и групи, “Агнешки главички” и т. н. Така че за съвременната българска политика това е по-скоро нормално явление, отколкото изключение.

- Сравнявате случващото се в ГЕРБ с това на НДСВ и СДС. Ако между стила на управление на Генерала и Командира може да намерим общи черти, то къде е приликата с царя?

- Абсолютно съгласен съм - няма нищо общо с царя. Аз имам предвид тенденциите в самите партии. Те се състоят от хиляди фигури, които са на различни нива и с различна тежест. Вземат решения, опитват се да влияят, да прокарват интереси. Зад много от тези фигури стоят определени съсловни прослойки. Естествено е в дебатите за управление и политика да проличават тези различия. Ако много се задълбочат, се стига и до разцепление. Но стилът “Борисов” няма нищо общо с този на царя. Царят бе нерешителен, отказваше да взема решения. Докато Бойко е готов да го направи, да ги обяви, да ги мотивира и да поеме отговорността за тях във всяка секунда. Тук е разликата и с Костов - той не обясняваше въобще защо взема едно или другорешение, тъй като страда от мания за непогрешимост. Царят изобщо отказваше да говори за политика, Бойко е готов да дискутира и спори по всяко време, може да го чуеш три пъти на ден по три телевизии, долу-горе по едно и също време. Разликата също е, че Бойко имаше 10 г. в политиката, за да се запознае с много от механизмите, с тъмните й страни, с много от задкулисните игри. Бойко е работил в МВР, бил е кмет, така че натрупа солиден опит, докато царят се оказа абсолютно неподготвен и повърхностен.

- Има ли вероятност ГЕРБ да не изкара пълен мандат? Чува се за организирани протести през пролетта в цялата страна.

- Аз лично не вярвам, че те могат да разклатят кабинета. Въпреки кризата ГЕРБ и Борисов още имат голяма подкрепа, хората им вярват. Така че изцяло зависи от управлението. Ако ГЕРБ успеят да реализират някакви придобивки за хората, така че те да почувстват, че живеят и дишат по-спокойно, че има повече справедливост и се случи възмездието, което Борисов обеща преди изборите, няма причини това да не стане.Но трябва да се стигне до знакови дела, да се разследва ДПС, което все още не виждаме, да покажат, че тези принципи важат и за тях. Тоест, че ще са безкомпромисни към корумпираните, дори да са от средите им. Това ще даде достатъчно сила и подкрепа на ГЕРБ да изкара мандата успешно.

- ГЕРБ обаче няма мнозинство в парламента. В някакъв момент това може да е проблем, нали?

- И то много сериозен. Въпреки че Бойко казва, че в момента, в който няма доверие, ще си подаде оставката, практически прави правителството нестабилно. Няма как да си спокоен, като знаеш, че всеки един закон, всяко едно решение може да бъде блокирано. А и с партньор като Костов и въпреки безрезервната подкрепа на Волен Сидеров Борисов със сигурност е нащрек.

- Костов открито заявява кои решения подкрепя “Синята коалиция” и кои - не. Но вярвате ли в “безрезервната” подкрепа на Сидеров?

- Не, разбира се. Както добре знаем, рано или късно, когато се появи първият по-сериозен конфликт, ще се разбере, че “Атака” е самостоятелна партия.

Дори Сидеров да е декларирал подкрепа, неговите хора ще го напуснат, както са го напускали и преди. Виждаме вече и конфликтите в “Атака” заради тази политика.

- И какви са възможностите пред Борисов, така че да не е заложник на Костов и Сидеров?

- Г-н Борисов има два пътя и двата са напълно възможни и оправдани. Единият - предсрочни избори още тази пролет, за да проведе реформите, които иска, без да му поставят условия и да му извиват ръцете. Защото колкото и мило да говорят и Сидеров, и Костов 100 % вече го правят, то се вижда. Новите избори се подкрепят от немалко хора в ГЕРБ. Има кръгове там, които смятат, че така ще се постигнат две неща - подкрепа и поправка на неудачните кандидатури. Има министри, които вече не стоят добре, има гафове и сред селекцията на депутатите. И доста хора смятат, че ако имат възможност да се явят на избори отново и формират свой кабинет, защото той сега е техен формално и може да падне винаги, тогава биха могли да са по-решителни. Защото сега по много теми Бойко прави отстъпки, а и няма друг начин.

- А другата възможност?

- Властта е взета и трябва да се използва. Но да се започне по-активна политика. В момента ГЕРБ не е предложило план за развитие на страната до края на мандата си. Досега се занимаваше с наследството от тройната коалиция и с поправки на закони на парче. Но това не е достатъчно. България отдавна има нужда от модерни закони, които да променят основни положения в страната, като започнеш от политическия модел, банковата сфера и се стигне до здравеопазването.

- Не беше ли по-честно ГЕРБ да официализира коалицията със сините, вместо да използва от кадрите им, обяснявайки че са в кабинета като експерти? Заместник-шефката на ДСБ Екатерина Михайлова признава, че и те носят отговорност за властта.

- Това не е в интерес на Костов. Той горещо се надява Бойко да се провали и затова иска да е достатъчно разграничен. И казва: да, подкрепяме, когато трябва, но за друго сме критици. Той не иска да поема отговорност, въпреки че фактически е коалиционен партньор. Но понеже тайно смята, че ГЕРБ няма капацитет и очаква разпад, той се надява, че покрай ГЕРБ ще реанимира ДСБ и ще се появи нова дясна формация, която да измести ГЕРБ. Защото ГЕРБ измести десницата. Сега Костов се надява, че това ще приключи бързо и той ще бъде възстановен като добрата и компетентната дясна алтернатива. И го демонстрира всеки ден. Все повече се опитва да дава алтернативни политики на кабинета, все повече се разграничава, казва “Това не е дясна мярка” и т. н. Той вече успешно обезсили Мартин Димитров и СДС, които превърна в своя притурка.

- И смятате, че Борисов така ще стои и ще чака Костов да му издърпа лидерството в десницата?

- Борисов си дава прекрасно сметка за случващото се. И неслучайно започна интеграцията на десни фигури от други партии в собственото си правителство. Въпросът е, чий проект за обединена десница ще надлее - неговият или на Костов. Затова едни нови избори, при това още тази година, на които Борисов да излезе и да каже: “Ето, правим широка дясна коалиция, всички, които искат да заповядат”, ще е едно на нула за него.

- Защо смятате, че ГЕРБ ще спечели мнозинство? Не успяха, когато партията бе във върховата си форма, а сега, дори само заради закриването на болниците в страната и скока на безработицата, подкрепата е доста спаднала.

- Защото няма алтернатива. ДПС и БСП ли ще оправят положението? Тях хората ги мразят, не искат да ги видят повече. А на Борисов все още вярват. Опасявам се, че съвсем скоро ще станат скандали и той ще има повод да излезе и да каже: “Вижте, така не може повече. Тези хора от “Синята коалиция” ми връщат законите, пречат ми да управлявам, правят ме на маймуна за министрите. Това не може да продължава, отиваме на избори.”
Болни чакат обещано спасение от касата
Диана Тенчева

1145 българи с множествена склероза, които се лекуват по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), изпаднаха в тревога заради новината, че терапията им може да бъде спряна. А да си плащат сами скъпите интерферони е непосилно. Само месечно са нужни 2000 лв. Причината: НЗОК заяви, че след 21 януари т. г. лечение ще получават само хората, чиято инвалидност е до 65%.

На среща, организирана от “Фондация МС общество в България” през изминалата седмица, водещите специалисти по неврология проф. Параскева Стаменова и проф. Иван Миланов обясниха, че всеки един случай трябва да бъде индивидуално преценен. “Защото лечението с интерферони не е торта. Не всеки може да я опита”, обясни професорката. Тя разказа за свой пациент, който бил с едно липсващо око, затова получил висок процент на инвалидност. Но пък по скалата на Куртски, по която се изчислява състоянието на болните с МС, той бил под 3,5. В Европа, а и у нас лечение със скъпите интерферони се допуска, когато увреждането е до 3,5 по скалата на Куртски. “Ето такъв пациент трябва да получи лечение с интерферони, като премине през втора клинична оценка”, обясни професорката (тя е началник на Клиниката по неврология в университетската болница “Царица Йоанна”-ИСУЛ в София).

Проф. Иван Миланов, директор на университетската болница “Св. Наум” (на 4-ти км), пък разкри, че ограничението за инвалидността до 65% било поставено без някакъв научен аргумент. А защото седемте водещи специалисти се колебаели за бариера между 50 и 75%. “Лично аз мисля, че границата трябва да се преосмисли и защо да не се постави такава от 75 на сто”, смята проф. Миланов.

Той и проф. Стаменова смятат, че ограничението се въвежда, защото понякога се стига до “шашми”, макар и благородни, в ТЕЛК или в комисията в НЗОК, определяща кой да се лекува по програмата за МС.

Болестта е изключително коварна, защото атакува младите хора. Тя представлява възпалително заболяване на централната нервна система, при което се разрушава обвивката (т.нар. миелинова) на нервите и се блокира предаването на импулсите им. Така се развиват парализи и слепота.

Доскоро се считаше, че множествената склероза е автоимунно заболяване, вероятно причинено от вирус, при което се наблюдава и наследствена предразположеност. Но основната причина за появата на МС остава неизвестна. Оттук идват и сериозните проблеми с лечението и профилактиката.

“Труд” потърси един от пациентите, които живеят нормално благодарение на програмата на НЗОК. “Дано това, което касата е съобщила, да го стори. Да получим правото на втора клинична оценка и да продължим лечението си”, каза Десислава Раянова от София. Въпреки болестта си тя води пълноценен живот. Работи като главен експерт в отдел “Приемна” на Министерския съвет. Тя е със 71% инвалидност. И ако не отиде за втора клинична оценка, може да изпадне от списъка на лекуващите се.
120 000 подписа срещу закриване на болници
Ще внесем в Министерския съвет подписите на 77 487 български граждани от цялата страна, които са против закриването на болниците в техните села и градове, съобщи вчера д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. И добави, че общият брой на събраните подписи е близо 120 000, но някои от шефовете на малки болници не са пристигнали в София да ги донесат заради лошото време.

Директори на общински и частни лечебни заведения ще обявят национален протест, ако до понеделник не бъдат удовлетворени исканията им. А те са за: незабавни промени в законодателството, които да поставят всички заведения в благоприятна конкурентна среда; премахване на искането на касата за двама специалисти по клинична пътека и на делегираните бюджети; връщане на бюджета за здравеопазване от 2009 г. Болничните шефове щели да сезират и Комисията за защита на конкуренцията, защото лечебниците не били поставени в еднакви условия. На едни бюджетите се орязвали с 10%, а на други с 80 на сто.

“Всяка реално извършена дейност ще бъде платена”, контрира здравният министър д-р Божидар Нанев. И добави, че делегираните бюджети са прогнозни и ще се коригират на всеки 3 месеца, а никой никога не е говорил за закриване на болници. Идеята е неефективните да се преструктурират.


Липсата на пари вдига на бунт лекарите и полицаите
Здравното министерство отвърна с масирани проверки на болниците. МВР се оправдава с кризата
Борис Митов, Янина Здравкова

Два ключови сектора за стабилността в страната - здравеопазването и полицията, заплашиха вчера правителството с бунтове. Медиците са недоволни от орязването на парите за здраве и закриването на болници, а полицаите ще протестират, ако най-после не им осигурят добро заплащане и нормални условия на труд.

"Ако до 15 февруари правителството не гарантира, че ще даде повече пари на болниците, ще премахне делегираните им бюджети и ще изплати отчетената дейност, ще бъде обявена дата за национален протест на граждани и лекари срещу незаконното закриване на болниците", обяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Инициативен комитет от директори на общински и частни болници внесе вчера в МС искане за спиране на реформата в сегашния й вид, а Кацаров твърди, че зад петицията стоят подписите на 127 000 граждани. Макар че е бивш зам.-министър на здравеопазването от кабинета на Иван Костов, той подчерта, че протестът няма да има нищо общо с която и да е политическа партия.

Лекарите настояват още да отпадне изискването на здравната каса за двама специалисти на клинична пътека за сключване на договор, което е основната причина десетки болници да са на ръба на фалита. Директорите настояват и за увеличаване на бюджета на НЗОК до размерите му от 2009 г.

От тази година болниците работят по делегирани бюджети, които не позволяват да се изплащат повече пари от определените от касата. "За първото тримесечие предвидените суми за всички лечебници са намалени средно с 35-40% спрямо същия период на миналата година", обяви д-р Ивайло Ваклинов от здравната каса. С толкова е орязан и бюджетът на НЗОК за болнична помощ спрямо 2009 г. Там, където има по-голямо намаление, причината е редукцията и на самите договори на болниците, тъй като не отговарят на изискванията на касата. Орязани са обаче и парите за областните и университетските болници, въпреки че те са сключили договори за същия и дори за по-голям обем дейност спрямо м.г.

Според Ваклинов за второто тримесечие може да има преразпределение на бюджетите, когато се види коя болница работи повече.

Здравният министър Божидар Нанев пък обеща, че отделни лечебници, отчели дейност над спуснатия финансов лимит, ще получат повече пари, но само след проверка, която да потвърди, че реално са лекувани пациенти. Не е ясно обаче как ще стане това, при положение че парите на касата тази година общо са по-малко с 40%.

Общинските и частните болници негодуват, че са неравнопоставени с държавните, тъй като са получили едва половината от парите за работата си за декември. Тогава делегирани бюджети още нямаше, касата просто не им е платила дължимото. Отделно за тази година те ще получават едва около половината от миналогодишните си пари. Това се прави целенасочено, за да фалират около 150 болници, смятат те. Затова срещу НЗОК е подаден сигнал в Комисията за защита на конкуренцията.

"Неуместно е твърдението, че бюджетите са тенденциозни, те са изчислени на база преминали болни и тежест на лекуваните случаи", коментира Ваклинов.
Здравният министър Божидар Нанев даде да се разбере, че отстъпление от заложените критерии не може да има, а заместникът му Валерий Митрев обяви старта на невиждани до момента проверки в болниците.

Проблемите в полицията са стари, но вече шест месеца синдикалната федерация на МВР чака новата власт да ги реши. Вчера синдикатът за пръв път заплаши да защити правата на членовете си в съда, ако премиерът Бойко Борисов и ръководството на министерството не предприемат мерки.

След първите протести при новия министър Цветан Цветанов на полицаите им бе обяснено, че екипът на предшественика му Михаил Миков е забавил куп обществени поръчки, не се е разплатил с доставчици и затова в началото на зимата униформените останаха без подходящи дрехи и обувки. МВР шефът обеща да изчисти дълговете към производители на униформи и обувки до средата на януари. Така се очакваше да се отпуши процедурата за доставка на нови облекла, която бе блокирана през почти цялата 2009 г. и полицаите не получаваха нови униформи. За последно МВР обяви поръчка за летни облекла в края на октомври м. г., които се очаква да бъдат налични към средата на годината.

В новата петиция вече е поставен ултимативен срок от един месец на Цветанов да представи програма за подобряването на материалната база и доставките на облекла, обувки и консумативи. Ръководството на МВР вече няколко пъти заяви, че РПУ-тата няма да се ремонтират заради кризата, замразени бяха и започнатите строежи.

От профсъюза имат и нови причини за недоволство. "Като основен проблем в МВР продължава да стои двойният стандарт, който се прилага по отношение на служителите и дори цели структурни звена в зависимост от близостта до определен ръководен служител", се казва в писмото до Борисов, вътрешния министър и шефа на комисията по вътрешна сигурност. От синдиката се оплакват, че заявеното от Цветанов намерение за диалог е било само формално, а финансовата криза се е превърнала в постоянно извинение на началниците.

Полицаите обвиняват ръководството на МВР за системно упражняван натиск над членовете на синдиката, който по думите им се изразява в необосновани проверки, наказания, премествания и прекратяване на служебните правоотношения. В ГДБОП тази практика се проявявала особено силно.
Налагането на ГМО в ЕС е приоритет на новата ЕК
Председателят на Еврокомисията (ЕК) Жозе Мануел Барозу ще работи за бързото налагане на ГМО в ЕС след встъпването в длъжност на новата ЕК, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Сред приоритетите на втората комисия "Барозу" е разрешаването на генномодифицираната царевица MON 810 на американската компания "Монсанто" и на картофа "Амфлора", произведен от BASF, твърди източник на АФП.

"Монсанто" очаква да бъде продължено разрешителното й за царевицата MON 810 - единственият ГМО, отглеждан сега в ЕС. BASF пък иска позволение за производството на генномодифициран картоф. Изчисления на компанията показват, че ако получи разрешение за "Амфлора", ще има годишни приходи между 30 и 40 млн. евро. Заложени са огромни финансови интереси, коментира АФП.

Първото заседание на новата ЕК трябва да е на 17 февруари, "но работната програма все още се изработва", обясни говорител на ЕК.


Стратегии - Кой има интерес от мутанти в земеделието?
Следите водят към концерните за генномодифицирани семена и към земеделските фондове с инвестиции в производството на биогорива
Галя Горанова

От няколко седмици трите букви ГМО са повод за протести, политически декларации, неудобни въпроси и неубедителни отговори. Зад абстрактната абревиатура се крие слабо познато чудовище, което, пуснато веднъж в природата, може да причини неизчислими вреди - генномодифицираните организми. Повод за тревогата станаха внесените от правителството промени в закона, с които се облекчава режимът за отглеждането им. Екоорганизации, фермери, майки и обикновени граждани се вдигнаха на протест.

Насреща им държавни чиновници сконфузено обясниха, че промените са неизбежни и изискване на ЕС. В общата шумотевица така и не се разбра кой и защо реши да промени генерално статуквото. Поправките обслужват мощен бизнес - производството на генномодифицирани сортови семена, от една страна, и големите земеделски фондове - от друга. Трансгенните култури покачват в пъти добивите. В случая има съвпадение на интереси. Първите продават на вторите, а всички заедно печелят. Хипотетично полза от ГМО би трябвало да имат и българските фермери, но те категорично се обявиха против.

У нас крупните поземлени фондове имат интерес в производството на биогорива. Навън основните подозрения падат върху биотехнологичните гиганти, най-крупният от които - американският "Монсанто", държи половината от пазара за продажба на генномодифицирани семена в света. Търговската му политика е, меко казано, спорна. Концернът вече бе уличен в подкупване на държавен служител в Индонезия.
Според еколозите новият закон за ГМО ще обслужи изцяло корпоративни интереси, а пускането на ГМО в природната среда е само страничен продукт на енергийния бизнес. За тях 5-годишният мораториум върху отглеждането на ГМО е трик за успиване на обществеността. Няма логика в това да се променя радикално законът, за да не бъде прилаган. Освен това мораториумът ще падне лесно. Първо, защото за това е нужно само едно гласуване в парламента и второ - Еврокомисията вече заяви, че според европейските закони никоя страна няма право да налага едностранно мораториум. Падне ли забраната, промененият междувременно закон за ГМО ще влезе автоматично в сила.

Според протестиращите лакмусът за реалните намерения на правителството са т.нар. буферни зони. Според законопроекта те се намаляват драстично, а това ще е победа за корпорациите, смятат еколозите.

Виж кой говори

Преди месец в сп. "Мениджър" се появи статия - манифест в защита на ГМО. Авторът й - бизнесменът Светослав Божилов, лобира за генномодифицирано земеделие, от което по негови изчисления страната ни може да печели над 1 млрд. евро годишно. Божилов е съосновател на СИбанк и крупен инвеститор във възобновяеми енергийни източници. В статията си, озаглавена "Другата зелена България", той декларира, че не познава никого от "Монсанто" и не притежава акции в компанията. Справка в регистрите показва, че Божилов е съсобственик в няколко холдингови дружества, които инвестират в земеделска земя чрез публични емисии на акции на фондовата борса. Това са "Агроенерджи" АДСИЦ, "Агро финанс" АДСИЦ (чрез дъщерни дружества) и "Фонд за земеделска земя Мел инвест" АДСИЦ, който се контролира от неговата дъщерна фирма "Вентчър Екуити България" ЕООД. Тези дружества отдават под аренда стотици хиляди декари земеделска земя на по-малки производители. Инвестират и във възобновяеми енергийни източници - слънчеви генератори и биогорива. В статията си Божилов твърди, че ако се либерализира политиката по отношение на генномодифицираното земеделие и ако "българските производители бъдат стимулирани да използват генномодифицирани семена, то добивите на единица площ биха се удвоили. Бизнесменът дава за пример САЩ, където средният добив от генномодифицирана царевица е 1000 кг от декар, докато традиционното българско земеделие у нас гарантира в най-добрия случай 415 кг от декар".

"Подобна сметка би била валидна и за маслодайните култури", вметва авторът и подчертава как това би направило нашето земеделие "много по-банкабилно" и рентабилно. Впрочем царевицата, рапицата и слънчогледът са базисни култури за производството на биогориво. Божилов пропагандира възможното мирно съвместно съществуване между органичното и генномодифицираното земеделие, и то само на 300 метра отстояние едно от друго, а не 30 000 м, както е записано в сегашния закон. "Сега законът прави генномодифицираното земеделие у нас невъзможно", констатира бизнесменът. А страховете на противниците на ГМО оборва със следния аргумент: "Не вярвам американската държава, която напълно подкрепя генномодифицираното земеделие, да се отнася към гражданите си по-зле от българската, която досега по-скоро ги отхвърля". Само бегъл поглед към вида на средностатистическия американец е достатъчен, за да ни накара да се усъмним в доводите му.

В друга публикация под заглавие "Новата "аграрна революция" 2008" същият автор отива по-далеч и развива теорията за износ на демокрация чрез ГМО. Той подчертава геополитическото значение на въпроса. И пресмята, че ако през 2020 г. биогоривата съставляват 20% от течните горива, то всеки ден 4 млрд. долара, вместо да поемат към Персийския залив, Русия и Венецуела, ще се насочат към предприятията за биогорива и земеделските производители в САЩ, ЕС, Бразилия, Аржентина и Украйна. "Ефектът ще е и стимулиране на икономическото и социалното развитие на държави с демократически политически системи за сметка на авторитарни, каквито са повечето от износителите на петрол", анализира Божилов. Освен това ще се даде тласък на битката с глобалното затопляне и ще се реши проблемът с изхранването на бедните по света. "Вероятно поради социални, икономически и политически причини дебатът за генномодифицираните култури скоропостижно ще приключи в полза на "Монсанто". Макар и на последно място, роля ще изиграе и очевидната безвредност на генномодифицираните култури за здравето на хората", заключава авторът.

Виж кой слуша

Ремонтът на закона за ГМО бе предшестван от няколко "интересни" законодателни инициативи. През ноември 2009 г. парламентът приема поправки в закона за възобновяемите енергийни източници и биогорива, според които от 1 септември 2010 г. 2% от всеки литър дизел трябва да е био, а от март 2011 г. - 4%. Бензинът също ще се смесва задължително с биоетанол от 2011 г. Тоест бизнесът с биогорива е законово обезпечен, без законът да разглежда от какви култури ще се добива горивото - традиционни или ГМО.

Правителството вече успя да издейства от ЕК разрешение за въвеждане на държавна помощ за биогоривата чрез освобождаването им от акциз. Лидерът на СДС Мартин Димитров лично се ангажира до средата на 2010 г. да внесе измененията в закона за акцизите и данъците. "Ние също мислим по тази тема", потвърди и финансовият министър Дянков. Виден лобист по темата е и шефката на аграрната комисия в парламента Десислава Танева, която бе в борда на директорите на "Фонд за земеделска земя Мел инвест". Ако се въведе нулев акциз за биогоривата и едновременно с това се либерализира режимът за отглеждане на генномодифицирани култури, печалбите в този бизнес гарантирано ще скочат в пъти. Законодателните промени облагодетелстват директно големите поземлени фондове, които владеят над 1 млн. декара земя. Инвестициите им са за над 55 млн. евро, част от тях взети на кредит. В момента всички те са ударени силно от кризата. Оттук и трескавото търсене на нови възможности.

ГМО е средството за постигане на тази цел. Проблемът е, че голяма част от терените попадат в 30-километровите буфери около "Натура 2000", откъдето и силният натиск тази дистанция да бъде драстично скъсена. Според защитниците на ГМО 30% от територията на България влиза в "Натура 2000". Ако бъде запазен размерът на сегашната буферна зона, това означава, че около 80% от територията на страната остава забранена за ГМО.

Представителите на правителството и парламента отричат да са подложени на корпоративен натиск. Но за пред общественото мнение подменят проблема с отглеждането на ГМО с темата за етикетиране на храните, съдържащи генномодифицирани организми. Едното няма нищо общо с другото.

Опроверженията

"Нямаме отношение към закона за ГМО", категоричен е Борислав Петков, шеф на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, в която членуват 14-те най-големи фонда, в т. ч. "Агроенерджи" АДСИЦ, "Фонд за земеделска земя Мел инвест" АДСИЦ, "Еларг Фонд за земеделска земя" АДСИЦ, "Земеделски инвестиционен фонд "Серес" АД и др. По думите му към темата за ГМО в земеделието има нулев интерес от страна на фондовете и изразените от техни представители мнения с нищо не ангажират асоциацията. "Бяхме вкарани индиректно в дебата по промените в закона, който дори не познавахме добре. След като се запознахме, мисля, че той дава една добра основа", коментира Петков за "Сега". Личното му мнение е, че отглеждането на ГМО едва ли може да се забрани, но трябва строг регулаторен режим. Почти всички фондове, членуващи в асоциацията, инвестират във възобновяеми енергийни източници, а няколко - и в биогорива. Групата ще излезе с официално становище по въпроса на кръгла маса след месец.

"Обществената реакция не е в състояние да промени мнението ми за генномодифицираното земеделие", категоричен бе Светослав Божилов пред "Сега". Според него разговорът трябва да се проведе след приемането на закона, след като утихнат "страховете" и "истериите" около ГМО, като на първо място трябва да се постави експертизата. Според него дискусията сега е чисто популистка, а аргументите на противниците - несъстоятелни. "Не казвам, че моята позиция е единствено правилната, но тя също трябва да бъде чута", настоя Божилов. Той отрече да има лична изгода от поправките в закона, защото и без ГМО в България има свръхпродукция на зърнени култури, които напълно покриват нуждите за производство на биогорива. По въпроса за вредата от ГМО бизнесменът заяви, че за 25 години няма нито едно доказателство, че генномодифицираните растения са по-опасни от другите хибридни сортове, които се сеят в момента. Той лично застава на страната на учените, за които 25 години са меродавен срок. Божилов изрази съжаление, че вносителите на промените не са ги защитили убедително и е надделяла крайно негативната обществена реакция.

Рисковете

Справка в интернет показва, че всяка година големите земеделски фондове покачват с 20% исканията си за размера на рентата, която получават от арендаторите на земите си.

Мотивират се с кризата и задължението да раздават дивиденти на акционерите си. Подложени на този натиск, земеделските кооперации и фермерите ще се видят принудени да сеят генномодифицирани семена, за да увеличат добивите и да покриват нуждите си. "Ако съседът ти е засадил ГМО рапица, няма как да останеш настрана, иначе фалираш", описва рисковете Ивайло Асенов, консултант по оперативни програми на ЕС и противник на генномодифицираното земеделие. Според него пускането на ГМО в природата постепенно ще измести биологичното земеделие, като този процес е необратим. "Не може да има съвместно съществуване на двете. Генномутиралите растения "изяждат" останалите", убедена е природозащитничката Валентина Данева. Според нея загубите на страната ни от това, че ще се раздели с образа на биопроизводител, се неизмеримо по-големи в перспектива в сравнение с преките печалби от засаждането на ГМО култури. Местните производители на биокултури няма да могат да изнасят в ЕС, стане ли ясно, че в България ГМО са вече позволени. 80% от европейците отказват да консумират ГМО. Отделно от това България ще загуби европейски средства по програма "Развитие на селските райони", която изцяло подкрепя биоземеделието. Вредите върху здравето на населението пък не могат да бъдат изчислени.

За зелен хайвер

Добрият пример на страни като Италия и Ирландия, въвели забрана за отглеждане на ГМО, показва, че икономическите ползи от етикета "БИО" са много повече от генномодифицираното земеделие. В последните години валят все повече доказателства за зловредния ефект от производството на "зелена" енергия. Проблемът не е в самата енергия, която e по-милостива към природата и се явява благородна алтернатива на изчерпващите се петролни запаси, а в начина, по който се добива. И ГМО е част от престъплението. Като причина за намаляването на тропическата гора се сочи отглеждането на генномодифицирани рапица, царевица и тръстика за биогорива. Само за 3-4 години тези култури превръщат земята в пустиня и се налага изсичането на нови горски терени за засяването им. Горчива истина е, че земеделието за енергийни нужди е безмилостен конкурент на земеделието за прехрана. "Какво от това, че след 10 години всички продукти в магазина ще са обозначени с печата "съдържа ГМО", когато в България няма да е останала незаразена земя?!", възмущава се Валентина.
"Обществената реакция не е в състояние да промени мнението ми за генномодифицираното земеделие", категоричен е бизнесменът Светослав Божилов. Според него разговорът трябва да се проведе след приемането на закона, след като утихнат "страховете" и "истериите" около ГМО. Той смята, че дискусията сега е чисто популистка, а аргументите на противниците - несъстоятелни.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница