Агенция за регионално икономическо развитие – стара загораДата10.04.2018
Размер34.18 Kb.


АГЕНЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – СТАРА ЗАГОРА

Стара Загора, ул. Ген. Столетов 127 тел.: 042 60 50 07, тел./факс: 042 63 80 75,

ел.поща: office@szeda.eu; europedirect@szeda.eu Интернет: www.szeda.eu; www.europedirect.szeda.eu
Безплатно излъчване на операта „Кармен” на Бизе в 40 европейски града, между които и Стара Загора

Европейският информационен център Европа Директно – Стара Загора прие поканата на организационния комитет от Валенсия, Испания да се включи в инициативата VIVA EUROPA 2010 JUNE 18TH – европейско културно събитие, посветено на обявената от Европейския парламент и от Европейския съвет 2010 за година за борба с бедността и социалното изключване.

Събитието предвижда пряко излъчване на операта „Кармен” на Жорж Бизе от Palau de les Arts Reina Sofia (Дворец на изкуствата „Кралица София”) във Валенсия на 18 юни 2010 от 21:00, на сцената на Античния Форум в Стара Загора. Общоевропейската кампания протича под патронажа на Ласло Андор - европейски комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване. Проявата е определена като едно от най-значимите културни събития в календара на Европа за 2010 година.

От 80-те години на 19 век Кармен на Бизе е една от най-представяните опери в света. Историята разказва за различните романтични връзки на Кармен - красива и огнена млада жена, представител на бедните и социално изключени роми.

Откритото представяне на Кармен се предлага безплатно на всички европейски градове чрез едновременно излъчване на живо. Над 40 европейски града – от Саласпилс, Латвия до Борнемут, Англия, през Валета, Малта и Стара Загора, България приеха предложението и ще участват в това обединяващо събитие.

Целта на проявата е да представи по-голяма публичност на борбата с бедността и социалното изключване и да насърчи по-широкото участие на общински власти, отделни граждани и граждански организации в тази инициатива.

По време на антракта президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще се възползва от възможността да се обърне към зрителите и да акцентира върху нуждата от общи усилия в борбата срещу бедността и социалното изключване. „Нашата Европа е място, където всеки може да живее и да участва независимо от произход, доходи, образование или местоживеене”.

Благодарение на Булсатком АД, Европа Директно – Стара Загора успя да осигури приемането на спътниковия сигнал. Община Стара Загора предостави възможността да бъде използван Античния Форум в Стара Загора като място, на което ще се проведе събитието. Държавната Опера Стара Загора от своя страна подсигури техническата част, предоставяйки своя озвучителна и прожекционна техника, чиито параметри безпроблемно покриват изискванията за качество на звука и картината.

По този начин европейският информационен център Европа Директно – Стара Загора ще може да предостави възможността на всички граждани на Стара Загора да се почувстват съпричастни с идеите на Европейския съюз и да споделят една европейска лятна вечер, изпълнена с музика, театър, технология и мита на „Кармен”. За да могат не само да мислят Европа, но и да почувстват Европа, така както хиляди други в повече от 40 града на стария континент ще го сторят заедно с тях, по същото време. А един град като Стара Загора с утвърдени традиции и почитатели на оперното и балетното изкуство заслужава подобен спектакъл!

* градове - участници (към 16 юни):

България Малта Испания

Стара Загора Валета АлкойКипър Холандия Алмерия

Никозия Айндховен ФеролХърватия Улфт Гуадалахара

Загреб Полша Лас Палмас

Вараждин Гданск Маспаломас

Дания Катовице Монфорте де Лемос

Аархус Вроцлав ПамплонаГермания Забрже Сеговиа

Франкфурт Румъния ТорелавегаГърция Брашов Валенсия

Атина Букурещ Швеция

Парга Карансебес Стокхолм

Превеза Клуж-Напока АнглияЛатвия Питешти Борнемут

Яунпилс Тимишоара Словакия

Саласпилис Сърбия Мартин

Рига Нови сад ПресовРукава

Вентспилс
Каталог: employment social -> 2010againstpoverty -> export -> sites -> default -> downloads -> Events
Events -> Програма за Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване, е Министерството на труда и социалната политика
downloads -> Житейски истории: Семейство Наташа и Авни Рашид от село Пъдарско
Events -> Социална Европа в подкрепа на своите граждани в периода 1-3 юни 2010 г в София ще се проведе събитие, част от кампанията на ес „Знаеш ли какво може да направи за теб социална Европа?”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница