А не заболяване. Хив инфекцията може да се раздели на 3 периодаДата11.01.2018
Размер42.75 Kb.
Своя ХИВ статус всеки може да провери в някой от 19-те Kaбинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в България или в Мобилни медицински кабинети по време на масови кампании за превенция и контрол на ХИВ/СПИН.
При съмнение за рисков контакт желателно е тестването и консултирането за ХИВ да се извърши най-рано след месец- месец и половина.

Положителният резултат от теста за ХИВ означава, носителство на вируса, а не заболяване.
ХИВ инфекцията може да се раздели на 3 периода:Първична или остра ХИВ-инфекция Продължителността на този период е около един месец. Вирусът се намира в големи количества в кръвта и гениталните секрети на заразения, поради което и рискът за предаване на инфекцията е голям. Оплакванията наподобяват тези на грипа. Признаците са налице при около 50-70%. Ако бъде направен тест за ХИВ, той ще бъде отрицателен или неопределен.

Безсимптомен (латентен) период. Повечето инфектирани с ХИВ може да се чувстват здрави без да развият заболяване в продължение на 8-11години, може до 15 години.

Този период варира при всеки отделен човек и зависи от много фактори, включително здравния статус на човека и начина му на живот. При подходящо лечение този период може да бъде удължен.Стадий на развит Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. Развиват се бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции, чиито причинители не биха предизвикали заболяване у хора с нормално функционираща имунна система.

Болните от СПИН са силно предразположени към някои видове злокачествени (ракови) заболявания – неходжкинови лимфоми, сарком на Капоши и др.Туберкулозата е водещата причина за заболеваемостта и смъртността сред хората, инфектирани с ХИВ. Лечението на туберкулозата удължава живота на хората, болни от СПИН.


Днес съществуват методи на лечение, които забавят равитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.Издава: РЗИ-Кюстендил
ХИВ е вирус, който атакува имунната (защитна) система на човека. Концентрацията на вируса е най-висока в кръвта (вкл.менструалната), семенната течност, вагиналния секрет и майчиното мляко.
Основните начини за предаване на ХИВ са:

 • Сексуален път – при незащитен (без презерватив) анален, вагинален и орален секс с ХИВ заразен човек.

 • Кръвен път - чрез инфектирани игли, спринцовки и др.; при преливане на инфектирана кръв и кръвни компоненти (рискът е много малък).

 • Вертикален път - предаване на ХИВ от бременна жена на плода й, както по време на бременността, така и в хода на раждането или при кърмене.
Веднъж попаднал в човешкия организъм ХИВ остава завинаги там, поради което ХИВ инфекцията не може да бъде излекувана напълно.
Концентрацията на вируса в слюнка, пот, сълзи, урина, изпражнения е толкова ниска, че не е възможно да се осъществи инфектиране.
Човек не може да се зарази с ХИВ:

 • От ръкуване, прегръдка или приятелска целувка.

 • От обща храна, прибори за хранене и чаши.

 • При използване на общи дрехи, кърпи.

 • При използване на обществени чешми.

 • При посещение в болница, престой в една стая със заразен.

 • При използване на обществени бани, тоалетни, сауни и плувни басейни.

 • При ухапване от комар или други насекоми.

 • При работа, съжителство или социални контакти с ХИВ-позитивни хора.
ХИВ е неустойчив вирус, който не живее дълго време извън тялото, не се пренася по въздуха или чрез храната.

Предпазване от заразяване:

1. Използване на презервативи по време на полов акт.
2. Не допускане на безразборни сексуални контакти, както и честа смяна на сексуалните партньори.
3. При употреба на наркотици инжекционно е задължително това да става с индивидуални игли и спринцовки, най-добре за еднократна употреба. Най-разумният начин за предпазване от ХИВ е да не се употребяват наркотици.
4. Предпазване на ръцете, очите и устата с необходимите средства при контакт с кръв, а именно поставяне на латексови ръкавици, на предпазни очила и маска за безопасна работа при здравните работници и работещите в студията за правене на татуировки, пиърсинг и др.
5. Изследване за носителство на ХИВ на жената преди забременяване или в началото на бременността.

Значимостта на това, всеки да узнае навреме своя ХИВ статус е грижа за собственото здраве и това на партньора.Единственият сигурен начин да се разпознае заразяването е чрез изследване на кръвта с тест за ХИВ.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница