А е деликатна и иска разбиране здравеопазването и достъпът до качествено лечение да бъдат извадени пред скоби от общите търговски механизми на либерална търговия за свободно движение на хора и капитали, коментира МосковДата11.01.2018
Размер158.74 Kb.
www.bnr.bg, 04.03.2015 г.

http://bnr.bg/post/100528647
Един аспирин, моля!
Димитрия Стайкова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз, коментира родната лекарствена политика и обяснява подробно как се формира цената на лекарствата у нас, разяснява какво представлява паралелния износ на лекарства и защо се случва в държава като ашата, говори за търговете на лекарства и засяга въпроса за отговорността на магистър-фармацевтите и тяхната компетентност.04.03.2015 г., с.7
Здравният министър ще настоява за по-ниски цени на вносните лекарства
Ведомството ще изработи нови ограничения за паралелната търговия с медикаменти
Десислава Николова

Българското здравно министерство ще настоява по време на съвета на здравните министри и пред европарламента да бъдат създадени условия за диференцирано ценообразуване на лекарства в Западна и Източна Европа, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов след конференция за фармацевтичния сектор. Причината е, че в момента заради липсата на достатъчно ресурс българските пациенти имат съвсем различен достъп до здравеопазване и лекарства, отколкото западноевропейските. Предложението е новите страни членки да имат по-ниски цени на лекарствата от старите, за да могат да си позволят достъп до терапия. В момента например здравните каси на Германия плащат около 37 млрд. лв. годишно за лекарства, а в България болниците, здравната каса и министерството дават за лекарства около 980 млн. лв. общо. Цените на лекарствата обаче се определят на общоевропейско ниво, като страните членки ги сравняват помежду си. В България са въведени най-ниските цени на ниво производител, но въпреки това медикаментите не достигат. Москов смята, че трябва да се окаже натиск в добрия смисъл на думата за различни цени в зависимост от икономическите показатели. „Трябва със страните от нашата черга да получим едно общо разбиране. Темата е деликатна и иска разбиране здравеопазването и достъпът до качествено лечение да бъдат извадени пред скоби от общите търговски механизми на либерална търговия за свободно движение на хора и капитали", коментира Москов. Нов законопроект за паралелния износ Здравният министър изтъкна и един от минусите на липсата на диференцирани цени. Това е, че в страните с ниски цени част от лекарствата не стигат до пациентите, а се изнасят в държави от ЕС с по-високи цени под формата на т.нар. паралелна търговия с лекарства. Предишното правителство беше въвело ограничение за паралелната търговия, но Конституционният съд го отмени. По данни на IMS Health официалният размер на паралелния износ е около 125 млн. лв. Москов обаче смята, че по-достоверно е неофициално споменаваното число 300 млн. лв. Затова следващата седмица той ще консултира с еврокомисията и ще представи нови промени в лекарствения закон, шито да ограничат експорта на често търсени медикаменти за социално значими заболявания. Става въпрос за своеобразен забраните- лен списък, но министърът не спомена повече подробности за него. Споразумение с индустрията Москов обясни още, че се подготвя споразумение с фармацевтичната индустрия по подобие на останалите страни членки. В подобни документи се залагат бюджети за лекарства и се подписват договори за доставки на иновативни продукти, както и се определя политиката на лекарствоснабдяване. Министърът изтъкна, че в споразумението ще бъдат посочени възможностите на бюджета за медикаменти, кога и с колко ще нараства и ще се потърси договореност с индустрията. В предизборните обещания на управляващите партии беше заложено въвеждането на прогенерична политика - плащане на генерични медикаменти навсякъде, където е възможно.


Снимка на три колони – В България са Въведени най-ниските цени на ниво производител, но въпреки това медикаментите не достигат
www.bnr.bg, 04.03.2015 г.

http://bnr.bg/post/100528629/mz-shte-predloji-zakonodatelni-promeni-koito-da-ogranichat-paralelnia-iznos-na-lekarstva
МЗ ще предложи законодателни промени, които да ограничат паралелния износ на лекарства
Автор: Надежда Цекулова

Министерството на здравеопазването ще предложи законодателни промени, които да ограничат паралелния износ на лекарства, обяви здравният министър Петър Москов. Мярката се налага, след като през януари Конституционният съд отмени правото на Изпълнителната агенция по лекарствата да забранява този вид експорт. Пациенти сигнализират периодично, че износът води до изчезване на скъпо струващи животоподдържащимедикаманти от аптеките. Mинистърът на здравеопазването Петър Москов заяви:

Аз имам болка от решението на Конституционния съд. Съобразили сме с него и в момента подготвяме друг вариант на законопроекта, в който да има ясно дефиниран списък критерии за медикаменти, които често изчезват от българския пазар, също са предмет на паралелния износ, за да може държавата да ги контролира. Точната група медикаменти и критериите, по които да се определя включването на такива медикаменти е предмет на работата в момента и ще бъде предварително съгласувано с нашите европейски партньори.

Има лекарства, които периодично изчезват от аптеките. Не са много, но са скъпи, животоподдържащи и трудно заменими. С аргумента "защита на българските пациенти" преди година парламентът прие промени в Закона за лекарствата, с които даде възможност на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да забранява износ. В средата на януари 2015-а обаче Конституционния съд отмени тази разпоредба, тъй като тя противоречи на европейското законодателство, и разговорът за паралелния износ беше рестартиран. Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза" заяви:

При нас лекарството започна да изчезва от аптеките от началото на 2014-а година, като периодично то не може да бъде намерено и следователно пациентите остават за определен период без лечение.

Паралелният износ е официално разрешен и регламентиран в държавите от ЕС. При този механизъм търговците на едро имат право да изнесат част от произведените на българския пазар лекарства в други европейски страни, където цената на тези лекарства е по-висока.

Участниците в пазара обаче не смятат, че причината за периодичния недостиг на лекарства е в паралелната търговия. Нещо повече, регулаторният орган ИАЛ също няма данни изнасянето на медикаменти да причинява вреди на българските пациенти. София Пенева, началник отдел "Разрешаване и контрол на производството" в Агенцията:

Не можем да кажем дали причината е именно паралелният износ, защото разпространението на лекарствен продукт на територията на страната е въпрос на търговска политика на производителите, притежатели на разрешение за употреба. В много случаи лекарствените продукти се изтеглят от българския пазар поради ниските цени, така че не е единствената причина т.нар. паралелен износ.

Най-често отговора за липсващото лекарство чуват пациенти с ревматологични заболявания. Техните медикаменти се продават с голяма отстъпка в България, което ги прави атрактивни за износ. За пример може да послужи лекарството Хумира, което се ползва освен за ревматологични и при някои онкологични заболявания. Медикаментът струва около 2000лв, 1500 от които плаща НЗОК, а останалите 500 се покриват от компанията производител. От средата на март до края на миналата година в ИАЛ са постъпили 204 заявления за износ на общо 70 539 опаковки от този медикамент. Тези цифри обаче на практика не означават нищо.

Фактът, че нещо тук не е в ред, излиза на яве в решение на КЗК от декември миналата година. Комисията установява, че през 2012-а и 2013-а Здравната каса е реимбурсирала с близо 1000 опаковки по-малко от компанията производител. Това означава, че някой е излъгал компанията, и е прибрал отстъпката от 500 лв. на опаковка. Според председателя на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Христофор Иванов, този някой не са компаниите, които правят легален износ.

Има криминални практики в паралелната търговия, убеден е и председателят на БАТЕЛ Димитър Димитров. И Димитров обаче е на мнение, че паралелната търговия, или поне законната такава, не могат да причинят дефицити, застрашаващи българския пациент.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия пък виждат решението в създаване на електронна система, която да създаде прозрачност за това какво влиза на българския лекарствен пазар, какво излиза от него, кой, как и по какъв начин търгува.

Плановете на бизнеса обаче не изглежда да са на дневен ред. За държавата в лицето на ИАЛ планираният от МЗ ограничителен списък е добър вариант.

Остават надеждите на пациентите, че каквото и да е решението на институциите, то ще осигури лекарствата им в аптеките.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

www.actualno.bg, 04.03.2015г.

http://europe.actualno.com/Paracetamolyt-uvelichava-riska-ot-infarkt--news_460093.html
Парацетамолът увеличава риска от инфаркт
Мащабно проучване предупреждава, че всекидневната употреба на "Парацетамол" може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.

То разкрива, че при хората, които приемат лекарството дълго време, вероятността да умрат внезапно е с 63% по-висока. Освен това при тях рискът от инфаркт или инсулт е с 68% по-голям. Вероятността да получат язва или кървене в стомаха е с почти 50% по-висока, съобщи в. "ДейлиМейл", цитиран от БГНЕС.

Парацетамолът е смятан от лекарите за по-безопасен от аспирина, който може да причини стомашно кървене и от ибопруфена, който е свързан с инфаркта и инсулта. Но след като разгледали данните от проучването, обхванало 666 000 пациенти, казват, че рисковете може би се подценяват и настояват за основен преглед на безопасността на лекарството. Те смятат, че парацетамолът може да предизвиква заболяване, като блокира действието на ензима COX-2.

Учени от Института по ревматология и мусколноскелетна медицина в Лийдс разгледали осем проучвания, които съдържат информация за пациенти, които взимат "Парацетамол" всеки ден в продължение на 14 години за артрит и болки в гърба. Тези проучвания обхванали и пациенти, които взимат лекарството по-рядко, както и такива, които почти не го пият.

Филип Конахан, който водел проучването, изтъкнал, че за повечето пациенти рисковете били много малки, а тези, които пият парацетамол дълго време може би ще развият болести, от които ще умрат по-рано. По тази причина е трудно да се каже, че лекарството причинява проблема.

Но професорът допълни: "Тревожа се, че продължителното приемане на "Парацетамол" в големи дози може би е свързано със странични ефекти, които преди не сме забелязали". Той твърди че пациентите, на които е предписан продължителен прием на лекарството за артрит или болки в мускулите и ставите трябва да говорят с лекаря си за алтернативно лечение, например упражнения.

"Имайки в предвид широката му употреба и достъпност, е наложителен систематичен преглед на ефикасността и поносимостта на парацетамола при индивидуални условия", завършва проучването.

Парацетамолът е най-използваното обезболяващо във Великобритания, като годишно се раздават 22.5 млн. рецепти за него. Освен това 200 млн. опаковки се продават свободно.


www.zdrave.net, 04.02.2015г.

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=QlhfdwNmNfA%3d
Във вестниците: НЗОК взима подуправител от БЛС срещу подкрепа за методиката за плащане
„Лекарският съюз и управляващите са стигнали до договорка съсловието да излъчи подуправител на здравната каса, научи "Преса". Това ще е експертът от БЛС д-р Димитър Петров“, четем днес в изданието. „Според запознати цената на това съгласие е докторите да приемат новата методика за плащане на болниците“, допълва вестникът.

Ако съдим обаче по други публикации в днешните вестници, можем да си направим извода, че от Сдружението на общинските болници не са запознати с въпросната договорка. „Десетки общински болници ще фалират, хиляди болни ще останат без лечение. Причина за банкрута, който се очаква до месеци, е новият механизъм за плащане от Националната здравноосигурителна каса. Това съобщиха от Националното сдружение на общинските болници в България“, пише „Монитор“.

„То подготвя възражение срещу новата методика за плащане на лечебните заведения, която влиза в сила от този месец, каза неговият председател д-р Неделчо Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. То ще бъде изпратено до всички институции - Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса“, допълва вестникът и цитира д-р Тотев, който коментира: „В сферата на общинското здравеопазване става така, че колкото повече работиш, толкова повече затъваш. Ако поискате справка от НЗОК за последните години, ще видите, че общинските лечебни заведения са с непроменен бюджет. Ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинските болници, нека си каже.“

„Сега“ предлага интервю с депутата от ДПС и член на здравната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. От неговите думи научаваме, че партията няма да подкрепи промените в ЗЗО в пленарна зала. Като основен проблем той посочва предложението в надзора на касата да влязат още двама представители на държавата. „При положение че държавата плаща най-малко за осигуряваните от нея лица, а бизнесът и осигурените плащат близо три пъти повече, представителството на държавата в надзора на НЗОК не може да бъде такова, че да обезсмисля присъствието на останалите“, коментира той. Другият проблем според д-р Адемов е разделянето на пакета на основен, допълнителен и спешен. По думите му, това е сериозен удар върху солидарността, която е основата на осигурителния модел. „Големият въпрос е, че в закона няма разписани критерии, по които да бъде оформена листа на чакащи, защото е очевидно, че такава ще се формира“, посочва депутатът и коментира: „Не завиждам на този министър, който ще направи допълнителния и основния пакет. Няма ясни критерии в закона, по които лекарят да прецени този болен дали е за основния, или за допълнителния пакет.“

Според Хасан Адемов по-важни са промените в Закона за лечебните заведения – „да се регламентира националната здравна карта, да видим потребностите на отделните региони от медицинска помощ, да видим как ще ги обезпечим и наситим с кадри и апаратура, да се реши въпросът с концентрацията на лечебните заведения в няколко града и достъпът на гражданите в отдалечените райони. Ако знаем тази структура, към нея трябва да надградим здравното осигуряване и да осигурим функционалност, да включим лекарствената политика и да говорим за цялостна визия с възможности и индикатори за отчитане на резултатите“, смята той.

За назряващ проблем със специализациите алармира „Стандарт“. „Големите университетски болници ще обучават по-малко млади лекари, отколкото досега. Причината са новите условия на здравното министерство, според които клиниките трябва да плащат за работата на бъдещите специалисти“, четем във вестника. Публикацията информира, че след влизането в сила на новите правила за финансиране болниците са обявили 170 места за специализанти, докато преди промените заявените бройки са били 1313.

„Причината за редукцията е, че болниците нямат планирани средства, за да наемат младите лекари, обясняват мениджърите им. Освен това медиците без специалност не се броят за част от екипа, когато трябва да се сключи договор със здравната каса. От нея обаче идват парите на болницата“, допълва материалът.

„Капитал Daily“ обръща поглед към лекарствената политика. „Българското здравно министерство ще настоява по време на съвета на здравните министри и пред европарламента да бъдат създадени условия за диференцирано ценообразуване на лекарства в Западна и Източна Европа, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов след конференция за фармацевтичния сектор. Причината е, че в момента заради липсата на достатъчно ресурс българските пациенти имат съвсем различен достъп до здравеопазване и лекарства, отколкото западноевропейските. Предложението е новите страни членки да имат по-ниски цени на лекарствата от старите, за да могат да си позволят достъп до терапия“, пише вестникът. Публикацията информира, че министърът възнамерява следващата седмица да консултира с еврокомисията нови промени в закона за лекарствата, които да ограничат експорта на често търсени медикаменти за социално значими заболявания. „Става въпрос за своеобразен забранителен списък, но министърът не спомена повече подробности за него“, уточнява вестникът.

05.03.2015 г., с. 19
Тест казва дали са предписани точните лекарства
Авангардно изследване под формата на тест показва дали докторът е изписал правилните лекарства и препарати за химиотерапия за лечението на онкоболни, съобщиха от Националната специализирана болница по онкология.

Иновативен метод казва за минути колко успешна ще е терапията. Тестът е разработен от германски учени и вече се ползва и в България.

На практика тестът преброява клетките, които най-трудно се поддават на лечение. По този начин лекуващият онколог може да прецени какви медикаменти да предпише, за да бъде терапията успешна.

Ракът е едно от най-бързо прогресиращите заболявания през този век. По данни на Световната здравна организация новодиагностицираните случаи през 2014 г. са с 50% повече от заболелите през 2008-а. Специалистите често посочват като причина за това нездравословния начин на живот, високите нива на стрес и генетичната предразположеност.

Истината е обаче, че причините са комплексни и индивидуални при всеки пациент. По-значим е фактът, че при всеки конкретен случай са налице различни клетъчни и генетични изменения, които предопределят коварния характер на болестта, честата резистентност към лечение и последващите усложнения.
Снимка на две колони-Тестът измерва възприемчивостта на клетките към лекарства.


05.03.2015 г., с. 20
Доц. Мария Стаевска специалист от Клиника по алергология към Александровска болница: 9 на сто от обривите са предизвикани от лекарства

- Доц. Стаевска, казахте че лекарства, които често се дават за понижаване на температурата, също може да доведат до уртикария? Кои по-точно?

- Най-често се проявява непоносимост към нестероидни противовъзпалителни средства. В нашата клиника се налага масово да приемаме пациенти, които са били с вирусна инфекция. От една страна, тя е причинила обрив, от друга – от опитите да се свали температурата с аспирин, аналгин, нурофен – състоянието се влошава. Комбинацията вирус и нестероидни противовъзпалителни е причина за обрив. Това е честа причина да стигне до болнично лечение не само у нас, но и в цял свят. Нестероидни противовъзпалителни „работят” и по алергичен и по неалергичен механизъм, както е аналгинът например. Докато аспиринът и нурофенът въздействат по неалергичен, а по ензимен механизъм, защото потискат един ензим.

Обривът от лекарства обаче може да е и истинска алергия. Най-изразена е тя към пеницилин, амопен, бисептол и много други. Докато например храната е виновна само за 1 на сто от алергичните реакции. А за над 50 процента от уртикариите не можем да кажем на какво се дължат.

Острата уртикария може да не се повтори никога в живота – явява се обрив, пият се антихистаминови препарати и минава. Ако обаче детето има хронична уртикария в много случаи е много лека и не се изявява. С други думи, то е предразположено, но не прави обриви. Когато обаче пипне вирус, той провокира обрива. Факт е, че аспирин, аналгин и нурофен също допринасят затова. В тези случаи е по-разумно да се пие парацетамол, но само по преценка на лекуващия лекар, който е запознат със състоянието на детето. Има и нови лекарства като селебрекс, сарокс и други, които са разработени специално за чувствителните и не потискат този специфичен ензим. И понеже няма как да се опазим от вируси, аз съветвам пациентите още щом усетят, че се разболяват, да вземат антихистамин.

- С възрастта тази уртикария израства ли се?

- Малко вероятно е това да стане. Уртикарията не е свързана с определена възраст.
05.03.2015 г., с. 15
Д-р Петър Москов министър на здравеопазването:

С турбо рейтинг срещу здравното статукво
Диана Тенчева

Той е най-популярният министър. С рейтинг точно като на премиера. А може и да го задмине.

Това е здравният министър д-р Петър Москов, който щом пое здравеопазването, веднага влезе с бутонките на тежкия терен на статуквото.

И други преди него са грабвали вниманието на обществото минути след представянето си. Като проф. Анна-Мария Борисова, която препоръча да пием по 8 литра прясно мляко на ден... Или д-р Таня Андреева, която противно на всякакви очаквания като здравен министър се обяви за либерализиране на режима за пушене в ресторанти и заведения...

А в първия си ден на поста Москов посочи 10 цели, които се зарече да постигне. Интересно бе, че експертите от години призовават властта да реализира същите тези промени. Първата стъпка, независимо в чий екшън план е, е електронното здравеопазване. Защото само с единна информационна система в сектора ще лъснат фалшивите дейности и във всеки един момент ще се знае какво се случва в болниците, при джипитата или специалистите. Оттук започна и Москов.

На второ място, обеща повече пари за здравеопазване, реални промени в спешната помощ, намаляване броя на неосигурените, които да получават грижи само ако са с опасност за живота. Така най-сетне ще се появи разлика в осигуряването на лечение между тези, които всеки месец дават 8% от заплатата си, и тези, които години наред не са броили и стотинка, аргументира се министърът.

Той се обяви и за надграждащ модел в здравното осигуряване чрез допълнителни фондове. Даде гаранция за облекчен режим за специализация на младите лекари, за да не захранваме с кадри болниците на ЕС. Зарече се да е безкомпромисен с директорите на болници, които не се справят с финансовия им баланс.

Страхотен план. Но каква е равносметката за свършеното през изминалите 100 дни?

До второ четене в здравната комисия стигнаха написаните от него промени в Закона за здравното осигуряване, чрез които ще се реализират реформите. С тях лечението се разделя в спешен, основен и допълнителен пакет. За това свое предложение министърът получи предупреждение от пациенти, опозиция, работодатели и синдикати, че ще се стигне до дълги листи на чакащите, до лавина от дела заради забавени терапии, а заради липсата на информационна система богати пациенти за планова операция с пари под масата лесно ще пререждат пенсионери и бедни. С промените се заложи също при системна неудовлетвореност на пациента от догодина болниците да остават без договор с касата. Неосигурените да получават само спешна помощ, а тези, които ще влизат в системата, да плащат осигуровки за 15 години назад. ДПС вече обявиха, че ако последната мярка се гласува, ще я дадат на Конституционния съд.

Обещаната наредба за специализацията на младите доктори също е факт. Но ако искаме да посочим промяна, която реално може да усети всеки пациент, това са само 10-те назначени лекари в столичната спешна помощ, където зеят още 80 празни щатни места. Разбира се, и десетките хора, на които министърът помага всеки ден, след като са го потърсили по личния телефон.

Да, изминали са само 3 месеца. Но наред с високия турбо рейтинг на министъра и очакванията към него са огромни. Защото години наред никой от предшествениците му не нагази в мътните води на здравната система.

Следващите месеци ще покажат дали стремежът му към по-добро здравеопазване ще остане само на думи, или наистина нещо ще се промени. Решаващо обаче ще е доколко чува болката на пациентите и критиката на експертите.


Визитка

Д-р Петър Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София.

Завършва Медицинския университет в София и придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ, Работил е в столичната университетска болница „ Се. Анна". От 2013 г. е заместник-председател на Демократи за силна България, а на 7 ноември 2014 г. бе избран за министър на здравеопазването.

Женен, с едно дете.


Енергичен като начало

Само екипът на Москов знае как баща на четиригодишно дете с рядко заболяване отишъл при министъра, защото у нас липсвало спасителното лекарство. След няколко часа доставката му вече била разпоредена... Министърът изненада и с поведението си при първия за България сигнал за пациент със съмнение за ебола. Цяла нощ той не напусна министерството, докато не излязоха отрицателните резултати от изследванията. Заради реакциите си дотук, които за обществото са сито за компетентността и човечността му, политическите анализатори прогнозират, че ако реформаторите го изправят в битката за кмет на София срещу Йорданка Фандъкова, той ще й е достоен опонент. Москов отрече да поема към тази схватка. Но спомнете си, че той отричаше до последно, че ще става и здравен министър.


Едно към едно
Александър Чирков, кардиохирург:

Още през 1991 г. Филип Димитров ме покани да стана министър на здравеопазването. След това поста ми предложи Иван Костов, а после и царят, но аз отказах. Не само защото си обичам професията, но и защото знам мисловната култура на над 85% от лекарите. И тя е всеки срещу всеки и всеки срещу себе си. С такива хора нищо нямаше да постигна. Както мисли и действа министър Москов, ми харесва. Аз стоя на разположение и ще му помагам по всяко време. А ако намери такива като мен, които са за изграждане на здравната система, служеща от най-бедния до най-богатия пациент, ще успеем.


Иван Димитров, председател на Български пациентски форум:

На работата на министъра дотук пиша три по десето-балната система. Той няма никаква комуникация с пациентските организации, а ако е извикал една от тях, това не е достатъчно. Няма добра комуникация и с НЗОК. За съжаление и Москов прави политика в здравеопазването, а не здравна политика. Явно това е хронично заболяване на почти всички здравни министри досега.


Д-р Костадин Ангелов, директор на Александровска болница:

За намеренията на човек може да се съди смътно дори и само след един ден работа. А след 100 дни на министъра стават ясно, че има воля за промяна, за слагане на ред, мисли в перспектива и търси решения на много проблеми.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница