А първични чернодробни абцесиДата05.09.2017
Размер13.29 Kb.
#29529
Абсцес на черен дроб. 43 въпр.

Единични или множествени и предимно гнойни колекции с различни размери. Инфекцията попада предимно чрез v.portae, директо при нараняване на черния дроб, гангрена на жльчния мехур, холангит, тумори, сифилис, чума.А) Първични чернодробни абцеси.

-бактериални

-паразитарни

Б) Вторични ч.абцеси.

-нагноили чернодробни образувания (тумори,туберкулоза).

-посттрваматични абцеси.

Представлява кухина с различни размери и собствена пиогенна мембрана и е изпълнен с миришеща гной. При амебиазните абцеси няма пиогенна капсула, а кухината се намира некротизирала тъкан, стената е изградена от гранулационна тькан.КК – множество симптоми без нито един от тях да е патогмоничен. В голям процент се срещат диагностични трудности. Симптомите се разделят:

Диагноза – Ехо, скенер, ЯМР, селективна ангиография, сцинтиграфия маркира (няма)зона в черния дроб с различни размери до 20 см.

Плевро – белодробна форма на абцеса, процеса е в черния дроб, но може да се отвори и в белия дроб. На преден план излиза белодробна симптоматика – кашлица, висока t0, излив. Абцеса може да се насочи кьм бьбрек или да се отвори през кожата.Лечение – неоперативно и оперативно, лапаротомия, отваряне на абцесната кухина, аспирация и дренаж.Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница