Абу Даби и София договарят строежа на писта за „Формула 1 в БългарияДата05.09.2017
Размер16.22 Kb.
#29557

Абу Даби и София договарят строежа на писта за „Формула 1" в България
30.08.2010 г.

Министърът на икономиката, енергетикатa и туризма Трайчо Трайков и собственикът на компанията от Абу Даби ЕАBG (Emirates Associate Business Group)  Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха днес, 30 август, в София споразумение за икономическо сътрудничество. ЕАBG е частен консорциум, който обединява 67 търговски, финансови и строителни комп ании. Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и столица на страната.

Първият проект по двустранното сътрудничество, чиито детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за „Формула 1" край София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности. За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя. Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение  и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат.

По-рано днес Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с премиера Бойко Борисов, с когото обсъди перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други. МИЕТ и Българската агенция за инвестиции  ще предоставят информация за партньорство в различни сфери на икономиката, като инфраструктура, земеделие, високи технологии, недвижими имоти и др.EABG e създадена като холдинг през 2001 г., който менажира утвърдени през последните 20 години самостоятелни компании от различни сфери – комуникации, системна интеграция, снабдяване с нефт и газ, софтуер и хардуер, карго търговия, производство на хладилна и климатична техника, керамика, санитарно обзавеждане, кухненско оборудване, строителни материали, храни, кетъринг, недвижими имоти и други.        

Реализираният стокообмен между България и ОАЕ е на стойност 80.4 млн. щатски долара през 2009 г. , като салдото е положително за нашата страна. Стоковата структура на търговските ни контакти обаче е слабо диверсифицирана. Според предварителни данни на БНБ през 2009 г. емирствата са инвестирали у нас 1.4 млн. евро.Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница